Dodaj do ulubionych

Kłamią nas

20.04.20, 08:48
Wyjaśnijcie mi proszę, skąd taka konstrukcja? Ostatnio szalenie popularna.
Okłamują nas, kłamią nam - tak było dawniej. Co się zmieniło? Jakieś nowe wytyczne językowe Czy po prostu, "nowa moda"?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Kłamią nas 20.04.20, 08:56
      Nic się nie zmieniło. Po prostu więcej ludzi zabiera głos.
      • kk345 Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:24
        big_grin
    • tryggia Re: Kłamią nas 20.04.20, 08:59
      Miałam kiedyś chłopaka z Warmii i oni tak mówili - nie kłam go albo skłamała matkę. Miał też dużo innych dziwnych składni i odmian.
      • tryggia Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:02
        Ale kiedy widzę akcję "nie kłam medyka" to mam mikroudar. Wyjątkowo paskudny, powiedzmy, regionalizm (przekąs).
        • turzyca Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:47
          A, teraz zrozumiałam! Jak to człowiekowi wiedzy o regionalizmach brakuje.
          Ja myślałam, że to jest "nie kłam medyką" i też miałam wstrząs.
        • simply_z Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:40
          tak mialam z "ubogacic" , cos paskudnego, a jak widac sie zakorzenilo.
          Z kolei na Pudelku ( tak wiem), czesto uzywaja slowa: rozgogolony? wtf?
          • conena Re: Kłamią nas 20.04.20, 11:06
            tak moja babcia mówiła, a oznacza duży dekolt albo brak szala w chłodny dzień, np. dzisiaj mocno wieje, a ty taka rozgogolona łazisz, chora będziesz.
            • qwirkle Re: Kłamią nas 20.04.20, 13:40
              Moja też tak mówiła i często chodziło o ubranie się kompletniej: chodziłam zbyt lekko ubrana, babcia mówiła: 'ubierz się, co taka rozgogolona chodzisz'...
            • martishia7 Re: Kłamią nas 21.04.20, 22:17
              Moja babcia też wink
      • joanna_poz Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:53
        tryggia napisała:

> Miałam kiedyś chłopaka z Warmii i oni tak mówili - nie kłam go albo skłamała ma
        > tkę. Miał też dużo innych dziwnych składni i odmian.
        >
        ale to nie jest regionalizm z Warmii na 100%
      • baatexja Re: Kłamią nas 20.04.20, 11:05
        Jestem z Warmii i nie słyszałam wcześniej.
    • bang_bang30 Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:04
      Ostatnia akcja NIE KŁAM MEDYKA wywoływała u mnie odruch wymiotny smile
      Czy to jest poprawne w którymś z regionalizmów?? smile
      • mika71 Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:46
        ale zwróciła uwagę smile i podobno taki był cel tego
      • bergamotka77 Re: Kłamią nas 21.04.20, 22:21
        bang_bang30 napisał(a):

> Ostatnia akcja NIE KŁAM MEDYKA wywoływała u mnie odruch wymiotny smile
        > Czy to jest poprawne w którymś z regionalizmów?? smile

O tak, to "Nie kłam medyka" było straszne a wystarczyło zmienic na "Nie oklamuj medyka".
    • triss_merigold6 Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:06
      Wsiowe. W PRL, którego niedbały remake właśnie mamy, przynajmniej w szkołach, radio, tv, prasie bardzo zwracano uwagę na poprawność językową i nauczenie mas robotniczo-chłopskich posługiwania się poprawną polszczyzną.
      • ira_08 Re: Kłamią nas 21.04.20, 10:19
        Jak na wielką fankę wolności bardzo często przywołujesz PRL jako przykład prawidłowych działań big_grin

> nauczenie mas robotniczo-chłopskich posługiwania się poprawną polszczyzną.

No to jakoś nie nauczono.
    • bulzemba Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:17
      Mnie dobija jeszcze jedna konstrucja: zarzucanie kłamstwa osobie która się myli.
      • bulzemba Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:18
        Miało być: Konstrukcja.
        • beneficia Re: Kłamią nas 20.04.20, 16:51
          Niektórzy nie odróżniają klamstwa od nieprawdy.
    • anika772 Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:18
      Nie kłam medyka, brrrrr
      Nie mam pojęcia skąd to, kalka jakaś?
      • amast Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:45
        Mam podejrzenia, że ktoś chciał powiedzieć "nie kłam medyką" (lekarzą, nauczycielą, ludzią, dziecią), potem stworzył hasztag, gdzie "ą" się zmieniło w "a", a potem już nikt nie miał odwagi tego prostować/zmieniać.
        • mika71 Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:49
          Twórcy twierdzili, że tym błędem chcieli zwrócić większą uwagę na akcję. Faktycznie, że ja na początku zainteresowałam się błędem
          • amast Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:53
            No to zwrócili. A że zainteresowanie akcją kończy się na "ale debilne hasło"...
            • mika71 Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:59
              To zawsze jest wybór w kampaniach czy forma nie zasłoni przesłania
              Ja na przykład przez długi czas kojarzyłam teksty kabaretu Mumio a nie docierało do mnie, że to reklama chyba Plusa i że jeszcze dodatkowo jakąś konkretną ofertę reklamują
        • taki-sobie-nick Re: Kłamią nas 21.04.20, 00:01
          Mam podejrzenia, że autorami akcji byli wtórni analfabeci o najlepszych intencjach.

Teraz się wykręcają, żeby ukryć swój wtórny aanalfabetyzm.
    • princy-mincy Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:32
      Nie wiem skad taka konstrukcja ale az mnie mierzi gdy slysze 'nie klam medyka'
    • aerra Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:35
      Och weź, ja mam drgawki jak to słyszę/czytam.
      • aqua48 Re: Kłamią nas 20.04.20, 09:42
        Gwarowe? Są osoby które mówią - nie kłam mnie, kaszle mnie, itp...
    • australijka Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:06
      Mnie martwi, że za takim przekazem, który od razu stawia na niższym poziomie tworzącego, stoi z automatu, że głupi nic mądrego nie wymyśli. I słuszna akcja bardzo traci na znaczeniu, bo nie będzie mi taki ktoś, kto nie potrafi sklecić zdania, mówił co mam robić.
      To jak wywiad z najgłupszym uczestnikiem ważnego wydarzenia. Rzutuje na poziom innych. Ja wiem, ty wiesz, że tak nie jest ale są jeszcze oni.
      I przestarzała forma medyk. Medyk to dawniej lekarz. Nie obejmuje innych zawodów medycznych.
      Hasło krótkie, przyswajalne ale budowa tragiczna.
      • simply_z Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:42
        To tak jak forma pani magister, uzywana jeszcze w reklamach lekow. Kto uzywa w dzisiejszych czasach takich form?
      • taki-sobie-nick Re: Kłamią nas 21.04.20, 00:04
        Medyk to dawniej lekarz.

Być może autorzy mieli na myśli "pracownika służb medycznych" i w taki sposób to ujęli, żeby nie wymieniać wszystkich po kolei" ratownika, pielęgniarki, lekarza...
        • aerra Re: Kłamią nas 21.04.20, 00:11
          Ale przecież to nie o medyka chodzi a kulawą konstrukcję "nie kłam kogo" zamiast "komu".
    • kira02 Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:29
      Myślałam, ze tylko mnie to strasznie irytuje. I tym razem nie zdzierzylam, specjalnie weszlam w wątek, żeby Cię poprawić 😀
      • aerra Re: Kłamią nas 21.04.20, 00:11
        hehe, ja też!
    • krwawy.lolo Re: Kłamią nas 20.04.20, 10:49
      Pracowałem onegdaj z facetem, który oznajmiając zamiar złożenia donosu paszczą do kierownika posiadającego nazwisko Bober mówił: "powiem dla Bobra".
      • kira02 Re: Kłamią nas 20.04.20, 12:25
        Regionalizm z Podlasia.
        • swinki_trzy Re: Kłamią nas 21.04.20, 07:00
          kira02 napisał(a):

> Regionalizm z Podlasia.
          >

A Podlasie tak bardzo chce się od tego odciąć, że w paru miejscach widziałam „parking klientom sklepu”. Nie jestem w stanie przestać się z tego śmiać 🤣
          • mary_lu Re: Kłamią nas 21.04.20, 10:13
            To wcale nie jest odcinanie się, tam zawsze się tak mówiło.

Moja mama zawsze się śmiała, że czasem dobre kilka sekund trwa, zanim złoży odpowiedz np. na pytanie „prosze paniom, nam dzisiaj w-f czy chłopcom? (była nauczycielką na Podlasiu).

„Przestań, bo powiem to dla pani” i „nie kłam mnie” też stamtąd.

Jak ratownicy wymyślili to hasło, to prawie sobie skórę z czoła zdjęłam, ale jak mówi stara prawda, ratownik to hybryda - połączenie półboga z pół... (niech mi wybaczą, bo kocham ich miłością wielką, ale jak coś odstawią, to zawsze albo chce się ich ucałować albo zabić, nigdy nic pośrodku)
            • swinki_trzy Re: Kłamią nas 21.04.20, 21:22
              Dzięki za wyjaśnienie 😀a byłam przekonana, że tak unikają słówka „dla”, że wyrażenie „parking dla klientów”, zmienili na „klientom sklepu”
    • merces Re: Kłamią nas 21.04.20, 07:43
      żaden regionalizm, po prostu błąd gramatyczny
    • chatgris01 Re: Kłamią nas 21.04.20, 22:21
      Nie wiem, pierwszy raz ją widzę w tym wątku.
    • gazdzina Re: Kłamią nas 22.04.20, 01:23
      To rusycyzm. Dość powszechny w południowo-wschodniej Polsce.
      • taki-sobie-nick Re: Kłamią nas 22.04.20, 01:26
        Zaciekawiłam się, wyszukałam i wychodzi mi, że rusycyzm brzmiałby jednak "kłamać KOMUŚ", a nie "kłamać kogoś".
    • trampki-w-kwiatki Re: Kłamią nas 22.04.20, 08:01
      Tak, to przedszkolnializm polski. Pamiętam dokładnie :
      "Psze pani, a ona mie kłamie!"
      Oraz w wersji oskarżycielskiej :
      "Kłamiesz mnie, nie wierzę ci!"

Zwykle się z tego wyrasta. Podkreślam słowo zwykle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka