afro.ninja Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 12:26 Nigdy nic nie dostawałam od chrzestnych na urodziny, skad w ogóle taki trend? Odpowiedz Link Zgłoś
hildegarda-z-plocka Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 15:53 Nie ma urodzin, nie ma prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnarybka Re: Problem z urodzinami chrześniaka 18.02.21, 20:19 Ale Waszym chrześniakiem jest szwagier, czy syn szwagra? I komu chcecie zrobić przyjemność - dziecku czy szwagrowi? Bo to zdaje się, dziecko, ma urodziny, a nie szwagier. Nie wiem, czy dla dziecka największą przyjemnością jest to, że ciocia z wujkiem przyjdą do taty na kawę i ciacho. Dla dziecka to obojętne. Dałabym dziecku prezent, jeśli chcecie mu zrobić przyjemność, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 01:51 Zadzwonić do matki chłopca i spytać kiedy możecie wpaść z prezentem dla chrześniaka. Skoro facet się nie kwapi. Albo zapytać czy w ramach urodzin możecie małego zaprosić do siebie na lody i wtedy dać prezent. W domu skromny tort/deser i prezent pobawi się z dziećmi i do domu. Normalnie zaprosiła młodego do kawiarni na deser/lody dała prezent i odstawiła do domu. Totalnie ominęła bym szwagra. Można tez zaprosić matkę chłopca z nim do was jeśli ja jakoś tam lubicie. O ile nie wyrazi chęci waszej wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 02:24 W sumie po przeczytaniu ze szwagier to lubi przyjęcia u was .... to nich mu twój mąż powie słuchaj Stasiek są niedługo urodziny twojego młodego kiedy będzie on u ciebie? Tu pada data weekendu najbliższego urodzin. To maż mówi ok ,to jak młody jest wtedy u ciebie władamy z prezentem o 15 w sobotę ,a ty brat zaopatrz się w kawę i ciasto ,lubimy sernik/jabłecznik a weź mały tort i świeczki weź bo będziemy tyko my. A może zaprosić tez rodziców co myślisz brat? Trochę żartem trochę serio. Jak powie ze on nie wyprawia to mu mówi słuchaj kawa i ciasto to żadne przyjęcie a prezent chcemy dać i zjeść kawek toru i zobaczyć jak chrześniak dmucha świeczki. I tak wprosiła bym się bo szwagier najwidoczniej lubi kawki ciasta i imprezki ,tylko nie u siebie z lenistwa zapewne bo mu się wysilać nie chce. A jeśli naprawdę odstawi szopkę i nie kupi ciasta to zrobić może u dziadków przyjęcie dla waszej rodziny. Lub wysłać prezent kurierem skromny. Lub zrobić to co wyżej napisałam. I przestałbym szwagra zapraszać powoli wygasić kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 02:13 Wyslij prezent i kartke z zyczeniami na adres zamieszkania chrześniaka. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 11:13 Nie czytałaś wypocin wątkodajki 😉. Ona dba o konwenanse. Musi być oficjalne zaproszenie na urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 17:11 sta-fraszka napisała: > Wyslij prezent i kartke z zyczeniami na adres zamieszkania chrześniaka. I tyle. > > No, ale wtedy autorka nie zje ciastka i nie wypije kawy szwagra. A on cham znowu przyjdzie i się nażre u niej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 07:56 Ile chrześniak ma lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 16:16 Trochę mam poczucie, że z tą instytucją chrzestnego - jak się nie obrócisz, doopa z tyłu. 1) odmowa bycia chrzestnym = afront (been there, done that) 2) niewręczanie prezentów - źle, chrzestny ma w doopie 3) wręczanie prezentów - tak, ale tylko w formie dogodnej dla rodziców, ważne by nie obciążać ich koniecznością wykazania inicjatywy. Inicjatywa chrzestnych = napraszanie się. Skaranie, nomen omen, boskie z tym wszystkim. Chyba rzeczywiście kartka + banknot to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Problem z urodzinami chrześniaka 19.02.21, 20:50 jezusie, urodziny z kuzynami, teściami, dziadkami to ile jest tych osób? nie dziwię się, że szwagier nie chce tego samego u siebie, tym bardziej że został sam. ja od kilku lat zaprzestałam wyprawiania urodzin dzieciom dla rodziny. bliscy tj. dziadkowie czy chrzestna wiedzą kiedy są i w okolicach urodzin zawsze starają się coś dać dziecku. kiedyś przyszła z własnoręcznie upieczonym tortem, kiedyś byliśmy u niej i wtedy sypła kasą. ileż można tak te urodziny organizować szczególnie jeśli ma się kilkoro dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś