Dodaj do ulubionych

Czajnik potadźcie

17.03.21, 07:36
Zmieniam kuchnię z gazowej na indukcję. Do tej pory miałam zwykły czajnik i gotowałam na gazie. Teraz zastanawiam się jaki kupić. Czy znowu zwykły i gotować wodę na indukcji? Czy elektryczny? To na prąd i to na prąd, więc różnicy większej nie ma. Elektryczny sam się wyłącza i to jest wygoda, ale też zajmuje miejsce na blacie. Nie mogę się zdecydować. Potadźcie.
Obserwuj wątek
    • zwyczajnamatka Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 07:40
      *poradźcie miało być, głupi telefon
    • zwyczajnamatka Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 07:49
      A i jeszcze mam pytanie czy warto inwestować w czajnik kitchenaid taki za 800-900 zł?
      • triismegistos Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:16
        nie
      • agniesia331 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:17
        Smeg też pięknie wygląda a cena 520 do 600 zł.
      • anorektycznazdzira Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:23
        nie
      • alina460 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:32
        Nie
      • alexis1121 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:45
        Ja mam z kitchen aid za 400-500, w Mensa kupowałam i mogę polecić.
      • heca7 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:53
        Nie , nie i jeszcze raz NIE! Miałam. Do doopy. Długo gotował, często nie chciał się włączyć. Lakier oblazł po m/w kilku miesiącach.
        Wróciłam do zwykłego Brauna i mam spokój.
      • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 09:19
        Nie warto. Fajny czajnik można kupić za dużo mniej.
      • pierwszychleb Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 09:51
        Wg mnie jak ci sie tak bardzo podoba ze musisz miec to kup i sie nim ciesz. Ale w zyciu nie wydalabym prawie tysiaca na czajnik
      • mikams75 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 12:42
        nie, choc lubie ka i by mi pasowl do miksera to uwazam, ze to przegiecie, bo czajnik nie robi niczego wiecej poza zagotowaniem wody. Jest duzy wybor, znajdziesz inny tanszy i ladny.
    • anorektycznazdzira Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:24
      Ja od 15 lat mam indukcję i dobry czajnik elektryczny z boku.
      Samo wyłączanie- bezcenne, wybaczyłam mu nawet to, że zajmuje miejsce (jedyny minus, jak masz ciasnotę, to wtedy może być argument)
    • princesswhitewolf Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:27
      Zwroc uwage by w srodku byl metalowy, szklany albo ceramiczny. To co sie styka z woda nie powinno byc plastikowe. Gotowanie w plastiku przez lata nie jest zdrowe naprawde. Ale na zewnatrz moze sobie byc i plastikowe jesli ci pasuje
    • azja_pl2 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:29
      Na indukcji eida tak szybko sie gotuje, ze samowylaczajacy przestal byc potrzebny. Ja mam od wczoraj ten:

• triismegistos Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:59
        Ale ładny! To czajnik czy imbryk?
        • azja_pl2 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 09:26
          Tez mi sie podoba smile To dwa w jednym. W tym koszyczku mozna zaparzyc herbate. Ale ja wyjelam koszyczek i po prostu gotuje w nim wode. Oczywiscie jest jeszcze do niego pokrywka, wygoogluj Schulte-Ufer, model Katja.
    • mid.week Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:31
      Różnica jest taka, że czajnik ci się sam wyłacza po zagotowaniu a na indukcji po wyparowaniu wink
      W nowych czajnikach masz możłiwość ustawienia podgrzania wody do temp np 80*C, tak żeby nie zamordowac ziół wrzątkiem, fajna opcja jak ktoś je pija.
    • princesswhitewolf Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:32
      Na topie sa teraz czajniki z gesia wylewka tzn taka waska i dluga. Bardzo dobrze sie woda z nich wylewa bo sa precyzyjne ale nie jest to jakas koniecznosc...
      • princesswhitewolf Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:53
        o np taki ale sa i inne
    • lianis Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 08:50
      Mam indukcje i czajnik obok, dla mnie wazne bylo zeby czajnik mial rozne temp gotowania wody na herbate
    • cku Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 09:21
      Mam czajnik na indukcję. Woda gotuje się błyskawicznie. Z ekektrycznym to jest tak ze włączasz idziesz do swoich zajęć i zapominasz. A taki na plycie musisz przyjsc wyłączyć. Mnuej prądu idzie.
    • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 09:24
      Mam indukcję i czajnik elektryczny. Zajmuje miejsce na blacie, ale czajnik stawiany na kuchenkę zajmuje miejsce na kuchence. U mnie byłby też do mycia po każdym gotowaniu posiłku, czyli średnio 2x dziennie. Wolę jak elektryczny stoi sobie w kąciku zawsze w pogotowiu.
    • aurinko Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:03
      Mam zwykly czajnik na indukcje, elektryczny wywaliłam bo wole ten na indukcje. Woda zagotowana błyskawicznie, mniej prądu zużywa bo w elektrycznym to zanim się zagotowała to szlam robić coś innego potem wracałam i znów włączałam.
      • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:11
        Ale jak stawiasz na indukcję, to stoisz nad nim, żeby nie przegapić, kiedy się zagotuje?
        • pyza-wedrowniczka Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:15
          Nie mam indukcji, tylko kuchenkę gazową. Ale czajniki na indukcję nie mają gwizdków jak zwykłe?
          • aurinko Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:19
            Mają.
          • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:29
            pyza-wedrowniczka napisała:

> Nie mam indukcji, tylko kuchenkę gazową. Ale czajniki na indukcję nie mają gwiz
            > dków jak zwykłe?

Ja jestem tak zdolna, że potrafiłam na gazie przypalić czajnik z gwizdkiem. Nie, nie jestem głucha, gwizdek się popsuł. 😋
        • aurinko Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:18
          Tak, czekam, to trwa moment więc nie opłaca się odchodzić kuchenki.
          • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:30
            👍
    • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:10
      Kiedyś był test gotowania wody w czajniku elektrycznym i na indukcji - różnicy nie było zauważalnej w czasie i zużyciu energii. Niemniej, czajnik sam się wyłącza, a do czajnika na indukcji mam zaglądać czy to już czy nie? I poza tym, jak tutaj było już pisane, praktyczne jest podgrzanie wody do 80 stopni do ziół czy zielonej herbaty.
      • triismegistos Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:55
        Zdarzyło mi się parę razy korzystać z z indukcji. Na boosterze zagotowałam pięciolitrowy gar wody w pół minuty, nie wyobrażam sobie takiego osiagu w czajniku elektrycznym.
        • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 11:33
          A ja nie wyobrażam sobie 5-litrowego czajnika elektrycznego 😄. Chyba nigdy nie zdarzyło mi się potrzebować więcej niż 1,5 L wody do herbaty na raz.
          • princesswhitewolf Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 11:42
            sa w firmach rozmaitych a nie domach,c hyba ze ktos ma 12cioro dzieci babcie i dziadka

te w firmach wygladaja bardziej na dolna czesc samowara niz czajnik
            • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 12:22
              Ja nie wątpię, że takie istnieją, bo są miejsca, gdzie się przydają. Jednak w domowych warunkach nie są potrzebne. Nas było w domu dziewięcioro i największy czajnik, jaki miała moja mama miał chyba 3 litry. Tylko to jest mało praktyczne, bo co prawda zagotujesz wodę, ale ciężko jest taki czajnik obsługiwać jedną ręką. Moja mama miała taki duży czajnik tylko raz. Później nie wychodziła poza 2,5 litra i nam starczało.
    • bo1 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:13
      Na indukcji woda zagotowuje się błyskawicznie, więc szkoda miejsca na blacie na elektryczny. Tak więc czajnik tradycyjny, z gwizdkiem, który zmusi do podejścia i wyłączenia pola, z pokrywką, żeby móc skontrolować stan wnętrza czajnika. Na czas smażenia czegoś pryskającego, czajnik można przestawić z płyty w inne miejsce.
      • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:32
        U mnie niestety taki czajnik na indukcję zawsze musiałby stać obok, bo kot łazi po blatach i mógłby włączyć indukcję i załatwić czajnik. Kiedyś mi cały gar grochówki tak przegotował, że skwaśniał i był do wyrzucenia.
        • leyla76 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:39
          A na indukcjach nie ma żadnej blokady?
          Ja indukcji nie mam, zwykła płytę elektryczna i przycisk blokujacy. Jest to naprawdę wygodne
          • mid.week Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:43
            U mnie jest. Nawet nie wiedziałam, ale kot ją włączył spacerując po płycie. O mało się nie popłakałam z żalu bo myślałam, że się zepsuła miesiąc po zakupie smile
          • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:44
            Oczywiście, że jest blokada „antydzieciowa”, która raczej nie rozróżnia, czy kuchenki dotknął kot czy dziecko. Tylko trzeba jeszcze pamiętać, żeby ją włączyć 😉
            • leyla76 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:50
              U mnie, żeby to włączyć i wyłączyć to trzeba przytrzymać i to dość solidnie palcem przez pare sekund, wiec tej blokady tak przypadkiem włączyć sie nie da. Za to palnik uruchamia sie z super łatwością wiec u mnie blokada włączona non stop.
              • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:54
                U mnie na indukcji blokady też nie da się włączyć przypadkiem. Ja jej nie używam, bo dzieci duże, a indukcja sama się wyłącza, jak nic na palniku nie stoi. Na zwykłej elektrycznej takiej blokady nie miałam, więc mieliśmy barierkę na stałe.

A kot mógł sobie przystanąć na chwilę akurat na przycisk włączający blokadę, to i zadziałała.
          • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 11:10
            To chyba mam starą indukcję, bo blokadę mogę aktywować, gdy jest włączona. Gdy jest całkiem wyłączona nie ma takiej możliwości.
            • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 11:31
              To jakieś dziwne jest, bo przecież blokada jest po to, żeby np. dziecko samo nie włączyło kuchenki, więc ona z zasady powinna działać właśnie wtedy, gdy kuchenka jest niewłączona. Jesteś pewna, że jak włączysz blokadę po uruchomieniu kuchenki, to ona nie działa, jak już kuchenka „zgaśnie”?
              • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 13:02
                Jeśli na indukcji nic nie stoi i dziecko włączy, to po paru chwilach automatycznie się wyłącza. Na polu musi stać naczynie ferromagnetyczne, bo inaczej pole nie zacznie się grzać. I nie jest to ani dłoń, ani inna część dziecka.
                • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 21:26
                  No ale tak normalnie działa indukcja, a blokada powoduje, że nic nie możesz na kuchence zrobić. Po to jest. Dziecko może na kuchence coś postawić. Mój nieco ponad roczny syn o mało nie wywołał pożaru. Ja poszłam do ubikacji, a on w tym czasie wyciągał plastikowe naczynia z jedynej niezablokowane szafki w kuchni, stawiał na kuchence a potem przekręcił kurki. Trwało to krótką chwilę, bo jak wyszłam, to kuchenka jeszcze nie zdążyła się rozgrzać, więc jednym ruchem zgarnęła plastiki i powyłączałam kurki. Następnego dnia na kuchence zamontowaliśmy barierkę. Gdybym miała kuchenkę z blokadą, to by taki numer nie był możliwy.
        • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:46
          Ta grochówka od długiego gotowania, to się mogła wygotować i przypalić. To jest zupa, którą się długo gotuje i raczej wątpię, że kwaśnieje od długiego gotowania. Przyczyną skwaśnienia było raczej długie przebywanie poza lodówką.
          • mja-15 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 11:08
            eliszka25 napisała:

> Ta grochówka od długiego gotowania, to się mogła wygotować i przypalić. To jest
            > zupa, którą się długo gotuje i raczej wątpię, że kwaśnieje od długiego gotowan
            > ia. Przyczyną skwaśnienia było raczej długie przebywanie poza lodówką.

Świeżo ugotowana tego samego dnia. Lekko przestygła, zapomnieliśmy zdjąć z indukcji i poszło.
            • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 11:26
              Hmmm, to dziwne. Chyba że się też lekko przypaliła/przywarła do dna, bo woda się wygotowała i to spowodowało dziwny smak.
      • eliszka25 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 10:41
        W czajniku elektrycznym też woda gotuje się błyskawicznie. Akurat pod tym względem różnicy specjalnej nie ma. Chyba, że ktoś ma jakiś bardzo wiekowy ten czajnik.

Reszta, to już co kto woli. Ja wolę mieć czajnik zawsze w jednym miejscu, w każdej chwili gotowy do użycia. Zwłaszcza, że bardzo często zaparzam sobie herbatę gdy dłużej urzęduję w kuchni i właśnie wtedy nie zawsze mam na kuchence tyle miejsca, żeby postawić tam jeszcze czajnik.
    • mikams75 Re: Czajnik potadźcie 17.03.21, 12:48
      rozne wyliczenia w necie sugeruja, ze gotownie wody na indukcji jest tansze.
      Co do przypalania to kuchenki zazwyczaj maja opcje wylacznia, mozna sobie ustawic, ze ma sie wylaczyc za 5 min.
    • adrianka203 Re: Czajnik potadźcie 08.07.21, 15:40
      Muszę przyznać wam rację, czajniki od SMEGA wyglądają nieziemsko. iguanasklep.pl/producenci/smeg-3/czajniki-2 Świetnie dostosowali design do nowoczesnej kuchni i dużym plusem jest to, że mają regulacje temperatury big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka