Dodaj do ulubionych

A propos wątku o bąbelkach

20.05.21, 00:06
Poseł Jaki twierdził, że stać go na terapię syna z ZD.

Nie ujawnił jednak, cwaniak, ile płaci.

Ktoś wie? Oczywiście osoby z ZD są różne, ale na jakimś przykładzie, ile to kosztuje miesięcznie?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:34
      Co, nikt nie wie?
      • arthwen Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:57
        Wyluzuj, jest po północy, a ty po pół godzinie już desperujesz tongue_out
    • berdebul Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:34
      Pani matka od dzieciaków cudaków pisała ile płacą za turnus. 2.5 k od dziecka, a turnusy są 4 w roku. Plus rehabilitacja zależna od potrzeb (fizjo, logopeda...). Spokojnie drugie tyle miesięcznie. Na NFZ masz wczesne wspomaganie, godzinkę tygodniowo.
      • little_fish Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:43
        Wczesne wspomaganie nie jest na NFZ, mogą być dwie godziny w tygodniu. Jak ktoś podpada pod ustawę za życiem to może być tych godzin plus 5. Na NFZ to raczej wczesna interwencja. Można łączyć jedno z drugim.
        • memphis90 Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 20:12
          Jest wczesne wspomaganie na NFZ. Przynajmniej u mnie dokładnie tak się nazywa poradnia i normalnie na nfz przyjmuje.
          • kamin Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 20:21
            Dziwne. We wczesnym wspomaganiu pracują nauczyciele na kartę nauczyciela. Co ma do tego NFZ?
    • arthwen Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 00:56
      Fizjoterapia 100-150 za godzinę.
      Neurologopeda zaczyna się od 150 zł/h.
      W zależności od potrzeb dziecko musi mieć od paru godzin tgodniowo do parunastu.
      Wszelkie dodatkowe schorzenia - dochodzą dodatkowe terapie i badania.
      Przedszkole terapeutyczne - rozrzut jest bardzo duży, nie sposób oszacować, bo zależy od miasta, zakresu zajęć z dzieckiem itp.

• triss_merigold6 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:41
      Jeśli ma dziecko w szkole specjalnej dla umiarkowanie upośledzonych lub tzw. szkole życia, to niewiele, bo terapie i ćwiczenia są w szkole.
      • primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:52
        Pan Jaki może zagospodarować dziecku resztę dnia zajęciami płatnymi, choćby to była dogoterapia, relaksacja czy chromoterapia.
        • triss_merigold6 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:59
          Naturalnie, i większość będzie bez sensu, Downa mu nie uleczą. Przy upośledzeniu umysłowym kluczowe jest nauczenie skutecznego komunikowania się i samoobsługi, reszta to wisienki na torcikach.
          • fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:24
            nie do końca się z tobą zgadzam, trening umysłowy może zdziałać cuda, niestety z cudem graniczy znalezienie kogoś kto się na tym zna, mózg jest elastyczny, przy prawidłowej stymulacji idzie do przodu, niestety, jw
            • triss_merigold6 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:28
              Tak, wczesne wspomaganie rozwoju działa cuda, a potem przychodzi burza hormonów w okresie dojrzewania i dziecko się resetuje (może nie do ustawień fabrycznych, ale spowolnienie lub cofnięcie się w rozwoju intelektualnym jest).
              • fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:33
                moje się nie zresetowało, może dlatego że rozwój idzie brdzo powoli, choć nie mam wątpliwości że bez naszej pracy byłoby o wiele gorzej, bacząc na stan wyjściowy, ale co ja tam wiem, to tylko takie co by było gdyby
          • primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 14:31
            Tak, ale czas jest zagospodarowany i, mam nadzieję, przyjemnie dla dziecka spędzony oraz ktoś na tym zarabia pieniądze na życia. Więc jakiś sens jest.
        • ichi51e Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:46
          Zagospodarować wszystko mozna ale nie ma zadnych dowodow ze 12h terapii dziennie lepiej dziala niz 2h.
      • fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:22
        Mojego do żadnej szkoły nie przyjęli, oprócz takiej gdzie musiałam płacić koszyk baksów co miesiąc a i tam po jakimś czasie uczciwie rozłożyli ręce.
        • larix_decidua77 Re: A propos wątku o bąbelkach 21.05.21, 14:21
          W Polsce? Nie ma opcji, że dziecka nie przyjmą w rejonie.
          • fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:05
            mam na myśli szkołę nadającą się do przyjęcia dziecka w jego sytuacji, bo rejonówkę też przerabialiśmy i daliśmy sobie spokój po kilku latach uczęszczania bez jakiegokolwiek rezultatu
            owszem rejonówka nie może odmówić przyjęcia dziecka, co z tego kiedy posłać takie dziecko jak moje do rejonówki to męka dla nego, dla kolegów z klasy, dla nauczycieli i wreszcie dla rodziców, nie polecam
    • primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:49
      Myślę, że sky is the limit.
      • ichi51e Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:47
        Owszem - mozna dziecku fundować delfinoterapie na Ukrainie tyle ze to nie przeklada sie na jakies faktyczne efekty.
        • primula.alpicola Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 14:32
          Ale dziecko ma zajęty przyjemnie czas i jakieś bodźce.
    • jdylag75 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:51
      Ale jak to stać.... to nie jest tak, że "państwo" wszystko finansuje niemal od poczęcia?
      • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:22
        Daj spokój z tymi kpinami.
    • fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 07:55
      Poseł Jaki rzyga nam tu swoim bezwstydnym "stać mnie", a gdzie refleksja czy innych rodziców stać. Jacy oboje pracują z tego co deklarują, którzy rodzice ciężko upośledzonych dzieci mogą sobie na to pozwolić? Ciężkie upośledzenie dziecka rozwala rodzinę nie tylko psychicznie ale rónież, i to bardzo mocno, ekonomicznie. Poseł Jaki myśli o tym czy tylko o własnej d...?
      • grey_delphinum Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:05
        Ale że Ty się dziwisz...
        Rozumiem, że ostatnie zdanie to pytanie retoryczne.
        • fitfood1664 Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:20
          Ja się już niczemu nie dziwię, mnie tylko gniew ogarnia ale z tego gniewu gówno będzie, poza tym że zabiorę temu krajowi moje podatki i dam innemu który może będzie więcej wart choć nie ma nic pewnego. Bo godne traktowanie niepełnosprawnycn to chyba tylko na Florydzie czy gdzieś...
    • marta.graca Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 08:17
      Z bloga znajomej: miesięczne terapie sumują się (z różnymi wahaniami) następująco: fizjoterapia 100zł/h x 4/mc, logopeda 95zł/h x 4/mc, SI 95zł/h x 4/mc. Z doskoku elektrostymulacja 250zł, okulista 250zł, neurolog 200zł.
      • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:23
        1160, a "z doskoku" to jak często?
    • trzebasiebawic Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:48
      Zapytaj aaaaaaa czy jak mu tam. Zna się na temacie to niech wyjaśni.
      • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 20.05.21, 22:52
        Już się rozpędziłam. Zadałam mu cztery pytania, okazało się, że są z tezą. Zebrałam je razem i zażądałam odpowiedzi, które są z tezą, co to za tezy i żeby odpowiedzieć na pozostałe.

Doczekałam się odpowiedzi "Dobry żart" plus obowiązkowa emotikonka.
    • larix_decidua77 Re: A propos wątku o bąbelkach 21.05.21, 14:30
      To zależy. W mojej placówce dziecko do momentu rozpoczęcia nauki (9-10 lat), ma darmowe przedszkole specjalne (grupy do 5 osob), (pow. 5 h oplata 0.5 zł za godzinę). Do tego 2 h wczesnego wspomagania rozwoju wg zaleceń z poradniu, plus do 5 h z programu za życiem. W ramach tego może mieć: logopedę, rehabilitanta, terapeutę SI, tyflopedagoga, surdopedagoga, neurologopedę - za darmo. Do tego darmowa dogoterapia i przed covidem hipoterapia (1 raz w tyg).
      Gdy pójdzie do szkoły jest w klasie najczęściej 4 osobowej, ma 2 rewalidacje ogólnorozwojowe (w tym może mieć te zajęcia z logopedą lub terapeutą SI.) Jeśli ma w orzeczeniu rehabilitację (a ZD ma zawsze) to 1 h rehabilitacji i 1 h logopedy. Wszystko gratis i bez łaski.
      Ale ja nie mieszkam w Warszawie tylko na zadupiu (180 tys mieszkancow). Szkoła nie jest jedyna w mieście i nie ma problemu z dostaniem się.
    • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:18
      taki-sobie-nick napisała:

> Poseł Jaki twierdził, że stać go na terapię syna z ZD.

W jakim sensie? Czy chodzi o to, że stać go materialnie na terapię syna z ZD, czy może Jaki powiedział, że stać go na podjęcie wyzwania od losu, aby wychowywać i zajmować się chorym dzieckiem?
      Nie mogę znaleźć źródła tej wypowiedzi.
      • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:41
        Zdecydowanie o pieniądze.

Ja też nie, ale zapewniam, że to słyszałam/czytałam.

Uciekłeś z wątku o macierzyństwie, nie wspominając już o tym, że NADAL nie odpowiedziałeś mi na cztery pytania w jeszcze dawniejszym wątku.
        • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 23:05
          Zastanawiam się wpierw, jak mogłaś napisać komentarze na moim forum, skoro było zablokowane.
          • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 23:43
            Nie mogłam. Usiłowałam. Komentarz się nie zapisywał i nie zapisał się.

A teraz proszę przestać robić uniki i odpowiedzieć na pytania, zwłaszcza moje.
            • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 23:54
              Napisałaś, że Twoje komentarze znikły.
              Ktoś mógłby więc sobie pomyśleć, że je skasowałem.
              O pośle Jakim również piszesz, a może Ci się wydaje, że tak powiedział, bo nie sądzę, żeby tak się przechwalał, a zdarzało się, że już manipulowano jego słowami dotyczącymi syna z ZD.
              • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:01
                Cóż, jeśli sugerujesz, że nie piszę prawdy, tylko mi się wydaje lub zostałam zmanipulowana, to właściwie po co rozmawiamy?

Zwłaszcza że ciągle robisz uniki i NIE ODPOWIADASZ NA PYTANIA JUŻ ZADANE.

Na pewno mi się nie zdaje, bo solidnie mnie to wkurzyło, więc dobrze zapamiętałam.

Nie sądzę też, żeby Jaki "przechwalał się".

• taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:03
                  Ach, no i poproszę linka do mojej wypowiedzi, że te komentarze znikły. Dosłownie.
                  • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:16

> Ach, no i poproszę linka do mojej wypowiedzi, że te komentarze znikły. D
                    > osłownie.

Tak to wyglądało:
                    taki-sobie-nick Re: Bąbelki kochają już od poczęcia smile 23.05.21, 22:17
                    "To ja jeszcze zapytam, dlaczego mnie nie widać na twoim forum, bo napisałam dwa komentarze."
                    • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:18
                      Gdzie tu jest słowo znikły? Piszesz o mnie nieprawdę.

Owszem, napisałam i próbowałam puścić, nie poszły.

Poza tym mnie oczerniasz i nie odpowiadasz na moje pytania.
                      • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:19
                        Unikasz odpowiedzi na trudne pytania, za to atakujesz rozmówcę, często nie fair.

• a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:06
                  Ale tak można pomyśleć o kimś kto mówi "stać mnie", że się tym chwali.

Widzę, że jeśli komuś nie ufasz, to piszesz o nim nieprawdę.
                  • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:09
                    Oczerniasz mnie.
                    • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:23
                      A ufasz Jakiemu?
                      • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:27
                        Najpierw proszę mnie przeprosić za oczernianie. Nie widzę powodu, żeby rozpatrywać Jakiego w kontekście mojego zaufania czy jego braku.

Sama teza, że piszę nieprawdę o osobach, którym nie ufam zawiera oszczerstwo, i to podwójne.

Po pierwsze, ogólne - że postępuję według opisanej zasady.

Po drugie, w tym przypadku oczerniasz mnie, jakobym pisała nieprawdę konkretnie o Jakim.

Tylko dlatego, że ty nie potrafisz czegoś tam wyszukać!
                        • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:29
                          Poza tym stawiam ci ultimatum.

W ciągu 24 godzin odpowiadasz na wszystkie moje pytania, także z wątków o Annie Jaki i poprzedniego, w którym zadałam 5 pytań, albo przestajemy rozmawiać.

Rozmowa z kimś, kto czyni mi ciągłe zarzuty, oczernia, a sam robi uniki i nie odpowiada mi W ISTOTNYCH KWESTIACH, nie odpowiada mi.
                          • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:43
                            Czemu wtedy nie sprostowałas swojego komentarza o rzekomym wpisie na moim forum tak jak napisałaś to po zastanowieniu w obecnym wątku. Ktoś inny odnośnie tego wyznał nieprawdziwe wnioski:

iwles Re: Bąbelki kochają już od poczęcia smile 25.05.21, 01:47

"Kłamiesz a2, aż się kurzy.
                            Nie ma czegoś takiego, jak zablokowanie forum. A tym bardziej, jeśli taki-sobie-nick coś napisał.
                            Skasowałeś jego posty, a nie całe forum, klamczuszku."

Widzisz, zapoczątkowałaś o mnie plotkę i zamiast zakończyć to i mnie przeprosić Ty posądzasz mnie o oczernianie i stawiasz śmieszne ultimatum smile
                        • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:25

> Najpierw proszę mnie przeprosić za oczernianie...

To przykre, że nie potrafisz przyznać się do błędu i zasłaniasz się wymyślonym oczernianiem jak również domaganiem się udzielenie odpowiedzi na pytania w innych wątkach, co traktuję jako próbę odwrócenia od siebie uwagi, że napisałaś o Jakim to, na co nie możesz znaleźć potwierdzenia.
                          Swoją drogą, to na niektóre Twoje pytania z tych 4 dawno już odpowiedziałem...
                          • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:37
                            gloria.tv/post/2RQstuEYkYBpCQq6vYw9pjtUs

A teraz przeprosiny dodatkowe za to, że rzekomo nie potrafię przyznać się do błędu i że pytając próbuję odwrócić od tego uwagę - plus oczywiście poprzednie.

Dopiero teraz znalazłam.

Masz jeszcze 23 godziny.
                            • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 02:10
                              Obawiam się, że dodasz sobie następne roszczenie ponieważ słowa Jakiego wyrwałaś z kontekstu, który wygląda tak: "Zaznacza jednak, że jego – jako posła – stać na skuteczną rehabilitację syna. W miarę możliwości pomaga zatem biedniejszym." Czyli ma świadomość, że skoro jest posłem to pokryć koszty leczenia i dlatego pomaga innym mniej założonym.
                              A wcześniej w zalinkowanym źródle jest mowa o tym, o czym ja pisałem w moim pierwszym komentarzu: "Pytany o to jak zniósł wiadomość o chorobie syna odpowiedział, że jest głęboko wierzącym człowiekiem i uznał, że jest to jakieś zadanie dla niego"...
                              Nie masz co czekać żadnych 23 godzin, ponieważ same Twoje słowa stawiają Cię w niekorzystnym świetle i świadczą o Twoim uprzedzeniu do rzeczonego posła i do mnie, więc bez żadnej refleksji z Twojej strony również nie widzę możliwości dalszej wymiany zdań.
                              • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 02:13
                                *może pokryć
                                *mniej zamożnym
                            • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 01.06.21, 02:22
                              Gwoli ścisłości, 24 godziny minęły prawie dwie godziny temu.
                              • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 01.06.21, 10:38

> Gwoli ścisłości, 24 godziny minęły prawie dwie godziny temu.

No dobrze, nie chciałem Cię urazić, przepraszam.

Może źle odebrałem Twoje słowa, bo zirytowało mnie dopominanie się odpowiedzi na Twoje pytania w innych wątkach. Wybacz mi.
                              • taki-sobie-nick Re: A propos wątku o bąbelkach 01.06.21, 22:06
                                [nie czytam odpowiedzi a2-a]
                • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:12
                  Doczytałem, że w innym wątku też "cytujesz" te nieszczęsne: "stać mnie"

W Twoim powyżej masz przykład jak to jest odbierane przez innych:
                  "Poseł Jaki rzyga nam tu swoim bezwstydnym "stać mnie""

• ichi51e Re: A propos wątku o bąbelkach 30.05.21, 22:44
      nie ma terapii „na zespol Downa” tego sie nie leczy czlowiek po prostu ma taki genom. Zasadniczo przy obecnym postępie medycyny - leczenie jako takie masz za darmo (i coraz wiecej dzieci z ZD dożywa doroslosci) teraz pytanie co mozna terapeutyzowac. No glownie fizjoterapia, logopeda itd cudow tu nie bedzie. Zobacz ile kosztuje godzina terapii pomnóż sobie.
    • kropkaa Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 00:00
      I pomyśleć, że to wszystko za kasę z tej znienawidzonej Unii... On, Szydło i reszta, jak oni tam się muszą męczyć patrząc na te niebieskie szmaty. Ale czego się nie robi dla pieniędzy.
      • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 01:30
        Warszawiacy tak zadecydowali nie wybierając go na prezydenta stolicy smile
        • kropkaa Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 09:22
          Coś pokrętne to twoje myślenie.
          • a2-a Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 09:38
            Cytowany przez autorkę wątku wywiad, gdzie miały paść słowa Jakiego jest z 2015 roku. W tym czasie był on posłem na Sejm RP do 2019 roku.
            • kropkaa Re: A propos wątku o bąbelkach 31.05.21, 14:57
              Tak czy siak tatuś bywając wszędzie, byle nie w domu, specjalnie się przy dziecku nie zmęczy, w którym parlamencie by nie był. Dzieckiem zdaje się na codzień babcia się zajmuje.
              Podobnie zresztą i Godek - doprawdy nie wiem, kiedy ona jest z tym swoim Muminkiem, skoro cały czas a to podpisy zbiera, a to jakieś wystąpienie, a to wywiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka