alfa36 01.04.20, 17:38 Ponoć drożdże w dzisiejszych czasach to towar deficytowy ale udało mi się kupić. Ktiś ma przepis na dobrą, wilgotną, maślaną babę drożdżowa? Będę wdzięczna. Dziecię chcę uszczęśliwić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 17:43 Drożdżowa i wilgotna to raczej antonimy, chyba, że ci zakalec wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:32 andaba napisała: > Drożdżowa i wilgotna to raczej antonimy A to dlaczego? świeże ciasto drożdzowe może być bardzo wilgotne, oczywiście potem wysycha z czasem, ale tak na świeżo, to z wszystkich przepisów na drożdżowe, jakie mam, ciasta i baby wychodzą wilgotne Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 17:52 Będzie wilgotna, bo ma dużo żółtek - 10, na O,5 mąki wrocławskiej lub luksusowej (500), kostkę masła, 10 dag drożdży, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka. Cukier waniliowy, rodzynki, skórka pomarańczowa wg uznania. Czasami dodaję z pół kieliszka spirytusu lub wódki, w którym moczył się szafran. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:19 Rany, co za marnotrastwo, 10 deko towaru super luksusowego na pół kilo mąki... Wlewasz zaczyn, potem omasłoi cukier rozpuszczone w mleku, rozbełtane żótka. Na oko z takiej ilości mleka, masła i żółtek na pół kilo mąki to ci wyjdzie glajda nie z tej ziemi, no ale może ja sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:21 Przepraszam za literówki, kot mi wlazł między klawiaturę i laptopa (tak, mam osobno ). Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:48 No możesz się nie znać😉, jak robię jakiekolwiek ciasta nie oszczędzam na składnikach - jest to sprawdzony przepis krażący po rodzinie od kilkudziesięciu lat i zaręczam, że wychodzi pyszna babka a nie suche ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:54 A czym to wyrabiasz? Bo to chyba strasznie rzadkie wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:05 Ciasto ma konsystencję budyniu, dopóki nie miałam robota, wyrabiałam ręką, długo, tzn do czasu pojawienia się pęcherzyków. Wcześniej korzystałam z przepisu z "Kuchni Staropolskiej" na babkę, wyrabianą ręcznie przez ok. 60 minut😉 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:07 60 minut mówisz? To poczekam na wnuki, z bawienia się w błotku wyrosłam kilkadziesiąt lat temu. Nie wątpię, że wychodzi dobra, ale jednak - nie! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:14 10 dag to 2,5 kostki, na pol kg maki - to bedzie smierdziec drozdzami. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:19 ??? Moim zdaniem też za dużo, ale jakie 2,5 kostki? Po ile są u was kostki drożdży, po 4 dag? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:29 Są takie malutkie kostki, sześcienne, one chyba mają właśnie 4 dkg. Widziałam kilka razy, nawet chyba z raz kupiłam. U nas najczęściej jednak w sklepach są po 10 dkg, ale nie wiem, jak gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:05 u mnie kostki maja dokladnie 42g i jest na nich napisane, ze sa na 1 kg maki. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:08 Ale maleństwa. u nas są po 10 dag - co do zastosowania się zgadza, z połowy kostki robię ciasta/chleba/bułek z kilograma, a nawet więcej mąki. I tak zawsze rośnie mi za duże... Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:15 Nie tylko ilość mąki jest istotna, te 10 żółtek musi być "podniesione". Co powiesz na www.mojewypieki.com/przepis/babka-petynetowa-zwana-muslinowa? Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 20:16 Niegramatycznie napisałam, ale wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 18:32 Z letniego mleka, roztartych drożdży, łyżki cukru i takiej ilości mąki, by uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany, zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i pozwolić wyrosnąć w ciepłym miejscu. Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem. Dodać wyrośnięty zaczyn, przesianą mąkę i wyrobić do czasu, aż pojawią się pęcherze powietrza. Wtedy powoli dolać rozpuszczone masło, cały czas wyrabiając i przecedzony alkohol. Dodać rodzynki, skórkę, co kto lubi, wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub ścianki misy. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem formy (z kominkiem) i gdy podwoi objętość, czy prawie wypełni naczynie (oczywiście pod przykryciem) włożyć do piekarnika, 180°, po ok 45 min sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upieklo. Od kilku lat korzystam tylko z tego przepisu, przestałam eksperymentować z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mmarrta Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:09 Ja robię wilgotne drożdżowe wg starego rodzinnego przepisu. Myk jest taki, że gotuje się budyń z części mleka i mąki. Dzięki temu ciasto jest wilgotne i długo świeże. I każdemu smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:22 Ja właśnie piekę z tego przepisu: www.mojewypieki.com/przepis/puszyste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:30 Jak piekę placek drożdżowy, proporcje składników są zupełnie inne, tu podałam przepis na babkę wielkanocną do formy z kominkiem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 19:33 Z tego przepisu wychodzą pyszne, wilgotne babki SKŁADNIKI (na 2 foremki, około 28 x 12 cm) 750 g mąki 250 g cukru 125 g masła 4 jaja (oddzielnie żółtka i białka) 0,5 l mleka 40 g drożdży ½ łyżeczki olejku waniliowego kilka kropli olejku pomarańczowego lub 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynków Drożdże zasypujemy łyżką cukru, mieszamy z ¼ l ciepłego mleka i 250 g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło ucieramy z cukrem, w trakcie mieszania dodajemy po 1 żółtku i po trochu cukier, mleko, mąkę oraz olejki. Kiery rozczyn ruszy dodajemy go do ucieranej masy i porządne mieszamy. Ubijamy pianę z białek i ostrożnie łączymy z ciastem (hakiem miksera lub łopatką). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, smarujemy obie formy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do foremek (jest dosyć rzadkie), smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i pieczemy 45 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Babka drożdżowa 01.04.20, 22:32 Super, dziękuję dziewczyny. Wyrabiania się nie boję🙂 Odpowiedz Link Zgłoś