marysia460 08.04.21, 15:17 Używacie któreś z tym urządzeń wielofunkcyjnych ? Polecacie czy niekoniecznie ? Czy Lidlomix jest tak samo dobry jak Thermomix ? Różnica w cenie ogromna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitupitt Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 15:28 Temat maglowany a forum tysiącpińcet razy, nie musisz nawet szukać głęboko w historii, ale chociaż spróbuj... Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 15:34 Lidlomix. Ten starszy, bez przepisów. Szczerze? Rzadko używam. Sprawdza się, jest fajny, ale nie kupiłabym TM za tę kasę Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 15:35 tak uzywam TM od lat 90tych. Wtedy nie bylo innych takich sprzetow Nie wiem czy Lidlomix jest tak samo wytrzymaly ale ...szukasz sprzetu na 40 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 15:42 Mam lidlomix, kocham miłością wielką, przyjaciółka ma TM i często mówi, że żałuję, że nie kupiła lidlomixa Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 16:36 jak ja kupowalam TM to nie bylo lidlomiksow Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 15:49 Miałam Lidlomiks, nie widziałam większej różnicy między LM i TM (ktoś w bliskiej rodzinie ma), szczerze się ucieszyłam, jak zepsuł się nóż i mogłam oddać sprzęt i odzyskać kasę. Przeokropnie irytowała mnie konieczność ciągłego mycia misy i noża (posiekaj - przełóż do miseczki - umyj - wymieszaj - przełóż do miseczki - umyj - podsmaż - przełóż do miseczki - podgrzej - połącz składniki....). Szybciej i więcej robię przy pomocy najzwyklejszej żyrafki, bardziej warto imho zainwestować w porządny robot planetarny. Legenda TM wynika wg mnie z tego, że jak się wywali taką kasę, to trzeba to sobie jakoś uzasadnić... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 16:40 >Przeokropnie irytowała mnie konieczność ciągłego mycia misy i noża jakiego nieustannego mycia. Wode sie wlewa z plynem i bzzz wlacza i samo sie myje. W ogole gdzie jest wymog jakiegos religijnego wrecz trzymania sie przepisow z ksiazki TM? Siekasz i przekladasz jak chcesz i gdzie chcesz. A w robocie planetarnym w brudnej misie robisz, czy zyrafke ( co to) tez brudna masz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 16:42 > bardziej warto imho zainwestować w porządny robot planetarny. to tak jakbys powiedziala ze zamiast kuchenki do gotowania oplaca sie bardziej zainwestowac w piekarnik. To sa zupelnie inne sprzety. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 17:27 no wlasnie - siekasz i przekladasz (wszystko jedno jak i gdzie, ale przekladasz) i myjesz nawet jest to tylko bzzz. A zwykla miche czy garnek mozna raz ciach gabeczka albo do zmywarki i siegnac po nastepna do kolejnego etapu gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 17:59 >A zwykla miche czy garnek mozna raz ciach gabeczka albo do zmywarki i siegnac po nastepna do kolejnego etapu gotowania. kie? Ja wsadzam TM gar do zmywary Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 18:34 Ja tez, ale tu chodzi o proces. TM ma jedna misę, która musisz płukać i suszyć w trakcie przygotowywania jednej potrawy. W normalnych okolicznościach jedna miskę wstawiasz do zmywarki i bierzesz czysta, a nie bawisz się w oplukiwanie tej samej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 20:55 >TM ma jedna misę, która musisz płukać i suszyć w trakcie przygotowywania jednej potrawy. W normalnych okolicznościach jedna miskę wstawiasz do zmywarki i bierzesz czysta, a nie bawisz się w oplukiwanie tej samej tak samo jak w planetarnym mozesz sobie dokupic mise i do TM. Co stoi na przeszkodzie? Kupuje sie na jebaju rozwalony TM sprzedawany na czesci i wtedy tanio wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:33 chcialabym zobaczyc taka tania mise. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 16:38 szukaj na Ebay popsutych Thermomixow na czesci. No i nie wiem czy to dziala z tym najnowszym modelem ktory jest elektroniczny. Z moim modelem (nizej zdjecie) ktory jest mechaniczny glownie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:18 cudow nie ma, naprawde, ceny za miske to 200 frankow, co uwazam, za przegiecie. Podobnie jak z elementami do KitchenAida, tanio nie bywa. Jakos tak tanio ludzie nie sprzedaja a popyt jest. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 22:26 posiadam oba wiec wiesz... Thermomix mam od lat 90tych, KA milenijny ten w kolorze cherry ( nizej wkleilam komus zdjecie)...... a cena to juz kwestia osobnicza na co kogo stac i gdzie kto mieszka ( przelicznik). Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 23:53 200 frankow za miske to wg mnie jest drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 07:08 Ile razy jeszcze napiszesz ze masz oba urządzenia? W tym jedno 30 letnie? Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 18:32 A cykl trwa kilka minut. Tiffany ma racje. I sama kilkakrotnie tu pisałam o tym ze zachwyty nad TM to racjonalizowanie sobie absurdalnego wydatku. Przy czym z ręka na sercu muszę przyznać, ze ostatnio (po ponad roku) się w TM zaczynam zakochiwać. W święta był nieocenionym pomocnikiem. Dziewczyny pisza o zaletach KA, ale to już chyba raczej dla bardziej samodzielnych kucharek. TM jest idealny dla kuchennych nowicjuszy. Można wyłączyć myślenie i robić to, co mówi, a potrawa wychodzi zawsze taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 20:58 >I sama kilkakrotnie tu pisałam o tym ze zachwyty nad TM to racjonalizowanie sobie absurdalnego wydatku. nic nie racjonalizuje. TM dostalam w prezencie w latach 90tych. >Dziewczyny pisza o zaletach KA, ale to już chyba raczej dla bardziej samodzielnych kucharek bo? Kurcze blade mam oba i jakos nie widze aby jeden byl bardziej dla nowicjuszy a drugi dla kucharek. TO SA ZUPELNIE INNE URZADZENIA !!!! Thermomix to gotujacy Blender, Malakser KA mikser planetarny to nie Blender a tym bardziej gotujacy. Nawet z przystawkami nie blenduje a sieka. To po prostu rewelacyjny mikser. Kitchen Aid sprzedaje osobno malaksery W TM i zmiksujesz od biedy tym plastikowym wiatraczkiem ale bez szalu Mowie ci to jako osoba posiadajaca oba Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 08:06 Mówię o nowych TM z wbudowanym cookiedo... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 15:44 starsze modele tez gotuja. Nie rozumiem co ma do tego subskrypcja przepisow cookiedo Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:25 Cookiedo krok po kroku mówi ci co masz robić. Nie trzeba patrzeć w przepis. Do tego wbudowana waga wiec odrazu wiesz ile nasypać. Miałam kiedyś lidkomixa w stylu twojego TM. I szczerze mówiąc żadne to ułatwienie. Wykorzystywałam głównie varome. Miałam książkę z przepisami dołączona do tego lidlomixa i różne podpowiedzi. Ale wertowanie tych kartek było niewygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 22:25 hmm dla kogos kto gotuje z przepisow moze to i ulatwienie... w ksiazkach Theromix tez masz przepisy. Zreszta beznadziejne w wiekszosci. Niewiele zmienia to ze wyswietla ci sie na ekranie czy w ksiazce Ja nie gotuje z przepisow. Rzadko Varoma robi u mnie za durszlak bo jej nie uzywam. Wole gar do parowania. Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 07:14 No przecież ci właśnie napisałam, ze o ile ten nowy TM jest dla mnie, niezbyt lubiącej i umiejącej gotować samodzielnie, faktycznie pomocny, bo nawet debil zrobi dana potrawę kiedy każdy kolejny krok musi potwierdzić przyciskiem „dalej” i ma łopatologicznie mówione co ma zrobić, o tyle wersja z analogowa książka z przepisami była ch..wa i dla mnie, ch..ej pani domu mało przydatna. Z tego powodu KA nie mam, ale ponieważ zaczynam się kulinarnie rozkręcać to pewnie tez w końcu u mnie się znajdzie. Ale słyszałam ze jednak kenwood wygrywa. Tak, wiem. Masz TM od lat 90tych i milenijna wersje KA. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 17:07 potwierdzam, robot planetarny jest rewelacyjny, koniecznie z przystawką maszynki do mięsa. I zgadza się, że mycie TM jest uciążliwe. Zarabiając ciasto drożdżowe albo na pierogi zawsze trzeba się namęczyć. I nie wystarczy tylko zalać wodą i włączyć wysokie obroty. Ja mam speedkooka, on ma odkręcane noże ale jak się zacisną to i tak nie mogę odkręcić. Gdybym nie mogła odkręcić noży to chyba bym się pozbyła sprzętu. I nie gotuję w nim. Z to robot planetarny uwielbiam. Ciasto drożdżowe, kruche, biszkopty, bita śmietana, masy budyniowe. Tego wszystkiego TM nie zrobi tak ładnie jak mój kenwood. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 18:00 no ale to porownywanie gruszek i jablek. To sa dwa odrebne urzadzenia i mowie to jako wlascicielka obu. Ponizej moj KA Milenijny Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 17:31 > (posiekaj - przełóż do miseczki - umyj - wymieszaj - przełóż do miseczki - umyj - podsmaż - przełóż do miseczki - podgrzej - połącz składniki....). ja sie zalogowalam, zeby posciagac jakies przepisy, bo podobno takie pyszne. Przepisy jak przepisy, zadna rewelacja, zjedlismy, bylo ok ale nie wracam do tych przepisow. ale jak czytalam wlasnie to przeloz-umyj, przeloz ponownie itd. to tez doszlam do wniosku, ze to wkurzajace jest i czemu nie ma roznych mis, roznej wielkosci w sprzecie za tak kase? Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 17:37 mikams75 napisała: > > (posiekaj - przełóż do miseczki - umyj - wymieszaj - przełóż do miseczki > - umyj - podsmaż - przełóż do miseczki - podgrzej - połącz składniki....). > > ja sie zalogowalam, zeby posciagac jakies przepisy, bo podobno takie pyszne. Pr > zepisy jak przepisy, zadna rewelacja, zjedlismy, bylo ok ale nie wracam do tych > przepisow. ale jak czytalam wlasnie to przeloz-umyj, przeloz ponownie itd. to > tez doszlam do wniosku, ze to wkurzajace jest i czemu nie ma roznych mis, rozne > j wielkosci w sprzecie za tak kase? Dokładnie Też mnie to irytuje choć zmieniam sobie te przepisy i staram się robić większość w tej jednej ale dokładnie tak jak mówisz. Mam stary thermomix, nie kupiłam go sama, dostałam od mamy, która kupiła i nie używała wcale. Jest ok, czasem używam i bym go nie oddała ale mogłabym mieć inny robot i też by było dobrze. W zasadzie ostatnio w ogóle nie używam, ale bywa, że raz na 2 tygodnie, to jest u mnie często Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 18:00 no ale co .... planetarny ci mieli i gotuje? Przeciez to inne urzadzenie. Ja zupelnie inne rzeczy robie w TM a inne w planetarnym Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:11 ja wprawdzie nie porownywaalam z planetarnym, ale kenwood planetarny gotuje jesli juz pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:16 oraz mieli i sieka (choć może nie mieli jednocześnie gotując, ale miesza) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 00:29 To mowisz o Kenwood Chef a nie KitchenAid. Kenwood Chef jest wspanialy ale dlaczego zrobili go na wyglad maszyny do szycia ? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 07:40 Pisałaś o robocie planetarnym Nad wyglądem kenwooda ubolewam. Szczególnie że jest teraz dostępna tylko ta większa wersja. Mam mniejszą wersję i w zupełności mi wystarcza. Mój jest z limitowanej serii lakierowany na biało, dokupiłam szklaną misę. Stoi przodem, a nie bokiem i wygląda całkiem zgrabnie. W każdym razie do kuchni pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 15:41 ale kto by sie tam przejmowal wygladem. Ja swojego KA tez trzymam pod przykryciem bo sie kurzy. Kenwood chef jest rewelacyjny i solidny. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 01:06 ja bym sie przejmowala, stoi to to na widoku, nie znioslabym brzydactwa na blacie. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:26 Jedyna rzecz, której nie robi mój robot planetarny, to podgrzewanie/gotowanie. Mieli, sieka, miksuje na krem, rozdrabnia, czy co tam chcesz - jak najbardziej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:31 ale sa tez takie, co podgrzewaja. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:35 Tak, tak, wiem, ale mój tego nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 15:42 >robot planetarny, mieli?? cos mieli co jest planetarne poza Kenwood Chef? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 16:20 maszynka do mielenia miesa mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 16:37 no ale to nie jest malakser ani mlynek. Smoothies nie robisz maszynka do miesa ani zupy nie mielisz. TM to glownie malakser a np Kitchen Aid to robot planetarny. Z przystawka do miesa ja tylko mieso miele.... bo TM sieka za drobno Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:19 alez nie musisz mi tlumaczyc; pytalas o mielenie, to Ci napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 16:38 przeciez to sa zupelnie inne sprzety. Mam tez i KA ale porownanie od czapy KA to planetarny mikser z przystawkami a TM to gotujacy malakser Jak ktos chce cos zmielic na miazge to sie przeciez szatkownicami nie meczy z KA tylko mieli TM, a jak ktos chce pieknie cos ubic na piane to nie bedzie sie cykal na tym plastikowym wiatraczku nakladce w TM. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 16:46 Mam TM Lubię, używam. Jak go kupowalam (teraz też) to nie małam niczego co kroiło, miksowało, mieszało, wyrabiało, wyciskało. Teraz robię sobie soki a wlasciwie smoothie, salatki, surówki, zupy, drinki, ciasta, sosy. Jest nas trójka i spokojnie na 2 dni ugotujesz obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 16:53 Żeby odpowiedzieć na twoje pytanie trzeba by kupić Thermomix i Lidlomix, używać je równocześnie i wyrobić sobie zdanie. Inaczej to będzie oparte na "kolega mówił", "słyszałam od znajomych, że", "widziałam u koleżanki", albo "mam lidlomix i uważam, że jest taki sam albo lepszy, nie jestem głupia żeby wydać tyle za thermomixa" czyli nic sprawdzonego a tylko wyobrażenia. Tylko, że raczej mało kto kupi jedno i drugie, bo i po co, więc takie pytania nie mają większego sensu, a jak już szukać odpowiedzi to najszybciej na blogach, gdzie ludzie zawodowo zajmują się testowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 00:07 Doladnie. Nie znam ani jednej osoby która ma w domu TM i go nie używa. Ja mam od lat, obecnie mam TM6 i jak wyjdzie nowy to też go kupię. Używam na pewno 2x dziennie. Nie stosuje się ściśle do przepisów. Często używam jako pomocnika np.rozdrabniam warzywa które potem wrzucam na patelnie i dodaję mięso, robię sos do spaghetti a makaron w garnku. Uwielbiam gotowanie jajek i gotowanie ryżu i kasz w TM, nic nie trzeba pilnować. W TM robię owsianki, jaglanki, makarony w sosach, warzywa na parze, majonez, masło, hummus, placki ziemniaczane (nienawidzę tarki!), wszelkie zupy, zarówno te z przepisów TM jak i własne, "przełożone" na TM. Ciasta i słodkości, budynie, kiśle, farsz do pierogów. Przeróżne rzeczy. Jasne, to wszystko można zrobić bez, ale dla mnie z TM jest łatwiej i przyjemniej. A przecież też o to chodzi, żeby było lżej. Kolejny plus: córki chętnie same coś robią, wyszukują przepis, czytają i robią. I jeszcze jeden: my podróżujemy kamperem, bardzo mi się TM przydaje, jestem w stanie w tym jednym garnku zrobić szybki obiad, jeśli akurat nie mamy pod ręką restauracji (co w obecnych czasach jest niestety częste) Co do ceny to jest znana i albo ja akceptujemy, albo nie. Myślę, że gdybym zarabiała 3.000 zł miesięcznie byłoby mi trudno się zdecydować na taki sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 14:55 Witamy przedstawiciela. PS. Ja jak najbardziej znam osobę, która ma TM i nie używa (od lat) i po całej rodzinie próbuje to sprzedać. Każdy (w tym ja) po wypróbowaniu jednak dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:23 Żadna praca nie hańbi ale nie trafiłaś. Ja po prostu jestem zadowolona i większość moich znajomych również. Dodatkowo zawsze mnie śmieszy jak ktoś podobno zna tyle osób co mają, kupili i nie używają. Przdciez to można sprzedać z niewielką stata finansowa. Na każdej grupie TM na fb są takie ogłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:41 A mnie śmieszy, jak ktoś nowy na forum i akurat o termomiksie przyszedł tu napisać czystym przypadkiem 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 20:09 Seriooooooo? Wow, jakaś ty lotna. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 15:16 Moja matka ma i używa sporadycznie. Powód wyżej opisany, czyli konieczność mycia tej misy kilka razy w ciągu gotowania jednego posiłku. Z planetarnym wygodniej się pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 17:45 W jakims tescie najnowszy lidlomix pobił termomixa. A ja się szczerze dziwię jak można wydać taką kasę na maszynę,która nie robi nic innego niz sprzęty, które się ma w kuchni. Przecież to rozdrabniacz z funkcją gotowania. Korzystając tylko i wylacznie z niego można mieć co najwyżej zupę krem Że przepisy? Mam w Internecie . Lista zakupów? Zrobie sama za darmo. No chętnie poczytam w czym tkwi ta cudownośc. ( wciąż mam na myśli cenę) Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 20:52 Z tą zupą krem to lekka przesada. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:04 Też tak uważam. W dodatku ta pojemność jest dla mnie niewystarczająca. Jak miałabym ugotować 2 l gulaszu czy zupy, to w ogóle by mi się nie chciało za to brać. U mnie garnek 5 l jest uważany za średni, a gulasz robię minimum z 2 kg mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
caponata75 Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 18:34 Mam TM od 2 miesięcy i bardzo lubię. Jemy teraz różnorodniej i zdrowiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 20:31 Jak dla mnie to wysoka cena thermomixa nie ma żadnego uzasadnienia. Dlatego, jeśli już kupowac, to lidl. Mam tm i tylko mnie wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 23:54 zonda-m napisał(a): > Jak dla mnie to wysoka cena thermomixa nie ma żadnego uzasadnienia. Dlatego, je > śli już kupowac, to lidl. > Mam tm i tylko mnie wkurza. Czym cię wkurza? Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 15:01 skopuję z forum.gazeta.pl/forum/w,567,171135925,171135925,Thermomix_TM6_macie_uzywacie_.html#p171136948 Potrafi się zawiesić... Jak komputer. Dość długo się uruchamia.... Jak komputer. Cookidoo jest płatne. Akcesoria super drogie. Warzywa miele zamiast kroić/siekać. Jak gotujesz z przepisu cookidoo, to jest proste. Ale jeśli chcesz skorzystać ze swojego przepisu, to dostosowanie wykonania do rhermomixa jest upierfluwe. Robienie ciast wymagających np utarcia zoltek z cukrem do białości jest bardzo trudne (w porównaniu z tanim ręcznym mikserem) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:24 Fakt, cookidoo uzależnia, jak raz wykupisz to potem ciężko z niego zrezygnować. Niby nie jest to duży koszt, ale zawsze jest to dodatkowa opłata i jest to słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:16 Miałam TM, przy okazji przeprowadzki go zbyłam, potem kupiłam Lidlomixa (Monsieur Cuisine). Różnicy nie widzę żadnej, może taka, że Lidlomix jest cichszy. Ja używam średnio raz dziennie. To chyba zależy co i jak jadasz, żeby zadecydować, czy się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
nimaletko Re: Thermomix , lidlomix 08.04.21, 21:50 Jedna z moich koleżanek ma TM, druga - Lidlomix. Jedyna różnica, jaką do tej pory zauważyłam, to awaryjność Lidlomixa - zepsuł się koleżance po dwóch miesiącach użytkowania, podczas gdy TM drugiej koleżanki działa niezawodnie od 10 lat. To oczywiście mógł być zbieg okoliczności, ale poczytałam sobie ostatnio z ciekawości wpisy na grupie Lidlomixa na FB i bardzo dużo osób pisało o awariach i odsyłaniu sprzętu do naprawy. Była tam nawet lista najczęściej psujących się części. Ogólnie uważam, że tego typu sprzęt najbardziej przyda się komuś, kto urządza kuchnię od zera i nie ma żadnych innych urządzeń, albo komuś, kto nie umie i nie lubi gotować - wtedy taki gadżet z wbudowaną książką kucharską i z przepisami krok po kroku potrafi zachęcić do gotowania czy pieczenia. Ta grupa na FB pełna jest młodych osób zachwycających się po raz pierwszy w życiu ugotowaną zupą. Ja bym TM ani Lidlomixa nie kupiła, bo mam inne urządzenia, w tym "wszystkorobiący" robot planetarny, a gotować i tak wolę na kuchence gazowej (dodatkowo gaz mam w ryczałcie, więc koszt gotowania żaden, a za prąd płacę jak za zboże). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 01:10 No ale.o co chodzi. Malakser gotujacy ( TM) to sprzet dla uczacych sie gotowac? Dziwne podejscie Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 06:54 Coś w tym jest. Dla osób, które jeszcze nie mają swoich nawyków w gotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
savignonblanc Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 07:15 Od lat 90tych TM się nieco zmienił Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 10:34 Absolutnie się z tym nie zgadzam. TM & spółka to po prostu kolejne urządzenie, które ułatwia kucharzenie. Termometru też nie używacie, bo to dla początkujących, a doświadczona kucharka wie sama? Zrobiłam kilka kursików w filii Le Cordon Bleu i, uwaga, na stanie też był TM! I też go tam używaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 07:54 Czy ktoś może mi powiedzieć, jak sie sprawdzają w kwestii diet (eliminacyjnych), czyli jeśli gotuję na przykład bezlaktozowo? Jak dużo jest takich przepisów? Bo do siekania i innego ubijania i mieszania mama Bosha i nie potrzebuję drugiego robota. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 08:00 Nie ma zakładki z dietami eliminacyjnymi. Czyli musiałabyś każdy przepis pod tym kątem przeanalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 08:04 A przepraszam, trzeba inaczej wyszukać. Pokazuje 449 przepisów. Z tym że są w tym również przepisy na np soki, dżemy czy bułkę tartą 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 08:10 Zapomniałam dodać, że piszę o TM Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 14:34 A jak nie potrzebujesz robota tylko chciałabyś korzystać z przepisów to możesz sobie kupić samą aplikację. Co prawda przepisy robione na TM, ale można większość spokojnie zrobić z wykorzystaniem innego sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 15:05 Ja mam dietę paleo- bez zbóż, bez mleka. Przystosowywanie przepisów do diety jest irytująco czasochłonne; wolę gotować bez TM. W cookidoo znalazłoby się kilka przepisów spełniających moje krygteria bez przeróbek, ale bardzo niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 19:28 Dziękuję, potrzebowałam tej opinii od osoby, która zna problem. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 15:43 IMHO gadżet dla kogoś, kto całkiem nie umie gotować, ale tak w ogóle nic. I potrzebuje instrukcji dla osiołków, gdzie nie jest napisane "szczypta soli", tylko "2 gr", a TM mu te gramy odmierzy, bo ma wbudowaną wagę. I TM mu dostosuje temperaturę i czas gotowania. I ten ktoś ma śliczny aneks kuchenny zamiast normalnej kuchni, więc nie ma tarki, blendera, garnków ani miejsca na deskę do krojenia na blacie. To jest fajny gadżet, ale tylko gadżet. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:28 Kolejny zbędny sprzęt nie wiadomo po co, nie dość zajmuje kupę miejsca trzeba to myć, szybciej ugotuje za pomocą normalnych metod. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:57 A jak gotujesz za pomocą normalnych metod to nie myjesz naczyń? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 18:10 Jak gotujesz normalnie, to myje zmywarka. Pisałam wyżej, że moja matka ma TM. Zrobienie u niej prostego obiadu dla 4 osób w postaci zupy pomidorowej, makaronu z domowym pesto i ciasta czekoladowego używając do tego TM wyglądało następująco: robię pesto, przekładam do miski, myję TM. Robię ciasto, znowu myję TM. Wstawiam zupę i dopiero wtedy TM może iść do zmywarki. Ten sam obiad w robocie planetarnym: warzywa na zupę rozdrabniam malakserem, malakser idzie do zmywarki, zupa do garnka i na kuchenkę. Pesto robię w młynku, młynek do zmywarki. Ciasto zagniatam w misie robota, misa i przystawka też idą do zmywarki. Zero mycia ręcznego. A jak komuś się wydaje, że umycie misy i noży TM brudnych od pesto i czekolady to "nalanie wody i wciśnięcie przycisku" to jest w błędzie, bo tak wcale nie jest. Trzeba to umyć tradycyjnie gąbką i płynem do mycia naczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 19:43 No tak, to faktycznie. Dla mnie to nie jest jakiś większy problem, gdyż po pierwsze TM używam raczej do dań "jednogarnkowych", a po drugie duże miski i inne takie rzeczy też najczęściej myję ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 17:50 Chciałam mieć, ale mocna kampania reklamowa mnie odstręczała. Jak cos tak nachalnie jest reklamowane, to znaczy, ze wcale nie jest takie dobre. Konieczność opłakiwania czesci w trakcie roboty- irytująca. A ten abonament na przepisy to juz w ogóle żart. Mam robot kuchenny i parowar- wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Thermomix , lidlomix 09.04.21, 18:17 mam lidlomix i jak za te funkcje uwazam, ze to optymalna cena jest to rzecz, którą uwielbiam, ale nie traktuje jako glownego kucharza od a do z tylko pomocnika gotuje na parze, wszelkie kase i jarzyny miksuje koktajle, zupy siekam warzywa jesli maja byc rozgotowane dlugo np w ragu jezeli do zupy czy sałatek, to jednak wolę robic to mandolinką, bo wole ladny ksztalt slupkow czy kostek niz miazge, ktora robi temomiks w pakiecie z robotem planetarnym zestaw idealny wtedy np kitchen aid wyrabia mi ciasto na pizze, a temomikser sieka sery i robi sos albo termomiks robi kruche (rewelacyjnie) a ka bije piane na beze Odpowiedz Link Zgłoś
allijja Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 00:46 powiem szczerze że z Lidla to bym nie kupila. Juz od kilku produktow tech. przekonalam się, że lidlowskie propozycje to kategoria C albo i D albo inne badziewie. Ostatnio padla mi bateria kuchenna od zlewu blanco a identyczna (w kolorze i funkcji) byla w Lidlu. Kupilam i wcale nie za "grosze" bo jakos 2 stówy kosztowała, czyli zadna taniocha...Bateria nie dosc, ze halasuje przy uzyciu to jeszcze źle przełącza funkcje z wody ciagłej na spryskiwacz. No...taki badziew dla pospolstwa i wcale nie tani. I to nie pierwszy tego rodzaju produkt. Kiedys Lidl miał fajne i dobre propozycje (no...z 10 lat temu) ale od dłuższego czasu to syf. Nawet ubrań sportowych już nie kupuje chociaz kiedyś to tylko Lidl krolował Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Thermomix , lidlomix 09.04.22, 16:25 Mnie się wszystko sprawdza. Mam waflownicę, jakieś narzędzia itd z Lidla. Wszystko sprawne, działa, robi co miało robić. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Thermomix , lidlomix 10.04.21, 09:37 Kupilam Thermomixa i po roku oddalam rodzicom. Rodzice po roku oddali babci. Babcia korzysta codziennie. Mnie i rodzicow wkur..wialo niemozebnie ciagle rozkrecanie tego sprzetu, zeby go umyc bo jakies bardzij skomplikowane potrawy niz zupa czy sos to juz troche zabawy. Z kolei babcia jest zachwycona bo wrzuca warzywa i zupa sie gotuje sama. W tym wieku to juz naprawde dla niej wazne, zeby nie musiec dlugo stac na nogach. Babcia robi wlasnie glownie zupy i czasem mase na jakies ciasto. Drogo wyszlo za taka zabawke Odpowiedz Link Zgłoś