Dodaj do ulubionych

Jak napisać CV

22.06.21, 12:23
Bo niby jest mnóstwo rad w internecie ale czy aktualne ? Czy są tu emamy pracujace jako rekruter , panie z HR ? kiedy pisze cv , to zamieszczam tam informacje z prac na które mam potwierdzenie w formie świadectwa pracy . w rzeczywistości pracowałam za małolata w wielu miejscach na czarno ale czy moge to napisać ? Czy pracodawce bedzie interesować to że 20 lat temu byłam na truskawkach w niemczech ? A jak z praktyką studencką ?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Jak napisać CV 22.06.21, 12:25
      Pisz o doświadczeniu "poważnym" (czyli nie truskawki 20 lat temu) i związanym z pracą, o którą się starasz.
    • leosia-wspaniala Re: Jak napisać CV 22.06.21, 12:33
      >Czy pracodawce bedzie interesować to że 20 lat temu byłam na truskawkach w niemczech ? A jak z praktyką studencką ?

Nie, nie będzie go to interesować. Ciebie by interesowało, czy przyszła księgowa/recepcjonistka/kelnerka 20 lat temu zbierała truskawki czy niańczyła dzieci?
      • danka88 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 13:54
        A praca w pizzerii ? a np 2 mieseczna praca jako inkasent ? Nie posiadam na to papierów
        • angazetka Re: Jak napisać CV 22.06.21, 13:58
          Papiery się ma, a nie posiada smile Chyba że to papiery wartościowe.
          Pisz to, co ma znaczenie w danej firmie.
    • profes79 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 13:52
      Piszesz o najbardziej aktualnym i istotnym doświadczeniu. Za czasów studenckich i postudenckich chwaliłem się pracami na zlecenia itd. bo chciałem pokazać, że nie siedziałem na dupie. Teraz pracodawcę bardziej interesuje 10 lat stażu w obecnym miejscu niż to, że 20 lat temu pracowałem w jakiejś firmie jako goniec czy odbywałem staż absolwencki z PUP w jakimś urzędzie.
      • danka88 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 13:58
        To wychodzi na to że mam ubogie cv , pracodawca pomyśli właśnie że siedziałam na dupie . w mojej ,,karierze,, zawodowej mam kilkuletnie luki spowodowane okresami kiedy byłam w ciąży i opieki nad dziećmi . szukam pracy i jak na razie cisza
        • angazetka Re: Jak napisać CV 22.06.21, 14:04
          Ale te luki są normalne.
          • profes79 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 14:13
            I zapytana bez problemu powiesz - ciąża/macierzyński/opieka nad dziećmi.

Ja w swoim CV też mam luki - co prawda krótsze - bo nie wpisywałem tam pewnych mniej lub bardziej dorywczych zajęć a ciągłość zatrudnienia jako takiego mam mniej więcej od 2010 roku.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Jak napisać CV 22.06.21, 16:34
            No raczej nie, bo zwyczajowo ciaża nie przerywa ciągłości pracy, chyba, że się pracy nie miało albo samemu zwalnialo bo lekarz nie dal l4 od wyniku testu - znam taki przypadek ;P
            • 35wcieniu Re: Jak napisać CV 22.06.21, 16:46
              Ale wiesz, ludzie miewają umowy inne niz o pracę na nieokreślony. Jak ci się kończy w trakcie ciąży to ja przedłużają do dnia porodu i tyle.
    • 18lipcowa3 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 15:54
      Ja zapłaciłam hajsy i mi firma napisała cv.
      Warto było bo dostałam pracę marzeń.
      • 18lipcowa3 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 15:55
        Oczywiście wiadomo że cv to tylko część i oczarowałam na rozmowie ale jestem pewna że cv zwróciło uwagę dlatego nie zaprosili
    • fomica Re: Jak napisać CV 22.06.21, 16:06
      Ja nie jestem z hr, ale akurat przeprowadzam rekrutację do zespołu i przeglądam cv. Czego nie rób: nie używaj maili typu "kasiunia88", nie wysyłaj cv krzywego, z nierówną czcionką, z akapitami robionymi spacją. Im dawniej tym pisz krócej, nagłówek i pół zdania opisu obowiązków; im bardziej aktualne tym obszerniej, bo wiadomo że to pamiętasz i znasz się na bieżąco. Daruj sobie te truskawki, owoce, opieke nad dziecmi (no chyba że to akurat twój profil i aplikujesz na stanowisko specjalisty ds. zbierania truskawek). Te prace dorywcze opisz jednym zbiorczym punktem "prace dorywcze" - i tu można wymienić jakie, w jednym zdaniu.
      • danka88 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 18:34
        A jak ze zdjęciem ? Trzeba dodać ?
        • annia_ko Re: Jak napisać CV 22.06.21, 21:16
          Pewnie zależy jakie zajęcie. Ja nie daję, ale u mnie w pracy wygląd nie ma znaczenia. Jak ktoś chce to i tak sobie doszuka na linkedin czy social media
    • asfiksja Re: Jak napisać CV 22.06.21, 16:17
      Tylko doświadczenie istotne dla stanowiska i niedawne. Nikogo nie interesują truskawki w Niemczech, praktyki ani czasy zamierzchłe (no chyba, że akurat wtedy masz jakąś bombę w życiorysie, np. byłaś korespondentką wojenną z Sarajewa albo działałaś na rzecz pokoju na Timorze Wschodnim). Bardziej istotne niż chronologia (przynajmniej w mojej branży) jest meritum, tzn. przy jakich konkretnie projektach dla kogo i co robiłaś i jakie masz papiery/uprawnienia. W charakterze ciekawostki można napisać o hobby, jeśli masz (ale nie słuchanie muzyki czy podróże, bo takie to każdy ma).
      Polecam format europass i nie lać wody.
      • 35wcieniu Re: Jak napisać CV 22.06.21, 16:48
        Projekty big_grin
    • pamel-a1000 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 16:46
      pisz sukcesami (wdrożyłam, zmieniłam, wprowadziłam). zakres obowiazków nic nie mówi o tym jak sobie z nimi radziłaś
    • mojave Re: Jak napisać CV 22.06.21, 19:58
      I wysyłaj jako PDF a nie żaden word
    • jednoraz0w0 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 20:39
      danka88 napisał(a):

> w rzeczywistości
      > pracowałam za małolata w wielu miejscach na czarno ale czy moge to napisać ? C
      > zy pracodawce bedzie interesować to że 20 lat temu byłam na truskawkach w niemc
      > zech ?

Zakazu nie ma, ale po xuj?
    • szara.myszka.555 Re: Jak napisać CV 22.06.21, 21:11
      Jeżeli aplikujesz na stoisko z truskawkami, to jak najbardziej warto napisać o truskawkach w Niemczech. 😁

A tak na serio - każde CV powinno być napisane pod konkretną ofertę pracy. Należy w nim skupić się na tych umiejętnościach, których szuka ten konkretny pracodawca. Nie piszę tu o kłamaniu czy koloryzowaniu, tylko o wybraniu tych informacji, które są istotne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka