Dodaj do ulubionych

Rabarbar - przetwory

19.05.20, 16:51
Do tej pory mroziłam w kawałkach - używałam do ciast.

Mam jednak ochotę na przetwory w słoikach, ale nie dżem, tylko własnie takie większe kawałki do ciast. W nawet w przepisach na konfitury rabarbar się rozpada na "dżem".

Czy da się zasłoikować kawałki rabarbaru z odrobiną cukru? Np podsmażyć rabarbar z cukrem tylko chwilę, żeby złapał temperaturę, ale nie rozpadł a potem zamknąć w słoiku? Nie zepsuje się?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 17:06
      Nie wiem, powiem ci, że choć przerabiam wszystko co mi w ręce wpadnie, to rabarbaru nigdy nie robiłam (ani nie kojarzę, żebym gdzieś widziała).
      • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 17:12
        Ja świeży, ewentualnie zamrożony. Pod kruszonkę, zwykle z jabłkami, ewentualnie truskawkami. A w necie nawet jak na zdjęciu przepisu jest coś co wygląda na całe kawałki rabarbaru w słoiku, w tekscie przepisu jest jak wół np "kiedy rabarbar zacznie się rozpadac pogotuj jeszcze X minut"
    • malia Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 20:26
      Spróbuj, a potem napisz, czy ci się udalo, uwielbiam ciasto z rabarbarem, zimą smakowałoby jeszcze lepiej, a zamrażać nie mam gdzie, zamrażarka mała i nie z gumy
      • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:03
        No własnie- nie z gumy, stąd moje poszukiwania. Niedawno odkryłam zapomniany woreczek rabarbaru w zamrażarce, zrobiłam pod kruszonką i jednak pycha. A całej zamrażarki nie wypełnię rabarbarem przecież.
    • daniela34 Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 20:49
      Na pewno można zrobić rabarbar kandyzowany jako dodatek/dekorację do ciast. Widziałam przepisy, ale nie robiłam nigdy. Ograniczam się do dżemu z rabarbaru i truskawek i z rabarbaru i pomarańczy.
      • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:01
        Raczej nie kandyzowany (kandyzowane kojarzą mi się jednak z bakaliami, a nie o taki efekt mi chodzi)
        • daniela34 Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:06
          No właśnie też się zastanawiam, czy nie byłby za bardzo ciągnący albo twardy. Ale skoro można robić w kawałkach kandyzowany to spróbuj duże kawałki i żelfix, wtedy masz krótkie gotowanie.
          • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:18
            Podobno rabarbar ma tyle pektyny w sobie, że nie trzeba żelfixów. Zobaczymy, na tyle szybko i łatwo się robi ten mój eksperyment, że zaryzykuję. Za tydzień może zrobię pod kruszonka i jeżeli przepis się sprawdzi , zrobię więcej. A jak się nie sprawdzi to na parę dni obrażę się na cały świat i postanowię, że nic w zyciu w kuchni nie zrobię i w ogóle mam w 4 literach.big_grin A potem od nowa.
            • daniela34 Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:22
              Normalnie nie trzeba, tylko pytanie, czy przy tak krótkim gotowaniu będzie ci się trzymał. Daj znać 😀
    • lellapolella Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 20:50
      Gdyby to było do ciast na zimno, na przykład pod galaretkę, spróbowałabym z żelfixem- tam się gotuje 2-3 minuty. Z rozpadłych na amen, polecam hiram skandynawski. Jakie to jest dobresmile
      • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 20:58
        hiram też chcę zrobić smile

dzisiaj eksperymentuję z niecałym kilogramem - pokroiłam w dosyć duże kawałki - zobaczymy co wyjdzie.
    • lumeria Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:12
      A może zamarynować w zaprawie octowej?

1 ¼ szklanki octu jabłkowego
      1 szklanka wody
      3 łyżki cukru pudru
      ½ łyżki grubej soli
      1 funt świeżego rabarbaru, przycięty i pokrojony na kawałki ¼ cala
      2-calowy kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plastry
      1 łyżka przyprawy do marynowania
      1 łyżka stołowa całych goździków
      • lumeria Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:16
        3 łyżki zwyklego cukru

www.thegourmetrd.com/sweet-pickled-rhubarb/
        • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:24
          Ślicznie wygląda, ale marynat i tak zwykle mam sporo.
          • lumeria Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:27
            Rabarbarowych? smile W przepisie pisze, ze trzyma sie to ok roku w sloiku. Wiec może akurat do ciast będzie się nadawał?
            • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:40
              Myślisz, że marynowany do ciast się nada?
              • lumeria Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:49
                Warto spróbować smile

A propos: Jadłam kiedyś rabarbarowe chutney - to właściwie kompot, ale z cebula i wieloma przyprawami. Tak na pol-słodko. Dobre to było.
          • kokosowy15 Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:32
            Moja Mama układała w słoiku rabarbar pionowo, przycięty na wysokość słoika, zalewała gorąca, lekko osłodzoną woda i gotowała w kąpieli wodnej 3 - 4 minuty. Sloiki (twist) zamykały się, nigdy nic się nie zepsuło. Można było zima zrobić kompot, mus lub ciasto rabarbarowe.
            • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:35
              Rozumiem, że układała ciasno i woda z cukrem tylko, żeby wypełnić przestrzeń?

p.s. chyba właśnie przegotowałam big_grin
              • kokosowy15 Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:47
                Układała ciasno pionowo, wody tyle żeby przykryła łodygi i centymetr wilnego miejsca pod pokrywką.
                • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:49
                  Super, dzięki!
                • lellapolella Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 22:45
                  Kokosowy, dwa pytania: zalewała ciepłą wodą, żeby się szybciej zagotowało czy zimną? I drugie: rabarbar ze skórką czy bez?
                  • kokosowy15 Re: Rabarbar - przetwory 20.05.20, 08:01
                    Mama podgrzewała sloiki w piekarniku (bez przesady) i zalewała przetwory gorąca woda. Rabarbar był obrany. Przepraszam że nie odpisałem, ale sąsiad wypadł z łóżka i musiałem go popielegnowac.
                    • lellapolella Re: Rabarbar - przetwory 20.05.20, 09:43
                      Nic nie szkodzi, zamierzam robić dopiero jutrosmile Pozdrawiam!
                  • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 20.05.20, 11:31
                    Podobno młody można przerabiać ze skórką
            • lellapolella Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:39
              To jest fajny pomysł, też chyba spróbuję.
    • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 21:49
      Chwila nieuwagi i niestety wyszło mi to co niżej - rozgotował się, ale nie tak całkiem. Kokosowy się za późno wpisał big_grin. Następna partia wg jego przepisu.

• daniela34 Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 22:13
        Tak, ten zdecydowanie nie jest w kawałkach. Ale na pewno będzie smaczny 😀
        • chococaffe Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 22:16
          Do jogurtu użyję na śniadanie! big_grin A to naprawdę 5 minut między jeszcze prawie surowy i kryształki cukru widać a tym co wyszło. Nastepny robię wg przepisu kokosowego - czuję, że to jest to czego szukałam!
    • tt-tka Re: Rabarbar - przetwory 19.05.20, 22:33
      Nie-na-wi-dze rabarbaru. Ale przepis znam, z widzenia - sporawe kawalki tego wrzucalo sie do syropu z kropla alko i chwile pozwalalo chlonac ten syrop. niestetyy nie pamietam, co potem tzn jak przechowywac.
      Jesli baaaardzo chcesz go zrobic, poszukaj u Cwierczakiewiczowej przepisu na utrwalanie tataraku, rabarbar robilo sie jak tatarak,, tak babcia twierdzila.
    • princesswhitewolf Re: Rabarbar - przetwory 20.05.20, 10:51
      w tym roku zrobilam juz kilkanascie sloikow rabarbaru w wodzie z cukrem- kompot

Rewelacyjny jest tez dzem z rabarbaru. Ja robie tez wariant z platkami z rozy i rabarbarem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka