Dodaj do ulubionych

Jacques Attali - lockdown

24.07.20, 10:09
Ostatnio rozmawialam ze znajomymymi mojej mamy, ona dr med, on profesor med i wspomnieli o ksiazkach tego czlowieka w ktorych pisze o tym, co oligarchia centralna planuje w przyszlosci. Podobno w ostatnim wywiadzie mowi, ze bedzie kolejny generalny lockdown jesienia, wyszczegolnil konkretne galezie gospodarcze ktore maja miec sie dobrze i te ktore maja zostac zmienione lub calkowicie zamkniete (np wegiel, samoloty). Wspomnieli tez o tym, ze Szumowski w czerwcu mowil ze nie bedzie kolejnego lockdown, co najwyzej moga wrocic obostrzenia, a niedawno juz w lipcu, mowil, ze jesli lockdown bedzie to nie bedzie tak drastyczny.
Zna ktos publikacje tego autora? Ciekawi mnie, bo jednak znajomi mamy do tej pory wydawali mi sie twardo stojacy na ziemii.
Inna sprawa, ze pojawiajace sie doniesienia o przypadkach covida na koloniach i polkoloniach coraz bardziej sprawiaja ze powrot do szkol jawi mi sie jako mrzonka, wiec drugi lockdown nie wydaje mi sie czyms niemozliwym
Obserwuj wątek
    • niemaznaczenia Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 10:14
      Co to jest "oligarchia centralna"?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 14:45
        Cabal.
    • chococaffe Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 10:27
      Nie wierzyłabym nikomu kto używa okreslenia "oligarchia centralna"
      • azja001 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 10:29
        Być może to jakieś nowe określenie na masonerię? 🤔
      • lellapolella Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 10:43
        Dokładnie, wszystko, co próbuję sobie wyobrazić pod ta nazwą, przypomina faszystów na Księżycu.
    • woman_in_love Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 12:59
      "Oligarchia centralna"? Wygląda jak jakiś szur z konfy i antyszczep. Mama i jej znajomi mają swoje lata, a mózg ulega takiej samej degeneracji jak zęby, oczy, stawy czy serce.
      • georgia.guidestones Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 13:37
        Ten czlowiek ma 77 lat, wiec wiekowo blizej mu np. do Korwina niz Bosaka. Styl pisania ma dosc strawny (zajrzalam na strone), ale zdaje sie starsi ludzie moga miec tendencje do odierania roznego typu stronniczej publicystyki jako prawd objawonych.
        • georgia.guidestones Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 13:38
          Tzn podchodza bezkrytycznie.
        • szarsz Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 13:43
          Nie tylko starsi. Niestety
        • chococaffe Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 14:10
          Pytanie czy to "ten człowiek" użył okreslenia "oligarchia centralna"
      • fitfood1664 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 14:26
        twój mózg uległ degeneracji na dłuuuugo przed narodzinami, i tak mu już zostało
        • woman_in_love Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:04
          nie obrażaj swojego dziecka z autyzmem sad
          • fitfood1664 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:29
            moje dziecko jest super, w przeciwieństwie do ciebie
            • woman_in_love Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 18:29
              big_grin
    • kk345 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 14:09
      >Szumowski w czerwcu mowil (...), a niedawno juz w lipcu, mowil(...)

big_grin
    • fitfood1664 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 14:26
      to jest bardzo znany i szanowany człowiek, jedyne pytanie jakie mi się nasuwa, to dlaczego dzieli się wiedzą z szarakami, przecież to i tak nic nie da
      • chococaffe Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 14:50
        I to on uzył okreslenie "olgarchia centralna", szaraczku?
        • annpierle Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 15:53
          To jest autorytet, nie od dzis i nie od wczoraj zreszta tez. Nie znalazlam (ale poszukam) info konkretnej o lockdownie, ale trafilam na wywiad w belgijskiej gazecie L'écho. Nie promuje tam lockdownu, mowi wrecz, ze to byla akcja krajow spanikowanych, nieprzygotowanych do sytuacji, ktora powinno sie rozegrac tak jak Korea - maseczki FFP2, testy, tracing... A tego nie ma, i dopoki nie bedzie, jest ryzyko lockdownu, ktory nazywa "dramatycznym".
          Poza tym, mowi, ze ekonomia powinna sie zwrocic w kierunku "gospodarki zycia" tzn. sektorow zwiazanych ze zdrowiem, z higiena, z rolnictwem, z logistyka, z przetwaezaniem odpadow itd. Przemysl samolotowy i samochodowy powinien, wedlug niego, zajac sie poszukiwaniem nowych rozwiazan co do samochodow "oszczednych energetycznie", o wiekszej autonomii, samochody kolektywne, oraz w dziedzinie medycyny. SAmoloty rowniez powinno sie konstruowac coraz oszczedniejsze energetycznie. Tym bardziej, ze okazalo sie, iz wiele przemieszczen po swiecie mozna zastapic telekonferencjami. W kazdym razie, przemysl samochodowy nie moze pozostac taki jak dzisiaj.
          No i na koniec dodal, ze nie mozna pracowac li tylko na dystans, ze wtedy przedsiebiorstwa sie zalamuja, bo pracownicy potrzebuja tez kontaktu fizycznego, nieformalnego, przy kawie, na silowni lub w restauracji, bo wtedy wlasnie rodza sie pomysly (serendipity) i tworza wiezy miedzy ludzmi i pomiedzy pracownikami i zakladem pracy.
          No to tyle smile
          Bardzo ciekawe to wszystko, nie syszalam o tym wczesniej a tak, dzieki forum, sobie poszukalam. Dziekuje!
          • chococaffe Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 15:55
            A mówił o "oligarchii centralnej" ? wink
            • annpierle Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:01
              tego nie znalazlam wink
              • annpierle Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:03
                mowi o bankach centralnych. No ale nie wiem, ja czytalam wywiad, a on cala ksiazke wydal...
                • chococaffe Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:20
                  ale książka chyba nie teraz. Po prostu zastanawiam się na ile on to powiedział a na ile każdą wypowiedź można poddac manipulacji językowej i podawać dalej w wersji zmanipulowanej.
                  • fitfood1664 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:37
                    pisze o oligarchii mondialistycznej, nie centralnej, jak zwykle tłumacze przekręcają
                • fitfood1664 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:36
                  nie całą książkę tylko mnóstwo książek
              • chococaffe Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:04
                smile
            • fitfood1664 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:36
              wygooglaj sobie, on często używa tego określenia, pisuje o oligarchii służalczej wobec instytucji finanoswych
              w oryginale jest mowa o oligarchii mondialistycznej
              • chococaffe Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:38
                Podaj kontekst i link
        • fitfood1664 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 16:31
          A gdzie ja piszę że czytuję co on pisuje? Znam go po prostu od lat, to bardzo znana we Francji osobistość, nie jakiś człowiek znikąd. Jego kariera jest imponująca. Błyskotliwy umysł. Szkoda że socjalista.
          • alicia033 Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 18:25
            fitfood1664 napisał(a):

> Błyskotliwy umysł.

i właśnie dlatego socjalista.
            Ale nie liczę, że to ogarniesz.
    • cauliflowerpl Re: Jacques Attali - lockdown 24.07.20, 18:28
      No cóż, forum ekonomiczne w Davos w 2021 ma się odbyć pod hasłem "Wielki Reset"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka