Dodaj do ulubionych

Odkąd przestałam jeść chleb....

07.07.21, 22:06
...zauważyłam pewne pozytywne zmiany:

1. Chudnę, powoli ale do przodu
2. Włosy przestały mi się przetłuszcza
3. Najważniejsze: przestałam być zmęczona i obciążała.

Tak tylko chciałam się tym podzielić. Może to wszystko to jeden wielki przypadek.
Obserwuj wątek
    • sol_13 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:09
      Gratulacje.
      Ja nie umiem przestać całkiem jeść pieczywa, ale przerzucilam się na razowe i to+ cwiczenia i brak podżerania dało efekt w postaci -6 kg od początku roku.
    • melikles Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:12
      Teraz można zrozumieć tę otyłość przeszłych pokoleń.
      • panna_lila Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:38
        melikles napisał(a):

> Teraz można zrozumieć tę otyłość przeszłych pokoleń.
        >

o którym pokoleniu piszesz?
    • lukrecja46 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:12
      Nie jadłam pieczywa pół roku. Żadnego, nawet pół kromki. Efektów zero, absolutne i całkowite.
      • mayaalex Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:22
        o, dzieki, ze to napisalas! kocham pieczywo i pewnie dobrze by mi zrobilo odstawienie ale nie mam wystarczajacej sily woli smile a tak zawsze moge sie ludzic, ze u mnie tez by nie bylo zadnych efektow wink
      • jehanette Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:47
        Bo liczy się to, co zjesz i ile spalisz, a nie to czego nie zjesz 🤣 Jak ktoś nie ma alergii i nietolerancji to pieczywo jest takim samym składnikiem żywieniowym jak inne, ma też wartości odżywcze zależnie od tego z czego jest upieczone i jak, gluten nie jest zabójcą tylko roślinnym białkiem. Jak ktoś lubi pieczywo, nie ma powodu rezygnować. Chrupiąca bułeczka, mmm...
      • sam.222 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 11:40
        A ciasta i ciasteczka jadłaś?
    • abecadlowa1 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:19
      Lubię chleb
    • fibi00 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:31
      Ja chudłam przy zasadzie: zero chleba, zero ziemniaków i zero cukru. Z ziemniaków bez problemu mogłam zrezygnować (zastępowałam je kaszą, ryżem lub surówką). Z cukru z trudem ale też zrezygnowałam. Ale chyba najgorzej było mi zrezygnować z chleba... Zastępowałam go pieczywem chrupkim Wasa ale po kilku tygodniach rosło mi już w buzi i marzyłam o zjedzeniu takiego świeżego chrupiącego chleba....
    • mama-ola Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:33
      Jestem w stanie wytrzymać bez pieczywa tylko kilka dni. Podziwiam, że ktoś może dłużej smile Tak trzymać.
    • aurinko Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:40
      Moja endokrynolog zaleciła mi odstawienie pieczywa mimo że kupuję dobrej jakości pieczywo, w dodatku twierdzi, że ludzie za bardzo zapychają się pieczywem i dla wielu osób jest podstawą żywienia, co uważa za błąd.
    • fogito Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:42
      Mam takie same obserwacje.
    • nenia1 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 22:46
      Może kwestia osobnicza, sama lubię chleb choć nie jem go zbyt dużo i jest to chleb dobrej jakości kupowany na giełdzie ekologicznej, średnio zjem kromkę na dzień, i ani mi się włosy nie przetłuszczają, ani nie czuję się ociężała.
    • bywalec.hoteli Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 23:06
      A dla męża jesteś milsza? Jak wpłynęło na libido?

Chyba też będę musiał zrezygnować z chleba dla paru kilo wink ale wolałbym to omówić jednak z dietetykiem.
    • iksa.78 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 07.07.21, 23:44
      Ja odstawiłam chleb i słodycze. I chudnę.
      Ps.dlaczego odstawiłaś? Czy masz stan przedcukrzycowy?
      • paskap Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 00:42
        Ja tez lubię pieczywo, na kolację. Jakoś nie wyobrażam sobie czegoś innego. Może podsun kilka pomysłów co jadasz?
        • iksa.78 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:06
          Np.kasza jęczmienna perłowa + warzywa, płatki owsiane (tych nie gotuję bo wysoki IG, tylko zalewam wrzątkiem pod przykryciem), kasza jaglana, gryczana.
      • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:29
        Nie, ale tak jak kiedyś tu się chwaliłam, że tak ładnie schudłam, tak zapomniałam się pochwalić że w międzyczasie b.przytylam smile Pieczywo uwielbiam i jadłam je nagminnie. Wyeliminowalam bo nie potrafię jeść mniej więc postanowiłam schudnąć jedząc inaczej. smile
    • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:31
      Chciałam jeszcze sprecyzować z tym pieczywem. u mnie to nie tylko pieczywo, odstawilam też gluten czyli makarony etc...nie chodzę głodna a kilogramy lecą.
      • iksa.78 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:37
        Ja odstawiłam pieczywo ze względu na nietolerancję glukozy.
        A mogłabyś zdradzić co jadasz w zamian? Czy kasze, płatki owsiane i warzywa? Czym zastępujesz węglowodany w pieczywie?
        • wapaha Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:41
          iksa.78 napisała:

> Ja odstawiłam pieczywo ze względu na nietolerancję glukozy.
          > A mogłabyś zdradzić co jadasz w zamian? Czy kasze, płatki owsiane i warzywa? Cz
          > ym zastępujesz węglowodany w pieczywie?

Chyba glutenu?
          • iksa.78 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:57
            Właśnie nie glutenu, tylko glukozy. Pieczywo (białe, mieszane) podnosi cukier we krwi (lekarz kazał odstawić m.in.makarony - też sporo cukrów mają). W doustnym obciążeniu glukozą, po 2 godz.miałam 170mg% - a prawidłowy wynik nie powinien przekraczać 145mg%.
        • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 13:16
          Na śniadanie jem jajecznicę w pieczarkami, pomidorami i szczypiorkiem.

Obiad jakąś kasza z warzywami/ryba albo mięsem.

Snack: komosa ryżowa z dosłownie czymkolwiek (nie na słodko), duża ilość kopru, pietruchy i przyprawy z kapka oliwy.

Kolacja: mix sałat z "wkładem" czyli tuńczykiem np. Albo też z ugotowanymi warzywami i z dressingiem jogurtowym.

Można też marchewkę z jabłkiem, "chleb" z mąki z cieciorki z szyneczka.

Produkty przetworzone b. Rzadko. Ziemniaki jadam też, no. W surowce.

Po miesiącu nie lakne słodyczy.

Ale w pierwszych dwóch tyg. miałam 2-3 napady obżarstwa..właśnie słodyczami.
    • jehanette Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:44
      Jak wyeliminowałaś składnik diety, to w sumie nie tak dziwne. że jesz mniej i w efekcie chudniesz. wygenerowałaś sobie deficyt kaloryczny, tylko w niezbyt zrównoważony i przyszłościowy sposób. Pytanie, jak ten chleb jadłaś że dało to takie efekty? Bo można zjeść dwie kromki chleba z mozzarellą i pomidorem, a można zjeść dwie pajdy z tłustą wędliną, masłem i majonezem. Co jesz zamiast chleba? Czy jesteś w stanie taki sposób żywienia utrzymać?
      Ja schudłam jedząc wszystko, od chleba po sery, czekoladę, lody i chipsy. Po prostu liczyłam kalorie i dbałam o zbilansowaną dietę z nieprzetworzonych produktów, teraz trzymam wagę jedząc dalej tak samo, ale już bez liczenia, dbając o ruch i aktywność. Czy Ty utrzymasz? Powodzenia.
      • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 13:20
        To jest bardzo dobre pytanie, czy ja to utrzymam.

Nie chodzę głodna, jem dużo tylko inaczej i nie ma u mnie zamiast chleba. Po prostu nie ma chleba.

Jak byłam w Tajlandii, tam też nie było chleba na śniadanie i kolację, tylko ryż i makarony ryżowy w różnych formach. Ja jem komosę ryżowa i kasze.
    • swiecaca Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:45
      to nie przypadek, ja też to zauważyłam. szczególnie chleb wieczorem = tycie i wzdęcia. jednak całkiem bez chleba jest trudno, śniadania są wyzwaniem. co jesz na śniadanie?
      • swiecaca Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:02
        a co do przetłuszczania włosów to u mnie tylko jedna rzecz działa, urodzenie dziecka, i to tylko kilka dni po porodzie.
      • fogito Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:42
        Ja zamiast chleba jem owsianke na mleku codziennie rano. Odstawilam tez wedliny i nie jem kolacji wcale. Schudlam z 57 do55kg chociaz to nje jest moj cel. Ale zauwazylam ze poprawila.sie skora i wlosy.
        • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 13:24
          A ja miałam od owsianki takie wzdęcia....
          Ale owsianka to też gluten, zamiast płatków owsianych używam komosę.
          • fogito Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 14:29
            Mnie gluten nie szkodzi. A bez owsianki juz dnia nie zaczne bo mi brakuje.
            • iksa.78 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 14:38
              Ja uwielbiam owsiankę na śniadanie ale jedynie na wodzie bo mleko za słodkie (nawet to bez laktozy jest mega słodkie).
      • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 13:23
        Jajecznicę albo jajka na twardo z warzywami/pomidorami. Czasem sałatę z oliwkami i sosem. Czasem taki twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem. Przestałam jeść coś zamiast chleba i zaczęłam po prostu jeść. Pierwsze dwa tygodnie były ciężkie. Teraz już jest ok.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:47
      To fajnie. A jak wygląda teraz twoje menu? Co jesz zamiast chleba? Nie wyobrażam sobie nie jeść pieczywa... uncertain
      • zurekgirl Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:54
        Ja odpowiem. Sniadanie: jogurt grecki z truskawkami i borowkami, platkami migdalowymi, pestkami slonecznika i dyni (duzo). Albo 2 jajka, bekon lub szynka wedzona, awokado. Lunch: jablko z maslem orzechowym albo salatka z tunczykiem, salata, oliwkami i sosem z tahini. Obiad: kurczak lub ryba na milion sposobow, oby bez panierki i oby bez slodkich sosow. Moze byc w curry, moze byc pieczone w ziolach. Do tego warzywa i sos czosnkowy. Ryz i inne takie zastepuje kabaczkiem, kalafiorem, brokulem. Jak nie mam ochoty na mieso, to same warzywa z sosem czosnkowym robionym na tlustym, gestym jogurcie greckim daja rade.
        • iksa.78 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:29
          Dzięki za te podpowiedzi, skorzystam smile
        • ruscello Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 11:57
          Ja czasem używam panierki z ciecierzycy, jeśli bardzo mam ochotę na chrupkie.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 12:48
          A kolacja? smile
        • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 13:25
          O proszę...dokładnie tak!
    • zurekgirl Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 08:48
      Ja rowniez. Kilka lat temu tez przestalam jesc produkty zawierajace make. Schudlam, czulam sie swietnie, ale niestety, znow zaczelam jesc chleb i jojo. Teraz nie jem maki, robie keto od dwoch miesiecy, czuje sie fenomenalnie, najlepiej od lat, wydaje mi sie, ze spadla mi woda z organizmu, nie jestem napompowana, ale tez nie chudne, a powinnam. Nastepny krok to post przerywany, moze ze dwa dni na zielonych warzywach wprowadze, zeby sie ruszylo. Ale przyznaje, ze chleb mnie jakby spowalnia.
    • ykke Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:12
      Odkąd przestałam jeść pszenicę i gluten ogólnie, moje plecy i dekolt zrobiły się ekstremalnie gładkie i bez żadnej skazy, a dotąd zawsze mialam.problem z wypryskami. Waga oczywiście też w dół, ale jako efekt bonus, bo nie sprzątałem tym sobie głowy zbytnio.
    • taniarada Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:23
      Bzdury .Pieczywo przy diecie trzeba jeść .Naturalne pieczywo, które jest wypiekane z nisko przetworzonej mąki np. chleb żytni . Pieczywo pełnoziarniste dostarcza energii, zawiera witaminy i minerały m.in. witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, żelazo oraz błonnik pokarmowy. Pieczywo, po które sięgamy, powinno posiadać jak najniższy indeks glikemiczny, dzięki czemu zapewni długie uczucie sytości i nie będzie powodowało nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Warto poczytać a nie pisać bzdury.
      • iksa.78 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 09:28
        To tylko graham dobry. Bo nawet pieczywo specjalne dla diabetyków zawiera 3 rodzaje mąki, z której tylko jeden rodzaj to typ zdrowy bo 1850.
        • taniarada Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 10:12
          iksa.78 napisała:

> To tylko graham dobry. Bo nawet pieczywo specjalne dla diabetyków zawiera 3 rod
          > zaje mąki, z której tylko jeden rodzaj to typ zdrowy bo 1850.
          Może być swój wypiekany .Nic się nie dzieje by zjeść trochę pieczywa.Jest lato to i ruch świeże powietrze.Korzystaj bo na jesień znowu wszystko pozamykają .Trzymaj się w zdrowiu .
    • ruscello Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 11:55
      Kiedy w końcu po latach niejasnych alergii na próbę odstawiłam gluten, pszenicę i jęczmień, zaczęłam nowe życie smile Nie wkleję tu zdjęcia, ale dzień po zjedzeniu czegoś z ww widać wyraźną różnicę. Mam wzdęty brzuch, opuchliznę z wagą +3 kg, którą najbardziej widać na twarzy. Kiedyś myślałam, że mam wyraźną dolinę łez i bardzo głębokie bruzdy nosowo-wargowe, ale teraz pojawiają się tylko, gdy zgrzeszę. Jakiś czas temu w wątku o Kate były dyskusje o staro wyglądającej twarzy i jedna forumka napisała, że nie postarzona, a opuchnięta. Może też jej jakiś alergen zatrzymuje wodę, bo efekt na twarzy jak u mnie wink

To żadna reguła, że wszyscy poczują się lepiej, ale osoby z alergią/nietolerancją często dowiadują się o tym podczas diety eliminacyjnej. Btw u mnie ostatecznie wygląda to na alergię krzyżową/marsz alergiczny. Kiedyś szkodziły mi tylko pyłki, w tym pyłki/kurz zbóż.
    • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 13:30
      Jestem od wczoraj w Polsce w wynajętym mieszkanku. Na obiad miałam Kaszotti z paczki + surówkę z buraczków i kapusty.
      • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 13:31
        Kaszotto miało być. Ono jest pyszne!
      • kautokeino Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 14:12
        To Ty o AirBnB pisalas i koniecznosci pojawienia sie wlasciciela? Na czym w koncu stanelo?

• lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 16:16
          Ha ha! Tak! Napisałam pod wpływem Waszych od- i podpowiedzi asertywnego lecz uprzejmego WhatsAppa. Gościu się (niechętnie) zgodził. Cudownie mi tu w mojej samotności smile
          • kautokeino Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 16:37
            Bardzo dobrze!
      • taniarada Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 14:18
        lucerka napisała:

> Jestem od wczoraj w Polsce w wynajętym mieszkanku. Na obiad miałam Kaszotti z p
        > aczki + surówkę z buraczków i kapusty.
        >
        Ja też Polsce ale nie wynajętym mieszkaniu.Musisz się koniecznie po tym obiadku połoźyć byś się nie przewróciła
        • lucerka Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 16:18
          Nie martw się - jakoś strawilam na stojąco ,😂
    • nikita1908 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 16:42
      kocham chlebek i jem go dwa razy dziennie a mam niedowagę, więc gdybym odstawiła to strach się bać smile
      • joana012 Re: Odkąd przestałam jeść chleb.... 08.07.21, 16:54
        Też lubię Kaszotto, surówki tylko że po takim obiedzie jest problem z sytością. Wolę zjeść coś bardziej sytego czyli coś z mięsa np bo mam spokój z posiłkami do wieczora

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka