nenia1 Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:18 Nie wszystkie imiona mają fajne zdrobnienia, niektórych zdrobnień po prostu nie lubię, imię normalnie bardzo mi się podoba, ale na zdrobnienie cierpnę przykładowo Artur, zdrobnienie Artek, albo Marzena - Marzuś, brrrr. Są imiona gdzie odwrotnie, podoba mi się zdrobnienie, Barbaba jest nadęte ale Basia brzmi całkiem miło, kwestia osobnicza pewnie. Osobiście bywa, że zdrabniam, ale często mówię też córuś. Mam pewnie po tacie bo on właściwie nie mówi inaczej niż córuś czy córuniu, albo zdrabnia moje imię, akurat mam ładne zdrobnienie, siostra już mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 19:53 Uwielbiam zdrabniać imiona Moim dzieciom wybrałam takie, by miały dużo różnych form (np. Maria, Marysia, Mania, Marycha, Mery, Rysia, Maniusia, Marynia...). Czasem pytam, jaką formę imienia ktoś lubi (np. Jakub-Kuba, Asia-Joasia). Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:16 W stosunku do swoich uczniów działam trochę na zasadzie przekory: im starsi uczniowie, tym bardziej zdrabniam ich imiona. Dla zabawy i rozładowania napięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 22:23 Zwisa mi to. Jak dziecku się coś nie podoba, to daje znać, a mnie samej nie ruszają zdrobnienia w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 23:26 Jest mi to doskonałe obojętne, sama nie zdrabniam Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 23:30 Zdrabniam bo ma 2 lata. Ale mówię też czasami pełnym imieniem bo jest ładne i jak ja przedstawiam to też pełnym imieniem. Ja natomiast nie cierpię jak się zdrabnia moje imię. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Zdrabnianie imion 26.05.21, 23:35 Zdrabniam wlasnie w taki mega infantylny sposob Mam z moimi nastolatkami ustalone, zd moge tak robic tylko gdy kolegów dzieci nie ma obok Cala rodzina tez sie do nich zwraca podobnie, wiec sa przyzwyczajeni. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 08:55 Zdrabnianie imion nie wkurza mnie tak jak seplenienie czy jak to inaczej się zwie... Swego czasu teściowa pouczała mnie że mówiąc do dzieci nie wolno seplenić, tylko trzeba mówić normalnie. I co? Za każdym razem kiedy słyszę ją jak zwraca się do najmłodszych wnuków aż zgrzytam zębami. " No cio, Emilećko, gdzie maś ziabawećki?" Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:04 Nie lubię, na szczęście ja i córka mamy imiona nie dające się za bardzo zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:19 kkalipso napisała: > ale jest taka kochana Tu mamy wyjaśnienie, - zdrobnień używają zwykle ludzie ciepli i serdeczni. Jeżeli kogoś się lubi, to się chce jak najsympatyczniej do niego zwracać. Natomiast ci drudzy, to często ludzie z drągiem w... Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:22 Uwielbiam zdrabniać, jak chyba wielu emigrantów, którym tęskno za polskim w otoczeniu. Moje córki mają imiona naturalnie nadające się do zdrabniania, natomiast syn ma dwa imiona z tych krótkich i uniwersalnych, ale i tak udaje nam się je zdrabniać ile wlezie, choć brzmi to pewnie zabawnie, mąż narzeka, że to jakaś polska choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:23 Mój ma Aleksander a wołam na niego Lolcio i co mi zrobicie? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 09:45 Zdrabniam, zgrubiam, tworzę. Lubię to. Moje też bywało różnie przeinaczane, jedna forma wyjątkowo mi przypadła do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 11:20 Oczywiście, że zdrabniam. Daniuś, Daniek, Dań, Daniulek... Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 11:40 Ja zdrabniam imiona moich dzieci, w sposób podobny do robienia z Lecha Lesia albo Leszka. Średnio lubię jak inni zdrabniaja za mną ale zależy jak blisko jest ta osoba z nami i z dzieckiem. Ma to też związek z tym, że moje dzieci mają polskie imiona i zdrabniam je tez po polsku, więc niejako traktuje to jako coś intymnego, pomiędzy mną a dzieckiem - coś jak na przykład nazywanie męża kotkiem czy kochaniem. Jak ktoś tego ,,Lesia" próbuje powtórzyć to jeszcze jakoś przymkne oko, choć często brzmi to niezbyt dobrze, ale jak już próbuje napisać coś jak Leshyo to mnie to mierzi. Dodam, że o synach do innych mówię zawsze używając ich pełnych imion i tak ich też przedstawiam i są to imiona polskie ale łatwe do wymówienia i często występujące w innych językach z troszkę inna pisownia, ale podobna wymowa. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 11:42 Zgrubiam i przeinaczam też, ale to forma zabawy ze starszym i to kopiuje tylko mąż Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 13:56 Pewnie, że tak. To masa informacji dla dziecka Jeśli mówię pełne całe poważne imię to wiadomo-oho-cos poważnego się kroi. Jak najbardziej zdrabiam. Nie wiem jakim cudem ale od zawsze we wszystkich środowiskach , otoczeniu , grupach w których bywam prędzej czy później mówi się do mnie moim zdrobniałym imieniem. Już kilka razy sie pytałam ludzi : dlaczego ?? Ale nie potrafili odpowiedzieć nic innego : a bo ty taka fajna jesteś ( yyyyy ). Najlepsze, że również mówią tak do mnie mnie dzieci : Pani Iksiu.... Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 14:17 wapaha napisała: . Najlepsze, że również mó > wią tak do mnie mnie dzieci : Pani Iksiu.... Chyba: Pani Wapaszeńko Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 17:23 mój syn sam wymyślił zdrobnienie swojego imienia, absolutnie nietypowe. mówimy tak, to silniejsze od nas... osobiście lubię raczej "zgrubienia". Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Zdrabnianie imion 27.05.21, 17:43 Mój syn nie lubi od małego zdrabniania jego imienia więc mu wymyśliłam ksywę, a córki imię zdrabniam na tysiąc sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś