Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 2.0

03.09.21, 13:44
Koreańskie seriale i nie tylko. Filmy, kdramy, cdramy, aktorzy i aktorki, koreańska kultura – dyskusja ogólna.
Poprzedni wątek:
forum.gazeta.pl/forum/w,567,171011534,171011534,Koreanskie_seriale.html
Koreańska kuchnia: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171618058,171618058,Kimchi_i_co_dalej_.html

Gdzie oglądamy: www.viki.com/, kissasian, netflix, dramacool

Pomocne w prowadzeniu listy obejrzanych i do obejrzenia: mydramalist.com/

Polecenia, odradzenia, wspólne oglądanie i wszystko co nam przyjdzie do głowy w temacie
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:02
      Melduję się 🙂🖐️
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:48
        też obecna

A dziś przychodzi do mnie znajoma dramomaniaczka, i jej córka k-pop-erkomaniaczka, i z moją młodą też k-pop-erkomaniaczką, i będziemy jajangmyeon jadły smile
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:19
          Też miałam dzisiaj jajangmyeon, a do szkoły zrobiłam córce kulki ryżowe smile
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:37
            kurt.wallander napisała:

> a do szkoły zrobiłam córce kulki ryżowe smile

no dobra, WYGRAŁAŚ smile
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 08:41
              Kurt, powiedz, według jakiej metody robisz kulki.
              Moje się nie chcą zlepiać. Robisz z jeszcze ciepłego ryżu czy całkiem zimnego?
              Czy poza sosem sojowym i olejem sezamowym (i oczywiście dodatkami smakowymi, u mnie ostatnio marynowania rzodkiew i tuńczyk) dajesz coś jeszcze? Moje nie lepiły się do siebie, za to jak wściekle do rąk. Smak był super, tylko ta konsystencja, do szkoly/pracy nie da się wziąć bo się rozpadają.
              Jak masz patent tto się podziel
              • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:21
                jasnoklarowna, jesli moge zapytać, o jakie kulki chodzi? Czy o japońskie onigiri?
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:54
                  Jakie robi Kurt to chcę ustalić, bo ona dawała córce do szkoły. Mojej też podeszło smakowo, tylko nam się rozpadły, nie kleiły. Ja robiłam z przepisu Wioli z bloga Pierogi z Kimchi, na yt znajdziesz. Pyszne, szczególnie te z rzodkwią marynowaną i tuńczykiem, tylko mi się rozpadały.
                  A na obtoczenie używałam japońskiej posypki do onigiri i susi, ta posypka to FURIKAKE, na allegro różne smaki tego są. To mieszanka sproszkowanych prażonych glonów z dodatkami, np suszonym łososiem i czymś tam jeszcze(moja taka była, pycha do posypywania ryżu).
                  • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 13:19
                    Jeśli użyłaś ryżu do sushi to powinno być ok. Z normalnym bym nie próbowała, bo wtedy go trzeba przegotować i wychodzi raczej niesmaczne.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 14:11
                      ryż do sushi był. Lekko ciepły, jako zaprawa odrobina sojowego sosu i oleju sezamowego. Tobie się trzymały? czy jakiś "sklejacz" jeszcze dodawałaś?
                      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 14:49
                        Nie pomogę, bo jeszcze takich nie robiłam. Mam dużo doświadczenia z onigiri, ale robiąc je zazwyczaj wkładam tylko nadzienie z tuńczyka a furikake daje na zewnatrz i więc wszystko się trzyma. Jedyne co mi przychodzi do głowy to albo za mało wody podczas gotowania ryzu (więc ryż był za mało lepki), albo za duzo dodatków i ryż sie był w stanie tego skleić. Japończycy albo robią onigiri mokrymi rękami (maja miseczkę z wodą w której maczaja rece gdy ryz się za bardzo lepi) albo układają wszystko na przeźroczystej folii kuchennej - robia z niej taka sakwiekę i potem zagniataja w tej folii - wtedy ręce są czyste.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 15:40
                          Dzięki za patent z folią, właśnie strasznie kleiły się do rąk. Dodatków dałam właśnie mało, wody 1,5 na 1 ryżu, spróbuję jeszcze raz. Może pierwsze koty za płoty smile
                          A dziś po obiedzie wracam do smoków.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:49
                jasnoklarowna napisała:

> Kurt, powiedz, według jakiej metody robisz kulki.
                > Moje się nie chcą zlepiać. Robisz z jeszcze ciepłego ryżu czy całkiem zimnego?

Robiłam pierwszy raz. Ryż do sushi gotowany w ryżowarze, ale nie takim oryginalnym koreańskim, tylko z Lidla smile Ryż wyłączyłam dość szybko, więc był dość mocno mokry, nawet bałam się, że za mokry by się skleić. Trochę ostudziłam w misce, zanim zaczęłam dodawać dodatki, ale był zdecydowanie ciepły podczas obróbki.
                Wydaje mi się, że zimny lub tylko lekko ciepły byłby lepszy. Robiłam te podst. wersję z glonami (nori podgrzane pokruszyłam jak Wiola w woreczku) i tymi samymi glonami obtaczałam po wierzchu. Do części dodałam dodatkowo trochę gochujang i pokrojone i wyciśnięte w rękach kimchi.

Kleiło mi się trochę do rąk (robiłam w rękawiczkach), ale pomagało wyrabianie na mokro. Jak juz kulki całkowicie ostygły, to jeszcze poprawiłam im kształt.

• heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 13:02
            Z okazji moich urodzin mąż się szarpnął i ...uwaga... zarezerwował stolik w Nobu, japońskiej restauracji na sobotę smile
            • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 19:56
              Faajnie, napisz jak będziesz po.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 20:24
                Napiszę. Dużo sobie obiecuję po tej wizycie smile
                • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 21:37
                  Zerknęłam na menu... O-O
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 21:55
                    Lekko się obawiam, że potem już nic mi nie będzie gdzie indziej smakowało wink
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:14
                    Ja też i ceny mnie powaliły. Nie na naszą kieszeń. Mam nadzieję, ze heca7 chociaż barwnie opisze co jadła i jak smakowało smile
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:23
                      Powiem szczerze, że jakiejś dobrej okazji typu 40stka bym się wybrała, ale ceny tak 2x wyższe od normalnych. Zastanawiam się jednak co komu zrobił ten przegrzebek, że sztuka jest warta 50 zł
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:34
                        Nie wiem co zrobił wink ale obiecuję, że napiszę co jedliśmy i czy nam smakowało.
                        U nas zbiegają się moje urodziny i rocznica ślubu więc okazja jest wink
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:11
                          U mnie z takiej okazji nie przeszłoby wyjście tylko we dwoje, musiałabym jeszcze trójkę żarłocznej młodzieży brać, a wtedy koszt takiej kolacyjki byłby już powalający (dziewczyny lubią np. steki smile
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:16
                            W tym przypadku jak rzadko cieszę się, że moja trójka nie lubi azjatyckiego jedzenia big_grin Tzn córka lubi ale jest w Arnhem.
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 11:47
                      kurt.wallander napisała:

> Ja też i ceny mnie powaliły. Nie na naszą kieszeń. Mam nadzieję, ze heca7 choci
                      > aż barwnie opisze co jadła i jak smakowało smile

Ok. To ja już po wink Wczoraj jeszcze do kina poszliśmy potem więc nie miałam siły na opisy.

Wszystko smakowało obłędnie. I było podane idealnie. Na pewno nie były to "momenty" wielkości naparstka wink Zewnętrzna ekspresja też nie przesadzona. Szczególnie zaskoczony dość dużą porcją , taką akurat był mój mąż- zamówił Black Cod Miso. Skórka z zewnątrz była przypieczona, złoto brązowa i słodka. Sama ryba rozpływała się w ustach. Do tego Sashimi Salad, na którą namawiał go kelner, porcja niemała. Przepyszny dressing. Ja poprosiłam o Toro Tatar z Kawiorem i dostałam (to akurat była najmniejsza porcja ze wszystkich dań) go najpierw w dużej misce z lodem, wewnątrz malutka miseczka z tatarem z tuńczyka -rozpływał się w ustach- i na wierzchu z kawiorem. Potem zjadłam King Crab w Tempurze z Sosem Amazu Ponzu. I to danie było idealnie podane, porcja wystarczająca aby się nacieszyć ale nie przeżreć wink Delikatna w smaku choć momentami chyba czułam posmak octu(?). Do tego razem wzięliśmy sushi skomponowany przez kelnera, były nigiri z tuńczyka, łososia i przegrzebków i rollsy z krabem i czymś jeszcze ale nie pamiętam bo wypiłam trzy drinki wink
                      Na koniec wzięliśmy jeden deser. Chciałam bezę ale kelner polecił Chocolate Bento Box. Co wygląda jak małe . porcelanowe pudełko. Przykryte wieczkiem. Kelnerka przyniosła nam na stół, otworzyła i w środku po przekątnej były dwie kulki (noo, jeden to raczej krążek). Zielona to lody a brązowa to rodzaj brownie? Z zewnątrz cienka warstwa ciemnego ciasta w środku ciepła, wypływająca czekolada deserowa. Jak się na to patrzyło to wyglądało na niewiele w takim pudełku. Ale było wystarczająco sycące po obiedzie i nie wściekle słodkie. Takie idealne zakończenie.
                      Drinków wypiliśmy 5. Ja trzy tongue_out Mąż zamówił Jalapeno& Ginger Martini. Powiem tak, warto. Smak niespotykany. W pierwszej sekundzie nie czuć szczypania w język, przez moment wydaje się słodki a potem czuć już papryczkę. Na pewno nie da się go wypić szybko wink Idealny do delektowania się. Ja miałam Lychee& Elderflower Martini. Od razu prosiłam o słodkie i takie dostałam. Dwóch następnych nie pamiętam nazwy , to były autorskie drinki polecane przez kelnera. W jednym na pewno była figa wink A i dwie wody Cisowianki, butelkowane do tego wypiliśmy.
                      Generalnie obsługa doskonała. Nienachalna, nie narzucająca się, nie zbyt familiarna ale chętna to wytłumaczenia i polecenia czegoś dobrego. W ciągu prawie dwóch godzin dwie osoby, które nas obsługiwały podchodziły łącznie do 10 razy wink My przyszliśmy na 18.00 ale sala (niemała) zapełniła się niemal w całości koło 19.00. Klientela różna. Od rodziny z 7 m/w letnią córką gdzie tatuś i jego brat (chyba bliźniaki jednojajowe) byli ubrani w powyciągane , sprane t-shirty po parki rodem z Tindera i panie jak z Tap Madl wink
                      Muzyka niezbyt głośna, idealna aby ze sobą porozmawiać. Nie klasyka. Raczej dynamiczna. Mąż stwierdził, że mógłby ją mieć w samochodzie na długie trasy.
                      Sztućce dostaliśmy tylko do tatara (malutkie łyżeczki) i do deseru. Resztę jedliśmy pałeczkami. Najedliśmy się do syta. Powiedziałabym, że nawet troszkę mniej moglibyśmy zjeść wink W kinie już nic nie braliśmy (byliśmy na Teściach, polecam, zaskakujący, nie spodziewałam się takiego filmu, nic wspólnego z Weselem Smarzowskiego nie ma). Jeszcze dziś rano nie byłam głodna smile
                      Całość kosztowała 1200 zł.
                      Uff! To chyba tyle. Aaaa jakbym miała wybrać zwycięzcę tego obiadu to byłby to jednak Dorsz Black Cod smile I to piszę ja, która tego typu ryby zwykle nie jada.
                      Czy wrócimy? Pewnie tak ale nie jest to miejsce na co tygodniowy obiad rodzinny wink
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 12:17
                        Dzięki za opis. Wszystko brzmi bardzo zachęcająco. Poza ceną oczywiście sad
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:20
                          smile Wszystko było akuratne. I w smaku i w sposobie podania. Drogo rzeczywiście choć wszystkie składniki sprawiały wrażenie bycia z najwyższej półki. Na szczęście urodziny mam raz w roku wink
                          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:46
                            A znacie Omakase w Sheratonie? Tam ponoć tez jest równie dobre jedzenie co w Nobu.
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:55
                              biankao napisała:

> A znacie Omakase w Sheratonie? Tam ponoć tez jest równie dobre jedzenie co w No
                              > bu.

Nie. Ale przede mną jeszcze wiele urodzin wink
                      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 12:28
                        Dzięki za relację. Ja bym poszła tak do 600. W Japonii jadłam tanie sushi i sushi z wyższej półki. I powiem wam, że różnica dla mnie nie była na tyle ogromna, żeby tyle nadpłacać, więc nie mam jakiegoś ciśnienia na drogie restauracje, bo równie dobrze smakuje mi porządny ramen za 30-40 złwink
                      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:42
                        Brzmi super. Zachęciłaś, nie powiemsmile
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:26
        Ja również. Tamten wątek był już za długi.
      • wzosia Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:15
        Wątek w ulubionych. Przez was mam wory pod oczami. Pracy w pracy mnóstwo. Szkolniakow trzeba zorganizować i drama. Mąż też zaczął domagać się uwagi. Na spanie zaczyna brakować czasu. A jeszcze jak głupia zgodziłam się na fuchę w weekend.
        Ale codzienna porcja Lost romance jest. Dziecko wciągnęłam i wymyślamy dialogi i wątki. I komentujemy. A teraz piszę i słucham Kim Hyun Joong. Przyjemna muzyczka A niektóre utwory w wersji japońskiej. Odkrywam słabość do tego języka w muzyce.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:43
          Jak Ci Lost Romance podchodzi?
          • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 06:27
            bialeem napisał:

> Jak Ci Lost Romance podchodzi?
            Też jestem ciekawa . Dużo pisalyscie o tej stanie, a ja jakoś nie mam przekonania do tajwanskich. Naprawdę warto?
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 08:02
              Ja uważam że tak. szczególnie jak ktoś elementy lekkiej fantastyki lubi.
              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 08:05
                jasnoklarowna napisała:

> Ja uważam że tak. szczególnie jak ktoś elementy lekkiej fantastyki lubi.
                Ja lubię nawet ciężkie elementy fantastykiwink raczej lajtowy, czy szykować chusteczki?
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 12:18
                  Ja się kilka razy poryczałam ze śmiechusmile Tylko fragmenty dziejące się w rzeczywistości przewinęłam bezstratnie dla fabuły.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 15:30
                  Ja lubię delikatną fantastykę, więc tu było w sam raz. Chusteczek nie szykuj, winko możesz smile
                  Film polecam, aktor też niczego sobie.
                  • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 15:37
                    jasnoklarowna napisała:

> Ja lubię delikatną fantastykę, więc tu było w sam raz. Chusteczek nie szykuj, w
                    > inko możesz smile
                    > Film polecam, aktor też niczego sobie.
                    Dzięki, może dziś zacznę, bo kontynuuję same trudne. Beyond...mu się podoba, ale mroczny, latające smoki też nielekkie. A mnie trzeba czegoś lekkiego. Dziś byłam na grzybach rano, więc popoludniu mogę posiedzieć przy nowej dramce? wink może i winku...
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 17:31
                      Mnie Lost Romance bardziej się podobał od Beyond. To jednak 2 różne gatunki, poza głównym niewiele miały wspólnego. Ale właśnie sobie uświadomiłam, że oglądałam też fajny film z główną z beyond, nie mogę sobie przypomnieć tytułu, ale fajnie tam grała, miała dłuższe włosy i jej postać była raczej silną zdecydowaną kobitką. Myślę i myślę i nie wiem, co to było i gdzie. Ale podobało mi się.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 14:16
                        Chyba Księżniczka Mafii to była, jest na N
                        • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 15:55
                          jasnoklarowna napisała:

> Chyba Księżniczka Mafii to była, jest na N
                          Oglądałam. Zwbawne.
          • wzosia Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 17:56
            Podoba się. Jest idealną parodią rom-com. Wciągnęłam dziecko w oglądanie. Wymyślamy co będzie dalej albo jakiego dialogu się spodziewamy. Nawet mamy na koncie sukcesy. Po tym muszę zaplombować drama na 2 tygodnie i skupić się tylko na pracy. Skończę projekt to sobie pofolguje.
    • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:25
      Dzięki za stworzenie nowego wątkusmile
    • titty1976 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:27
      Polecam serial "Mine" na Netflixie. Miłość, zagadka kryminalna oraz piękne wnętrza i stroje. Wciąga okrutnie.
      Jest tez drugi sezon "Love (ft. Marriage and Divorce)". O ile pierwszy sezon był ok, w drugim rzygam z nadmiaru słodyczy.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 22:04
        tez sie melduje w nowym watku

ale mam pytanie o "Miine" (bo jestem jeszcze w pierwszyn odcinku), czy ten "Young master" to bedzie objektem ovej milosci, czy moze ktos inny? albo moze go pozniej podmienia?
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:58
      Polećcie proszę k lub c dramy typu hate to love. Moje typy:

Doom at Your Service (chociaż tu to hate krótkie i niewyraźne)
      Emergency Couple (jedna z moich ulubionych)
      Her Private Life
      Hotel del Luna (chociaż mało hate na początku)
      I'm Not a Robot
      Jealousy Incarnate (chociaż tu tylko połowicznie)
      Mr. Queen
      Secret
      So I Married an Anti-Fan
      Something About 1 Percent
      The Brightest Star in the Sky (cdrama)
      The Master's Sun

Im więcej hate i im dłużej trwające, tym lepiejsmile Love to hate to love też chętnie
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:18
        Z głowy bo jadę samochodem. Moglam tytuły zniekształcić.
        Can love become money?
        Bride of the century.
        Może jeszcze Was it love?
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:46
          Mask na viki jest, to typowe od nienawiści do miłości
      • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 17:09
        Clean with Passion for Now
        Cheese in the Trap (chociaż tu ten hejt to bardziej z przeszłości)
        Light On Me - to nowa BL na Viki, ale 2/3 trójkąta ma dość trudny początek
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 19:24
        Usiadłam do komputera i mogę dopisać inne tytuły.
        Thinking Of You Lu Xiang Bei
        Stay With Me
        i może pasować jeszcze Here To Heart ale ta parka jest wg mnie bardzo irytująca.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 14:32
        Właśnie skończyłam oglądać Pasta na Netflixie. Pasuje do hate to love. Chociaż jeśli chodzi o love to bardzo mało przekonujące. ML to wstrętny, przemocowy, rozdarty hoojek. Przekonany o swojej zajebistości. FL jest przez niego traktowana jak śmieć. Ale ona jak wierny pies będzie dalej się przymilać mimo, że co chwilę dostaje kopa. Ilość przemocowych zachowań ML wobec innych pracowników i FL jest rekordowa. Dla mnie to damski bokser jest. FL ma bardzo niską samoocenę, jest w pracy pomiatana a musi jeszcze pomagać ojcu, który opłaca jej bratu szkołę medyczną. Bicie po głowie ręką lub pałeczkami nagminne. Traktowanie asystenta kucharza jak niewolnika, któremu płaci się tyle tylko żeby z głodu nie zdechł. I wykorzystuje po godzinach aż zaśnie na podłodze w kuchni. FL ma zwykle minę dręczonej psychicznie sieroty. Umie tylko jękliwie mówić- jes śjef. Cokolwiek ten hoojek głupiego wymyśli ona tak odpowiada. Okazuje się, że cała świetnie prosperująca kuchnia nie umie gotować oprócz chama "jes śjef" tongue_out Gdyby nie parę ładnych buziek to bym pizgnęła tą dramą przed połową. Ciekawostka. Jedną z trzecioplanowych ról gra Choi Jin Hyuk znany z dramy Emergency Couple. Widać go dużo , mniej mówi.
        Tak że jak chcecie sobie podnieść ciśnienie bez kawy to zapraszam wink
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 15:08
          Widziałam, mam identyczne zdanie z jednym ale... baaardzo mi się podobały realia kuchenne. Miałam deja vu z kiedyś namiętnie oglądanego hells kitchen. Ja dotrwałam do końca dzięki temusmile
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 15:51
            Rzeczywiście. Dużo i realnie gotowali. Mnóstwo potraw przewinęło się przez ekran. Ale jakbym jeszcze raz usłyszała "do it again" ...udusiłabym gada wink Tym bardziej, że on tylko mówił do it again ale nie mówił co jest nie tak więc marnowali mnóstwo jedzenia.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:15

Które z aktualnie lecących oglądacie lub planujecie obejrzeć?
      Ja się czaję na You Raise Me Up, Blue Birthday, Hometown Cha-Cha-Cha, Lovers of the Red Sky i Check Out the Event

Oglądam Police Univercity i The Great Shaman Ga Doo Shim
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:36
        Ja oglądam na bieżąco Hometown cha cha cha i Lovers of the red sky. Obydwa bardzo polecam choc sa zupelnie rozne. Hometown - drama spokojna, zorientowana na postacie, ale nawet moj maz, ktory nigdy ze mna nie ogladal, wciagnl siewink Lovers - zorientowana na akcje. W Lovers zaskoczyl mnie element fantasy i jest super wyegzekowany (mam na mysli demona). Totalnie nie mam pojecia w jakim kierunku pojdzie ta drama i to jest fajne. Na pewno szykuje sie hit.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:40
          Przymierzam się do Lovers (jesli całość będzie dost. bezpłatnie na viki), ale ja zdecydowanie wole oglądać całość w swoim tempie, a nie czekać na kolejne odcinki smile
      • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 17:13
        Blue Birthday i Hometown Cha-Cha-Cha są na mojej liście też. Ale czekam aż się skończą, bo zwykle oglądam z mężem, a on nie uznaje czekania na kolejne odcinki.
        Chwilowo nic aktualnego nie oglądam, siedzę w starociach smile
    • kurt.wallander Re: Latające smoki 03.09.21, 16:33
      jasnoklarowna, i jak te smoki?

Ja, przyznaję, zaczęłam i na razie utknęłam, a raczej porzuciłam dla D.P. Na cholerę oni w pierwszym odcinku wprowadzają tyle postaci, a wszyscy wyglądają podobnie? wink Męczy mnie taki natłok informacji i zniechęca. Na pewno będę kontynuować, ale pewnie w przerwach innych dram.
      • elf1977 Re: Latające smoki 03.09.21, 16:48
        kurt.wallander napisała:

> jasnoklarowna, i jak te smoki?
        >
        > Ja, przyznaję, zaczęłam i na razie utknęłam, a raczej porzuciłam dla D.P. Na ch
        > olerę oni w pierwszym odcinku wprowadzają tyle postaci, a wszyscy wyglądają pod
        > obnie? wink Męczy mnie taki natłok informacji i zniechęca. Na pewno będę kontynu
        > ować, ale pewnie w przerwach innych dram.
        Jestem przy 27 odcinku. Wciąga, ale nie jest równa. Dziadki z brodą nadal pozostają dla mnie zagadką...skończę na pewno, ale na razie zrobiłam sobie przerwę.
        • kurt.wallander Re: Latające smoki 03.09.21, 19:05
          "Dziadki z brodą", dokładnie smile I jeszcze te przypisy na viki, które nic nie wyjaśniają, jesli nie zna się historii Korei.
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 20:37
      Też się w końcu dopiszę chociaż rzadko się udzielam na forum. Zaczęłam oglądać k-dramy przez was (czytanie pierwszego wątku) i niestety się wciągnęłam. Niestety, bo zżerają strasznie dużo czasu i w większości odmóżdżają. Guilty pleasure. Fakt, że wszystkie oglądam z palcem na przyspieszeniu, no ale już w tym tkwię, więc dodam swoje trzy grosze 😀.
      Przez ponad tysiąc postów chyba ani razu nikt nie wspomniał o moim koreańskim crushu 😊 Lee Byung-hunie. Tak, wiem, starszy pan, ale ja też starsza pani więc pasuje. Jak nastolatka obejrzałam wszystko co zdołałam z nim znaleźć po polsku lub angielsku, więc chciałabym parę dram polecić. Od najbardziej ulubionej:
      Wspomniany tu już chyba Mr Sunshine - przepiękny wizualnie, kostiumy, krajobrazy, scenografia, piękny OST (a ja nigdy właściwie nie zwracam uwagi na muzykę w filmach). Dużo mówi o tragicznej historii Korei sprzed wieku i nawet jeśli ktoś nie przepada za historycznymi dramami, to warto. Oprócz LBH przepiękna główna aktorka. Jak porcelanowa laleczka. No i mimo wpatrywania się w LBH dowiedziałam się, co to second lead syndrom 😀. Jest też fajny bromance.
      Iris - akcja, tajne organizacje, zamachy i romans w tym wszystkim. Oczywiście wiele głupot w stylu zabili go i uciekł, skopali prawie na śmierć, a na drugi dzień tylko delikatnie przecięta warga i inne tego typu kwiatki, ale wciąga i dobrze się ogląda. Second FL lepsza od pierwszej, a zakończenie hejtowane przez większość fanów, ale wg mnie akurat bardzo wiarygodne.
      No i trzy starsze dramy ale też wciągające i warte obejrzenia, taka kdramowa klasyka: "All in" - akcja, romans, hazard, mafia. "Beautiful Days" - rodzinne tragedie i konflikty, romans, strasznie irytująca przybrana siostra głównej. "Happy together" w podobnym stylu, przyjemnie się ogląda.
      Rozpisałam się, ale polecam tym, którzy wypstrykali się z dram, a tych jeszcze nie oglądali.
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 20:48
        Tak, Mr Sunshine jest bardzo dobry. Co do reszty, trudno się nie zgodzić większość dram to czysta rozrywka.
        • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 19:37
          A mnie to znudzilo i to pomimo faktu ze ja lubie filmy historyczne. Musle ze to przez ML, kompletnie bez wyrazu i jaj.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:03
        Przy definicji SLS w Wikipedii powinni wstawić zdjęcie dramy The Heirs smile
        Jeśli k-dramy oglądasz na przyspieszeniu to co będzie z c-dramami? wink Chińczycy uwielbiają wygłaszać długie i wzniosłe przemowy oraz rozciągać niepotrzebne wątki poboczne w nieskończoność. Oraz rozsławiać dobre imię ojczyzny tongue_out Ostatnio padłam gdy bohaterowie przejeżdżali obok placu Tiananmen i zgodnie twierdzili, że w tym momencie czują się dumnymi Chińczykami i są wzruszeni tongue_out surprised
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:05
          wybieram serwisy i serwery w których można przesuwać fabułę o 10 sec do przodutongue_out cdramy są lżejsze i nie ma bata, że się przegapi coś ważnego.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:10
          The Heirs nie oglądałam ale może się skuszę. C-dramę spróbowałam raz i jednak nie. Dałam spokój. Język zdecydowanie nie ten, po koreańsku to już przecież właściwie rozumiem 🙂.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:14
            Też tak miałam. Szeleścił mi. Trzeba znaleźć taką w której to relatywnie nie przeszkadza, bo fabuła jest ok i jest na kogo popatrzeć. W połowie człowiek się przyzwyczaja. U mnie to była ta nowa Falling Into Your Smile, bo mi esport podszedł, 6-7 wyględnych Chińczyków i na początku jakoś mało szeleścili.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:26
              Jak mi zabraknie koreańskich to może się przerzucę, na razie mam raczej za dużo do obejrzenia niż za mało. W końcu nie samym Lee Byung Hunem człowiek żyje 🙂.
              Teraz katuję Ji Chang Wooka, ale najprzyjemniej oglądało mi się go w Healerze i K2, jego wersja rozmemłana w romansach i przygłupich komedyjkach mi nie podchodzi.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:16
                Witaj w klubie dramiaczek smile

Ależ o mr Sunshine i Lee Byung Hyunie już było, pisałam ja, na pewno też Kurt, bo to ona zwróciła uwagę na rolę Yeon‑seok Yoo w tym filmie. Po obejrzeniu przyznałam jej rację, jak go wcześniej nie lubiłam to w roli japońskiego zabijaki był rewelacyjny.

Pisałam tez kiedyś o All In. Ma piękną muzykę, osta z YT ściągałam, mało kto rozpoznaje tam młodego Ji Sunga, w pierwszej chwili też go nie poznałam.

Jest jeszcze fajny z nim film Once in a Summer z 2006 o czasach przemian .

Ja chciałabym jeszcze z nim kostiumowca zobaczyć Memories of the Sword.
                Mignął mi też z nim film o tym jak wyjeżdża do Australii szukać syna z którym stracił kontakt, A Single Rider, ale jeszcze nie oglądałam.

Tak że ten, znamy i lubimy.
                Nawet gdzieś czytałam o skandalu z jego udziałem, wyciszonym kilka lat temu z jakąś początkującą aktorką, dziewczyna oskarżyła go o jakieś kontakty seksualne, została po tym zhejtowana i skończyła karierę, więc nie wiadomo czy coś na rzeczy było.
                Jednak jego lekko krzywy uśmiech jest cudowny, mimo lat smile
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:19
                JCW jest jeszcze ok w Suspicious Partner chociaż sama drama wisi u mnie w niedokończonych w 2/3 obejrzanych od prawie pół roku, ale rola dobra. Dziewczyny też cesarzową Ki polecają i podobno Warrior Baek Dong Soo jest ok.
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:53
                  SP i cesarzową oglądałam. Oba ok, chociaż przy cesarzowej zęby zaciskałam przy akcjach typu: jatka, szlachtują wszystkich co pod miecz podejdą i nagle czas się zatrzymuje, następuje dłuuugie i rozwlekłe pożegnanie cesarzowej z umierającą psiapsiółą, w tym czasie szlachtujący chyba zamierają z wrażenia, po czym czas rusza i szlachtują dalej. Takich scen jest tam multum, ale dałam radę wszystkie pięćdziesiąt parę odcinków smile.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:13
                  Mnie się jeszcze podobał JCW w "Melting Me Softly". To nie jest może najwybitniejsza drama na świecie, ale jest kilka kapitalnych scen, np. scena, gdy koleżanka z pracy po raz pierwszy widzi faceta granego przez JCW i zakochuje się w nim od pierwszego wejrzenia. Jakbym widziała te tysiące, a może i miliony jego fanek. 2. odc. ok.9;41 min: www.viki.com/videos/1154285v-melting-me-softly-episode-2
                  Albo, gdy JCW zastanawia się, jak ma się zwracać do człowieka, który był od niego młodszy, ale w międzyczasie stał się starszy (nie będę dokładniej pisać, bo będzie spoiler, a może ktoś jeszcze nie widział).
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:22
                    Ha, ha, trafiłaś idealnie, bo właśnie przed chwilą skończyłam pierwszy odcinek. Nocy przez niego nie zarwę, ale na razie wydaje się ok.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:19
            gosiak555 napisała:

> The Heirs nie oglądałam ale może się skuszę.

Oj, możesz sobie spokojnie darować. Niby to wręcz klasyka k-dramy, ale główna para tak drewniana, że aż zęby bolą. Ja ten serial zdzierżyłam tylko dzięki Kim Woo Binowi, który ratował sytuację, oraz drobnej, ale uroczej rólce Park Hyung Sika jako Myung Soo.
            • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:30
              kurt.wallander napisała:

> gosiak555 napisała:
              >
              > > The Heirs nie oglądałam ale może się skuszę.
              >
              > Oj, możesz sobie spokojnie darować. Niby to wręcz klasyka k-dramy, ale główna p
              > ara tak drewniana, że aż zęby bolą. Ja ten serial zdzierżyłam tylko dzięki Kim
              > Woo Binowi, który ratował sytuację, oraz drobnej, ale uroczej rólce Park Hyung
              > Sika jako Myung Soo.
              Też nie oglądałam , jakoś mnie nie ciągnie...
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:17
                W The Heirs warty zawieszenia oka jest wyłącznie Kim Woo Bin wink Oraz ewentualnie starszy brat ML. Fabuła i główni bohaterowie wyjątkowo nieudani. Ale drama zawiera wszystko co klasyczna --drama mieć powinna wink Czyli FL a'la Kopciuszek, bogatego ale nieszczęśliwego ML, złą macochę, rodziców sprzeciwiających związkowi, SL który kocha ale jednostronnie, rozstania, powroty , złe siostry w postaci niby-narzeczonej głupiej jak but (kto dzieci ze sobą zaręcza?!)
                Naprawdę jeśli nie czujesz pociągu to się nie męcz wink
                • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 06:29
                  heca7 napisała:

> W The Heirs warty zawieszenia oka jest wyłącznie Kim Woo Bin wink Oraz ewentualni
                  > e starszy brat ML. Fabuła i główni bohaterowie wyjątkowo nieudani. Ale drama za
                  > wiera wszystko co klasyczna --drama mieć powinna wink Czyli FL a'la Kopciuszek, b
                  > ogatego ale nieszczęśliwego ML, złą macochę, rodziców sprzeciwiających związkow
                  > i, SL który kocha ale jednostronnie, rozstania, powroty , złe siostry w postaci
                  > niby-narzeczonej głupiej jak but (kto dzieci ze sobą zaręcza?!)
                  > Naprawdę jeśli nie czujesz pociągu to się nie męcz wink
                  > z tego wynika, że może dobra dla poczatkujacychwink
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 28.10.21, 09:05
                  > W The Heirs warty zawieszenia oka jest wyłącznie Kim Woo Bin<

absolutnie tak. Ja gdzies tak od polowy mialam cicha nadzieje, ze glowna rzerzuci swole uczucia wlasnie na niego. Zwlaszcza ze Glowny choc zakochany do bolu, taktowal ja jak sh..t. Niezly przemocowiec wylazil z niego w kontaktach z 'ukochana" . to juz swoja ex- gilfriend (ta podla mam na mysli, traktowal o duzo delikatniej. Jakos ta rola sie kupy nie trzymala.

A swoja droga rozczarowana bylam Park Shin Hye, bo w Memories of Alhambra grala zupelnie niezle - w w Heirs jakas taka mamalyga sad.

Dopisalam sie tutaj, bo wlasnie wczoraj skonczylam te drame, przebrnelam chyba dlatego, ze tyle rzeczy mnie w niej wnerwialo tongue_out

• heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 28.10.21, 09:35
                    W Heirs chyba każda miała SLS wink Jakbym miała poradzić FL kogo ma wybrać to bez wahania wskazałabym na SML. Rola ML była taka mdła i Lee Min Ho grał tak słabo... W sumie nie wiem też co konkretnie ich obu pociągało w FL? Wg kompletnie nie dawała się lubić. Jej rolą było snucie się po serialu ze skwaszoną miną i nieobecnym wzrokiem.
                    Do tego skopana, bez pomysłu końcówka.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 28.10.21, 12:52
                      Ja chyba juz to kiedyś pisałam, ale przez "Heirs" przebrnęłam tylko dla małej, ale uroczej rólki Park Hyunsika, jako Myung soo. Lee Min Ho to jakis koszmar, nie pojmuję, jak on mógł zrobić taką karierę, Park Shin Hye okropna i od tej pory miałam problem z polubieniem jej w jakiejkolwiek innej dramie, choć w "Sisyphus" była znośna. Z głównych postaci zdecydowanie ta grana przez Kim Woo Bina była najlepsza, choć parka Kim Ji Won i Kang Min Hyuk była tez całkiem spoko.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:16
          heca7 napisała:

> Przy definicji SLS w Wikipedii powinni wstawić zdjęcie dramy The Heirs smile

Ja bym tu jeszcze dodała High Society, niedawno obejrzałam sobie ponownie, całkowicie przewijając wątek głównej pary smile
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:50
            A nie She Was Pretty? Generalnie nie przepadam za Park Seo Joonem, ale tu był zwyczajnie niehalo w porównaniu z SML.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:54
              Też. Chociaż dla mnie High Society to przykład dramy, gdzie i role second leads lepiej napisane, i lepiej zagrane. Główni dla mnie są tam po prostu zbędni.
              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:10
                A ktoś oglądał you are my spring?
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:16
                  Jeszcze nie. Yoon Park tak mi się obrzydził w "What Happens with My Family", że aż się boję oglądac coś innego z nim wink I jakos mam przesyt Seo Hyun Jin ostatnio.
                  • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 06:31
                    kurt.wallander napisała:

> Jeszcze nie. Yoon Park tak mi się obrzydził w "What Happens with My Family", że
                    > aż się boję oglądac coś innego z nim wink I jakos mam przesyt Seo Hyun Jin osta
                    > tnio.
                    No więc zdzierżyłam wczoraj pierwszy odcinek. Na razie mnie nie zachwyciła, ale zobaczę.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 20:59
        Gosiak555
        Widziałaś?
        Nowa drama z LBH i nie tylko. Fajna obsada.
        kbizoom.com/drama-our-blues-announces-its-all-star-lineup-consisting-7-korean-famous-actors/
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 22:34
          O, dzięki, nie widziałam. LBH jako "rough and coarse man" brzmi jak coś na co warto poczekać. Ciekawe czy Here w końcu puszczą, miało być już w zeszłym roku i ni hu, hu. A ja wciąż czekam...
          Przy okazji wyczytałam, że zagrał jakąś gościnną rólkę w Squid Game. I teraz mam dylemat, bo wzięłam się po waszych licznych rekomendacjach za Money Flower i, co tu dużo mówić, przepadło, wsiąkłam w Jang Hyuka jeszcze bardziej niż dotąd (a wiadomo, że nie od dziś bronię jego urody jak niepodległości tongue_out ). Mam nieprzepartą ochotę na maraton (prawie) wszystkiego z nim, a to wyklucza na razie Squid Game, bo dwóch dram na raz jakoś nie lubię oglądać. Na razie jestem na 17 odcinku Money Flower i właśnie koncertowo zawalam robotę, nad którą powinnam intensywnie siedzieć.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 22:57
            Bo Money Flower to świetny film, u mnie bardzo wysoko na liście.
            Ciekawe, czy tacy ludzie istnieją naprawdę, tak wszystko przekalkulowane, przeanalizowane np. żeby doprowadzić do ślubu głównej z młodym, aż takie podchody.
            No wciąga strasznie.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 23:12
              Oj, wciąga i trzyma.
              A co do takich ludzi - psychopaci i socjopaci z wysokim iq tak właśnie funkcjonują, tyle że oni nie odczuwają miłości. Pożądanie czy chęć posiadania to tak, ale nie miłość. Więc trochę się ten wizerunek nie do końca klei ale to nie przeszkadza w czekaniu w napięciu co jeszcze wymyśli ten koreański Machiavelli smile
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:24
              No muszę bo się uduszę.
              SPOJLER dla tych co nie oglądali Money Flower.

Ta scena gdy JH w końcu mówi "matce" kim jest naprawdę jest po prostu zajebista. To odpicowanie się, ta sceneria, świece, szampan, czułe słówka i erotyczny podtekścik, po czym jebut! Wspiął się na wyżyny wredności i wyrachowania. Chapeau bas! Na miejscu tej matki chyba bym go rozszarpała gołymi rękami.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:34
                👍😀
                Ja naprawdę byłam pod wielkim wrażeniem tego filmu, scenariusza, a przede wszystkim gry Jang Hyuka. Choć matka, czyli Lee Mi Sook też była tu świetna, naprawdę . Tu JH był chyba najlepszy z wszystkiego co z nim widziałam.
                Wymiata.

W slave hunter też mi się podobał ale do MF i tak daleko mu było. Choć tu był młodszy i chodził półnagi 😉
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:55
                  Najlepsze, że on właściwie cały ten serial grał na jednej minie, jak nie przymierzając Clin Eastwood 😉, a i tak wymiata.
                  Mam nadzieję, że mnie zakończenie nie rozczaruje. Na happy end to tu nie ma wielkich widoków, ale niech nie będzie, hmm, typowo koreańskie.
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 19:31
                    Update, bo tak tu cicho jakoś. Zakończenie MF nie do końca satysfakcjonujące, ale powiedzmy, że mniej więcej właśnie tego się spodziewałam. Tylko sceną na dachu przedobrzyli.
                    Natomiast... Z braku czasu nie chciałam zaczynać nowej dramy, więc postanowiłam obejrzeć jakiś film z JH i, przyznaję, skuszona wizją jego gołego tyłka tongue_out , wybrałam Innocent Thing. Nie wiem jaki chory umysł stworzył to dzieło, ale Fatalne Zauroczenie to przy tym bajeczka dla grzecznych dzieci. Może to i startu nie ma do tych japońskich dziwactw, o których tu pisałyście, ale mnie wprawiło w stupor. Tak że w zależności od tego czy lubicie chore klimaty czy nie, odradzam/zachęcam smile
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 19:41
                      Ale, że 18+ 😈 ?
                      Po japońskim Brzegu Rzeki malo co mnie zaskoczy 😉
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 19:50
                        Widzowie to może i 18+, ale główna bohaterka zdecydowanie poniżej. Chociaż, tak sobie teraz pomyślałam, że goły tyłek JH został przyćmiony przez całą resztę i nawet nie pamiętam czy w końcu się pojawił czy nie smile, więc może to jednak dobry film był?
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 20:09
                          Dla obietnicy tyłka JH dopisuję do listy wink
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:52
                Kurcze tak zachęcacie, że jak tylko skończę tajlandzką dramę to się zabiorę za MF.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 23:18
            > wzięłam się po waszych licznych rekomendacjach za Money Flower

tez sie wezme. Jang Hyuk mnie zawsze przekonuje. Tylko na Tunnel jeszcze nie mam nastroju
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 11:23
              😀 A zauważyliście jak często występuje w dramach motyw porzucenia dziecka w wesołym miasteczku? Albo zgubienia się dzieci, ewentualnie ich porwania?
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:42
      jasnoklarowna napisała:
      >
      > Ależ o mr Sunshine i Lee Byung Hyunie już było,

A to przegapiłam w takim razie w tym tysiącu postów smile. Filmy z nim wszystkie też oglądałam i koreańskie i amerykańskie. Memories of the Sword mi wybitnie nie podeszło. Reszta różnie, ale ogólnie na plus. Najlepsze wg mnie Joint Security Area, The Harmonium in my Memory, Masquerade, Addicted i Keys to the Heart. Single Rider dosyć specyficzny, mnie się akurat podobał.
      A co do Yoo Yeon Seuka to on jest taki miły chłopiec z sąsiedztwa, podziwiam wyobraźnię osób od castingu ze zobaczyli w nim Gu Dong Mae'a. Ma zresztą dystans do siebie. Opowiadał gdzieś że jak go po raz pierwszy ucharakteryzowali to wyglądał na gejszę zamiast samuraja i musieli całkiem zmienić koncepcję 😀.
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:44
        Sorry, źle się podpięłam.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:52
      Viki ALERT

Czy tylko u mnie się coś zrąbało?
      Zniknęła mi pierwsza linijka, tam były dramy ostatnio oglądane, zatrzymane w miejscu gdzie skończyło sie oglądać. Jednym kliknięciem zaczynałam oglądać tam gdzie skończyłam.
      Teraz ten rządek zniknął, jest od razu Watch List.
      Nie umiem w viki czy u was też zaginęło w akcji??
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:01
        Rzeczywiście zniknęło. Siet. Nie wszystkie miałam w MDLu z tych zaczętych na vikiuncertain
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:02
          Ale sama zakładka nie zniknęła ani nie przekierowuje: www.viki.com/continue-watching. Może im się system wykrzaczył
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:02
            www.viki.com/continue-watching bez kropki.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:23
              moja watch list jest w/g tej strony empty sad
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:40
                Moja też, ale że sama strona nie zniknęła, to bym zakładała awarię, a nie specjalne usunięcie . Awarie zwykle są naprawiane. Najwyyyyżej stracili dane i trzeba będzie ją odtworzyć.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 00:19
                  Mnie nawet nie zależy aż tak bardzo na tym co stracę, ale kurczę, za każdym razem szukać filmu przez wyszukiwarkę i przypominać który gdzie skończyłam to niewygodne. Oby opcja wróciła, choćby na przyszłość. Już wczoraj nie było, ale myślałam że chwilowe. Nic to, czekam cierpliwie.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 22:40
      Kakafukaka - wtf did i just watched? Zapomniałam jak odjechane mogą być japońskie... cokolwieki
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 00:20
        bialeem napisał:

> Kakafukaka - wtf did i just watched? Zapomniałam jak odjechane mogą być japońsk
        > ie... cokolwieki

W poprzednim wątku przed tym serialem ostrzegałam 😉 Najgłupsze wytłumaczenie dla seksu ever!
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 06:57
        bialeem napisał:

> Kakafukaka - wtf did i just watched? Zapomniałam jak odjechane mogą być japońsk
        > ie... cokolwieki
        Nie trawię japonskich dram.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:29
          Byłam fanką anime za młodu. Nawet brata zaraziłam. Bardzo lubię mangi, ale ich dramy są... zdrowi ludzie tego nie pisząbig_grin
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 18:42
          Wiesz... to nawet trudno nazwać dramą. To jest trochę jak sado-maso, porno w ubraniach oraz molestowanie osoby ociężałej psychicznie. Nikt tam nie zachowuje się normalnie. Tak myślę, że warto zobaczyć choć początek żeby rozdziawić dziób ze zdziwienia wink
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 18:45
            A, z japońskich polecam My Tommorow, Your Yesterday.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 18:58
            Japończycy generalnie mają zdrowe/niezdrowe podejście do seksu. W ich kulturze jest to raczej podejście utylitarne. Mam mieszane uczucia po obejrzeniu masy kdram w których to temat tabu (co tez nie jest normalne). Wieczne dziewice kontra hentaje...
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:11
              Ja czasem mam takie ...niepolityczne? kosmate? podejrzenie, że Japończycy to by najchętniej te swoje partnerki potraktowali jak kocur kotkę. Ugryźli w kark i przelecieli tak żeby ją bolało i się odechciało kopulować z innymi kocurami uncertain
    • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 07:10
      Polecenie: Warm and Cosy, jest na netfliksie

jestem w polowie 5 odcinka i niezle sie bawie. Fabula dosc zwyczajna ale dosc dobrze napisane i zagrane glowne role.
      przy tym fajne widoki (Jeju Island) , regionalny koloryt, JEDZENIE - o restauracji jest, jak narazie nie ma watku kryminalnego, ale fajnie sie oglada

ogolnie 'nie clishe', choc to tez zalezy od perspektywy.

jednym slowem: przyjemn,e rozrywkowe, na razie bez standardowyc k-dramas zgrzytow... no moze te grzywki crying
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:31
        A ja sluchajcie, chcialam cos sobie puscic po polsku, zebym lecialo w tle jak cos robie. No i padlo na "My holo love". Unikalm dlugo tej dramy a okazala sie wciagajaca. Nie mialam problemu z jej skonczeniem, bo po pierwsze ma 12 odcinkow, a po drugie, tak jest napisana, ze niektore watki rozwiazuja sie dopiero w ostatnim odcinku, wiec jest na co czekac. Tak wiec, polecamsmile
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:35
          Widziałam. Bardzo lubię aktorkę grającą siostrę. Sama drama u mnie jest tak w kategorii "może być". Z serii holo oglądam chińskie Love crossed. Opinie są bardzo pozytywne. Z tego co czytałam ma być kilka niespodzianek w fabule więc ocenie dopiero jak skończętongue_out
          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:44
            O ciekawe, rzeczywiście Love crossed ma dobre oceny. I pisza o wielu plot twistach. Chętnie zobaczęsmile
          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:11
            Zaczęłam Love crossed. Jestem po 5 odcinkach, ale chyba nie dam rady. FL mega infantylna, a ML jakiś bez wyrazu plus ma dziwna szczękę... to troche jak drama dla nastolatkow. Ciekawa jestem tych plot twistów, ale chyba sie nie zmuszę...
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:18
              Jak po 5 cie nie wciągnęło, to olej. Mnie się zdecydowanie bardziej podoba druga parka, ale fakt, że to nastkowa, leciutka drama do tej pory (jestem w okolicach 20stego i doczekałam drugiego plottwista)
              • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 08:01
                bialeem napisał:

> Jak po 5 cie nie wciągnęło, to olej. Mnie się zdecydowanie bardziej podoba drug
                > a parka, ale fakt, że to nastkowa, leciutka drama do tej pory (jestem w okolica
                > ch 20stego i doczekałam drugiego plottwista)

Napisz proszę jaki jet ten plot twist.
                • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 08:03
                  biankao napisała:

> bialeem napisał:
                  >
                  > > Jak po 5 cie nie wciągnęło, to olej. Mnie się zdecydowanie bardziej podob
                  > a drug
                  > > a parka, ale fakt, że to nastkowa, leciutka drama do tej pory (jestem w o
                  > kolica
                  > > ch 20stego i doczekałam drugiego plottwista)
                  >
                  > Napisz proszę jaki jet ten plot twist.

Ja tak mam jakoś, że nigdy nie wciągam się w drugą parę i nie ulegam second mail lead syndrome, więc jak pierwsza para mi nie lezy to koniec.
                  • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 08:07
                    Miało byc "male". A słuchajcie, którą dramę z poniższych polecacie, albo nie polecacie?
                    1) Somehow 18
                    2) Bring it on ghost
                    3) The light in your eyes
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 09:02
                      Z tych oglądałam 2 i było ok. Nie jakieś wybitne, ale Taecyeon gra, a to zawsze plus.

O 3 słyszałam dużo pozytywnych opinii.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 09:36
                  Qi Chuan jest biologicznym ojcem Xu Niana. Jego matka była gwiazdką stworzoną przez Qi, ale chciała wszystko rzucić dla dziecka. Zwiała żeby urodzić, a Qi zajumał dzieciaka twierdząc, że ten umarł przy porodzie.
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 09:36
                    Doczytałam spoiler w komentarzach, że przy końcu cała ta rzeczywistość też jest grą.
        • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:53
          biankao napisała:

> A ja sluchajcie, chcialam cos sobie puscic po polsku, zebym lecialo w tle jak c
          > os robie. No i padlo na "My holo love". Unikalm dlugo tej dramy a okazala sie w
          > ciagajaca. Nie mialam problemu z jej skonczeniem, bo po pierwsze ma 12 odcinkow
          > , a po drugie, tak jest napisana, ze niektore watki rozwiazuja sie dopiero w os
          > tatnim odcinku, wiec jest na co czekac. Tak wiec, polecamsmile
          Da się obejrzeć.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:55
          biankao napisała:

> A ja sluchajcie, chcialam cos sobie puscic po polsku, zebym lecialo w tle jak c
          > os robie. No i padlo na "My holo love".

A ja ją mam na liście "dropped".
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:39
            Oglądałam. Strasznie cnotliwe tongue_out
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:46
        no i juz nie polecam,..

zmienilo mi sie po siodmym odcinku, to znaczy jeszcze ogladam ale juz mi wieje sztampa.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 08:55
      Dla wielbicielek Nam Goong Miną, do których i ja się zaliczam, od 22 września na viki
      www.soompi.com/article/1487167wpp/namgoong-min-reveals-the-hardest-part-of-playing-his-character-in-new-drama-the-veil
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 09:09
        czekam na te drame, bo jestem wielbicielka

obejrzalam tez Awaken, mimo iz ktoras z was obawiala sie ze Awaken zepsuje jego idealny obraz

otoz... polecam, nawet go bardziej lubie po tej dramie
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 09:14
          A, i jeszcze dodam, ze zdecydowalam sie nie kontynuowac "the girl who can see scents" , bo wlasnie chce go widziec takim bezwzglednie pozytywnym
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:31