edor67 14.03.21, 22:14 . Każde buty, nawet sandały, obcierają mi pięty. Nieważne, czy but jest nowy, czy już długo używany. Niedługo czeka mnie ponad 40 km marszu. Jak przygotować stopy, pięty, żeby zminimalizować obtarcia? Czego użyć? Pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Obtarte pięty 14.03.21, 22:33 www.compeed.pl/produkty/compeed-plastry-na-pecherze-srednie/ Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Obtarte pięty 14.03.21, 22:33 Użyć prawdziwie wygodnych butów, takich, by nic nie uwierało. Skarpety do marszu, specjalistyczne. Stopy wypudrować pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Obtarte pięty 14.03.21, 22:36 Użyć dobrych butów trekkingowych. Dobrze wyprofilowane w ogóle nie dotykają piety. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Obtarte pięty 15.03.21, 10:21 a co to za buty? nie widzialam jeszcze. Kupuje np Timberland ale pieta normalnie przylega, inaczej by klapaly. No obcieraja ale przylegaja Ja tez z tych co ciagle obtarta pieta Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Obtarte pięty 15.03.21, 10:34 Osobiście kupuję buty trekkingowe w sklepach specjalizujących się w butach trekkingowych, a nie w sklepach posiadających jeden model. Bo wtedy kończy się krwawo... Buty trekkingowe nie powinny obcierac i uciskać gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Obtarte pięty 15.03.21, 11:25 Z Decathlona, mają tak jakby luz za pieta, troche odstają. Rozne miałam buty trekkingowe i nigdy żadne mnie nie obtarly a dużo chodziłam po górach. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Obtarte pięty 14.03.21, 23:28 klapki tez? podobno noszenie dwoch par skarpetek (jedne cienkie rajstopowe drugie grubsze) pomaga, ale nie testowalam za to polece skarpetki trekkingowe, wg mnie lepiej chronia stopy. Ja mam inne wrazliwe punkty i po prostu profilaktycznie obklejam sie plastrami w tych miejscach. W decathlonie sprzedaja tez plastry przeciwko otarciom ale nie wiem jak tym okrecic piety. Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:25 No może klapki nie. Ale przecież nie pójdę w klapkach. Trasa dość błotnista, a i lekki mróz zapowiadają. Skarpetki wypróbuję, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Obtarte pięty 14.03.21, 23:31 Mnie obcieraja wyłącznie sandały. A po co ci to katowanie się 40km marszem? Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Obtarte pięty 14.03.21, 23:39 Zakup plastry compeed druga skora w roznych rozmiarach oraz skarpetki dwuwarstwowe do biegania dlugodystansowego. Ewentualnie przetestuj dwie skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Obtarte pięty 15.03.21, 06:08 Zaintrygowalas mnie tym.marszem na 40km. To za jednym rzutem? Dokąd? Ja mam teraz fazę na 20km wycieczki lasami, ale 40km to by mi nogi się zbuntowały Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:28 Tak, na raz. W nocy. Po leśnych i polnych drogach, więc błoto niewykluczone. Mam buty trekkingowe. 15 km dałam radę, tyle jeszcze nie. Nie wiem, jak zachowają się moje pięty. O resztę się nie martwię, tylko te pięty. Odpowiedz Link Zgłoś
kokomaroko Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:52 > 15 km dałam radę, tyle jeszcze nie Potrenuj więcej. Musisz być w stanie bezproblemowo przejść minimum 30-35km. Pierwszych 20 kilometrów się nawet nie czuje, kolejnych 10 jest już trudniejszych, a ostatnich pięć to prawdziwy hardcore. Łatwiej jest przebiec 40km niż je przejść. Ludzie, z którymi trenowałam do jednej wyprawy, bezproblemowo przechodzili 10-15km. Kilka osób naszej trasy 47km nie ukończyło, a u dwóch się skończyło urazem (naderwaniem mięśnia) po około 30km. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Obtarte pięty 15.03.21, 16:28 15 km to jest pikuś. Nawet nierozchodzona osoba jest w stanie tyle przejść. Żebyś regularnie przechodziła 30km i pisała - daję radę, to pewnie i 40 dasz. Ale jeśli piszesz - 15 i dałam radę, to słabo to widzę bez zaprawy. Bo rozumiem, że nie chodzisz tych 15km dzień w dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Obtarte pięty 15.03.21, 16:47 edor67 napisała: > Tak, na raz. W nocy. Po leśnych i polnych drogach, więc błoto niewykluczone. Ma > m buty trekkingowe. 15 km dałam radę, tyle jeszcze nie. Nie wiem, jak zachowają > się moje pięty. O resztę się nie martwię, tylko te pięty. Łoł, idę z wami! ( o ile nie ma polowania w programie) Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: Obtarte pięty 15.03.21, 19:37 Nie ma. Rowerem jeżdżę często całą noc po lasach. Marsz po raz pierwszy. Ale dystans w połączeniu z piętami... Odpowiedz Link Zgłoś
kokomaroko Re: Obtarte pięty 15.03.21, 07:02 Dobre buty trekkingowe nie obcierają. Próbuj Scarpę albo Salomony. Tylko ponoś je trochę przed tymi 40km, żeby dobrze rozbić, choć akurat te dwie marki mają tak miękkie buty, że pewnie i bez rozbijania by się obeszło. Też mam takie stopy i zapewniam, że wygodne buty nie obetrą. A doraźnie (nie na zaś) plasty Compeed jak wyżej zalecano. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Obtarte pięty 15.03.21, 11:55 kokomaroko napisał(a): > Dobre buty trekkingowe nie obcierają. Próbuj Scarpę albo Salomony. Tylko ponoś > je trochę przed tymi 40km, żeby dobrze rozbić, choć akurat te dwie marki mają t > ak miękkie buty, że pewnie i bez rozbijania by się obeszło. Żadnego rozbijania. Buty scarpa (Salomonów nie znam) można tak dobrać, żeby nie dotykały nigdzie. Żeby się w nich czuć jak w kapciach. Tak powiedzial mi sprzedawca w sklepie podróżnika. Przynosił mi cierpliwie chyba milion modeli, bym wybrała jedne. Takie, które przez 8 lat użytkowania nie obtarly mnie nigdy. I nigdy nie przemokly. Odpowiedz Link Zgłoś
edor67 Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:29 W Salomonach chodzę 10-15 km, daję radę. Dlaczego nie plastry na zaś? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:41 edor67 napisała: > W Salomonach chodzę 10-15 km, daję radę. Dlaczego nie plastry na zaś? Bo plastry na pęcherze mają sens przyklejone na pęcherze. Nie wydaje się, żeby zapobiegały otarciom, chyba nawet mogą się przesuwać bez pęcherza pod spodem. No chyba, że ktoś wypróbował profilaktycznie i potwierdzi, że się nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:46 Compeed ma też sztyft przeciw obtarciom. Jeśli plaster odrobinę się np na brzegu zroluje, to zrobi jeszcze krzywdę a nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
kokomaroko Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:45 > W Salomonach chodzę 10-15 km, daję radę. Dlaczego nie plastry na zaś? 10-15km to są spacerki na 2-4 godziny. Po 40 kilometrach stopy są niemalże odparzone od samego siedzenia w bucie i skarpecie. Skóra pod plastrem odparza się jeszcze szybciej i takim compeedem założonym na zapas można się nieźle załatwić. Przeszłam takie trasy i dłuższe (chyba najdłuższa to 47km w jeden dzień) wielokrotnie i dobra skarpeta + świetny but (trekkingowe kupuje się nieco przyduże, żeby było dużo luzu w palcach) to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Obtarte pięty 15.03.21, 08:00 edor67 napisała: > Jak przygotować stopy, pięty, żeby zminimalizować obtarcia? Czego użyć? Pomocy. Przede wszystkim - dwie pary skarpet. Ktoś pisał o skarpetach dwuwarstwowych - nawet nie wiedziałam, że takie istnieją - ale właśnie o to chodzi. Druga warstwa przenosi tarcie, że tak powiem, ze skóry na drugą warstwę. Mnie ratuje nawet cienka skarpetka rajstopowa pod "główną" - chodzi o to, żeby druga skarpeta nie tarła bezpośrednio po skórze. Oprócz tego sztyft przeciw obtarciom - to jest świetne także do sandałów i klapków. Ja latem zawsze mam przy sobie, bo mnie też każde buty są w stanie obetrzeć, także to stare i rozchodzone. A jak już się niestety poobciera - to jak najszybciej wspomniane już plastry na pęcherze. Są genialne i ratują życie, serio. Czasem też profilaktycznie obklejam sobie newralgiczne miejsca plastrami "jedwabnymi" albo Omnifilm. Ale nie jestem pewna, czy na tak długi dystans to dobry pomysł, bo jednak mogą się podwijać i "wałkować", a wtedy będzie jeszcze gorzej. Choć na codzienne chodzenie sprawdzają się świetnie, też mam je zawsze w torebce, zwłaszcza latem. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Obtarte pięty 15.03.21, 08:08 Dwie skarpety? Paczpani, człowiek uczy się przez całe życie. Muszę wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Obtarte pięty 15.03.21, 09:55 Tak, też używam. Ostatnio kupuję sobie cienkie bambusowe - bez żadnych aplikacji i innych udziwnień, na to gruba skarpeta i buty trekkingowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Obtarte pięty 15.03.21, 12:33 krwawy.lolo napisał: > Dwie skarpety? Paczpani, człowiek uczy się przez całe życie. Muszę wypróbować. Stary harcerski sposób na długie wędrówki. Nie znałeś? Dawniej używało się jako wierzchniej warstwy robionych ręcznie skarpet z owczej wełny. Tej prawdziwej, gryzącej. Genialne rozwiązanie i na zimno i na upał. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Obtarte pięty 15.03.21, 12:54 Nie znałem. Zdarzyło mi się co prawda w życiu zrobić na raz więcej, niż kilka kilometrów ale pięty sobie naprawdę obtarłem jedynie w kaloszach. Tak nota bene zawarłem znajomość z żelowymi plastrami na odciski. Na szczęście po drodze miałem aptekę, w której do dokonałem zakupu rzeczonej eureki. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:32 Mam ten sam problem. Słyszałam o takich dwóch sposobach: - pod skarpetki sportowe założyć cienkie, pończosznicze, - w miejscu, gdzie powstają otarcia przykleić srebrną taśmę i na to dopiero założyć skarpetkę. Ale żadnego nie wypróbowałam jeszcze, więc nie wiem czy są skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:39 Zapewne chodzi o ekstremalną drogę krzyżową. Cierpienie wskazane. A serio, to buty z bardziej wyciętym tyłem, jeśli mam piętę obtartą to przez zbyt wysoko kończący się tył buta. Weź dobre skarpety, może być decathlon, np dla maratończyków mają mocniejszy ściągacz w śródstopiu, dobrze trzyma się nogi i nie powoduje przesuwania się skarpet, co też powoduje obtarcia. Możesz też spróbować dwóch par skarpet, ale to też przetestuj przed tą długą trasą. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Obtarte pięty 15.03.21, 15:44 Poszukaj skarpetek np injinji tzw linery, przeznaczone na pierwszą warstwę na długie trasy. Te palczaste uchronią też przed obtarciami pomiędzy palcami. Odpowiedz Link Zgłoś