Dodaj do ulubionych

Wykluły się:)

25.04.20, 10:16
W "naszym" gniazdku wykluły się dwa pisklaki😀
Gniazdo w bardzo głupim miejscu, wystarczy wyższy facet i mogłby je strącić ręką, tuż przy bardzo ruchliwym chodniku i takiej samej ulicy.
Kibicowaliśmy mamie gołębicy od 2 tygodni i proszę😍
Drobiazg a cieszy😁
Obserwuj wątek
    • lukrecja46 Re: Wykluły się:) 25.04.20, 10:17
      No i fotki
      • majenkir Re: Wykluły się:) 25.04.20, 15:34
        O, jak fajnie smile. Oby sie wszystkie zdrowo wychowaly.
        • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:13
          majenkir napisała:

> O, jak fajnie smile. Oby sie wszystkie zdrowo wychowaly.
          >

Oczywiście, trzymajmy kciuki za kolejne srajdy balkonowe.
      • kosmos_pierzasty Re: Wykluły się:) 25.04.20, 15:55
        Fajnie! Jak byłam mała to któregoś roku mieliśmy gniazdo na balkonie. Ale było z tego frajdy! smile Mniej ze sprzątaniem wink
      • dorotkamaskotka Re: Wykluły się:) 25.04.20, 20:06
        lukrecja46 napisała:

> No i fotki
        >
        To gołąb grzywacz. Można powiedzieć, że rarytasbig_grin
    • 35wcieniu Re: Wykluły się:) 25.04.20, 15:45
      Już wkrótce:

https://jajco.pl/pic/1329324391-7_JKi9.jpg
      • majenkir Re: Wykluły się:) 25.04.20, 15:54
        Ludzie i tak siedza w domach tongue_out
    • hamerykanka Re: Wykluły się:) 25.04.20, 17:35
      A my odchowujemy piskle czegos, co wypadlo z gniazda i ledwie zylo. Mialo sile tylko lekko poruszac noga, lezac jak niezywe. Podnioslam, zaczelismy karmic malymi dzdzownicami, teraz wpyla rowno mielona wolowine i kawalki surowego kurczaka i rosnie jak na drozdzach. Ostatnio cwiczy skrzydla i caly czas spiewasmile
      Ulubione zwierzatko mojej corki. Caly czas jej mowie, ze trzeba go bedzie wypuscic jak nauczy sie latac,, ale ze jedno skrzydlo wyglada troche inaczej, moze sie skonczyc ze bedziemy go mieli w domu.
      • majenkir Re: Wykluły się:) 25.04.20, 17:38
        Jaki fajny cudak. A wiadomo co to jest?
      • hanusinamama Re: Wykluły się:) 25.04.20, 17:47
        Fajny zwierz. Napisz za jakis czas co z tego wyrosło, koniecznie ze zdjeciami. Ja kiedys odchowałam wiewiórkę. Tyle ze wiewiórek nie trzeba uczyć latać smile i sie bardzo łatwo wypuszcza na wolność...
      • marusia_ogoniok_102 Re: Wykluły się:) 25.04.20, 17:48
        Maleństwo! Oby się nauczył żyć na wolności... i czasem wpadał odwiedzić smile
      • memphis90 Re: Wykluły się:) 25.04.20, 18:00
        Sikorka bogatka?
        • hanusinamama Re: Wykluły się:) 25.04.20, 22:16
          Taka wielka? U mnie dorosłe bogatki są mniejsze niz ten ptasi-dziubdziuś.
          • memphis90 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 08:53
            Myślałam, że to polskie maleństwo...
      • kosmos_pierzasty Re: Wykluły się:) 25.04.20, 19:43
        Ale słodziak smile
        • hamerykanka Re: Wykluły się:) 26.04.20, 03:22
          Z tego co przypuszczamy to jest starling lub barn swallow. Oba sa podobne na tym etapie. A wypadlo ze szczytu naszego garazu, bo tam jest szczelina.
          Az trudno uwierzyc ze z tego brzydala wyroslo cos ladnegosmile
    • aaa-aaa-pl Re: Wykluły się:) 25.04.20, 17:51
      W zeszłym roku pozwoliłam gołębicy założyć gniazdo w kartonie na balkonie.
      Obserwowałam młodego- od wyklucza, aż do momentu, gdy odleciał. To było niesamowite, że akurat zauważyłam moment odlotu.
      Gołąbek, mówię zupełnie poważnie, usiadł na poręczy, długo zastanawiał się czy już może odlecieć i nagle fruuuuu....On spojrzał na mnie kilka sekund przed odlotem.
      Roboty z tym trochę było- balkon myłam codziennie( starym mopem).Ale warto byłosmile
      • thea19 Re: Wykluły się:) 25.04.20, 20:08
        jak z mojego balkonu odleciało pisklę, wychowane przez trójkąt w skrzynce balkonowej na gołej ziemi w styczniu, to zaraz pojawiło się nowe jajko, które od razu zaliczyło lot do śmietnika a wesoły trójkącik poszczułam psem
        • 1matka-polka Re: Wykluły się:) 25.04.20, 20:14
          "wychowane przez trójkąt w skrzynce balkonowej na gołej ziemi w styczniu, to zaraz pojawiło się nowe jajko, które od razu zaliczyło lot do śmietnika a wesoły trójkącik poszczułam psem"

🤣🤣🤣
        • mava Re: Wykluły się:) 25.04.20, 22:05
          bo oczywiście, do głow ci nie przyszło, żeby ten balkon uprzatnąc po sezonie, szczegolnie majac wcześniejsze doświadczenie.. Lepiej wypir...lic jajo do smietnika.
          Naprawdę...jestes dokladnie na tym samym poziomie, co bezmozg, który wypalał trawę pod Biebrza. Jemu też zwisało, że zabił tysiące zywych istot.
          • thea19 Re: Wykluły się:) 25.04.20, 22:11
            uderzyłaś się w głowę i ostatnia komórka wypadła? mój balkon, moje zasady. Żywego szczura nie uśmierciłam, sam odleciał, nie przeszkadzałam mu. Następnych mieć nie chciałam, dokonałam wczesnej aborcji. Tak samo jak dokonuje się aborcji u piesków czy kotków ale bezboleśnie dla mamusi. Nie przyszłaś sprzątać gówien ze ścian, balustrady, wszystkich mebli i donic, to stul dziób i nie porównuj mnie do wiejskich głupków.
            • majenkir Re: Wykluły się:) 25.04.20, 22:31
              Kobity, nawet w takim optymistycznym watku musicie sie za lby brac? sad
              • thea19 Re: Wykluły się:) 25.04.20, 22:35
                bo przylazła jakaś eko nawiedzona i się rzuca jak wesz na grzebieniu
                • lily_evans11 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:43
                  Aż się dziwię, że takie coś jak ty w ogóle potrafi posługiwać się klawiaturą. ..
                  • thea19 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 08:15
                    nie rozpłacz się, o wielka obrończyni szkodników. Zaopiekuj się jeszcze pędrakami i larwami turkucia, małymi szczurkami i myszkami polnymi. To też żywe stworzenia.
            • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:34
              thea19 napisała:

> uderzyłaś się w głowę i ostatnia komórka wypadła? mój balkon, moje zasady. Żywe
              > go szczura nie uśmierciłam, sam odleciał, nie przeszkadzałam mu. Następnych mie
              > ć nie chciałam, dokonałam wczesnej aborcji. Tak samo jak dokonuje się aborcji u
              > piesków czy kotków ale bezboleśnie dla mamusi. Nie przyszłaś sprzątać gówien z
              > e ścian, balustrady, wszystkich mebli i donic, to stul dziób i nie porównuj mni
              > e do wiejskich głupków.

Nie wytłumaczysz, szkoda klawiatury smile
          • satur9 [...] 25.04.20, 23:20
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:22
            mava napisała:

> bo oczywiście, do głow ci nie przyszło, żeby ten balkon uprzatnąc po sezonie, s
            > zczegolnie majac wcześniejsze doświadczenie.. Lepiej wypir...lic jajo do smietn
            > ika.
            > Naprawdę...jestes dokladnie na tym samym poziomie, co bezmozg, który wypalał tr
            > awę pod Biebrza. Jemu też zwisało, że zabił tysiące zywych istot.

Powinna pielęgnować jajeczko, zakupić inkubator i tym samym doprowadzić do dalszego rozwoju sytuacji. Później jeszcze zacząć szukać przedszkola dla maleństwa smile wasza infantylność jest porażająca.
          • mama-ola Re: Wykluły się:) 27.04.20, 07:57
            mava napisała:

> bo oczywiście, do głow ci nie przyszło, żeby ten balkon uprzatnąc po sezonie, s
            > zczegolnie majac wcześniejsze doświadczenie.. Lepiej wypir...lic jajo do smietn
            > ika.

Jajka nie da się przenieść. Gołębie nie zajmują się przeniesionymi jajkami. Ja kiedyś przeniosłam gniazdo z jajkami z balkonu w ustronne miejsce, ale dorosłe ptaki do niego nie podeszły i jajami się nie zajmowały - wtedy ktoś mi wytłumaczył, że tak już jest.
            Więc albo miała się skazać na ciągłe wylęgi, albo wyrzucić kolejne jajko. Dobrze, że się pozbyła. Gołębie są najokropniejszymi ptakami, jakie można mieć na balkonie.

> Naprawdę...jestes dokladnie na tym samym poziomie, co bezmozg, który wypalał tr
            > awę pod Biebrza. Jemu też zwisało, że zabił tysiące zywych istot.

Jak rozumiem jesteś wege? Nigdy nie jesz jajek? A może o zgrozo wspierasz zakupami kurze fermy?
        • lily_evans11 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:39
          Matko, aleś ty prymitywna... dobrze, że tak rzadko się tu udzielasz. Fuuuuj.
      • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:17
        aaa-aaa-pl napisał:

> W zeszłym roku pozwoliłam gołębicy założyć gniazdo w kartonie na balkonie.
        > Obserwowałam młodego- od wyklucza, aż do momentu, gdy odleciał. To było niesamo
        > wite, że akurat zauważyłam moment odlotu.
        > Gołąbek, mówię zupełnie poważnie, usiadł na poręczy, długo zastanawiał się czy
        > już może odlecieć i nagle fruuuuu....On spojrzał na mnie kilka sekund przed od
        > lotem.
        > Roboty z tym trochę było- balkon myłam codziennie( starym mopem).Ale warto było
        > smile

Wzruszyła mnie twoja historia. Jakie wy jesteście takie empatyczne, szkoda że na forum tego jakoś nie widać.
    • majenkir Re: Wykluły się:) 25.04.20, 19:48
      Ludzie to maja fajnie - wychowuja sierotki ptaki, kroliki, wiewiorki, oposy itp... A ja nigdy nie trafilam na zadna znajde, a mieszkam praktycznie w lesie uncertain
    • woman_in_love Re: Wykluły się:) 25.04.20, 22:15
      Bez sensu, nie mogliście wziąć mopa i zwalić zawczasu to siedlisko latających szczurów?
      Teraz wam na głowy (w tym twoich dzieci!!!!) będą wyskakiwać z tego gniazda kleszcze obrzeżki, jak będziecie przechodzili chodnikiem pod tym drzewem.
      • rulsanka Re: Wykluły się:) 25.04.20, 23:51
        Gołębie grzywacze to bardzo piękne i czyste ptaki.
    • satur9 Re: Wykluły się:) 25.04.20, 23:22
      A mogłaś wziąć miotłę lub dłuższy kij i po prostu zlikwidować ten syf. To nie jest drobiazg, tylko siedlisko latających szczurów i zdecydowanie nie cieszy.
      • 123zielona123 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:15
        Ale na zgjęciu jest grzywacz, a nie gołąb miejski. Też uważam, ze gołąb miejski jest najgorszym szkodnikiem i nie rozumiem dlaczego nie ogranicza się jego populacji- nie mówię o odstrzale ale np. poprzez antykoncepcyjną karmę
        • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:38
          123zielona123 napisała:

> Ale na zgjęciu jest grzywacz, a nie gołąb miejski. Też uważam, ze gołąb miejs
          > ki jest najgorszym szkodnikiem i nie rozumiem dlaczego nie ogranicza się jego p
          > opulacji- nie mówię o odstrzale ale np. poprzez antykoncepcyjną karmę

big_grin ha ha ha " antykoncepcyjną karmę " - a podobno ematka nie pije big_grin czasami tak pier... jak byście wypiły nie 2 - 3 piwa a całą skrzynkę big_grin
          • lily_evans11 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:41
            Ty za to zawsze tutaj pierd...isz jakbyś się farby ze ściany nażarła big_grin
      • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:26
        satur9 napisał:

> A mogłaś wziąć miotłę lub dłuższy kij i po prostu zlikwidować ten syf. To nie j
        > est drobiazg, tylko siedlisko latających szczurów i zdecydowanie nie cieszy.

Nie gadaj głupot. Gołąb jest zajeb... czysty, pachnący ale to wirus zabija. Zakupy odkażają, ale gołąb jest spoko smile przecież taki słodziak, Odpier.. się od ematki , męża przytula w maseczce i rękawiczkach ale gołębia przytuli do pikającego serduszka. Masz z tym problem?! Jak masz to jesteś głupi i nic nie wiesz o życiu wink ha ha pozdro
      • sabat3 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:39
        niektorzy hoduja rowniez szczury smile Niekoniecznie latajace.
        ... i nie gonia ich miotla.
    • 123zielona123 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:06
      Jajka gołębi z zasady wyrzucam. Tej wiosny na razie tylko 3.
      Odchowanie pisklaka jest cudownym przeżyciem.mój zyciowy dorobek to 1 gołąb, 3 kawki i wróbel.
      Kawki są bardzo wymagające i jak jeszcze o tym nie wiedziałam to jednej zmarnowałam życie. została pariasem. za to wróbel o wschodzie słońca lata, dziobie i domaga się jedzenia.

• solejrolia Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:09
      Fajnie! ☺
    • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:11
      Jasne, kibicuj gołębicy a później wszystko obsrane, brawo! Tak jak te mohery co pod blokiem karmią te latające szczury. K... gołąb to nie ptak!!! Ptaszki są cudowne ( wiem też wydalają ) ale nie obsrywają wszystkiego na około.
      • thea19 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:29
        z tym obsrywaniem to jest tak, że wszystkie ptaki w stadzie całkiem sporo wydalają. Ja karmię ptaszki typu sikorka czy mazurek i pod drzewem na którym przesiadują po konsumpcji jest mega ufajdane. Na szczęście to kompostownik i składowisko worków ze śmieciami a nie hamak.
        • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:47
          thea19 napisała:

> z tym obsrywaniem to jest tak, że wszystkie ptaki w stadzie całkiem sporo wydal
          > ają. Ja karmię ptaszki typu sikorka czy mazurek i pod drzewem na którym przesia
          > dują po konsumpcji jest mega ufajdane. Na szczęście to kompostownik i składowis
          > ko worków ze śmieciami a nie hamak.

I ok, skoro to nie jest dla ciebie upierdliwe, obciążające to rozumiem, ale tu mowa o balkonach, gniazda, jaja i jak wyrzucisz to już jesteś posądzona prawie o morderstwo. No bez przesady. Nie po to dbam o mój balkon ( nie tylko ja ) żeby te srające badziewia robiły burdel. Siedzisz, pijesz kawkę na balkonie, czytasz książkę a tam gołębie gówna. miło? O to w tym chodzi, Ale obrończynie życia, tego nie kumają. Skoro dla nich balkon jest składzikiem a nie miejscem wypoczynku i relaksu to ok. Ale nie każdy ma burdel na balkonie.
          • lily_evans11 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:53
            No ty akurat masz burdel w głowie big_grin
          • thea19 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:57
            z balkonu sraluchy wywaliłam, karmiłam na nim sikorki, nawet dzięcioł przylatywał a te szczury mi je przegoniły i najpierw młode wychowały (za późno zauważyłam, że coś się dzieje i znalazłam gołego pisklaka na gołej ziemi bo to brudasy i lenie a nie ptaki) a następne jajka wyrzuciłam.
      • lily_evans11 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 00:44
        Alescie się schlały paniusie w ten sobotni wieczór, OJP big_grin
        • hukop Re: Wykluły się:) 26.04.20, 01:01
          lily_evans11 napisała:

> Alescie się schlały paniusie w ten sobotni wieczór, OJP big_grin
          >

No, popiły i bredzą od rzeczy. Ale czy wypiją czy nie to i tak ich podejście do niektórych spraw jest nielogiczne. Ale niestety, takie forum, takie kobiety.
          • lukrecja46 Re: Wykluły się:) 26.04.20, 07:15
            Weź ty już spierdalaj z tego wątku co?
            • hukop Re: Wykluły się:) 27.04.20, 00:20
              lukrecja46 napisała:

> Weź ty już spierdalaj z tego wątku co?
              >

Sama spadaj, spaślaku!
              • lukrecja46 Re: Wykluły się:) 27.04.20, 07:36
                Z mojego własnego wątku?? 🤣🤣🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka