Dodaj do ulubionych

ukierunkowany lockdown

05.07.21, 19:55
Niedzielski:
"Te kwestie będą bardziej elastyczne, bardziej ukierunkowane na te regiony, gdzie jest niebezpiecznie, czyli tam, gdzie ten poziom wyszczepienia będzie stosunkowo mniejszy"
wiadomosci.wp.pl/wariant-delta-w-polsce-minister-zdrowia-zdradzil-liczbe-zakazen-6658054180140673v
LIKE IT

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 19:58
      Nie bardzo wierzę, że aż tak narażą się swojemu elektoratowi. Ale jeśli tak to jestem za.
      • cku1 Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:00
        Też jestem za.
      • arthwen Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:22
        Ale niech wprowadzą ten lockdown powiatami! Bo ja nie chcę oberwać rykoszetem za górali wink
        • daniela34 Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:29
          Tak, to chyba powiatami miałoby rzekomo być.
      • lauren6 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 09:55
        Nie wiem czy to zmiana uderzająca w elektorat pis.
        Wiejskie gminy bardzo łatwo wyszczepić. Kilka tysięcy szczepionek i masz poziom wyszczepienia ponad 50%. W dużych miastach tak łatwo nie pójdzie.
        • cku1 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 09:58
          W miastach juz jest ponad 50%. Wsie trzeba by na siłę szczepic, bo zwyczajnie tam chetnych brak.
          • lauren6 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 10:41
            50% rzuciłam jako przykład. Mogą ustawić sobie dowolne progi: w mniejszej społeczności łatwo je osiągnąć.
            Wczoraj w tvn24 pokazywali szczepionkobusy, które jeżdżą po podkarpackich wsiach i wyszczepiają ludzi jednodawkowym J&J. Byli pokazani tacy rolnicy oderwani od pługa, którym wcześniej nie chciało się załatwiać szczepienia. Skoro mobilny punkt szczepień przyjechał do nich to się zaszczepili.
        • daniela34 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 10:48
          Ależ wcale nie twierdzę, że trudno, tylko że mieszkańcy tam nie chcą się szczepić i stąd ciężko będzie o to, żeby zaszczepić te 50% czy ile tam powinno być. Owszem, niech szczepionkobusy jeżdżą, niech lekarz POZ dzwoni- jestem za wszystkimi takimi akcjami. Na pewno zwiększy to liczbę zaszczepionych, ale nie wierzę w to, że w takim Czarnym Dunajcu będzie znaczący wzrost ponad te 11%. Oni się nie szczepią nie dlatego, że to wymagałoby jakiegoś niewykonalnego wysiłku. Nie szczepią się, bo są przeciwni szczepionkom.

• dramatika Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 10:54
            daniela34 napisała:

< Nie szczepią się, bo są przeciwni szczepionkom.

Chociaż ty nie łżyj, pani prawnik. To, że ktoś nie chce się szczepić na obecną pandemię nie oznacza, że jest "przeciwny szczepionkom".
    • skumbrie Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:00
      Jeszcze niedawno zaszczepionych powracających z zagranicy omijała kwarantanna.
      Może jednak nie lajkuj, bo kolejny raz zrobisz z siebie idiotkę.
      • melikles Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:41
        I omija dalej.
        • dyzurny_troll_forum Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:43
          melikles napisał(a):

> I omija dalej.

To jest kwestia kilku, kilkudziesięciu dni.
          Góra do końca wakacji.
          • melikles Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:52
            Wróżka Zenobia....
            • dyzurny_troll_forum Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 21:04
              melikles napisał(a):

> Wróżka Zenobia....

Chcesz się założyć o jakiś dobry flakon?
    • runny.babbit Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:17
      Jasne 😄 zamkną kościoły na Podlasiu i pół Podhala, śnij dalej. Czy raczej nagle się okaże że trzeba przymknąć Poznań i Trójmiasto...
    • gryzelda71 Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:21
      To już zachorowalność nie będzie brana pod uwagę tylko liczba zaczepionych? Typu w gminie 10 przypadków zakażonych, ale tylko 10% zaszepionych i znów wszystko z domu?
      • runny.babbit Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:30
        Zluzujmy, pamiętacie jeszcze takie ładne kolorowe tablice że strefami? I 100 dni odpowiedzialności (narodowej)? I inne pomysły które nigdy nie weszły w życie?
        Ps Jak się Donald rozkręci i trzeba będzie mieć ostra walkę polityczną, to pandemię się schowa😉
        • bielanista Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 21:53
          Przywrócenie np. na początku roku zielonych stref oznaczałoby śmierć większej liczby osób. Brak lockdownu to więcej zgonów. Decyzja o obostrzeniach prawie do końca maja była słuszna. Zwłaszcza, że po nowym roku już były szczepionki. Mieliśmy ryzykować życiem emerytów czekających na szczepionki? Np. mój ojciec jeszcze emerytem nie jest, ale gdyby nie lockdown mógłby zdążyć zachorować przed szczepieniem i dzisiaj musiałbym nosić żałobę.
          • melikles Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 21:54
            A dlaczego musiałbyś nosić żałobę, józek?
            • madami Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 22:39
              Bo jak umiera ojciec nie emeryt na covida to przykłady syn wdziewa czarną kiecę i welon, i tak spędza kolejne 20 lat wyszywając krzyżykami święte obrazki big_grin
              • bielanista Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 22:51
                A Ty byś nie płakała po śmierci rodzica? Sorry, jak ma wybierać między życiem mojego ojca, a otwartymi dyskotekami dla próżnych gówniarzy, wybieram życie ojca.
                • runny.babbit Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 09:41
                  Twoja argumentacja w tym wątku jest na poziomie" a gdyby tu było przedszkole". Każda bzdurę można umotywować że to dla naszego zdrowia, bezpieczeństwa, zresztą władze od dawna to stosują i jak widać wciąż działa.
                  • bielanista Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 11:42
                    Brak lockdownu to więcej zgonów na covid, czy tego chcemy, czy nie.
                    • gryzelda71 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 12:24
                      Bzdura.
            • bielanista Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 22:50
              Bo by mi być może ojciec zmarł na covid przez brak lockdownu. Na szczęście wirus nie zdążył do niebo dotrzeć przed szczepieniem.
          • gryzelda71 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 08:23
            Twój ojciec z pakietem chorób towarzyszących?
    • mia_mia Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:32
      Powinny być brane pod uwagę dwie rzeczy, poziom wyszczepienia w okolicy i zaszczepienie konkretnej osoby.
    • dyzurny_troll_forum Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:42
      anorektycznazdzira napisała:

> LIKE IT

Tak, tak wierz dalej rządowi, tylko się potem nie dziwuj:

www.wprost.pl/koronawirus-w-polsce/10465552/koronawirus-kwarantanna-nawet-dla-zaszczepionych-od-kiedy-dlaczego-nowe-zasady.html
      • cku1 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 09:52
        Juz odszczekali.
    • madami Re: ukierunkowany lockdown 05.07.21, 20:55
      No nie wiem, to może zepsuła im się maszyna do losowania obostrzeń? Albo co? I kupili sobie maszynę do przepowiadania przyszłości! Bo matematyków od modeli epidemii mają słabiutkich wink - 100% brak trafień.
      • cku1 Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 09:53
        Kiedyś czytalam wywiad z jakąś laska co robi modele matematyczne pandemii. I mowila ze maja 100% trafności, bo na dzień x prognozowali zalozmy 20tys, a bylo 5...
        • madami Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 10:36
          Ja się przeanalizuje te rządowe modele - od razu widać, mają trafność wręcz ujemną big_grin nie trafili ani razu big_grinbig_grinbig_grin
    • jehanette Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 10:51
      Cudownie. A w razie wzrostu zakażeń zakaz wychodzenia dla każdego niezaszczepionego w wieku uprawniającym do szczepienia. Mogę się poświęcić i zanosić takim zakupy. Niech siedzą na tyłku i nie mutują wirusa, skoro nie chceili się zaszczepić jak cywilizowani ludzie.
    • droch Re: ukierunkowany lockdown 06.07.21, 12:29
      Gdyby wierzyć rządowi, to od marca 2020 kluczowe były najbliższe 2 tygodnie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka