Dodaj do ulubionych

Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie

09.07.21, 09:32
Wczoraj corka po szkole zaczela skarzyc sie na bole brucha (cramps = skurcze). Nie biega do toalety.
Do tego wieczorem doszedl bol glowy.

Corka 12,5 roku ma. Pierwszej miesiaczki nie miala, wiec...no mozliwosc spora.

Na podstawie Waszych doswiadczen, macie jakies rady, sugestie, nawet te co wydaja sie Wam "oczywiste" ? Jestem facetem, wiec to co dla Was oczywiste w tej oczywistej sytuacji dla mnie moze nie byc.
Jaki rodzaj podpasek zalatwic? ile to moze trwac (jesli to okres)? dawac jakies leki ewentualnie, czy wlasnie nie?

Zalozcie tu prosze, ze matki praktycznie nie ma.

Tym z Was, ktore szczerze chca cos doradzic, dzieki z gory.

Natomiast do reszty, ktorej glownym celem jest onanizowanie sie tym, zeby probowac dosrac samcowi na forum: niewazne, czy dodasz fasade z tekstem typu "biedna dziecko", "tylko dziecka szkoda" - w tych wypowiedziach faktyczne intencje sa widoczne. Stworzcie sobie jakas wlasna grupe mailowa ujadaczek na samcow albo cos w tym stylu. Kazdy ma prawo do opinii, ale zrobcie przysluge innym, ktorym moze nie chciec sie przedzierac sie przez te rzeki jadu wymieszanego z rzygowinami.
Obserwuj wątek
    • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:38
      Kup cieniutkie podpaski (nie pomyl z wkladkami wink ) i tampony mini. Pewnie po tampony od razu nie siegnie ale niech będą. Zresztą kto tam wie dzisiejsze nastolatki.
      Okres od 3 dni do tygodnia.
      Na ból brzucha są różne szkoly: ibuprofen, odpowiednik nospy, tu masz wiecej tylko sie nie przestrasz, nie musi az tak bolec zeby brac tabletki. To wszystko osobnicze.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,168948370,168948370,Bole_menstruacyjne_dziala_na_Was_nospa_.html?p=168948370
      • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:43
        Acha, i sprawa jest generalnie intymna wiec kwestie tego, czy i jak corka chce o tym rozmawiac zostaw jej. Pierwsza miesiaczka to moze byc z jednej strony duzy dyskomfort psychiczny, a z drugiej to cos, co sie bedzie mialo cale zycie, wiec ja nie jestem zwolenniczka ani swietowania ani demonizowania ani obchodzenia sie jak z jajkiem i dopytywania, czy czegos corka nie potrzebuje. Daj jej znac ze jak czegos potrzebuje to niech mowi bez skrepowania, ludzka rzecz, i niech sie toczy.
        Dostep do netu dziecko ma, kolezanki rowniez, wiec wie z czym to sie wiaze. Pozostahe kwestia komfortu psychicznego i fizycznego.
      • kolteta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:45
        Tampony przy pierwszych miesiączkach to chyba nie jest najlepszy pomysl.
        • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:46
          Z jakiego powodu?
          • kolteta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:31
            Bo samo zakładanie tampona dla dziecwzynki, która dostała miesiączki pierwszy raz nie jest takie proste. Sama stosowałam głownie tampony, ale przy pierwszych miesiaczkach to bylo dla mnie zbyt trudne i intymne. Ale moze tutaj bedzie inaczej.
          • trampki-w-kwiatki Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 02:11
            Ej no, ale ja na przykład miałam tak koszmarnie obfite pierwsze miesiączki, że tampon nie dałby rady po pięciu minutach. Używałam, uwaga, pieluch jednorazowych sad
            • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 02:15
              To jak moja matka przy menopauzie... Uzywala pieluch moich dzieci, ktore zostawilam bo normalnie uzywalam wielo ale do bagazu sie srednio miescily, wiec na wakacjach w Polsce byly jednorazowki... Matce sie przydaly smile
        • primula.alpicola Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:56
          Dla mnie to był doskonały pomysł.
          • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:57
            Ja po tampony siegnelam zdaje sie przy trzeciej miesiaczce. Lato przyszlo, a always ze skrzydelkami to byl wtedy szczyt podpaskowej techniki.
            • primula.alpicola Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:03
              Ja przy pierwszej. Fakt, byłam bardzo stara jak na menarche, więc i obaw mniej. Mini Tampax z aplikatorem. Zniszczyłam 3 sztuki, zanim załapałam o co chodziwink
              Podpaskę założyłam, owszem, przeszłam kilka kroków i stwierdziłam, że to nie dla mnie. Kolejne 20 lat leciałam na tamponach, potem zmieniłam na kubeczek i używam go do dziś.
              • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:05
                Z aplikatorem to w mojej pipidowie chyba po kilku latach sie pojawily. Tampaxy.
                A gdy zaczelam miesiaczkowac, to OB byly tylko w butikach kosmetycznych i aptekach big_grin
                • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:27
                  kalafiorowa.es napisał(a):

> Z aplikatorem to w mojej pipidowie chyba po kilku latach sie pojawily. Tampaxy.
                  > A gdy zaczelam miesiaczkowac, to OB byly tylko w butikach kosmetycznych i aptek
                  > ach big_grin
                  >

W Anglii kupi z aplikatorem bez problemu, moja corka zaczela uzywac bardzo wczesnie.
                  • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:32
                    No przeciez wiem, my tu ubiegle tysiaclecie wspominamy 🤦
                    • primula.alpicola Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:51
                      W Anglii i tak są lepsze!
                      • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:56
                        Podobno w Stonehenge znaleziono aplikator z epoki brązu!
                        • primula.alpicola Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:01
                          Wow! kamienny? wink
                          • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:04
                            Nie no, brązowy, wysokiej próby.
                            • rosapulchra-0 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 22:51
                              😅😅😅
            • manon.lescaut4 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:08
              Ja bym odpuściła tampony i została na razie przy podpaskach, ale nie twierdze, ze tak trzeba. Może dziewczyna nie będzie mieć oporów, to wtedy tampony lepsze, choć tez trzeba pilnować regularnej wymiany.
              Może do tego majtki okresowe? Za moich czasów takich wynalazków nie było i do pierwszookresowych traum dodać trzeba było zaplamione majtki, getry(!) czyli dzisiejsze legginsy smile, a plamy z krwi miesięcznej to cholera ciężka do sprania.
              • reveiled Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:44
                A z tych majtek okresowych latwiej sprac krew? Właśnie tego bym sie obawiala. Sama zastanawiam sie nad okresowym kostiumem kapielowym dla corki, w tym naprawde mozna wygodnie i higienicznie plywac, i krew spiera sie bez problemu?
                • manon.lescaut4 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:54
                  Wiesz co, powiem szczerze, ze moje są czarne smile wydają się być dobrze uprane. A jaki kolor chce córka nosić?
    • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:38
      Kupujesz podpaski, dostepne wszedzie, supermarkety maja wiekszy wybor. Sa roznej wielkosci, kup kilka rodzajow w tym na noc. Sa tez period pants ktore pomagaja w nocy. Paracetamol/ibuprofen/nurofen. Nurofen period pains, tez w supermarkecie. Na cramps mozna tez sprobowac cieplych kompresow, tez kupisz w supermarkecie. Normalna sprawa. Nie pamietam ile trwaja pierwsze miesiaczki, kilka dni. Poprostu kup co potrzeba, poinformuj corke i tyle. Miesiaczka to normalna sprawa, po kilku sie przyzwyczai.
    • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:40
      Przytulic, kupic dobre lody, dac odpoczac.Wytlumaczyc co sie dzieje (sama powinna wiedziec) byc dumnym i milym. Z podpaskami sama mialam problem bo od lat nie uzywam, jakiej mniejsze bo pierwszy okres raczej obfity nie bedzie (zapytac w sklepie). Ile bedzie trwal? kilka dni, moze dluzej.. z pierwszymi miesiaczkami nigdy nie wiadomo, na poczatku beda tez pewnie nieregularne. Teraz wakacje ale normalnie niech do szkoly zawsze ma kosmetyczke z podpaskami i bielizna na zmiane. Przypominac o higienie. Lekow zadnych nie trzeba, chyba ze ja bedzie bardzo bolalo to paracetamol wystarczy.
      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:44
        O! Z tymi lodami to fajny pomysl. Ja znam wersje full glamour- znajoma dziewczynka dostala zloty lancuszek z wisiorkiem od mamy i kwiaty od taty; fajny pomysl, IMHO.
        • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:47
          OJP. To jest fizlologia, po co robic z tego powod do dumy, kupowac lady (WTF?) przytulac itp. Pogielo was?
          • angeka2 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:49
            ja dostalam od ojca kwiaty, smial sie, ze ma w domu dwie kobiety. Milo to wspominam.
            • manon.lescaut4 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:09
              Fajny ojciec, naprawdę zazdroszczę. Dla mojego takie kwestie w ogóle nie istniały, a chyba bym się wtedy spaliła ze wstydu, jakbym musiała o TYM!!! z ojcem rozmawiać.
          • angazetka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:54
            To też ważny moment w zyciu dziewczyny. U mnie w rodzinie pierwszą miesiączkę się celebrowało, miło to wspominam.
            • szpil1 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 19:24
              angazetka napisała:

> U mnie w rodzinie pierwszą miesiączkę s
              > ię celebrowało,

Pierwsze polucje też? Poważnie pytam.
          • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:56
            Nie tylko fizjologia. To wazny etap w zyciu dziewczynki. Ja jestem dorosla i czasem lubie sie w czasie miesiaczki 'porozpieszczac'. Powod do dumy? Nie! Na tyle jednak wazny moment, ze mozna go celebrowac; przynajmniej ja tak zrobie gdy moja corka dostanie pierwszej miesiaczki.
          • 152kk Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:07
            Nikt nie napisał, że sama miesiączka to powód do dumy. Natomiast na pewno to spora zmiana dla dziewczynki i takie delikatne wsparcie ze strony rodziców jest super. Pozwala spojrzeć na miesiączkę nie tylko jak na uciążliwość (nie jest fajna sama w sobie przecież - krwawienie i ewentualne dodatkowe atrakcje np. skurcze, bóle głowy itp. to trzeba być masochistą żeby lubić), ale właśnie jak na normalność i jakiś powód do radości - bo o ile nie ma jakichś nieprawidłowości to jest dowodem zdrowia, prawidłowego rozwoju itd.
          • leia33 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 15:53
            Wiesz co, Ritual2019, życie jest takie krótkie a czas tak szybko płynie, że każdy KAŻDY powód do świętowania jest dobry. Jak dla mnie to można świętować i wyrwanie zęba, bo dlaczego nie? Zawsze fajnie zjeść lody i się przytulić.
        • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:47
          No ja mialam w planach wizyte w kinie i dobra pizze pozniej (lody w jakiejs kawiarni), tylko mama i corka caly dzien, ale zlapalo nas w srodku lockdownu wiec tylko take away pizza, lody i film na Netflixie wink
      • alpepe Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:45
        Możesz wytłumaczyć to dziaderskie sformułowanie, być dumnym? Z czego? Z bólu i krwawienia?
        • simply_z Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:48
          chyba dziaderskie o stawaniu sie kobieta, czy inny bzdet. Dla mnie otrzymanie kwiatow czy w ogole swietowanie wydaje sie jakies takie oblesne.
          • lilia.z.doliny Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:54
            . Dla mnie otrzymanie kwiatow czy w ogole swietowanie wydaje sie jakies takie oblesne.
            No big_grin

I szampan dla syna za pierwszy wytrysk
            • simply_z Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:05
              tez o tym pomyslalam haha
            • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:06
              lilia.z.doliny napisała:

> . Dla mnie otrzymanie kwiatow czy w ogole swietowanie wydaje sie jakies takie o
              > blesne.
              > No big_grin
              >
              > I szampan dla syna za pierwszy wytrysk
              >
              Dokladnie 😃😃😃😃
            • jowita771 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:21
              lilia.z.doliny napisała:

> . Dla mnie otrzymanie kwiatow czy w ogole swietowanie wydaje sie jakies takie o
              > blesne.
              > No big_grin
              >

Świetnie by się komponował.
            • szpil1 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 19:25

>
              >

10/10
          • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:14
            Nie wiem jakim cudem to jest dziaderskie? Moja corka stwierdzila, ze jesem najlepsza mama na swiecie i az miala w lzy w oczach jak jej powiedzialam co planowalam. Moja matka stwierdzila "o matko boska to straszne!!!" (Dobrze, ze ja ustawilam do pionu) nie mowie o jakims wielkim swietowaniu ale daniu dziecku luzu w ten dzien i pokazaniu, ze stalo sie cos waznego, jakis etap zycia itd... Ni cholery nie moge skumac co w tym dziaderskiego? Co ma sie wstydzic?Normalna rzecz chwila celebracji przy pierwszym razie i lecimy dalej. Dla 12 latki to bylo wazne, ze mama sie nia zajela, pogadalysmy jeszcze dlugo, wszystko jej wytlumaczylam itd... Taki nasz dzien.
            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:17
              O to to. Podejscie 'masz tu podpaski, ibuprofen jakby co jest w apteczce, idz kup 2 kg ziemniakow i marchewke' jest , IMHO, bezduszne ale co kto lubi.
            • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:20
              kaka-llina napisała:

> Co ma sie wstydzic?

OJP ani to powod do wstydu ani do dumy. To fizjologia, cos co przychodzi i jest. Skad u niektorych potrzeba celebrowania pierwszej miesiaczki i poczucie dumy? Po nocy poslubnej pokazywalyscie zakrwawione przescieradlo gosciom czekajacym pod drzwiami sypialni?
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:26
                Tak, tylko, ze potem musialam sie ewakuowac bo krwi nie bylo a zadny tlum wiesniakow chcial mnie spalic na stosie.
                • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:33
                  melisananosferatu napisał(a):

> Tak, tylko, ze potem musialam sie ewakuowac bo krwi nie bylo a zadny tlum wiesn
                  > iakow chcial mnie spalic na stosie.
                  big_grin big_grin
              • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:32
                ritual ty masz corke? Dla 12 latki to wazne wydarzenie, mimo ze my tez w Anglii i wszystko bylo w szkole to jednak od tego kurcze jest matka, zeby dziecko wspierac zwlaszcza w tkaim momencie. Podpaski sama sobie wybrala, nic jej nie musialam pokazywac... (otworzylam tylko jedna i powiedzialam "tu przyklejasz do majtek, to wyrzucasz, jak bedziesz zmieniac to brudna zwijasz i wkladasz tutaj" Nie musialam wchodzic z nia do lazienki sama sobie poradzila. Ale ona bardzo docenila ta cala uwage, ktora jej tego dnia poswiecilam. Od tgo czasu nawet nie wiem kiedy ma okres, informuje mnie tylko jak jej sie podpaski koncza.
                • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:43
                  kaka-llina napisała:

> ritual ty masz corke? Dla 12 latki to wazne wydarzenie, mimo ze my tez w Anglii
                  > i wszystko bylo w szkole to jednak od tego kurcze jest matka, zeby dziecko wsp
                  > ierac zwlaszcza w tkaim momencie.

Tak, moja corka ma 18.5. Miesiaczke dostala majac 11 lat. Owszem sluzylam jej wsprciem, odpowoedzialam na wszystkie pytania ktore miala, ale nie znaczy ze robilam z tego swieto z kinem, lodami itp. Corka wiedziala ze to fizjologia i tak do tego podeszla. Jej pytania byly praktyczne.
                  • 152kk Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:15
                    No to Twoja córka nie potrzebowała nic więcej niż suchych info, a inne może potrzebują. Sama zresztą też piszesz o "wsparciu" - zatem jakoś tam okazałaś zrozumienie, że to ważna zmiana dla córki. To nie chodzi o świętowanie samego faktu miesiączki tylko właśnie wsparcie - dobry rodzic wyczuje, czy córka chce kwiatów, prezentu, lodów (bo po tym się dobrze poczuje) czy pogłaskania, bycia obok, informacji.
                    • alpepe Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:26
                      KURZA TWARZ, chodzi o DUMĘ, to jest dziaderskie. Nie o wsparcie.
                    • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:45
                      152kk napisała:

> Sama zresztą też piszesz o "wsparciu" - zatem jakoś tam okazałaś zrozu
                      > mienie, że to ważna zmiana dla córki.

Wsparcie czyli praktyczne porady typu co uzyc, jak sie zabezpieczyc, kiedy polknac tabletke przeciwbolowa itp. Tak mozesz czuc sie gorzej to normalne, nic przyjemnego ale wiadomo trzeba sie przyzwyczaic itp.

To nie chodzi o świętowanie samego faktu
                      > miesiączki tylko właśnie wsparcie - dobry rodzic wyczuje, czy córka chce kwiató
                      > w, prezentu, lodów (bo po tym się dobrze poczuje) czy pogłaskania, bycia obok,
                      > informacji.

Wlasnie o tym pisze, jakie prazenty, kwiaty, lady Kino z powdu pierwszej miesiaczki? Nie przesadzajmy, to tylko miesiaczka.
                • alpepe Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:25
                  Ja mam dwie córki, tak, to świętowanie kobiecości jest dziaderskie, to takie śliniące się dziady, że teraz można bezkarnie poruchać, skoro to dziecko już miesiączkuje.
                  • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:30
                    ?! Matka kupujaca corce lody i spedzajaca z nia dzien to 'sliniace sie dziady na mysl,ze dziecko mozna..'?! Ty sie dobrze czujesz?
                    • alpepe Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:33
                      Piszę o dziaderskim odczuwaniu dumy. To przeszło od facetów i należałoby sobie to uświadomić, zamiast gadać ich językiem.
                      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:36
                        Nie, piszesz, nie wiadomo do kogo, ze ktos sie slini na mysl o tym,ze celebrowanie pierwszej miesiaczki =sliniace sie oblechy, ktore marza o ... dziecka. Obrzydliwe to.
                        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:36
                          *ze celebrowanie=...
                        • jednoraz0w0 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 17:45
                          ale cos w tym jest, to takie "od teraz jesteś kobietą, gratulacje"
                      • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:47
                        alpepe napisała:

> Piszę o dziaderskim odczuwaniu dumy. To przeszło od facetów i należałoby sobie
                        > to uświadomić, zamiast gadać ich językiem.
                        >
                        Dokladnie, taki towar ktory nadaje sie juz do pojscia za maz i rodzenia dzieci. To jest poklosie.
                        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:49
                          Nie wiem co wy macie w glowie, ze tak to widzicie. Straszne to i obrzydliwe.
                          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:21

> Nie wiem co wy macie w glowie, ze tak to widzicie. Straszne to i obrzydliwe.

Jesli kobieta pisze o dumie z powodu pierwszej miesiaczki do tego o prezentach i celebrowaniu to nie jest to normalne. Wsparcie polega na zrozumieniu ze miesiaczka wiaze sie z pewnymi niedogodnisciami, ze dziecko moze chciec wiecej odpoczynku, polezenia itp i domownicy to rozumieja. Tak jak moj partner i syn rozumieja ze gdy ja i corka mamy pierod cramps to zanim tabletka zadziala chcemy polezec, ze gdy przed miesiaczka jestesmy nieco naladowane to poprostu staraja sie nieczgo nie dokladac i rozumieja itp. To nie jest kwestia pierwszej miesiaczki a poprostu miesiaczki w ogole.
                            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:27
                              Nie. Nie jest normalne patrzenie na dziecko jak na obiekt seksualny. Zjedzenie lodow, obejrzenie filmu czy nawet kupienie prezentu nie jest seksualizacja dziecka. Mi to do glowy nie przyszlo, tobie i kolezance a i owszem. Co z wami nie tak?
                              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:31
                                A o tych 'mudrych' inaczej, ktore chca celebrowac pierwszy wytrysk zaproszwniem syna na 'loda'(ahahahaha! Jakiez zabawne) lub szampana (no ubaw po pachy) nawet nie wspomne.
                              • nigdynigdynigdy84 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 18:52
                                Z domu pamiętam zdziwienie męskiej części domowników że złe się czuje, że lykam przeciwbólowe i że pewnie wymyślam.
                                Obrzydliwie i paskudnie wspominam miesiączki w nastoletnim okresie życia
                  • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:30
                    alpepe napisała:

> Ja mam dwie córki, tak, to świętowanie kobiecości jest dziaderskie, to takie śl
                    > iniące się dziady, że teraz można bezkarnie poruchać, skoro to dziecko już mies
                    > iączkuje.

Matko boska co ty kobieto masz w glowie???? Piszemy o 11-12 latkach!!!!! Nie wiem jak komus moglo cos takiego nawet przyjsc do glowy??? Mojej przyjaciolki corka dostala w wieku 9 lat... Niedobrze mi sie zrobilo po twoim komentarzu....
                    I sorry ale on zle swadczy o tobie nie o matkach, ktore z okazji pierwszej miesiaczki kupily dziecku lody i spedzily z nimi milo dzien, o czym ty piszesz???
                    Wiem najfajniej, zeby to byl dzien z mama, ale jesli sie nie da to ojciec tez moze delikatnie wejsc w ta role, tak zeby dziecku (DZIECKU!!!!) bylo milo i tyle...
                    • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:32
                      Mnie az zmrozilo.
                    • alpepe Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:35
                      Pisałaś o DUMIE, przypomnę.
                      Nie, nic ze mną nie jest nie w porządku, po prostu należy przestać patrzeć oczami obleśnych dziadów i zastanowić się, co się za tymi słowami kryje, zamiast peplać dalej bez zastanowienia.

I owszem, moje córki rozpieszczam zawsze, kiedy mają miesiączkę i widzę, że się źle czują.
                      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:42
                        Nie patrze na moja corke ani na inne dziewczynki oczami oblesnych dziadow bo takowym nie jestem i sie takowymi nie otaczam. Pierwsza miesiaczka to wazny moment i w tym dniu chcialabym byc przy corce, sprawic jej przyjemnosc. Jesli ty widzisz w tym slinienie sie i mysli, ze ktos juz moglby takie dziecko ....to nie mam pytan.
                  • swiezynka77 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:24
                    alpepe napisała:

> Ja mam dwie córki, tak, to świętowanie kobiecości jest dziaderskie, to takie śl
                    > iniące się dziady, że teraz można bezkarnie poruchać, skoro to dziecko już mies
                    > iączkuje.
                    >
                    dawno takiego pi..lenia nie przeczytałam na ematce a wiecie że tu konkurencja jest ostra sad

to ważny moment przejścia w życiu dziewczyny, nieraz czuje się zagubiona, to ważne aby otoczyć ją szczególną opieką i "poświętować" - okres to znak, że organizm jest zdrowy i funkcjonuje jak należy a dziecko dorasta. również po to aby później nie stała się taka jak Alpepe sad
                  • gama2003 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:36
                    Co Ty mówisz ?

Przecież chodzi o wsparcie między kobietami a nie feta na półu miasta i informowanie tegoż !
                    Mnie zimny komunikat matki został w głowie jako zostawienie z problemem, którego nie ogarniałam. Niby wiedzialam co się dzieje, ale wsparcie i lizackie wtajemniczenie w babskie sprawy, zakupy higieniczne i takie trochę przeprowadzenie przez początki byloby miłe i bardzo chciane.
                    Dziewczynki są różne. I w różnym wieku zaczynają, rok czy dwa robi kolosalną róznicę.
                    Żaden dziad w tym ma nie brać udziału, ojciec, jeśli wie, że tej konkretnej córki nie zawstydzi może jakoś mile się zachować. I tylko tyle.
                    Jacy dziadersi ? O czym wy mowicie ?

• melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:41
                      Eee...one z lodow, filmu na kanapie i lancuszka zrobily ofiarowanie dziewicy starym oblechom. Za chwile zrobia ze mnie streczycielke. Serio, dawno takich idiotyzmow na ematce nie czytalam.
                • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:15
                  Poświęcenie uwagi i troska plus praktyczne porady to trochę co innego niż celebrowanie, duma (z czego konkretnie?) i komentarz ojca, że teraz "są dwie kobiety w domu" 🤦‍♀️jak to któraś forumka wspomniała.
                  • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:22
                    Oj, a do glowy nie przyszlo,ze wlasnie te lody, kino to poswiecenie uwagi (niech bedzie,ze celebrowanie) i troska? Miesiaczka nie jest ani fajna ani bezbolesna. Dla dziewczynki pierwsza miesiaczka bywa stresujaca. Ludzie rozne rzeczy celebruja (wrozka-zebuszka, 18tki, zdanie egzaminu). Jak mozna dojsc od spedzenia z dzieckiem milego dnia do dziewicy oferowanej oblechom- nie rozumiem, zupelnie nie rozumiem i twojego i ritual toku myslenia.
                    • simply_z Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:18
                      nie rozumiesz ale wlasnie taki jest kontekst kulturowy, ktory sama chcac nie chcac poswiadomie powielasz.
                      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:25
                        To chyba ja zyje w innej kulturze.
              • zosia_1 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:23
                Po nocy poślubnej nie, ale jak urodziłam dzieci, a to też fijologia, dostałam od męża kwiaty a później biżuterię. Jak dostałam pierwszy okres 28 lat temu, to tata, chłop że wsi, zwolnił mnie z obowiązków domowych i gospodarczych, jeszcze mi po podpaski pojechał, bo mama akurat w szpitalu była.
              • la_felicja Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 22:50
                ritual2019 napisał(a):

>
                > OJP ani to powod do wstydu ani do dumy. To fizjologia, cos co przychodzi i jes
                > t. Skad u niektorych potrzeba celebrowania pierwszej miesiaczki i poczucie dumy

Ta sama geneza jak ze świętowaniem urodzin.
                Na logike, co to za powód do dumy, że się skończyło ileś tam lat?

• ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 11:41
                  A kto pisze o dumie z powodu urodzin. Urodziny obchodza ludzie kazdej plci w kazdym wieku, taki specjalny dzien raz w roku, radosc dla rodzicow z powodu pojawienia sie dziecka, radosc dla rodziny, znajomych itd. To nie ma nic wspolnego z duma. Pisanie ze matka jest dumna ze corka dostala miesiaczke, corka ma byc z tego dumna, jakies robienie specjalnego dnia, co niektore sugeruja kupowanie kwiatow i prezentow jest niezdrowe. Takie poklosie rytualnego przejscia z bycia dzieckiem, teraz juz jestes kobieta, mozesz miec dzieci, wyjsc za maz, takie jest tego podloze.
                  • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:17
                    Oszalalas?! Jaki rytual przejscia? Miesiaczkujaca nastolatka to wciaz dziecko, 18 latka takoz (przynajmniej dla mnie). Jaki maz? Jakie dzieci? To zaznaczenie waznego etapu; to jest ten moment kiedy bycie kobieta zaczyna fizycznie dawac w kosc i zupelnie nie chodzi o zadne rytualy, wmawianie dziecku,ze jest dojrzale. Dla mnie to bedzie pokazanie corce, ze nawet jesli bedzie ciezko (a miesiaczki bywaja bolesne i zaden to miod) to moze na mnie liczyc, ze ja wespre. Nie wiem jak nazwac wasza histerie o mily dzien matki z corka. Obrzydliwe jest seksualizowanie dzieci, zastanow sie skad takie rzeczy przychodza ci do glowy.
                    • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:31
                      Czy traktowanie miesiaczki takze tej pierwszej normalnie czyli bez lodow, pizza, srebrnych lancuszkow i duty to jest brak wsparcia? To jest wlasnie szalenstwo. Wsparcie to jest poprostu traktowanie normalnie czyli pojawila sie miesiaczka, tak masz prawo czuc sie gorzej, zle, odpowiedziec jak sobie radzic zeby nie doskwieralo to bardzo. Moja corka miala 11 lat, nie mowilam jej ze moze byc bardzo zle, ze moze np miec migreny, ani nie mowialam ze to nic, mam zaciskac zeby i przetrwac. Powiedzialam jak sobie radzic np stosowac cieple kompresy ale gdy bol jest silny wziac nurofen period albo express, kupuje regularnie a jak zabraknie to kto moze z domownikow to pomaga. Partner rzucal wszystko i jechal do sklepu kupic nurofen bo akurat nie bylo. Podapski, period pants, tampony z aplikatorem, kubek menstruacyjny, herbata z lisci malin, wszystko byle ulzyc. Do tego zrozumienie. To jest realne wsparcie. Jest roznica pomiedzy celebrowaniem pierwszej miesiaczki z poczuciem dumu a brakiem zainteresowania. Zdrowy balans i podejcie do tego poprostu naturalnie. Sugerowanie ojcu ze powienien kupic corce kwiaty, zloty lancuszek albo zabrac ja na lady jest poprostu dziwne, niezdrowe. Zabrac ma lady, do kina czy kupic bizuterie moze i bez okazji a na pewno nie z powodu pierwszej miesiaczki. Normalnie potraktowac, udzielic swnsownych porad, oraz zwyczajnie dac znac ze jakby co to moze o tym z nia normalnie rozmawiac bez zazenowania.
                      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 14:30
                        Nie napisalam, ze to jest brak wsparcia tylko,ze JA tak okaze wsparcie. Oprocz spraw praktycznych typu podpaski, tabletki, kompresy itd. postaram sie aby ten dzien byl mily i zeby moja corka zapamietala ten dzien fajnie. Zrobimy to, co bedzie chciala. Nie wiem czy jej tato kupi jej kwiaty (to nie bylby pierwszy raz kiedy dostalaby kwiaty od mojego meza, btw) ale wiem, ze nie bedziemy udawaly,ze 'nic sie nie stalo'. A ty histeryzujesz jakby ktos tu urzadzal 'first moon party' albo wystawial dziecko na licytacje.
                        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 14:31
                          I swiadczy to tylko o tobie.
                        • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 16:02
                          I tak bedziesz celebrowac kazda miesiaczke corki?
                          • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 16:04
                            Kto i gdzie napisal,ze kazda?
                      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 14:35
                        Gwoli scislosci, ja nie pisalam o swoim dziecku, ktore jeszcze nie miesiaczkuje ale o dziecku znajomych, ktore dostalo od taty bukiet kwiatow (zboczeniec!) a od mamy lancuszek (rajfurka!); uwazam, ze niczego zlego nie zrobili. Natomiast ja mam zamiar spedzic ten dzien z corka tak, zeby go milo zapamietala i czy bedzie chciala lodow, pizzy czy coli to juz od niej zalezy. Dziwne i niezdrowe sa wasze wywody o sliniacych sie oblechach.
                        • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 15:24
                          No wiesz ja tu gdzies pomiedzy wierszami dostalam latke laski, ktora zrobila wielka impre, wystawia dziecko do oblesnych dziadow itd... a wszystko zaczelo sie od uzycia slowa "dumna", kurcze moze za dlugo mieszkam za granica i znaczenie tego slowa sie zmienilo? Serio trzeba jakies niesamowite rzeczy zawsze osiagac, zeby rodzic byl z ciebie dumny? Nie mozna byc dumnym, ze ma sie zdrowa fajna corke? zszkowaly mnie te wpisy matek tutaj (wiem juz ktorys raz to powtarzam), ale serio nie wiem jak trzeba miec nasrane we lbie, zeby takie wnioski wyciagnac z tego co pisalam.
                          • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 15:55
                            O...ja kiedys napisalam, ze uwazam, ze moje dziecko jest wyjatkowe (w sensie: dla mnie jak dla kazdej matki). Tez byl niezly szitstorm a najfajniesze bylo to,ze same nie wiedzialy co wlasciwie mi zarzucic. No ale nie sadzilam,ze spedzenie z corka fajnego dnia z okazji jej pierwszej miesiaczki= wystawianie jej na pastwe sliniacych dziadow, szukanie jej meza i macanie po brzuchu zeby sprawdzic czy juz plodna (skojarzylo mi ze scena z 'Robin Hooda').
                          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 16:01
                            Jak trzeba miec nasrane we lbie zeby odczuwac dume z powodu czegos co jest czysta fizjologia, czegos co ma miliardy osob na swiecie i nie widziec ze tego rodzaju odczucia to poklosie pewnych rytualow z okresu kiedy ludzie jako gatunek zyli jednak nieco inaczej.
                            • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 16:17
                              To pytanie w stylu "dlaczego ateisci ubieraja choinke" ateisci odpowiedza "dlaczego katolicy celebruja urodziny chrystua w innym terminie" itd.. mozemy sie klocic o kulturowe nalecialosci do usranej smierci. Ciagle nie wiem jakim cudem od lodow, pizzy i ogladania filmow doszlas do takich a nie innych wnioskow??? Komunie ci nie przeszkadzaja? 8 letnie dziewczynki w sukienkach "panny mlodej" faktycznie wysylane do starych oblesnych dziadow??? Jakim kurcze cudem to ci w ogole przyszlo do glowy? To jest kurcze moja i mojej rodziny sprawa jak i co celebruje, zadnych "dzidow" nie bylo, bylam ja i moja corka... I tak znowu, jestem dumna bo moja corka sobie swietnie z ta sytuacja poradzila i ona jest dumna bo jakis nowy etap jej zycia sie zaczal.. Smutne musisz miec zycie serio... jak wszystko rozkminiasz z perspektywy "ancient rytualow".
                              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 16:42
                                'Oto daje ci dziecie kubelek haagen and dazs na znak pierwszej czerwieni na twych dziewiczych gatkach!'- to chyba tak to sie odbywalo 1000 lat temu?😀
                      • gama2003 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 16:54
                        Mnie dziwi, że jako stara baba nie załapałaś, ze ludzie są różni i różnie żyją. Z reguły różniej niż Ty czy ja. Mnie by nie dziwilo nawet, gdyby jakaś rodzina dom balonikami i transparentami wypełniła i dziewczynkę obdarowała czymkolwiek. Niech sobie robią.
                        Oby było to na miarę potrzeb tej konkretnej dziewczynki. I bylo dla niej miłe i przyjemnie zapamiętane. Jak dziewczynka takim rzeczom niechętna, to normalni rodzice to wiedzą i zrobią tak, żeby bylo dobrze ich córki.

Gorsze jest olanie, jakiego w sumie większość świata doświadcza, bo to tylko fizjologia. W sumie to olanie dziewczynki i jej uczuć a zacieranie rąk, że wydać za mąz można. Smutno myśleć o takich dziewczynkach. To jest ścieżka dla dziadersów, bo w takich kulturach dziewczynka wskakuje ,, na rynek matrymonialny,,.
                        Ale u nas ? Nikt w prasie nie ogłasza, temat zostaje w domu, albo i tylko między dzieckiem i matką.

A prezenty uważam to rzecz miła i praktykowanie obdarowywania z każdej, nawet wymyślnej okazji to sprawa obdarowujących. W mojej rodzinie na dzieci wracające z kolonii zawsze czekalo cos miłego w ich pokoju. Na powitanie.
                        Obie strony to cieszyło a okazja przecież żadna.

• vre-sna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:33
                W zyciu w ogole nie trzeba nic celebrowac, prawda?
                Mile jest to, ze ktos pomysli o kims innym w mily, znany ogolowi sposob np. wlasnie wreczenie kwiatow. Pierwszy raz dziewczynka odczuwa swoja fizjologie i zwyczajnie moze byc jej glupio samej ze soba.
                Z czym masz problem?
                • vre-sna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:47
                  Lub nie wreczy kwiatow.
                  Noz kurde, swoje dziecko sie zna i wie, co w ten dzien moze byc potrzebne. Poza podpaskami.
                • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 14:18
                  Glupio to jej moze byc jesli z powodu fizjologii jaka jest pierwsza miesiaczka dostanie kwiaty.
        • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:48
          Z tego ze mloda rosnie, ja tez nie znosze okresu ale wytlumaczylam corce co to oznacza, co jej cialo bedzie w stanie pozniej zrobic itd... Okres normalna rzecz bedzie to miala przez kupe lat, dlaczego mam zaczac nad tym plakac? bez sensu...
          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:07
            kaka-llina napisała:

> Z tego ze mloda rosnie, ja tez nie znosze okresu ale wytlumaczylam corce co to
            > oznacza, co jej cialo bedzie w stanie pozniej zrobic itd... Okres normalna rzec
            > z bedzie to miala przez kupe lat, dlaczego mam zaczac nad tym plakac? bez sensu
            > ...

A dlaczego plakac? Ani to powod do celwbrowania ani placzu. Normalna sprawa, fizjologia. Przechodzi sie do porzadku dziennego. W razie problemow reaguje.
            • vre-sna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:34
              Ty, a inni maja inaczej.
              To cos zlego?
        • kanna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:49
          Z rozpoczęcia nowego etapu w życiu.
          Z tego, że dziewczynka jest zdrowa i dobrze się rozwija.
          Z tego, ze kiedyś - jeśli tego zapragnie - będzie mogła urodzić dziecko.
          • alpepe Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:27
            Ta, śliniące się oblechy, że oto to dziecko już miesiączkuje, będzie można ją przelecieć. BLE.
            • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:00
              To tym bardziej nie powinno sie obchodzic urodzin, tych kiedy dziewczynka moze legalnie uprawiac seks... sliniace oblchy dopiero wtedy beda sie slinic... Serio chora jestes... Nie bedzie tortu, nie bedzie prezentow bo oblechy...
          • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:22
            Okres nijak nie świadczy o żadnej z tych rzeczy.
            Ani że jesteś zdrowa, ani że będziesz mogła mieć dzieci.
            O tym nowym etapie już w ogóle zamilknę.
        • heca7 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:52
          Właśnie, z czego on ma być dumny i miły? Że miły rozumiem ale chyba tak po prostu a nie specjalnie. Ale ... dumny???
          Ja tam żadnych lodów, łańcuszków i innych kwiatów bym nie chciała. Ot zwykła fizjologia. Równie dobrze mogłabym zabrać syna z okazji pierwszej polucji wink Już widzę jego minę big_grin
          • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:54
            heca7 napisała:

"Równie dobrze mogłabym zabrać syna z okazji pierwszej polucji wink "

Na loda!
            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:46
              Ahahahahaha! Jakie to zabawne i nic a nic nie oblesne.
              • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 15:44
                Sarkazm to widocznie trudna rzecz do odczytania.
          • kanna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:55
            Pierwsza polucja jest trudna do uchwycenia :p

Serio nie byłaś dumna z syna, że biologicznie staje się mężczyzną? ja byłam.
            • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:08
              kanna napisała:

> Pierwsza polucja jest trudna do uchwycenia :p
              >
              > Serio nie byłaś dumna z syna, że biologicznie staje się mężczyzną? ja byłam.
              >
              A to jakas zasluga jego w tym , czy dziewczynki ze okres dostala?
              • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:22
                Żadna, ale też w sumie jaka zasługa w tym, że kolejne urodziny mijają, a jednak się świętuje wink
                • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 15:32
                  arthwen napisał(a):

> Żadna, ale też w sumie jaka zasługa w tym, że kolejne urodziny mijają, a jednak
                  > się świętuje wink

I jest sie dumnyn ze sie ma urodziny? O dume tu chodzi, one pisza ze sa dumne ze corka dostala pierwsza miesiaczke.
            • heca7 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:10
              Dla mnie to tylko kolejny etap w życiu. Nic więcej.
            • simply_z Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:36
              dumy? czekaj, chbya musze zaczac byc dumna z moich zmarszczek.
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:48
                A czemu nie? Moje sa (rowniez) zapisem tego, co przezylam (a przezylam wiele) . Duma to moze nietrafne okreslenie ale akceptacja a i owszem.
                • simply_z Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:16
                  tez ci rodzina stawia tort i zaprasza na lody z tej okazji?wink
                  • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:30
                    Niestety nie😀 Ale maz mi czesto kupujemy moje ulubione lody; musi,ze sie sypie i on to celebruje 😀
            • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:24
              Nie. Ale jestem dumna z siebie, że nie wyprawiłam im party z balonami na tę okoliczność.
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:28
                A kto pisze o party z balonami? Kto konkretnie?
                • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:37
                  Ja.
                  Ja piszę o party, którego nie wyprawiłam.
                  🤦‍♀️
          • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:00
            Ja widze ogromna roznice miedzy polucja a miesiaczka.
            • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:24
              Jaką? Jedno i drugie to fizjologia i to niezależna od osoby, która jej podlega. Jedno i drugie świadczy o dojrzewaniu.
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:28
                Nizej gama to bardzo dobrze ujela, zachecam do lektury.
                • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:35
                  Patrzysz przez swój pryzmat.
                  Dla przeciętnego chłopca polucje to też nie jest coś komfortowego. Jasne, dziewczynki/kobiety mają gorzej, bo po pierwsze polucje jednak mijają, a miesiączka jest miesiąc w miesiąc przez lata, jest bolesna, a do tego dokłada się huśtawka hormonalna.
                  Tym niemniej takie bagatelizowanie chlopięcej fizjologii też jest niefajne. Nie tylko kobiety mają przekichane wink
                  • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:52
                    Nikt nie bagatelizuje ale to jednak dwie, rozne sprawy. Wychowywalam chlopca i nie, nie urzadzilam imprezy z powodu pierwszej polucji, ani tez, jak tu cudnie heheszkuja madre inaczej, nie zaprosilam ani na loda ani na szampana (ciekawe,ze to nie jest seksualizacja dziecka a dopieszczenie corki podczas pierwszej miesiaczki jest). Duzo z nim rozmawialam, wstawilam do pokoju kosz na brudna bielizne zeby sie nie krepowal przemykajac chylkiem do lazienki, nie komentowalam.
                    • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:57
                      A! Zanim sie kolejna mundra dop...przy to nie wstawilam kosza z haslem 'masz, Jasiu! To na twoje zabrudzone gatki i posciel' tylko 'jak juz musisz ten stroj od pilki noznej kisic w pokoju to prosze, wrzuc go tutaj'.
                      • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:43
                        A dlaczego takimi ogólnikami, a nie wprost?
                        Rozmawiając z córką nie kluczyłaś, że zabierasz ją na lody ot tak, bez okazji, tylko jednak na okoliczność pierwszej miesiączki.
                        A tu syn ma własny kosz w pokoju "na strój z wuefu" ? Hmmm.
                        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 17:30
                          Moja corka jeszcze nie miala miesiaczki, 'syna' nie chcialam zawstydzac choc o dojrzewaniu rozmawialismy szczerze.
                    • szpil1 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 19:30

> Nikt nie bagatelizuje ale to jednak dwie, rozne sprawy.

Konkretnie - dlaczego różne? Jak tu ktoś napisał, obie sprawy świadczą o dojrzewaniu. Dlaczego dojrzewanie córki świętujesz, a syna nie?
                      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 20:34
                        Jesli nie rozumiesz roznicy miedzy wytryskiem (polucja) a miesiaczka to nie ma sensu prowadzic z toba dyskusje. Jednakze Gama to w tym watku dobrze wyjasnila.
                        • szpil1 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 21:04
                          Nie, nie wyjaśniła tego dobrze. Co z tego, że miesiączki mogą być bolesne? Polucje też zostawiają plamy, też mogą być krępujące. I to, i to świadczy o dojrzewaniu, więc nie rozumiem dlaczego z synem nie świętowałaś.
          • gama2003 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:01
            Ja to bym prezent przyjęła i kwiaty. Na pocieszenie. Tzn lepiej, żeby zrobić z tego święto, bo gdyby mi powiedziano ile się ucierpię, to załamanie gotowe.

W głowie dziewczynki to JEST wydarzenie a bywa wielkim przezyciem. Niekoniecznie miłym, zwłaszcza jak boli i mówią, że to już tak zawsze.
            Sprawienie przyjemności czy nawet świętowanie ( to wolałabym babski sabat, czy cuś )uważam za lepsze niż - tak już będzie, tu masz podpaski i to niec takiego. Nic takiego po roku i dalej.
            Ale pierwszy raz to przełom przecież dla bardzo jeszcze niedorosłej dziewczynki.
            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:08
              Tez tak to widze i dziwi mnie to wyszydzanie niektorych forumek.
            • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:38
              Ja dostalam ciasto "na pocieszenie" ale u mnie to inaczej bo ja mialam prawie 15 lat i sie bardzo wstydzilam, ze okresu jeszcze nie mialam. U mojej corki (dostala dokladnie w wieku 11.5 ) to bylo troche traumatyczne bo ona nie chciala okresu jeszcze... Pokazanie jej tego w taki a nie inny sposob bardzo jej pomoglo i tak jest dumna, ze ma okres, imo lepiej tak nastawic dziecko niz zalamywac rece "teraz to masz przerabane" albo kompletnie olac "bo to tylko fizjologia". Mozecie mnie wyzywac od dziadersow (znowu ni cholery nie wiem jakim cudem, dziaders IMo by powiedzial " masz podpaski i tylko wyra nie ubrudz i idz mi z tym fuuuu"...) ja wiem, ze dobrze zrobilam.
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:51
                Ja uwazam,ze super zrobilas.
              • jednoraz0w0 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 18:07
                no elo, matka nie jest dziadersem smile tam zdaje sie była mowa o starszych męskich krewnych, co prawda przesadzona z tym ruchaniem, ale generalnie ja bym się czuła mega niezręcznie i dziwnie, gdyby mi np. wujek kupił ciastka z okazji pierwszej miesiączki.
                • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 18:32
                  No elo, gdzie ktokolwiek napisal o wujkach?
                  • jednoraz0w0 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 18:40
                    było wyżej o śliniących sie dziadersach świętujących kobiecość (i to jest creepy). I nie ma powodu, żeby matka mówiła "możecie mnie wyzywać od dziadersów", bo ot po prostu zupełnie inna relacja i sytuacja.
                    • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 18:53
                      Wiec wlasnie, sliniacych sie dziadersow wymyslily panie, ktorym przeszkadza to,ze matka z corka spedzi mily dzien na okolicznosc pierwszej miesiaczki.
                      • jedn0raz0w0 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 19:07
                        ja tam nie mam córki ale gdyby jakiś męski krewny próbował świętować MOJĄ miesiączkę to byłoby to dka mnie megacringe.
                        • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 01:27
                          Nikt nie pisal o jakis krewnych!!!! Ja ze swoja corka spedzilam milo dzien.... Z facetow dowiedzial sie ojciec dziecka i tyle... Co wam wszystkim odbilo???? Po jakiego diabla mialabym jakiemus wujkowi o czymkolwiek takim mowic???
                  • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 01:24
                    No wlasnie? w ogole o facetach nie bylo mowy.... zadziwily mnie te odpowiedzi niesamowicie...Ktos sobie dopisal tyle scenariuszy i historii, ze az glowa peka..
            • vre-sna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:36
              Dokladnie.
            • mikams75 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:43
              u mnie nie bylo na pocieszenie a na powitanie nowej kobiety. Dzieci lubia byc doroslejsze niz sa, wiec to taki kolejny wazny etap do doroslosc, powod do radosci a nie smutku i pocieszania.
          • gama2003 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:45
            No jakby tak w te fizjologie iść, to polucja jest jakby czymś innym.
            Raczej nie słyszałam by bolała, robiła barwne plamy i chlopcy musieli pamiętać o wkładkach, podpaskach czy korkach do penisa.
            No raczej to zwieńczenie przyjemności, mniej lub bardziej świadomej.

Moze jestem świrnieta, ale miesiączki mnie przeciorały boleśnie latami i chyba zamieniłabym je na polucje i świetowala zmianę.

Dziewczynki są różne. No i inaczej hdy miesiączkuje 10 latka a 14 latka, jako ostatnia z klasy. Zresztą zawsze to upierdliwa zmiana i moim zdaniem uprzyjemnienie początków zanim ,, czas będzie przywyknąć,, to nic zlego.
            Nie feta na pół miasta, ale mily czas z mamą i babski dzień to chyba nic złego.
            Mnie by bardzo pasowało, byłam dziewczynką przerażoną bólami i resztą. Ciepłe wsparcie byłoby super.
            • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:31
              Może i nie boli, ale plamy to jak najbardziej, czyż nie?
              Dla chłopca jest zapewne tak samo krępujące, jak ma zapaćkaną pościel/piżamę jak i dla dziewczynki. Teraz może trochę mniej, bo jednak się o tym mówi, uczy, mają świadomość, ale wcześniej? Nie dość, że większość nie wiedziała o co chodzi, to jeszcze było to traktowane jako taka wpadka, jak moczenie się.
              Tym niemniej ja jestem jak najbardziej za wsparciem i może nie tyle uczczeniem (tu zawsze mam przed oczyma taki filmik z netu, z huczną imprezą z okazji pierwszej miesiączki wink ), co właśnie dniem spędzonym z córką, sprawieniem jej przyjemności na luzie.
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:37
                Alez ja wlasnie caly czas o tym pisze, o takim fajnym dniu matka i corka. Moje dziecko i tak duzo wie o miesiaczce bo u nas w domu to nie jest tabu. Zadna z broniacych tu 'celebracji' nie napisala,ze ma byc party, listy z gratulacjami, billboard na miescie czy zdjecie zakrwawionych gatkow na fb z wpisem 'nasza zuzia jest juz kobieta!'. I tu z takiego, fajnego dnia , zrobiono dziaderskie ofiarowanie dziewicy oblesnym knurom i szukanie meza dwunastolatce.
                • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:55
                  To przez ten tekst kaka-lliny o "byciu dumnym i miłym". Bo tu się zgodzę, to trochę dziwnie brzmi, jak ojciec ma być dumny z miesiączki córki.

Samo sprowadzenie do fizjologii i takie suche wręczenie podpasek uważam za przegięcie w drugą stronę - to JEST zmiana i to spora.

Dlatego dopieszczenie i wsparcie, tak. Celebracja i świętowanie - nie. I tak samo nie - przesłanie linka do strony z informacjami i wręcznie paczki tamponów/podpasek.
                  • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 15:07
                    Dumna jestem ze swoich dzieci zawsze, nie musza nic specjalnego robic z tego ze rosna, ze sie robia coraz bardziej samodzielne i z rzeczy na ktore nie maja wplywu tez, nie moge?... moze zle sie wyrazilam, ale gownoburza po tym jest przedziwna a wrzuty o sliniacych sie oblechach kompletnie mnie zszokowaly. Widzisz ja to uwazam za powod do malego swietowania, wlasnie takiego dopieszczenia i spedzenia czasu razem, pogadaniu itd... Nie zawsze jest na to wystarczajaco czasu. Nie wiem serio co tak strasznie oburzylo w lodach, pizzy i filmie na Netflixie, ..Dla nas to byla mala celebracja, prezentow jej nie kupowalam, imprez nie organizowalam...
        • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:48
          Świętowanie pierwszej miesiączki z kwiatami, biżuterią i listem gratulacyjnym to dla mnie jakieś kuriozum.
          Jaką "nagrodę" proponujesz w analogicznej sytuacji dla chłopca?
          • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:50
            Nie widze analogii polucji i miesiaczki.
            • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:43
              Dyskryminacja!
          • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:51
            Nie ma analogii dla chlopca, nie wiem pierwsze golenie zarostu? Ale to sie nie dzieje z dnia na dzien...Na pewno jakis powod do "lodow i kina" sie znajdzie....(mam syna tez) kurde piszecie jakbym odprawila impreze na 100 osob i kupila jakies brylanty.. Zakopalam corke w koc, zamowilam pizze, kupilam lody i pod tym kocem jadlysmy, gadalysmy i ogladalysmy film.. Serio same byscie nie chcialy byc troche dopieszczone wtedy?
            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:58
              Moze to poklosie chlodnego wychowu? Boli cie brzuch? Radz sobie? Zagryz zeby, jestes corka matkopolki a my sie ze soba nie piescimy. Twk to widze.
              • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:10
                Nie u mnie. Byłam pod tym względem dobrze zaopiekowana, mogłam sobie pozwolić na leżenie pod kocem, matka i starsza siostra miały obcykany temat podpasek, a nawet prawdziwej szkoły przetrwania czyli waty i ligniny, nie był to temat wstydliwy. Ale też żaden specjalny etap w życiu, zwłaszcza, że ja pierwszy okres miałam bardzo późno, skończyłam już ósma klasę i miałam iść do liceum. Nie były mi potrzebne lody i brawa na tę okoliczność, menopauzy też nie zamierzam celebrować, to są czysto fizjologiczne, zupełnie normalne sprawy, a nie oczepiny w ostatnią dziewiczą noc.
                • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:13
                  Albo stado sliniacych sie oblechow albo oczepiny w dziewicza noc?
                  • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:25
                    No skoro to nowy etap w życiu i celebracja przyszłych owulacji, to czemu nie.
                    • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:29
                      Przeciez to jest nowy etap w zyciu, ktory z owulacjami nie ma nic wspolnego.
                • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 01:37
                  no widzisz ty mialas pozno 9ja tez) ale moja corka dosyc wczesnie i wcale tego nie chciala juz miec.. (ja bylam ostatnia w klasie i to byl wtedy powod do wstydu) kompletnie inna sytuacja....
                • heca7 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 13:06
                  Ja miałam jako przedostatnia w klasie. I nie miałam nic przeciwko aby być ostatnią wink Na uj mi w tym wieku okres? I tak nie chciałam zachodzić w ciążę. Córka jeszcze później więc nie miałam jej co tłumaczyć. Sama wszystko wiedziała. Tylko kazała kupić kilka rodzajów podpasek i tamponów. Prośbę spełniłam a wybrała sama to co wygodne i do dziś to kupuje.
                  • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:01
                    heca7 napisała:

> Sama wszystko wiedziała. Tylk
                    > o kazała kupić kilka rodzajów podpasek i tamponów. Prośbę spełniłam a wybrała s
                    > ama to co wygodne i do dziś to kupuje.
                    >

Moja tez twierdzi, ze wie co i jak.
                    Ale spoko. Jak nie walkuje tematu, tylko tak cos tam podpytam, nie przewraca oczami tylko normalnie odpowiada. Bo z roznymi tematami roznie to jest. Wiec da sie zamienic dwa zdania smile
                    Nawiasem mowiac, moja ma takie. Zdadza sie, na start?
                    Od piatku czesc w plecaku (do szkoly), czesc po prostu u siebie w pokoju.
                    • beneficia Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 17:12
                      Kup takie ze skrzydełkami, bo owijają też brzegi majtek.
            • alpepe Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:28
              Pisałaś o DUMIE, hellou!
              • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:32
                Nie czytam z dzrzwka jesli to do mnie to moze inaczej rozumiemy slowo duma albo ja sie niejasno wyrazilam... ale nie bede komentowac bo juz widze twoj nastepny komentarz o sliniacych sie oblechach, wiec to zostawie....
            • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:36
              A ja widzę analogię, tym niemniej jestem w 100% za - właśnie - dopieszczeniem! Nie uczczeniem, nie świętowaniem, a wsparciem i dopieszczeniem wink
    • extereso Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:42
      Cóż, moje musiały i muszą brać leki przeciwbólowe. Na pierwszych kilka miesiączek faktycznie lepiej podpaski, bo w ogóle to kubeczki menstruacyjne są lepsze, ale to nie na początek, po co stres fundować sobie zakładaniem. Za to pewność większą, zawsze masz przy sobie, higiena, brak ograniczeń. Ale w rozmowie z córką może zapytaj jak jej z tym jest że ma miesiączkę .Moja jedna zawsze przez pierwszy rok jadla pasek czekolady kokosowej smile chciałam napisać że z kobietą byłoby łatwiej jej pogadać czy ja wiem. Moje mówią ojcu że mają miesiączkę jak ma to praktyczne zastosowanie, ( np że ma kupić podpaski itp) bez skrępowania. Choć oczywiście zawsze warto zaproponować rozmowę z kobietą, ciocią. Moje pierwszy dzień miesiączki robią sobie lightowy, seriale w łóżku oto ale to przez ból. Pytaj jakby co.
      • extereso Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:44
        Natomiast radość i dumę przejawilabym tylko gdybym odczytała takie zapotrzebowanie społeczne 😊 chodzi o to, żeby nie wciskać co powinna czuć. Raczej warto się dowiedzieć co czuje i zgodnie z tym zareagować.
        • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:37
          extereso napisała:

> Natomiast radość i dumę przejawilabym tylko gdybym odczytała takie zapotrzebowa
          > nie społeczne 😊 chodzi o to, żeby nie wciskać co powinna czuć. Raczej warto si
          > ę dowiedzieć co czuje i zgodnie z tym zareagować.

AMEN.
    • kolteta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:42
      Moja dostała pierwszej miesiączki jak miała 10 lat. DObrze jest mieć długie podpaski ze skrzydełkami, szczególnie na noc, na dzień mogą być krótkie, zobaczycie jak obficie córka krwawi. Córka może być lekko marudna, bądź dla niej dobry, ciepły, opiekuńczy, cierpliwy. Jeśli tak się zdarzy, że w nocy zabrudzi prześcieradło powiedz, że nic się nie stało, tak się zdarza. Zaplamioną bieliznę dobrze jest przepłukać w zimnej wodzie, żeby nie zostały plamy (ja tak robię, bo nie zawsze od razu mam partię prania, z którą mogłabym ją uprać).
      Możesz zaopatrzeć się w jakiś apap czy ibuprom na wypadek, gdyby córkę bolał brzuch (najlepsza jest nospa, ale nie wiem jak z przyjmowaniem jej o dwunastolatek).
      Ja też zawsze mam w domu czekolade, moja wtedy pochłania jej wielkie ilości wink
      Będzie dobrze!
      • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:54
        Zadna nospa. Oni mieszkaja w Anglii, nie wiem czy w ogole jest odpowiednik tego tutaj, zdecydowanie nie zaleca sie.
        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:01
          Jest. Buscopan. Aczkolwiek nie kazdej kobiecie sluzy.
          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:04
            Nie zaleca sie tego na period cramps w Anglii.
            • kandyzowana3x Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:52
              no strona nhs jedank zaleca :
              Take Buscopan tablets as and when you have stomach cramps or period pain.
              www.nhs.uk/medicines/buscopan-hyoscine-butylbromide/
              • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:24
                Nie jest to zalecenie ktore dostaniesz np od school nurse czy pharmacist. Zaleca cieple kompresy albo painkillers.
              • spirit_of_africa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:57
                🤣Ojtam kandyzowana. Jak ritual mówi, ze w UK czegoś się nie zaleca, to tak jest. I choćby sam BoJo i Królowa mówili, ze jest inaczej to się nie znają.
                • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:09
                  spirit_of_africa napisała:

> 🤣Ojtam kandyzowana. Jak ritual mówi, ze w UK czegoś się nie zaleca, to tak jes
                  > t. I choćby sam BoJo i Królowa mówili, ze jest inaczej to się nie znają.

Bo sie nie zaleca. Ja wiem ze w pl to wcias pylargina ma sie dobrze ale coz...
                  • kamin Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:58
                    To źle wiesz.
      • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:44
        kolteta napisała:

> Jeśli tak się zdarzy, że w nocy zabrudzi prześcieradło powiedz, że nic się nie stało, tak się zdarza.
        > Zaplamioną bieliznę dobrze jest przepłukać w zimnej wodzie, żeby nie zostały plamy (ja tak robię,
        > bo nie zawsze od razu mam partię prania, z którą mogłabym ją uprać).

Plamy z krwi najlepiej schodzą wodą utlenioną - świeże to w ogóle super, ale starsze też da się usunąć (tylko trzeba kilka razy). Zalewasz wodą utlenioną, potem płuczesz w zimnej wodzie.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 18:54
          Ale woda może odbarwić bieliznę czy prześcieradła
    • nowel1 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:43
      Nawet chciałam coś poradzić, jakem lekarz i kobieta, ale to "słowo wstępne" mnie kompletnie zniechęciło.
      • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:45
        Napisz, prosze, co chcialas poradzic. Mam 9latke, to juz niedlugo a moze o czyms sie dowiem, czego nie wiedzialam.
      • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:17
        Slowo wstepne mialo na celu wskazanie na istotnosc oddzielenia tych, co naprawde chca pomoc oraz tych co nie chca, badz udaja.
        Jezeli identyfikuejsz sie z druga kategoria to o to chodzilo, zeby takie osoby siedzialy cicho. Jak tak, to ciesze sie, ze sie nie odzywasz i dzieki.
        • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 12.07.21, 09:55
          Nie ma to żadnego sensu, bo te, które nie chcą pomóc, nie będą siedzieć cicho tylko będą pisać, co im się spodoba. A przez to ton postu wyszedł bardzo napastliwy i szczerze mówiąc, mnie też odechciało się dzięki temu rozpisywać na temat podpasek.
    • hanusinamama Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:43
      Ja bym poszła do Rossmana i poprosiła sprzedawczynie o pomoc. Niedawno widziałam jak jedna doradzała facetowi jakie podpaski na poczatek dobre.
      • angazetka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:46
        Ale to, które dobre, zależy od tego, jaki będzie ten pierwszy okres. Ze mnie chlustało, potrzeba było tych największych.
        • hanusinamama Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:02
          I czemu zakładasz, ze babka w Rossmanna źle doradzi?
      • manon.lescaut4 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:14
        Autor nie ma Rossmana pod ręka smile
        • hanusinamama Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:02
          NO to jakąs inną drogerię.
    • kanna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:46
      Poćwicz z małą zakładanie podpasek - drugie majtki i pokazujesz, jak przyklejać. Do dziś pamiętam, jak swoja pierwsza podpaskę włożyłam klejem do góry.
      Poćwicz wyrzucanie zużytych podpasek. Pokaż, gdzie.

Opowiedz o higienie.

Pogratuluj, zaczyna się nowy etap. Można włączyć tatę w świętowanie, moja do dziś pamięta kwiatek, co tatę jej kupił.

Są tez majtki menstruacyjne - moja sobie chwali, z tym, ze trzeba płukać w zimnej wodzie przed wypraniem. Więc pytanie, czy będzie chciała/potrafiła.

Moja tamponami nie jest zainteresowana.
      • extereso Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:49
        Dla mnie to byłoby zbyt intymne, odebrałbym to jako przekroczenie granic . Wolałabym o tym poczytać, jak już to lepiej stronę znaleźć.
        • kanna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:52
          Ćwiczenie wkładania podpaski?
          Ja to z moją robiłam, jak miała z 8 lat...
          Oczywiście, była w majtkach, wzięłyśmy kolejne majtki, tam wkładała podpaskę i naciągała.

Dla mnie zbyt intymne jest uczenie wkładania tamponu. Dlatego moja będzie musiała sobie poradzić z tym sama, jak zdobędzie gotowość.
          • extereso Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:56
            Hmm chodziło mi o to zawijanie brudnej ale po namyśle nie chciałabym ćwiczyć nakładania z kimś. Wolałabym zamknąć się z łazience i z psiapsiółami ewentualnie potrenować. Jeśli to byłoby jakiś problem w ogóle bo tego nie pamiętam.
            • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:59
              Przeciez ona sobie to w necie sprawdzi.
              25 lat temu dzieki "drogiemu bravo" masa dziewczynek weszla calkiem niezle uswiadomiona w wiek dojrzewania, to co dopiero teraz.
          • heca7 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:00
            Ty jesteś matką. Gdyby mi ojciec pokazywał zakładanie podpaski na majtki... Zresztą, stój, prrr, zaraz, zaraz. A dlaczego on niby jako nie posiadający okresu ma wiedzieć lepiej jak się podpaskę zakłada??? Dla mnie to też przekroczenia granicy. I naruszenie mojej przestrzeni osobistej. Nie życzyłabym sobie aby rodzina świętowała mój okres. To moja sprawa. A już pomysł aby świętować fakt , że za parę lat mogę dzięki temu zajść w ciążę?! WTF??? To Iran jest czy Polska? Poza tym widząc dzisiejsze trendy nie ma co się tak cieszyć. Tysiące kobiet mając regularny okres nie może naturalnie zajść w ciąże.
      • simply_z Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:52
        swietowanie?? przeciez to fizjologia, co tutaj jest do swietowania?
        • kanna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:53
          Otwarcie nowego etapu w życiu.
          To olbrzymia zmiana.
          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:56
            To zadna zmiana. To fizjologia i nie ma powodu robic z tego nie wiadomo czego. Co sie w jej zyciu niby zmieni? Cwiczenie zakladania podpasek to jakis absurd. To nie jest rocket science. OJP.
            • angazetka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:59
              No zupełnie nic się nie zmieni, tylko co miesiąc będzie miała okres, będzie miała (po jakimś czasie) owulacje, będzie mogła zajść w ciążę, jej ciało będzie podlegać cyklom hormonalnym... Drobiazgi.
              • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:04
                Owszem nic sie w jej zyciu nie zmieni. Owulacje to mogla miec jeszcze przed pierwsza miesiaczka. Tak, cycle sa normalne, zyje sie z tym normalnie. W szkole pewnie juz miala sex education, oni mieszkaja w Anglii.
                • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:12
                  Oczywiscie, ze zyje sie normalnie, aczkolwiek 'mowi sie' o tzw wolnych dniach z powodu miesiaczki. Bol i krwawienie to nie jest az takie 'no biggie', to JEST wazna zmiana.
                  • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:15
                    Tak, jesli rodzice swietuja i rozmdmuchuja miesiaczke traktujac jak chorobe to wtedy zaczyna sie problem
                    • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:19
                      Nie wiem skad przeszlas od drobnej celebracji w stylu lody czy nawet upominek (nie chodzi o zrobienie '1st menstruation party i zaproszenie calej rodziny) do wmawiania dziecku,ze to choroba.
                      • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:55
                        Ona ma w ogole jakies dziwne te toki myslenia... Przeciez wlasnie ta mala celebracja jest po to, zeby nie traktowac okresu jako choroby... Serio nie wiem jak ta kobieta rozumuje..
                    • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:48
                      Moi nie świętowali i nie rozdmuchiwali (zresztą pierwszej miesiączki dostałam na obozie...), a problem mam do teraz, bo mam bardzo silne skurcze przez pierwsze dwa, a czasem i trzy dni.
                • angazetka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:09
                  Ciąża to też fizjologia i nic się w życiu nie zmienia?
              • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:57
                Postulujesz świętowanie z 11 latką przyszłych i aktualnych owulacji?
                Wy kobiety piszecie serio?
                Nowy etap w życiu..?
                • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:01
                  Nie, uwazam,ze 'celebrowanie' (i tu nie chodzi o impreze tylko o spedzenie matki z corka tego dnia , jakies lody, obejrzenie filmu , rozmowa, nawet ten nieszczesny upominek) PIERWSZEJ miesiaczki jest mile, fajne, pozytywne bez dorabiania ideologii.
                • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:03
                  Oczywiscie, ze to jest nowy etap. Zaden lekarz nie pytal cie nigdy o date pierwszej miesiaczki (w sensie ile wtedy mialas lat)? To jest ogromna zmiana i fizyczna i psychiczna.
                  • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:45
                    Może, choć nie pamiętam. Zawsze pytali o datę ostatniej miesiączki.
      • mikams75 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:05
        Moja sobie przykleila klejem do gory ale cos jej nie pasowalo i przyszla spytac. A myslam, ze szczegolowo wyjasnilam, po co skrzydelka i wszystko inne. Wiec albo faktycznie nie powiedzialam o kleju albo jej umknelo.
      • jowita771 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:26
        kanna napisała:

> Poćwicz z małą zakładanie podpasek - drugie majtki i pokazujesz, jak przykleja
        > ć. Do dziś pamiętam, jak swoja pierwsza podpaskę włożyłam klejem do góry.

Pamiętam, jak tu na forum, na temat zakładania pierwszej podpaski jakaś forumka napisała, że myślała, że przykleja się "klejem do futra".
    • kotejka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:50
      Nie wiem o co chodzi z biednym dzieckiem i rzygowinami,ale nabuzowany jakby sam miał pmsa
      Podpaski najciensze z możliwych. Wrażenie książki telefonicznej w majteczkach 12latki jest nieprzyjemne,pamietam
      • lilia.z.doliny Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:54
        Nie wiem o co chodzi z biednym dzieckiem i rzygowinami,ale nabuzowany jakby sam miał pmsa
        On wie dlaczego.
        I w sumie nie dziwie sie temu wstepowi
        • kotejka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:56
          Pokrzywdzily ematki? Ja nie wiem, nie znam
    • pierwszychleb Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:55
      Kup cienkie podpaski ze skrzydekami. Przykleja sie do majtek skrzydelka wywija sie i tez przykleja zeby podpaska sie lepiej trzymala. Na noc dlugie podpaski. Moze poplamic lozko.
      Powiedz, ze super i fajnie, ze dorasta. Na tampony ma czas. Okres to nic przyjemnego ale nie ma rady trzeba przetrwac. Ktos tam rzucil pomysl zeby lody - bardzo fajny. Mnie okres zaskoczyl gdy nie bylo mamy ale ktos z rodziny sie wtedy zachowal i zostalo mile wspomnienie.
      • 7katipo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 16:48
        Na noc można podłożyć ręcznik pod prześcieradło. Nie będzie miała stresa, że łóżko poplami.
        Ręcznik i prześcieradło można uprać, zwyczajnie.
    • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:55
      Zakladajac, że nie ma tam żadnej kobiety i nie czujesz się do końca kompetentny, to może kupiłabym jeden z tych zestawów dla nastolatek typu "pierwsza miesiączka". I niech sobie trzyma w szafie czy tam w plecaku.
      • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:58
        Mysle ze 12.5 latka zyjaca w Anglii miala ta wiedze przekazana w szkole. To nie jest rocket science. Znajdzie tez info w internecie.
        • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:02
          Zestaw na pierwszą miesiączkę zawiera zazwyczaj podpaski w kilku wariantach, tampony, żel do dezynfekcji albo żel ulatwiajacy zakładanie, nakładkę na WC i inne przydatne gadżety. Internetu chyba sobie w majtki nie włoży....?
          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:10
            memphis90 napisała:

> Zestaw na pierwszą miesiączkę zawiera zazwyczaj podpaski w kilku wariantach, ta
            > mpony, żel do dezynfekcji albo żel ulatwiajacy zakładanie, nakładkę na WC i inn
            > e przydatne gadżety. Internetu chyba sobie w majtki nie włoży....?
            >
            I po co te gadzety? Nakladka na wc?
            • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:43
              No jak stara baba nie wie, co się może nastolatce (i nie tylko nastolatce) przydac w czasie miesiączki, to może poszukaj sobie tego info w internecie...?
              • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:25
                memphis90 napisała:

> No jak stara baba nie wie, co się może nastolatce (i nie tylko nastolatce) przy
                > dac w czasie miesiączki, to może poszukaj sobie tego info w internecie...?
                >

Ja wiem, gadzety w stylu nakladka na wc nie wchodza w to.
                • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:17
                  Taka porada - nie musisz używać wszystkiego z takiego zestawu....
                  • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:50
                    memphis90 napisała:

> Taka porada - nie musisz używać wszystkiego z takiego zestawu....
                    >
                    W jakim celu zestaw? Kupujesz podpaski, tampony, period pants a corka wybiera co chce. Nawilzone chusteczki i tak sa w lazience bo sluza nie tylko do higieny w trakcie miesiaczki. Moja corka chciala kubek menstruacyjny, kupilam.
                    • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 18:38
                      >Kupujesz podpaski, tampony, period >pants a corka wybiera co chce.
                      Na tym właśnie polega zestaw. Kupujesz podpaski, tampony, majtki, żel i co tam jeszcze w jednym pudełku i córka wybiera co zechce.

>Nawilzone chusteczki i tak sa w >lazience bo sluza nie tylko do >higieny >w trakcie miesiaczki.
                      W sensie w Twojej łazience czy w każdej łazience świata?
        • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:59
          12,5 latka żyjąca w Anglii to może nawet być w ciąży jeszcze przed tą pierwszą miesiączką.
          Nie piszę o córce autora wątku.
          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:26
            m_incubo napisała:

> 12,5 latka żyjąca w Anglii to może nawet być w ciąży jeszcze przed tą pierwszą
            > miesiączką.
            > Nie piszę o córce autora wątku.
            >
            W Polsce tez moze, i zapewne nie jedna byla.
        • mikams75 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:15
          Nie przerzucajmy roli rodzicow do internetu. Oczywiscie, ze 12latka znajdzie wszystko w necie, rowniez mnostwo bzdur i lepiej dla niej bedzie, jesli podczad zmian w ciele, z ktorymi moze czuc sie roznie, nie zawsze komfortowo, bedzie ktos bliski, komu moze zaufac, kto nastawi pozytywnie chocby lodami, kto pomoze dobrac podpaski. Wiadomo, ze 12latka moze isc sama do drogerii i sobie kupic, ale chyba kazda stanie przed polka z 20 produktami i nie bedzie wiedziala co wybrac. I naprawde lepiej miec dobre relacje z nastolatka, ktora w razie problemow przyjdzie do rodzica a nie odpali gugle.
      • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:59
        U nas córka z całą radością obwieściła tacie, że ma okres. Jeszcze drzwi dobrze nie zdążył zamknąć 🤭.
        Kup cienkie podpaski typu Always (trzymaj w pogotowiu schowane).
        Gdy już dostanie okres i nie będzie skrępowana tym faktem, to zabierz ją do sklepu i niech sama sobie podpaski kupi.
        A potem zabierz ją na lody😊.
        • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:01
          Ale czemu schowane? Skoro ma cramps to powinien kupic i jej dac, just in case.
          • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:08
            ritual2019 napisał(a):

> Ale czemu schowane? Skoro ma cramps to powinien kupic i jej dac, just in case.
            Schowane w szafce na wszelki wypadek. Gdy dostanie okres będzie przygotowany.
            Chyba to jasne.
            • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:10
              To dziewczynka ma być przygotowana.... Nie tatuś. To dziewczynka ma mieć podpaski w szafce. Nie tatuś.
              • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:14
                memphis90 napisała:

> To dziewczynka ma być przygotowana.... Nie tatuś. To dziewczynka ma mieć podpas
                > ki w szafce. Nie tatuś.
                >
                A ja zakładam że szafki mają wspólne.
                • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:44
                  Cały czas piszesz, że to mężczyzna ma być przygotowany, mężczyzna ma sobie włożyć podpaski do szafki...
                  • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:14
                    memphis90 napisała:

> Cały czas piszesz, że to mężczyzna ma być przygotowany, mężczyzna ma sobie włoż
                    > yć podpaski do szafki...
                    >
                    A dlaczego nie? To ja kupuję córce podpaski.
                    Mąż mnie i córce też podpaski kupuję i o zgrozo chowa je do szafki.
                    • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:21
                      Ale piszesz to chlopu z zerowym doświadczeniem... Kupi podpaski, wsadzi na dno jakiejs szafy i tyle je nastolatka zobaczy... A dziewczynka w tym wieku to już powinna mieć 1-2 sztuki w torebce /plecaku i wiedzieć, gdzie dokładnie ma je w domu, a nie, że są zachomikwane gdzieś przez ojca, który "się przygotował".
        • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:01
          Dlaczego ma trzymać schowane? Nie mogą po prostu być w łazience /kosmetyczce, a nawet po prostu na półce?
          Przyznam, że ten wątek wprawia mnie w jeszcze większe zdumienie niż ten o nastolatku opiekującym się trzylatkiem.
          • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:13
            m_incubo napisała:

> Dlaczego ma trzymać schowane? Nie mogą po prostu być w łazience /kosmetyczce, a
            > nawet po prostu na półce?
            > Przyznam, że ten wątek wprawia mnie w jeszcze większe zdumienie niż ten o nasto
            > latku opiekującym się trzylatkiem.
            Na litość, schowane/trzymane w szafce. Gdy dostanie okres będzie mieć je pod ręką.
          • hanusinamama Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:04
            Ja tez mam schowane, w szafce...co nie znaczy ze sie wstydze. W łazience wszystko mam w szafkach i szufladach, bo nie lubie miec na wierzchu.
            • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:27
              hanusinamama napisała:

> Ja tez mam schowane, w szafce...co nie znaczy ze sie wstydze. W łazience wszyst
              > ko mam w szafkach i szufladach, bo nie lubie miec na wierzchu.
              Ja też.
            • kamin Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 17:08
              Ja też. Kupuję podpaski i chowam je do szuflady w toaklecie Chusteczki nawilżone też czy ręczniki papierowe. Nie rozstawiam wszystkiego na wierzchu.
              • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 18:41
                Nie chodzi o to, że mają być na wierzchu, tylko to nastolatka ma je sobie schowac tam, gdzie jej będzie wygodnie. Chodzi o podmiot, nie o przedmiot.
                • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 12.07.21, 09:57
                  Właśnie o to chodzi.
                  Bo sugestia była dla ojca: kup i schowaj, co nie ma zbyt wiele sensu.
    • kanna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:57
      Skoro miesiączka i świętowanie wydają się wam obleśne, to współczuję, bo taki przekaz dajecie córkom uncertain
      • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:00
        To jest glupie poprostu. To jest fizjologia, zaden powod do swietowania ani w ogole do sugerowania ze cos jest inaczej, jakis nowy etap w zyciu itp. Ona ma 12 lat, w jej zyciu nic sie nie zmieni a miesiaczka to cos normalnego i nikt jej nie bedzie z PE zwlanial.
        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:02
          Jak sie nie zmieni?!
          • hanusinamama Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:11
            Miałam koleżankę ktorej tata dał bukiet róż a mama piekła tort.. aona sie cuzła tym skrępowana. Do dzisiaj mi mowi, ze nie wie co oni świetowali...
            • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:03
              Ja wiem, ty masz koleżankę na każdą okoliczność.
              • hanusinamama Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:03
                Ja nie wiem jak ty ale w szkole miałam mase koleżanek, kazda prawie (jedna miała problemy) dostała okres. Sporo z nich pewnie dostało kwiatka. Taki szok, ze jenda sie czuła skrępowana..ja nie wiem na pustyni żyjesz? W jaskini? Na Księzycu?
                • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:18
                  Ja? Ja żyję w innej rzeczywistości.
                  I bardzo to sobie chwalę.
                  A masz może też jakąś koleżankę, która jest niebinarna, ma matkę Żydówkę i ojca Palestyńczyka i musiała rzucić szkołę, żeby wychowywać młodsze rodzeństwo, ale na szczęście była tak zdolna, że razem zrobiłyście doktorat w Polsce?
                  Na pewno!
          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:11

> Jak sie nie zmieni?!

A co sie zmieni w zyciu 12-latki? Tata zacznie jej meza szukac?
            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:22
              Nawet morfologia sie jej zmieni dopoki organizm sie nie przyzwyczai do miesiaczek. Moze byc jedna z tych dziewczyn, ktore maja bolesne miesiaczki wiec przez 5 dni w miesiacu bedzie miala gorsze dni. Nie wiem skad pomysl o szukaniu meza w naszym kregu kulturowym.
              • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:31

> Nawet morfologia sie jej zmieni dopoki organizm sie nie przyzwyczai do miesiacz
                > ek. Moze byc jedna z tych dziewczyn, ktore maja bolesne miesiaczki wiec przez 5
                > dni w miesiacu bedzie miala gorsze dni.

Moze a moze nie. Jesli bedzie miala to tez jest cos z czym bedzie musiala nauczyc sie zyc i sobie radzic.
            • simply_z Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:41
              w Ameryce pld. urzadzaja wlasnie przyjecia dla 15 latek, ktore oficjalnie staja sie kobietami. Dla mnie podobny poziom
              • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:28
                simply_z napisała:

> w Ameryce pld. urzadzaja wlasnie przyjecia dla 15 latek, ktore oficjalnie staja
                > sie kobietami. Dla mnie podobny poziom

Dokladnie, jak zakrwawione przescieradlo po nocy poslubnej pokazywane gosciom.
                • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:38
                  A gdzie w tym watku ktos cos w tym stylu propaguje?
                  • vre-sna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 12:43
                    Bycie milym w tym dniu i okazanie jakiejs jednak wyjatkowosci jest az tak glupie??
                    Przeciez dziewczynka jest tylko dziewczynka i nie patrzy jak dorosle, doswiadczone baby na swoja pierwsza miesiaczke w zyciu tak samo!
                    Myske, ze mile jest wtedy odczucie zrozumienia i jakiegos wsparcia.
                    Chociazby dlatego, ze byc moze gorzej sie czuje.
      • heca7 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:05
        Moja córka jest już dorosła. Pytałam ją przy okazji takich wątków (bo już były na ematce) czy chciałaby świętowania. O matko! Zabiła mnie śmiechem a potem przyleciała na ematkę poczytać jak dobrą komedię. Nie, nie i jeszcze raz NIE. Jak miała pytania to je zadawała. Ale my z córką rozmawiamy dosłownie o wszystkim i otwarcie. Bez zbędnego patosu.
        • gama2003 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:18
          No i tak powinno być, zachowanie skrojone pod konkretną dziewczynkę. Swoje dziecko się zna, więc wiadomo co lepiej będzie przyjęte i ułatwi wskoczenie w nowy rytm.

Mnie z przeszłości lekka celebracja by ucieszyła. Pamiętam swoje zagubienie, byłam przestraszona. Fakt, było to dawno i mniej chyba z koleżankami rozmawiałyśmy na tym etapie o miesiączkach.
          Wolałabym pomoc i takie przeprowadzenie przez pierwsze razy. Paczka podpasek , w sumie bez żadnego komentarza to bylo dla mnie za mało.
          • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:28
            U mnie bylo tak wlasnie bezdusznie: masz tu podpaski, masz ibuprom, umyj naczynia. Znam moja corke i wiem, ze bedzie jej milo gdy ja sie zachowam inaczej.
            • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:06
              I tak zrob, mojej bylo na pewno bardzo milo.... Jak juz ogarnelysmy podpaski, lody w zamrazarce, film wybrany, pizza w drodze to slyszalam jak rozmawia z kolezankami chwalac sie jaka ma swietna mame... wtedy bylam bardzo dumna (z siebie wink ) ale dziewczyny maja racje to zalezy od dziecka, ja ze swoja jestem blisko i wiedzialam, ze ja pierwszy okres zdenerwuje (bala sie go) mimo calej angielskiej sex education (nie wiem czemu ritual musi to powtarzac 100 razy, co innego nauczycielka co innego mama)i rozmow ze mna, ze niedlugo dostanie (spodziewalam sie) ona tego dnia wyleciala z ubikacji z placzem i musialam ja uspokoic (5 minut i bylo dobrze)...
              Moze inne dziewczynki wola bez niczego (dla mnie dziwne ale ok moze tak maja, kazdy swoje dziecko powinien znac).
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:08
                Moja jest bardzo wrazliwa na punkcie swojej fizjologii; rozmawiamy o miesiaczce odkad zaczela zadawac pytania na ten temat, ma 9 lat. Ja tez postaram sie zeby milo zapamietala ten dzien.
    • primula.alpicola Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 09:59
      Ostatni fragment zniechęcił mnie do udzielania Ci rad.
      • angazetka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:00
        A owszem.
      • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:40
        Slowo wstepne mialo na celu wskazanie na istotnosc oddzielenia tych, co naprawde chca pomoc oraz tych co nie chca, badz udaja.
        Jezeli identyfikuejsz sie z druga kategoria to o to chodzilo, zeby takie osoby siedzialy cicho. Jak tak, to ciesze sie, ze sie nie odzywasz i dzieki.

Nie pamietam kazdej ksywy co dokladnie mowila 6 tygodni temu, w dniu proby samobojstwa matki corki. Ale tych okropnosci i syfu jakie wtedy wiele tu pisalo, podczas jednego z najtrudniejszych weekendow mojego zycia i najbardziej pamietnego weekendu zycia mojej corki - nie zapomne.
        Naprawde szukalem szybkiej pomocy, rady.
        To byly doslownie godziny po tym, jak matka mojej corki przedawkowala tabletki (20szt) - samobojstwo jednak sie nie udalo - w obecnosci mojej corki. A&E (cos jak pogotowie). Po czym ...wrocila po paru godzinach taxowka (!!!). Slaba, ale przytomna i nadal w ewidentniej ostrej psychozie. Corka sie zajalem i bylem przy niej i to bylo oczywiste. Pare godzin pozniej byla sytuacja, gdzie ryzyko ze matka corki znow sie targnie na swoje zycie - tym razem skutecznie - bylo bardzo wysokie.
        Po paru dniach lekarze wprost powiedzieli mi, ze byc moze uratowalem zycie czlowieka, zostajac z nia 24h, wbrew "oczywistym" sugestiom ematek.

Natomiast co robily nielekarze, kobiety internetu w postaci ematki uznaly za najwazniejsze w tym absolutnie kulimacyjnym, kluczowym okresie?

Mogly:

1. wiedzac, ze przeciez wiadomo, ze zrobie to co ja uwazam - napisac swoje rady w danej sytuacji, przedstawiajac za i przeciw (mozeszzrobic A, lub B, bo wtedy stanie sie X a zapobiegniesz Z. Moim, zdaniem absolutnie nie rob C, bo stanie sie D". Ostatecznie co zrobie jazdecyduje - wiadomo. Ale mialy realny wplyw "doradczy" na niezwykle istotne decyzje, ktore moga miec konsekwencje na cale dalsze zycie mojej corki.

2. siedziec po prostu cicho

3. Nic nie doradzic, ale nie omieszkac ochoczo napisac ze mam sie isc wykastrowac, ze dziecko powinno byc odebrane obojgu rodzicow, klamac ze "w grudniu podczas pierwszej psychozy dalysmy Ci tyylle rad a nie skorzystales z zadnej" -co zarowno nic nie wnosi jak i jest oszczerstwem, opluwac na rozne sposoby itd itp.

4. Doradzic posrednio, zeby olac zycie matki corki, i z jej domu znikac (biorac corke z soba) zostawiajac probujacego sie zabic czlowieka - matke corki - sama sobie.

Wiele z ematek wybralo opcje 3 i/lub 4. O ile samo mowienie, zeby przede wszystkim otoczyc opieka corke bylo ok (ale tez oczywiste i naprawde malo porzebna oczywistoscia nie wnoszaca nic czego nie wiem) o tyle cala reszta, zwazywszy na podbramkowe okolicznosci, to naprawde byl najgorszy sciek i rzygowin* z jakim sie tu spotkalem.

* nie przepraszam, bo to eufemizm.
    • berdebul Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:01
      Tabletki przeciwbólowe - niech bierze zanim ból się rozkręci. Dobry jest też termofor, lub poduszka elektryczna.
      Pudełeczko do plecaka - tabletki przeciwbólowe, czyste majtki, podpaski (2-3, różnych rozmiarów).
      Aplikacja do śledzenia okresu, niech notuje. Przyda się przy monitorowaniu regularności cyklu, przyda się u lekarza.
      Podpaski - kup różne rodzaje, niech sobie wypróbuje, jedni lubią ze skrzydełkami, albo tylko nocne bo nie ma ryzyka, że coś pocieknie. Są też majtki miesiączkowe, możesz przedstawić jako alternatywę, kubeczki, tampony.

Jak matki nie ma, to córka wie co dzieje się z jej ciałem? Ma jakieś książki o dojrzewaniu, rozmawiacie? Macie kubeł w łazience? W moim rodzinnym domu nie było i bardzo mi to przeszkadzało, u siebie mam w każdej łazience.
      • kalafiorowa.es Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:08
        berdebul napisała:

> Jak matki nie ma, to córka wie co dzieje się z jej ciałem? Ma jakieś książki o
        > dojrzewaniu, rozmawiacie?

Ma internet i wychowanie seksualne w szkole.
      • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:13
        berdebul napisała:

> Tabletki przeciwbólowe - niech bierze zanim ból się rozkręci. Dobry jest też te
        > rmofor, lub poduszka elektryczna.

Napisalam wyzej, moze kupic specjalne, przyklejane cienkie cieple kompresy, mozna z tym wygodnie siedziec czy chodzic.
        Pomagaja.
        12-latka w Anglii zapewne miala juz edukacje ondojrxewaniu, antykoncepcji itd.
    • sajant Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:28
      Weź pod uwagę i powiedz o tym córce, że w pierwszych dniach może się bardzo źle czuć, niech nie przestraszy się jeśli np. będzie wymiotować. Uważajcie oboje, jeśli zrobi jej się słabo, niech się oszczędza i wypoczywa w miarę możliwości.
      • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 23:51
        Az tak zle nie ma
        Ale kumam, ze moze byc roznie
        • trampki-w-kwiatki Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 02:29
          Może być wszystko. Mogą być zawroty głowy, wymioty, może być biegunka w pierwszym dniu, mogą być naprawdę silne skurcze (zdarzają się i omdlenia z ich powodu). Jako ojciec przygotuj się na różne scenariusze.
    • ursula.iguaran Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:30
      Napiszę Ci co ja zrobiłam zanim i gdy córka dostała pierwszą miesiączkę.

- rozmawiałam z nią o tym już wcześniej, żeby się nie wystraszyła gdy to się zacznie (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś lub szkoła nie zrobiła to najwyższa pora na taką rozmowę)
      - podpaski na wszelki wypadek kupiłam wcześniej w razie gdyby zdażyło się, że pierwszy raz zacznie się w szkole, miała w plecaku zawsze dwie awaryjne podpaski, przeszkoliłam ją jak przykleić toto do majtek
      - gdy nadszedł ten dzień przytuliłam młodą, ponieważ źle się czuła pozwoliłam nie pójść do szkoły kilka dni,
      - na pamiątkę "zostania kobietą" dostała ode mnie drobny prezent (przywieszkę do bransoletki) plus ksiązkę na temat dorastania
      - w domu zakupiłam spory zapas podpasek w łatwo dostępnym miejscu (my akurat z córką używamy Naturella Ultra, są cieniutkie i w róznych rozmiarach w miarę potrzeby, nie pomyl z Naturella Classic które są starego typu grube)
      - w razie bólu brzucha córka używa Nurofena,
      - tamponów na razie córka nie używa, nie lubi basenów a na WF-ie daje radę z podpaską

• ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:36
        ursula.iguaran napisała:

> - gdy nadszedł ten dzień przytuliłam młodą, ponieważ źle się czuła pozwoliłam n
        > ie pójść do szkoły kilka dni,

Odradzam autorowi cos takiego
        • ursula.iguaran Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:49
          Bo?
          • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:52
            Bo mieszka w Anglii i kilka dni wolnego to nie jest tak jak w polskiej szkole. Attendece jest bardzo wazna.
            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:54
              Attendance nie jest wazniejsze niz samopoczucie dziecka. Warto dziewczynke nauczyc,ze nie musi zagryzac zebow i udowadniac wszystkim wokol, ze da rade. To jest dopiero poklosie dziaderskiego myslenia.
              • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:44

> Attendance nie jest wazniejsze niz samopoczucie dziecka. Warto dziewczynke nauc
                > zyc,ze nie musi zagryzac zebow i udowadniac wszystkim wokol, ze da rade. To jes
                > t dopiero poklosie dziaderskiego myslenia.

Odradzam autorowi taka rade bo w angielskiej szkole to nie przejdzie.
            • ursula.iguaran Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:08
              To w tej sytuacji zwyczajnie poszłabym do życzliwego lekarza i poprosiła o zwyczajny sick leave czy jak to się tam w Anglii nazywa.
              Oczywiście mówimy o bardzo złym samopoczuciu, jeżeli jest tylko lekki ból brzucha, który dobrze zwalczają środku przeciwbólowe to wytłumaczyłabym córce co i jak i do szkoły wysłała.
              Chciałabym jednak żeby moja córka wiedziała, że ma we mnie oparcie. Ja akurat bardzo źle znosiłam pierwsze miesiączki, były bardzo bolesne i nie wyobrażam sobie funkcjonować w ten sposób w szkole. Później to się ustabilizowało, dalej było bolesne ale wiedziałam już jak sobie radzić.
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:11
                Przypomniala mi sie jedna, na maxa bolesna, w 7 klasie sp. Wstalam w srodku lekcji historii i wyjakalam,ze zle sie czuje. Czasy byly zamierzchle wiec nauczycielka mnie puscila bez zadnej eskorty i dalszych pytan. Nie pamietam jak dotarlam do domu (2 przystanki, na piechote) ale jak juz dotralam to ten jeden dzien i caly nastepny lezalam w lozku.
                • trampki-w-kwiatki Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 02:34
                  Miałam to samo. Czekałam na historii aż nauczyciel zauważy moją podniesioną rękę, bo chciałam wyjść do toalety. Niestety, za późno zauważył, z bólu najpierw wymiotowałam na podłogę w korytarzu a potem cudem doczołgałam się do domu, gdzie w ciuchach wlazłam do wanny, żeby polewać brzuch zimną wodą. Ibuprofeny nie dawały wtedy rady, niestety. Mam traumę pierwszych miesiączek, zresztą ta część kobiecości była u mnie zawsze fatalna (pms, bóle, migreny, wymioty) dlatego tak cieszę się z tego, że od kilku lat nie miałam już żadnego okresu.
                  • memphis90 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 18:48
                    Pamiętam ten koszmarny czas, kiedy no-spa było tylko na receptę... Ja się bałam poprosić, a moja rodzina wydawała się w ogóle nie zauważać, jak bardzo mnie boli.
              • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:49
                ursula.iguaran napisała:

> To w tej sytuacji zwyczajnie poszłabym do życzliwego lekarza i poprosiła o zwyc
                > zajny sick leave czy jak to się tam w Anglii nazywa.

I go nie dostalabys. To nie Pl z "zyczliwymi" lekarzami. Gdyby miesiaczka powodowala faktyczne problemy typu migrana, krwotoki itp to co innego. Mamy w szkole dziewczyne w wieku 12 lat ktora ma migrany przed miesiaczka i school nurse odsyla ja do domu ale to nie dotyczy zwyklych objawow miesiaczkowych. Oczywiscie ona nie zostaje w domu kilka dni, wraca nastepnego dnia
                • ursula.iguaran Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 12.07.21, 15:58
                  Ale ja nie piszę o zwykłych objawach. Tylko o sytuacji gdy nie jesteś w stanie funkcjonować tak cię boli. Kilka dziewczyn się tu zresztą wpisało, które tak właśnie w czasie pierwszych miesiączek się czuło. Ja też tak miałam. Naprawdę w Anglii w takiej sytuacji, dziecko zwijające się z bólu, któremu leki przeciwbólowe nie pomagają (bo czasem tak się zdaża) każą wysłać do szkoły?
              • m_incubo Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 14:13
                Kto to jest "życzliwy lekarz"?
                A nieżyczliwy?
          • kaka-llina Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:54
            Tak tu akurat Ritual ma racje, nie dadza zwolnienia na okres... (moze za pierwszym razem pierwszy dzien jak sie headteacher zgodzi)
            • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:56
              Jesli to do mnie to chodzilo mi o to,ze w niektorych krajach dyskutuje sie nad tzw urlopem miesiaczkowym.
    • iberka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:37
      Kupiłam zestaw podpasek wszelakich od Bella Teens (krótkie, cieniutkie) do Libresse goodnight. Młoda po dwóch miesiączkach ma jakieś swoje faworytki. Daję nurofen na bóle, odpoczywa, marudzi (ło jesssooo wink ale taki czas. Pod prześcieradło daję podkład Motherhood (nie szeleści, bo bez folii a nie przemaka na materac).
      • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:40
        iberka napisała:
        Pod prześcierad
        > ło daję podkład Motherhood (nie szeleści, bo bez folii a nie przemaka na matera
        > c).
        Gdzie mogę kupić te podkłady?
        • iberka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:39
          No.w smyku www.smyk.com/p/motherhood-bawelniany-podklad-pod-przescieradlo-120x65-cm-i6458052?gclid=CjwKCAjw55-HBhAHEiwARMCszgFP2chNeAi7DtCHu1rCDyvJXlqiMjTUErxUplFO1mCVsJcrU6osPhoCCV4QAvD_BwE
          Nasz nie ma gumek i wymiar ma "łóżeczkowy" 120x60 - nic się nie przesuwa. Używałam takiego jak młoda była pieluchowa i kupiłam ponownie w ubiegłym roku w ramach przygotowań do miesiączkowania smile.
          • iberka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:39
            *np.
          • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:48
            iberka napisała:

> No.w smyku www.smyk.com/p/motherhood-bawelniany-podklad-pod-przescieradlo-120x65-cm-i6458052?gclid=CjwKCAjw55-HBhAHEiwARMCszgFP2chNeAi7DtCHu1rCDyvJXlqiMjTUErxUplFO1mCVsJcrU6osPhoCCV4QAvD_BwE
            > Nasz nie ma gumek i wymiar ma "łóżeczkowy" 120x60 - nic się nie przesuwa. Używa
            > łam takiego jak młoda była pieluchowa i kupiłam ponownie w ubiegłym roku w rama
            > ch przygotowań do miesiączkowania smile.
            Dziękuję. O Smyku nie pomyślałam.
            Właśnie my kupujemy podkłady, ale one są z folią. Szeleszczą i mimo kleju przesuwają się.
            • iberka Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:09
              Naprawdę polecam ☺️. Byłam zachwycona, że nadal są w sprzedaży te Motherhood, Bo wiadomo, foliowe tańsze, ale jakość i komfort inne smile. Mamy 4 sztuki, w razie "W", żeby pranie ogarnąć.
              • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:30
                iberka napisała:

> Naprawdę polecam ☺️. Byłam zachwycona, że nadal są w sprzedaży te Motherhood, B
                > o wiadomo, foliowe tańsze, ale jakość i komfort inne smile. Mamy 4 sztuki, w razie
                > "W", żeby pranie ogarnąć.
                Ja ogólnie kupiłam "prześcieradło" nieprzemakalne. Na to daję zwykłe prześcieradło. Ma nowy materac więc szkoda go zaplamić.
                • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:18
                  Czy te podkaldy to taki praktycznie "must" czy to tylko w razie wyjatkowej obfitosci?
                  • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 19:28
                    Zdarza się, że w nocy i mało obfite krwawienie przesiąknie, bo podpaska, czy bielizna zmienią położenie. Zależy też od pozycji w jakiej się śpi.
                    Może też być tak, że jak się leży, to krew się zbiera i po obudzeniu, jak wstajesz jest nagłe zerwanie tamy.
                    Po prostu przy pierwszych miesiaczkach nie wiadomo jak będzie, więc niektórzy wolą się zabezpieczyć wink Ale must have to nie jest, nie sądzę, żeby tak ogólnie większość używała (ja np nie używam).
                  • trampki-w-kwiatki Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 21:59
                    Jak byłam nastolatką to był to absolutny must have.
                  • karme-lowa Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 17:15
                    no_easy_way_out napisał:

> Czy te podkaldy to taki praktycznie "must" czy to tylko w razie wyjatkowej obfi
                    > tosci?
                    Uważam, że tak.
                  • piataziuta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 18:05
                    no_easy_way_out napisał:

> Czy te podkaldy to taki praktycznie "must" czy to tylko w razie wyjatkowej obfi
                    > tosci?

nigdy mi podkład nie był potrzebny ze względu na okres
                    niemniej, po kupieniu nowego łóżka, z nowym materacem, kupiłam podkład, żeby materac był dłużej jak nowy
      • strumien_swiadomosci Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:08
        Ja mam podkłady pod materac z Ikei, wielorazowe, do prania (śpimy z niemowlakiem). Też polecam wink
    • kasiaabing Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 10:51
      Może weź córkę do drogerii i kupcie razem " wyprawkę" . Możliwe, że córka ma temat obcykany więc kupcie zapsas porządek, wkładek. Nie świętuj tego jakoś przesadnie. Nie kupuj kwiatów, biżuterii bo to trochę creepy.
      Przejdź nad tym do porządku dziennego. Jak bardzo boli dałabym coś przeciwbolowego i odpuść jej trochę
    • kandyzowana3x Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:04
      Dziewczyny kozystajac z watku, czy moglby ktos polecic jakies dobre period pants? szykuje sie do zakupu posiadajac 10 latke w domu, na razie temat jeszcze nas nie dotyczy, ale wydaja mi sie fajna alternatywa ( ewentualnie uzupelnieniem ) do podpasek.
    • mikams75 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:28
      Kup rozne podpasku, one maja rozne powloki, rozne dlugosci, ze skrzydelkami, sa oznaczenia na opakowaniach. Wkladki tez sie przydadza np. W ostatni dzien. Okres moze miec 3 dni albo i 2 tyg. Kolejny moze byc za 20 dni albo za pol roku. W pierwszym roku taka nieregularnosc jest normalna. Moja nosila podpaske w plecaku, tak na wszelki wypadek i dobrze, bo dopadlo ja w szkole. Podpaski niech sobie rozne potestuje, zeby wiedziec, ktore jej pasuja. Obsluga tamponow tez sie przyda szczegolnie latem ale nie kazda mloda nastolatka chce. I male swietowanie jest mile. Bez pompy ale cos ulubionego slodkiego od mamy milo wspominam i corka tez sie ucieszyla.
    • kkalipso Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 11:50
      Moja ma prawie 12,5 okresu jeszcze nie ma. Z podpaską w plecaku chodzi już od miesięcy, nie czekaj tylko kup niech będą w domu. Kup różne na dzień na noc córka sama wybierze.
    • bei Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:40
      Byłam młodsza od Twojej corki, uświadomiona, a gdy @ bardzo mńie zaskoczyła. W tamtym czasie pomogł mi pabialgin w kroplach. Teraz jest duży wybór środków przeciwbólowych - zapytaj w aptece.
      Środki opatrunkowe- kup ze dwa, trzy różne rodzaje. Ból brzucha i głowy to może być już to, ale może być jakaś infekcja. Dzieci maja często sensacje żołądkowe -i odczuwają to jako ból brzucha- przy wielu innych infekcjach. Np przy banalnym przeziębieniu. Zrób herbatkę, podaj książkę i kocyk, lub babskie pisemko, może obejrzyjcie razem film, albo zapytaj, czy nie chce odpocząć sama. Trzymam kciuki, by przeszło lekko….i doceń Ją…może malutki srebrny drobiazg, może fajna kosmetyczka, i koniecznie kwiatek. To kolejny ważny krok w rozwój.
      Uważam, ze jestes dobrym ojcem.
      • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:54
        bei napisała:

> Byłam młodsza od Twojej corki, uświadomiona, a gdy @ bardzo mńie zaskoczyła. W
        > tamtym czasie pomogł mi pabialgin w kroplach. Teraz jest duży wybór środków pr
        > zeciwbólowych - zapytaj w aptece.
        > Środki opatrunkowe- kup ze dwa, trzy różne rodzaje. Ból brzucha i głowy to może
        > być już to, ale może być jakaś infekcja. Dzieci maja często sensacje żołądkowe
        > -i odczuwają to jako ból brzucha- przy wielu innych infekcjach.

Wszystko prawda - ale mloda akurat jest taki calkiem chorobowo odporny egzemplarz.
        Malo choruje, ogolnie, od zawsze.
        Oczywiscie to nadal moze byc cos innego, wiadomo, ale u niej to po prostu rzadkie.
        Wczoraj (poczatkowo) w ogole nie zatrybilem, ze to moze byc miesiaczka. Akurat w szkole corki wybuchly lokalne zrodla covida - od ponad tygodnia nie ma dnia, zebym nie dostal maila o jednym, dwoch czy trzech uczniach z pozytywnym wynikiem, ponad dwie setki sie samoizoluje.
        Corka do tego wieczorem mowila, ze moze ma goraczke (na "czuja" test reka kontra czolo nie miala, wg. termometru tez nie- choc akurat to co tu jest to troche dziadostwo, srednio ufam, musze wziac lepszy, z mojego domu; z reszta niewazne, bo wkraczam w inny temat).
        W kazdym razie zrobila covidowy test no i to nie to.
        I dopiero wtedy cos sprzeglo mi w mozgu, co to moze byc.

Z rana wziela zwykly paracetamol (w szkole). Ogolnie nie bierze lekow prawie nic, wiec nie jest "odporna". W miare zadzialal.
        • kura17 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 19:22
          > Wszystko prawda - ale mloda akurat jest taki calkiem chorobowo odporny
          > egzemplarz. Malo choruje, ogolnie, od zawsze.

sluchaj, ja bardzo malo chorowalam, a miesiaczki - od tej pierwszej - przez cale zycie mialam absolutnie koszmarne (bole, omdlenia, wymioty, bigunki). absolutnie nie chce straszyc, ale badz przygotowany - po prostu nie spanikuj i moze wez do lekarza, jesli beda jakies mocne akcje.

3mam kciuki za Was. dobrze, ze napisales - duzo rad jest w tym watku!
          mnie (nastoletnia) osobiscie najbardziej deprymowalo plamienie (czasem) ubran i szczegolenie poscieli - moze nadmien jakos delikatnie, ze to absolutnie nie jest problem i wystarczy sciagnac z lozka i wlozyc do praca (bez tlumaczenia sie) wink
          • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:21
            kura17 napisała:

> sluchaj, ja bardzo malo chorowalam, a miesiaczki - od tej pierwszej - przez cal
            > e zycie mialam absolutnie koszmarne (bole, omdlenia, wymioty, bigunki).

Dopuszczam taka mysl (wplatajac wspolczucie).
            Pisalem o tej jej rzadkochorowalnosci tylko w kotekscie tego, ze dosc watpliwe, ze ta akcja to cos innego niz jakies poczatki miesiaczki.
            Choc wczoraj wieczorem zaczelo znikac i juz jest "spokoj". Wiec moze to jakies podrygi tylko (?).

absolut
            > nie nie chce straszyc, ale badz przygotowany - po prostu nie spanikuj

Polowa moejg posta miala wlasnie to na celu - informacja, powiedzcie na co powinienem byc ewentualnie przygotowany. Zeby nie panikowac, albo nei zrobic czegos niewskazanego.
            smile

Dzieki tak ogolnie
        • trampki-w-kwiatki Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 02:39
          Wiele kobiet przed okresem czuje się tak gorączkowo. Temperatura ciała się nieznacznie podnosi (u mnie do 37.5 stopnia nawet) i spada dopiero chwilę przed krwawieniem. Czasem występują nawet dreszcze, ja wówczas śpię pod dodatkowym kocem.
          • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:09
            Dzieki.
            Nie wiedzialem
    • odnawialna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:48
      Jestem w temacie, bo moja 12 latka też niedawno dostała pierwszy okres, więc napiszę Ci jakie pytania/problemy się pojawiły.
      1. Brakło podpasek, chociaż miałam 2 paczki w domu. Zwyczajnie tyle tych podpasek zużywała, że pod koniec dnia brakło smile nie miała silnego krwawienia, ale to dla niej nowość, dyskomfort, więc co chwilę latała do łazienki i zmieniała. I jeszcze brała prysznic chyba z 5-6 razy dziennie. Gdyby tak było u Twojej córki, podpowiedz, że okolice intymne są teraz bardzo wrażliwe, niech nie szoruje się za bardzo, sama woda wystarczy do mycia. Chodzi o to, że przy częstym myciu kosmetykami może zmienić odczyn pH i potem już łatwo o infekcje. I kup ze 4 paczki różnych podpasek, w tym na noc. Moja na drugi dzień już sama chodziła do sklepu, wybierała, testowała i teraz już ma ulubione.
      2. Poplamiona bielizna i pościel po nocy. Nic szczególnego, często się zdarza, pokazałam, że trzeba namoczyć w lodowatej wodzie z proszkiem do prania. Najlepiej świeże plamy, potem bardzo ciężko sprać, a ciepła woda tylko plamę utrwali.
      Moja nadal nie ma patentu na plamy po nocy, kładzie ciemny ręcznik jako podkład, teraz będziemy testować majtki okresowe.
      3. Właśnie! majtki. Przy okresie żadne jasne, luźne biodróweczki, tylko najlepiej ciemne, bardziej zabudowane majtki, żeby dobrze trzymały podpaskę. Najlepiej kupić że 2-3 sztuki majtek przeznaczonych na te dni, żeby nie było żal, gdy się poplamią, czy trzeba będzie wyrzucić. I zwróć uwagę, żeby w pierwszych dniach nie zakładała jasnych spodni, czy spódniczki, o przeciek łatwo, po co ma się wstydzić publicznym okresem.
      4. Okres bywa różny, szczególnie na początku, moja pytała jak długo. Około 7-10 dni nawet, przy czym ostatnie dni to już plamienia raczej, są coraz mniej krwawe. I widać, że się kończy. Jeśli krwawiłaby mocno świeżą krwią ponad tydzień, konsultowalabym z lekarzem.
      5. Nowością może być śluz w środku cyklu. Moja przyszła przestraszona, że musi iść do lekarza, bo znowu coś jej leci. Jeśli śluz jest przeźroczysty lub biały, bezwonny, wszystko ok, czysta fizjologia. Jeśli jednak śluz zmienia kolor na żółty, zielonkawy, serowaty, brzydko pachnie, to infekcja i wtedy do lekarza. Zresztą wizytę u ginekologa warto zaproponować, niech sobie dziewczę pogada z fachowcem, nawet jeśli wszystko jest ok., moja chciała (chyba z ciekawości 😀)
      6. Na delikatne skurcze okresowe działa coś ciepłego na brzuch, termofor, kompres, a nawet butelka z ciepłą wodą. W ostateczności coś przeciwbólowego, jeśli nadal boli (jeśli się da, lepiej prochami nie faszerować). Kocyk, spokój, ja pozwalam nie iść do szkoły i na wfie nie ćwiczy, chociaż są dziewczyny, które właśnie ćwiczeniami pozbywają się się skurczy.

I na koniec: daj bosze każdej dziewczynce takiego ojca 😍

• melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 12:50
        A wlasnie! Zapierac w zimnej wodzie! Dobra rada.
      • odnawialna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:47
        Jeszcze ważna rzecz, o której zapomniałam. Niech dziewczynka wdroży się do notowania dat miesiączek. Pierwszy dzień krwawienia to pierwszy dzień cyklu. Przy następnych miesiączkach będzie mogła policzyć dni i zobaczyć, czy cykl jest regularny (przy czym w pierwszych latach normą jest nieregularność). Wystarczy, ze oznaczy sobie dzień wystąpienia miesiączki w kalendarzu, są też aplikacje z funkcjami przyjmowania tabletek anty, fazami płodnymi itp. (IMO zbędne w tym wieku).
        Moja córka pytała, po co? przecież nie chcę jeszcze mieć dzieci 😀 po to, że ma być świadoma swojego ciała, moze przewiedzieć kiedy okres może wystąpić, ma potrafić odpowiedzieć na pytanie lekarza o datę ostatniej miesiączki i jakiej długości są cykle.
        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:48
          Kolejna swietna rada.
        • trampki-w-kwiatki Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 02:42
          Od tego są teraz aplikacje w telefonie.
      • arthwen Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 15:05
        Juz tam wyżej pisałam, ale powtórzę wink Plamy z krwi świetnie usuwa woda utleniona. Nawet takie nie już nieco zaschnięte (przy starych plamach działa to oczywiscie gorzej, ale też pewien efekt jest, tylko trzeba powtórzyć proces parokrotnie).
        • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:45
          ..i to info sie moze przydac.
          Pojecia nie mialem.
          Na szczescie trybie co to woda utleniona i nawet az mam smile
        • hosta_73 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:41
          Nie wiedziałam, muszę kupić. Tyle prześcieradeł poszło ma szmaty...
      • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:40
        Dzieki Ci serdeczne, duzo fajncyh rad, rzeczy o ktorych bym nie pomyslal.

Musze sie zorientowac z tymi okresomajtkami - nawet nie wiem jak to po angielsku!
        I o tych spodniach jej powiem. Choc w tej chwili, na chwile obecna, to wciaz nie na 100% okres - po prostu ja tam boli + glowa - ale jesc moze w miare normalnie czy do WC nie kursuje.

O tym praniu w zimnej zielonego pojecia ani zadnego innego nie mialem. Dzieki za info.

Termofor- doslownie miedzy poprzednim postem, a tym teraz goraca wode zagotowalem i jej wlalem - serio serio smile
        Przy czym to nie ja taki zapobiegawczy - ona mnie o to sama poprosila zaraz po przyjsciu ze szkoly.

Dzieki i pozdrawiam
        • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 16:42
          no_easy_way_out napisał:

> Musze sie zorientowac z tymi okresomajtkami - nawet nie wiem jak to po angiels
          > ku!

Period pants
        • odnawialna Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 17:37
          >>>> Dzieki Ci serdeczne
          Proszę Cię bardzo smile

>>>>po prostu ja tam boli + glowa
          I tak bywa, że boli 2-3 dni przed okresem, to też ma dobrą stronę, bo krew nie pojawia się z zaskoczenia.

Na wszelki wypadek: gdyby te bóle się utrzymywały dłużej, cyklicznie, przy równoczesnym braku krwawienia, skonsultujcie to z lekarzem. Bardzo rzadko, ale jednak się zdarza zarośnięta błona dziewicza i krew po prostu fizycznie nie ma ujścia.
          • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 23:54
            Tak zrobie, w razie czego.

Na chwile obecna wyglada na to, ze wszystko ustapilo, ok 2-3h temu i teraz spokoj.
            Zobaczymy jak jutro.
            Nie wiem, czy bedzie nawrot, czy to byl falszywy alarm, czy tez bylo jakies "cos", preludium, ale dokonczenia nie bedzie, nie w tej edycji.
            I cos wroci np. za miesiac czy iles miesiecy (spotkalem sie z znajmomym malzenstwem - ich corka, kilak miesiecy starsza od mojej, miala dwie czy trzy takie "suche" miesiaczki, i dopiero nastepnym razem kurek sie odkrecil i poszlo).
        • bovirag Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 13:01
          Najlepsze period pants kupisz w marks&spencer. Są po prostu genialne!
          • no_easy_way_out Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 17:02
            Dzieki
            Na szczescie jeden m&s mamy blisko.
            Sie nabedzie smile
    • kobietazpolnocy Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 09.07.21, 13:29
      Mieć zawsze w pogotowiu podpaski (tampony mogą być zbyt trudne w tym wieku) i nauczyć córkę, by zawsze jakieś miała przy sobie na wszelki wypadek - na początku okresy często są nieregularne.

I jednocześnie nie robić z tego zbyt wielkiej sprawy. Nie lekceważyć, ale też nie puchnieć z dumy bądź wzruszenia, a przynajmniej nie przy niej.
      Nie wiem, jak córka, ale ja wiedziałam, co to okres, że się pojawi, nie łączył się w mojej głowie z niczym mistycznym. Rodzice chyba byli bardziej poruszeni i przyznam, że mnie ta atencja trochę żenowała. To mimo wszystko bardzo intymna sprawa, IMO rodzice powinni raczej czuwać dyskretnie z boku niż ostentacyjnie mówić o wkraczaniu w kobiecość, itd.
      • bovirag Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 11:51
        Moja 13 latka ma bardzo obfite miesiaxz, które trwają ok 5 dni. Wklejam Ci zdjęcie podpasek, które zawsze ma w domu. I zaczęła tez tamponów używać. Też masz zdjęcie tych, które najbardziej jej pasują.
        Z tego co kojarzę, to mieszkanie w UK- obie te rzeczy kupisz w superdrug.
        Tabletki przeciwbolowe to tez dobry pomysł.
        • ritual2019 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 11:54
          Tez ich uzywamy.
      • piataziuta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 22:16

> I jednocześnie nie robić z tego zbyt wielkiej sprawy. Nie lekceważyć, ale też n
        > ie puchnieć z dumy bądź wzruszenia, a przynajmniej nie przy niej.
        > Nie wiem, jak córka, ale ja wiedziałam, co to okres, że się pojawi, nie łączył
        > się w mojej głowie z niczym mistycznym. Rodzice chyba byli bardziej poruszeni i
        > przyznam, że mnie ta atencja trochę żenowała. To mimo wszystko bardzo intymna
        > sprawa, IMO rodzice powinni raczej czuwać dyskretnie z boku niż ostentacyjnie m
        > ówić o wkraczaniu w kobiecość, itd.

miałam to samo, choć zawsze byłam dość pewnym siebie dzieckiem
        matka ojcu powiedziała, że dostałam JUŻ (12 lat) pierwszej miesiączki - w kuchni, zaraz po tym jak mi pokazała jak się zakłada podpaskę
        czułam się, jakby powiedziała, że popuściłam w majtki
        • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 22:19
          No widzisz, ja zapytam swojej corki czy chcialaby sama powiedziec o tym swojemu tacie, czy wolalaby zebym ja to zrobila, czy chce abysmy na razie nie mowily (choc kumaty ojciec sie domysli bez trudu).
          • piataziuta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 22:45
            Ja wtedy wolałam, żeby nie robić tego żadnej sprawy, tak jak się nie omawia robienia kupy.

Twój pomysł wcale nie jest lepszy od pomysłu mojej matki, a do tego stawia twojego męża w pozycji weryfikatora wydarzeń macicznych w rodzinie "powiesz mu sama, czy ja mam mu powiedzieć, czy ukrywamy TO przed nim?".

Jeśli będzie ci to leżało na sercu, opowiedz o tym mężowi z pozycji żony - gdy córka nie słyszy. Resztę zostaw córce.

• melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 23:48
              Weryfikator wydarzen macicznych w rodzinie- umarlam.
              • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 23:51
                * i to wcale nie ze smiechu.
      • hosta_73 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 22:45
        Każda dziewczynka inna. Moja córka w dzień kiedy dostała pierwszą miesiączkę wpadła do kuchni gdzie był jej tata i zawołała prawie na cały regulator "Tatuś! Dostałam okresu!" Tata szczękę zbierał przez chwilę 😅.
        Ja o okresie od razu powiedziałam mamie i siostrze, taty akurat nie było ale też bym mu osobiście powiedziała, czemu nie? Fajnych miałam rodziców a tata był chyba bardziej wyluzowany niż mama i jakoś łatwiej, bardziej gładko poruszał "trudne" tematy, często z humorem. Koleżanki były zaskoczone gdy mówiłam o czym rozmawiam z rodzicami, a ja byłam zaskoczona, że one się dziwią 😊
        • piataziuta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 22:54
          Nieee, nic nie kumasz.
          W twoich sytuacjach to ty i córka decydowałyście o tym czy i w jaki sposób o tym opowiadać.
          W mojej sytuacji i hipotetycznej sytuacji melisananosferatu, to dorośli kontrolują(kontrolowali) przepływ informacji o miesiączce miesiączkującej.
          I to jest sedno sprawy.

• hosta_73 Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 23:07
            Odnosiłam się raczej do tego:

"mnie ta atencja trochę żenowała. To mimo wszystko bardzo intymna sprawa, IMO rodzice powinni raczej czuwać dyskretnie z boku."

i do twojej wypowiedzi o tym, że mama powiedziała tacie. Ale masz rację, źle ja zinterpretowałam.
          • melisananosferatu Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 10.07.21, 23:50
            W jaki sposob kontroluja to dorosli jesli pyta sie dziecko o zdanie? Kontrola byloby wyskoczenie z 'wiesz Zdzichu, Zuzia dostala swojej pierwszej miesiaczki!' a nie pytanie samej zainteresowanej czy i jak chcialaby powiedziec ojcu.
            • piataziuta Re: Pierwsza miesiaczka - rady, sugestie 11.07.21, 16:47
              Po pierwsze, każde kochające ojca dziecko, w obliczu tak postawionego pytania ("poinformujesz go, czy ja mam, czy nie mówimy?"), wybierze poinformowanie, bo nie informowanie kojarzy się z wykluczeniem - samym więc pytaniem narzucasz mu trochę, co ma robić.

Po drugie, poprzez to pytanie koncentrujesz kwestię miesiączki dziecka wokół ojca - tak jakby to czy ojciec wie, czy nie wie, było tematem wysokiej wagi.
              Tymczasem nie jest. Miesiączka córki, to miesiączka córki. Potrzeba jej jednej osoby do poinstruowania (matka się najlepiej sprawdzi, bo też miesiączki doświadcza, ale jak nie, no to ojciec - no easy way out fajnie się do tego przykłada) i więcej nikt nie musi mieć wglądu do majtek córki - chyba, że ta postanowi inaczej.

To są delikatne niuanse, niby "głupoty", ale jest to jedna z pierwszych lekcji dla córki, że jej ciało i tematy z nim związane, należą do niej i zależą od niej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka