Dodaj do ulubionych

Bridget Jones

17.06.20, 15:12
Wczoraj obejrzałam cześć trzecia i "przeżywam" filmowy wiek Bridget w stosunku do jej filmowego wygladu. Czy tylko ja tak mam, że aktorka wydaje mi sie być wystylizowana na 53 lata, a gra 43-latke? Cały film mnie to gryzło 😑
Poza tym momentami "gubie" ja na ekranie, tzn nie rozpoznaje twarzy w niektórych scenach, a akurat Bridget Jones jest jedna z może dziesieciu postaci, które od biedy rozpoznawałam sad I nie wiem, czy mi sie pogorszyło, czy jeg coś zrobili?
Obserwuj wątek
    • arkanna Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:17
      Witaj w klubie. Miałam tak samo. Ani wiek ani twarz. Widziałam tylko raz i nie mam ochoty oglądać drugi. Zwyczajnie zamiast cieszyć się filmem to cały czas gapilam się na jej twarz
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:21
        Troche mi ulżyło smile Cześć akcji chyba przegapiłam, bo cały czas mi po głowie chodziło "jakie, kurcze, 43???" big_grin ale na ogladanie drugi raz bym nie wpadła tongue_out
    • danaide Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:17
      Co do twarzy: jeszcze gorzej - sama to sobie zrobiła.
      Kwestie stylizacji pomijam, bo trzeba uwzględnić czynnik wyspiarski (poczynając od "kultowych" sweterków bożonarodzeniowych).
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:25
        Chodzi mi o makijaż, sweterki aż tak sie nie różnia u 43 VS 53. Majac na uwadze tytuł z "baby" i jej poorana zmarszczkami twarz w pierwszej scenie pomyślałam, że zostanie babcia 😲
        • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:40
          Charakteryzacja to właściwe słowo.
          • danaide Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:54
            Na makijażu i charakteryzacji to się kompletnie nie znam. Ale Bridget nigdy nawet nie stała koło ikony stylu, na tym polegał jej charm!
            • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 16:20
              Danaide, ja chyba nie potrafie Tobie wytłumaczyć o co mi chodziło. Nie o styl w sensie jakie ubrania postać nosiła, tylko o poorana zmarszczkami twarz i wiek tej twarzy.
              Ja 43 lata już miałam, mam koleżanki które miały, maja lub beda miały 43 lata i wizerunek Bridget bardzo odbiega od przecietnej oraz od wyobrażenia jak Bridget Jones powinna wygladać w tym wieku. To jest film, możliwości charakteryzacji sa duże, mi sie wybór reżyseranie zgadza z treścia filmu. Zreszta nie tylko mi, jak widze. Może 20-30-latkom to gra, bo w tym wieku myśli sie, że po czterdziestce to prześcieradło i na cmentarz sie powoli turlać, ale jak ktoś ma lub miał te 43 lata, to odbiera to inaczej.
              • memphis90 Re: Bridget Jones 17.06.20, 17:55
                Poorana zmarszczkami? Twarz jak twarz... A że nie pasuje do czyjegoś wyobrażenia "jak twarz POWINNA wyglądać w tym wieku"? No taką ma...

>Może 20-30-latkom to gra, bo w tym >wieku myśli sie, że po czterdziestce >to prześcieradło i na cmentarz sie >powoli turlać, ale jak ktoś ma lub >miał te 43 lata, to odbiera to inaczej
                No ale ona miała niewiele więcej kręcąc ten film! To nie była 29 latka grajaca 16latke w Beverly Hills, to była 46 latka grajaca 43 latkę... Oprócz Ibisza, którego twarz się nie zmienia, mamy osoby, które wyglądają na swoje lata. Po prostu.
                • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:05
                  Ja wyglad Rene odbieram jako efekt charakteryzacji, dlatego wciaz pisze o Bridget. I wg mnie jest urachakteryzowana na 50+ latke, a nie 43. Aktorki czesto graja wersje siebie (postaci) o wiele lat mlodszej lub starszej od rzeczywistego wieku autorki i nie o rzeczywistym wieku ani wygladzie aktorki jest ten watek. Przynajmniej nie dla mnie. Poza tym sa sceny, kiedy Bridget wyglada mlodziej, a sa kiedy wyglada starzej.
    • memphis90 Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:17
      Grając w filmie miała 47, więc najwidoczniej tak właśnie wyglądają 40-kilkulatki... Za wyjątkiem Rozenek. We mnie bol serca wywoływał Mark Darcy, który ewidentnie zdziadział...
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:32
        Nie wiem jak ta aktorka wyglada na żywo, nie śledze. Odnosze sie do kreacji i wizerunek mi sie kłóci z treścia. Coś jak Jezus jako wysoki blondyn albo sir Lancelot jako somalijczyk.
        • manon.lescaut4 Re: Bridget Jones 17.06.20, 17:57
          O tak, a zwłaszcza hlow głos Collina Firtha, coś strasznego, przykro się robisad Skrzeczący skowyt starszego pana.
    • konsta-is-me Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:37
      Dla mnie wyglada na tyle, ile ma.
      Naogladalyscie sie Rozenek ;P
      • konsta-is-me Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:39
        A Brytyjki maja taka sklonnosc do zmarszczek,zauwazylam.
        • quilte Re: Bridget Jones 17.06.20, 19:40
          Ale przecież ona nie jest Brytyjką.
          • jowita771 Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:48
            Ale jest dobrą aktorka i się wczuła w rolę.
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:42
        Ja sie Rożenek nie naogladałam, to raz. A dwa, że ja nie o aktorce jako takiej, a o kreacji filmowej pisze, a to duża różnica.
        • simply_z Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:49
          hmm przeciez Renee zepsula sobie twarz nieudanymi zabiegami i wygladala tak, a nie inaczej.
        • memphis90 Re: Bridget Jones 17.06.20, 18:00
          To co mieli zrobić, skoro główna gwiazda się zestarzała i nijak nie chce wyglądać jak Blanka Lipińska po wycięciu tłuszczu z policzków? To jest Bridget Jones i ma prawo wyglądać gorzej, niż oczekuję od niej cała reszta świata. Wszyscy się tam zestarzeli i żaden z bohaterów nie wygląda jak Rozenek...
        • konsta-is-me Re: Bridget Jones 17.06.20, 18:01
          No ale kreacje gra aktorka,czyz nie?
          A watpie czy charakteryzowali ja na duzo starsza/mlodsza.
          Dla mnie nie wyglada na 50+,raczej na naturalna 45-46 wlasnie.
    • daniela34 Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:47
      Byłam w kinie na tym filmie i mialam tak samo. Bridget wygląda na 50+.
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 16:38
        A maja jeszcze nakrecić Bridget Jones 50+ 😮 Bedzie cała siwa, z siateczka zmarszczek tak gesta, że rysów twarzy nie bedzie widać i poruszać sie bedzie z balkonikiem? No chyba,że bedzie po operacji plastycznej i bedzie wygladać na 25 lat...
        • daniela34 Re: Bridget Jones 17.06.20, 16:44
          😀
    • lauren6 Re: Bridget Jones 17.06.20, 15:52
      Bridget wygląda na 50+, Mark na 60+. Wyglądają na dziadków, a nie rodziców tego dziecka. Taka ze mnie konserwa wychodzi, gdy oglądam ten film.
      • 35wcieniu Re: Bridget Jones 17.06.20, 16:06
        No ale co w tym dziwnego, jak fabuła miała mniej więcej coś takiego przedstawiać.
        Niemowlę czterdziestoparolatki zawsze stwarza wrażenie że mogłaby być babcią. B. J. w tej części jest kilka lat po czterdziestce, grała mając niewiele do pięćdziesiątki, no... tak miało być jak sądzę.
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 16:41
        Mark jest przystojny, ale cała trójka wygladaja jak uciekinierzy z geriatri. W Stulatku, który wyskoczył przez okno mogliby grać z ta charakteryzacja wink
    • biala_ladecka Re: Bridget Jones 17.06.20, 16:03
      Mialam tak samo, w niektorych scenach zastanawialam sie, co to za postac. Renee niestety zupenie nie przypomina siebie.
    • alpepe Re: Bridget Jones 17.06.20, 16:45
      Nie wiedziałam, że ona w tym filmie jako postać miała mieć 43 lata. Myślałam, że pod 50. Ale sam film, oglądany w kinie, sprawił mi bardzo dużo radości. Byłam szczęśliwa na seansie, potem zdarzyło mi się obejrzeć to w domu, również było fajnie. Ok. Nierealistyczny film, ale mimo to bardzo fajny. Ponieważ jak klasyczna ematka bywam pytana o dowód, to więcej nic nie napiszę big_grin
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 17:15
        Ja to mam na swieżo i ona obchodzi 43 urodziny. Gdyby ten wiek nie był tak podkreślany, to by nie raziło. Wyglad Bridget bardzo pasuje do sceny z pogrzebu, bo ona wyglada jak emerytka i przeciwstawienie jej tej grupy 20-letnich "wschodnich" modelek robi scene 😂
        Darcy'ego też na poczatku filmu bardziej postarzyli, potem lekko młodnieje. W pierwszej scenie to nawet i prawie 70-latka by mógł udawać, a przecież nie jest od Bridget starszy o 25 lat (nie był w cz. 1 i 2).
    • moadek Re: Bridget Jones 17.06.20, 17:29
      Moje emocje już trochę opadły bo oglądałam już dawno .Uwielbiałam poprzednie części. Renee mimo nieoskonalosci i nieoczywistej urodzie, a może właśnie dlatego była urocza i przyciagajaca. Jednak Renee w tej części nie pasuje mi i już. Głos ten sam ale patrzyłam i nijak mi do tej twarzy nie pasował . Ciężko to przeżyłamsmile
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 17:36
        Przepraszam, ja dopiero co tongue_out i też cieżko przeżywam.
        • grey_delphinum Re: Bridget Jones 17.06.20, 17:48
          Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumialam, ale ona wg mnie wygląda za mlodo do tej roli (choc jest "mlodosc" uzyskana w sztuczny sposob, więc wyprasowane zmarchy wyglądają nienaturalnie). Ja mam 46 lat i wygladam duzo gorzej. Przeciętne czterdziestolatki (wokol mnie) nie mają ani takiej figury, ani rak gladkich twarzy.
          I jeszcze jedno - dla mnie Rozenkowa przy "Bridget" wyglada duzo starzej, bo jeszcze bardziej sztucznie.
          • faustine Re: Bridget Jones 17.06.20, 17:55
            Tez byłam zadziwiona zmiana wygladu, no po prostu nie przypominala dawnej Bridget. Ale pamietam, że sceny gdy idzie do porodu rozbawiły mnie do łez😉
    • chatgris01 Re: Bridget Jones 17.06.20, 19:53
      Czytam Was i się dziwię, że się dziwicie. Rany, jak ma przypominać dawną Bridget, skoro w międzyczasie przedobrzyła z chirurgią plastyczną, zepsuła sobie (moim zdaniem, uważam, że przed poprawkami wyglądała lepiej) twarz i w ogóle nie przypomina samej siebie?! surprised
      Dodatkowo, do pierwszych 2 części dużo przybierała na wadze (co najmniej 10 kg), a w ostatniej ma swoją normalną wagę-10 kg na plus lub na minus również jest widoczne na twarzy, a już zwłaszcza po czterdziestce...
      • chatgris01 Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:09
        A w ogóle prawdziwa Bridget wygląda tak i tego się trzymam www.babelio.com/auteur/Helen-Fielding/4078/photos
      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:12
        Ja sie nie dziwie, ze nie wyglada jak w czesci 1 czy 2, mi nie odpowiada wizja rezysera odnosnie 43-letniej Bridget. Dodatkowo zwrocilam uwage ze czasem nie moge jej rozpoznac na ekranie, tak ze sceny na scene, co mnie wkurza troche inaczej niz zwyklych ludzi. Wiekszosc jest w stanie rozpoznac aktorow i caly czas wie co sie dzieje, ja ludzi nie rozpoznaje i ogladanie filmow w moim wydaniu wyglada inaczej niz u ciebie. Bridget jest jedna z niewielu postaci, ktore rozpoznawalam, wiec kiedy to mi sie przestaje udawac, to jestem podwojnie wytracona z rownowagi.
        • chatgris01 Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:20
          Może nie rozpoznajesz dlatego, że ona ma teraz kompletnie inną twarz, niż poprzednio. Sama jej teraz często nie rozpoznaję w pierwszej chwili (choć ogólnie z zapamiętywaniem i rozpoznawaniem twarzy nie mam problemu).
          • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:29
            I to juz mi dziewczyny powiedzialy, o tych operacjach. Ja takich nowinek nie sledze, bo niby jak? Ja rozpoznaje aktorow po glosie i ruchach, wiec czesciej rozpoznam kogos stojac tylem do ekranu, niz patrzac na zdjecie smile Niemniej Bridget w "Baby" jest czasem do siebie podobna, a potem nagle widze na ekranie obca babe i sie zastanawiam co to za watek poboczny jest tongue_out
            • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:31
              Chodzi mi o to, ze normalnie to ja nierozpoznaje aktora przez cale 2h filmu i orientuje sie za pomoca akcji, a tutaj mam hustawke.
              • chatgris01 Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:33
                Ale w "Baby" ja też co jakiś czas widywałam znienacka na ekranie obcą babę zamiast Bridget, więc problem raczej nie jest po Twojej stronie smile
                • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:42
                  Pocieszajace big_grin
                • asia.sthm Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:47
                  Ja tez nie moge dojsc do siebie. Gdzie jest moja Bridget?
                  Nie wybacze im. Narobili strasznego bigosu.

Do tego pare lat temy przeczytalam ostatnia ksiazke, jak jej tam bylo. Marc nie zyje, a Bridget z dwojka dzieci wybiera sie na polow chlopa.
                  Jestem smiertelnie obrazona - jak mozna bylo tak to wszystko spaprac.
                  • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 20:48
                    Jak moglas? Ja sobie moglam w blogiej nieswiadomosci do 2022 albo i pozniej zyc!
                    • asia.sthm Re: Bridget Jones 17.06.20, 21:27
                      Naprawde nie wiedzialas? Toz to ksiazka z 2014.
                      Nie jestes pierwsza, ktora mnie ochrzanila. Sorry
                      raz kozie smierc, wklejam
                      www.forum.se/bocker/193031/bridget-jones-mad-about-the-boy/
                      • jak_matrioszka Re: Bridget Jones 17.06.20, 21:38
                        Ja do wczoraj o pierwszym dziecku nie wiedziałam...
    • kalina_lin Re: Bridget Jones 17.06.20, 21:09
      Dla mnie oni ją popsuli już w pierwszej części. W książce waży pięćdziesiąt parę kilogramów i jej rozkminy na temat wagi odbierałam jako obśmiewanie kultu szczupłości. W książce Bridget walczyła z wyimaginowaną nadwagą, tymczasem w filmie naprawdę jest zbyt pulchna.
      • chatgris01 Re: Bridget Jones 17.06.20, 21:15
        Ale w książce to ona ma góra 158 cm wzrostu, więc przy wadze 60-62 faktycznie mogła być zaokrąglona. W latach 50 pewnie by nie walczyła...
    • 3-mamuska Re: Bridget Jones 17.06.20, 21:35
      Tez tak miałam bardziej myślałam ze gra 60-latkę.
      Może to nie makijaż , ale może przez utratę wagi.
      Ogólnie fabuła filmu nie pasuje do jej starej twarzy.
      Najgorsza część coś fajniejszego mogli wymusić a nie „pomieszane” ojcostwo.

Dwie poprzednie części oglądałam po 2-3 razy może więcej w ostatnich latach. A ta jest okropna.
    • iberka Re: Bridget Jones 17.06.20, 21:41
      Bo aktorka po milionie operacji nie wygląda jak ona sama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka