kokosowy15 27.06.20, 20:29 Przeczytałem dziś w tvn24 że biali aktorzy nie będą już podkładać głosów innym niż białe postacie w kreskówce "Simpsonowie". Czy ktoś spotkał się z takim przejawem rasizmu w polskim filmie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 20:42 Najlepszy przyklad to jest w ksiedze dzungli The Jungle Book - I wanna be like you w/lyrics klasyk!! Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 20:52 Ciekawe, jakby teraz robili Shreka, kto dałby głos Osłu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:09 Aktor ktory podklada glos pod orangutana jest bialy. Ta scena to jeden z czesto cytowanych przykladow rasistowskiego kodowania u Disneya. No bo wiadomo ze malpy sa czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:33 Ja chyba jestem zmeczona albo nie rozumiem slowa pisanego. Aktor podkladajacy glos pod orangutana byl bialy i to zle, bo powinien podkladac czarny? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:43 Nie rozumiesz idei apartheidu, ale tego nowoczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:49 No nie. Zatrzymalam sie w rozwoju na poczatku XXI w. Chodzi o to, ze orangutana powinien podkladac czarny? Przeciez pominawszy wszystko inne, orangutany sa rude. Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_bambaryla Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:56 Nie rozumiesz idei apartheidu, ale tego nowoczesnego. no wlasnie dziadek opowiedz mi co ty rozumiesz z tego nowoczesnego aparthejdu bo dzisiaj bycie bialym heteroseksualnym mezczyna katolikiem albo protestantem to najwieksza zbrodnia tylko ciekaw jestem jak juz te wszystkie nowoczesne firmy przestawia sie na zatrudnianie gejow muslimow lezbijek transow to kto bedzie pracowal Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 22:40 Widzisz synku, takie proste sprawy trzeba ci tłumaczyć. Stary apartheid oddzielał czarnych od białych, a nowoczesny oddziela białych od czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 12:44 Stary apartheid oddzielał od siebie białych, czarnych i pozostalych. W RPA były 3 grupy ludności. BTW wszystkim miłośnikom równości rasowej polecam wycieczkę do tego kraju wraz z wyjściem poza turystyczne rejony Kapsztadu. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 13:29 Koleżanka że studiów pojechała tam budować elektrownie jądrowa. Mieszkała prawie 40 lat, myślała że to już jej kraj. Po dwóch rabunkach domowych, utracie samochodu na skrzyżowaniu (w środku dnia) i obcięciu emerytury przyjechala do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 14:06 Kolega był na kontrakcie. Dostał broń, ochronę i auto z miotaczami ognia. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 14:43 Od firmy, w której pracował. Jest cenionym specjalistą, ale na pewno nie gwiazdą w swojej branży. Po prostu tam tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:04 Песня "Фортуна" из фильма "Ва-Банк 2". Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:11 Akurat ta scena chociaz dzisiaj abstrakcyjna to raczej znak czasow - takie przedstawienia z malowanymi czarnymi wtedy byly i nie ma co udawac ze bylo inaczej. Lepszy przyklad jest w Alternatywy 4 - naprawde nie mozna bylo prawdziwego znalezc? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:11 Ano nie mozna bylo bo by bylo mniej smiesznie Odpowiedz Link Zgłoś
gruba_bambaryla Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:25 widze ze mocno przeroslo cie zrozumienie postaci farbowanego murzyna w vabank Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 21:54 No dawaj ja sie chetnie doksztalce Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 22:53 Mam nadzieję, że w bajkach z azjatyckimi bohaterami będą również podkładały głosy osoby o odpowiedniej rasie. Swoją drogą to będzie się tyczyło dubbingu we wszystkich krajach? To chyba będzie nam ciężko znaleźć gwiozdy do podkładania głosu do filmu "pocahontas". Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 22:58 A kto będzie robił za lemury, pingwiny, swinke Piggy, myszkę Miki i Prosiaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 23:08 Pingwiny to czrni z bielactwem, świnie mamy różowe i czarne i w laty więc, biały, czarny, mulat. Myszki też są różnych kolorów, te Disneya są czarnosierściste, a lemury ten pierwszy to czarnoskóry aktor, ten drugi to bialy Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Rasizm w rozrywce 27.06.20, 23:08 Lemury odwrotnie, inaczej podpięły się. Odpowiedz Link Zgłoś
str8.up Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 13:12 Nie jestem w stanie zrozumieć o co w takich inicjatywach chodzi. Zawsze mi się wydawało, że rasizm polega na tym, że przyjmuje się rasę jako główne kryterium wyboru / zachowania wobec człowieka , a walka z rasizmem ma polegać na nie zwracaniu uwagi na kolor skóry. W konsekwencji, mam wrażenie, że takie akcje wcale nie służą walce z rasizmem, a efekt może być wręcz odwrotny. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 14:08 To nie jest walka z rasizmem , to jest walka o specjalne przywileje dla jednej z ras Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 14:44 >walka z rasizmem ma polegać na nie zwracaniu uwagi na kolor skóry. W konsekwencji, mam wrażenie, że takie akcje wcale nie służą walce z rasizmem, a efekt może być wręcz odwrotny.< No bo dokladnie tak jest. Wszystkie te pozal-sie-boze inicjatywy antyrasistowskie jedyne co przynosza, to wzmocnienie rasizmu. Ewentualnie wywolanie go, jeslil go wczesniej nie bylo. To jest ciagle podkreslanie koloru skory i stawianie go na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mooimeisje Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 14:19 Nie wiem dokladnie o co chodzi, ale glosy czarnych i bialych roznia sie. Nie potrafie powiedziec czym ale ja zawsze wiem gdy do mnie ktos dzwoni czy jest czarny czy bialy, a ja zupelnie nie mam sluchu, wiec zakladam, ze sa tacy, ktorzy to jeszcze bardziej slysza. Moze o to chodzi: bialy nie podklada glosu czarnego jak kobieta mezczyznie albo odwrotnie. Choc jak mowie nie wiem, to tylko jedna z moich hipotez. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 14:21 Też zauważyłem rasizm w polskich telewizjach. Azjatów jest większość na świecie, a w polskich telewizjach jest ich bardzo mało i zazwyczaj grają rolę czarnych charakterów. To trzeba zmienić! Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rasizm w rozrywce 28.06.20, 15:16 W USA 13 % ludności to czarni. Powinni zadekretować, że 13 % lekarzy, prawników, naukowców i wynalazców ma być czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś