Dodaj do ulubionych

VSCO girls

18.08.20, 12:23
natemat.pl/amp/286049,kim-jest-vsco-girl-to-nowa-ulubienica-internetu-wygryzla-tumbrl-girl
Podoba Wam się ta moda?
Dopięto wczoraj się dowiedziałam, że istnieje.
Wiele aspektów podoba mi się bardzo, np. naturalność, wygodne buty, dbanie o środowisko.
Nie podoba mi się za to sztywność jeśli chodzi o marki, brak tolerancji dla różnorodności i miejsca na kreatywność czy indywidualizm, no i przesadne przywiązanie do netu.

A może zetknelyscie się z tym trendem i możecie coś dodać do informacji z artykułu?
Albo Wasze dziecko się tematem interesuje i z praktyki możecie napisać?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: VSCO girls 18.08.20, 12:30
      Tja, naturalność z jedynie słusznej aplikacji so przerabiania zdjęć 😂 Rozbroiła mnie lista na pół ekranu obowiązkowych gadżetów (z podaniem konkretnych firm rzecz jasna), a pod nią plakat z hasłem "collect moments, not things" 😂😂😂
      • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 12:41
        No wiesz, lepsze przerabianie zdjęć niż jak najbardziej realna tapeta na twarzy.
    • bo_ob Re: VSCO girls 18.08.20, 12:33
      czy to chodzi o nowa modę dla dzieci?
      • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 12:39
        Owszem.
    • malia Re: VSCO girls 18.08.20, 12:47
      W zyciu by mi nie przyszło do głowy by czytać taki artykuł i interesować się tym
      • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 12:49
        Szukałam czegoś po polsku, bo to polskie forum i to wydało mi się ok, więcej jest, jak prawie zawsze, po angielsku.
        • bo_ob Re: VSCO girls 18.08.20, 13:08
          interesujesz się modą dla dzieci?
      • eliszka25 Re: VSCO girls 18.08.20, 13:27
        Gdybym miała w domu nastolatkę, która się takim trendem zainteresowała, to jak najbardziej poczytałabym sobie, co to jest i z czym to się je. Nie widzę w tym nic dziwnego. Nas uświadomił 10-letni syn, ale jemu na szczęście bycie VSCO girl nie grozi i uważa, że to głupie.
      • afro.ninja Re: VSCO girls 18.08.20, 14:21
        Ja tez# nawet gdybym.miala nastolatke. Nie ujmujac młodości, dziecięce i młodzieżowe fawcynacje sa takie nudne. Nie dalam rady nawet przejrzec tego artykułu. Mignelo mi ze one nosza birkenstocki, moze to i dobrze dla zdrowia ale nie dla urody. Sama nosze birkeny, bo wygodne, ale jeszcze niedawno byly dla mnie przypalowe. 😁
        • mikams75 Re: VSCO girls 19.08.20, 07:59
          oj tam z ta uroda... toz to jeszcze dzieciaki nosza, im we wszystkim ladnie!
    • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 12:49
      Tak, mam taką w domusmile ale to bardziej w tamtym roku było trendy.
      • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 12:50
        I co? Bardzo dało popalić? 🙂
        • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 13:00
          nie, nie było tak żle zawsze vansy można kupic po przecenia a kankena w NY i tez sporo taniejsmile, chociaz sklep urban outfitters jest drogi jak na polskie warunki, otworzyli w tym roku w Elektrowni Powiśle, ceny nie na nasze kiesznie przeciętnego zjadacza chleba, szmatki za spore pieniądze ale w USA na wyprzedaży znośnewink
          • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 13:05
            smile
            Akurat fartem kupiłam vansy na zalando za ok 100, z okazji powrotu do szkoły, więc przynajmniej to jest odhaczone 😉
            • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 13:11
              z kankenem Ci tak łatwo nie pojdziewink, w NY płaciłam 80$ to normalna cena, one rzadko są na przecenie, urban outfitters sobie odpuść, w innych sieci owach znajdziecie stroje w stylu, w końcu lata 90 nadal modne.
              • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 14:14
                Dzięki, jakoś damy radę 😉 Postaram się znaleźć złoty środek inie o dziecię zbuntować, a co mieści się w możliwościach, to kupię, bo w sumie, jakiś np. plecak mieć trzeba, a jak a być konkretny, to niech się dziecię dorzuci, okaże się wtedy na ile to istotne 😉
                • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 14:15
                  'Nieco' mi dziwnie zmieniło.
            • malia Re: VSCO girls 18.08.20, 13:25
              Czyli że co? Przeczytałaś wczoraj i zapragnęłaś mieć w domu małą VSCO girls, bo szukasz stylu dla córki?? Dla nastolatki?
              • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 14:10
                Pogięło Cię?
                • malia Re: VSCO girls 18.08.20, 14:44
                  Nie, ale przeczytaj to, co sama napisalaś
    • szafireczek Re: VSCO girls 18.08.20, 12:50
      Kolejna kreacja.
      "Dziewczyny VSCO girls promują więc ekologię...(...) oraz spontaniczne samochodowe przejażdżki z przyjaciółmi (najlepiej jeepem). smilesmile
      Listy zasad spisywane w szkolnym zeszycie - bez szans na rozwój indywidualności...przynależność do grupy w ramach schematu - dla jednostek słabych, które nie potrafia odnaleźć własnej drogi, tylko podążają za lista do odhaczenia...
      • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 16:28
        szafireczek napisała:

> Kolejna kreacja.
        > "Dziewczyny VSCO girls promują więc ekologię...(...) oraz spontaniczne samochod
        > owe przejażdżki z przyjaciółmi (najlepiej jeepem). smilesmile
        > Listy zasad spisywane w szkolnym zeszycie - bez szans na rozwój indywidualności
        > ...przynależność do grupy w ramach schematu - dla jednostek słabych, które nie
        > potrafia odnaleźć własnej drogi, tylko podążają za lista do odhaczenia...
        O matko!! To tylko mlodsze nastolatki, hello obudz sie😂😀😂
        • szafireczek Re: VSCO girls 18.08.20, 17:01
          smile młodsze nastolatki nie prowadzą zalecanych we wzorze jeepów, bo nie mają prawa jazdy! nie mówiąc już o jeepach..
    • woman_in_love Re: VSCO girls 18.08.20, 12:53

tam moda wydaje się 1000 razy lepsza niż:

- pozowanie z biblią i bronią
      - pozowanie z bronią w koszulce i'm catholic/christian
      - machanie naziolskimi flagami czy przebieranie się w jakieś dziwaczne stroje

https://cdn.natemat.pl/d9a91338419d371a516fe0e34fdfe815,1000,1000,1,0.jpg
    • eliszka25 Re: VSCO girls 18.08.20, 13:22
      O istnieniu tego zjawiska uświadomił nas nasz 10-letni syn kilka miesięcy temu. Jednak w jego grupie rówieśniczej określenie VSCO girl jest pogardliwe i określają nim dziewczyny, które uważają za durnowate. Wie, co konkretnie znaczy to określenie, bo jego tłumaczenia zgadzały się z tym, co udało nam się wygooglować. Jego 13-letni brat też wie, o co chodzi, ale uważa, że to jakaś „moda dla dzieciaków”. Z tego wnioskuję, że u nas występuje to głównie wśród dziewczynek z podstawówki, czyli tak do 12 max 13 lat.
      • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 13:42
        dokładnie tak do 12 max ale czy durnowate? nie powiedziałabym tego o córce i jej koleżankach, bardziej chyba w Polsce chodzi o styl ubierania bez zbędnej ideologi ale chłopcy dojrzewają poźniej może stąd ocena, że durnowatewink
        • eliszka25 Re: VSCO girls 18.08.20, 14:27
          Ale to nie ja twierdzę, że durnowate, tylko mój 10-letni syn. Starszy jest po prostu niezainteresowany, więc ewidentnie wiek wpływa na postrzeganie zjawiska 😉.
          • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 15:21
            Ale durnowate dziewczyny w sensie chrakter czy samo zjawisko, bo to roznica, zjawisko moze i tak okreslac 10 latek ale osoby, ktorych nie zna to troche kiepsko
            • eliszka25 Re: VSCO girls 18.08.20, 17:21
              Ale on nie określa tak osób, których nie zna, tylko dziewczyny z jego otoczenia, które zna i uważa za durnowate. Nie wszystkie dziewczynki, nie obce dziewczynki, tylko pewne konkretne, które jego zdaniem zachowują się durnowato. Przy czym nie jest nawet tak, że dziewczynka raz w ten sposób określona zostaje VSCO girl na zawsze. Jednego dnia może zachowywać się tak, że zasłuży sobie na to miano, a za jakiś czas już jest „normalna”.
      • afro.ninja Re: VSCO girls 18.08.20, 14:23
        Chlopcy w tym wieku jeszcze bardziej durnowaci jeski tak mowia o dziewczynkach. Pewnie nawet na nich nie spojrza, albo nie na tego co trzeba.
        • eliszka25 Re: VSCO girls 18.08.20, 14:35
          Matko, przecież to 10-latek, czyli wiek, kiedy „dziewczyny są guuupie”. Poza tym moj syn nie uważa, że wszystkie dziewczyny są durnowate, tylko na te dziewczyny, które jego zdaniem zachowują się jakoś durnowato mówi, że to „taka VSCO girl” i ma to wtedy znaczenie pejoratywne. Ani on ani dziewczynki, z którymi bawi się na podwórku zdecydowanie nie są jeszcze w wieku, kiedy znajomość zaczyna się przeradzać w relację „chłopak-dziewczyna”.
          • afro.ninja Re: VSCO girls 18.08.20, 17:06
            Nadal takie teksty sa nie na miejscu. Chłopcy w tym wieku sa nieobyci i sami nie wiedzą jak się zachować.
            • eliszka25 Re: VSCO girls 18.08.20, 17:27
              A dziewczynki w tym wieku są rozumiem super obyte, dorosłe i nie używają żadnych durnych tekstów. Oczywiście, że dzieciaki w tym wie,u są jeszcze nieobyte i strzelają gafy czy mówią głupie rzeczy. Mojemu synowi trend się nie podoba i nie udaje, że jest inaczej.
    • aagnes Re: VSCO girls 18.08.20, 14:32
      to juz zeszłoroczny śnieg, moja córka była vsco rok temu, moda teraz tak szybko mija, ze nie sposób sie zorientowac ze była i minela.
      • kosmos_pierzasty_x Re: VSCO girls 18.08.20, 14:50
        To swoją drogą...
        Ale wiesz, my ze wsi, do nas trendy docierają z opóźnieniem 😊
        • aagnes Re: VSCO girls 18.08.20, 15:16
          W USA pewnie była z 10 lat temu smile A swoją drogą usiłuje wytłumaczyć córce że te mody to wytwory sztuczne skierowane do chłonnych młodych głów żeby wcisnąć jakieś tam gadżety, ale na razie groch o ścianę, może w liceum zrozumie
          • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 15:23
            Nieprawda, w NY w tamtym roku tak samo jak i u nas to juz nie te czasy ze trendy dochodzily z opoznieniem
            • mio-nuskropka Re: VSCO girls 18.08.20, 15:59
              Ona ma rację, VSCO z tymi kalifornijskimi minimalistycznym zdjęciami z przydymionym kolorami, z tym stylem i ciuchami to nie wiem czy 10 ale tak z 5+ na pewno, piesek znajomej się nazywa Vans po tym trendzie i on ma chyba z 8 lat big_grin No może to się tak od początku nie nazywało ale ten trend jest leciwy, choć fakt, dzisiejsze dwunastolatki były na etapie Elsy z Frozen kiedy on się zaczynał i nie miały własnych komórek z płatną aplikacją.
              • quilte Re: VSCO girls 18.08.20, 17:43
                Według wikipedii subkultura VISCO to połowa/koniec roku 2019. Może piesek znajomej ma imię po prostu po Vansach? smile
                • mio-nuskropka Re: VSCO girls 18.08.20, 17:51
                  No bo każde zjawisko musi chwilę potrwać zanim okrzepnie, dostanie nazwę i wejdzie do mainstreamu. Oczywiście że piesek ma imię po butach, ale cały ten klimat Kalifornii, VSCO, drogich rzeczy eko itd no i Venice Beach, surfowania, skateboardingu i vansów to nie jest klimat sprzed roku. Może od roku on wypełzł poza Kalifornię.
      • sabek81 Re: VSCO girls 18.08.20, 15:22
        Bo elementy tego stylu przetrwaly do tego roku i trwac pewnie bede tylko bez ideo.
    • mikams75 Re: VSCO girls 19.08.20, 00:17
      od co najmniej roku to jest podobno modne, moja corka mnie kiedys uswiadomila, ale chyba troche inna liste ulubionych gadzetow miala. Nie to ze stala sie jakas maniaczka, ot modne byly niektore rzeczy wsrod rownolatek i tyle, przez korone i wakacje trendy sie oslabily wink
      W sumie to nie ma co dodawac czy analizowac, trend jak wiele innych, modnych wsrod nastolatek, mozna sobie wybrac jakies tam pasujace elementy a moda i tak sie zaraz zmieni.
      Akurat naturalnosc, wygodne buty i uwielbienie netu to ogolna tendencja, nie moda konkretnej grupy.

• hanusinamama Re: VSCO girls 19.08.20, 00:21
      Jestem zacofana bo nie znam ani vsco girl ani jej poprzedniczki tumbrl girl czy jak jej tam..
    • nikita1907 Re: VSCO girls 19.08.20, 08:07
      wg mojej 16-latki ta moda już minęła. Teraz jest moda na bycie sobą i wypracowanie wlasnego, niepowtrzalnego stylu tongue_out
      • mio-nuskropka Re: VSCO girls 19.08.20, 15:01
        No to w każdej niby na początku o to chodzi big_grin W modzie punk 30 lat temu też, i też wszyscy wyglądali tak samo. przypomina mi się ten hipster co to pozwał kogoś o bezprawne użycie zdjęcia na którym on jest (ten hipster, znaczy) do ilustracji artykułu o tym, że wszyscy hipsterem wyglądają tak samo. Pan się burzył że po pierwsze wcale nie wygląda tak samo jak inni a po drugie jakim prawem ktoś publikuje jego zdjęcie. Tylko potem się okazało, że zdjęcie było z banku fotek i to był zupełnie inny hipster, tyle, że wyglądał, hehe, tak samo.
      • hanusinamama Re: VSCO girls 19.08.20, 15:19
        Chyba kazda tak zaczyna (moda w sensie). Co nie zminia faktu ze nadal nastolatki wyglądają jak z tasmy fabrycznej zdjęte...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka