Dodaj do ulubionych

Bezsenność

04.01.21, 23:21
Zolipidem na kłopoty ze snem
Uzywalyscie? Działa?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Bezsenność 04.01.21, 23:27
      Nie, ale nie podoba mi się

www.medonet.pl/zdrowie,zolpidem---stosowanie--uzaleznienie--dzialania-niepozadane,artykul,1734333.html#zolpidem-uzaleznienie
    • koko8 Re: Bezsenność 04.01.21, 23:30
      Działa, ale uzależnia. Lepiej stosować sporadycznie.
    • barbibarbi Re: Bezsenność 04.01.21, 23:58
      Hydroksyzinum na mnie działa, też pewnie uzależnia ale ja biorę okazjonalnie. Podobno to stary lek ale różne inne wynalazki albo nie działały albo następnego dnia czułam się jakbym miała wiadro na głowie.
      • barbibarbi Re: Bezsenność 05.01.21, 00:03
        Aaaaaa, to ja brałam pod nazwą stilnox. No działa, działa, śpi się po tym ale chyba już lepiej nie spać, bo rano i tak się czujesz fatalnie, właśnie wiadro na głowie do góry dnem z małymi otworami na oczy, nic do ciebie nie dociera.
        • mysiulek08 Re: Bezsenność 05.01.21, 02:42
          u mnie zero zamulenia, biore bardzo rzadko, 1/4 tabletki
          • sza.aliczek Re: Bezsenność 05.01.21, 11:23
            Biorę stilnox od 12 lat. Rano jest ok. Po 6 godzinach się po prostu budzę, wstaję i zaczynam dzień.
            Ale ja mam problemy ze spaniem od zawsze.
            • koronka2012 Re: Bezsenność 05.01.21, 18:00
              No nic dziwnego. Ja miałam problemy już po 1 opakowaniu a tu 12 lat?! 😲
      • elf1977 Re: Bezsenność 05.01.21, 09:54
        Hydroksizinum nie uzależnia.
    • mysiulek08 Re: Bezsenność 05.01.21, 00:00
      dziala, ale dosc szybko uzalenia, ciezko wyjsc, szczegolnie u mlodych ludzi, efekt przestawienia faz snu po odstawieniu jest bardzo czestym, cholernie nieprzyjemnym skutkiem ubocznym, czasami dzialaja antydepresanty 'na zakladke'

zolpidem i podobne stosowane sa raczej u starszych ludzi

sporadycznie tak, daje duza ulge jesli mozesz zasnac, ale stale uzywanie zle sie skonczy
    • mysiulek08 Re: Bezsenność 05.01.21, 00:03
      jesli zapisal to rodzinny/neurolog na bezsennosc, to udaj sie raczej do psychiatry, zaburzenia snu to bardziej ich dzialka
    • rosapulchra-0 Re: Bezsenność 05.01.21, 00:57
      Biorę od kilku lat. Zaczęłam od dawki 3,75, teraz 7,5. Mam 20 tabletek na miesiąc, wiec nie biorę codziennie, co nie znaczy, że nie jestem uzależniona. Zolpidem pomaga mi przede wszystkim zasnąć, po jakichś 3 - 4 godzinach się budzę. Nie mam jakichś skutków ubocznych, albo jeszcze o nich nie wiem.
      Był czas, gdy brałam temazepan, ale on nie usypiał mnie od razu, a gdy trzeba było wstać, to byłam potem śpiąca jeszcze przez kilka godzin.
      Biorę też antydepresant, no i powiem, że próba zejścia z dawki dała tak niemiłe skutki uboczne, że wróciłam do poprzednich zaleceń. Może później się uda ograniczyć ten lek.
      • mysiulek08 Re: Bezsenność 05.01.21, 00:58
        to sprobuj nie brac zolpidemu...
        • rosapulchra-0 Re: Bezsenność 05.01.21, 01:46
          Napisałam przecież, że mam 20 tabletek na miesiąc, więc zdarza się, że nawet przez kilka dni nie biorę. Ba! Zdarza się i to wcale nie tak rzadko, gdy biorę połowę dawki.
          A czy jestem uzależniona, to na pewno, mam ten lek od kilku lat, więc trudno, żebym nie zolpidemiczką.
          • rosapulchra-0 Re: Bezsenność 05.01.21, 01:51
            Dla jasności dodam, że nasenne i antydepresant to nie są jedyne leki, które biorę regularnie na różne moje schorzenia i które również są uzależniające.
            • nigdynigdynigdy84 Re: Bezsenność 05.01.21, 08:04
              Nigdy nie brałam takich czysto nasennych, uspokajające tak, hydroksyzyna, afobam, jakieś ziołowe.
              A teraz namnożyło mi się kłopotow życiowych, i tak się turlam po łóżku cała noc, a spania jak nie było tak nie ma
              • rosapulchra-0 Re: Bezsenność 05.01.21, 08:33
                Nie namawiam, ale zawsze możesz spróbować wziąć na początek połowę zaleconej dawki. Zolpidem przede wszystkim pomaga szybko zasnąć. Po obudzeniu się jesteś przytomna, głowa nie boli, świat się kręci itd.
          • mysiulek08 Re: Bezsenność 05.01.21, 02:25
            nie brac, to znaczy nie brac, w ogole a nie 20 tab na miesiac, ale ty jestes zaprawiona w bojach
            • rosapulchra-0 Re: Bezsenność 05.01.21, 02:42
              No trochę jestem..
      • bialeem Re: Bezsenność 05.01.21, 01:26
        Skutki uboczne zolpidemu, to min zaburzenia pamięci i halucynacje. Jestem w % mającym oba i min dlatego jest to jeden z moich ulubionych leków na receptętongue_out
        Oglądanie np avatara (lub innego kolorowego filmu) jak kolory są 3-wymiarowe i mają powidok jest fajne!

Nasennie działa ok i nie otumania rano. Niestety nie można mieszać z innymi barbituranami. Czekam aż ktoś wynajdzie nieuzależniający zolpidem. Stanę pierwsza w kolejce.
        • snakelilith Re: Bezsenność 05.01.21, 01:44
          Barbituratów już od dawna się nie używa. Zolpidem to tzw. z- drugs, działają podobnie jak benzodiazepiny. Lekarze uważają z- drugs za bezpieczeniejsze, bo nie mają rozluźniającego i przeciwlękowego działania benzos. Ryzyko uzależnienia od przyjemnych doznań jest więc mniejsza. Działają bowiem tylko nasennie, znaczy ułatwiają zasypianie i szybko przestają działać. Jeżeli więc ktoś cierpi na bezsenność polegającą na wczesnym budzeniu się nad ranem, to z-drugs nie są skuteczne. Osobiście znam obie grupy, zawsze coś w domu mam, zużywam jednak bardzo sporadycznie, czasem długimi miesiącami nic. Z- drugs nie lubię, bo mam po nich niespokojne, nieprzyjemne sny (halucynacje?), preferuję więc dlatego benzos, ale ostatnio w ogóle niczego nie potrzebuję, bo biorę wieczorem kapsułkę progesteronu do kontroli endometrium i po tym śpię jak dziecko.
    • bialeem Re: Bezsenność 05.01.21, 01:22
      Działa. Możesz mi oddać jak nie używaszsmile
      • nigdynigdynigdy84 Re: Bezsenność 05.01.21, 08:06
        Nie używam jeszcze, wczoraj na teleporadzie mi lekarz wypisał 🤣
    • snakelilith Re: Bezsenność 05.01.21, 01:30
      Działa sprawnie i skutecznie, ale uzależnia bardzo szybko jak benzodiazepiny, przy czym nie ma rozluźniającego działania tych drugich. To nie jest rozwiązanie na długoterminowe problemy ze snem, a jedynie doraźnie, w wyjątkowych sytuacjach. Ja biorę np. w podróże, by ułatwić zasypianie w nowym, niewygodnym łóżku, w sytuacji gdy przekroczyłam pewny punkt zmęczenia i trudno mi tak od razu zasnąć, a następnego ranka trzeba wcześnie wstać. Trzeba jednak uważać, bo łatwe zasypianie przy problemach jest super sprawą i można wpaść w pułapkę uzależnienia, a przez to problemy ze snem potem mogą być jeszcze większe.
    • bei Re: Bezsenność 05.01.21, 02:01
      Nie mam odwagi zażyć , wykupiłam receptę i leży.
      • thea19 Re: Bezsenność 05.01.21, 02:29
        ja mam oxazepam, jak przeczytałam ulotkę, to nie wzięłam ani jednej tabletki
      • mysiulek08 Re: Bezsenność 05.01.21, 02:34
        sporadycznie jest ok, wiekszosc spi dobrze i nie ma efektu zamulenia

znam niestety z bliska walke z uzaleznieniem od zolpidemu (nie moja), nieciekawy obraz mozgu po rezonansie (psychiatra mowil, ze to dosc typowe), klopoty z pamiecia, koncentracja, calkowite rozregulowanie rytmu snu to najmniejszy problem
    • lot_w_kosmos Re: Bezsenność 05.01.21, 06:07
      Taka nic nie wnosząca moja odpowiedź ale sobie napiszę: chyba w październiku przechodziłam covida i przez 2 tygodnie cierpialam na bezsenność. To bylo straszne.
      Bardzo współczuję wam wszystkim, które nie mogą spać.
      • bialeem Re: Bezsenność 05.01.21, 06:29
        Ojtam ojtam. Można przywyknąć.
        • marta.graca Re: Bezsenność 05.01.21, 08:30
          big_grin można się w nocy obrobić :p kiedyś tu była taka sygnaturka, że kobiety mają tyle obowiązków, bo nie śpią w nocy, to im się zbiera wink
          • bialeem Re: Bezsenność 05.01.21, 08:38
            W nocy jest cicho i spokojnie. Całkiem przyjemnie. Gorzej jak po tej nocy trzeba zacząć w robocie mózgu używać. Dziś chyba muszę wziąć wolneuncertain
            • marta.graca Re: Bezsenność 05.01.21, 08:44
              Ja już wzięłam wczoraj. Na szczęście dziś siedzę na zdalnej.
              • bialeem Re: Bezsenność 05.01.21, 09:50
                Ja codziennie siedzę na zdalnej, ale cholera myśleć w tej pracy trzeba, a mózg słabo działa po 40h bez snuuncertain
                • marta.graca Re: Bezsenność 05.01.21, 09:57
                  Ale tak całkiem bez snu? Współczuję!
      • nigdynigdynigdy84 Re: Bezsenność 05.01.21, 08:08
        U mnie na szczęście to nie po covidzie, po covidzie za to został mi taki kaszel, że szok
        • maj18-98 Re: Bezsenność 05.01.21, 10:00
          Mnie kaszel już minał ale czuję się kiepsko, jestem taka zamulona, nic mi się nie chce, zmuszam się do pracy i codziennych obowiązków a jak już coś zrobie to jestem koszmarnie zmęczona. Mam nadzieję, że wiosna pomoże.
    • alessa28 Re: Bezsenność 05.01.21, 09:57
      nigdynigdynigdy84 napisała:

> Zolipidem na kłopoty ze snem
      > Uzywalyscie? Działa?

Czytałam sobie kiedyś na forach,to akurat male miki w porównaniu z xanaxem który ludzie żrą na potęgę.
      Abstrahuje oczywiście od działania stricte nasennego bo to dwa różne leki i xanaxu nie bierze się na sen , ale przeraziłam się czytając co się dzieje po uzależnieniu od xanu i jakie są objawy odstawienne.
      Mam znajoma psychologa, lekarze przepisują xan jak cukierki a pacjenci trafiają wprost w czarna doope.
      Luźna dygresja, skojarzyło mi się że sporo ematek podjada xan 🤔
      • marta.graca Re: Bezsenność 05.01.21, 10:05
        Ja po przeczytaniu ulotki xanaxu się przestraszyłam i nawet nie podjęłam próby wzięcia, a wczoraj jakaś forumka pisała, że bierze go na tremę przed wystąpieniem publicznym...Pewnie lekarze nie mówią o tych skutkach ubocznych.
        • bialeem Re: Bezsenność 05.01.21, 10:23
          Na tremę... ba. Na tremę, przed niektórymi egzaminami, przed ważnym spotkaniem...
          To jest skuteczny lek doraźny. Bez niego bym pewnie nie zdała żadnego egzaminu ustnego. Na drugich studiach miałam takie stresy, że gdyby nie znajomość własnego żołądka i posty przed, to bym rzygała na profesorów równo. Najmniejsza dawka xanaxu i zamiast białej pustki w głowie masz wszystkie przyswojone informacje pod ręką. To jest cudo dla osób z różnymi fobiami i zaburzeniami lękowymi.
          Gorzej jak się go właśnie bierze codziennie, bo uzależnia. On zdecydowanie najlepiej działa właśnie "na tremę". Lekarze jak najbardziej uprzedzają o skutkach ubocznych.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Bezsenność 05.01.21, 17:47
      Bardzo Wam dziękuję za wypowiedzi, lek wykupiłam, tak jak rosa poleciła na początek wezmę połowęsmile
      Śpijcie dobrze tej nocy ♥️
      • mysiulek08 Re: Bezsenność 05.01.21, 17:56
        wez 1/4 i zobacz jak dziala
        • bialeem Re: Bezsenność 05.01.21, 18:12
          Zależnie od dawki może nie mieć 1/4.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Bezsenność 08.07.21, 18:04
      Spaaaaaam
    • asiairma Re: Bezsenność 08.07.21, 18:26
      Zolpidem.
      Tak, ale 5mg. Po 10 kiepsko się czuje następnego dnia.
      Sporadycznie, w gorszych momentach pod rząd maksymalnie 2-3 razy.
      Lekarz twierdzi, że mogę 5 dni pod rząd, a potem przerwa.
      Uzależnia- dlatego trzeba uważać.
    • gaskama Re: Bezsenność 08.07.21, 18:28
      Działa, uzależnia. Zacznij od połowy dawki. Ja po całej wpadłam na 10 godzin w czarna dziurę. Słabe uczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka