taki-sobie-nick 20.05.21, 00:06 Poseł Jaki twierdził, że stać go na terapię syna z ZD. Nie ujawnił jednak, cwaniak, ile płaci. Ktoś wie? Oczywiście osoby z ZD są różne, ale na jakimś przykładzie, ile to kosztuje miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:34 Co, nikt nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:57 Wyluzuj, jest po północy, a ty po pół godzinie już desperujesz Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:34 Pani matka od dzieciaków cudaków pisała ile płacą za turnus. 2.5 k od dziecka, a turnusy są 4 w roku. Plus rehabilitacja zależna od potrzeb (fizjo, logopeda...). Spokojnie drugie tyle miesięcznie. Na NFZ masz wczesne wspomaganie, godzinkę tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:43 Wczesne wspomaganie nie jest na NFZ, mogą być dwie godziny w tygodniu. Jak ktoś podpada pod ustawę za życiem to może być tych godzin plus 5. Na NFZ to raczej wczesna interwencja. Można łączyć jedno z drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 20:12 Jest wczesne wspomaganie na NFZ. Przynajmniej u mnie dokładnie tak się nazywa poradnia i normalnie na nfz przyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 20:21 Dziwne. We wczesnym wspomaganiu pracują nauczyciele na kartę nauczyciela. Co ma do tego NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:56 Fizjoterapia 100-150 za godzinę. Neurologopeda zaczyna się od 150 zł/h. W zależności od potrzeb dziecko musi mieć od paru godzin tgodniowo do parunastu. Wszelkie dodatkowe schorzenia - dochodzą dodatkowe terapie i badania. Przedszkole terapeutyczne - rozrzut jest bardzo duży, nie sposób oszacować, bo zależy od miasta, zakresu zajęć z dzieckiem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:41 Jeśli ma dziecko w szkole specjalnej dla umiarkowanie upośledzonych lub tzw. szkole życia, to niewiele, bo terapie i ćwiczenia są w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:52 Pan Jaki może zagospodarować dziecku resztę dnia zajęciami płatnymi, choćby to była dogoterapia, relaksacja czy chromoterapia. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:59 Naturalnie, i większość będzie bez sensu, Downa mu nie uleczą. Przy upośledzeniu umysłowym kluczowe jest nauczenie skutecznego komunikowania się i samoobsługi, reszta to wisienki na torcikach. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:24 nie do końca się z tobą zgadzam, trening umysłowy może zdziałać cuda, niestety z cudem graniczy znalezienie kogoś kto się na tym zna, mózg jest elastyczny, przy prawidłowej stymulacji idzie do przodu, niestety, jw Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:28 Tak, wczesne wspomaganie rozwoju działa cuda, a potem przychodzi burza hormonów w okresie dojrzewania i dziecko się resetuje (może nie do ustawień fabrycznych, ale spowolnienie lub cofnięcie się w rozwoju intelektualnym jest). Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:33 moje się nie zresetowało, może dlatego że rozwój idzie brdzo powoli, choć nie mam wątpliwości że bez naszej pracy byłoby o wiele gorzej, bacząc na stan wyjściowy, ale co ja tam wiem, to tylko takie co by było gdyby Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 14:31 Tak, ale czas jest zagospodarowany i, mam nadzieję, przyjemnie dla dziecka spędzony oraz ktoś na tym zarabia pieniądze na życia. Więc jakiś sens jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:46 Zagospodarować wszystko mozna ale nie ma zadnych dowodow ze 12h terapii dziennie lepiej dziala niz 2h. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:22 Mojego do żadnej szkoły nie przyjęli, oprócz takiej gdzie musiałam płacić koszyk baksów co miesiąc a i tam po jakimś czasie uczciwie rozłożyli ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: A propos wątku o bąbelkach 21.05.21, 14:21 W Polsce? Nie ma opcji, że dziecka nie przyjmą w rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:05 mam na myśli szkołę nadającą się do przyjęcia dziecka w jego sytuacji, bo rejonówkę też przerabialiśmy i daliśmy sobie spokój po kilku latach uczęszczania bez jakiegokolwiek rezultatu owszem rejonówka nie może odmówić przyjęcia dziecka, co z tego kiedy posłać takie dziecko jak moje do rejonówki to męka dla nego, dla kolegów z klasy, dla nauczycieli i wreszcie dla rodziców, nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:49 Myślę, że sky is the limit. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:47 Owszem - mozna dziecku fundować delfinoterapie na Ukrainie tyle ze to nie przeklada sie na jakies faktyczne efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 14:32 Ale dziecko ma zajęty przyjemnie czas i jakieś bodźce. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:51 Ale jak to stać.... to nie jest tak, że "państwo" wszystko finansuje niemal od poczęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:22 Daj spokój z tymi kpinami. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:55 Poseł Jaki rzyga nam tu swoim bezwstydnym "stać mnie", a gdzie refleksja czy innych rodziców stać. Jacy oboje pracują z tego co deklarują, którzy rodzice ciężko upośledzonych dzieci mogą sobie na to pozwolić? Ciężkie upośledzenie dziecka rozwala rodzinę nie tylko psychicznie ale rónież, i to bardzo mocno, ekonomicznie. Poseł Jaki myśli o tym czy tylko o własnej d...? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:05 Ale że Ty się dziwisz... Rozumiem, że ostatnie zdanie to pytanie retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:20 Ja się już niczemu nie dziwię, mnie tylko gniew ogarnia ale z tego gniewu gówno będzie, poza tym że zabiorę temu krajowi moje podatki i dam innemu który może będzie więcej wart choć nie ma nic pewnego. Bo godne traktowanie niepełnosprawnycn to chyba tylko na Florydzie czy gdzieś... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:17 Z bloga znajomej: miesięczne terapie sumują się (z różnymi wahaniami) następująco: fizjoterapia 100zł/h x 4/mc, logopeda 95zł/h x 4/mc, SI 95zł/h x 4/mc. Z doskoku elektrostymulacja 250zł, okulista 250zł, neurolog 200zł. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:23 1160, a "z doskoku" to jak często? Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:48 Zapytaj aaaaaaa czy jak mu tam. Zna się na temacie to niech wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:52 Już się rozpędziłam. Zadałam mu cztery pytania, okazało się, że są z tezą. Zebrałam je razem i zażądałam odpowiedzi, które są z tezą, co to za tezy i żeby odpowiedzieć na pozostałe. Doczekałam się odpowiedzi "Dobry żart" plus obowiązkowa emotikonka. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: A propos wątku o bąbelkach 21.05.21, 14:30 To zależy. W mojej placówce dziecko do momentu rozpoczęcia nauki (9-10 lat), ma darmowe przedszkole specjalne (grupy do 5 osob), (pow. 5 h oplata 0.5 zł za godzinę). Do tego 2 h wczesnego wspomagania rozwoju wg zaleceń z poradniu, plus do 5 h z programu za życiem. W ramach tego może mieć: logopedę, rehabilitanta, terapeutę SI, tyflopedagoga, surdopedagoga, neurologopedę - za darmo. Do tego darmowa dogoterapia i przed covidem hipoterapia (1 raz w tyg). Gdy pójdzie do szkoły jest w klasie najczęściej 4 osobowej, ma 2 rewalidacje ogólnorozwojowe (w tym może mieć te zajęcia z logopedą lub terapeutą SI.) Jeśli ma w orzeczeniu rehabilitację (a ZD ma zawsze) to 1 h rehabilitacji i 1 h logopedy. Wszystko gratis i bez łaski. Ale ja nie mieszkam w Warszawie tylko na zadupiu (180 tys mieszkancow). Szkoła nie jest jedyna w mieście i nie ma problemu z dostaniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:18 taki-sobie-nick napisała: > Poseł Jaki twierdził, że stać go na terapię syna z ZD. W jakim sensie? Czy chodzi o to, że stać go materialnie na terapię syna z ZD, czy może Jaki powiedział, że stać go na podjęcie wyzwania od losu, aby wychowywać i zajmować się chorym dzieckiem? Nie mogę znaleźć źródła tej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:41 Zdecydowanie o pieniądze. Ja też nie, ale zapewniam, że to słyszałam/czytałam. Uciekłeś z wątku o macierzyństwie, nie wspominając już o tym, że NADAL nie odpowiedziałeś mi na cztery pytania w jeszcze dawniejszym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 23:05 Zastanawiam się wpierw, jak mogłaś napisać komentarze na moim forum, skoro było zablokowane. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 23:43 Nie mogłam. Usiłowałam. Komentarz się nie zapisywał i nie zapisał się. A teraz proszę przestać robić uniki i odpowiedzieć na pytania, zwłaszcza moje. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 23:54 Napisałaś, że Twoje komentarze znikły. Ktoś mógłby więc sobie pomyśleć, że je skasowałem. O pośle Jakim również piszesz, a może Ci się wydaje, że tak powiedział, bo nie sądzę, żeby tak się przechwalał, a zdarzało się, że już manipulowano jego słowami dotyczącymi syna z ZD. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:01 Cóż, jeśli sugerujesz, że nie piszę prawdy, tylko mi się wydaje lub zostałam zmanipulowana, to właściwie po co rozmawiamy? Zwłaszcza że ciągle robisz uniki i NIE ODPOWIADASZ NA PYTANIA JUŻ ZADANE. Na pewno mi się nie zdaje, bo solidnie mnie to wkurzyło, więc dobrze zapamiętałam. Nie sądzę też, żeby Jaki "przechwalał się". Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:03 Ach, no i poproszę linka do mojej wypowiedzi, że te komentarze znikły. Dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:16 taki-sobie-nick napisała: > Ach, no i poproszę linka do mojej wypowiedzi, że te komentarze znikły. D > osłownie. Tak to wyglądało: taki-sobie-nick Re: Bąbelki kochają już od poczęcia 23.05.21, 22:17 "To ja jeszcze zapytam, dlaczego mnie nie widać na twoim forum, bo napisałam dwa komentarze." Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:18 Gdzie tu jest słowo znikły? Piszesz o mnie nieprawdę. Owszem, napisałam i próbowałam puścić, nie poszły. Poza tym mnie oczerniasz i nie odpowiadasz na moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:19 Unikasz odpowiedzi na trudne pytania, za to atakujesz rozmówcę, często nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:06 Ale tak można pomyśleć o kimś kto mówi "stać mnie", że się tym chwali. Widzę, że jeśli komuś nie ufasz, to piszesz o nim nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:27 Najpierw proszę mnie przeprosić za oczernianie. Nie widzę powodu, żeby rozpatrywać Jakiego w kontekście mojego zaufania czy jego braku. Sama teza, że piszę nieprawdę o osobach, którym nie ufam zawiera oszczerstwo, i to podwójne. Po pierwsze, ogólne - że postępuję według opisanej zasady. Po drugie, w tym przypadku oczerniasz mnie, jakobym pisała nieprawdę konkretnie o Jakim. Tylko dlatego, że ty nie potrafisz czegoś tam wyszukać! Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:29 Poza tym stawiam ci ultimatum. W ciągu 24 godzin odpowiadasz na wszystkie moje pytania, także z wątków o Annie Jaki i poprzedniego, w którym zadałam 5 pytań, albo przestajemy rozmawiać. Rozmowa z kimś, kto czyni mi ciągłe zarzuty, oczernia, a sam robi uniki i nie odpowiada mi W ISTOTNYCH KWESTIACH, nie odpowiada mi. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:43 Czemu wtedy nie sprostowałas swojego komentarza o rzekomym wpisie na moim forum tak jak napisałaś to po zastanowieniu w obecnym wątku. Ktoś inny odnośnie tego wyznał nieprawdziwe wnioski: iwles Re: Bąbelki kochają już od poczęcia 25.05.21, 01:47 "Kłamiesz a2, aż się kurzy. Nie ma czegoś takiego, jak zablokowanie forum. A tym bardziej, jeśli taki-sobie-nick coś napisał. Skasowałeś jego posty, a nie całe forum, klamczuszku." Widzisz, zapoczątkowałaś o mnie plotkę i zamiast zakończyć to i mnie przeprosić Ty posądzasz mnie o oczernianie i stawiasz śmieszne ultimatum Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:25 taki-sobie-nick napisała: > Najpierw proszę mnie przeprosić za oczernianie... To przykre, że nie potrafisz przyznać się do błędu i zasłaniasz się wymyślonym oczernianiem jak również domaganiem się udzielenie odpowiedzi na pytania w innych wątkach, co traktuję jako próbę odwrócenia od siebie uwagi, że napisałaś o Jakim to, na co nie możesz znaleźć potwierdzenia. Swoją drogą, to na niektóre Twoje pytania z tych 4 dawno już odpowiedziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:37 gloria.tv/post/2RQstuEYkYBpCQq6vYw9pjtUs A teraz przeprosiny dodatkowe za to, że rzekomo nie potrafię przyznać się do błędu i że pytając próbuję odwrócić od tego uwagę - plus oczywiście poprzednie. Dopiero teraz znalazłam. Masz jeszcze 23 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 02:10 Obawiam się, że dodasz sobie następne roszczenie ponieważ słowa Jakiego wyrwałaś z kontekstu, który wygląda tak: "Zaznacza jednak, że jego – jako posła – stać na skuteczną rehabilitację syna. W miarę możliwości pomaga zatem biedniejszym." Czyli ma świadomość, że skoro jest posłem to pokryć koszty leczenia i dlatego pomaga innym mniej założonym. A wcześniej w zalinkowanym źródle jest mowa o tym, o czym ja pisałem w moim pierwszym komentarzu: "Pytany o to jak zniósł wiadomość o chorobie syna odpowiedział, że jest głęboko wierzącym człowiekiem i uznał, że jest to jakieś zadanie dla niego"... Nie masz co czekać żadnych 23 godzin, ponieważ same Twoje słowa stawiają Cię w niekorzystnym świetle i świadczą o Twoim uprzedzeniu do rzeczonego posła i do mnie, więc bez żadnej refleksji z Twojej strony również nie widzę możliwości dalszej wymiany zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 02:13 *może pokryć *mniej zamożnym Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 01.06.21, 02:22 Gwoli ścisłości, 24 godziny minęły prawie dwie godziny temu. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 01.06.21, 10:38 taki-sobie-nick napisała: > Gwoli ścisłości, 24 godziny minęły prawie dwie godziny temu. No dobrze, nie chciałem Cię urazić, przepraszam. Może źle odebrałem Twoje słowa, bo zirytowało mnie dopominanie się odpowiedzi na Twoje pytania w innych wątkach. Wybacz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 01.06.21, 22:06 [nie czytam odpowiedzi a2-a] Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:12 Doczytałem, że w innym wątku też "cytujesz" te nieszczęsne: "stać mnie" W Twoim powyżej masz przykład jak to jest odbierane przez innych: "Poseł Jaki rzyga nam tu swoim bezwstydnym "stać mnie"" Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:44 nie ma terapii „na zespol Downa” tego sie nie leczy czlowiek po prostu ma taki genom. Zasadniczo przy obecnym postępie medycyny - leczenie jako takie masz za darmo (i coraz wiecej dzieci z ZD dożywa doroslosci) teraz pytanie co mozna terapeutyzowac. No glownie fizjoterapia, logopeda itd cudow tu nie bedzie. Zobacz ile kosztuje godzina terapii pomnóż sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:00 I pomyśleć, że to wszystko za kasę z tej znienawidzonej Unii... On, Szydło i reszta, jak oni tam się muszą męczyć patrząc na te niebieskie szmaty. Ale czego się nie robi dla pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:30 Warszawiacy tak zadecydowali nie wybierając go na prezydenta stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 09:22 Coś pokrętne to twoje myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 09:38 Cytowany przez autorkę wątku wywiad, gdzie miały paść słowa Jakiego jest z 2015 roku. W tym czasie był on posłem na Sejm RP do 2019 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 14:57 Tak czy siak tatuś bywając wszędzie, byle nie w domu, specjalnie się przy dziecku nie zmęczy, w którym parlamencie by nie był. Dzieckiem zdaje się na codzień babcia się zajmuje. Podobnie zresztą i Godek - doprawdy nie wiem, kiedy ona jest z tym swoim Muminkiem, skoro cały czas a to podpisy zbiera, a to jakieś wystąpienie, a to wywiad. Odpowiedz Link Zgłoś