Dodaj do ulubionych

Hamburger jak z budki

23.08.21, 16:21
Pamiętacie hamburgery sprzedawane w budkach w latach 90-tych? Mama zawsze kupowała mi takiego na stacji Warszawa Śródmieście, kiedy wracałyśmy pociągiem do domu.
Sam burger pewnie przerażał składem, ale i tak był przepyszny. Miał tyle dodatków, że nie dało się go zjeść bez ubabrania się big_grin Przypomniał mi się ostatnio ten smak i chciałabym go odtworzyć w domu. Tylko nie mogę skojarzyć, jaki sos do niego dodawali. To na pewno nie był zwykły majonez (choć był biały) ale w połączeniu z kapustą (chyba pekińską), prażoną cebulką i resztą dawał ten smak. Może macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • hiacynta.bukiet123 Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 16:24
      Spróbowałabym użyć kupnego sosu tysiąca wysp. Jakiś czas temu okazjonalnie zjadłam hot doga ze stacji z tym właśnie sosem i myślę, że to mogło być to.
      • ichi51e Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 22:21
        sos tysiąc wysp to mieszank keczupu z majonezem
        • panna.nasturcja Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 02:18
          Nie masz pojęcia o czym piszesz, w prawdziwym sosie tysiąca wysp nie ma śladu ketchupu.
          • ichi51e Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 08:50
            tak i w tej budce w latach 90 na pewno był prawdziwy sos tysiąc wysp... 🙄🙄🙄
            • hiacynta.bukiet123 Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 08:59
              Nie do końca keczup plus majonez. Tu masz skład pierwszego lepszego kupnego: sos
    • taka-sobie-mysz Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 16:57
      Pamiętam te hamburgery. Tzn.nie z tego konkretnego miejsca, ale z tego okresu. Pyszne to było!
    • mayaalex Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:07
      Nie mam pojecia co w nich bylo, ale “moje” burgery (z budki na poczatku ulicy Bukowskiej, zaraz przy zjedzie z Kaponiery, pewnie mniej wiecej na tylach kina Baltyk w Poznaniu) pamietam do dzis i tez juz nigdy takich nie jadlam. Nie wiem, co bylo w miesie (pewnie jakies nutrie wink ale byly przepyszne.
      • bywalec.hoteli Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 01:21
        mayaalex napisała:

> Nie mam pojecia co w nich bylo, ale “moje” burgery (z budki na poczatku ulicy B
        > ukowskiej, zaraz przy zjedzie z Kaponiery, pewnie mniej wiecej na tylach kina B
        > altyk w Poznaniu) pamietam do dzis i tez juz nigdy takich nie jadlam. Nie wiem
        > , co bylo w miesie (pewnie jakies nutrie wink ale byly przepyszne.

Przy Kaponierze było więcej kultowych fastfoodów: 2 budy z hot dogami na Teatralce. Bistro Gor między Teatralką a Kaponierą z karkandakami.

Takie "kultowe" hamburgery, o których pisze wątkodajka to chyba jeszcze na dworcu głównym w barze "Ania" (chyba tak się zwał) z okienka sprzedawali. smile

A smakowało tak wybornie, bo to był smak młodości.
      • asiairma Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:49
        Nutria to dobre mięso, a już na 100% lepsze niż to z którego teraz to robią w zwykłych burgerowniach smile
        Ja zawsze prosiłam "ale bez kotleta proszę" ...a potem już prosić nie musiałam- bułki jarskie się pojawiły big_grin
      • memphis90 Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 22:46
        Kultowa była tez budka przy dworcu na Dębcu. W latach 80 sprzedawano bułkę z pieczarkami zimą, a lody włoskie latem... Budka zniknęła dopiero przy ostatnich przebudowach. To były dopiero smaki...
        • bywalec.hoteli Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 23:34
          bo młoda, szczupła i ładna wtedy byłaś
          i hamburger smakował ze hej
          • memphis90 Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 08:16
            Wtedy bylam bardzo małoletnim dziecięciem...
            • bywalec.hoteli Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 10:22
              małe menfisiatko 👶🍼🚼
        • marta.graca Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 06:58
          Och, bułka z pieczarkami! Jaki to był wspaniały wynalazek smile u mnie w budce kosztował jakieś 3 złote, a ten smak ❤️
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:22
      To była knysza z warzywami w wersji ala hamburger.
      Zwykly hamburger to buła, mięcho, pomidor, ogórek kiszony, cebula i trochę sałaty.
      Ja w domu robię burgery, pyszka - dziecko tego tknąć nie chce.
      • madi138 Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:31
        Ja wiem, że to nie były klasyczne hamburgery, ale chodzi mi o ten sos! Co to było? Mam straszną ochotę odtworzyć ten smak!
        • bene_gesserit Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 09:56
          A czy to nie była remoulada? Oczywiście, nie domowa tylko jakaś przemysłowa. W Wwie była cała sieć budek, która używała ketchupu i remoulady do hamburgerów i chyba oni to wprowadzili pod strzechy. Łącznie z tą tragiczną suchą smażoną cebulką,
    • nuclearwinter Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:30
      Pamiętam coś takiego, coś w rodzaju ściętej bułki z wydrążonym środkiem, biały sos, mnóstwo szatkowanej kapusty, czasem prażona cebulka i kukurydza z puszki. Do tego "hamburger" - kotlet z psa przemielonego z budą, niedawno widziałam jeszcze te kotlety do kupienia w Carrefourze, na skład lepiej nie patrzeć wink Zwało się to wszystko knyszą z hamburgerem/knyszą z kotletem i jak całe lata 90. wspominam jako kulinarny koszmar, tak to danie zajmowało jedno z czołowych miejsc na podium 🤢

Myślę, że to białe to mógł być faktycznie sos z tysiąca wysp.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 21:09
        Co to jest knysza?
        • nuclearwinter Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 21:19
          To jest właśnie coś takiego jak tam opisałam wyżej wink Taka jakby duża sucha bułka strukturą przypominająca grecką pitę, z wydrążonym środkiem a w tym środku różne dodatki, warzywa (zwykle szatkowana kapustą i kukurydza z puszki), mięso - gyros, kotlet albo parówka, zalane sosem. Specjał przydrożnych budek i dworców z lat 90. Generalnie fujka, choć jak widać po tym starym wątku, niektórzy tęsknią za tym smakiem. W sumie jakby to zrobić z przyzwoitych składników to mogłoby być może i całkiem zjadliwe.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 23:39
            A to nie, u nas były w normalnych bułkach, nie w pitach.
            W pitach był kebab.
            • nuclearwinter Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 09:05
              U mnie w tych pitopodobnych bułkach kebab/gyros też się zdarzał, choć z tego co kojarzę to najbardziej popularny się zrobił tak w początku lat 2000. raczej. W 90. w pitach królowały te wspomniane kotlety-hamburgery, czasem parówka albo nawet tuńczyk z puszki. No i oczywiście wszędzie zapiekanki z serem i pieczarkami, zalane keczupem (to było nawet w niektórych budach niezłe jak na takie żarcie, choć jakiegoś szału też nie było, ale na pewno lepsze niż "hamburgery").
    • rb_111222333 Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:33
      Nie pomogę, ale przypomniałaś mi hot-dogi z pysznymi sałatkami.
    • chococaffe Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:42
      Pamiętam! W nazwie miały chyba Danish cośtam.

Też je bardzo lubiłam
      • donica35 Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:35
        Może z remuladą?
    • mysiulek08 Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:44
      sos z tysiaca wysp nie jest bialy, z reguly jest tam chili w proszku smile

stawiam, ze w tych budowych knyszach byl majonez wymieszany ze smietana dodatkiem czosnku granulowanego, vegeta tongue_out
      • chococaffe Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:49
        Nie, raczej jakieś gotowce chemiczne w stylu MD. To było cos w rodzaju sieciówki
    • krwawy.lolo Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:52
      Pamiętam zapiekankę xxl przy kolejce na Żabiance. Pambuk, bagietka była niewiele krótsza ode mnie. Chyba z 5 minut jadłem.
    • shmu Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 17:58
      Mieliśmy coś takiego też. U nas to był poproszę keczup z majonezem.
      • madi138 Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 18:08
        Ketchup zawsze osobno, a ten sos był śnieżnobiały. Muszę chyba po prostu znaleźć kobitkę, która prowadziła taką budkę big_grin
    • swiecaca Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 20:53
      Och tak, upaliłam się raz na imprezie i wracałam nocnym z przesiadką na Emilii plater gdy złapał mnie straszliwy głód. Ten hamburger na dworcu śródmieście to był niebiański smak.
      • chococaffe Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 20:58
        W podziemiach też mieli budkę. I gdzieś jeszcze, nie pamiętam gdzie
        • sol_13 Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 10:05
          Na Placu Konstytucji sporo stało.
    • bene_gesserit Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 21:04
      Remoulada?
      • lea_233 Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 09:17
        Albo inaczej sos duński. Raz skusiłam się na szybkiego hot dogi z tym sosem. To było było to!
    • bakis1 Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 22:10
      Ketchup z majonezem? Taki erzac dla sosu 1000. Wysp. A propos erzacow jako dzieci jadłam „krewetki”: biała ryba gotowana w sosie z majonezu i ketchupu. Uwielbiałam te „krewetki”. Smak prawdziwych mnie … rozczarował.
    • dyzurny_troll_forum Re: Hamburger jak z budki 23.08.21, 22:20
      madi138 napisała:

> Pamiętacie hamburgery sprzedawane w budkach w latach 90-tych? Mama zawsze kupow
      > ała mi takiego na stacji Warszawa Śródmieście, kiedy wracałyśmy pociągiem do do
      > mu.

Takie, prawda?

• kafana Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 01:52
      Wam się tylko wydaje ze to pyszne. Idźcie do biedry i kupcie : gotowa sztuczna bułkę na hamburgery, gotowe kotlety ( te usmażone już), kapustę pekińska, marchewkę, pomidora, kapustę czerwona, ogórka kiszonego, cebule prażona i zalejcie sosem tysiąca wysp.
      Fuuuujsmile
      • nuclearwinter Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 09:43
        Dokładnie 🙂 Tu działa jakiś czar wspomnień, bo to było paskudztwo jakich mało, zwłaszcza te pseudokotlety. Można kupić gotowe paczkowane nawet dziś. Wtedy po prostu nie było takiego żarcia poza domem jak teraz, więc byle pizza z mikrofali zalana rozwodnionym keczupem z Tortexu, zapiekanka z mrożonki z serem i pieczarkami i te "hamburgery" wchodziły jak złoto. Jestem pewna, że dziś by taka budka kariery nie zrobiła, no chyba że pracowaliby na dobrych składnikach.
        • waleria_s Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 10:42
          Myślę podobnie, działa tu sentyment, wspomnienia z młodości, ale te 'burgery' nawet nie mają podskoku do dzisiejszych z fajnych burgerowni. Jakościowo i smakowo to przepaść.
          • martini.n Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 08:41
            Też tak myślę, wspomnień czar, bo byliśmy młodzi.
        • login.na.raz Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 21:11
          Dzisiejsze "kotlety" z Biedronki nie są takie, jak były tamte. W l.90 jeszcze nie używano wszędzie takich syfiastych konserwantów i jakichś syropów glukozowo-fruktozowych.

Na pewno to mięso to nie był szczyt finezji, raczej był to pies przemielony z budą, ale nie zgodzę się, że takiego kotleta można teraz gdzieś kupić.
          • nuclearwinter Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 21:26
            Czy ja wiem? Zjadłam w życiu trochę tych "burgerów" na ulicy w latach 90. Jadłam też jakiś czas temu takie kotlety z marketu (nie chcę nawet mówić w jakich okolicznościach do tego doszło 🙈) - smak dla mnie naprawdę bardzo podobny. Może skład się rzeczywiście różnił ale smakowo to takie samo paskudztwo. Chyba że te ze startowego posta, z tamtej konkretnej budki były jakieś wyjątkowe, ja kojarzę że to zawsze generalnie było słabe pod każdym względem żarcie. Streetfood się zresztą u nas zaczął poprawiać dopiero tak z 10 lat temu.
    • konsta-is-me Re: Hamburger jak z budki 24.08.21, 09:06
      To nie był hamburger tylko knysza albo pita , przynajmniej we Wrocławiu tak się nazywała.
      Z mięsna "wkładka ".
      Według mnie to był po prostu rozwodniony majonez, może z odrobiną cukru ?
      Albo dodatkiem musztardy ?
      • login.na.raz Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 21:07
        W Łodzi się to nazywało normalnie hamburger.

Pyszne to bylo!
        • kamin Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 21:29
          Bo w Łodzi były w dużej bułce, a we Wrocławiu w takiej płaskiej kieszonce.
      • krolewska.asma Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 07:19
        No dokładnie

Były albo zapiekanki albo pity
        Ja żadnych hsmburgerow które były szatańskim wynalazkiem zachodu nie kojarzę w PRL

Coś wam pamięć szwankuje wink
        • login.na.raz Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 11:05
          Przecież tu mowa o latach 90. Wiesz, kiedy skończył się PRL?
          • bywalec.hoteli Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 11:25
            login.na.raz napisała:

> Przecież tu mowa o latach 90. Wiesz, kiedy skończył się PRL?

Formalnie w 1989, w praktyce w pewnych sferach trwa do dzisiaj - uwłaszczona komunistyczna nomenklatura oraz wpływy i znajomosci
    • kolus44 Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:09
      Remulada, inaczej sos duński. Do tego jeszcze dodawali ketchup, pewno jakiś tortex.
    • krwawy.lolo Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:12
      Hamburgierów nie jadłę, pamiętam zapiekankę xxxl przy przystanku na Żabiance. To była buła długości metra, ze serę y pyeczarkamy, sosę polana ... Ech ...
      • krwawy.lolo Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:14
        Kurde, złapałem się na odgrzewaną zapiekankę. 🤣
    • gulcia77 Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:23
      Na Śląsku ostało się coś takiego jak MrHamburger. I oni mają własny sos, dokładnie taki, jak w latach 90-tych. Zapraszamy do Katowic. 😉
      • marta.graca Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 07:01
        Nawet na 3 Maja w Katowicach się ostatnio otworzyli, więc może liczą na to, że miłośników takich hamburgerów jest więcej smile
    • mimfa Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:39
      W Lublinie były hamburgery z ananasem, uwielbiałam.
    • turbinkamalinka Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 18:56
      Sos remolada smile To sos tatarski z curry lub kurkumą smile. Jest też do kupienia gotowy w supermaketach
      • nicknanowyrok Re: Hamburger jak z budki 09.07.22, 23:49
        To były budki i przyczepy na pętli nocnych przy Plater. Jadło się przy przesiadce jeśli się nie złapało busa i było pół godziny czekania na następny
    • sweterwkrate Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 00:38
      Ja uwielbiałam zapiekanki. Też mi się wydaje, że lepsze niż teraz.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 11:26
        sweterwkrate napisała:

> Ja uwielbiałam zapiekanki. Też mi się wydaje, że lepsze niż teraz.

Zapiekanki na pewno były lepsze, bo były składane na miejscu w tej budzie z pieczarek i sera. Teraz są dostarczane już gotowe, gleboko mrożone, fujka.
        • krwawy.lolo Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 11:30
          Pamiętam chatkę z piernika. O budzie z pieczarek i sera nie słyszałem. No, może Doris Day o niej śpiewała.
    • karanissa Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 11:07
      Och, pamietam ich smak. Moim zdaniem gre tam robil wlasnie sos (to byla chyba remoulada, skoro hamburgery a la Dania) i chrupiaca suszona cebulka. Pyszne hamburgery byly tez niedaleko, w budzie pod Okraglakiem, takie z fioletowa kapusta, ilez to razy wracajac z imprezy w nocy kupowalismy sobie takiego...
    • wapaha Re: Hamburger jak z budki 10.07.22, 11:23
      Wiem co to był za składnik
      Smak dzieciństwa

nie odtworzysz wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka