Dodaj do ulubionych

Paznokcie - mam już dość

23.02.20, 19:09
Mam strasznie słabe paznokcie. Zawsze byly słabe, ale przez ostatnie miesiące to już jest po prostu tragedia. Notorycznie się rozdwajają. Nawet, gdy się nie rozdwajają, są dość miękkie. Od ponad pół roku zażywałam biotynę: najpierw 10 mg, potem 5 mg, oprócz tego odżywki do paznokci. Nie zmywam naczyń, nie myję podłóg, sprzątam w rękawicach. Nie stosuję hybrydy. Właściwie w ogóle nie maluję paznokci, zresztą, co tu malować? Hybrydę robię raz w roku, ponieważ akurat tak się złożyło, że co roku idę na jakieś wesele, więc muszę jakoś wyglądać. Po hybrydzie paznokcie są już w ogóle do niczego.
Robiłam badania. Miałam anemię, ale od dwóch miesięcy wyniki mam już dobre. Z powodu anemii miałam problemy z brwiami, ale teraz ich stan zdecydowanie się poprawia (dzięki Snake za diagnozę!!!). Natomiast paznokcie jak się rozdwajały, tak się rozdwajają.
Ciekawostka: mam słabe paznokcie w palcach: kciuki, wskazujące i środkowe. U palców serdecznych i małych paznokcie nigdy się nie rozdwajały 😉

Macie jakiś pomysł, co jest przyczyną?
Obserwuj wątek
    • gajmal Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:14
      A jak z poziomem witaminy D?
      • maslova Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:24
        Nie sprawdzałam, ale przez trzy miesiące również ja zazywalam.
    • nangaparbat3 Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:16
      Nie zażywaj, jedz kaszę jaglaną, czyni cuda smile
    • asia-loi Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:28
      Nie działa "cytuj", więc zapytam bez cytowania: ile tej kaszy jaglanej trzeba zjeść aby był efekt?
      Bo jakiś czas temu jadłam sporo, bo podobno dobrze robi na zatoki (mam problem z zatokami), a efektu nie było.
      • daniela34 Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:33
        Offtop, linki nie działają, "cytuj" nie działa- co się dzieje?
        • swiecaca Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 15:54
          daniela34 napisała:

> Offtop, linki nie działają, "cytuj" nie działa- co się dzieje?
          u mnie działa
      • agatazieba Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 16:19
        Na zatoki to już jeden obiad że sporym udziałem kaszy działa, Choć kaszą się najlepiej sprawdza przy mokrym kaszlu. Ona jakoś zmniejsza ilość tej wydzieliny. To jedzenie, cudów nie będzie.
      • agatazieba Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 18:14
        Na zatoki się je doraźnie. Ona odśluzowuje. Warto dociekać, dlaczego coś jest dobre na serce, na nerki, bo można też sobie zaszkodzić.
        • agatazieba Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 18:15
          Ja cię kręcę, odpowiedziałam na ten sam komentarz co dwa lata temu
    • asia-loi Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:32
      Ja też mam słabe paznokcie i też kiedyś robiłam hybrydę przez np. 3-4 miesiące (co dwa tygodnie), później dawałam paznokciom odpocząć i po hybrydzie paznokcie były bardzo kiepskie. Odkąd robię hybrydę co dwa tygodnie i nie daję paznokciom odpocząć, paznokcie są ok. To chyba na tym forum były opinie, że hybrydę należy robić regularnie, bo inaczej paznokcie są słabe, jak daje się im odpocząć od hybrydy. Tak też twierdzą te dziewczyny, do których chodzę na hybrydę.
      • daniela34 Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:36
        Ja mam słabe paznokcie i trzęsłam się nad nimi jak nad noworodkiem. Teraz mi się cierpliwość skończyła i od kwietnia robię co 3 tygodnie gel color na bazie i nie martwię się na zapas, co będzie potem. Jak na razie paznokcie nie są w gorszym stanie niż były.
      • starczy_tego Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 20:03
        Ja mam podobnie, „odpoczynek” od hybrydy/tytanu w moim przypadku oznacza paznokciowy dramat, jak robię bez przerw jest super 🤷‍♀️ A co do meritum, sama się chętnie dowiem..
      • coronawirus Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 20:11
        W sumie skąd wiesz jakie masz paznokcie pod hybrydą?
      • panna_lila Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:35
        Odkąd robię hybrydę co dwa tygodnie i nie daję paznokciom odpocząć, paznokcie są ok
        ciekawe? ale skąd wiesz jakie są skoro nonstop masz hybrydę?
        • ewbal Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:42
          Przecież hybrydę się ściąga przed zrobieniem kolejnej. To nie żel, który się tylko uzupełnia
          • starczy_tego Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:46
            Niekoniecznie, można zostawić bazę i tylko kolor dorobić
            • ewbal Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:51
              A to nie wiedziałam. Ja zawsze ściągam i robię od podstaw
            • asia-loi Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 22:09
              Tak mam robioną.
              • daszka_staszka Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 17:07
                Ale jak bez usuwania bazy? Zdrapują ci frezarka tylko kolor i dają na to nowy?
        • asia-loi Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:46
          Nie wyszczerbiają się, nie pękają w połowie paznokcia, tylko pękają mi opuszki przy paznokciach i to bardzo boli. Ale jak nie miałam hybrydy też opuszki pękały.
          • 35wcieniu Re: Paznokcie - mam już dość 24.02.20, 08:58
            No jak mają pęknąć jak są pokryte hybrydą? Pod spodem może być totalna masakra, ale jak masz tylko uzupełniane to nawet tego nie widzisz.
            • thea19 Re: Paznokcie - mam już dość 24.02.20, 09:53
              normalnie pękają razem z hybrydą. Jak bardzo często używam dłoni, to paznokcie
              zwłaszcza długie, pękają po bokach i wtedy muszę żelem utwardzać.
              • takinie Re: Paznokcie - mam już dość 27.02.20, 16:47
                Mało się mówi o wit. H, a jest ona odpowiedzialna m.in za zdrowie paznokci. Poczytaj sobie www.naturalne.com.pl/witamina-h/. Ważny jest też kolagen, który możesz sobie sama przyrządzić np. w poniższy sposób www.naturalne.com.pl/eliksir-mlodosci/. Nie może też w twojej diecie zabraknąć dobrych tłuszczy np. oliwy z oliwek.
                • znowu.to.samo Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 17:28
                  To prawda mnie pod hybrydą rosną tak długie jak nigdy w życiu, na pół cm albo i więcej-choxiaż nadal są słabe.
                  Jakbym zdjęła hybrydę toby wszystkie połamały się w jeden dzień
                  • borsuczyca.klusek Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 17:30
                    Pokażesz pazury?
                • buka-123 Re: Paznokcie - mam już dość 11.05.23, 09:28
                  Przecież pisała, że jadła biotynę, to nic innego jak wit H
      • taje Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 17:59
        One są cały czas słabe pod hybrydą, tylko dopóki jej całkiem nie zdejmiesz tego nie widzisz...
    • thea19 Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 19:51
      ja miałam też te 3 paznokcie w najgorszym stanie ale u prawej dłoni było całkiem tragicznie - przed hybrydą trzeba było uzupełnić je żelem. Od roku mam hybrydę bez żadnych przerw, paznokcie udaje mi się mieć bardzo długie i gdy są zbyt długie to pękają po bokach, wtedy zamiast bazy idzie żel. Na hybrydę jestem skazana bo bez tego będę mieć strzępki.
    • asia-loi Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 20:07
      Znowu coś popsuli na forach, pisze o tym na: forum o forum
      marrant twierdzi, że to użytkownicy forum sami sobie coś nakopali w przeglądarkach.
      Ciekawe, że prawie wszyscy i na różnych przeglądarkach. Ja np. nic nie szkudziłam w przeglądarkach, a nie mogę zrobić cytuję z FF i Chrome na różnych urządzeniach.
    • schnupfchen Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 20:32
      U mnie na rozdwajajace paznokcie pomoglo wcieranie olejku rycynowego. Codziennie przed pojsciem spac wcieram i bardzo pomoglo, sa mocne. Polecam
      • tymianek451 Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 14:50
        Jakoś odpowiednio rozcieńczonego ? Czy czysty olejek i wcierka?
        • hanusinamama Re: Paznokcie - mam już dość 10.05.23, 22:31
          A czym chcesz rozcieńczyć olej. I nie olejek a olej rycynowy. Nie ma czegoś takiego jak olejek rycynowy.
      • violett9 Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 17:34
        Czysty olejek kupiony w aptece. Również polecam😉
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 20:44
      Mam bardzo mocne paznokcie, szybko rosną a jedynie kiedy mi się rozdwajały to po odzywkach, coś okropnego, używałam przez tydzień, walczyłam (czyli malowałam liylka warstw lakieru) z rozdwajaniem przez pół roku dopóki cała płytka nie odrosła a mam długą.
    • aurinko Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:02
      Z przyczyną nie poradzę, ale spróbuj może wcierać olejek z "rybek" GAL, niedrogie a niejedne paznokcie uratowały.
      • aurinko Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:04
        O takie coś
      • eliszka25 Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 15:36
        Potwierdzam działanie tych rybek. Właśnie po hybrydzie miałam masakryczne paznokcie. Walczyłam ponad rok, aż w końcu trafiłam na forum na „rybki” w jakimś wątku paznokciowym i problem minął. W ogóle te rybki są też świetne na pękające opuszki palców czy takie strzępiące się, boleśnie zadzierające skórki wokół paznokci.
    • waleria_s Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 21:55
      Moje się notorycznie łamią, a to pazury żelowe. U mnie jest to zazwyczaj spowodowane brakiem uwagi- w coś paznokciem przywalę, coś podważę i potrafię zostać z całym wykruszonym bokiem, najczęściej kciuka.
      • maslova Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 22:03
        Moje się nie łamią, rozdwajają się. Dodatkowo spiłowuję je bardzo krótko, by nie narażać ich na uszkodzenia mechaniczne.
        • malia Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 17:04
          Obcinaj nie piłuj
    • liliawodna222 Re: Paznokcie - mam już dość 23.02.20, 22:27
      Ja już się poddałam - wiem, że nie mogę pazurów malować, nawet odżywką typu lakier, bo najwyżej po miesiącu paznokcie mam rozdwojone do połowy płytki. Kiedy nic z nimi nie robię, są ok. Nie jestem zadowolona, bo bardzo chciałabym móc je malować, ale skoro nic z tego, to wyżywam się na twarzy wink
    • berdebul Re: Paznokcie - mam już dość 24.02.20, 08:55
      Cynk, witamina D, witaminy z grupy B (w tym b12), biotyna, krzem, wapń. Na początek. Co jesz? Może brakuje Ci mikroelementów w diecie.
    • odnawialna Re: Paznokcie - mam już dość 24.02.20, 09:03
      Nie mam pomysłu co jest przyczyną, ale polecam odżywki Peggy Sage. Rok się męczyłam z łamliwym jednym paznokciem (też mnie dziwiło, że akurat jeden). Odżywka z utwardzaczem załatwiła sprawę w 2 tygodnie. Odrósł ładnie cały i przestał się łamać.
    • olka_nie_fasolka Re: Paznokcie - mam już dość 24.02.20, 09:37
      Piszesz o moich paznokciach?
      Odkąd pamiętam mam nie za ładne, rozdwajające się paznokcie. O zapuszczaniu chociaż 3mm nie było mowy. Hybrydy się bałam, bo właśnie wszędzie piszą, że jeszcze bardziej niszczy... Ale w końcu dałam się namówić, robiłam bez przerwy przez 3 lata (co 2,5-3 tygodnia ściągała mi całość i nakładała nową). I w końcu miałam ładne paznokcie, mogłam nawet zapuścić poza opuszek big_grin Teraz od wakacji nie robię, bo znowuż naświetlania UV się przestraszyłam i teraz wróciły do stanu sprzed hybrydy - krótkie, zaczynają się właśnie rozdwajać uncertain Ale, żeby jakoś wyglądać to mam w nosie i krótkie maluję albo odzywką taką mleczną albo takimi lakierami. Bo bez malowania wyglądają tak se.
    • bo1 Re: Paznokcie - mam już dość 24.02.20, 09:40
      Z mojego doświadczenia - nic tak nie poprawia stanu paznokci jak manicure japoński. Można robić w zakładzie, zwłaszcza ten pierwszy raz, można kupić zestaw i robić samodzielnie. Poza tym piłować zawsze w jedną stronę i często smarować olejem rycynowym. Wg mojej manikiurzystki w płytkę paznokcia żadne odżywki, które nie są olejem, nie są w stanie wniknąć. Dobrze też robi przyjmowanie wapnia i witaminy D, ale to musi być długa kuracja. Minimum pół roku - rok.
      • hanusinamama Re: Paznokcie - mam już dość 10.05.23, 22:32
        U mnie też japoński i olej rycynowy uratowały paznokcie po ciąży.
    • jeszcze_blizniaki Re: Paznokcie - mam już dość 27.02.20, 17:04
      Odnośnie odżywek, bardzo trzeba uważać, żeby nie zawierały formaldehydu - prawie wszystkie go mają. A to paskudztwo niszczy paznokieć mimo że go utwardza.
    • simply_z Re: Paznokcie - mam już dość 03.03.20, 12:40
      ten wywar z kurzych lapek mnie oslabil
    • iberka Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 16:04
      Moje problemy z paznokciami skończyły się odkąd mam hybrydę. Trafiłam do osoby, która wie jak zrobić żeby było nie tylko ładnie, ale zdrowo.
    • irisq Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 16:16
      nie rób hybrydy jeśli pomalowane paznokcie potrzebne tylko na jednodniową uroczystość. Co Ci po trwałości, zwłaszcza jesli odbędzie się to kosztem zdrowia paznokci.
      Oprócz tego polecam codziennie zjadac galaretkę.
    • ardiss1 Re: Paznokcie - mam już dość 23.07.20, 17:46
      Nie wiem czy to ma związek...Ale u mnie paznokcie nadzwyczajnie wręcz się poprawiły-sensie nie łamią się, nie rozdwajaja odkąd przestałam je obcinac nożyczkami i spilowuję silnikiem papierowym i na koniec przecieram polerka- Ale delikatnie dwa, trzy ruchy o krawędź i na wierzchu paznokcia. tą strona polerki z napisem 1 i 4. Do tego rosną mi bardzo szybko teraz. Niczego w diecie nie zmieniłam.
    • schnupfchen Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 16:57
      Mi sie poprawily po wcieraniu olejku rycynowego co wieczor przed spaniem, tez mi sie strasznie rozdwajaly, mam wrazenie, ze nawet od samego patrzenia na nie wink Olejek plus olejek pielegnacyjny z Rossmanna i na to krem do dloni i paznokci i bardzo sie poprawilo. Warto moze sprobowac.
      • anutek78 Re: Paznokcie - mam już dość 12.04.22, 18:26
        Tak, nawet niekoniecznie olejek rycynowy, ale jakikolwiek olejek. Gdzieś przeczytałam, żeby odstawić odżywki w lakierze i od kiedy używam wyłącznie odżywek w formie oliwki problem rozdwajania zniknął (chociaż wcześniej też uważałam na składy i nie używałam takich z formaldehydem). Może paznokcie "nie lubią" jakiegoś składnika w zmywaczu?
    • pani_tau Re: Paznokcie - mam już dość 10.05.23, 22:25
      Niech wam ten skrypt zmienią, bo aż w zębach zgrzyta.
    • gulcia77 Re: Paznokcie - mam już dość 11.05.23, 10:36
      Pestki z dyni. Pomagają.
    • yoko765 Re: Paznokcie - mam już dość 11.05.23, 12:23
      Łączę się w bólu. Mi nic nigdy nie pomogło. Nawet tipsy, żele mi odpadają po tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka