Dodaj do ulubionych

kurs samoobrony - dziecko

02.09.21, 14:13
Zapisałam dziecko na kurs samoobrony. Po wczorajszych wydarzeniach jakie rozegrały się na placu zabaw zrozumiałam, że mój syn ewidentnie potrzebuje takiego kursu. Całe szczęście u mnie w mieście jest coś takiego, skierowane dla grupy wiekowej syna.

Czy warto wydawać kasę na takie kursy, chodziłyście?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 15:51
      Mój trenował aikido, przez ponad 10 lat, od piątego roku życia.

Pierwszy raz samodzielnie się obronił na początku pierwszej klasy.
      Zdarzyła mu się też sytuacja napadu na ulicy, miał prawie 18 lat, poradził sobie.

Warto.
    • ichi51e Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 15:54
      a co się stało?
      • nena20 Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 21:21
        Oj nie jestem pewna czy chce o tym pisać.
        Mój syn, rezolutny, akceptowany i lubiany w klasie wczoraj został spoliczkowany na placu zabaw. Wszystko widziałam, siedział na ławce a koleś uderzył go raz, potem drugi i nawet nie ruszył z miejsca. Oczywiście zareagowałam i nawrzeszczalam na agresora. Scena ta uświadomiła mi że moje dziecko nie wie jak się zachować.
        • ichi51e Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 22:06
          rozumiem. Moje tez tak ma - po prostu kamienieje w obliczu agresji. Kiedys widzialam jak rzucil sie bez powodu na niego wyjatkowo agresywny syn mojej kolezanki i doslownie siedzial na nim i okladal go piesciami a ten nic. Tak na naszych oczach i oczywiscie zareagowalysmy ale obie byly any rownie w szoku. TUS bardzo pomogl.
          • nena20 Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 22:40
            A syn ma rodzeństwo? Zastanawiam się czy to nie jest efekt wychowywania się bez rodzeństwa. Mój syn ma siostrę ale 10 lat młodszą. Nigdy nie przypuszczam że pozwoli się lać bez powodu.
    • afro.ninja Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 15:54
      Krav maga dla dzieci.
      • bistian Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 17:04
        afro.ninja napisała:

> Krav maga dla dzieci.

Weź blachę i się walnij w czachę big_grin
        Za takie rady. wink
        • megwhite25 Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 21:52
          Czemu nie ?
      • nena20 Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 21:29
        Właśnie na takie zajęcia zapisałam syna
    • tiffany_obolala Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 16:13
      Samoobrona jest dobra jako dodatkowy wf smile Ale też dobre są każde zajęcia, które podniosą samoocenę, pewność siebie dziecka. Po prostu - niektórym nikt nie podskoczy, a innych wszyscy zawsze będą bili, i to jest odbierane na podświadomym poziomie, więc warto się uczyć zachowywać tak, żeby nikt mi nie podskoczył. Dużo zależy od trenera - bo przy psychopacie zajęcia przyniosą więcej szkody, niż pożytku, a pożytek dał by np. TUS.
      • nena20 Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 22:54
        Zacznę na razie ten trening samoobrony. Na tych zajęciach są jakieś pogadanki o różnych sytuacjach. Dla mnie ważne jest aby instruktor był mężczyzną, ma imponować nastolatkowi (12 lat). Rozmawiałam z synem wielokrotnie na temat różnych scenariuszy, jak ma się zachować, jak widać nic to nie pomogło.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 16:44
      Jestem silna, bylam na 3 edycjach.
      Wiem gdzie przywalić, nie mialam okazji sprawdzić - na szczęście.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 16:46
        A i najgorsze co może cię spotkac to zwiędla ryba na takich zajęciach, jednej wykręcilam rękę, drugiej przywalilam za mocno, dopiero trzecia dziewczyna miala podobne podejsci do mojego - oj sinoaki miałyśmy 😉💪
    • tapatik Re: kurs samoobrony - dziecko 02.09.21, 22:57
      Warto. Mi odruchy z samoobrony uratowały życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka