Dodaj do ulubionych

praca z domu to plus wirusa

15.03.20, 11:33
mam nadzieję ze pracodawcy i pracownicy przekonają się do tej formy pracy i gdy minie wirus coraz więcej ludzi w firmach będzie pracować z domu. Jakie macie zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 11:37
      Ja niby pracuje w biurze przy komputerze a i tak w domu pracę jest dużo mniej efektywna, kuleje przede wszystkim przepływ informacji.
      • patrycja.d2 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 11:50
        tak to trzeba dopracować, wideokonferencje, spotkania na skype, teams bedą musiały zastąpić spotkania bezpośrednie. U mnie w firmie np rozmowy kwalifikacyjne już przeprowadza się przez Skype aby osoba nie musiała przyjeżdżać z innego miasta lub kraju.
        • bialeem Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:27
          Nie ma korytarzowego przepływu wiedzy, nie można podejść i czegoś pokazać palcem. Osobiście wyznaję zasadę 2x z domu 3x w pracy. W pracy odwalam spotkania i ustalenia, a w domu robie rzeczy koncepcyjne i analityczne. Koszmarnie się też zdalnie zarządza i obieg papierologii też jest zaburzony. Są duże minusy pełnej zdalności.
          • patrycja.d2 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:31
            a jak ty jesteś w biurze to współpracownik może pracować z domu smile i tak z nim osobiście nie porozmawiasz. No chyba ze są wyznaczone dni kiedy można pracować z domu np poniedziałek i piątek.
            • bialeem Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:52
              Są dni w których są wyznaczone spotkania całego zespołu i wtedy wszyscy są na miejscu o ile nie mają jakichś wypadków z dziećmi. Poza tym w piątki pół pracy jest zdalnie standardowo.
          • frequenter.light Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:37
            2dom/3biuro byłoby ok. Plus zmniejszenie ilości godzin do 6 dziennie. Po to mamy te wszystkie elekroniczne aplikacje i gadżety żeby pracować efektywniej a nie spędzać więcej czasu w mediach społecznościowych i mailologii, prawda?
    • 71tosia Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 11:39
      z pewnoscia to doswidczenie spowoduje to dosc glebokie zmiany spoleczne w przyszlosci. Praca z domu wbrew pozorom jest częściej bardziej wydajna ale w sposob oczywisty zmiejsza poczucie bycia w grupie wiec powoduje problemy tam gdzie praca opiera sie na kreatywnosci grupy.
      • pani_tau Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:02
        Nie wszyscy też mogą/chcą pracować z domu, bo albo nie mają warunków, albo bardzo źle znoszą odizolowanie.
        Pracuję z młodymi osobami, które przeraża wizja samotnego obiadu w biurze, w którym jest tłum ludzi.
    • pani-nick Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:02
      Ale ja lubię wychodzić do pracy sad
    • mia_mia Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:20
      Mój kolega pracuje w zespole międzykontynentalnym, czyli telepraca w 99%. Najpierw wychodził i pracował na zapleczu u znajomych, potem wynajął sobie jakiś kąt do pracy. Też bym tak zrobiła.
      HO ma wady i zalety, które się równoważą dlatego najczęściej ma sens jeśli jest czasowy, jest alternatywą do zwolnienia albo dzien, dwa w tygodniu.
    • milva24 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:24
      Nie chciałabym na stałe pracować z domu. Mam poczucie, że jestem cały czas w pracy.
    • skumbrie Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:45
      Początkowo będzie zachwyt, po czasie ludzie stwierdza, że jednak kontakt z grubą z księgowości ma swoje zalety 😉
      Skończy się praca w biurze i ho w razie potrzeby lub raz, dwa razy w tygodniu.
    • molik28 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:54
      Nie chciałabym na stałe pracować w domu. 50/50 byłoby ok. Co drugi tydzień na przykład byłoby ideałem.
    • janja11 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:02
      Praca zdalna ma wiele plusów. Tak naprawdę większość , w czasach komputeryzacji i internetu większość tzw. prac biurowych może być wykonywana z domu.
      W biurze wystarczyłoby bywać 2-3 dni w tygodniu.
      Oszczędza się na dojazdach (kasę, ale przede wszystkim bezcenny czas). Do tego unika się codziennych przejazdów, co zdecydowanie zmniejszyłoby korki, ale też zmniejszyło emisję spalin.
      Podsumowując, jestem baaardzo, za.
    • liliawodna222 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:04
      Jestem przeciwna. Kontakt z ludźmi jest nie do przecenienia.
    • morekac Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:09
      My stwierdziliśmy, że może niekoniecznie, bo fajnie się nam razem pracuje. Poza tym będzie niezbyt wygodnie.
      Od poniedziałku część biura będzie już na HO, reszta - pewnie do końca tygodnia. Ale jak mus to mus.
      • alaveda Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:16
        80% biur i biurew mogą zamkać i spuścić na zieloną trawkę. Nie ma z nich pożytku dla gospodarki i społeczeństwa.

Gorzej jak na hołmofis przejdą rolnicy i górnicy big_grin
        • bialeem Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:28
          No dziękibig_grin Tu się ludzie starają żebyś mogła pisać na forum, a ta "zero pożytku" smile
    • fil.lo Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:11
      Mamy takie zdanie, że z czterolatkiem na głowie pracuje się trudniej. Poza tym lubię iść do pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka