kosmos_pierzasty 17.12.20, 19:21 Była któraś w Was? A może ktoś planuje taki wyjazd? Bo w końcu jakieś plany na po pandemii trzeba robić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 19:35 W życiu z wlasnej woli nie pojechalabym do arabskiego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 20:07 Też tak mówiłem. A w końcu dwa razy wylądowałem w Egipcie, raz w Tunezji. Kiedy budżet skromniejszy a człowiek uzależniony od ciepła i słońca, rozum milczy. Ale rewela to nie była. Najprzyjemniej wspominam urlop w Szwejku. Zaliczyłem przy okazji Jerozolimę i wschód słońca na górze Syjam. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:24 Syjam? A gdzie jest ta góra? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:34 Na półwyspie Syjam. Tam, gdzie Szwejk swój Szarm rozpościera. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:40 No dobrze. Zlituję się . To się nazywa SYNAJ. Nie dziękuj.. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:42 PS Syjam to obecnie Tajlandia. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:45 Zapomniałaś powiedzieć, że wspomniana miejscowość na Synaju nie nazywa się Szwejk. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:49 Nie śmiej się Ludzie czytają i jeszcze zapamiętają Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:51 Ja się popłakałam ze śmiechu z tej góry Syjam Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:51 W Synaju to podają doskonałą zupę jarzynową. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:10 Żałosny jesteś, klit. Zdjęcia z sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:52 To jest Jbel Moussa a nie jakiś, Syjam A jak już musisz szpanować to w Twoim języku Góra Synaj. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:25 >Też tak mówiłem. A w końcu dwa razy wylądowałem w Egipcie, raz w Tunezji. I to według ciebie kraje arabskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 08:29 krwawy.lolo napisał: > Też tak mówiłem. A w końcu dwa razy wylądowałem w Egipcie, raz w Tunezji. Kiedy > budżet skromniejszy a człowiek uzależniony od ciepła i słońca, rozum milczy. A > le rewela to nie była. Najprzyjemniej wspominam urlop w Szwejku. Zaliczyłem prz > y okazji Jerozolimę i wschód słońca na górze Syjam. A byłeś tam, gdzie chór gada zamiast śpiewać? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:58 lajtova napisał(a): > W życiu z wlasnej woli nie pojechalabym do arabskiego kraju. > Żałuj, duzo tracisz Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:18 W Dubaju nie ma smrodu (no jest ale tylko w biednych dzielnicach można je z powodzeniem omijać) , sa luksusy o których możesz sobie pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 17:35 Ale w fundamentalistycznym kraju katolickim żyje Ci się fobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:19 Dokładnie. Zaczynaja się zacierać różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:54 tanebo001 napisał: > Nie. Jeśli już to Oman i Iran. Jedyne kraje do których chce wrócić! Obydwa boskie, chociaż każdy pod innym wzgledem Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:01 Iran to perski kraj nie arabski. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:31 Wiem ale to przecież nie ja go tu wrzuciłam. 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 20:19 Absolutnie i pod żadnym pozorem nie. Jest tyle cudownych miejsc na świecie, że nie widze potrzeby wyjechania do kraju, w którym kobieta jest traktowana gorzej niż wielbłąd, niewolnictwo ma się doskonale, prawa człowieka nie istnieją. Tak samo nie interesuje mnie zostawianie pieniędzy w reżimach totalitarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 20:33 fragile_f napisała: > Absolutnie i pod żadnym pozorem nie. > > Jest tyle cudownych miejsc na świecie, że nie widze potrzeby wyjechania do kraj > u, w którym kobieta jest traktowana gorzej niż wielbłąd, niewolnictwo ma się do > skonale, prawa człowieka nie istnieją. Tak samo nie interesuje mnie zostawianie > pieniędzy w reżimach totalitarnych. > No i dobrze gadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 20:47 Plus musisz się pilnować na każdym kroku, żeby nie popełnić jakiegoś kulturowego faux pas. Nigdy w życiu nie pojadę do państwa, które jest reżimem totalitarnym, albo monarchią absolutną. Tak, w ogóle to Arabia Saudyjska jest otwarta na turystów? Myślałam, że tam można tylko służbowo, albo na pielgrzymkę do Mekki. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:16 mój tęczowy mąż ochoczo wyskakujeący z giertychem dyktatura, dyktatura teraz dla hunty wojskowej robi. i jakimś dziwnym trafem nie podskakuje( dosłownie i w przenośni) Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:27 Kompletnie nie rozumiem tego bełkotu...Pamiętaj jakby co, że w Arabii Saudyjskiej możesz dostać karę chłosty i kilkumiesięczne więzienie za picie alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:29 nie rozumiesz prostych zdań? rozumiem emigrację, ale może za długo jesteś w oderwaniu i masz problemy z prostym rozumieniem paru zdań? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:39 volta2 napisała: > nie rozumiesz prostych zdań? rozumiem emigrację, ale może za długo jesteś w ode > rwaniu i masz problemy z prostym rozumieniem paru zdań? Ok, jeszcze raz, oto co napisałaś: "mój tęczowy mąż ochoczo wyskakujeący z giertychem dyktatura, dyktatura teraz dla hunty wojskowej robi. i jakimś dziwnym trafem nie podskakuje( dosłownie i w przenośni)" Nie wiem czym jest "proste rozumienie", ale ja naprawdę nie rozumiem tego co Ty wyżej napisałaś i nie mogę się tłumaczyć emigracją, bo za krótko jestem za granicą, aby zapomnieć polskiego. Przecież to jest jakiś bezsensowny bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:41 I sama sobie odpowiedziałaś. Na voltę szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:58 chcesz łopatologicznie? obciach trochę no ale skoro piszesz o reżimie i totalitaryzmie i nie widzisz związku z dyktaturą to trochę ciężko, nawet mi, podjąć się głębszego tłumaczenia więc niech już zostanie, że dla ciebie - bez sensu, naprawdę, nie wszyscy muszą wszystko rozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:15 No obciach, volta obciach...nie chcę Cię już dlużej gnębić i nawet się nie będę zastanawiać co byś nam tutaj napisała na temat "reżimów i totalitaryzmów, oraz ich związku z dyktaturą" Myślę, że sobie pochlebiasz pisząc, że byłoby to głębsze tłumaczenie Piszesz nieskładnie, niechlujnie, nie zwracając uwagi na interpunkcję- dlatego nie da się Ciebie zrozumieć, a nie dlatego, że piszesz o jakichś skomplikowanych mechanizmach politycznych, reżimów autorytarnych współczesnego świata Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:04 Czekaj, chyba chodzi o to, że jej lewicowy mąż zaczął pracować dla polskiego rządu i schował poglądy do kieszeni. Ale to moje wróżenie z fusów Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:10 o, widzę bystrzejsza jesteś niż ta nówka, no ale lata na forum robią swoje Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:15 Nie, po prostu spotkałam sie parę razy z bełkotem w pracy i wiem mniej-wiecej jak go analizować. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:21 ależ nie musisz się tłumaczyć, przykro że na chleb w taki sposób musisz zarabiać... Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:25 A nie ma problemu, ja akurat bardzo lubię swoją pracę. Minusem jest wspomniany wyżej, okazjonalny bełkot. Na szczęście nie mam tego na codzień w domu Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 01:31 volta2 napisała: > o, widzę bystrzejsza jesteś niż ta nówka, no ale lata na forum robią swoje > Szkoda, że w Twoim przypadku, volta te wszystkie lata spędzone przez Ciebie na forum nie pomogły specjalnie w podniesieniu poziomu Twojej bystrości Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 18:54 to nie ja się żalę, że nie rozumim także z tą bystrością, to bym tak na twoim miejscu się często nie wycierała no, ale rozumiem potrzebę zaistnienia Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:37 fragile_f napisała: > Czekaj, chyba chodzi o to, że jej lewicowy mąż zaczął pracować dla polskiego rz > ądu i schował poglądy do kieszeni. Ale to moje wróżenie z fusów > Raczej nie dla polskiego, bo pisała, ze gdzieś pod palmami teraz mieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:49 Tylko że nikt nie rozumie, coś ty tu naprodukowała😆 Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:26 Nie, po prostu piszesz w sposób nieskładny, bez zasad interpunkcji i tak dalej. Ciężko jest coś takiego zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 07:32 Ale na jak dlugo czlowiek tam planuje jechac? Dea tygodnie bez flaszki to chyba nie jest problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 15:23 Dea tygodnie bez flaszki to chyba > nie jest problem? > Też mnie zdziwiło zwracanie uwagi na dostępność alkoholu. Dla mnie to bez znaczenia. Jest, to spróbuję piwa czy wina najlepiej lokalnego, nie ma to nie ma. Nie widzę problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 17:14 To nie było zwrócenie uwagi na niedostępność alkoholu w SA, ja zażartowałam z bełkotu volty pisząc, że jeśli jednak wybierze się z mężem do SA musi uważać z piciem, bo może dostać karę chłosty Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:27 Jest się czym chwalić, naprawdę... On też taki katolik jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:28 mój tęczowy- katolik? a gdzieś to wydedukowała w otchłani swych zwojów? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:51 Volta, a w tym kraju, w którym twój mąż dla junty robi, to można jeździć po pijaku? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:01 po trzeźwemu tu się jeździ bez świateł, pod prąd, wczoraj mijało nas dziecko za kierownicą(z 12 lat?) drobny przejazd po 0,2 mieścił by się w warunkach normy(ale jej chyba nie ma, skoro nie ma i alkoholu?- nie sprawdzałam) kwestia tego, że nie mamy tu samochodu tylko kierowcę chyba w tej sytuacji jest pomijalna? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 18:56 w którym miejscu i czego nie zrozumiałaś (ty też sie chyba masz za tę z tych lotniejszych, co?) Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:13 Piszesz niezrozumiale. I tyle osób ci to mowi, ze chyba juz czas kupic sobie siodło. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:42 Czego Wy nie rozumiecie w zdaniu, ze masz Volty, który w Polsce Giertycha uważał za dyktaturę, teraz pracuje w kraju, gdzie jest dyktatura i to dla rzadu tamtejszego i nie podskakuje czyli nie narzeka? Wiem, ze nie było wielkich liter, ale naprawdę tak trudno zrozumieć wypowiedz mającą kontekst? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:44 Twój wpis jest, hmmm..., zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 23:12 panna.nasturcja napisał(a): > ze masz Volty, który w Polsce Giertycha uważa > ł za dyktaturę, teraz pracuje w kraju, gdzie jest dyktatura i to dla rzadu tamt > ejszego i nie podskakuje czyli nie narzeka? > 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 23:15 volta i nasturcja, próbujcie dalej, może ktorejs z Was się w końcu uda sklecić to zdanie poprawnie😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 00:03 tobie się udaje sklecać zdania ale nic niestety więcej bystrzacho, miłej nocki życzę Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 01:14 A mogłabyś napisać co w mojej wypowiedzi jest niepoprawne? Nie chodzi mi o to czy ona ma sens ogólnie, bo ja się do sensu tego, co napisała Volta, nie odnosiłam, tylko napisałam jak rozumiem jej wypowiedź. I co jest w mojej wypowiedzi nie tak? Bo do tej pory uważałam Cię za sensowną dość osobę, ale widzę, że czepiasz się mnie, bo - w Twoim, mylnym zresztą, rozumieniu - poparłam Voltę. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 01:17 Ok, już widzę. Literówka okazała się dla ciebie ważniejsza niż sens, bo głupio ci się przyznać, że nie umiałaś ogarnąć co Volta napisała. No cóż, to świadczy raczej o tobie. I raczej słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 05:18 Bo ja jestem całkiem sensowna🙂kiedy pisze na forum z reguły dwa razy czytam, zanim wyślę. Robię to dlatego, ze szanuje wszystkich tu udzielających się i nie widzę powodu, aby ktoś miał marnować czas na rozszyfrowanie moich postów. Kilka osób napisało volcie, ze jej wypowiedz jest chaotyczna i niechlujna- a ja, nie jestem na forum na tyle długo, aby znać historie volty i poskładać jakoś do kupy fakty o niej i domyślić się sensu jej chaotycznej wypowiedzi. I tak, rzeczywiście, nie przyszło mi do głowy, aby z tej wypowiedzi: „ mój tęczowy mąż ochoczo wyskakujeący z giertychem dyktatura, dyktatura teraz dla hunty wojskowej robi. i jakimś dziwnym trafem nie podskakuje( dosłownie i w przenośni)” wywnioskować cokolwiek sensownego. Co to znaczy tęczowy mąż wyskakujący z giertychem dyktatura? Robi dla hunty wojskowej- czyli pracuje dla jakiegoś reżimu w Ameryce południowej? Przykro mi nasturcjo, ze poczułaś się urażona moim postem, ale w dalszym ciągu nie widzę sensu w tym co volta napisała. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 00:04 czego nie zrozumiałaś, serio, pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:56 mrs.solis napisała: > Opcja po moim trupie. > Rozbawiacie mnie w tym wątku coraz bardziej. Eeeeh katolicka mordownia 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:03 berber_rock napisał(a): > > > > Rozbawiacie mnie w tym wątku coraz bardziej. Eeeeh katolicka mordownia 😅 Ale czemu Cię to bawi? I o co chodzi z katolicka mordownia? Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:14 Ty mnie tez bawisz i nie wiem skad wyskoczylas z ta katolicka mordownia. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 20:51 Bardzo poważnie rozważaliśmy wyjazd do SA, akurat zbiegło się to z ogłoszeniem, że od dziś kobiety mogą razem z mężami bywać w restauracjach! uznaliśmy to za świetny krok w kierunku ludzkości i już zamawialiśy bilety, ale w końcu jakoś nie pamiętam, czemu nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 20:55 volta2 napisała: > uznaliśmy to za świetny krok w kierunku ludzkości- cokolwiek miałaś na myśli to jest to smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:00 dlaczego? mają swoją kulturę, ja tam ją potrafię uszanować Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:11 Ja też szanuję inne kultury, ale nie wyobrażam sobie nawet rozważania wyjazdu do kraju gdzie obowiązuje prawo szariatu, kobieta przez całe życie ma status prawny dziecka i którego chlubnym osiągnięciem jest rekordowa ilość wykonanych kar śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:14 jakoś podkreślając smuteczek nie wykazujesz się szacunkiem do cudzej kultury sorki, nie klei się Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:25 Ty jesteś tu chyba dość nowa - Volta to beton, mało bystra w dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:29 Dzięki za ostrzeżenie, bo próbowałam zrozumieć ten bełkot i prowadzić z nią dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:34 magdallenac napisała: > Dzięki za ostrzeżenie, bo próbowałam zrozumieć ten bełkot i prowadzić z nią dys > kusję. Nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:40 Oj, nie ma sensu, zwłaszcza że o 21 jest juz zazwyczaj pod wpływem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:46 fragile_f napisała: > Oj, nie ma sensu, zwłaszcza że o 21 jest juz zazwyczaj pod wpływem. > To może być kiepsko, jeśli jednak wybierze się do SA, ta kultura, którą volta tak szanuje, przewiduje karę chłosty za spożywanie alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:30 chyba sama bywasz zbyt często pod wpływem, projekcja to się nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:26 Pudło, piję łącznie ~1-2 butelki wina rocznie. A o swoim problemie alkoholowym pisałaś akurat na forum wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:09 problem alkoholowy to jest butelka-dwie wina rocznie, nie wiesz, że nie liczy się ilość tylko regularność picia? każde tłumaczenie się z ilości to też jakby problem alkoholika, powinnaś w podskokach na mytyng polecieć, choćby i w onlajnie, nie zwlekaj Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:12 ty chyba jesteś jeszcze nowsza a proszę, jaka zorientowana na którym wątasku wtopiłaś że się musisz ukrywać? Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:44 Ja tam niektórych kultur wcale nie szanuję i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:03 ależ wolno, tylko wystarczy mówić wprost fałszywa troska jest dla mnie mocno śliska Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 20:55 Do Arabii Saudyjskiej wybieram się NIGDY. Nie będę wspierać patologii. Podróż do Arabii to jak przedwojenne udawanie, że Hitler jest w sumie spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:17 Bylam w ZEA. Chętnie zobaczyłabym Oman . Arabia otworzyła się niedawno w sumie na turystów, ciekawe jak są przygotowani na przeciętnego Europejczyka.... Fascynuje mnie kultura bliskiego wschodu i w zasadzie do każdego kraju na płw. arabskim bym pojechała. Nawet do Jemenu. A interesowalas się ofertami ? Z biurem chyba do Araboi trzeba jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:43 Nie, jeszcze się nie interesowałam bardziej szczegółowo. Jest chyba trochę czasu, zanim wszystko ruszy normalnie. Właśnie robię pierwsze rozeznanie 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 07:19 Do Omanu nie musisz z biurem. My pojechalismy na wlasnie taki offroad. Mielismy namiot, caly sprzet biwakowy, wynajelismy 4 x 4 i dwa tygodnie jezdzenia. Rozbijalismy sie w wadi, na pustyni, na plazy nad morzem (pusciutko i tylko my!), w gorach (rany, jak zimno bylo na prawie 3000). I tak jak olena mowi - lokalsi zawsze nam pomagali. Zapraszali do ogniska, czestowali zarciem. Pokazywali jak spuscic powietrze z opon, zeby moc zrobic dune bashing - swoja droga niesamowite wrazenie! Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 07:41 Nieeee .... Za wakacje pod namiotem na arabskiej pustyni to ja podziękuję Ale fajnie, że miałaś fajny wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:26 Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że AS nie jest otwarta dla swobodnego ruchu turystycznego. Wątek więc jest bezsensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:49 Nieprawda, w 2019 roku Atabia otworzyła sie na ruch turystyczny. Wiadomo, że to dopiero raczkuje, ale podejrzewam, że duże biura mają porządne i dobrze zorganizowane oferty wyjazdów. A tu ciekawy opis podróży z praktycznymi poradami: www.masaperlowa.pl/arabia-saudyjska-informacje-praktyczne-przed-podroza/#.X9vDhvfTk0E Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:13 Nie ma swobodnych wycieczek turystycznych do AS. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:35 www.fly4free.pl/arabia-saudyjska-wiza-turystyczna/ www.travelplanet.pl/wycieczki-objazdowe/oferty/arabia-saudyjska/?&gclid=EAIaIQobChMIiuOZj_zV7QIVJgZ7Ch1zmQ-9EAAYAiAAEgI3FfD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:38 Dodatkowo wszystkie młode kobiety (poniżej 25. roku życia) będą mogły ubiegać się o wizę turystyczną tylko wtedy, jeżeli będą podróżować ze swoim „towarzyszem” (to określenie będzie w niedalekiej przyszłości doprecyzowane). he, he Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:39 ? Sądzisz że wtopek ma poniżej 25 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:52 W zalinkowanym przeze mnie artykule jest rozdział o kwestii etycznej wyjazdu do Arabii. I jest bardzo fajna interpretacja. Sensowna odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 07:30 Dzięki. I niesamowitą historię odpisałaś wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:08 A proszę, choć historia nie jest specjalnie niesamowita (jeżeli nie patrzy się na nią z perspektywy wielkomiejskiej). Różne osoby tu piszą, że by nie pojechały, ale tylko argumenty etyczne mogę przyjąć (choć niekoniecznie się zgodzić) jako racjonalne. A zastanawiającym się powiem tak: w wielu miejscach egzotycznych ludzie sa o wiele bardziej ciekawi nas, niż w "naszym" świecie, co jest bardzo fajne i otwiera zupełnie inne spojrzenie na świat, człowieka i wreszcie na nas samych. A jednocześnie monarchie Zatoki są skrajnie bezpiecznym miejscem w kontekście przestępstw pospolitych. Przy tym zaś, jeżeli kogoś nudzi trochę rytm pensjonat - plaża - knajpa-pensjonat, to z mojego punktu widzenia te regiony są wciąż miejscem, gdzie łatwiej o przygodę, taką właśnie w typie dawnej literatury przygodowej dla dzieci. Natomiast jeżeli jechać, to sugeruję sensowne przygotowanie* i termin listopad-marzec. (*w tym jazda po pustyni oraz wiedza jak unikać bardzo niebepiecznych powodzi w kanionach, a w niektórych regionach także skorpionów). Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 13:33 A ja jedynie dodam, ze ludzie nie dosc ze sa nas ciekawi, to jeszcze wyjatkowo zyczliwi. W Iranie czekalismy na stacji na nocny pociag, ktory mial nas zawiezc 1000km na poludnie. Podszedl jakis starszy gosc z wieeeelka torba pistacji. Przesypal tak z kilogram do oddzielnej torebki, poinformowal, ze swiezo zebrane w jego sadzie i ze przydadza nam sie na droge. Mlodej wreczyl jakis slodycz. W Omanie rozbilismy namiot w wadi. Pol godziny pozniej pojawili sie jacys miejscowi na piknik, rozpalili ze 30 metrow obok ognisko. Zaprosili nas na kolacje przy nim. Kolo 22.00 zaczeli sie pakowac. Zostawili nam na trano torbe daktyli i czajnik z herbata. Stwierdzili, ze po czajniczek wroca, jak juz sobie pojedziemy, mamy zostawic na miejscu biwaku I tak dalej. I te ich sniezno-biale diszdasze plus poranna obowiazkowa wizyta w barber-shopie ... Olena - ile razy dziennie oni sie przebieraja, bo laza po tym piachu, a to caly czas biale. My przy nich po x dniach wloczenia sie w terenie wygladalismy jak kominiarze Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 13:41 A ja jedynie dodam, ze ludzie nie dosc ze sa nas ciekawi, to jeszcze wyjatkowo zyczliwi. IMHO to dotyczy wielu miejsc mało uczęszczanych przez turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 14:54 Tak, ale różnie. Arabowie mają niebywałą gościnność, i turyści do pewnego stopnia się na to załapują. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 15:16 Nie mam kompetencji, żeby oceniać kto "bardziej" ale niebywałej gościnności doświadczyłam tak bardzo w różnych miejscach, że chyba już mnie nic nie zdziwi po daniu klucza do domu pierwszego dnia znajomości ( z otwartym ciągłym zaproszeniem do lodówki i rodzinnych posiłków). Natomiast ciekawość innych może być groźna - czego doświadczył gość z SA właśnie, na Wigilli rok temu - nie spodziewał się jak może się konczyć niewinne pytanie "czy możecie mi wytłumaczyć polską politykę, bo chyba jakiś konflikt jest" Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 14:58 Moim zdaniem niekoniecznie się bez przerwy przebierają, mają natomaist bardzo specjalne takniny. Byłam kiedyś w sklepie z materiałami na diszdasze. Surrealistycznie nieco, bo 98 piętrzących się po sufit bel była śnieżnobiała, ale ja akurat potrzebowałam białej tkaniny. I część materiałów kosztowała - dosłownie! powyżej tysiąca, czasem powyżej paru tysięcy zametr. Więc zapytałam, i powiedziali mi, że to jakieś super-duper japońskie wynalazki, co to wyglądają jak trzeba (lekko atłasowa matowa światłość, nie umiem lepiej opisać) ale się nie gniotą, choć są przewiewne i pierne. Tak, zatokowi Arabowie wyglądają rewelacyjnie w tej schludności i kontraście bieli, cimniejszej karnacji i superowej oprawy oczu oraz wygolonego elegancko zarostu.. Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:40 Miałam opcję pojechać, kiedy nie było jeszcze wiz turystycznych. Nie skorzystałam, bo wizja tego, że będę mogła wychodzić tylko okryta od głowy do stóp, najlepiej pod opieką mężczyzny, żeby było "bezpiecznie" sprawiła, że odechciało mi się wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:28 O to to, ja z tego samego powodu nie pojechalabym. W gorace lato nie zamierzam zastanawiac sie, czy kogos uraze swoim wygladem, moja wygoda fizyczna i psychiczna jest dla mnie priorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 21:50 Nie - z powodów ideologicznych, klimatycznych i z lenistwa Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:31 JaNie planuję, ale bym bardzo chciała zobaczyć różne przeciekawe miejsca, w których nie ma jeszcze turystów. Miejsca gdzie również, jak w Petrze. żyli Nabatejczycy, (Mada'in Saleh), dzielnicę Balad w Judżdzie, a najbardziej chciałabym pooffroadować w Pustej Ćwiartce, największej na świecie pustyni piaszczystej. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:34 Offroadowalam Po cynamonowej. Bosko! Chociaż jak jedziesz w jeden samochód to trochę stres. Ale noc bezchmurna pod gwiazdami nie do zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:38 Od pierwszego wyjazdu na pustynię, kiedy wyrwaliśmy się jak głupi zza krzaka samotnie, a pięcioletnia dziecina nocując w aucie ani chybi zapaliła sobie lampeczkę i obudziliśmy się w pustce i z rozładowanym akumulatorem - nigdy, nigdy nie jechałam w jedno auto. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:54 Ludzie! Posikałabym się ze strachu .....jak wrociliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:07 Wybrałam sobie łatwiejsze zadanie: zawiązałam szmatę na głowie (słońce), wzięłam flaszkę z wodą i ruszyłam przez piaski po pomoc. Bałam się, to był sam początek naszego pobytu i mało znałam się na terenie. Po pół godzinie zobaczył mnie samochód. I naturalnie podjechał, Arabowie na pustyni pomogą zawsze, podjadą parę kilometrów do stojącego auta, już nie mówiąc o samotnym wędrowcu. Mój Arab miał w terenówce beczkę z lodem i zimnymi puszkami . Znaleźliśmy drogę powrotną, udzielił nam parę porad odnośnie pustyni, odpaliliśmy z kabli i pojechaliśmy nad morze. Ale szczerze mówiąc, byłam wówczas pełna najgłębszego podziwu dla męża, który został sam z dzieckiem, przesuwając je w cień w miarę ruchu słońca. Dla mnie to byłoby gorsze niż marsz przez wydmy. A kiedyś w problemy pustynne popadł mąż z teściową. Oczywiście pojawił się Arab w białej szacie i mąż o mało nie padł, kiedy mu się przedstawił: Jezus jestem. Można podejrzewać u siebie udar, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:10 A kiedy ten Arab już nas uratował, uprzejmie sie pożegnał i powiedział, że musi jechać, bo w zasadzie poszukuje kogoś, kto miałby 50 metrową linę holowniczą, bo inne auto ugrzęzło w piaszczystej studni, i bez takiej długasnej liny zostanie tam na wieki.;.. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:36 Boszszsz..... Odważna jesteś. W ogole jakaś nierealna historia Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:43 Oj no, mi było łatwiej iść niż zostać. Wiedziałam, w którą stronę jest cywilizacja, usiłowałam nie zgubić kierunku. Bałam się, że się zgubię, a jak zeszłam z wydmy i natrafiłam na takie kompletnie płaskie miejsce, to się zastanawiałam, czy mnie jakoś nie wciągnie. Szłam i liczyłam, ile grzbietów już przeszłam, zeby potem znaleźć rodzinę. I znalazłam. Natomiast za całą sutiację, za samodzielny wyjazd należał nam się kop w zadki. Tyle, że to był początek naszego pobytu, oboje jeździliśmy osobówkami, a znienacka, tylko na parę dni dostaliśmy terenówkę. Ja w dzieciństwie kochałam w pustyni i puszczy (parę lat potem usiłowałam czytać to dziecku na pustyni właśnie) i poczułam, że absolutnie musimy jechać. A głupi byliśmy jak tłuki, nawet nie wiedzieliśmy, do ilu trzeba spuścić powietrze z kół, tyle że wody wzięliśmy jak dla słoni. Wtedy jeszcze na tym kawałku pustyni nie działały komórki w dodatku... Teraz przynajmniej mam ciekawe wspomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:55 O ja cie, ale historia! no będziecie mieli co wspominać... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 00:08 No. Podobnie boleśnie nauczyłam się, czym jest przypływ, i że bynajmniej nie nadchodzi co 24 godziny, jak byłam z dzieciakiem na dzikiej plazy, zajęta robieniem babek, i nagle okazało się, że nie jesteśmy już na plaży, tylko na kurczącej się wysepce... Głupich nie robią, jak to mówią... Generalnie lubię nowe i nieznane. Lubię poznawanie i stykanie z Innym.A wylądowanie w takim absolutnie innym świecie jest dla mnie ucztą. W miarę upływu czasu uczyliśmy się od mądrzejszych, nadciągnął z Emiratów rodak, który organizował regularne wyjazdy pustynnę, fachura jeden. Dzieciak uczył sie w szkole - nie tylko funkcjonowania w innym społeczeństwie, ale i na przykład robienia z folii i pudełka pustynnego pieca do pieczenia ciasteczek Pustynia pozostała dla mnie czystą magią. Kiedy jechało się z Doha na piach, jechało się trasą, która kiedyś wędrowały karawany wielbłądów z towarami z Omanu. Nigdy tez nie zapomnę naszych biwaków, zwłaszcza jednego w pobliżu grupy młodych Arabów i tego, jak wyglądali modląc się o zachodzie słońca. Poezja, mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 07:22 No ja wlasnie w Omanie nauczylam sie bolesnie czym jest przyplyw. Przeplynelismy na Masire, znalezlismy sobie odludna plaze, bo plan byl taki ze idziemy szukac wlasnych zolwi. Rozbilismy namiot. Robi sie ciemno, a woda podplywa coraz blizej. O 23.00 nie wytrzymalam z nerwow, obudzilam 4-latke i kazalam przestawiac namiot zeby nas nie zalalo. Na zolwie wyruszylismy nastepnego dnia. Znalezlismy jedna sztuke po ciemku Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 10:55 No ja wlasnie w Omanie nauczylam sie bolesnie czym jest przyplyw. Ja w Europie - nawet nie przypuszczałam , że jestem taka sprawna, żeby się po skałkach wspinać - co też strach robi z człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:09 Bałtyk nam tej wiedzy nie oferuje, istotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:43 olena.s napisała: > ja najbardziej chciałabym po offroadować w Pustej Ćwiartce, największej na świecie pustyni piaszczystej. Na razie możesz zadowolić się Pełną Małpką. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:48 Iiii tam. W zasadzie nie piję, co mi tam małpki. A pustynie piaszczyste uwielbiam. Mają zupełnie inną ciszę. W Lawrence of Arabia amerykański dziennikarz pyta Brytyjczyka co tak kocha w pustyni. "Jest czysta" odpowiada Lawrence, i to jest całkiem niezła definicja. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:55 Z pustynią mam doświadczenia raczej symboliczne, mimo to jestem przekonany, że wolę hałaśliwą ciszę morza. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:08 A ciszę zimą w wysokich górach znasz? Też uwielbiam, i pewnie z podobnych powodów: majestat otoczenia pokazujący ci dobitnie, jakim pyłkiem jednodniowym jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 07:36 Nie znam. Rzeczony majestat zimy fascynował mnie ostatnio w dziecięcym łóżku, przy lekturze Centkiewiczów bądź Londona. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:14 I bardzo dobrze. Gdyby wszyscy chcieli urlopy spędzać nad morzem, nie byłoby wolnych plaż między kołami podbiegunowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:23 Też bardzo cenię urozmaicenie zainteresowań i upodobań. Chociaż nawet z tym trudno czasami znaleźć miejsce "nieturystyczne" . Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:29 Nie mam nic przeciwko innym turystom. Nie jestem całkowitym mizantropem. A jeszcze, jak można okazjonalnie zawiesić oko na przystojnej turystce to jestem jak najbardziej za. Przyjemnie jest sobie usiąść przy piwie w przyulicznej knajpie i poplotkować na temat przechodniów. Nie lubię tłumów i permanentnego hałasu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:42 Ja też nie jestem fanka opustoszałych miasteczek jak z horroru. Ale lubię obserwować i mieć interakcje z lokalsami a nie turystami/ pracownikami hoteli/gastronomii etc z całego świata Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:28 Oj no, to była przenośnia. Jestem zwolenniczką tezy, że dzieciom nie potrzeba może luksusu, ale potrzeba przygody. Trochę żal mi dzieciaków, które nie mają okazji doświadczyć w najwrażliwszym okresie tego centkiewiczowskiego czy sienkiewiczowskiego świata. Tu nie potrzeba zresztą lotów międzykontynentalnych, bo to się odnosi także np. do spływu kajakowego z namiotami po Brdzie czy innej Wkrze. Absolutnie rozumiem umęczonych rodziców, którzy wybierają hotel z aquaparkiem albo kwaterę we Władysławowie, ale i tak dzieciaków mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:31 Ja taką turystykę uprawiam rowerem w powiecie Wejherowskim. Plaża jest rozumie się najczęstszym celem wycieczek. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 22:58 Osobliwy cel sobie wybrałaś i nie wnikam w przyczyny wyboru, ale niech będzie. Ja nie byłam; byłam w krajach ościennych. Znajomi z pracy byli i średnio im się podobało. Nie jest to kraj, w którym szczególnie skorzystasz z życia, oględnie rzecz ujmując. Dubaj przy SA jawi się niczym San Francisco w latach dzieci kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 17.12.20, 23:59 Ja się tyle napatrze na arabów czy innych persów tu u nas w Dk, że nigdy przenigdy.. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:32 Trzeba wziąć pod uwagę, że to specyficzne ematkowe rozkminy. 95% Polaków nie stać wyprawy do takich krajów, abstrahując od tego, że nie za bardzo jest co tam robić. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:35 Dla biblistów jest także śledzenie alternatywnej trasy Mojżesza. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 12:47 No Dubaj i Abu Zabi akurat zajęło nam intensywnie cały tydzień. Ja tam baba ze wsi jestem, to mnie to wciagało, napatrzeć sie nie mogłam. Oman mnie kusi krajobrazami, przyrodą. Sama Arabia pewnie faktycznie może być nudnawa z całym zakresem obostrzeń i ograniczeń, a przy tym bez zasobu zabytków i infrastrutury, Jednak - tak, pojechałabym , zobaczyła, to jest dla mnie nautarlane, że warto oglądać świat, widzieć rózne rzeczy i taka Arabia przez tę izolację jest dla mnie ciekawa sama w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 19:35 Ja nie moge zdzierżyć że te kobity tam żyją-zupełnie jak niewolnicy. Nawet tu u nas w Dk nieraz można było zobaczyć taki obrazek: pan zrobiony na dandysa elegancik z wlosem ułożonym, a pani caluteńka w czarnych szatach ze tylko oczy widać, no jak nocna mara. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 20:15 A niektóre z nich na pewno nie mogą zdzierżyć, ze musisz latać obnażona, że nie masz żadnego prawdziwego wsparcia klanu i że nikt o ciebie nie zadba. Czyli nieśmiertelne "co za okrutna, zdominowana przez mężczyzn kultura". Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:46 jest między nimi różnica - jedna z nich może się ubierać jak chce. Zagadka - która? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:09 No właśnie nie musi latać obnażona. Może ale nie musi. To podstawowa różnica. A co z tym wsparciem klanu w sytuacji gdy dziewczyny były mordowane przez ojców, braci, wujów? To już lepiej, żeby nikt o nich nie dbał skoro tak się kończy dbanie członków klanu. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:21 To rzekome ładnie nazwane "dbanie" to jest tak naprawdę niemal nieograniczona władza i kontrola nad kobietą praktycznie od narodzin do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:30 Oczywiście, że tak. I nie wątpię, że wielu to odpowiada albo wręcz się podoba, ale nie jest to jednak cywilizowany wzór. A pisanie o dbaniu, wsparciu jest rozmyślaniem problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:26 Taka kultura i religia. My tego nie zrozumiemy. Ja się nie dziwię tym które chcą i kochają swoje życie. Serdecznie jednak współczuję tym, które chcą się wyrwać ale nie mogą. A ozdanie w dodatku nikt ich nie pyta... Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:42 Tam jest selekcja genetyczna. Te kobiety nie znają innego życia jak pod butem faceta, od ojca i brata począwszy. Jak cichutko siedzisz i robisz co ci faceci każą, to jakoś egzystujesz, a jak tylko która próbuje sie wychylić, to zaraz jest skutecznie spacyfikowana. Ew idzie na odstrzał. Nie tak dawno u nas w mieście wypadła muslimska nastolatka z okna w dziwnych okolicznościach. Oficjalnie jest że zasneła na parapecie i wypadła🙄 a to był środek dnia i już było dosyć zimno. Nieoficjalnie to tylko można sie domyślać. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:52 No właśnie. Nie obawiają się morderstw rytualnych nie tylko u siebie ale ina gościnnych występach. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 21:35 U nas jeż też zwyczaj odsyłania niepokornych do kraju rodzinnego pod pozorem odwiedzenia rodziny i tam panna dowiaduje się, ze wychodzi za mąż(pół biedy, jak za rówieśnika a nie za starca) albo po prostu słuch po niej ginie Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 21:38 Czytałam parę książek o tym. Takich na faktach lub biografii. W tym słynną: Sprzedane przez ojca. To najgorsza z takich książek. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 21:56 To co u nich jest u normalne, przyjęte od wieków, to u nas jest niepojęte. Że kobiete sprzedaje się niczym niewolnika i ona potem żyje jak ten niewolnik w tej wstrętnej i średniowieczne kulturze. A to wszystko pod płaszczykiem, że jest to opieka prowadzona przez mężczyzn bo inaczej ta kobieta na pewno się puści i zhańbi rodzinę. Ja znam faceta z afganistanu który mieszka tu 10 lat i mówi że nie mógłby już żyć w afganistanie, także to mówi samo za się. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:34 Ja nie byłam co prawda nigdy w Arabii Saudyjskiej, ale jakieś 16 lat temu zaoferowano tam mojemu mężowi pracę. W końcu tam nie wyjechaliśmy, bo w biurze, w którym miał pracować doszło do aktów terroru. Ale zanim do tego doszło bardzo to rozważaliśmy. Nawiązałam wtedy kontakt z jedną Polką, która tam mieszkała i która mi pisała, na co mam się przygotować. Generalnie dziewczyna pisała, że w sumie to jest bardzo OK. Żyją sobie w zamkniętych osiedlach dla Europejczyków, w bardzo wysokim standardzie. Oczywiście bez alkoholu i nawet czasopism z Polski (bo to zakazane). Ale to co mnie wtedy najbardziej zaskoczyło w jej opowieściach, to że jak chce sobie wyjść gdzieś poza osiedle to musi zakładać abaję, czy tam hidżab (sorry nie pamiętam dokładnie i nie rozróżniam). Bez tego wyjść nie można i trzeba być bardzo uważnym jak się to nosi, gdyż w mieście stoi policja porządkowa i jeśli wystaje ci kosmyk włosów to możesz dostać od nich kijem po plecach. No więc, nie wiem, czy to ciągle funkcjonuje skoro otwierają się na turystykę, ale jeśli tak, to byłby to jeden z powodów, który raczej powstrzymywałby mnie przed podróżą w celach turystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:39 Alkohol jest, przemycany pokątnie i pije się bardzo dużo bo tam nie ma nic innego do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:45 Wspomnienia amerykańskich weteranów z czasów Pustynnej Burzy. Siedzieli w obozie w środku pustyni. Oczywiście początkowo o suchym pysku. Obok był obóz brytyjski. Ponieważ logistyka dla Brytoli była zarządzana przez Amerykanów zauważyli olbrzymie ilości szamponu do włosów przychodzącego do brytyjskiego obozu. Dziwne, bo woda była ograniczona. Później się okazało, że w plastikowych beczkach szamponu szła whisky i gin. Amerykanie czym prędzej zorganizowali dodatkowe dostawy szamponu i mydła w płynie ze Stanów Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:52 Każdy to wie. No i co z tego? W każdym kraju arabskim alkohol się nieoficjalnie pija ,z przemytu. Jest to tajemnica poliszynela i władze tez to doskonale wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:56 To był komentarz do bzdurnego twierdzenia, że ekspaci siedzą tam na sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 12:15 Byłaś w AS? Jesteś pewna, że to bzdurne twierdzenie? Tam za alkohol są bardzo surowe kary. Większość ekspatów nie ryzykuje. Ta dziewczyna mówiła mi, że w weekendy często jeżdżą ze znajomymi do Bahrajnu, aby chociażby napić się alkoholu. Tam oficjalnie też jest zakazany, ale jakoś każdy wie, gdzie kupić i gdzie się napić. Arabia Saudyjska baaaardzo rożni się od innych arabskich krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 12:18 Byłem po sąsiedzku. Prawie rok Napatrzyłem się na transporty "chemikaliów" i innych firmowych przesyłek kurierskich i "dyplomatycznych" Zresztą Saudyjczycy w domowym zaciszu też łoją równo Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 12:44 Tak, piją. Ale są i tacy, którzy są mniej ustawieni, mniej bogaci i nie z rodu Saudów - no i ci się częściej boją Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 21:46 Alkohol w Bahrajnie jest jak najbardziej legalny. Są sklepy monopolowe, bary i kluby. barbaram1 napisała: > Byłaś w AS? Jesteś pewna, że to bzdurne twierdzenie? > Tam za alkohol są bardzo surowe kary. Większość ekspatów nie ryzykuje. Ta dziew > czyna mówiła mi, że w weekendy często jeżdżą ze znajomymi do Bahrajnu, aby choc > iażby napić się alkoholu. Tam oficjalnie też jest zakazany, ale jakoś każdy wie > , gdzie kupić i gdzie się napić. Arabia Saudyjska baaaardzo rożni się od innych > arabskich krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 14:52 Alko jest oficjalnie dozwolony - przy pewnych regułach - w innych krajach arabskich. Ekspaci dostają specjalne pozwolenie. W Saudii i bodaj Iranie jest (był?) zakazany całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 17:51 olena, W Iranie alko sprzedaja w sklepach dla Ormian. To jesli chodzi o lokalna ludnosc. Natomiast co do ekspatow i dyplomatow - jakos srednio chce mi sie wierzyc ze jest zakazany, bo chyba nigdzie nie jest. Natomiast ekspatow i dyplomatow w Iranie to dotychczas bylo co kot naplakal. Wiem ze niektore kraje powoli zaczynaja sie sprowadzac i rozrastaja sie ich placowki. Ale nadal - to nie jest kraj, ktory plywa w insfrastrukture dla ekspatow. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:48 dlatego ja bym do takiego kraju pojechała bardzo chetnie ale tylko z biurem podróży, przewodnikiem. Zeby było wszystko sprawnie zorganizowane z gwarancją ochrony dla turystów. Na samodzielnie organizowany wyjazd absolutnie bym sie bała. Choć za dużo przeczytałam, żeby mieć 100procentowe zaufanie, że nic złego mnie nie spotka. Jak zechcą, to kij znajdą. Aczkolwiek, skoro otworzyli się na turystó, to podejrzewam, ze zanim wsadzą bogu ducha winną europejkę na 5 lat więzienia i skażą 300 batów chłosty na głównym placu miasta, to się zastanowią. Bo wtedy nikt tam nie zechce pojechać. A chyba nie o to im chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:58 Najciekawsza rzecz w AS czyli Mekka oraz inne miejsca związane z prorokiem są dla innowierców zakazane. Wszystko inne można znaleźć w innych krajach arabskich za ułamek ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 12:42 Tak, słyszałam, ze tam wpuszczać nie mają zamiaru na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 14:50 Nie. Wielkiej pustyni piaszczystej nie znajdziesz - sąsiedzi mają okrawki. Góry Mojżesza nie znajdziesz. Ani nabatejskich zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:51 A jeszcze taka ciekawostka. Czy wiecie, że Arabia Saudyjska jest krajem na, w którym nie ma żadnej rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 15:18 No właśnie podobno nie funkcjonuje już. Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:26 Dobrze, że napisałaś, że to było naście lat temu. Obecnie ani nie trzeba zakrywać głowy, ani nosić abaji. Należy być odpowiednio ubranym, trzeba mieć zasłonięte np. kolana i ramiona, nie zakładać obcisłych ubrań. Na prywatnych plażach można kąpać się we wszystkim, byle nie nago. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Arabia Saudyjska? 18.12.20, 11:59 Nie byłam. Nie planuję, wcale nie czuję potzreby podróży w tamte kierunki świata. Po pandemii? chcę lecieć do Londynu! Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:28 A ja przez Was ematki na Islandię. Czyli przez Netflix. Czyli przez film Pułapka.... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:39 A ja przez Covida mam tyle zaległości, że jeszcze długo nie będę musiała niczego wymyślać. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:39 Przez ten watek zaczęła mi się wyświetlać reklama z pustynią, wielbłądami i napisem wołami: "Partez en vacances à Dubaï" Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:52 Pandemia skończy się na barykadach ulicznych, za kilkanaście/kilkadziesiąt lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 19:52 Do tego czasu w Arabii Saudyjskiej kobiety będą na traktorach śmigać. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:35 Czytam to wszystko i mnie śmieszy. Czujecie się naprawdę takie wolne i tak szanują tu kobiety w tym naszym grajdolku? Ostatnie wydarzenia chyba dobitnie pokazaly ze nie. I ktoś się przejmie ze tu czy tam nie pojedziecie honorowo? Ja bym pojechała wszędzie. Nie wszystko muszę rozumieć jeśli chodzi o inne kultury i nie że wszystkim się zgadzać. Ale każdy zakątek świata jest wart zobaczenia, wszędzie jest jakas specyfika której nie ma nigdzie indziej. Ja jestem w stanie się na te kilka dni wyjazdu dostosować, przestrzegać wymaganych zasad i luzik. A z natury jestem nieposluszna. Owszem Arabowie mnie wkurzaja, nie wszyscy oczywiście. Ale uwielbiam zwiedzać. Bardzo mi teraz brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:49 Ale każdy zakątek świata jest wart zobaczenia, ale każdego nie zobaczysz, więc wybierasz i używasz do tego róznych narzędzi Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 19.12.20, 22:56 Oj uwierznmi że w porównaniu z arabkami to jesteśmy wolne, pomimo że to co jest to jest dalekie od ideału Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 01:11 Możliwe ale one mają swój punkt widzenia i wola swoje życie od naszego i uważają że my jesteśmy biedne z ta nasza emancypacja Kwestia kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 05:30 Troche wyżej już to zostało częściowo poruszone, ściślej los kobiet w tej kulturze, więc nie bede sie powtarzać. Tylko z grubsza jeszcze napomknę, że większośc kobiet w afganistanie, zdaje się 2/3 to niepiśmienne analfabetki... to cobtu w ogóle mówic, nawet nie ma co porównywać Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 11:31 Ależ mogą sobie uważać co chcą. Ale JA nie uważam się za biedną z 'tą emancypacją' (jeżeli już ot raczej tym, że cały czas trzeba o nią walczyć) i uważam ją za dobrą rzecz. M.in dlatego, że opcja "arabska" też jest dostępna gdybym chciała - chodzi właśnie o prawo wyboru a nie jeden słuszny wybór. Dlatego nie widzę potrzeby wspierania SA. (Pomijając już powody bardziej egoistyczne) Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 16:56 Choco ludzie są ignorantami i nie mają pojęcia, jak odmienny i zacofany jest islam od kultury zachodniej. To nie tylko abaje czy hidżaby, to jest właściwie przepaść mentalno kulturowa. A tym nieszczęsnym arabkom wbito do głów że życie pod męskim butem jest lepsze od bycia wolnym. One nie mają pojęcia, jak to jest być wolnym, to co mają mówić??? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 17:37 Mnie jest doskonałe obojętne co one uważają. Jeżeli ja wyznaję jakieś zasady to zrozumiałe, że uważam je za dobre (gdybym uważała inaczej to bym ich przecież nie wyznawała). Zrozumiałe, że zupełnie inne mogę uważać za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Arabia Saudyjska? 20.12.20, 08:40 W życiu.... nawet w Dubaju moja noga nie postanie. Znaczy postawiłam tam swoją stopę ale tylko na lotnisku. Nie będę wspierała gospodarki kraju gdzie kobiety taktowane są jak zero. Jest tyle pięknych miejsc na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś