Dodaj do ulubionych

Maki bezglutenowe

11.04.20, 13:46
Chcialabym uzywac wiecej zdrowszych mak (wiecej bialka i blonnila) np z otrebow owsianych, ciecierzycy czy kokosowej ale jak wiadomo nie maja one glutenu i sa przez to trudniejsze w zastosowaniu. Czy ktos probowal poprostu dodawac gluten lub jakas alternatywe typu no nie wim gume guar?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 14:01
      Czemu nie poszukasz przepisów na blogach czy forach dla chorych na celiakię? Jeśli chcesz mieć potrawę bezglutenową, oczywiście.
      • czerwonylucjan Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 14:49
        A w ktorym miejscu pisze, ze chce miec potrawe bezglutenowa? Przeciez pytam czy ktos ma doswiadczenie w dodawaniu glutenu bo bezglutenowych mak.
    • banowanyzaprawde1 Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 14:02
      Maki bezglutenowe są do nabycia tylko w Afganistanie. Do wyboru, czerwone lub białe.
    • chococaffe Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 14:03
      Mieszałam różne mąki z pszenną, mniej więcej pół na pół - sprawdza się w naleśnikach.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 14:06
      Właśnie zastanawiam się nad babką bezglutenową jest ma mace ziemniaczanej, pewnie smaczna bo wysoko oceniana.
      Może płatki owsiane czy żytnie zostaw tym którzy mogą je jeść.
      Bezglutenu jest sporo mąk typu kokosowa, kukurydziana, ryżowa, jest w czym wybierać.
      Większość świata obywa się bez pszenicy, żyta, owsa i mają się świetnie.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 14:09
        Tylko, że my polanie jesteśmy, kompleks pszenno buraczany od tysięcy lat jadamy gluten, pijemy mleko, uczyliśmy się obrabiać ziarna. Ja np. mam sraczkę po otrębach a po chlebie typu kołodziej wzdęcia na maxa. Ryżu nie lubię we wszystkim.
    • lellapolella Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 14:33
      Jest całkiem sporo stron z wypiekami bezglutenowymi- samodzielnie robisz mieszanki i, owszem, na początku jest trudniej, ale to kwestia praktyki.
    • disco-ball Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 15:34
      Jak dostypiesz kilka lyzek owsianej czy gryczanej czy ktorej tam sobie zyczysz to nic zlego sie nie stanie. Skoro mozna z bezglutenowych piec chleby, ciasta, robic nalesniki. Po prostu dodawaj troche, jesli masz taka fantazje.
    • disco-ball Re: Maki bezglutenowe 11.04.20, 15:38
      Ja wlasnie upieklam bezglutenowa szarlotke, z dodatkiem maki ziemniaczajej, ryzowej i sorgo. Osobiscie watpie, czy te dwie pierwsze sa bardziej wartosciowe od np zytnej czy pszennej pelnoziarnistej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka