Dodaj do ulubionych

szczepienia HPV

• pitupitt Re: szczepienia HPV 29.07.21, 20:30
      Naiwny ten kto sądzi, że HPV=rozwiązłość. I tak, jestem za tą szczepionką, młoda już zaszczepiona.
    • kropkaa Re: szczepienia HPV 29.07.21, 20:42
      W Warszawie szczepią Cervarixem, czyli 2-walentną. Gardasil 9 jest 9-walentny. W sprzedaży jest jesczcze Gardasil, 5-walentny, o ile dobrze pamiętam. Szczepiąc na całe życie dziecka wolę zapłacić za najnowszą wersję.
      • primula.alpicola Re: szczepienia HPV 29.07.21, 20:46
        Chętnie bym wyskoczyła z kasy i zaszczepiłam Gardasilem 9, tylko skąd go wziąć?
        • kropkaa Re: szczepienia HPV 29.07.21, 20:55
          W Ziko najtaniej.
          • kropkaa Re: szczepienia HPV 30.07.21, 13:04
            Właśnie przeniosłam z Ziko do przychodni. 519.99 zł za 1 dawkę. Trzeba dzwonić, bo nie każda apteka ma, a jak nawet widać na stanie, to są zarezerwowane.
            • slonko1335 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 13:16
              u mnie w przychodni 700, w jakim mieście kupiłaś bo zastanawiam się czy ise nie wybrać na wycieczkę po szczepionkęwink
              • kropkaa Re: szczepienia HPV 30.07.21, 14:09
                W Warszawie, ale Ziko chyba ma ceny wszędzie jednakowe?
                • slonko1335 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 14:10
                  nie wiem bo u mnie tego nie ma
                  • kropkaa Re: szczepienia HPV 30.07.21, 15:10
                    No faktycznie sad Myślałam, że wszyskie duże miasta mają obstawione. W Poznaniu chyba najbliżej. Oni mają też aptekę internetową, zadzwoń na infolinię i dopytaj, jak to wygląda.
              • primula.alpicola Re: szczepienia HPV 30.07.21, 15:26
                Widocznie przychodnia chce zarobić.
                Właśnie udało mi się zamówić 6 dawek Gardasilu-9, pani z apteki szukała aż znalazła w hurtowni. Jeszcze recepta, i mamy to. 500pln/dawkę.
    • babsee Re: szczepienia HPV 29.07.21, 21:51
      Córki nie zaszczepiłam mimo,że we Wro są darmowe szczepienia dla dziewcząt. Za dużo wątpliwości,za dużo pozwów. Do moich wątpliwości przyłączyła się również pani doktor z poradni autoimmunologicznej i koniec końców nie zaszczepiłam. Natomiast rozważam szczepienie syna za 2 lata. W ogóle nie rozumiem,dlaczego masowo nie szczepi się chłopców a dziewczynki skoro to u nich występuje przedwczesna menopauza po Gardasilu.
      • kropkaa Re: szczepienia HPV 29.07.21, 21:55
        Jak zachoruje na raka szyjki macicy przez urodzeniem dzieci, przedwczesna menopauza będzie jej najmniejeszym problemem.
        Poza tym nie rozumiem jak można zaszczepić syna, a córki nie.
        • babsee Re: szczepienia HPV 30.07.21, 11:52
          A niby dlaczego ma zachorować na raka szyjki macicy? Równie dobrze może złapać HIV. I cała masę innych chorób wenerycznych. Właśnie o to chodzi że szczepienie budzi jakąś pozorna spokojnosc. Wiesz,że wraz ze wzrostem stosowania pigułek antykoncepcyjnych wzrasta ilość zachorowań na hiva? Bo panienki radośnie wychodzą z założenia ,że są bezpieczne. Guzik. A w poście wspomniałam,że córka w tym czasie była w poradni autoimmunologicznej i pani doktor- nomen omen ordynator,kazała się wstrzymać że względu na schorzenia. Syn takich.kloptow nie ma. Czemu szczepić syna? No to chyba proste jest...
          • ichi51e Re: szczepienia HPV 30.07.21, 11:55
            80% ludzi jest nosicielami. Bez szczepienia raczej masz pewność ze złapiesz pytanie jedynie kiedy
      • primula.alpicola Re: szczepienia HPV 30.07.21, 12:21
        "skoro to u nich występuje przedwczesna menopauza po Gardasilu"

Link do badań może?
      • annaboleyn Re: szczepienia HPV 30.07.21, 13:01
        Czy mówisz o tych przypadkach, czy jakichś innych?

"Wiele zamieszania wywołał także opis 3 przypadków australijskich dziewczyn, które jako nastolatki przestały miesiączkować. Wczesna menopauza jest rzadkim zjawiskiem i może zostać wywołana przez wiele czynników, np. choroby genetyczne, autoimmunologiczne, zakaźne czy zaburzenia hormonalne. Autorzy tego badania pomijają wszystkie inne możliwe powody wczesnej menopauzy u tych 3 dziewczynek (np. jedna z nich miała zaburzenia rozwojowe i przyjmowała różne leki) i jednoznacznie stwierdzają, że powodem tych menopauz były szczepienia HPV, a swoje obserwacje publikują w jakimś marginalnym czasopiśmie, które nawet nie ma 'Impact Factor' "
    • hamerykanka Re: szczepienia HPV 29.07.21, 21:55
      Zaszczepilam corke.
      Ja zostalam zarazona przez pierwszego meza, ktory jak sie okazalo, byl nosicielem, wiedzial i nic z tym nie robil, malo tego zdradzal mnie i wolal bez prezerwatywy. Dla mnie byl pierwszym w zyciu.
      Bylam juz pare lat po rozwodzie, kiedy znalazla mnie okazalo sie nastepna 'dziewczyna", ktora szukala poprzednich zon. Okazalo sie ze ma raka szyjki macicy. Ja przeszlam przez histerektomie z innych wzgledow, ale co jakis czas mam wyrzut wirusa, ktory po prostu bardzo boli.
      Wole oszczedzic corce takich doswiadczen.
      • kropkaa Re: szczepienia HPV 29.07.21, 22:20
        Co za xuj!
        • ichi51e Re: szczepienia HPV 29.07.21, 22:24
          myśle ze nie wiedział - masa facetów nie ma pojecia ze w ogóle może być zarażona hpv. przecież na to kobity się szczepią.
          • kropkaa Re: szczepienia HPV 29.07.21, 22:28
            Hamerykanka wyraźnie pisze, że wiedział.
          • annaboleyn Re: szczepienia HPV 29.07.21, 22:34
            ichi51e napisała:

> myśle ze nie wiedział - masa facetów nie ma pojecia ze w ogóle może być zarażon
            > a hpv. przecież na to kobity się szczepią.
            >
            Szczepi sie tez chlopców.
          • hamerykanka Re: szczepienia HPV 29.07.21, 23:59
            Wiedzial-ktoregos wieczoru znalazlam na jego podbrzuszu cos w rodzaju rozyczki brokula z wygladu, takie cos kalafiorowate. Zapytalam go co to jest, zbyl mnie i stal sie nieprzyjemny. W internecie nastepnego dnia znalazlam zdjecia, porownalam, bingo. Powiedzialam mu. Nic nie powiedzial.
            Nie zmienil swoich przyzwyczajen.
    • mikams75 Re: szczepienia HPV 29.07.21, 22:15
      za, moja nastolatka jest juz zaszczepiona.
    • disco-ball Re: szczepienia HPV 29.07.21, 22:37
      Bierzmy przykład z Australii. Zaszczepie wszystkie dzieci.
      Córka nie będzie musiała przezywać takiego stresu, jak ja, kiedy już oczyma wyobraźni widziałam siebie z usunięta macica. Na szczęście skończyło się mniej hardkorowo.
    • hosta_73 Re: szczepienia HPV 29.07.21, 23:20
      Bardzo dobrze, że obejmie też chłopców.
      Swoją córkę zaszczepilam w zeszłym roku.
    • kropkaa Re: szczepienia HPV 29.07.21, 23:21
      Dziewczyny, mam pytanie: w jaki sposób można się zarazić inaczej niż drogą płciową. Bo czytam tylko, że to mało prawdopodobne, ale jednak jest taka możliwość.
    • majenkir Re: szczepienia HPV 29.07.21, 23:24
      Moje dzieci zaszczepione, nie od razu, bo to nowa szczepionka była, côrka jako 18-latka, syn rok młodszy.
    • anatewka11 Re: szczepienia HPV 29.07.21, 23:42
      W poniedziałek córka 14 lat ma pierwszą dawkę. Finansuje miasto.
    • la_mujer75 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 12:01
      Ja jestem zła na siebie. Młodszego nie zdążyłam zaszczepić. Miałam informację z przychodni, że jest objęty darmowymi szczepieniami. Nie umówiłam, bo akurat ta pandemia... Zła jestem na siebie.
      • annaboleyn Re: szczepienia HPV 30.07.21, 15:28
        la_mujer75 napisała:

> Ja jestem zła na siebie. Młodszego nie zdążyłam zaszczepić. Miałam informację z
        > przychodni, że jest objęty darmowymi szczepieniami. Nie umówiłam, bo akurat ta
        > pandemia... Zła jestem na siebie.

Nie przejmuj się, masz szansę na ogólnopolski program, który powinien objąć większe widełki rocznikowe. Tak bywa.
        >
        • barbibarbi Re: szczepienia HPV 30.07.21, 22:38
          A jest podane w tym ogólnopolskim programie jakie to widełki rocznikowe? Mam na myśli wiek maksymalny.
          • slonko1335 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 23:16
            Pewnie 14 bo tylko do tylu 2 dawki....
            • thank_you Re: szczepienia HPV 31.07.21, 08:28
              Mój syn będzie miał 3.
    • lisciasty_pl Re: szczepienia HPV 30.07.21, 16:44
      Wiecie może gdzie najlepiej kupić ten Gardasil 9? Ile to powinno kosztować żeby uzać, że nie naciągają?
      • kropkaa Re: szczepienia HPV 30.07.21, 16:55
        W Warszawie nie znalazłam taniej niż 519.99 zl w Ziko. Dzwoniłam do kilku aptek, ale nie do wszystkich, więc nie gwarantuję, że to najniższa cena w mieście.
        479 zł pokazywało mi kiedyś gdzieś pod miastem, ale nie pamiętam co to była za miejscowość. Po 500 zł zamawiała dziś Primula.
      • slonko1335 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 17:10
        Ok. 500 to super cena
      • lisciasty_pl Re: szczepienia HPV 30.07.21, 17:19
        U mnie w okolicy tak na szybko znalazłem za 550, więc widzę że jakoś strasznie nie łupią. Pewnie jak się rozejrzeć to się taniej znajdzie.
    • slonko1335 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 17:12
      Czy receptę na Gardasil może wypisać dowolny lekarz? Czy musi to być rodzinny? Ktoś wie? Można szczepionke podać nie u rodzinnego? Bo mnie chyba szlag z tym nfz trafi..
      • kropkaa Re: szczepienia HPV 30.07.21, 17:18
        Ja dzwoniłam do pediatry. Podała kod i wsio.
        • slonko1335 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 17:23
          Taa u moich telewizyta najbliższy termin za tydzień... szczepienie na wrzesień o ile od 16 sierpnia jak ruszy rejestracja uda mi sie wstrzelic w grafik......
          • kropkaa Re: szczepienia HPV 30.07.21, 17:26
            Może na recepcji zostaw zapotrzebowanie na recepę?
            • slonko1335 Re: szczepienia HPV 30.07.21, 19:30
              Tydzien mężowi wypisywali euthyrox i hitaxę. Ale fakt kartka jak wół wisi na wejściu że wystawiają w ciagu 7 dni.
        • primula.alpicola Re: szczepienia HPV 30.07.21, 19:33
          Dzwoniłam do przychodni dziś po południu, kody do recept będę miała w poniedziałek.
    • wkswks Re: szczepienia HPV 30.07.21, 19:38
      Mój syn ma 9 lat. Wiosna dostał
      Zaproszenie na szczepienie hpv. Jeszcze nie zaszczepiony ale ogarniemy do zimy.
      Jak ktos jest tak naiwny ze jego dziecko pójdzie dziewica/prawiczkiem do ślubu i nie bedzie uprawiał seksu oralnego, to oczywiście nie musi rozważać tego szczepienia.
    • wlazkotnaplot Re: szczepienia HPV 30.07.21, 21:56
      Moja ginekolog onkolog: bezwzględnie szczepić. Córka zaszczepiina, syn się nie załapie na darmowe...
    • yuppiki [...] 19.06.24, 16:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • raczek-nieboraczek-2 Re: szczepienia HPV 19.06.24, 19:20
        wiesz, kandydatka na ołtarze zachorowała i zmarła na raka języka,
        a najczęstszą przyczyną tego nowotworu jest zarażenie hpv
    • niebieskie_korale Re: szczepienia HPV 19.06.24, 17:10
      jak najbardziej za! szczepionki rayuja zycie i zdrowie
    • mag-la-swag Re: szczepienia HPV 19.06.24, 20:44
      Ja juz o tym pisalam, moja corka miala po tej sczepionce powazne skutki uboczne. Nie polecam jej nikomu.
      • niebieskie_korale Re: szczepienia HPV 19.06.24, 21:11
        Ale dlaczego? przeciez zdecydowana wiekszosc nie ma skutkow ubocznych....jesli to byly skutki po szczepionce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka