Dodaj do ulubionych

Do tych co wychodzą na spacery

11.04.20, 09:33
Macie obawy przed spotkaniem z 👮 policjantem służbistą, który w swojej interpretacji uzna, że to nie jest niezbędna potrzeba. Jesteście na to przygotowane?

Ja wychodzę, ale z każdym internetowym wpisem (typu mandat za spacer/cmentarz/bieganie/rower) moje obawy rosną😕
Obserwuj wątek
    • mum2004 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:35
      Tak - odłożyłam pięćset plusa razy 3. Stać mnie wink
    • triss_merigold6 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:36
      Jestem przygotowana, aczkolwiek konieczność myślenia o tym uważam za uwłaczająca.
      • madami Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:37
        Ja podobnie, zawsze mam prawdopoodbne wytłumaczenie ale sam fakt konieczności posiadania takowego uważam za uwładczające.
      • bywalec.hoteli Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 15:37
        Ty to znasz bezpośrednio PMM to żaden krawężnik Ci nie podskoczy.
    • chococaffe Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:38
      Nie biegam, nie jeżdzę na rowerze, nie mam pilnych spraw na cmentarzu, nie chodzę do lasu - z zasady, korona ani policja nie ma nic do tego.

Spacer to nic innego niż naprzemienny ruch nogami. Można iść "spacerowo" aby załatwiać różne życiowe sprawy smile
    • morgen_stern Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:39
      Niech tylko spróbuje zadrzeć ze wściekłą matką bliźniąt 😈 na początku będzie spokojnie, ale jak trafię na służbistę, to rozwinę wszystkie moje działa.
    • te_de_ka Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:39
      Ja mam przepustkę, więc obawy trochę mniejsze, ale przestałam zabierać kije☹️ bo wiem, że na niektórych przedstawicieli władzy moglyby zadziałać jak płachta na byka.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:40
      Wszystkie zwierzęta są równe, jadę dzisiaj na cmentarz do taty. Widziałam w tv jak "prezes" był na grobie mamy.
      • chococaffe Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:44
        To była praca.wink
      • andaba Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:44
        Nie jedź, chyba, że chcesz przez płot przechodzić. Do 13 wszystko zamknięte.
        • cosmetic.wipes Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:59
          andaba napisała:

> Nie jedź, chyba, że chcesz przez płot przechodzić. Do 13 wszystko zamknięte.

Jakie wszystko. Rakowicki otwarty, tylko krócej niż zwykle.
          • andaba Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 10:40
            Dziś już nie.
            Byłam wczoraj na dwóch cmentarzach, na obydwu wołami napisane, że w dniach 11-13 zamknięte na amen decyzją kogoś tam, cmentarze w całej Polsce. Komunalne.

• mia_mia Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:48
        Dowiedz się czy jest czynny, wiele lokalnymi przepisami jest zamkniętych.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 13:28
          Spokojnie, ogrodzenie niskie a ja nogi jeszcze wysoko umiem zadzierać ;P
    • ira_08 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:43
      No jak to, wielki tydzień, modlić się idę do kościoła panie władzo! Czy powie pan do kamery, że modlitwa nie jest niezbędną potrzebą?
      • chococaffe Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:44
        Ciekawe czy trzeba iść do swojej parafii big_grin
        • paskudek1 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:48
          Kochana mówisz że w tym najbliższym kościele już było 6 osób, musisz szukać innego domu bożego, 😁
          • chococaffe Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:50
            big_grin Teraz to chyba 51 a nie 6
            • paskudek1 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:52
              Wszystko jedno, mówisz że było za dużo osób i szukasz miejsca gdzie jest mniej 😁
            • cosmetic.wipes Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:59
              Nadal 5.
            • trillian Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 12:47
              chococaffe napisała:

> big_grin Teraz to chyba 51 a nie 6

6, przedłużyli limit. Ale ten mało bulwersujący fakt nie odbił się to zbyt szerokim echem
    • wapaha Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:46
      Nie ma opcji uznać, że to nie jest dla mnie niezbędne
      Jak się uprze, nie przyjmę mandatu

p.s. za każdym razem jak biegam/wczoraj jechałam rowerem - mijam policję
    • chococaffe Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 09:50
      A serio to nie mam już miejsca w myślach na takie bzdety czy mnie policjant zatrzyma czy nie.....poważniejsze rzeczy się dzieją i nie mam na myśli korony. sad
      • piekna_remedios4 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 20:23
        a co?
    • zazou1980 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 10:11
      Ja mam na tel otwarta interpretacje z gov.pl. W razie czego powiem, ze przed spacerem sprawdzalam czy wolno, czy nie i jeszcze bylo wolno, nie wiedzialam ze od tego czasu sie cos zmienilo.
      Jak na razie wychodze codziennie po kilka razy i nikt mnie nie kontrolowal, choc kraweznikow u nas nadreprezentacja...
      • kotejka Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 11:52
        pokaz te interpretacje plis
        ja wczoraj zabralam deskorolke hulajnoge i dwojke dzieci
        do paczkomatu a jakze za potrzeba
        na wszelki wypadek dowod wzielam big_grin
        • zazou1980 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 12:40
          Tutaj Musisz odnalezc pytanie, czy mozna wyjsc na spacer i kliknac, to sie rozwinie odpowiedz:

Aktywność na zewnątrz powinna być ograniczona do minimum. Traktujmy możliwość wyjścia na zewnątrz jako niezbędny środek higieny. Wychodźmy się przewietrzyć wtedy, gdy naprawdę tego potrzebujemy

To sa aktualne zalecenia i tego sie bede trzymac...
          • morekac Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 14:27
            A kto ocenia, czy naprawdę potrzebujemy?
            • zazou1980 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 14:34
              Osoba wychodzaca, ide sie przejsc kiedy potrzebuje, skoro to robie to znaczy, ze potrzebowalam.
              My zaraz spadamy na dlugi spacer w inne rejony niz w ostatnich tygodniach. Zobacze, czy tam sie beda czepiali i w razie czego zrozumieja moja argumentacje 😁
            • paskudek1 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 14:58
              A to zależy gdzie, są miejsca że ten kto wychodzi a są miejsca że np pan policjant ocenia.
          • bluea.nne Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 23:23
            Dzięki
    • smillla Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 10:11
      Wsadzam w torbę bagietkę - i hajda!
    • default Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 10:32
      Chodzę z psami, wiec w zasadzie nie grozi mi mandat.....aczkolwiek biorę po uwagę, ze trafię na nadgorliwca, który uzna, ze jestem na zakazanym terenie albo za daleko od domu.
      Swoją drogą - czy nosicie przy sobie dowód ? Ja nie nosze, rozumiem ze w razie czego po prostu zostane odpytana z danych - czy może teraz to obowiązek nosić dowód ?
      • nota_bena Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 11:50
        Nie masz obowiązku nosić dowodu przy sobie. Przy ewentualnym legitymowaniu, składasz oświadczenie ustne ze swoich danych.
      • berdebul Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 20:48
        W nowych dowodach nie ma adresu. big_grin
        • nota_bena Re: Do tych co wychodzą na spacery 12.04.20, 19:05
          W systemach są adresy. To wystarczy.
    • kosmos_pierzasty Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 10:40
      Nie, bo nie łamię zasad - idę kawałek przez prywatny las, a potem polnymi drogami.
    • 1matka-polka Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 10:42
      Wychodzę ale mieszkam na wsi i u nas kulsony kręcą się tylko po parku. Do sklepu w każdą stronę też daleko, więc można się łatwo wytłumaczyć.
    • 1matka-polka Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 10:45
      A w sumie po mieście też spaceruję od sklepu do sklepu. Jak mnie zagadną to powiem, że zakupy robię, każdy może powiedzieć że robi zakupy. Poza tym mieszkam przy trasie rowerowej i rowerzyści ubrani na sportowo jezdza jak zwykle... Tylko osobno nie w grupach...
    • ritual2019 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 11:00
      panna_lila napisała:

> Macie obawy przed spotkaniem z 👮 policjantem służbistą, który w swojej interpr
      > etacji uzna, że to nie jest niezbędna potrzeba. Jesteście na to przygotowane?
      >

Nie, bo wychodzenie nie jest u mnie zakazane. Moge wyjsc na spacer/cwiczenia itp z rodzina czyli dziecmi jak najbardziej, z kims kto ze mna nie mieszka tez ale nie w grupie wiekszej iz 2 ososby (domownikow moze byc wiecej).
      Policjanci ktorzy zle zinterpretowali zalecenia zostali naprostowani przez rzad.
    • ruscello Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 11:12
      Nawykowo noszę w torebce opakowanie tamponów. Mogę okazać zakup wink
    • morekac Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 11:37
      Ja mam psa. Pies na szczęście nie mówi, że wychodzi raz dziennie z każdym domownikiem i już ma w dupie to ciągłe ciąganie na spacery. I chciałby sobie pospać jak przyzwoity pies w średnim wieku cały dzień na kanapie.
      • ivanova Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 12:36
        Nie mam obaw. Chodze z dziećmi. Dzieci z hulajnogami/rowerami itp. Na razie mijalismy wiele patroli i nikt nas nie zaczepił.
    • mika71 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 12:42
      Wychodzę, spotykałam patrole niejednokrotnie i nigdy nikt mnie nie zatrzymywał. Poczytałam trochę o mandatach, które są na FB i jak tam się wczyta bliżej to wychodzi że 10 tys za bieganie to jest za bieganie, ale w czasie kwarantanny biegacza; jazda na rowerze okazuje się jazdą po zamkniętym parku. W centrum W-wy poruszam się prawie codziennie (nie wchodzę do zamkniętych parków, jak skwer otoczony taśmą to idę dookoła), mijam patrole bez żadnych emocji smile
    • czekoladazkremem Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 12:44
      Bardzo, ale to bardzo tęsknimy za lasem. Mamy swoje ulubione ścieżki do biegania, stare torfy, gdzie żerują bobry. Polany, gdzie zbierają się sarny. Tęsknię za moimi ukochanymi Mazurami, jeszcze 19 dni i jechalibyśmy na majówkę sad Pierwszy raz w moim bardzo długim życiu, kiedy mogłam sobie pozwolić na wyjazd na początku maja - i doopa.
    • joanna05 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 14:21
      Nie bardzo. Nie jest zbędna. Tam, gdzie nie wolno, nie lezę.
    • redwineiswhatilike Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 14:53
      Nie mam obaw. Mieszkam w takim miejscu, że byłabym w szoku, gdyby tu przyszedł policjant, mówię o moim domu i okolicy do 700 metrów w każdą stronę. Są inne domy ale każdy ma własny i duży ogród. Chodzę bardzo blisko na polankę dosłownie 50 metrów od mojego domu i kawałek dalej na łąkę. Inaczej bym oszalała. Las mam 100 metrów od domu i czasem tam idę. Lasek mały raczej bo wielki las jest trochę dalej i tam nie chodzę.
    • ida_listopadowa Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 14:57
      Bylam dzis. Milelam 2 patrole w radiowozie i jeden pieszy. Pieszemu pomachalam i zyczylam spokojnej sluzby.

Fakt, ze chodzilam miedzy domami, normalnie poszlabym przez las nad morze, ale lipa - i plaza i las zamknięte. Bulwar nadmorski tez, ale to bardziej rozumiem.

Wymienilam tez opony i mam zamiar umyc auto. Nie slyszalam tu o jakis nalotach, wrecz przeciwnie, trojmiejska policja oswiadczyla, ze nie bedzie dawac mandatow za cos takiego.

• kozica111 Re: Do tych co wychodzą na spacery 11.04.20, 15:08
      Moje psy nie lubią jak ktoś podchodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka