Dodaj do ulubionych

Pierwszy dzień szkoły

17.08.20, 14:14
Moja córka zaliczyła właśnie dziś pierwszy dzień szkoły (mieszkamy w Niemczech).

I niestety nie jest różowo...
Na plus to to, że dzieci siedzą pojedynczo w ławkach
Na minus - maseczki przez cały okres przebywania w szkole, na przerwach, lekcjach itp. I mimo iż miała młoda maseczki na zmianę, powiedziała, że nie jest fajnie. A dziś miała tylko 4 lekcje.

Sport - trzeba już przychodzić w sportowych rzeczach i nie ma możliwości przebrania się. Super sprawa, zwłaszcza jak sport jest na dwóch pierwszych lekcjach...
Do tego sport pomimo tego iż ma być na dworze to dzieci też mają być w maskach.

I dziś u nas tylko 18 stopni. Co jak wyższe temperatury wrócą?

Obserwuj wątek
    • andaba Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 14:17
      Wu-ef w maskach? To powinno być zakazane, serio. Jak sobie kilkoro dzieci porozbija głowy tracąc przytomność, to zmądrzeją. Swoją drogą mialam Niemców za mądrzejszych.
      • mid.week Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:36
        może na lekcji wf bedw grqli w statki smile
      • tol8 Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 16:02
        To Niemcy...
    • slonko1335 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 14:20
      Meclemburgia chodzi od dwóch tygodni. Brandenburgia od tygodnia żadnych masek nie noszą, siedzą normalnie. Macie dużo zakażeń w landzie?
      • arim28 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 14:25
        W Hesji , maseczki tylko na korytarzu. W klasach normalne zajecia. Zakaz jedzenia na przerwach, na terenie szkoly, poza klasami. W klasach, nauczyciele maja przypilnowac aby dzieci myly rece przed jedzeniem oraz indywidualnie (klasami) ustalic kiedy dzieci maja miec, w czasie lekcji, przerwe na jedzenie.
        • izabela1976 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 15:42
          No my właśnie w Hesji mieszkamy...
          Nie wiem jak w podstawówkach, ale w gimnazjum mojej córki jest jak opisałam sad

A jedzenie tylko na długich przerwach i zero picia na lekcjach.
          • arim28 Re: Pierwszy dzień szkoły 21.08.20, 21:57
            Ja tez nie pisalam o podstawowce , tylko o Oberstufe w duzych miescie.
            Od poniedzialku maja nosic maseczki takze na lekcjach sad
          • hanusinamama Re: Pierwszy dzień szkoły 21.08.20, 22:12
            Tak z ciekawosci...czym to picie zagraża? Przeciez jest nadal bardzo ciepło.
            • annajustyna Re: Pierwszy dzień szkoły 21.08.20, 22:25
              Żeby maseczki nie ściągać.
              • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:42
                Tak a propos - kawałek naszych polskich wytycznych "Na stołówce należy pamiętać o zapewnieniu 1,5-metrowej odległości pomiędzy stołami, a jeśli to niemożliwe – trzeba zapewnić środki ochrony osobistej." Czyli w klasie siedzimy ramię w ramię bez środków ochrony osobistej, obiad jemy w maseczce lub przyłbicy 😀
                • 1unia4 Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 10:40
                  Środki ochrony osobistej to nie tylko maseczki i przylbice
                  Jeśli opozycja będzie taka...... jak to tu widac.To będzie tak jeszcze dluuuugo
                  • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 16:15
                    Żart to był.
                    Ale rozumiem, że nie widzisz sprzeczności w tym, że w klasie tych środków ochrony nie potrzeba, a na stołówce być muszą
                    • 1unia4 Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 20:34
                      little_fish napisała:

> Żart to był.
                      > Ale rozumiem, że nie widzisz sprzeczności w tym, że w klasie tych środków ochro
                      > ny nie potrzeba, a na stołówce być muszą

Nie , nie widzę sprzeczności, bo jak pisałam środki ochrony to nie tylko maseczki
                      Ale również płyn odkazajacy ( obecny w klasie i na stołówce)
              • hanusinamama Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 16:35
                Przeciez w klasach w czasie lekcji mają zdjete...na przerwach założone. Tym bardziej jesc i pic na lekcjach powinni
                • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 16:43
                  Na jakich przerwach mają założone? Przecież wakacje są
                  • redwineiswhatilike Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 17:27
                    To jest w Niemczech
                    • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 18:09
                      A, drzewko w telefonie mi się zgubiło i myślałam że to do mojego wpisu. Sorki
      • pasquda77 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 14:36
        slonko1335 napisała:

> Meclemburgia chodzi od dwóch tygodni. Brandenburgia od tygodnia żadnych masek n
        > ie noszą, siedzą normalnie. Macie dużo zakażeń w landzie?
        >
        Czy to oznacza, że w Brandenburgii w sklepach też już można bez kagańca?
        • slonko1335 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 15:07
          Nie sądzę. W meclemburgii ciągle trzeba.
          • alpepe Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 16:38
            K Meklemburgia
            • slonko1335 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 17:02
              W zasadzie to miało być mecklemburgia ale mój słownik uparcie poprawia i wywala to K.
              • annajustyna Re: Pierwszy dzień szkoły 21.08.20, 22:06
                Albo Meklemburgia, albo Mecklenburg.
    • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 14:33
      To i tak macie fajnie ze wiecie juz co i jak. U nas glucho cisza chyba sie przez sie rozumie ze w normie? Szkola ma sie zaczac 7 wrzesnia
      • annajustyna Re: Pierwszy dzień szkoły 21.08.20, 22:08
        U nas 8. Na razie świetlicą funkcjonuje normalnie, bez masek, idä na żywioł.
        • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:34
          U nas chyba tez tak bedzie bo ciagle nic. Liste zakupow przyslali i tyle.
    • asfiksja Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 15:31
      Na w-f na dworze w maskach spuśćmy zasłonę miłosierdzia.
      Ale marzę o tym, żeby u nas były krótsze wakacje letnie. W tym roku tylko 9 , ale w zeszłym roku było aż 11 tygodni wakacji pod rząd. To było sensowne, kiedy byliśmy społeczeństwem rolniczym opartym na małych gospodarstwach rodzinnych (i dzieci i tak znikały z edukacji, żeby pomagać w polu). Teraz sensu to nie ma żadnego.
      • bergamotka77 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 15:36
        Ja proponuję wakacje wiosenne dłuższe a krótsze letnie smile
        • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 15:38
          A mamy jakieś wiosenne wakacje?
          • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:35
            Przerwa wielkanocna? Jak bylam dzieckiem wydawala sie znacznie dluzsza jechalismy do babci i swieta trwaly i trwaly. Skrocili czy po prostu zle pamietam? Do
            • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:43
              6 dni, od czwartku do wtorku
              • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:46
                No tak to faktycznie u dziadkow mogli sie dzuecku wydawac dlugo pewnie jeszcze brali urlop i robilo sie dwa tygodnie...
      • berdebul Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 16:31
        I wakacje jesienne. Eliszka często pisze o ich podziale roku szkolnego i jest dużo sensowniejszy.
    • myelegans Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 15:57
      Jaki macie wskaznik nowych przypadkow na 100tys mieszkancow?
      • izabela1976 Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 15:59
        Wiesz to w sumie nie wiem. Z pisma od dyrekcji wiem tylko, że to noszenie masek na lekcjach ma jak na razie trwać 2 tygodnie i związane jest z powrotami z wakacji, tj. z rożnych regionów świata.

• myelegans Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 16:51
          A jakie sa wytyczne regionalnego departamentu zdrowia? U nas oparte sa na ilosci zakazen na 100tys mieszkancow i wiadomo przy jakim poziomie jest: pelne otwarcie, hybryda albo pelne zdalne.
          Chcialam porownac jak to wyglada w innych krajach.
    • bywalec.hoteli Re: Pierwszy dzień szkoły 17.08.20, 17:40
      Ja tam bym się cieszył, że można wysłać dziecko do szkoły a nie absurd teleszkoły.
    • nikita1907 Re: Pierwszy dzień szkoły 21.08.20, 22:28
      wf w maskach? - pzecież w Chinach były przypadki śmiertene z tego powodu- nie pozwiiłabmy swojej córce na coś takiego...
      • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:32
        Mo to chyba ta maska byla z plastiku. Przeviez w Azji to normalne ze dzieci maja maski nikogo to nie dziwi przedszkolaki bez problemu przyuczone.
        • nikita1907 Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 10:34
          www.google.pl/amp/s/www.o2.pl/informacje/chiny-zakazaly-noszenia-maseczek-decyzja-wladz-po-smierci-trzech-uczniow-6510319387657857a%3famp=1
          • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 20:18
            Two Chinese boys dropped dead within a week of one another while wearing face masks during gym class, according to a report.

The students, who were both 14, were each running laps for a physical examination test when they suddenly collapsed on the track, Australian outlet 7News reported.

One of the teens was only minutes into his gym class when he fell backward April 24 at Dancheng Caiyuan Middle School in Henan province, according to the outlet.

“He was wearing a mask while lapping the running track, then he suddenly fell backwards and hit his head on the ground,” his father, who was only identified as Li, told the outlet.

His dad said teachers and students tried to help him, to no avail.

The death certificate listed the cause as sudden cardiac arrest, but no autopsy was performed, the outlet said.

www.snopes.com/fact-check/china-boys-dead-face-mask/
    • redwineiswhatilike Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 09:53
      Podobno w Berlinie zamknęli już kilka szkół, był artykuł chyba na WP.

• redwineiswhatilike Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 16:31
        Dokładnie 41 w samym Berlinie.
    • str8.up Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 16:52
      Z czystej ciekawości, czy w zakładach pracy są te same zasady? Tzn. w takim biurze czy fabryce wszyscy noszą maseczki nawet jak znajdują się przy swoim stanowisku?
      • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 17:24
        Jeżeli nie ma możliwości zapewnienia odległości 1,5 m to powinni. Z tym, że rzadko siedzą 2 osoby przy jednym biurku...
        • str8.up Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 18:15
          Ale w poście startowym jest napisane, że dzieci siedzą pojedynczo, czyli sytuacja jest porównywalna.
          • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 19:57
            No tak, sorry. Jakoś tak myślami przedstawiłam się na polską szkołę
      • asia_i_p Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 17:39
        U męża w pracy jest zasada, że jeżeli któryś już musi pracować w biurze, a nie zdalnie, to ma się tak umówić, żeby był sam w pokoju.
        • bei Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 20:22
          U męża i syna praca zdalna jak na razie do końca września.
          Czytałam o berlińskich szkołach. Myślę, ze bardzo prawdopodobne, ze u nas będzie tak samo. Czy niemieckie szkoły są tak samo przeładowane jak w Polsce?
          • little_fish Re: Pierwszy dzień szkoły 22.08.20, 21:22
            Może u nas nie będą zamykać całych szkół po jednym przypadku. Tylko wyślą na kwarantannę najbliższe kontakty
          • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 23.08.20, 08:55
            Nie sa bo tutaj jest inny system szkola 4 Klasowa a potem kolejne poziomy edukacji (w kierunku matury lub zawodu/matury dluzsza droga) i potem kolejne rozwidlenia
            • ichi51e Re: Pierwszy dzień szkoły 23.08.20, 08:55
              Z
            • annajustyna Re: Pierwszy dzień szkoły 23.08.20, 10:28
              W Berlinie są podstawówki 6-klasowe i chyba często razem z Hauptschule, więc 1000 uczniów "na kupię" to nie problem. W Monachium też są szkoły i po 1000 uczniów (gimnazjum ma 9 klas).
              • annajustyna Re: Pierwszy dzień szkoły 23.08.20, 10:28
                9 roczników, klas więcej oczywiście.
                • izabela1976 Re: Pierwszy dzień szkoły 23.08.20, 11:12
                  U mojej córki jest coś ponad 1400 uczniów
                  • redwineiswhatilike Re: Pierwszy dzień szkoły 23.08.20, 11:21
                    A jaka teraz jest sytuacja?

Uczelnie w Niemczech będą stacjonarnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka