Dodaj do ulubionych

Samochodowe must have

03.09.20, 14:48
Zbieram się do zmiany samochodu. Poczekam do stycznia / lutego na wyprzedaże roczników, bo zamierzam kupić salonowy. Mam jasno określony cel użytkowania: poruszanie się po mieście i bardzo okazyjnie (2-3 razy do roku) na dłuższe trasy (czyli ponad 100 km od miasta). Wybór oczywisty: samochód miejski, segment A / B. No i teraz zastanawiam się, po 5 latach jazdy dotychczasowym autem, co jest dla mnie takim must have. Na pewno: automatyczna i bezstopniowa skrzynia biegów, klimatyzacja automatyczna (jednostrefowa wystarczy), rejestrator i kamera cofania. Te trzy rzeczy. Tego mi najbardziej brakowało w czasie jazdy wysłużonym już samochodem. Ale może jest coś, co komfort jazdy bardzo poprawia, a o czym nie pomyślałam? Tapicerka skórzana? Podgrzewane lusterka? Inne? Ematki zmotoryzowane, podpowiedzcie proszę. Budżet: do 100 000 zł więc bez szaleństw.
Obserwuj wątek
    • pitupitt Re: Samochodowe must have 03.09.20, 14:54
      Tapicerka skórzana lepiej nie. Zimą zimna, latem d... się poci. Piszę z własnego doświadczenia.
      • majenkir Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:28
        Przecież w skórzanych siedzeniach masz podgrzewanie tyłka.
        • memphis90 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:41
          Ja nie mam skórnej i mam podgrzewanie tyłka. A w poprzednim aucie była skóra, za to dupsko podgrzewało tylko latem...
          • bei Re: Samochodowe must have 03.09.20, 16:47
            Polecam fotele klimatyzowane
        • pitupitt Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:33
          Nie w 20-letnich😉
          • mysiulek08 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:08
            o, przepraszam cie bardzo, kredensy volvo (240, 245) w wersji polar mialy podgrzewane siedzenia i kierownice
            • bigzaganiacz Re: Samochodowe must have 03.09.20, 23:43
              Pierwsze w 1966 w Cadillac de Ville
      • thank_you Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:48
        Ja mam chłodzone lub podgrzewane fotele wink
    • chococaffe Re: Samochodowe must have 03.09.20, 14:59
      Szyby z filtrem UV
    • arim28 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:09
      Koniecznie podgrzewane siedzenia przednie, ogrzewane szyby tylne i oczywiscie przednie, elektrycznie ustawiane lusterka, przyciemnione boczne szyby, otwierany i zamykany na pilot bagaznik,
    • paola.brunetti Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:10
      Wsteczne lusterko fotochromatyczne, ułatwia jeżdżenie w nocy - nie oślepiają cię światła aut jadących za tobą. System Android Auto.
    • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:20
      Czujniki cofania, kamera cofania a już ideałem jest zestaw kamer 360stopni, bez kluczykowe otwieranie, bardzo przydatny jest android auto.
      • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:43
        No to jeszcze system zapobiegania kolizjom, monitorowanie martwego pola - oba przydatne w mieście.
        System wspomagający ruszanie pod górkę.
        • jasnoklarowna Re: Samochodowe must have 03.09.20, 18:42
          Mnie monitorowanie martwego Pola kilka razy tyłek mi uratowało.
          Wprawdzie czasem pika też na mijane pachołki itp ale nie oddałabym. Polecam.
          Automat jest wygodny, ale dla mnie nie konieczny. Podgrzewanie przedniej i tylniej szyby zdecydowanie ułatwia i przyspiesza zimą ruszenie z placu. Dzielona tylna kanapa, może czasem coś przewieźć dłuższego będziesz musiała.
          Mam kamerki 360, fajna sprawa, ale łatwo się przyzwyczajasz. B. Wygodny jest zestaw głośnomówiący w komputerze pokladowym, łączy się blutufem z telefonem, możesz sobie zaimportować kontakty.
          Nie korzystałam natomiast nigdy z internetu przez komputer pokładowy, choć wiem że mam taką opcję. Nawet mi pani w salonie drukowała szybką instrukcje jak uruchomić ale nigdy mi się nie chciało.
          • mysiulek08 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:05
            na ciasnej stacji benzynowej pikanie i kamery niewiele pomogly, zderzak sie otarl, na szczecie tylko guma od slupkow ale i tak lubie wszystkie systemy naszego Marcepana smile, fotele szczegolnie
      • tapatik Re: Samochodowe must have 06.09.20, 12:30
        lajtova napisał(a):

> bez kluczykowe otwieranie

Złodzieje lubią to.
        • minniemouse Re: Samochodowe must have 08.09.20, 12:38
          tapatik napisał:
          > Złodzieje lubią to.

zatem rozpocznij głodówkę aby kluczyki w samochodach przywrócili 👍
          • tapatik Re: Samochodowe must have 08.09.20, 17:25
            Nie prościej kupić samochód bez tego ustrojstwa?
            Co prawda sam mam dylemat jaki następny samochód kupić bo E-Call bardzo mi się nie podoba, ale może do tego czasu uda się wynaleźć sposób na dezaktywację tego szpiega.
            • minniemouse Re: Samochodowe must have 08.09.20, 23:46
              tapatik napisał:
              [/i] Nie prościej kupić samochód bez tego ustrojstwa?[/i]

ty tak na serio??
              może jeszcze napisz czemu by nie kupić po prostu samochodu na korbę? ja tez z łezką oku wspominam czasy kiedy do naprawienia samochodu wystarczyła damska pończocha 😉
              I jak będziesz żył gdy będą już same bezkluczykowe?

Co prawda sam mam dylemat jaki następny samochód kupić bo E-Call bardzo mi się nie podoba, ale może do tego czasu uda się wynaleźć sposób na dezaktywację tego szpiega.

nie zarejestrujesz produkowanego nowego po 03. 31. 2018r. bez tego, wiec musisz mieć. ze szpieg, zgadzam sie. no ale cóż, jeśli nie prowadzisz działalności przestępczej to właściwie co ci przeszkadza?
              wyłączyć na pewno jakoś się da. ale wtedy możesz dostać mandat za nielegalna jazdę - bez homologacji.

Minnie
      • gogologog Re: Samochodowe must have 09.09.20, 00:08
        > kamera cofania a już ideałem jest zestaw kamer 360stopni, bez kluczykowe otwieranie,

Zdecydowanie kamera 360 stopni - genialna sprawa!
        Ale bezkluczykowe otwieranie to dyskusyjna sprawa
        • minniemouse Re: Samochodowe must have 09.09.20, 00:20
          gogologog napisał:
          > Ale bezkluczykowe otwieranie to dyskusyjna sprawa

zdumiewają mnie te wasze bezsensowne dyskusje... niedługo samochody będziecie otwierać już nie fobami
          a apkami w komórkach.
          a wy - dalej o kluczach. bez sensu.. 🙄

Minnie
    • smok_wawerski Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:21
      Podgrzewane lusterka / fajne audio / wielofunkcyjna kierownica skórzana i last but not least, mocniejszy silnik, w mieście do zdecydowanych manewrów się przydaje. W tym budżecie szedłbym w mini z silnikiem s benzyna. Rewelacja!
    • eliszka25 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:29
      Podgrzewana kierownica, bardzo się przydaje, nawet jeśli masz garaż. U mojego męża w samochodzie lusterka boczne automatycznie zmieniają pozycję, gdy włączysz wsteczny bieg. Niby przestawiają się minimalnie, ale dużo łatwiej się wtedy manewruje na wstecznym, kiedy musisz np. zaparkować tyłem czy wyjechać z jakiegoś ciasnego miejsca. Jak będę zmieniała samochód, to tez chcę taki bajer.
      • aerra Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:13
        Jak masz kamerę cofania, to ten bajer traci znacząco na przydatności, w kamerce widać lepiej.
        • eliszka25 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:58
          Kamera pokazuje co jest za samochodem, a dzięki pochylonym lusterkom widzisz również to, co jest obok samochodu poniżej twojego normalnego pola widzenia, jak np. widzisz, czy nie zahaczysz niskiego słupka znajdującego się na wysokości drzwi pasażera. Kamera cofania ci tego nie pokaże.
      • jak_matrioszka Re: Samochodowe must have 05.09.20, 23:04
        Podgrzewana kierownice chyba im ciezko zrobic. Ja jezdzilam trzema autami z podgrzewana kierownica i zdecydowanie ten wynalazek zawiodl moje oczekiwania.

Niektore wynalazki to bym juz chyba nie zgadla, ze nie sa standartem, jak to z lusterkami.
        • eliszka25 Re: Samochodowe must have 05.09.20, 23:10
          Mój samochód ma 8 lat, podgrzewana kierownica działa super. Lusterka mi się nie ustawiają automatycznie podczas cofania, ale może teraz to już standard.
          • jak_matrioszka Re: Samochodowe must have 06.09.20, 12:25
            Mój ma 10 lat i lusterka sie ustawiaja automatycznie.
            To z kierownica, to może być indywidualne odczucie, u mnie widocznie marzenia przerosły możliwości techniczne wink Pewnie, że w mrozy lepiej z podgrzewaniem, ale do ideału strasznie daleko.
    • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:29
      Aaa teraz przeczytałam budżet. Z takim budżetem to możesz celować też w crossovera. Opel Mokka, Nissan Juke, Mitsubishi ASX, Mazda C3, Peugot 2008.
    • fraudes Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:38
      Nie lubię automatu, więc - nie, klimatyzacja automatyczna jest tez zbędną fanaberią, mam auta z oboma typami.
      Kamera cofania - jak najbardziej. Dla mnie jeszcze system monitorowania martwego pola, system zabzpieczający prze wjechaniem komuś w d.... Zastanawiam się nad head up.
      • thank_you Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:49
        Klimatyzacja fanaberia? 😁

Head-Up jest super.
        • fraudes Re: Samochodowe must have 04.09.20, 10:37
          Klimatyzacja automatyczna to fanaberia.
          • aerra Re: Samochodowe must have 04.09.20, 10:51
            Klimatyzacja manualna to nie klimatyzacja, tylko jakaś atrapa.
            • fraudes Re: Samochodowe must have 04.09.20, 11:18
              No właśnie nie. Nie mówię o nawiewie, bo to atrapa ale o klimatyzacji manulanej vs. automatycznej. Mam dwa samochody tej samej marki, podobne. Jeden ma automatyczną, drugi manualną. W komforcie nie ma róznicy. W jednej ustawiasz temp. na +22 (np.) a w drugiej pokrętłem.
              • aerra Re: Samochodowe must have 04.09.20, 11:29
                Miałam klimatyzację manualną w pierwszym aucie - komfort użytkowania jest nieporównywalny.
              • thank_you Re: Samochodowe must have 04.09.20, 13:27
                Nie rozumiem - czym sie różni manualna od automatycznej?
                • aerra Re: Samochodowe must have 04.09.20, 15:02
                  W manualnej nie masz ustawienia temperatury, tylko pokrętło (tzn teoretycznie na tym pokrętle jakieś tam wartości są (w niektórych modelach) podane) które de facto oznacza - zimniej lub cieplej. Nie ma w zasadzie możliwości, żeby ustawić, że chcesz te 20 stopni, bo nie ma jak.
                  • thank_you Re: Samochodowe must have 04.09.20, 15:04
                    Aha, ostatni raz widziałam cos takiego z 20 lat temu, myślałam, ze tego sie juz nie robi.
                    • fraudes Re: Samochodowe must have 04.09.20, 15:10
                      Tylko, że co Ci po tym jak ustawiasz 20 st. Masz wtedy wiedze, że w tym momencie jest Ci za zimno przy 20 st. I tylko tyle. Pokrętłem ustawiasz tak, żeby było Ci dobrze w danym momencie, raz cieplej, raz zimniej. Fakt, nie wiesz wtedy, że aktualnie jest ok przy 20.5 st. Tyle róznicy - wiem bo mam oba systemy.
                      • aerra Re: Samochodowe must have 04.09.20, 21:46
                        Ale ja doskonale wiem jaka temperatura jest dla mnie optymalna, więc bez kręcenia - cieplej-zimniej, po prostu ją ustawiam.
    • maly_fiolek Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:39
      Powinno być w standarcie - zestaw głośnowówiący, fajne jest doświetlanie zakrętów.
    • enigma81 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 15:51
      Tempomat.
      • wtop.ek Re: Samochodowe must have 03.09.20, 17:27
        Tjaa, tempomat do jazdy miejskiej big_grin
      • aerra Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:14
        Do jazdy miejskiej, a poza miastem na 100 km 2-3 razy do roku?
      • lot_w_kosmos Re: Samochodowe must have 04.09.20, 06:49
        Tempomat ma każdy samochód za 100 tysięcy, czy chcesz czy nie. Tovjest standard obecnie, niczym otwierane elektrycznie szyby, taka zwykłość.
        • barattolina Re: Samochodowe must have 04.09.20, 23:47
          No nie sądzę jednak że ma i raczej nie każdy.
          Te powyżej 100 tysi też nie mają wszystkie.
    • madami Re: Samochodowe must have 03.09.20, 16:05
      Ja kocham to co podgrzewane - fotele, kierownica, lusterka - mega wygoda, a w zimie większy komfort. Dla mnie tapicerka jest mało ważna ale sam fotel kierowcy już tak, ma być maksymalnie wygodny.
      • heca7 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 16:40
        O tak, tak! Kierownica podgrzewana to moje "must have" w samochodzie. Mam już w drugim i uwielbiam smile Szczególnie polecam tym, którym marzną dłonie.
        I wejścia USB z przodu i z tyłu.
    • raadhiyah2020 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 16:47
      Tak, podgrzwwana kierownica, lusterka, expresowo rozmrazajaca sie szyba, wiadomi nawigacja, podlaczenie telefonu, wydawanie komend typu do kogos zadzwonic itp. Otwierany bagaznik na pilota ale tez tylko szyba bagaznika. Kamery cofania itd.
    • just_shelly Re: Samochodowe must have 03.09.20, 17:34
      Ostatnio zakochałam się w aktywnym tempomacie.
      • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 18:22
        Aktywny tempomat jest bezużyteczny w mieście.
        Producent mojego samochodu odradza by go tam używać.
        • just_shelly Re: Samochodowe must have 03.09.20, 23:41
          Rzadko jeżdżę po mieście.
          • just_shelly Re: Samochodowe must have 03.09.20, 23:42
            Ale sadze, ze w mieście tym bardziej się sprawdza. Mi się sprawdził w trasie. Miałam straszne opory przed zaufaniem mu. W końcu po którymś razie i którejś trasie prawa noga (automat) zaczęła mieć skurcze i się poddałam. Coś pięknego!
            • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 23:49
              Tak to prawda, że przy aktywnym trzeba się przełamać by mu zaufać.
              Dzięki niemu nauczyłam się trzymać odpowiednią odległość i wcześniej zmieniać pas bo mnie zhamowywał.
              Ale czasami włączam sobie standardowy tempomat. Najczęsciej pomiędzy Warszawa a Łodzią gdzieś ruch jest ogromny.
              • just_shelly Re: Samochodowe must have 04.09.20, 00:02
                Tempomat w Polsce mi się niespecjalnie sprawdza - za dużo mistrzów lewego pasa z wyobrażeniem, ze służy on do jazdy maksymalna przepisowa prędkością...
      • minerallna Re: Samochodowe must have 04.09.20, 02:56
        A jak pięknie rośnie przy aktywnym tempomacie wir w zbiorniku paliwa?
        No chyba że stosujesz podczas korków. Wtedy to można prawie zasnąć a i tak jedziesz big_grin
        Ematki niby ekologiczne są?
    • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 19:22
      Aaaaa. W tym roku wychodzi nowa Toyota Yaris. Może tym się zainteresuj. Przy takim budżecie to będziesz mogła wybierać w wersjach wyposażenia.
      Ale nadal polecam zainteresowanie się segmentem crossoverów.
      • lot_w_kosmos Re: Samochodowe must have 04.09.20, 06:52
        Dokładnie. Crossovery są świetnie wyposażone.
        Do 100 tysięcy można kupić spokojnie nawet doskonale wyposażoną wyższa wersję Hondy HRV z wyprzedaży ricznika.
    • leanne_paul_piper Re: Samochodowe must have 03.09.20, 19:33
      Za stówkę bym kupiła Nissana Qasqaia. Czujniki, kamera cofania, automatyczne hamowanie za człowieka, wszystko to ma.
      Na fajnego Merca Ci nie wystarczy, ale Qashqa jeździ się super.
      • smok_wawerski Re: Samochodowe must have 03.09.20, 19:56
        Troszku szkoda stówkę na Nissana wydawać - sprzedaż aut w PL ma się słabo teraz - ponegocjowałbym np. w kierunku Lexusa UX- zwłaszcza że autorka chce kupić na przełomie roku chyba, więc na rocznik 2020 może dostać dobry rabat.
    • tanebo001 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:11
      Turbo, obniżone zawieszenie, sportowe opony.
      • aerra Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:17
        O tak, do parkowania na mieście obniżone zawieszenie to miodzio! Przecież miejsca parkingowe w polskich miastach to czysta poezja!
          • aerra Re: Samochodowe must have 03.09.20, 23:38
            To niech zaparkuje tak prawidłowo wjeżdzając na krawężnik wysokości 20 cm.
    • aerra Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:21
      A masz garaż, czy parkujesz na miejscu parkingowym na zewnątrz?
      Bo jak to drugie, to grzana szyba z przodu, grzane lusterka, podgrzewanie kierownicy i foteli.

System bezkluczykowy uwielbiam, auto stop i auto hold też jest bardzo fajne. I elektryczny ręczny.
      • tanebo001 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:29
        Bezkluczykowe najłatwiej ukraść. Jak na elektrycznym ręcznym zawrócisz?
        • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:34
          "Jak na elektrycznym ręcznym zawrócisz?"
          Za dużo się naoglądałes Fast&Furious

"Bezkluczykowe najłatwiej ukraść."
          Każdy można ukraść. System bezkluczykowy to ogromna wygoda. Mąż nie ma tego i jak biorę jego samochód to wkurza mnie że muszę sięgnąc do kieszeni żeby kliknąć pilotem.
        • thea19 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 20:48
          a to na automatycznym ręcznym jeździ się tylko prosto? brak kluczyka jest cudownym wynalazkiem.
      • kj-78 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:01
        System bezkluczykowy jest fantastyczny, za to przez elektryczny reczny mialam problemy, nie polecam. W moim volvo reczny to taki maly przycisk gdzies na dole po lewej stronie kierownicy. Raz w mojej gorzystej krainie nieopatrznie wylaczylam silnik i zapomnialam zaciagnac recznego, samochod zaczal sie staczac z gorki, pedal hamulca bez wspomagania w gole nie chcial sie wcisnac. Zwykly reczny zaciagnelabym w sekunde, tu zanim znalazlam ten przytyczek recznego gdzies pod kierownica, to juz staranowalam pobliski plotek... Reczny musi byc duzy i dostepny w sekunde, nawet w chwili paniki!
        • thea19 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:56
          automatyczny ręczny zaciąga się sam po wyłączeniu silnika, przynajmniej w moim aucie i odpuszcza po uruchomieniu i wciśnięciu gazu. Tym sposobem zapominam zaciągnąć ręczny jak czasem jadę innym autem.
          • bigzaganiacz Re: Samochodowe must have 03.09.20, 23:56
            We wszystkich tak jest
            Grazynka z postu powyzej nie ogarnia i cos sie jej pomieszalo i hamulec sie nie chcial wcisnac i nie wpadla zeby zapiac bieg no same nieszczesciA
          • barattolina Re: Samochodowe must have 04.09.20, 23:55
            Wiesz co. Ja mam automatyczny i nie zaciąga mi się na płaskim i na niewielkich pochyleniach.
            Po prostu nie wie ze stoi na wzniesieniu i zjeżdża.
            Może to jakiś błąd i muszę jechać do serwisu? Nie wiem.

Drugi przypadek to przy ruszaniu pod górę sam się blokuje a potem puszcza. To jest niebezpieczne, bo myślisz ze stoisz na ręcznym a on się luzuje bez ostrzeżenia. Można się stoczyć na tego co stoi niżej.

Dziwne to jest.
            • thea19 Re: Samochodowe must have 05.09.20, 14:16
              Mam automatyczną skrzynię poza automatycznym ręcznym. Na wzniesieniach się nie stacza.
        • aerra Re: Samochodowe must have 04.09.20, 10:45
          Mam prztyczek od ręcznego dokładnie w tym samym miejscu co normalnie wajha. Nie ma problemu ani ze znalezieniem, ani z wciśnięciem, za to robię to jednym palcem, a nie muszę się siłować wink
      • barattolina Re: Samochodowe must have 05.09.20, 00:02
        Elektryczny ręczny nie sprawdza się wg mnie na dużych nachyleniach. Kiedyś parkowałam na żyletki ze sporym spadkiem i ręczny odblokował się od razu po naciśnięciu pedału gazu i to natychmiast. Nie masz szans puścić go np do połowy i kontrolować zjazd samochodu. Po prostu wciskasz gaz i ręczny luzuje się od razu.

Musiałam ruszyć w dół i samochód od razu z impetem ruszał w dół. A przede mną inne auto 30cm przed maską.
        Były emocje.
        • bigzaganiacz Re: Samochodowe must have 05.09.20, 13:17
          Jak bys nie wiedziala to jest jeszcze cos tskiego jak hamulec
          • barattolina Re: Samochodowe must have 05.09.20, 20:16
            Mówisz o tym w pedale?
            No jest, ale wymaga trzeciej nogi w tej sytuacji.
            Na wypadek jak się jej nie ma świat wymyślił ruszanie pod górę na ręcznym.
            • bigzaganiacz Re: Samochodowe must have 06.09.20, 10:55
              Nie nie wymaga trzeciej nogi ,wymaga nauczenia sie jak jezdzic,
              Popros ojca ,meza , sasiada niech ci pokaze , pocwiczysz troche bedziesz jezdzic bezpieczniej
        • aerra Re: Samochodowe must have 05.09.20, 17:47
          Przecież masz jeszcze zwykły hamulec. No i nie spotkałam się z sytuacją, że jest elektryczny ręczny, a nie ma auto-hold. Wciskasz hamulec i ci go trzyma.
    • crea.tura Re: Samochodowe must have 03.09.20, 21:48
      chyba tylko hjundaje mają na podsufitce, przed lusterkiem, taki schowek na klika, na okulary przeciwsłoneczne smile czemu nikt inny na to nie wpadł? przecież to jest mega wygodne!
      • mysiulek08 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:09
        fordy maja
        • tapatik Re: Samochodowe must have 08.09.20, 17:29
          Nie wszystkie.
      • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:30
        Mazdy mają. Przynajmniej ta męża.
      • thea19 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:57
        ja mam schowek nad drzwiami ale żadne okulary się tam nie mieszczą
      • thank_you Re: Samochodowe must have 03.09.20, 23:16
        Mercedes ma, bentley, moj citroen c5 15 lat temu miał tongue_out
      • just_shelly Re: Samochodowe must have 04.09.20, 00:00
        What? Nawet w mazdzie mam.
      • eliszka25 Re: Samochodowe must have 04.09.20, 02:19
        Nie tylko, mam taki schowek w lanci voyager.
      • aerra Re: Samochodowe must have 04.09.20, 10:46
        Skody też mają.
      • barattolina Re: Samochodowe must have 05.09.20, 00:03
        Mój fordziszczunik tez ma ❤️
      • jak_matrioszka Re: Samochodowe must have 05.09.20, 23:11
        Wpadlas na to, zeby chociaz jedna inna marke obejrzec, zanim to napisalas?
      • m_incubo Re: Samochodowe must have 06.09.20, 11:14
        Że co? Prawie wszystkie to chyba mają...
    • piszaca.zza.swiatow Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:26
      Latem kupiliśmy auto rodzinne ze wszystkimi możliwymi opcjami i bajerami jakie obecnie są w ofercie. Dzięki temu wiem co musi mieć auto dla mnie, które muszę kupić jeszcze w tym miesiącu. Opcje podzieliłam na 3 grupy:
      1. Konieczne: Siedzenia, lusterka i ma się rozumieć szyby (też te tylne) muszą być obsługiwane elektrycznie,
      Szyba przednia i tylna muszą być ogrzewane,
      Klimatyzacja
      Ogrzewane siedzenia

2. Fajnie by było jakby były, ale przeżyje i bez nich: czujnik wycieraczek, czujnik włączania świateł (nie mieszkam w pl więc nie mam światem włączonych cały czas)
      Kamera
      Automatyczna skrzynia biegów

3. Zupełnie zbędne: skórzana tapicerka (wręcz fuj dla mnie), tempomat, nawigacja (bo i tak korzystam z google maps)

Dodam jeszcze, że auto potrzebuję głównie w mieście więc powinno być małe, ale jednocześnie posiadac bagażnik wielkości przyczepy kempingowej wink
      • lajtova Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:32
        Tempomat jest bardzo przydatny w jeździe poza miastem.
        Na autostradzie włączam aktywny plus półautonomiczny system jazdy i jest bajka.
      • crea.tura Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:46
        tempomat zbędny? to fantastyczny wynalazek, który redukuje zmęczenie autostradowe o jakąś 1/3. przydaje się też bardzo przy jeździe na trasie w terenie zabudowanym. po prostu ustawiasz 50 km/h i nie ma ryzyka przekroczenia dopuszczalnej prędkości, a czasem i te 10 km robi różnicę. nie trzeba patrzeć na prędkościomierz, regulować gazu.
        tempomat jest dobry smile
        • thea19 Re: Samochodowe must have 03.09.20, 22:54
          przecież auto ma być do jazdy miejskiej. Od lat mam tempomat i nigdy go nie użyłam. Autostradami jeżdżę kilka razy w roku na bardzo krótkich odcinkach i naturalnie zawsze trafiam na przewężenia, roboty drogowe i zmiany, więc tempomat nijak się nie przyda.
          • bigzaganiacz Re: Samochodowe must have 04.09.20, 00:03
            A ja uzywam regularnie , wlaczenie to ruch palcem na odcinku 2cm i predkosc tez sobie kontroluje manetka a nie pedalem gazu i mozna max predkosc sobie ustawic wiele ciekawych przydatnych funkcji
          • piszaca.zza.swiatow Re: Samochodowe must have 04.09.20, 10:45
            Dokładnie tempomat w mieście potrzebny mi jak łysemu grzebień.
            Na trasie zresztą też nie lubię, bo nie robiąc kompletnie nic za kierownicą za 5 minut zasypiam, takie siedzenie i gapienie się tylko przed siebie wyłącza mi od razu koncentrację.
      • alfa36 Re: Samochodowe must have 05.09.20, 18:45
        Jakie to będzie auto?
    • piesiedwa Re: Samochodowe must have 04.09.20, 04:30
      Moj must have to: podgrzewane fotele i kierownica, dobre audio, kamerki/ 360 /, active cruise control, sat nav, bagaznik co sie zamyka i otwiera bez dotyku,, automat. W tej cenie to jakas Toyota sie zmiesci. Maja duzo dodatkow w niewysokiej cenie.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Samochodowe must have 04.09.20, 05:07
      w lecie: krzesla do parkow w bagazniku, jak sie ma dzieci, to juz w zaleznosci od wieku, wiaderka, kocyki, siatki na motyle i zaby.
      PS. wlasnie zakupilam, jeszcze nie odebralam, full wypas car, ale to co w bagazniku-bezcenne wink
    • zwyczajnamatka Re: Samochodowe must have 04.09.20, 06:31
      U mnie to multimedialna kierowca i podgrzewane fotele. Poza tym podgrzewane lusterka i kamerka cofania. Czujników parkowania nie lubię i unikam. A tak na prawdę to najważniejszy jest silnik - dynamiczny, bezawaryjny i mało palący.
    • lot_w_kosmos Re: Samochodowe must have 04.09.20, 06:46
      Dla mnie są dwa najwygodniejsze rozwiązania, które są po prostu genialne :
      - system bezkluczykowy
      - otwieranie bagażnika machnieciem nogi pod zderzakiem
      • minniemouse Re: Samochodowe must have 05.09.20, 00:25
        no przeciez power windows!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka