danka88 03.08.20, 09:56 Czy któraś ematka już korzystała? Weźcie mi wytłumaczcie bo nigdzie nie moge znaleźć tej informacji. Kiedy będe płacić za hotel , to policzą tylko za dzieci a rodzice muszą dopłacić za siebie czy jak to jest ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagnes Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 10:06 Tak to jest, dziecko 250 zł, rodzic 400 to płacisz bonem 250 a za siebie gotówka. Mam nadzieje, ze pojawia sie promocje, dziecko 500 zł ; rodzic gratis... Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 10:18 na pewno tak jest? słyszałam wypowiedź że bonem też się płaci za rodzica w hotelu, bo jasnym jest, ze dziecko np 2 i 4 letnie bez rodzica nie pojedzie.a jak np. w hotelu jest promocja i zza dzieci się nie płaci to nie można już go wykorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 10:22 a.n.i.a.78 napisała: > na pewno tak jest? słyszałam wypowiedź że bonem też się płaci za rodzica w hote > lu, bo jasnym jest, ze dziecko np 2 i 4 letnie bez rodzica nie pojedzie.a jak n > p. w hotelu jest promocja i zza dzieci się nie płaci to nie można już go wykorz > ystać? A no właśnie. Często za dzieci do 3 lat się nie płaci więc rzeczywiście nie będzie szło z bonu skorzystać. No ale z drugiej strony może właśnie o to chodzi żeby część ludzi nie skorzystała z tego.... Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 10:46 W ustawie jest napisane, że bon przysługuje nawet na niemowlę. W pytaniach i odpowiedziach na stronie ZUS i POT jest też informacja, że z bonu może skorzystać rodzina z niemowlęciem, nawet jeśli ono z definicji ma za darmo. Dużo zależy od interpretacji hotelarzy. Niektórzy obliczają to tak, że jak pobyt małżeństwa z niemowlakiem wynosi no.1500, to faktycznie pobierają 1000 w gotówce, a reszta z bonu. Inni z kolei liczą np. w domku proporcjonalnie dziecko 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 10:50 Ja słyszałam w tv, że jeżeli dziecko jest małe i w hotelu jego nocleg jest "gratis", to wtedy bon przysługuje rodzicowi. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 11:00 a np. chciałabym pojechać do Arłamowa który bon przyjmuje, mam dzieci 10 i 7. jest oferta ze za dzieci nie płacę to mogę wykorzystać czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 13:19 Wcale nie. Na stronie jest zadane to pytanie i wyraźnie wyjaśnione. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 10:27 Weź kobieto poczekaj kilka miesięcy, to się wyjaśni, z tego pińcet to możesz przez 2 lata korzystać. Teraz jeszcze ofertowa bida, w dodatku szczyt covid-19 nawet do fajnego hotelu nie uderzysz w spokoju bo zaraz ktoś ci coś sprzeda, a wiem co mówię, bo ludzie wiedzą, że ciotka ma covid a była u nich na urodzinach ale spoko nim ich zamkną w kwarantanie to jeszcze do term na podhalu skoczą. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 11:01 Jeżlei jest z Tobą dziecko na które jest bon płacisz za usługę hotelową, np. pokój z wyżywieniem bez przeszkód z wszystkch, nie rozkminiają ile z tego jest na dziecko a ile na rodzica i czy dziecko w teorii jest za darmo-takie jest wyjaśnienie na stronach rządowych, ktoś gdzieś wklejał screena. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 11:03 tak właśnie też czytałam i słyszałam, pierwszy raz przeczytałam tutaj że za dziecko mam płacić osobno, a za rodzica osobno Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 12:08 tak uslyszalałam gdzies w tv, ktos wlasnie podawal konkretny przykład wyjazdu z malym dzieckiem. mam nadzieje, ze to byla bledna interpretacja. zachowam ten nieszczesny bon na jakas wycieczke szkolna, o ile w ogole jeszcze kiedys cos takiego sie odbedzie Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 13:16 Słonko, a do kolonii/zimowiska można tym dopłacić? Czyli wtedy całym 500, bo to na dziecko, dobrze myślę? Najlepiej, jakby tym płaciło się zaliczkę . Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 13:26 Można o ile oczywiście organizator chce żeby korzystać z bonu i się zarejestrował . Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 19:11 To i tak nie na teraz . Chociaż mi wystarczy, że zarejestruje się Collegium - a może zresztą już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mikamyka Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 13:01 To ponoć ma być dobra wola hotelarza czy uznaje płacenie za cala rodzinę czy tylko dziecko. Dla mnie bez sensu, bo oferta jest tak marną że chyba tylko płatność bonem mogłaby mnie przekonać do skorzystania z usługi w mieście do którego się wybieramy. A na gębę, czy też dobra wolę nie mam zamiaru rezerwować pokoju. Dziecko jest małe i zwykle za nie nie płacimy w ogóle. Miejsce ktore znalazłam w rządowej wyszukiwarce płaci się w nim od osoby w pokoju, więc właściwie to moga pokryć bonem tylko tę część dziecka. I w takim wypadku bez sensu jest mi iść na kompromis i u nich nocowac, wyjdzie tyle samo co zapłaciłabym w wybranym przez siebie hotelu Oferta w mieście do którego się wybieram ma 3 hotele , reszta to jakieś firmy handlowo usługowe i biura podróży. Chciałbym zużyć w tym roku i mieć z głowy, ale jakoś tego nie widzę przy takim wyborze Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 13:51 A jak jest z terminiem? Do kiedy trzeba pobrać bon? Mogę go w Zusie aktywować np w grudniu? Odpowiedz Link Zgłoś
mikamyka Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 20:58 do 31 marca 2022 zużyć wiec masz duzo czasu. aktywacja od 1 sierpnia , ale nie ma napisane do kiedy, wiec chyba jest to równoważne z czasem do kiedy musisz zużyć chyba ze sie mylę, reki nie dam sobie obciać Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 21:28 A jesli dziecko w miedzyczasie skonczy 18 lat? To do kiedy jest wazny? Tylko do 18 urodzin? Odpowiedz Link Zgłoś
jla-2 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 04.08.20, 11:37 też mam taki przypadek na stanie, takie coś znalazłam serwisy.gazetaprawna.pl/turystyka/artykuly/1486822,bon-turystyczny-dzieci-500-plus-wakacje-platnosc-zus.html Co z 18-latkami? Osobom, które skończyły 18 lat po dniu wejścia w życie przepisów, bon nie będzie przysługiwał. Rodzice pozostałych wchodzących w pełnoletność też muszą zwracać uwagę na terminy. O bon należy wystąpić najpóźniej w dniu 18. urodzin dziecka. Jeśli osiąga ono pełnoletność 18 lat np. 5 sierpnia, to trzeba to zrobić do tego czasu. Po tej dacie świadczenie nie będzie przysługiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Bon turystyczny łopatologicznie 04.08.20, 11:41 mikamyka napisała: > do 31 marca 2022 zużyć wiec masz duzo czasu. > aktywacja od 1 sierpnia , ale nie ma napisane do kiedy, wiec chyba jest to równ > oważne z czasem do kiedy musisz zużyć > chyba ze sie mylę, reki nie dam sobie obciać Dziękuję. Ja też tak to rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jolcix Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 14:45 rodzice też są wliczeni, płacisz za pobyt, ja już tak zapłaciłam, jedziemy we trójkę, dziecko lat 14, dwie noce ze śniadaniami,całość zapłacona bonem, hotelarz nie był pewien jak jest, zadzwonił na infolinię zus, gdzie potwierdzono tą informację, i faktycznie płaci się za pobyt, warunkiem jest udział dziecka, ja zapłaciłam przy rezerwacji, podałam numer bonu, hotelarz go wprowadził, mi przyszedł sms z kodem, podałam, i pieniądze już są pobrane, jedziemy za tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 16:24 Zatem ja też napisałam do hotelarza interesującego mnie Arłamowa i prosili o kontakt pod koniec przyszłego tygodnia bo nie wiedzą jak to rozliczac Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 19:15 Ja się dziś dowiedziałam, że za półkolonie bonem nie można Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Bon turystyczny łopatologicznie 03.08.20, 19:44 memphis90 napisała: > Ja się dziś dowiedziałam, że za półkolonie bonem nie można > Bo chyba musi być opcja z noclegiem. Ale może się mylę... Odpowiedz Link Zgłoś