patrycja.d2 15.03.20, 11:33 mam nadzieję ze pracodawcy i pracownicy przekonają się do tej formy pracy i gdy minie wirus coraz więcej ludzi w firmach będzie pracować z domu. Jakie macie zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leni6 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 11:37 Ja niby pracuje w biurze przy komputerze a i tak w domu pracę jest dużo mniej efektywna, kuleje przede wszystkim przepływ informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja.d2 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 11:50 tak to trzeba dopracować, wideokonferencje, spotkania na skype, teams bedą musiały zastąpić spotkania bezpośrednie. U mnie w firmie np rozmowy kwalifikacyjne już przeprowadza się przez Skype aby osoba nie musiała przyjeżdżać z innego miasta lub kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:27 Nie ma korytarzowego przepływu wiedzy, nie można podejść i czegoś pokazać palcem. Osobiście wyznaję zasadę 2x z domu 3x w pracy. W pracy odwalam spotkania i ustalenia, a w domu robie rzeczy koncepcyjne i analityczne. Koszmarnie się też zdalnie zarządza i obieg papierologii też jest zaburzony. Są duże minusy pełnej zdalności. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja.d2 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:31 a jak ty jesteś w biurze to współpracownik może pracować z domu i tak z nim osobiście nie porozmawiasz. No chyba ze są wyznaczone dni kiedy można pracować z domu np poniedziałek i piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:52 Są dni w których są wyznaczone spotkania całego zespołu i wtedy wszyscy są na miejscu o ile nie mają jakichś wypadków z dziećmi. Poza tym w piątki pół pracy jest zdalnie standardowo. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:37 2dom/3biuro byłoby ok. Plus zmniejszenie ilości godzin do 6 dziennie. Po to mamy te wszystkie elekroniczne aplikacje i gadżety żeby pracować efektywniej a nie spędzać więcej czasu w mediach społecznościowych i mailologii, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 11:39 z pewnoscia to doswidczenie spowoduje to dosc glebokie zmiany spoleczne w przyszlosci. Praca z domu wbrew pozorom jest częściej bardziej wydajna ale w sposob oczywisty zmiejsza poczucie bycia w grupie wiec powoduje problemy tam gdzie praca opiera sie na kreatywnosci grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:02 Nie wszyscy też mogą/chcą pracować z domu, bo albo nie mają warunków, albo bardzo źle znoszą odizolowanie. Pracuję z młodymi osobami, które przeraża wizja samotnego obiadu w biurze, w którym jest tłum ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:02 Ale ja lubię wychodzić do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:20 Mój kolega pracuje w zespole międzykontynentalnym, czyli telepraca w 99%. Najpierw wychodził i pracował na zapleczu u znajomych, potem wynajął sobie jakiś kąt do pracy. Też bym tak zrobiła. HO ma wady i zalety, które się równoważą dlatego najczęściej ma sens jeśli jest czasowy, jest alternatywą do zwolnienia albo dzien, dwa w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:24 Nie chciałabym na stałe pracować z domu. Mam poczucie, że jestem cały czas w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:45 Początkowo będzie zachwyt, po czasie ludzie stwierdza, że jednak kontakt z grubą z księgowości ma swoje zalety 😉 Skończy się praca w biurze i ho w razie potrzeby lub raz, dwa razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 12:54 Nie chciałabym na stałe pracować w domu. 50/50 byłoby ok. Co drugi tydzień na przykład byłoby ideałem. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:02 Praca zdalna ma wiele plusów. Tak naprawdę większość , w czasach komputeryzacji i internetu większość tzw. prac biurowych może być wykonywana z domu. W biurze wystarczyłoby bywać 2-3 dni w tygodniu. Oszczędza się na dojazdach (kasę, ale przede wszystkim bezcenny czas). Do tego unika się codziennych przejazdów, co zdecydowanie zmniejszyłoby korki, ale też zmniejszyło emisję spalin. Podsumowując, jestem baaardzo, za. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:04 Jestem przeciwna. Kontakt z ludźmi jest nie do przecenienia. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:09 My stwierdziliśmy, że może niekoniecznie, bo fajnie się nam razem pracuje. Poza tym będzie niezbyt wygodnie. Od poniedziałku część biura będzie już na HO, reszta - pewnie do końca tygodnia. Ale jak mus to mus. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:16 80% biur i biurew mogą zamkać i spuścić na zieloną trawkę. Nie ma z nich pożytku dla gospodarki i społeczeństwa. Gorzej jak na hołmofis przejdą rolnicy i górnicy Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:28 No dzięki Tu się ludzie starają żebyś mogła pisać na forum, a ta "zero pożytku" Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: praca z domu to plus wirusa 15.03.20, 13:11 Mamy takie zdanie, że z czterolatkiem na głowie pracuje się trudniej. Poza tym lubię iść do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś