Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 2.0

03.09.21, 13:44
Koreańskie seriale i nie tylko. Filmy, kdramy, cdramy, aktorzy i aktorki, koreańska kultura – dyskusja ogólna.
Poprzedni wątek:
forum.gazeta.pl/forum/w,567,171011534,171011534,Koreanskie_seriale.html
Koreańska kuchnia: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171618058,171618058,Kimchi_i_co_dalej_.html

Gdzie oglądamy: www.viki.com/, kissasian, netflix, dramacool

Pomocne w prowadzeniu listy obejrzanych i do obejrzenia: mydramalist.com/

Polecenia, odradzenia, wspólne oglądanie i wszystko co nam przyjdzie do głowy w temacie
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:02
      Melduję się 🙂🖐️
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:48
        też obecna

A dziś przychodzi do mnie znajoma dramomaniaczka, i jej córka k-pop-erkomaniaczka, i z moją młodą też k-pop-erkomaniaczką, i będziemy jajangmyeon jadły smile
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:19
          Też miałam dzisiaj jajangmyeon, a do szkoły zrobiłam córce kulki ryżowe smile
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:37
            kurt.wallander napisała:

> a do szkoły zrobiłam córce kulki ryżowe smile

no dobra, WYGRAŁAŚ smile
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 08:41
              Kurt, powiedz, według jakiej metody robisz kulki.
              Moje się nie chcą zlepiać. Robisz z jeszcze ciepłego ryżu czy całkiem zimnego?
              Czy poza sosem sojowym i olejem sezamowym (i oczywiście dodatkami smakowymi, u mnie ostatnio marynowania rzodkiew i tuńczyk) dajesz coś jeszcze? Moje nie lepiły się do siebie, za to jak wściekle do rąk. Smak był super, tylko ta konsystencja, do szkoly/pracy nie da się wziąć bo się rozpadają.
              Jak masz patent tto się podziel
              • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:21
                jasnoklarowna, jesli moge zapytać, o jakie kulki chodzi? Czy o japońskie onigiri?
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:54
                  Jakie robi Kurt to chcę ustalić, bo ona dawała córce do szkoły. Mojej też podeszło smakowo, tylko nam się rozpadły, nie kleiły. Ja robiłam z przepisu Wioli z bloga Pierogi z Kimchi, na yt znajdziesz. Pyszne, szczególnie te z rzodkwią marynowaną i tuńczykiem, tylko mi się rozpadały.
                  A na obtoczenie używałam japońskiej posypki do onigiri i susi, ta posypka to FURIKAKE, na allegro różne smaki tego są. To mieszanka sproszkowanych prażonych glonów z dodatkami, np suszonym łososiem i czymś tam jeszcze(moja taka była, pycha do posypywania ryżu).
                  • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 13:19
                    Jeśli użyłaś ryżu do sushi to powinno być ok. Z normalnym bym nie próbowała, bo wtedy go trzeba przegotować i wychodzi raczej niesmaczne.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 14:11
                      ryż do sushi był. Lekko ciepły, jako zaprawa odrobina sojowego sosu i oleju sezamowego. Tobie się trzymały? czy jakiś "sklejacz" jeszcze dodawałaś?
                      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 14:49
                        Nie pomogę, bo jeszcze takich nie robiłam. Mam dużo doświadczenia z onigiri, ale robiąc je zazwyczaj wkładam tylko nadzienie z tuńczyka a furikake daje na zewnatrz i więc wszystko się trzyma. Jedyne co mi przychodzi do głowy to albo za mało wody podczas gotowania ryzu (więc ryż był za mało lepki), albo za duzo dodatków i ryż sie był w stanie tego skleić. Japończycy albo robią onigiri mokrymi rękami (maja miseczkę z wodą w której maczaja rece gdy ryz się za bardzo lepi) albo układają wszystko na przeźroczystej folii kuchennej - robia z niej taka sakwiekę i potem zagniataja w tej folii - wtedy ręce są czyste.
                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 15:40
                          Dzięki za patent z folią, właśnie strasznie kleiły się do rąk. Dodatków dałam właśnie mało, wody 1,5 na 1 ryżu, spróbuję jeszcze raz. Może pierwsze koty za płoty smile
                          A dziś po obiedzie wracam do smoków.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:49
                jasnoklarowna napisała:

> Kurt, powiedz, według jakiej metody robisz kulki.
                > Moje się nie chcą zlepiać. Robisz z jeszcze ciepłego ryżu czy całkiem zimnego?

Robiłam pierwszy raz. Ryż do sushi gotowany w ryżowarze, ale nie takim oryginalnym koreańskim, tylko z Lidla smile Ryż wyłączyłam dość szybko, więc był dość mocno mokry, nawet bałam się, że za mokry by się skleić. Trochę ostudziłam w misce, zanim zaczęłam dodawać dodatki, ale był zdecydowanie ciepły podczas obróbki.
                Wydaje mi się, że zimny lub tylko lekko ciepły byłby lepszy. Robiłam te podst. wersję z glonami (nori podgrzane pokruszyłam jak Wiola w woreczku) i tymi samymi glonami obtaczałam po wierzchu. Do części dodałam dodatkowo trochę gochujang i pokrojone i wyciśnięte w rękach kimchi.

Kleiło mi się trochę do rąk (robiłam w rękawiczkach), ale pomagało wyrabianie na mokro. Jak juz kulki całkowicie ostygły, to jeszcze poprawiłam im kształt.

• heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 13:02
            Z okazji moich urodzin mąż się szarpnął i ...uwaga... zarezerwował stolik w Nobu, japońskiej restauracji na sobotę smile
            • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 19:56
              Faajnie, napisz jak będziesz po.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 20:24
                Napiszę. Dużo sobie obiecuję po tej wizycie smile
                • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 21:37
                  Zerknęłam na menu... O-O
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 21:55
                    Lekko się obawiam, że potem już nic mi nie będzie gdzie indziej smakowało wink
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:14
                    Ja też i ceny mnie powaliły. Nie na naszą kieszeń. Mam nadzieję, ze heca7 chociaż barwnie opisze co jadła i jak smakowało smile
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:23
                      Powiem szczerze, że jakiejś dobrej okazji typu 40stka bym się wybrała, ale ceny tak 2x wyższe od normalnych. Zastanawiam się jednak co komu zrobił ten przegrzebek, że sztuka jest warta 50 zł
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:34
                        Nie wiem co zrobił wink ale obiecuję, że napiszę co jedliśmy i czy nam smakowało.
                        U nas zbiegają się moje urodziny i rocznica ślubu więc okazja jest wink
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:11
                          U mnie z takiej okazji nie przeszłoby wyjście tylko we dwoje, musiałabym jeszcze trójkę żarłocznej młodzieży brać, a wtedy koszt takiej kolacyjki byłby już powalający (dziewczyny lubią np. steki smile
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:16
                            W tym przypadku jak rzadko cieszę się, że moja trójka nie lubi azjatyckiego jedzenia big_grin Tzn córka lubi ale jest w Arnhem.
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 11:47
                      kurt.wallander napisała:

> Ja też i ceny mnie powaliły. Nie na naszą kieszeń. Mam nadzieję, ze heca7 choci
                      > aż barwnie opisze co jadła i jak smakowało smile

Ok. To ja już po wink Wczoraj jeszcze do kina poszliśmy potem więc nie miałam siły na opisy.

Wszystko smakowało obłędnie. I było podane idealnie. Na pewno nie były to "momenty" wielkości naparstka wink Zewnętrzna ekspresja też nie przesadzona. Szczególnie zaskoczony dość dużą porcją , taką akurat był mój mąż- zamówił Black Cod Miso. Skórka z zewnątrz była przypieczona, złoto brązowa i słodka. Sama ryba rozpływała się w ustach. Do tego Sashimi Salad, na którą namawiał go kelner, porcja niemała. Przepyszny dressing. Ja poprosiłam o Toro Tatar z Kawiorem i dostałam (to akurat była najmniejsza porcja ze wszystkich dań) go najpierw w dużej misce z lodem, wewnątrz malutka miseczka z tatarem z tuńczyka -rozpływał się w ustach- i na wierzchu z kawiorem. Potem zjadłam King Crab w Tempurze z Sosem Amazu Ponzu. I to danie było idealnie podane, porcja wystarczająca aby się nacieszyć ale nie przeżreć wink Delikatna w smaku choć momentami chyba czułam posmak octu(?). Do tego razem wzięliśmy sushi skomponowany przez kelnera, były nigiri z tuńczyka, łososia i przegrzebków i rollsy z krabem i czymś jeszcze ale nie pamiętam bo wypiłam trzy drinki wink
                      Na koniec wzięliśmy jeden deser. Chciałam bezę ale kelner polecił Chocolate Bento Box. Co wygląda jak małe . porcelanowe pudełko. Przykryte wieczkiem. Kelnerka przyniosła nam na stół, otworzyła i w środku po przekątnej były dwie kulki (noo, jeden to raczej krążek). Zielona to lody a brązowa to rodzaj brownie? Z zewnątrz cienka warstwa ciemnego ciasta w środku ciepła, wypływająca czekolada deserowa. Jak się na to patrzyło to wyglądało na niewiele w takim pudełku. Ale było wystarczająco sycące po obiedzie i nie wściekle słodkie. Takie idealne zakończenie.
                      Drinków wypiliśmy 5. Ja trzy tongue_out Mąż zamówił Jalapeno& Ginger Martini. Powiem tak, warto. Smak niespotykany. W pierwszej sekundzie nie czuć szczypania w język, przez moment wydaje się słodki a potem czuć już papryczkę. Na pewno nie da się go wypić szybko wink Idealny do delektowania się. Ja miałam Lychee& Elderflower Martini. Od razu prosiłam o słodkie i takie dostałam. Dwóch następnych nie pamiętam nazwy , to były autorskie drinki polecane przez kelnera. W jednym na pewno była figa wink A i dwie wody Cisowianki, butelkowane do tego wypiliśmy.
                      Generalnie obsługa doskonała. Nienachalna, nie narzucająca się, nie zbyt familiarna ale chętna to wytłumaczenia i polecenia czegoś dobrego. W ciągu prawie dwóch godzin dwie osoby, które nas obsługiwały podchodziły łącznie do 10 razy wink My przyszliśmy na 18.00 ale sala (niemała) zapełniła się niemal w całości koło 19.00. Klientela różna. Od rodziny z 7 m/w letnią córką gdzie tatuś i jego brat (chyba bliźniaki jednojajowe) byli ubrani w powyciągane , sprane t-shirty po parki rodem z Tindera i panie jak z Tap Madl wink
                      Muzyka niezbyt głośna, idealna aby ze sobą porozmawiać. Nie klasyka. Raczej dynamiczna. Mąż stwierdził, że mógłby ją mieć w samochodzie na długie trasy.
                      Sztućce dostaliśmy tylko do tatara (malutkie łyżeczki) i do deseru. Resztę jedliśmy pałeczkami. Najedliśmy się do syta. Powiedziałabym, że nawet troszkę mniej moglibyśmy zjeść wink W kinie już nic nie braliśmy (byliśmy na Teściach, polecam, zaskakujący, nie spodziewałam się takiego filmu, nic wspólnego z Weselem Smarzowskiego nie ma). Jeszcze dziś rano nie byłam głodna smile
                      Całość kosztowała 1200 zł.
                      Uff! To chyba tyle. Aaaa jakbym miała wybrać zwycięzcę tego obiadu to byłby to jednak Dorsz Black Cod smile I to piszę ja, która tego typu ryby zwykle nie jada.
                      Czy wrócimy? Pewnie tak ale nie jest to miejsce na co tygodniowy obiad rodzinny wink
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 12:17
                        Dzięki za opis. Wszystko brzmi bardzo zachęcająco. Poza ceną oczywiście sad
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:20
                          smile Wszystko było akuratne. I w smaku i w sposobie podania. Drogo rzeczywiście choć wszystkie składniki sprawiały wrażenie bycia z najwyższej półki. Na szczęście urodziny mam raz w roku wink
                          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:46
                            A znacie Omakase w Sheratonie? Tam ponoć tez jest równie dobre jedzenie co w Nobu.
                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:55
                              biankao napisała:

> A znacie Omakase w Sheratonie? Tam ponoć tez jest równie dobre jedzenie co w No
                              > bu.

Nie. Ale przede mną jeszcze wiele urodzin wink
                      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 12:28
                        Dzięki za relację. Ja bym poszła tak do 600. W Japonii jadłam tanie sushi i sushi z wyższej półki. I powiem wam, że różnica dla mnie nie była na tyle ogromna, żeby tyle nadpłacać, więc nie mam jakiegoś ciśnienia na drogie restauracje, bo równie dobrze smakuje mi porządny ramen za 30-40 złwink
                      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 13:42
                        Brzmi super. Zachęciłaś, nie powiemsmile
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:26
        Ja również. Tamten wątek był już za długi.
      • wzosia Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:15
        Wątek w ulubionych. Przez was mam wory pod oczami. Pracy w pracy mnóstwo. Szkolniakow trzeba zorganizować i drama. Mąż też zaczął domagać się uwagi. Na spanie zaczyna brakować czasu. A jeszcze jak głupia zgodziłam się na fuchę w weekend.
        Ale codzienna porcja Lost romance jest. Dziecko wciągnęłam i wymyślamy dialogi i wątki. I komentujemy. A teraz piszę i słucham Kim Hyun Joong. Przyjemna muzyczka A niektóre utwory w wersji japońskiej. Odkrywam słabość do tego języka w muzyce.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:43
          Jak Ci Lost Romance podchodzi?
          • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 06:27
            bialeem napisał:

> Jak Ci Lost Romance podchodzi?
            Też jestem ciekawa . Dużo pisalyscie o tej stanie, a ja jakoś nie mam przekonania do tajwanskich. Naprawdę warto?
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 08:02
              Ja uważam że tak. szczególnie jak ktoś elementy lekkiej fantastyki lubi.
              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 08:05
                jasnoklarowna napisała:

> Ja uważam że tak. szczególnie jak ktoś elementy lekkiej fantastyki lubi.
                Ja lubię nawet ciężkie elementy fantastykiwink raczej lajtowy, czy szykować chusteczki?
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 12:18
                  Ja się kilka razy poryczałam ze śmiechusmile Tylko fragmenty dziejące się w rzeczywistości przewinęłam bezstratnie dla fabuły.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 15:30
                  Ja lubię delikatną fantastykę, więc tu było w sam raz. Chusteczek nie szykuj, winko możesz smile
                  Film polecam, aktor też niczego sobie.
                  • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 15:37
                    jasnoklarowna napisała:

> Ja lubię delikatną fantastykę, więc tu było w sam raz. Chusteczek nie szykuj, w
                    > inko możesz smile
                    > Film polecam, aktor też niczego sobie.
                    Dzięki, może dziś zacznę, bo kontynuuję same trudne. Beyond...mu się podoba, ale mroczny, latające smoki też nielekkie. A mnie trzeba czegoś lekkiego. Dziś byłam na grzybach rano, więc popoludniu mogę posiedzieć przy nowej dramce? wink może i winku...
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 17:31
                      Mnie Lost Romance bardziej się podobał od Beyond. To jednak 2 różne gatunki, poza głównym niewiele miały wspólnego. Ale właśnie sobie uświadomiłam, że oglądałam też fajny film z główną z beyond, nie mogę sobie przypomnieć tytułu, ale fajnie tam grała, miała dłuższe włosy i jej postać była raczej silną zdecydowaną kobitką. Myślę i myślę i nie wiem, co to było i gdzie. Ale podobało mi się.
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 14:16
                        Chyba Księżniczka Mafii to była, jest na N
                        • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 15:55
                          jasnoklarowna napisała:

> Chyba Księżniczka Mafii to była, jest na N
                          Oglądałam. Zwbawne.
          • wzosia Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 17:56
            Podoba się. Jest idealną parodią rom-com. Wciągnęłam dziecko w oglądanie. Wymyślamy co będzie dalej albo jakiego dialogu się spodziewamy. Nawet mamy na koncie sukcesy. Po tym muszę zaplombować drama na 2 tygodnie i skupić się tylko na pracy. Skończę projekt to sobie pofolguje.
    • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:25
      Dzięki za stworzenie nowego wątkusmile
    • titty1976 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:27
      Polecam serial "Mine" na Netflixie. Miłość, zagadka kryminalna oraz piękne wnętrza i stroje. Wciąga okrutnie.
      Jest tez drugi sezon "Love (ft. Marriage and Divorce)". O ile pierwszy sezon był ok, w drugim rzygam z nadmiaru słodyczy.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 22:04
        tez sie melduje w nowym watku

ale mam pytanie o "Miine" (bo jestem jeszcze w pierwszyn odcinku), czy ten "Young master" to bedzie objektem ovej milosci, czy moze ktos inny? albo moze go pozniej podmienia?
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 14:58
      Polećcie proszę k lub c dramy typu hate to love. Moje typy:

Doom at Your Service (chociaż tu to hate krótkie i niewyraźne)
      Emergency Couple (jedna z moich ulubionych)
      Her Private Life
      Hotel del Luna (chociaż mało hate na początku)
      I'm Not a Robot
      Jealousy Incarnate (chociaż tu tylko połowicznie)
      Mr. Queen
      Secret
      So I Married an Anti-Fan
      Something About 1 Percent
      The Brightest Star in the Sky (cdrama)
      The Master's Sun

Im więcej hate i im dłużej trwające, tym lepiejsmile Love to hate to love też chętnie
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:18
        Z głowy bo jadę samochodem. Moglam tytuły zniekształcić.
        Can love become money?
        Bride of the century.
        Może jeszcze Was it love?
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:46
          Mask na viki jest, to typowe od nienawiści do miłości
      • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 17:09
        Clean with Passion for Now
        Cheese in the Trap (chociaż tu ten hejt to bardziej z przeszłości)
        Light On Me - to nowa BL na Viki, ale 2/3 trójkąta ma dość trudny początek
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 19:24
        Usiadłam do komputera i mogę dopisać inne tytuły.
        Thinking Of You Lu Xiang Bei
        Stay With Me
        i może pasować jeszcze Here To Heart ale ta parka jest wg mnie bardzo irytująca.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 14:32
        Właśnie skończyłam oglądać Pasta na Netflixie. Pasuje do hate to love. Chociaż jeśli chodzi o love to bardzo mało przekonujące. ML to wstrętny, przemocowy, rozdarty hoojek. Przekonany o swojej zajebistości. FL jest przez niego traktowana jak śmieć. Ale ona jak wierny pies będzie dalej się przymilać mimo, że co chwilę dostaje kopa. Ilość przemocowych zachowań ML wobec innych pracowników i FL jest rekordowa. Dla mnie to damski bokser jest. FL ma bardzo niską samoocenę, jest w pracy pomiatana a musi jeszcze pomagać ojcu, który opłaca jej bratu szkołę medyczną. Bicie po głowie ręką lub pałeczkami nagminne. Traktowanie asystenta kucharza jak niewolnika, któremu płaci się tyle tylko żeby z głodu nie zdechł. I wykorzystuje po godzinach aż zaśnie na podłodze w kuchni. FL ma zwykle minę dręczonej psychicznie sieroty. Umie tylko jękliwie mówić- jes śjef. Cokolwiek ten hoojek głupiego wymyśli ona tak odpowiada. Okazuje się, że cała świetnie prosperująca kuchnia nie umie gotować oprócz chama "jes śjef" tongue_out Gdyby nie parę ładnych buziek to bym pizgnęła tą dramą przed połową. Ciekawostka. Jedną z trzecioplanowych ról gra Choi Jin Hyuk znany z dramy Emergency Couple. Widać go dużo , mniej mówi.
        Tak że jak chcecie sobie podnieść ciśnienie bez kawy to zapraszam wink
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 15:08
          Widziałam, mam identyczne zdanie z jednym ale... baaardzo mi się podobały realia kuchenne. Miałam deja vu z kiedyś namiętnie oglądanego hells kitchen. Ja dotrwałam do końca dzięki temusmile
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 12.09.21, 15:51
            Rzeczywiście. Dużo i realnie gotowali. Mnóstwo potraw przewinęło się przez ekran. Ale jakbym jeszcze raz usłyszała "do it again" ...udusiłabym gada wink Tym bardziej, że on tylko mówił do it again ale nie mówił co jest nie tak więc marnowali mnóstwo jedzenia.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 15:15

Które z aktualnie lecących oglądacie lub planujecie obejrzeć?
      Ja się czaję na You Raise Me Up, Blue Birthday, Hometown Cha-Cha-Cha, Lovers of the Red Sky i Check Out the Event

Oglądam Police Univercity i The Great Shaman Ga Doo Shim
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:36
        Ja oglądam na bieżąco Hometown cha cha cha i Lovers of the red sky. Obydwa bardzo polecam choc sa zupelnie rozne. Hometown - drama spokojna, zorientowana na postacie, ale nawet moj maz, ktory nigdy ze mna nie ogladal, wciagnl siewink Lovers - zorientowana na akcje. W Lovers zaskoczyl mnie element fantasy i jest super wyegzekowany (mam na mysli demona). Totalnie nie mam pojecia w jakim kierunku pojdzie ta drama i to jest fajne. Na pewno szykuje sie hit.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 16:40
          Przymierzam się do Lovers (jesli całość będzie dost. bezpłatnie na viki), ale ja zdecydowanie wole oglądać całość w swoim tempie, a nie czekać na kolejne odcinki smile
      • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 17:13
        Blue Birthday i Hometown Cha-Cha-Cha są na mojej liście też. Ale czekam aż się skończą, bo zwykle oglądam z mężem, a on nie uznaje czekania na kolejne odcinki.
        Chwilowo nic aktualnego nie oglądam, siedzę w starociach smile
    • kurt.wallander Re: Latające smoki 03.09.21, 16:33
      jasnoklarowna, i jak te smoki?

Ja, przyznaję, zaczęłam i na razie utknęłam, a raczej porzuciłam dla D.P. Na cholerę oni w pierwszym odcinku wprowadzają tyle postaci, a wszyscy wyglądają podobnie? wink Męczy mnie taki natłok informacji i zniechęca. Na pewno będę kontynuować, ale pewnie w przerwach innych dram.
      • elf1977 Re: Latające smoki 03.09.21, 16:48
        kurt.wallander napisała:

> jasnoklarowna, i jak te smoki?
        >
        > Ja, przyznaję, zaczęłam i na razie utknęłam, a raczej porzuciłam dla D.P. Na ch
        > olerę oni w pierwszym odcinku wprowadzają tyle postaci, a wszyscy wyglądają pod
        > obnie? wink Męczy mnie taki natłok informacji i zniechęca. Na pewno będę kontynu
        > ować, ale pewnie w przerwach innych dram.
        Jestem przy 27 odcinku. Wciąga, ale nie jest równa. Dziadki z brodą nadal pozostają dla mnie zagadką...skończę na pewno, ale na razie zrobiłam sobie przerwę.
        • kurt.wallander Re: Latające smoki 03.09.21, 19:05
          "Dziadki z brodą", dokładnie smile I jeszcze te przypisy na viki, które nic nie wyjaśniają, jesli nie zna się historii Korei.
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 20:37
      Też się w końcu dopiszę chociaż rzadko się udzielam na forum. Zaczęłam oglądać k-dramy przez was (czytanie pierwszego wątku) i niestety się wciągnęłam. Niestety, bo zżerają strasznie dużo czasu i w większości odmóżdżają. Guilty pleasure. Fakt, że wszystkie oglądam z palcem na przyspieszeniu, no ale już w tym tkwię, więc dodam swoje trzy grosze 😀.
      Przez ponad tysiąc postów chyba ani razu nikt nie wspomniał o moim koreańskim crushu 😊 Lee Byung-hunie. Tak, wiem, starszy pan, ale ja też starsza pani więc pasuje. Jak nastolatka obejrzałam wszystko co zdołałam z nim znaleźć po polsku lub angielsku, więc chciałabym parę dram polecić. Od najbardziej ulubionej:
      Wspomniany tu już chyba Mr Sunshine - przepiękny wizualnie, kostiumy, krajobrazy, scenografia, piękny OST (a ja nigdy właściwie nie zwracam uwagi na muzykę w filmach). Dużo mówi o tragicznej historii Korei sprzed wieku i nawet jeśli ktoś nie przepada za historycznymi dramami, to warto. Oprócz LBH przepiękna główna aktorka. Jak porcelanowa laleczka. No i mimo wpatrywania się w LBH dowiedziałam się, co to second lead syndrom 😀. Jest też fajny bromance.
      Iris - akcja, tajne organizacje, zamachy i romans w tym wszystkim. Oczywiście wiele głupot w stylu zabili go i uciekł, skopali prawie na śmierć, a na drugi dzień tylko delikatnie przecięta warga i inne tego typu kwiatki, ale wciąga i dobrze się ogląda. Second FL lepsza od pierwszej, a zakończenie hejtowane przez większość fanów, ale wg mnie akurat bardzo wiarygodne.
      No i trzy starsze dramy ale też wciągające i warte obejrzenia, taka kdramowa klasyka: "All in" - akcja, romans, hazard, mafia. "Beautiful Days" - rodzinne tragedie i konflikty, romans, strasznie irytująca przybrana siostra głównej. "Happy together" w podobnym stylu, przyjemnie się ogląda.
      Rozpisałam się, ale polecam tym, którzy wypstrykali się z dram, a tych jeszcze nie oglądali.
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 20:48
        Tak, Mr Sunshine jest bardzo dobry. Co do reszty, trudno się nie zgodzić większość dram to czysta rozrywka.
        • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 19:37
          A mnie to znudzilo i to pomimo faktu ze ja lubie filmy historyczne. Musle ze to przez ML, kompletnie bez wyrazu i jaj.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:03
        Przy definicji SLS w Wikipedii powinni wstawić zdjęcie dramy The Heirs smile
        Jeśli k-dramy oglądasz na przyspieszeniu to co będzie z c-dramami? wink Chińczycy uwielbiają wygłaszać długie i wzniosłe przemowy oraz rozciągać niepotrzebne wątki poboczne w nieskończoność. Oraz rozsławiać dobre imię ojczyzny tongue_out Ostatnio padłam gdy bohaterowie przejeżdżali obok placu Tiananmen i zgodnie twierdzili, że w tym momencie czują się dumnymi Chińczykami i są wzruszeni tongue_out surprised
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:05
          wybieram serwisy i serwery w których można przesuwać fabułę o 10 sec do przodutongue_out cdramy są lżejsze i nie ma bata, że się przegapi coś ważnego.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:10
          The Heirs nie oglądałam ale może się skuszę. C-dramę spróbowałam raz i jednak nie. Dałam spokój. Język zdecydowanie nie ten, po koreańsku to już przecież właściwie rozumiem 🙂.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:14
            Też tak miałam. Szeleścił mi. Trzeba znaleźć taką w której to relatywnie nie przeszkadza, bo fabuła jest ok i jest na kogo popatrzeć. W połowie człowiek się przyzwyczaja. U mnie to była ta nowa Falling Into Your Smile, bo mi esport podszedł, 6-7 wyględnych Chińczyków i na początku jakoś mało szeleścili.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:26
              Jak mi zabraknie koreańskich to może się przerzucę, na razie mam raczej za dużo do obejrzenia niż za mało. W końcu nie samym Lee Byung Hunem człowiek żyje 🙂.
              Teraz katuję Ji Chang Wooka, ale najprzyjemniej oglądało mi się go w Healerze i K2, jego wersja rozmemłana w romansach i przygłupich komedyjkach mi nie podchodzi.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:16
                Witaj w klubie dramiaczek smile

Ależ o mr Sunshine i Lee Byung Hyunie już było, pisałam ja, na pewno też Kurt, bo to ona zwróciła uwagę na rolę Yeon‑seok Yoo w tym filmie. Po obejrzeniu przyznałam jej rację, jak go wcześniej nie lubiłam to w roli japońskiego zabijaki był rewelacyjny.

Pisałam tez kiedyś o All In. Ma piękną muzykę, osta z YT ściągałam, mało kto rozpoznaje tam młodego Ji Sunga, w pierwszej chwili też go nie poznałam.

Jest jeszcze fajny z nim film Once in a Summer z 2006 o czasach przemian .

Ja chciałabym jeszcze z nim kostiumowca zobaczyć Memories of the Sword.
                Mignął mi też z nim film o tym jak wyjeżdża do Australii szukać syna z którym stracił kontakt, A Single Rider, ale jeszcze nie oglądałam.

Tak że ten, znamy i lubimy.
                Nawet gdzieś czytałam o skandalu z jego udziałem, wyciszonym kilka lat temu z jakąś początkującą aktorką, dziewczyna oskarżyła go o jakieś kontakty seksualne, została po tym zhejtowana i skończyła karierę, więc nie wiadomo czy coś na rzeczy było.
                Jednak jego lekko krzywy uśmiech jest cudowny, mimo lat smile
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:19
                JCW jest jeszcze ok w Suspicious Partner chociaż sama drama wisi u mnie w niedokończonych w 2/3 obejrzanych od prawie pół roku, ale rola dobra. Dziewczyny też cesarzową Ki polecają i podobno Warrior Baek Dong Soo jest ok.
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:53
                  SP i cesarzową oglądałam. Oba ok, chociaż przy cesarzowej zęby zaciskałam przy akcjach typu: jatka, szlachtują wszystkich co pod miecz podejdą i nagle czas się zatrzymuje, następuje dłuuugie i rozwlekłe pożegnanie cesarzowej z umierającą psiapsiółą, w tym czasie szlachtujący chyba zamierają z wrażenia, po czym czas rusza i szlachtują dalej. Takich scen jest tam multum, ale dałam radę wszystkie pięćdziesiąt parę odcinków smile.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:13
                  Mnie się jeszcze podobał JCW w "Melting Me Softly". To nie jest może najwybitniejsza drama na świecie, ale jest kilka kapitalnych scen, np. scena, gdy koleżanka z pracy po raz pierwszy widzi faceta granego przez JCW i zakochuje się w nim od pierwszego wejrzenia. Jakbym widziała te tysiące, a może i miliony jego fanek. 2. odc. ok.9;41 min: www.viki.com/videos/1154285v-melting-me-softly-episode-2
                  Albo, gdy JCW zastanawia się, jak ma się zwracać do człowieka, który był od niego młodszy, ale w międzyczasie stał się starszy (nie będę dokładniej pisać, bo będzie spoiler, a może ktoś jeszcze nie widział).
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:22
                    Ha, ha, trafiłaś idealnie, bo właśnie przed chwilą skończyłam pierwszy odcinek. Nocy przez niego nie zarwę, ale na razie wydaje się ok.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:19
            gosiak555 napisała:

> The Heirs nie oglądałam ale może się skuszę.

Oj, możesz sobie spokojnie darować. Niby to wręcz klasyka k-dramy, ale główna para tak drewniana, że aż zęby bolą. Ja ten serial zdzierżyłam tylko dzięki Kim Woo Binowi, który ratował sytuację, oraz drobnej, ale uroczej rólce Park Hyung Sika jako Myung Soo.
            • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:30
              kurt.wallander napisała:

> gosiak555 napisała:
              >
              > > The Heirs nie oglądałam ale może się skuszę.
              >
              > Oj, możesz sobie spokojnie darować. Niby to wręcz klasyka k-dramy, ale główna p
              > ara tak drewniana, że aż zęby bolą. Ja ten serial zdzierżyłam tylko dzięki Kim
              > Woo Binowi, który ratował sytuację, oraz drobnej, ale uroczej rólce Park Hyung
              > Sika jako Myung Soo.
              Też nie oglądałam , jakoś mnie nie ciągnie...
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:17
                W The Heirs warty zawieszenia oka jest wyłącznie Kim Woo Bin wink Oraz ewentualnie starszy brat ML. Fabuła i główni bohaterowie wyjątkowo nieudani. Ale drama zawiera wszystko co klasyczna --drama mieć powinna wink Czyli FL a'la Kopciuszek, bogatego ale nieszczęśliwego ML, złą macochę, rodziców sprzeciwiających związkowi, SL który kocha ale jednostronnie, rozstania, powroty , złe siostry w postaci niby-narzeczonej głupiej jak but (kto dzieci ze sobą zaręcza?!)
                Naprawdę jeśli nie czujesz pociągu to się nie męcz wink
                • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 06:29
                  heca7 napisała:

> W The Heirs warty zawieszenia oka jest wyłącznie Kim Woo Bin wink Oraz ewentualni
                  > e starszy brat ML. Fabuła i główni bohaterowie wyjątkowo nieudani. Ale drama za
                  > wiera wszystko co klasyczna --drama mieć powinna wink Czyli FL a'la Kopciuszek, b
                  > ogatego ale nieszczęśliwego ML, złą macochę, rodziców sprzeciwiających związkow
                  > i, SL który kocha ale jednostronnie, rozstania, powroty , złe siostry w postaci
                  > niby-narzeczonej głupiej jak but (kto dzieci ze sobą zaręcza?!)
                  > Naprawdę jeśli nie czujesz pociągu to się nie męcz wink
                  > z tego wynika, że może dobra dla poczatkujacychwink
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 28.10.21, 09:05
                  > W The Heirs warty zawieszenia oka jest wyłącznie Kim Woo Bin<

absolutnie tak. Ja gdzies tak od polowy mialam cicha nadzieje, ze glowna rzerzuci swole uczucia wlasnie na niego. Zwlaszcza ze Glowny choc zakochany do bolu, taktowal ja jak sh..t. Niezly przemocowiec wylazil z niego w kontaktach z 'ukochana" . to juz swoja ex- gilfriend (ta podla mam na mysli, traktowal o duzo delikatniej. Jakos ta rola sie kupy nie trzymala.

A swoja droga rozczarowana bylam Park Shin Hye, bo w Memories of Alhambra grala zupelnie niezle - w w Heirs jakas taka mamalyga sad.

Dopisalam sie tutaj, bo wlasnie wczoraj skonczylam te drame, przebrnelam chyba dlatego, ze tyle rzeczy mnie w niej wnerwialo tongue_out

• heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 28.10.21, 09:35
                    W Heirs chyba każda miała SLS wink Jakbym miała poradzić FL kogo ma wybrać to bez wahania wskazałabym na SML. Rola ML była taka mdła i Lee Min Ho grał tak słabo... W sumie nie wiem też co konkretnie ich obu pociągało w FL? Wg kompletnie nie dawała się lubić. Jej rolą było snucie się po serialu ze skwaszoną miną i nieobecnym wzrokiem.
                    Do tego skopana, bez pomysłu końcówka.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 28.10.21, 12:52
                      Ja chyba juz to kiedyś pisałam, ale przez "Heirs" przebrnęłam tylko dla małej, ale uroczej rólki Park Hyunsika, jako Myung soo. Lee Min Ho to jakis koszmar, nie pojmuję, jak on mógł zrobić taką karierę, Park Shin Hye okropna i od tej pory miałam problem z polubieniem jej w jakiejkolwiek innej dramie, choć w "Sisyphus" była znośna. Z głównych postaci zdecydowanie ta grana przez Kim Woo Bina była najlepsza, choć parka Kim Ji Won i Kang Min Hyuk była tez całkiem spoko.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:16
          heca7 napisała:

> Przy definicji SLS w Wikipedii powinni wstawić zdjęcie dramy The Heirs smile

Ja bym tu jeszcze dodała High Society, niedawno obejrzałam sobie ponownie, całkowicie przewijając wątek głównej pary smile
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:50
            A nie She Was Pretty? Generalnie nie przepadam za Park Seo Joonem, ale tu był zwyczajnie niehalo w porównaniu z SML.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 21:54
              Też. Chociaż dla mnie High Society to przykład dramy, gdzie i role second leads lepiej napisane, i lepiej zagrane. Główni dla mnie są tam po prostu zbędni.
              • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:10
                A ktoś oglądał you are my spring?
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:16
                  Jeszcze nie. Yoon Park tak mi się obrzydził w "What Happens with My Family", że aż się boję oglądac coś innego z nim wink I jakos mam przesyt Seo Hyun Jin ostatnio.
                  • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 06:31
                    kurt.wallander napisała:

> Jeszcze nie. Yoon Park tak mi się obrzydził w "What Happens with My Family", że
                    > aż się boję oglądac coś innego z nim wink I jakos mam przesyt Seo Hyun Jin osta
                    > tnio.
                    No więc zdzierżyłam wczoraj pierwszy odcinek. Na razie mnie nie zachwyciła, ale zobaczę.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 20:59
        Gosiak555
        Widziałaś?
        Nowa drama z LBH i nie tylko. Fajna obsada.
        kbizoom.com/drama-our-blues-announces-its-all-star-lineup-consisting-7-korean-famous-actors/
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 22:34
          O, dzięki, nie widziałam. LBH jako "rough and coarse man" brzmi jak coś na co warto poczekać. Ciekawe czy Here w końcu puszczą, miało być już w zeszłym roku i ni hu, hu. A ja wciąż czekam...
          Przy okazji wyczytałam, że zagrał jakąś gościnną rólkę w Squid Game. I teraz mam dylemat, bo wzięłam się po waszych licznych rekomendacjach za Money Flower i, co tu dużo mówić, przepadło, wsiąkłam w Jang Hyuka jeszcze bardziej niż dotąd (a wiadomo, że nie od dziś bronię jego urody jak niepodległości tongue_out ). Mam nieprzepartą ochotę na maraton (prawie) wszystkiego z nim, a to wyklucza na razie Squid Game, bo dwóch dram na raz jakoś nie lubię oglądać. Na razie jestem na 17 odcinku Money Flower i właśnie koncertowo zawalam robotę, nad którą powinnam intensywnie siedzieć.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 22:57
            Bo Money Flower to świetny film, u mnie bardzo wysoko na liście.
            Ciekawe, czy tacy ludzie istnieją naprawdę, tak wszystko przekalkulowane, przeanalizowane np. żeby doprowadzić do ślubu głównej z młodym, aż takie podchody.
            No wciąga strasznie.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 23:12
              Oj, wciąga i trzyma.
              A co do takich ludzi - psychopaci i socjopaci z wysokim iq tak właśnie funkcjonują, tyle że oni nie odczuwają miłości. Pożądanie czy chęć posiadania to tak, ale nie miłość. Więc trochę się ten wizerunek nie do końca klei ale to nie przeszkadza w czekaniu w napięciu co jeszcze wymyśli ten koreański Machiavelli smile
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:24
              No muszę bo się uduszę.
              SPOJLER dla tych co nie oglądali Money Flower.

Ta scena gdy JH w końcu mówi "matce" kim jest naprawdę jest po prostu zajebista. To odpicowanie się, ta sceneria, świece, szampan, czułe słówka i erotyczny podtekścik, po czym jebut! Wspiął się na wyżyny wredności i wyrachowania. Chapeau bas! Na miejscu tej matki chyba bym go rozszarpała gołymi rękami.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:34
                👍😀
                Ja naprawdę byłam pod wielkim wrażeniem tego filmu, scenariusza, a przede wszystkim gry Jang Hyuka. Choć matka, czyli Lee Mi Sook też była tu świetna, naprawdę . Tu JH był chyba najlepszy z wszystkiego co z nim widziałam.
                Wymiata.

W slave hunter też mi się podobał ale do MF i tak daleko mu było. Choć tu był młodszy i chodził półnagi 😉
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:55
                  Najlepsze, że on właściwie cały ten serial grał na jednej minie, jak nie przymierzając Clin Eastwood 😉, a i tak wymiata.
                  Mam nadzieję, że mnie zakończenie nie rozczaruje. Na happy end to tu nie ma wielkich widoków, ale niech nie będzie, hmm, typowo koreańskie.
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 19:31
                    Update, bo tak tu cicho jakoś. Zakończenie MF nie do końca satysfakcjonujące, ale powiedzmy, że mniej więcej właśnie tego się spodziewałam. Tylko sceną na dachu przedobrzyli.
                    Natomiast... Z braku czasu nie chciałam zaczynać nowej dramy, więc postanowiłam obejrzeć jakiś film z JH i, przyznaję, skuszona wizją jego gołego tyłka tongue_out , wybrałam Innocent Thing. Nie wiem jaki chory umysł stworzył to dzieło, ale Fatalne Zauroczenie to przy tym bajeczka dla grzecznych dzieci. Może to i startu nie ma do tych japońskich dziwactw, o których tu pisałyście, ale mnie wprawiło w stupor. Tak że w zależności od tego czy lubicie chore klimaty czy nie, odradzam/zachęcam smile
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 19:41
                      Ale, że 18+ 😈 ?
                      Po japońskim Brzegu Rzeki malo co mnie zaskoczy 😉
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 19:50
                        Widzowie to może i 18+, ale główna bohaterka zdecydowanie poniżej. Chociaż, tak sobie teraz pomyślałam, że goły tyłek JH został przyćmiony przez całą resztę i nawet nie pamiętam czy w końcu się pojawił czy nie smile, więc może to jednak dobry film był?
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.10.21, 20:09
                          Dla obietnicy tyłka JH dopisuję do listy wink
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 15:52
                Kurcze tak zachęcacie, że jak tylko skończę tajlandzką dramę to się zabiorę za MF.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.10.21, 23:18
            > wzięłam się po waszych licznych rekomendacjach za Money Flower

tez sie wezme. Jang Hyuk mnie zawsze przekonuje. Tylko na Tunnel jeszcze nie mam nastroju
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.10.21, 11:23
              😀 A zauważyliście jak często występuje w dramach motyw porzucenia dziecka w wesołym miasteczku? Albo zgubienia się dzieci, ewentualnie ich porwania?
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:42
      jasnoklarowna napisała:
      >
      > Ależ o mr Sunshine i Lee Byung Hyunie już było,

A to przegapiłam w takim razie w tym tysiącu postów smile. Filmy z nim wszystkie też oglądałam i koreańskie i amerykańskie. Memories of the Sword mi wybitnie nie podeszło. Reszta różnie, ale ogólnie na plus. Najlepsze wg mnie Joint Security Area, The Harmonium in my Memory, Masquerade, Addicted i Keys to the Heart. Single Rider dosyć specyficzny, mnie się akurat podobał.
      A co do Yoo Yeon Seuka to on jest taki miły chłopiec z sąsiedztwa, podziwiam wyobraźnię osób od castingu ze zobaczyli w nim Gu Dong Mae'a. Ma zresztą dystans do siebie. Opowiadał gdzieś że jak go po raz pierwszy ucharakteryzowali to wyglądał na gejszę zamiast samuraja i musieli całkiem zmienić koncepcję 😀.
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:44
        Sorry, źle się podpięłam.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 22:52
      Viki ALERT

Czy tylko u mnie się coś zrąbało?
      Zniknęła mi pierwsza linijka, tam były dramy ostatnio oglądane, zatrzymane w miejscu gdzie skończyło sie oglądać. Jednym kliknięciem zaczynałam oglądać tam gdzie skończyłam.
      Teraz ten rządek zniknął, jest od razu Watch List.
      Nie umiem w viki czy u was też zaginęło w akcji??
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:01
        Rzeczywiście zniknęło. Siet. Nie wszystkie miałam w MDLu z tych zaczętych na vikiuncertain
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:02
          Ale sama zakładka nie zniknęła ani nie przekierowuje: www.viki.com/continue-watching. Może im się system wykrzaczył
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:02
            www.viki.com/continue-watching bez kropki.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:23
              moja watch list jest w/g tej strony empty sad
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 03.09.21, 23:40
                Moja też, ale że sama strona nie zniknęła, to bym zakładała awarię, a nie specjalne usunięcie . Awarie zwykle są naprawiane. Najwyyyyżej stracili dane i trzeba będzie ją odtworzyć.
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 00:19
                  Mnie nawet nie zależy aż tak bardzo na tym co stracę, ale kurczę, za każdym razem szukać filmu przez wyszukiwarkę i przypominać który gdzie skończyłam to niewygodne. Oby opcja wróciła, choćby na przyszłość. Już wczoraj nie było, ale myślałam że chwilowe. Nic to, czekam cierpliwie.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 04.09.21, 22:40
      Kakafukaka - wtf did i just watched? Zapomniałam jak odjechane mogą być japońskie... cokolwieki
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 00:20
        bialeem napisał:

> Kakafukaka - wtf did i just watched? Zapomniałam jak odjechane mogą być japońsk
        > ie... cokolwieki

W poprzednim wątku przed tym serialem ostrzegałam 😉 Najgłupsze wytłumaczenie dla seksu ever!
      • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 06:57
        bialeem napisał:

> Kakafukaka - wtf did i just watched? Zapomniałam jak odjechane mogą być japońsk
        > ie... cokolwieki
        Nie trawię japonskich dram.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:29
          Byłam fanką anime za młodu. Nawet brata zaraziłam. Bardzo lubię mangi, ale ich dramy są... zdrowi ludzie tego nie pisząbig_grin
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 18:42
          Wiesz... to nawet trudno nazwać dramą. To jest trochę jak sado-maso, porno w ubraniach oraz molestowanie osoby ociężałej psychicznie. Nikt tam nie zachowuje się normalnie. Tak myślę, że warto zobaczyć choć początek żeby rozdziawić dziób ze zdziwienia wink
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 18:45
            A, z japońskich polecam My Tommorow, Your Yesterday.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 18:58
            Japończycy generalnie mają zdrowe/niezdrowe podejście do seksu. W ich kulturze jest to raczej podejście utylitarne. Mam mieszane uczucia po obejrzeniu masy kdram w których to temat tabu (co tez nie jest normalne). Wieczne dziewice kontra hentaje...
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:11
              Ja czasem mam takie ...niepolityczne? kosmate? podejrzenie, że Japończycy to by najchętniej te swoje partnerki potraktowali jak kocur kotkę. Ugryźli w kark i przelecieli tak żeby ją bolało i się odechciało kopulować z innymi kocurami uncertain
    • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 07:10
      Polecenie: Warm and Cosy, jest na netfliksie

jestem w polowie 5 odcinka i niezle sie bawie. Fabula dosc zwyczajna ale dosc dobrze napisane i zagrane glowne role.
      przy tym fajne widoki (Jeju Island) , regionalny koloryt, JEDZENIE - o restauracji jest, jak narazie nie ma watku kryminalnego, ale fajnie sie oglada

ogolnie 'nie clishe', choc to tez zalezy od perspektywy.

jednym slowem: przyjemn,e rozrywkowe, na razie bez standardowyc k-dramas zgrzytow... no moze te grzywki crying
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:31
        A ja sluchajcie, chcialam cos sobie puscic po polsku, zebym lecialo w tle jak cos robie. No i padlo na "My holo love". Unikalm dlugo tej dramy a okazala sie wciagajaca. Nie mialam problemu z jej skonczeniem, bo po pierwsze ma 12 odcinkow, a po drugie, tak jest napisana, ze niektore watki rozwiazuja sie dopiero w ostatnim odcinku, wiec jest na co czekac. Tak wiec, polecamsmile
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:35
          Widziałam. Bardzo lubię aktorkę grającą siostrę. Sama drama u mnie jest tak w kategorii "może być". Z serii holo oglądam chińskie Love crossed. Opinie są bardzo pozytywne. Z tego co czytałam ma być kilka niespodzianek w fabule więc ocenie dopiero jak skończętongue_out
          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:44
            O ciekawe, rzeczywiście Love crossed ma dobre oceny. I pisza o wielu plot twistach. Chętnie zobaczęsmile
          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:11
            Zaczęłam Love crossed. Jestem po 5 odcinkach, ale chyba nie dam rady. FL mega infantylna, a ML jakiś bez wyrazu plus ma dziwna szczękę... to troche jak drama dla nastolatkow. Ciekawa jestem tych plot twistów, ale chyba sie nie zmuszę...
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:18
              Jak po 5 cie nie wciągnęło, to olej. Mnie się zdecydowanie bardziej podoba druga parka, ale fakt, że to nastkowa, leciutka drama do tej pory (jestem w okolicach 20stego i doczekałam drugiego plottwista)
              • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 08:01
                bialeem napisał:

> Jak po 5 cie nie wciągnęło, to olej. Mnie się zdecydowanie bardziej podoba drug
                > a parka, ale fakt, że to nastkowa, leciutka drama do tej pory (jestem w okolica
                > ch 20stego i doczekałam drugiego plottwista)

Napisz proszę jaki jet ten plot twist.
                • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 08:03
                  biankao napisała:

> bialeem napisał:
                  >
                  > > Jak po 5 cie nie wciągnęło, to olej. Mnie się zdecydowanie bardziej podob
                  > a drug
                  > > a parka, ale fakt, że to nastkowa, leciutka drama do tej pory (jestem w o
                  > kolica
                  > > ch 20stego i doczekałam drugiego plottwista)
                  >
                  > Napisz proszę jaki jet ten plot twist.

Ja tak mam jakoś, że nigdy nie wciągam się w drugą parę i nie ulegam second mail lead syndrome, więc jak pierwsza para mi nie lezy to koniec.
                  • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 08:07
                    Miało byc "male". A słuchajcie, którą dramę z poniższych polecacie, albo nie polecacie?
                    1) Somehow 18
                    2) Bring it on ghost
                    3) The light in your eyes
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 09:02
                      Z tych oglądałam 2 i było ok. Nie jakieś wybitne, ale Taecyeon gra, a to zawsze plus.

O 3 słyszałam dużo pozytywnych opinii.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 09:36
                  Qi Chuan jest biologicznym ojcem Xu Niana. Jego matka była gwiazdką stworzoną przez Qi, ale chciała wszystko rzucić dla dziecka. Zwiała żeby urodzić, a Qi zajumał dzieciaka twierdząc, że ten umarł przy porodzie.
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 09:36
                    Doczytałam spoiler w komentarzach, że przy końcu cała ta rzeczywistość też jest grą.
        • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:53
          biankao napisała:

> A ja sluchajcie, chcialam cos sobie puscic po polsku, zebym lecialo w tle jak c
          > os robie. No i padlo na "My holo love". Unikalm dlugo tej dramy a okazala sie w
          > ciagajaca. Nie mialam problemu z jej skonczeniem, bo po pierwsze ma 12 odcinkow
          > , a po drugie, tak jest napisana, ze niektore watki rozwiazuja sie dopiero w os
          > tatnim odcinku, wiec jest na co czekac. Tak wiec, polecamsmile
          Da się obejrzeć.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:55
          biankao napisała:

> A ja sluchajcie, chcialam cos sobie puscic po polsku, zebym lecialo w tle jak c
          > os robie. No i padlo na "My holo love".

A ja ją mam na liście "dropped".
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:39
            Oglądałam. Strasznie cnotliwe tongue_out
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:46
        no i juz nie polecam,..

zmienilo mi sie po siodmym odcinku, to znaczy jeszcze ogladam ale juz mi wieje sztampa.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 08:55
      Dla wielbicielek Nam Goong Miną, do których i ja się zaliczam, od 22 września na viki
      www.soompi.com/article/1487167wpp/namgoong-min-reveals-the-hardest-part-of-playing-his-character-in-new-drama-the-veil
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 09:09
        czekam na te drame, bo jestem wielbicielka

obejrzalam tez Awaken, mimo iz ktoras z was obawiala sie ze Awaken zepsuje jego idealny obraz

otoz... polecam, nawet go bardziej lubie po tej dramie
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 09:14
          A, i jeszcze dodam, ze zdecydowalam sie nie kontynuowac "the girl who can see scents" , bo wlasnie chce go widziec takim bezwzglednie pozytywnym
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:31
            Rozumiem że chief Kim już za tobą?
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:13
              Ooooo Yes!!
              Ogladalam z nim chyba wszystko, co jest u mnie dostepne.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 12:32
        Na Veil czekam od kilku miesięcy. Mam nadzieję, że będzie tak dobre jak myślę, że będzie. On zaczął tak do tego przypakowywać, że wygląda jak kulturysta.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 13:04
          On i tak już wyglądał jak kulturysta, zastanawiałam się jak on może ręce wzdłuż tułowia na prosto trzymać, bo jak było zdjęcie z jakiejś siłowni to mu buły mięśniowe nie pozwalały.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 13:06
            chciałam wkleić ale nie poszło
            www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fdata.whicdn.com%2Fimages%2F181832228%2Foriginal.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fweheartit.com%2Fentry%2F181832228&tbnid=ZnnwHs7w7-22eM&vet=10CDQQMyh9ahcKEwjo1NTb1-fyAhUAAAAAHQAAAAAQAg..i&docid=7nZ9VFLaw3MDiM&w=873&h=1280&q=nam%20goong%20min&client=firefox-b-d&ved=0CDQQMyh9ahcKEwjo1NTb1-fyAhUAAAAAHQAAAAAQAg
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 13:14
              Teraz jest jeszcze bardziej. Przez cały czas filmowania wrzucał na insta fotki z siłowni:
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 17:51
                Oj, chyba to dla mnie już za dużo.
                On jest niewysoki, już teraz czasami śmiesznie wyglądał bo ma się wrażenie że on ma dość krótki tułów (a on jest po prostu szeroki w barach). Teraz muszę go zobaczyć w tym filmie, bo obawiam się że proporcje sylwetki jak na mój gust trochę zaburzone będą.
                Ale niektórzy wręcz tak lubią, ciekawe jak całokształt jako agent w garniaku będzie wyglądać smile
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 15:55
      A jak z dramami z tych bardzo znanych i powszechnie uwielbianych, które Wam zupełnie się nie podobały? Są takie? (Sorry, jeśli już było)
      Moje top listy "klasyków", których nie dałam rady obejrzeć:
      1. Goblin - próbowałam i byłam pełna samozaparcia, ale zdecydowanie nie. Ani fabuła, ani główny, ani w ogóle nic.
      2. Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo - fafnastu książąt i Barbie kosmetyczka zdecydowanie mnie przerosło. Tylko Kang Ha Neul mi się tam podobał.
      3. City Hunter - niby podobny do Healera, którego bardzo lubię, ale jednak to zupełnie nie to. Im dalej tym fabuła coraz durniejsza i ten psychopatyczny "ojciec", bleh. Lee Min Ho na początku w ogóle nie poznałam. On ma w twarzy coś takiego ptasiego, że nie mogę pojąć, jak może się komuś podobać (tu pewnie podpadłam niejednej wielbicielce smile
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 16:03
        Goblin też mi nie podszedł. Tzn gdyby to był serial złożony z interakcji między grim reaperem i goblinem, to jeszcze, ale romans był niestrawny. Wisi mi mniej więcej w połowie nieobejrzany.
        City Hunter podobnie. Drewniak Min Ho za drewniany.
        Nie zdzierżyłam Boys over Flowers i o dziwo nie z powodu plastikowych panów, a głównej
        Cinderella and the Four Knights jest słaba. Może to być mina SLSa, ale głównie tego, że główna po kilku odcinkach robi się bezpłciowa.
        Full House przesadził ze znęcaniem się nad babką nawet u tolerancyjnej i nietrigerowanej mnie

Hospital Playlist. Drama jest dobra, ale jest opiewana jako wybitne dzieło.
        • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 16:09
          bialeem napisał:

> Goblin też mi nie podszedł. Tzn gdyby to był serial złożony z interakcji między
          > grim reaperem i goblinem, to jeszcze, ale romans był niestrawny. Wisi mi mniej
          > więcej w połowie nieobejrzany.
          > City Hunter podobnie. Drewniak Min Ho za drewniany.
          > Nie zdzierżyłam Boys over Flowers i o dziwo nie z powodu plastikowych panów, a
          > głównej
          > Cinderella and the Four Knights jest słaba. Może to być mina SLSa, ale głównie
          > tego, że główna po kilku odcinkach robi się bezpłciowa.
          > Full House przesadził ze znęcaniem się nad babką nawet u tolerancyjnej i nietri
          > gerowanej mnie
          >
          > Hospital Playlist. Drama jest dobra, ale jest opiewana jako wybitne dzieło.
          Boys over...też nie skończyłam. Goblina bardzo lubię. Moon lovers nie powalił mnie na kolana, wolę chinski oryginał.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 17:02
        Goblin i Descendants of the Sun to porażki dla mnie. Dokończyłam , bo staram się kończyć większość, ale bez wielkiej przyjemności.
        Ostatnio nie mogę się zebrać do skończenia Dziennika psychopaty i The great Show .

Moon Lovers mi się podobało, City Hunter w środku stawki.
        Kang Ha Neula uwielbiam, ostatnio gdzieś mignął mi z nim film Czekając na deszcz czy coś w tym stylu, więc na pewno obejrzę smile
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 17:06
          Za to jedne z najpiękniejszych dla mnie to:
          My Mister
          The Poem a Day
          Heartless City
          Mask
          Cesarzowa Ki
          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 17:42
            U mnie Descendants of the Sun odwrotnie - dosyć wysoko na liście lubianych. Song Joong Ki ma wg mnie twarz jak dupcia niemowlaczka, ale sympatyczna dupcia smile i bardzo go lubię. Najlepsze jest to, że dopiero gdzieś w połowie DOTS zorientowałam się, że go znam z Vincenzo. Uśmiałam się z własnej spostrzegawczości.
            Twoje rekomendacje sobie zapisuję, ale lista do obejrzenia jest tak długa, że zupełnie nie wiem kiedy to wszystko zdołam zobaczyć.
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 18:25
              O dziwo najbardziej lubiłam go w Sungkyunkwan Scandal chociaż chyba nie widziałam go w złej roli, ale DOTSów jeszcze nie oglądałam.
              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:37
                No i kolejny tytuł na listę smile. Sklonować by się chyba trzeba. Kiedy wyście to wszystko zdołały obejrzeć??
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:11
          jasnoklarowna napisała:

> Kang Ha Neula uwielbiam, ostatnio gdzieś mignął mi z nim film Czekając na deszc
          > z czy coś w tym stylu, więc na pewno obejrzę smile

Ja właśnie dlatego, że podobał mi się w Moon Lovers, nie mogłam go potem strawić w When the Camellia Blooms - z wiecznie otwartymi ustami i emploi wiejskiego głupka. A, że i fabuła mnie nie wciągnęła to na razie zarzucone. Przy czym on musi być naprawdę dobrym aktorem, bo grał jakby był zupełnie innym człowiekiem.
          A z filmów to jest taki erotyk z nim Empire of Lust. Matko, jakiego gnoja on tam gra (świetnie gra, żeby nie było).
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:39
            Też mam wrażenie, że to dobry aktor. Nie mogłam go strawić jako wiejskiego głupka w "When Camelia Blooms", a później widziałam go w czyms innym (filmie, nie dramie) i bardzo późno kapnęłam się, że to ten sam aktor smile "When Camelia...." odpuściłam, nie mogłam strawić ani ML ani FL, a fabuła była nudna.
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:59
              Popieram. Też odpuściłam.
          • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 07:09
            gosiak555 napisała:

> jasnoklarowna napisała:
            >
            > > Kang Ha Neula uwielbiam, ostatnio gdzieś mignął mi z nim film Czekając na
            > deszc
            > > z czy coś w tym stylu, więc na pewno obejrzę smile
            >
            > Ja właśnie dlatego, że podobał mi się w Moon Lovers, nie mogłam go potem strawi
            > ć w When the Camellia Blooms - z wiecznie otwartymi ustami i emploi wiejskiego
            > głupka. A, że i fabuła mnie nie wciągnęła to na razie zarzucone. Przy czym on m
            > usi być naprawdę dobrym aktorem, bo grał jakby był zupełnie innym człowiekiem.
            > A z filmów to jest taki erotyk z nim Empire of Lust. Matko, jakiego gnoja on ta
            > m gra (świetnie gra, żeby nie było).
            W ogóle dla mnie camelia...to porażka. Nuda...Panie.
        • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 13:41
          W DOTS wg mnie kuleje wszystko poczawszy od fabuly ( nie wiadomo gdzie i po co. Niby jakas wojna a wyglada jak na obozie harcerskim, ML znika gdzies potem sie pojawia ), choc tego SJK nawet lubilam w Kronikach Arthdalu. Ogolnoe to jest jednak chloptas a nie zaden kochanek czy tym bardziej macho.
      • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:20
        Ze znanych, to Boys over Flowers oglądałam tylko z musu (bo wypada znać), paskudny los głównej (a potem jej rodziny) przekraczał wszystkie granice realności.

Reszta oglądanych z bardzo znanych mi się podobała, ale ja oglądam tylko rom-com i inne lekkie. Goblin był super. I te wszystkie z zamianą/udawaniem płci mi pasują: Coffee Prince, Secret Garden, To the Beautiful You, You Are Beautiful. Przynajmniej główne jako faceci unikają bycia irytującymi wink.
        Z tych popularnych nowszych (więc niekoniecznie bardzo znanych) to nie rozumiem zachwytu nad Something in the Rain i Romance Is a Bonus Book.
        Z poleceń tutaj zaczęłam oglądać My Mister, ale po pierwszym odcinku już nie wróciłam.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:44
          Z wymienionych przez Ciebie widziałam tylko Romance is a Bonus Book. Zachwyt to nie, ale był ok. Za to teraz zaczęłam się zastanawiać jak się skończył i pustka, nie pamiętam. Chyba jednak happy endem, bo te ich częste zakończenia kompletnie z d.py, to jednak zostają w pamięci smile
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:46
            Tak happy end był.
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:13
              Dzięki!
              Te ich happy endy też są specyficzne. Np. w Tempted, który niedawno oglądałam, cały happy end polegał na (wielki spojler smile) spotkaniu na tarasie po, bagatela, 5 latach. Nosz...
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:16
                W Monthly Magazine Home podobnie. Wkurzają mnie takie endy.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:46
                W The Heirs jeszcze głupszy. Wyobrażają sobie co będą robić za kilka lat. Przy czym żadne z nich nie wygląda na starsze. Części bohaterów brakuje.
                Temped strawiłam tylko dla Woo Do Hwana. I to uprawiając skipping wink
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:25
          nie rozumiem
          > zachwytu nad Something in the Rain i Romance Is a Bonus Book.

No żaden z tych 2 mi się nie podobał, ale polecę Ci może trochę podobny w klimacie, ale moim zdaniem o niebo lepszy One Spring Night. Jest na netflixie, część aktorów z something się powtarza i przez chwilę możesz być zdezorientowana, ale film fajniejszy, taki w moim guście. Trochę refleksyjny, trochę boczne wątki haczą o kwestie traktowania kobiet przez ojca, przez męża, ale główną parę uwielbiam jako aktorów, więc tu miałam 2 w 1. Zerknij, może też Ci podpasuje.

• bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:00
            A muzyka normalna? Bo Something in the Rain przez OST-a był niestrawny jeszcze bardziej...
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 23:21
              Motyw przewodni po angielsku, mnie się podobał, ale ja jestem muzycznie niszowa i mnie się smutasy podobają. Więc ten, teges, mnie w tym temacie o opinię pytać to nie obiektywne.
              Z koreańskich wykonawców w moim guście to:
              Kim Pill
              Kim Yuna
              Kim Jin Ho
              A z zespołów to SG Wannabe.
              Pewnie nic ci to nie powie.
              Wszystko kwestia gustu. I film i Muzyka może Ci podejść albo i nie.
              W filmie w wątkach, moim zdaniem ważne tematy, choć lekko liźnięte tylko: postrzeganie samotnego rodzicielstwa, przemoc w małżeństwie, próba dominacji ojca nad córkami, nie jest to zdecydowanie film akcji (choć takie też lubię) nie jest brutalny, ale taki normalny, bez lukrowania, u mnie w czołówce tych z gatunku refleksyjnych
              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 08:39
                O, Kim Yuna i "Days Without Tears", chyba najsmutniejsza piosenka ever. Słucham, jak mam doła, chyba żeby się jeszcze bardziej dobić.
              • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 14:42
                Dzięki za opis. Jak ma być refleksyjnie, to sobie zostawię na długie jesienne wieczory.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:41
        Memories Of Alhambra mnie wkurzyło zakończeniem. Ale wtedy byłam początkująca i potem się przyzwyczaiłam wink
        Was It love? Irytująca parka, dzieciak w ogóle nie dopasowany do rodziców (ale mnie to we wszystkich filmach denerwuje), aktorka której nie znoszę.
        Emergency Couple, irytująca aktorka - ta sama co wyżej, poświęcający swoje życie lekarze, matka ML jak schizofreniczka na prochach i zakończenie z doopytongue_out
        Boys Over Flowers -z powodu Lee Min Ho i jego fryzury nie zdzierżyłam pierwszego odcinka.
        Romans Is The Bonus Book- ML to nielubiany przeze mnie aktor. Mam wrażenie, że jest przekonany o własnej zajebistości. Do tego jego sposób odnoszenia się do niby kochanej osoby... jakoś mnie nie przekonał tongue_out
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 19:47
          Widzę, że prawie równocześnie pisałyśmy o zakończeniach z d.py smile. Przypomnij mi proszę jak się ten nieszczęsny Romans ... skończył, bo mnie to teraz męczy.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:53
            gosiak555 napisała:

> Widzę, że prawie równocześnie pisałyśmy o zakończeniach z d.py smile. Przypomnij
            > mi proszę jak się ten nieszczęsny Romans ... skończył, bo mnie to teraz męczy.

Oni byli razem. FL została w wydawnictwie i jej książkę też wydano. Córka dalej uczyła się za granicą w szkole z internatem. I wreszcie się "ujawnili" w pracy. Poza nimi powstały chyba jeszcze dwie czy trzy pary drugoplanowe.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:15
          > Romans Is The Bonus Book- ML to nielubiany przeze mnie aktor.
          Mnie wkurzył w pinokiu, ale zrehabilitował się w W. Idealnie tam pasował, a W wskoczyło mi na 1 miejsce ulubionych dram
          >Emergency Couple, irytująca aktorka
          nie wiem dlaczego ale strasznie ją właśnie w EC polubiłam.
          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:30
            Mnie się W the two worlds bardzo podobało, ale dla mnie Lee Jong Suk był słaby. Cały świat mu się walił a on prawie nie okazywał emocji za wyjątkiem kilku scen, gdzie uronił jakąś łzę. Plus ta scena końcowa na łóżku, kiedy on pojawia sie u jej boku w szpitalu - mogła być taka piękna a emocje były płaskie jak decha. W porównaniu z np. King the Eternal Monarch gdzie bohaterowie po każdej rozłące wtapiają się w siebie i płaczą z tęsknoty, w W prawie zero emocji z obydwu stron.
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:38
              To prawda z tymi emocjami/chemią. Przed obejrzeniem się naczytałam o najgorętszych pocałunkach i w ogóle, obejrzałam całe czekając na to cudo. Drama się skończyła i autentycznie myślałam, że netflix jakieś sceny ocenzurował albo ja coś przegapiłam. Ciekawe jak by JCW zamiast niego zagrał. Też by tam pasował.
        • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:19
          heca7 napisała:

> Romans Is The Bonus Book- ML to nielubiany przeze mnie aktor. Mam wrażenie, że
          > jest przekonany o własnej zajebistości. Do tego jego sposób odnoszenia się do n
          > iby kochanej osoby... jakoś mnie nie przekonał tongue_out

Ja w ogóle nie rozumiem fenomenu Lee Jong Suka. Dla mnie jest drewniany, nos ma jak Michael Jakckson po operacjach, a całuje jak rybawink
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:29
            Ja z kolei kooompletnie nie rozumiem famy Park Seo Joona. Oglądałam go w trzech dramach (Secretary Kim, Kill me, Heal me i She Was Pretty) i w każdej miałam ochotę go wymienić na kogokolwiek innego. W Kill me przeszkadzał najmniej, bo nie był głównymtongue_out Z jego powodu trzymam się na razie z daleka od Itaewon Class i Fight For My Way
            • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:31
              bialeem napisał:

> Ja z kolei kooompletnie nie rozumiem famy Park Seo Joona. Oglądałam go w trzech
              > dramach (Secretary Kim, Kill me, Heal me i She Was Pretty) i w każdej miałam o
              > chotę go wymienić na kogokolwiek innego. W Kill me przeszkadzał najmniej, bo ni
              > e był głównymtongue_out Z jego powodu trzymam się na razie z daleka od Itaewon Class
              > i Fight For My Way

Dokładnie! Mam z nim tak samo, podobał mi sie tylko w Kill me heal mesmile Itaewon class też nie widziałamwink
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:03
                W Itaewon Class na 100% wam się nie spodoba. Garnek na jego głowie jest legendarny i przebija nawet radziwiłłowską fryzurę Lee Min Ho w BOF big_grin
                Ja go lubię, z twarzy może niewyjściowy ale ma fantastyczną figurę. Polubiłam go po Secretary Kim i szczególnie po filmie Midnight Runners, który polecam.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:08
                  Przez swoje czoło, to ma garnek na głowie niezależnie od fryzury. Natomiast jedno mu przyznam. Umie grać w komediach. W sensie takim, że nie każdy aktor umie sobie robić z siebie jaja. Poza nim ze znanych mi lepsi są tylko Nam Goong Min (Beautiful Gong Shim, Chief Kim) i Ji Sung (Kill me, Protect The Boss, Familiar Wife). Pewnie dlatego w tylu go obsadzają. Tylko kompletnie mi nie podchodzi pod amanta, a wymienieni amantują bardzo dobrzewink
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:18
                    Chief Kim to Good Manager? Jeśli tak, to jedyna stricte komediowa kdrama, którą obejrzałam i na dodatek się uśmiałam. Normalnie ich szarżowanie w komediowych rolach wyłącznie mnie irytuje i już nawet nie próbuję. Ale to było tak głupie, że aż śmieszne. Nam Goong Min wymiatał.
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:26
                      Tak. To to. Chief Kim i Mr Queen to też dla mnie dwie jedyne komedie z prawdziwego zdarzenia (takie z wątkiem komediowym na 1 miejscu i niewielkim wątkiem romansowym). Chociaż My Roommate Is a Gumiho też bardzo dobre, ale właśnie w stylu przesadnym (tu główna + edycja to przepis na komediowy sukces) i więcej rom.
                      • rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 17:24
                        A Mr Queen to się potem jakoś rozkręci? Bo jestem po 3 odcinkach i na razie szału nie ma.
                        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 17:31
                          A co u ciebie jest definicją rozkręcenia? Raczej jak ci nie podpasowało od 2-3 odcinka, to dalej też nie podpasuje. Klimat się nie zmienia.
                        • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 17:51
                          rekreativa napisała:

> A Mr Queen to się potem jakoś rozkręci? Bo jestem po 3 odcinkach i na razie sza
                          > łu nie ma.
                          >

Ja mam za sobą około 80 dram a Mr Queen jest w top 5. Wszystko zależy od gustu. Mnie się wydaje, że im dłużej oglądasz tym postacie stają ci się bliższe, ale jeśli nie pasuje Ci koncept to nie wiem czy to się zmieni.
                          • rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 18:02
                            Koncept mi pasuje, tylko się spodziewałam chyba więcej komedii wynikającej z tego konceptu.
                            Ale obejrzeć obejrzę, bo lubię główną aktorkę.
                            • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 18:21
                              To chyba też zależy jak sie ogląda: czy ongoing czy binge. Np. ja oglądałam Mr Queen na bieżąco, wiec nie wiem jakie to doświadczenie oglądać jeden po drugim. Np. Vincenzo (też mój top 5) tez tak oglądałam a ostatnio zaczęłam drugi raz Vincenzo z mężem i wymiękliśmy po 4 odcinkuwink Jakoś dłużyły mi się te odcinki i w sumie mało się działo. Ale jak oglądałam dwa odcinki na tydzień to było dla mnie w sam raz.
                            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 19:00
                              To później jest ciut więcej komedii. Nie jakoś wybitnie więcej, ale łza ze śmiechu polecismile
                              W sumie chyba sobie powtórzę fragmenty
                      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 00:25
                        >>>Tak. To to. Chief Kim i Mr Queen to też dla mnie dwie jedyne komedie z prawdziwego zdarzenia (

A ja sikalam ze smiechu przy "Strong woman..", no i "Oh,, my Ghost' tez mnie rozbawil, ale "Chief Kim" wymiata
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:46
                  heca7 napisała:

> W Itaewon Class na 100% wam się nie spodoba.

O to to, miałam napisać to samo.

> Ja go lubię, z twarzy może niewyjściowy ale ma fantastyczną figurę.

Zdecydowanie.

Poza tym, w scenach pocałunków czy, powiedzmy, łóżkowych, wypada bardzo przekonująco IMO. Np. w "What Happens with Secretary Kim". Ma w sobie taką śmiałość, pewność siebie, i albo sprawia mu to autentyczną przyjemność, albo tę przyjemność umie dobrze zagrać smile

Polubiłam g
                  > o po Secretary Kim i szczególnie po filmie Midnight Runners, który polecam.

Nie znam Midnight Runners, muszę dodać do listy w takim razie. Ja go również lubię w "Fight for My Way".
                  >
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 23:08
                    Tam masz ich dwóch. Park Seo Joon i Kang Ha Neul.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 23:43
                      Tylko nie ma tego ani na Netfliksie, ani na Viki. Innych stron z dramami nie lubię za bardzo.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 08:10
                      Jeszcze w Boskiej Furii grał Park Seo Joon, grał boksera, więc jak lupisz popatrzeć na jego wysportowane ciało to .... szukaj tego filmu. To nie drama tylko film. Ja na DQ oglądałam, tak jak i Midnight Runner, wiem że nie lubisz tego serwisu, może gdzieś indziej znajdziesz
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:19
                Fight for my way fajna była. I park tam też. Ale ja mogę być nieobiektywna, bo go lubię no i w Secretary Kim też mi się podobał.
                Natomiast z Itaewon Class to podobała mi się jedna z piosenek. Kim Pill ja śpiewał. I tyle. Nie poleciłabym tego filmu.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 21:47
                  Drama taka sobie, ale tam jest więcej fajnych piosenek. Ja dzięki IC poznałam Gaho, który stał się jednym z moich ulubieńców.
            • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 07:11
              bialeem napisał:

> Ja z kolei kooompletnie nie rozumiem famy Park Seo Joona. Oglądałam go w trzech
              > dramach (Secretary Kim, Kill me, Heal me i She Was Pretty) i w każdej miałam o
              > chotę go wymienić na kogokolwiek innego. W Kill me przeszkadzał najmniej, bo ni
              > e był głównymtongue_out Z jego powodu trzymam się na razie z daleka od Itaewon Class
              > i Fight For My Way
              Rzeczywiście dość drewniany. Gra jedną emocją.
          • rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 17:27
            "Ja w ogóle nie rozumiem fenomenu Lee Jong Suka. Dla mnie jest drewniany, nos ma jak Michael Jakckson po operacjach, a całuje jak ryba"

big_grin
            To ja go , dla odmiany, strasznie lubię i wszystko z nim oglądam. Choć zgadzam się, że jest urody specyficznej i aktor z niego umiarkowanie dobry.
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 20:25
        gosiak555 napisała:

> 1. Goblin - obejrzałam ale bez szału
        > 2. Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo - podobało mi się, zwłaszcza FL i ML, ale nie widziałam do końca bo wiedziałam, że będzie tragedia, więc przed końcem przestałam oglądać
        > 3. City Hunter - dla mnie to taki gorszy/komiksowy Healer - nie udało mi się dotrwać do końca
        4. DOTS - FL tak mnie wkurzała swoim narzekaniem i fochami, że nie dałam rady dotrwać do końca
        5. Boys over flowers - masakra
        6. The heirs - obejrzałam, ale FL dla mnie jest słaba aktorką i ma kiepską chemie z facetami; plus miałam wrażenie jakbym jakaś telenowele oglądała

• rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 16:52
        " Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo "

Zgadzam się, to było idiotyczne.
        I ta główna heroina, która wyglądała, jakby zaraz miała popaść w śpiączkę.

" Lee Min Ho na początku w ogóle nie poznałam. On ma w twarzy coś takiego ptasiego, że nie mogę pojąć, jak może się komuś podobać "

Mam tak samo. Nie lubię go oglądać.
      • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 13:36
        Ja Cie rozumiem. Zrobilam podejscie do City Hunter wlasnie po Healerze i nie przebrnelam nawet przez 3 odc. Glownie z powodu tego LMH. Kompletnie nie rozumiem co w nim pociagajacego. On jest jakis sztywny i kompletnie bez wyrazu.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 05.09.21, 22:06
      Ale tak już poważnie. Jak ktoś potrzebuje czegoś dobrego o poważnej tematyce z elementem komediowym, to po raz trzeci polecę On The Verge of Insanity.
      Rzecz się opiera o firmę produkującą AGD. Mamy doświadczonego technika, który zawsze mówi to, co myśli i jest świetny w tym, co robi(ewidentnie lekki asperger). Mamy panią od HRów, która wymiata w profesjonalnym zwalnianiu ludzi i manipulacjach. Dla firmy zrobi wszystko. Mamy jej byłego męża(świeży szef ML), który jest manipulatorem, kłamcą i kawałkiem bezczelnego drania i mamy potrójne szachy pomiędzy tą trójką. Wszyscy pod wszystkimi kopią dołki różnej głębokości. Rzecz jest śmieszno-straszna (bezwzględne realia firmowe są straszne). Każdy odcinek kończy się zabawnym clifhangerem.
      Aktorzy nie są piękni, ale są baaardzo dobrzy. Fabuła jest ciekawa i niepowtarzalna.
      Z opisu może nie wyglądać, ale to jest świetna komedia.
    • rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 16:49
      Jeśli lubicie thrillery i kryminały, to właśnie oglądam "Beyond Evil" i jest bardzo ciekawie.
      Polecam też w tych klimatach "Extracurricular".

Z największych zaś rozczarowań to hicior "What's wrong With Secretary Kim". Co za nudny, drętwy kloc! Jeden z tych nielicznych seriali koreańskich, których nie byłam w stanie obejrzeć do końca, a wytrwała jestem.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 17:03
        Ale pierwszy odcinek WWWSK był fajnybig_grin
        • rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 17:19
          Pierwsze odcinki często są najlepszymi odcinkami.
          Niestety, wiele dram cierpi na "syndrom drugiej połowy" - do 8 odcinka super, a potem zjazd w dół, tempo siada i robi się nudno.
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 17:34
            Moim zdaniem bliżej 11, ale zgadzam się w pełni. Jest bardzo mało dram, które obejrzałam bez przerwy w tych okolicach i bez mówienia sobie "jeszcze tylko 4 odcinki, dasz radę po jednym dziennie oglądając na zmianę coś nowego, jeszcze fajnego". Tym sposobem mam 24 dramy w obecnie oglądanych. Niektóre nieruszone od pół rokuuncertain
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 18:18
              Ja raczej nie wracam do przerwanych. Jak już nie mogę zdzierżyć, to wywalam do "dropped". Staram sie mieć na tapecie nie więcej niż 3 dramy na raz. Aktualnie "Six Flying Dragons", po 2. odcinku nie zachwyciło, ale może z dorosłymi aktorami będzie lepiej, "Stranger", oraz zaczęłam "Tunnel", który miałam od dawna na mojej liście na Netfliksie, a teraz widzę, ze będzie tylko do 30.09, więc stwierdziłam, że dam mu szansę smile
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 18:58
                Oh. Stranger jest świetny. Chyba żaden slow burn mnie tak nie wciągnął.
                Ja z tych niedropujących. Staram się raz na jakiś czas obejrzeć jakiś odcinek z listy tych prawie martwych. Mam tam np Goblina, Lawless Lawyer, Suspicious Partner, Terius Behind Me i K2 więc nie jakieś gnioty.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 19:01
                Do przerwanych nigdy nie wracam. Jest tyle innych. Jeśli coś mi się nie spodobało to się nie zmuszam. Teraz też ciągnę dwie dramy. Pastę na Netflixie, którą ledwo zaczęłam i powtarzam Dating In The Kitchen. Tak jakoś mnie wspominkowo naszło wink Lubię tą parę, on mało wyględny (ale miłość nie należy tylko do ładnych) , ona bardzo sympatyczna i świetnie gra.
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 22:25
                Tunnel mi się bardzo podobał, trzymał w napięciu, obejrzałam w 3 chyba dni. I na głównego miło się patrzy, Yoon Hyun-mina mam na myśli smile

Ja tam koreańskie kryminały lubię.

A ten jest lekko oparty na prawdziwej historii.
                W sensie że faktycznie morderstwa kobiet w różnym wieku były, skazano kogoś kto nie był winny, winny wpadł przypadkiem po latach przy okazji innej zbrodni, jednak starych mu już nie mogli przypisać. Teraz chyba nie żyje. Nie pamiętam czy skazali na dożywocie i zmarł w więzieniu czy coś takiego.
                Te morderstwa lekko zahaczają poruszają tez 2 inne dramy, w jednej chyba syn tego niesłusznie skazanego szuka mordercy a druga to jakiś film. Takie informacje pamiętam jak szukałam artykułów na temat tego seryjnego zabójcy. Tytułów nie pamiętam.
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 22:29
                btw - skąd wiesz do kiedy coś będzie wisiało na netflixie?
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 23:49
                  Jak wchodzę w "info", to wyświetla się "Last day to watch on Netflix: ..." Są chyba tez strony internetowe, gdzie podawane są takie informacje".

No muszę powiedzieć, że nawet mnie wciągnął, akcja idzie w miarę szybko i jest na tyle ciekawa, że obejrzałam ciurkiem 2 odcinki.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 18:14
        No patrz, a ja "Extracurricular" przerwałam, jakieś bzdurne mi się wydało, a "What Happens with Secretary Kim" całkiem mi się podobało smile
        • rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 18:26
          Też zależy od gustu. Ja lubię thrillery, mystery, kryminały, horrory, akcje, szczególnie koreańskie. Zaczynałam od filmów, teraz oglądam też dramy.
          Dramy z romansem na pierwszym planie zazwyczaj są bardzo sztampowe, wszystkie na jedno kopyto, często podlane jakimś fantazyjnym sosem (że on jest kosmitą, albo ona jest robotem itp) i ja to oglądam głównie wtedy, kiedy gra jakiś mój ulubieniec. (Przykłądowo dla JCW mogę każdą kupę obejrzeć big_grin)
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 18:41
            A ja uważam, ze akurat thrillery i kryminały inne nacje robią lepsze, i dla mnie k-dramy "stoją" romansami. Oczywiście, te romanse mnie później irytują i frustrują niejednokrotnie, ale jak są fajnie zrobione, to rom-com jest chyba moim ulubionym gatunkiem.
            Zresztą, kto to ogląda dla fabuły? Ja obejrzę każdą kupę z Park Hyung Sikiem, nawet "The Heirs" zmęczyłam smile
            Na JCW tez lubię popatrzeć, a bzdurne fragmenty zawsze można przewinąć, prawda?
            • rekreativa Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 19:10
              Z dramami jest taki problem, że to co mnie w nich najbardziej przyciąga jednocześnie potrafi mnie najbardziej irytować.
              Np. to długachne budowanie drogi do pierwszego pocałunku bohaterów Z jednej strony to jest fajne, że nie ma nachalnej golizny i bzykania w pierwszej sekundzie serialu, a z drugiej nie wiem, ile razy krzyczałam do ekranu" No pocałuj ją wreszcie, ku... mać!" big_grin
              Wciąż też odczuwam pewien dyskomfort poznawczy w scenach płaczu bohaterów, bo jak zapewne zauważyłaś bohaterowie w dramach płaczą często, dużo, rozpaczliwie, wniebogłosy i to niezależnie od płci. Płaczą kobiety, mężczyźni, dzieci, starcy, a płacz jest spektakularny niczym w migawkach z Korei Północnej...
              Wiem, że takie tam różnice kulturowe, ale wciąż robi to na mnie wrażenie smile
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 06.09.21, 22:23
                Chciałam powiedzieć, że nie ryczą aż tyle, ale właśnie kończę King, Eternal Monarch i no... się leje się.
                • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 06:20
                  bialeem napisał:

> Chciałam powiedzieć, że nie ryczą aż tyle, ale właśnie kończę King, Eternal Mon
                  > arch i no... się leje się.
                  A mnie się nie udało tego skończyć...
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 10:00
                    Ostatnie 4 odcinki oglądałam na raty, ale i tak było to lepsze niż myślałam, że będzie sądząc po ocenach. Koncept mi się bardzo podobał. Trochę go skopali pod koniec. Drewniak grał drewniaka. No i w życiu nie widziałam tak paskudnego product placementu w dramie.
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 12:56
                      A 'propos product placement to w którejś dramie Główni wybrali się do salonu Audi(?) na sesję zdjęciową a na koniec ML rzucił coś w stylu- fajne te samochody. Chyba sobie taki kupię wink Nie pamiętam , w której. W Meteor Garden na końcu zaczęli nachalnie reklamować szampon przeciwłupieżowy. A już maski na twarz to jakaś nerwica natręctw w dramach zarówno koreańskich jak i chińskich tongue_out
    • heca7 Re: Wow! Co się stało?!? Jakim cudem???? 07.09.21, 22:08
      Jakim cudem dostałyśmy miejsce na samej górze??? Czy nam się za to dostanie? Kto to załatwił?!

• bialeem Re: Wow! Co się stało?!? Jakim cudem???? 07.09.21, 22:24
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,172319085,172319085,ksiazkowe_i_filmowe_tematy.html?p=172319440

Stwierdziłam, że kdramy gorsze od książek nie są;P
        • heca7 Re: Wow! Co się stało?!? Jakim cudem???? 07.09.21, 22:38
          Czyli to twoja zasługa 😉 Dzięki 🙂👍
          • bialeem Re: Wow! Co się stało?!? Jakim cudem???? 07.09.21, 22:40
            Mogłam sama niby przypiąć, ale to chyba by było nadużycie władzuni. Jak już zona zaczęła przypinać, to nie widzę problemutongue_out
      • elf1977 Re: Wow! Co się stało?!? Jakim cudem???? 08.09.21, 07:30
        heca7 napisała:

> Jakim cudem dostałyśmy miejsce na samej górze??? Czy nam się za to dostanie? Kt
        > o to załatwił?!
        To nam się po prostu należało...wink
    • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:36
      Białemka, czemu wątek 2.0 ma taką pałeczkę na spisie wątków?
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:39
        Tak dawno na forum jesteś i nie wiesz co to szpilka? Zona przyszpiliła smile
        • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:48
          Zazwyczaj to ja przyszpilam i nie jest to szpilka tylko pręt jak ze stali smile

Ale nie wiedziałem ze tutaj jest taka funkcjonalność.

A możesz Białemka przyszpilić mój wątek o przyszłości wielkiej płyty w Polsce? smile
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:46
        To kuźwa pinezka jest! 🤦‍♀️😉

My tu bywalec piszemy na temat. Obejrzyj coś i wtedy się wypowiadaj. Spodobać Ci się może Last koreanska drama. W opisie action, thriller suspense. Oraz Switch - political, thriller suspense. Mają wysokie oceny na Viki i nadają się dla mężczyzn.
        • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:50
          Heco, jeśli chodzi o filmy koreańskie to podobają mi się te miłosne wink Koreanki są ładne i zgrabne i nie wstydzą się swojego ciała.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 22:55
            No nie wiem czy się nie wstydzą tongue_out Chyba oglądasz inne eee... dramy suspicious Ale skoro lubisz i jest późno to polecę ci For The Emperor z Lee Min Ki. Będzie pan zadowolony... tongue_out
            • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:00
              Fajne scenki są? Gdzie to obejrzeć?

Ta Pani jest Mniam smile
              • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:01
                ale ten serial o tym młodym prokuratorze i policjantce to był rozciągnięty jak brazylijska telenowela wiec spasowalem po kilku odcinkach
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:04
                  bywalec.hoteli napisał:

> ale ten serial o tym młodym prokuratorze i policjantce to był rozciągnięty jak
                  > brazylijska telenowela wiec spasowalem po kilku odcinkach

Który serial?
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:14
                    Może Stranger, ale czy ten prokurator taki młody?
                    • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 07:32
                      kurt.wallander napisała:

> Może Stranger, ale czy ten prokurator taki młody?
                      Taki klimat. Tutaj nie chodzi o akcję.
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:15
                    Brzmi jak Stranger. Chociaż on jakoś tak średnio młody. Stranger rzeczywiście jest slow burnem, ale przy tym dobrze utrzymującym napięcie.
                    • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:19
                      to chyba to co białemka napisała a heca tym się chyba zachwycała smile
                    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:24
                      Też stawiam na Stranger, chyba bywalec kiedyś o nim pisał. Mnie też się dłużył. Poza tym straciłam całą sympatię dla ML po tym jak nie tylko ignorował (miał całkowite prawo) młodą prokurator ale on wręcz specjalnie był dla niej wredny. Miałam gdzieś to jego nagłe, krótkie przebudzenie i fałszywy żal. Bo jest różnica między byciem całkowicie obojętnym wobec kogoś do kogo nic się nie czuje a byciem specjalnie złośliwym. Obiecał , że ją ochroni i NIC w tym kierunku nie zrobił. Nikt mu nie kazał jej lubić tylko ochronić ją przed śmiercią.
                      • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 09:40
                        Tak to był Stranger. Tam cały czas mówili „Smika” i „Smika” smile
                        A w końcu cos się wydarzyło tam między głownymi bohaterami tym prokuratorem i policjantką?
                        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 09:44
                          Nie. Lubią się na tyle na ile chłop bez emocji może coś lubić
                          • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 10:12
                            A szkoda, bo Bae Doona też fajna smile
                            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 10:23
                              Aigo... nie wiedziałam, że taki z ciebie romantyk i wymagasz wątaska romansowego we wszystkim.
                  • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:17
                    heca7 napisała:

> Który serial?

No ten co polecilyscie kilka miesięcy temu chyba na netfliksie.
                    Prokurator młody zostaje szefem prokuratury a tam ludzie na gorze umoczeni - związki prokuratorów czy polityków z biznesem jakieś tam zabójstwa prostytutek itp
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:03
                Na Drama Queen jest.

Pani jest bardzo mniam.
                • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:13
                  Drama Queen co to? Sorka oświeć mnie? Jakis zipheadowy Yotube? A w jakim języku filmy są nadawane?
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:16
                    Jak lubisz ładne dziewczyny, to w "Backstreet Rookie" główną rolę żeńską gra śliczna i bardzo zgrabna dziewczyna. Ja to obejrzałam na youtube, ale chyba pojawiło się na Viki.com.
                    • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:18
                      ale to tylko w tekstyliach one? wink
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:26
                        Gołej baby w k-dramie nie uwidzisz. Ale ta nawet w ubraniu bardzo zgrabna. Jakbym gustowała w kobietach, to byłaby w moim typie smile

Takie "roznegliżowane" zdjęcie znalazłam https://cdn.kstarlive.com/cover/2020/05/29/large_3b096f52852d6cd1a4470bcdea6a50e5e74656d6.jpeg
                        • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:28
                          No panna jest super ale jak nic nie pokazuje to nie warto oglądać moim zdaniem.
                          Ładne panny w ubraniu to mam za oknem bo często biegają.
                          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:32
                            słońce od takich bez ubrań masz pornhuba i redtubę. Wstarczy wpisać "asian + cotamlubisz"
                            • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:52
                              nie chodzi o xxx tylko o normalny film z ładnymi akcjami smile
                              gardzę takimi platformami jak napisałaś - one żyją z wykorzystywania kobiet.

a jeśli jakaś kobieta zagrała w normalnym filmie o milosci dobrowolnie i nie wpadła w szpony xxx biznesu to można obejrzeć
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:26
                        DQ to strona z dramami. Są po polsku.
                        A w BR to chyba ciągle w ubraniach.
                • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 13:39
                  heca7 napisała:

> Na Drama Queen jest.
                  >
                  > Pani jest bardzo mniam.
                  >
                  tez lubisz? smile
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 13:55
                    bywalec.hoteli napisał:

> heca7 napisała:
                    >
                    > > Na Drama Queen jest.
                    > >
                    > > Pani jest bardzo mniam.
                    > >
                    > tez lubisz? smile

Panią? Nie, ale ślepa ne jestem tongue_out
                    • bywalec.hoteli Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 23:14
                      heca7 napisała:

> Panią? Nie, ale ślepa ne jestem tongue_out
                      Trudno o aż takiego ślepca big_grin
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 07.09.21, 23:59
      Po WTF jaki mam ciągle od Kakafukaka stwierdziłam, że stęskniłam się za japońskim językiem i coś bym obejrzała.
      Zaczęłam właśnie Shanai Marriage Honey. Możecie polecić coś jeszcze z serii strawnych j-dram? Tzn mogą być też dziwne, ale w pozytywny sposób.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 07:28
        Niewiele oglądałam właśnie z powodu dziwności. Ale niezłe jest Cursed In Love oraz film Tommorow I Will Date With Yesterday You.
        Do przełknięcia jest Enoshima Prism i Evergreen Love-filmy . A całkiem ciekawe Tori Girl-też film.
        • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 07:36
          heca7 napisała:

> Niewiele oglądałam właśnie z powodu dziwności. Ale niezłe jest Cursed In Love o
          > raz film Tommorow I Will Date With Yesterday You.
          > Do przełknięcia jest Enoshima Prism i Evergreen Love-filmy . A całkiem ciekawe
          > Tori Girl-też film.
          > czy ja mam pecha, czy naprawdę nie ma sensownych dram japońskich. Trochę tego obejrzałam, ale żadna mi się nie spodobała. I te wrzeszczace Japonki...
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 07:56
            Oni tam zwykle wszyscy mówią do siebie takim tonem jakby się dyscyplinowali. Spokojna pod tym względem będzie Tommorow I Will...
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 08:15
        Ja na viki oglądałam, Love is Phantom, jak na japońskie to znośne. Trochę atmosfera kipi seksem, ale bez scen.
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 10:06
      Omatkobosko, chwilę mnie nie było, a tu kilkadziesiąt nowych postów i jeszcze całość przyszpilona.
      Skończyłam Melting me Softly i aż się zdziwiłam, że ma ogólnie tak złe opinie. Może nie porywa, ale jest fajny: plot ok, może z wyjątkiem na siłę wsadzonych komplikacji pod koniec, główna ma tendencję do wystraszonego kulenia się, ale jednak w odpowiednich momentach potrafi się postawić, główny wiadomo, przyjemnie popatrzeć, rodzina głównej miła!, a scena pocałunku pod prysznicem, jak na dramowe standardy wręcz hot smile - żadne tam sztywne manekiny, które pchnięte na siebie przez nieznane siły zetknęły się ustami i tak trwają nieruchomo z szeroko ze zdziwienia otwartymi oczami.
      I cudna scenka z JCW jako kowbojem, uśmiałam się (ten wąsik, ach ten wąsik).
      Dla mnie całość na plus.
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 11:11
        Było o fryzurach to teraz czas na ankietęwink Która wersja JCW najbardziej wam sie podoba? Dla mnie jest to 2020.
        • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 11:11
          2020 Backstreet Rookie
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 11:17
          Mi się jego obecna przydługa chyba do tego nowego serialu podoba. Z wcześniejszych to Healerowa i Suspicious
          Natomiast tak na niego patrzę i dochodzę do wniosku, że on się brzydko zestarzeje. Drugi Jo Seung Woo z niego nie wyrośnie.
          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 11:24
            Co do starzenia się to mam identyczne wrażenie. Na dodatek, że jak stara baba będzie z twarzy wyglądał.
            A co do fryzury, to albo rozmierzwiona do góry, albo rozmierzwiona w dół. Uładzona i przylizana w żadną.
            O, coś takiego (nie wiem, czy umiem wstawić, ale przy okazji się nauczę)
            • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 11:30
              Ładnie na tych fotkach wyszedł. Ja miałam wrażenie, że on coś robił z twarza jak oglądałam Lovestruck..., albo makijaż dziwny, bo jego twarz wyglądała jak plastikowauncertain
              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 11:59
                No, trochę wyglądał jakby sobie co nieco ponaciągał. Tylko pierwsze odcinki oglądałam, więc nie wiem, może potem mu się poprawiło.
                Swoją drogą nie mogę pojąć, że nawet ludzie wyglądający tak jak on czują potrzebę poprawiania tego, co poprawy absolutnie nie potrzebuje.
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:13
                  W Suspicious mu się chomiki zaczęły robić. Może dlatego.
                  On swoją facjatą zarabia. Jak przestanie być piękny, to przestanie kosić kasę, a to nie są holywoodzcy aktorzy żeby móc iść na emeryturę po kilku odcinkach.
                  • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:54
                    Dla mnie aktor nie musi być super przystojny (choć to nie przeszkadzawink), ale musi mieć jakąś głębie np. Jo In Sung czy Kim Jung Hyun nie są jacyś wybitnie przystojni, ale mają coś takiego magnetycznego w sobiewink
                    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 13:05
                      JCW jest ok ale obawiam się że gros tego, to jednak twarz.
                      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 13:10
                        Nieee, ja uważam, że jest dobry. W Healerze dobrze grał emocje on stosował takie takie microexperssions typu spojrzenia w bok, mruganie oczami itd. - którymi dobrzre oddaje różne emocje. Niestety w ostatnich rolach trochę tego mniej jest niestety...
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:16
                          A najwięcej form ekspresji pokazywał w "Empress Ki", i bardzo fajnie tam zagrał równiez zmieniającą się przez lata postać. Ja widziałam wczesniej Healera, a doceniłam JCW w pełni dopiero po "Empress..". A ostatnie role faktycznie jakby mniej ciekawe aktorsko, albo on mniej się stara cos z nich wydobyć.
                          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:48
                            Przyznawał w wywiadach, że nie chce robić akcji, to go zaszufladkowali do słabych komedyjek. Dwie kolejne mogą być ok sądząc po opisach.
                            Ja jestem ciekawa tego filmu, który wyszedł kilka miesięcy temu w którym gra badguya, ale jakoś się nie zebrałam jeszcze.
                            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 15:43
                              A wiadomo dlaczego właściwie? Bo też gdzieś wyczytałam, że rezygnuje z akcji ale nie wyczytałam powodu. W końcu to jest młody, wysportowany facet. Aż tak go te kopanki wyczerpują fizycznie czy po prostu nie chce mu się utrzymywać formy? Bo tam jednak oprócz ładnej buźki trzeba i ciało mieć tip top.
                              Szkoda by było gdyby faktycznie całkiem odszedł od tego gatunku, bo tam mi się najbardziej podobał.
                              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 16:21
                                Fizycznie ponoć dostał w kość. On sporą część swoich stuntów wykonywał osobiście.
                                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 17:23
                                  No to powód całkowicie zrozumiały. Dobrze, ze dba o zdrowie, tylko te jego późniejsze wybory trochę średnie. Ciekawe jak te najnowsze.
                                  A chińską dramę The Whirlwind Girl 2 z nim znacie, możecie coś napisać, bo chyba nic na jej temat tu nie widziałam?
                            • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 14:00
                              Mowisz o HARD HIT. Ogladalam ale rola JCW jest tam specyficzna. On tam wystepuje w zasadzie tylko jako glos. Pokazuje sie doslownie na kilka minut pod koniec. I wg mnie prezentuje sie super 😀. Slyszalam ze byl chwalony za to jak zagral tego zlego ktorego slychac tylko przez telefon ale to moga ocenic i docenic tylko rozumiejacy koreanski.
                            • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 14:19
                              Tez mi sie zdaje ze role JCW po armii sa slabsze. On przekombinowuje sprawy. Jak rasowa fanka przeczytalam wszystko co mowi o rolach i jest dostepne po angielsku. Zaraz po K2 mowil ze ma juz dosc akcji. Wtedy to bylo zrozumiale bo zrobil pod rzad kilka akcji Healera, to chinskie badziewie ( pewnie dla $$$) Fabricated City i K2. Mowil tez ze nie chce zostac zaszufladkowany jako aktor odpowiedni tylko do okreslonych rol. Chce ciagle probowac czegos innego, poszerzac swoje altorskie mozliwosci choc stwierdzil tez ze nie wyklucza akcji w przyszlosci jesli trafi sie interesujacy scenariusz. Ale w tych wyborach po sluzbie w armii chyba pomylil cos innego z cos dobtego. Poza tym uwazam ze on slabo nadaje sie do komedyjek. Blyszczy w powaznych rolach. To niekoniecznie musi byc akcja, po prostu powazne role, nawet jesli romans to nie rom com.
                              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 16:55
                                Jestem ciekawa jak wypadnie w Annarasumanarze. Brzmi nadziejnie. Obsada poza nim też jest super. Następny (Tell Me Your Wish) z Choi Soo Young, którą bardzo lubię też brzmi nieźle.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:04
                Boje się, że będzie sobie usta ostrzykiwał, żeby zachować pełność, no i skończy z glonojadem w wersji męskiej sad
                • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:12
                  On ma taki specyficzny wykrój ust, że rzeczywiście by było szkoda, bo jest uroczy
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 13:18
                  Ja w ogóle mam wrażenie, że 90% koreańskich aktorów i aktorek ma usta ostrzyknięte, wszyscy mają takie idealnie pełne. A już z tych pierwszoplanowych to 100%. No może poza "moim" Lee Byung Hunem, on pełnych nie ma. Albo może robi to tak umiejętnie żeby nie stracić swojego charakterystycznego krzywego uśmiechu.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 21:58
                    Więcej niż połowa ma genetycznie mięsiste usta.
                    Wręcz mniejszość ma usta wąskie. Więc akurat ust chyba nie ostrzykują, przynajmniej w młodości. Zobacz sobie zresztą większość tych aktorów w dziecięcych czy młodzieżowych zdjęciach, takie mają od dziecka.
                    Co nie zmienia faktu, że kształt sobie poprawiają penie co niektórzy.
                    Najczęściej wykonywaną operacja jest zrobienie spiczastej szczęki, tzw linia v a na drugim miejscu powieki. Na trzecim chyba nosy czy policzki. Nie pamiętam. A JCW poprawiał nos, tzn może poprawiał więcej, ale do nosa się przyznał.
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 22:28
                      Do nosa to się nie miał co przyznawać, bo widać na pierwszy rzut oka. Bardzo duża różnica. Wcześniej był owszem, ładny, ale tak jakoś pospolicie ładny, a po zrobieniu nosa uroda mu bardzo wysubtelniała.
                      O tym, że Koreańczycy nagminnie robią sobie podwójną powiekę i inne poprawki to słyszałam, ale na spiczastą szczękę bym nie wpadła smile
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 23:20
                        Tu masz pokazane na rysunku i zdjęciach, jak wygląda zmniejszanie szczęki.

www.vippskorea.com/face/facial-contouring-surgery/jaw-reduction.html
                        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 23:28
                          Swoją drogą to jest operacja, która by mi się za młodziaka przydała. Kocham mą rodzicielkę, ale geny szczękowe, to ma felerne.
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 08:32
                          😲 Oo! Zdecydowanie bardziej podobają mi się te szczęki sprzed operacji. Rozumiem jakieś ekstremalne przypadki, ale kurcze, to jest naprawdę bardzo inwazyjna operacja. Nos przy tym to popierdółka. No ale co kto lubi.
                    • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 14:03
                      JCW przyznal sie do powiek. Gdzies kiedys widzialam filmik w ktorym jakis rzekomy znawca wypowiadal sie ze rez zrobil kosci policzkowe ale tego to ja nie widze.
              • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 13:56
                Tez mialam takie wrazenie w LITC. Szczegolnie w tych "wakacyjnych" odcinkach ale mpze to rzeczywiscie kwestia makijazu i tego specyficznego swiatla bo widzialam na YT filmik z nim tuz przed rozpoczeciem produkcji i wygladal normalnie.
          • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 13:53
            A mnie za to z tymi dluzszymi wlosami nie lezy. No ale ja w ogole lubie u facetow tylko krotkie wlosy. No i bardzo schudl. Za bardzo. Ja wiem ze to do roli i czasem nie ma wyjscia. Ta najnowsza produkcja, Annarasumanara, ma byc w marcu na netflixie. Nie mam pojecia czy mi to podejdzie bo to jakies fantastyczno-psychologiczne. Nie lubie takich klimatow i gdyby nie JCW nawet okiem bym nie rzucila.
            JCW chyba postanowil isc za ciosem i wykorzystac te katusze z odchudzaniem bo juz zapowiadaja kolejna produkcje- Tell Me Your Wish, to cos o pacjentach hospicjum. Predko wiec miesni jak w K2 nie zobaczymy sad
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 16:59
              Na mięśnie, to ja dziś w The Veil poluję. Nam Goong Min MNIAMtongue_out
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 17:01
                Swoją drogą nigdy w życiu nie zdarzyło mi się tak uprzedmiatawiać facetów jak od zeszłego roku tych koreańskich chłopców. Przegapiłam czasy wzdychania do plakatów na ścianach i na starość babieje;P
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 17:04
                  Ja nie miałam kiedyś potrzeby wzdychania do plakatów wink Żaden idol, wokalista i aktor mi się tak bardzo nie podobał. Byli tacy, których bardzo lubiłam ale żeby wieszać ich plakaty na ścianach to nie.
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 17:17
                    No właśnie ja też. Kompletnie nie miałam tej życiowej fazy. Żaden hollywoodzki aktor też nie dał rady. W ogóle bliżej mi z gustem do Karla Urbana albo Toma Hardyego, a tu taki klops i mam tapetę z Seo In Gukiem na telefonietongue_out
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:02
          Dla mnie Suspicious Partner lub Lovestruck (od czasów Hugh Granta mam słabość do takich fryzur u facetów smile
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:17
          Waham się między 2017 i 2020 BR wink
          • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 15:59
            heca7 napisała:

> Waham się między 2017 i 2020 BR wink
            >
            2017
        • jowita771 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 23:45
          Z tego zestawu nie wybiorę, dla mnie w Healerze był idealny.
          • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 07:15
            To prawda, tam jakoś wszystko grałowink
        • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 17.09.21, 13:47
          JCW podoba mi sie w dowolnej konfiguracji. Ogolnie jesli juz musze wubraz to fryzura w Suspicious Partner ale "cialko" w K2😀
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 07:36
            A oglądała któraś z JCW Five Fingers? To dość stary film, on tam jeszcze młody, gra też Ju Ji Hoon więc męska obsada fajna.
            Jestem na pierwszym odcinku, to raczej nie będzie słodka komedyjka, ale fajnie się zapowiada. Walka między braćmi, z których jeden nieślubny, drugi zadufany w sobie i chyba mściwy.
            Podrzucam temat wielbicielkom JCW.
            O samym filmie więcej napiszę jak już obejrzę, chyba że któraś ze mną zaczyna, będzie raźniej.
            Jak któraś oglądała napiszcie czy warto, ale bez spoilerów smile
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 09:26
              A gdzie ogladasz?
              Ja ma tylko netflix i viki rakuten
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 10:45
                Jak chcesz po polsku to jest na dramaonline, odcinki wstawione na playerze Odnoklasiki więc bez żadnych reklam się ładują. Strona darmowa, tylko trzeba sobie konto założyć.
                Jak po angielsku to na dramacool jest wszystko chyba, choć tego akurat nie sprawdzałam.

Ale słuchajcie wciągnęło mnie te "5 palców", wczoraj przed snem obejrzałam jeden odcinek, rano obudził mnie pies wcześnie więc zrobiłam sobie leniwy poranek z laptopem i już jestem na 5. Właśnie zaczęli się dorośli bohaterowie, JCW i JJH, obu lubię.
                Jestem ciekawa, bo w tej chwili jeszcze nie wiem czy JCW nie będzie czasem czarnym charakterem, trochę sie na to zanosi, ale nie jestem pewna jak się rozwinie, może iść w 2 strony.
                Film pewnie będzie z gatunku zemsty po latach, bo jeszcze wątek niesłusznie skrzywdzonej rodziny pewnej dziewczyny tam dochodzi, w dzieciństwie im obu się podobała więc pewnie zaraz do dorosłych postaci też dołączy. A jeszcze jedna ciekawa sprawa: macocha z piekła rodem i macocha macochy z piekła rodem też. Takiej konstrukcji jeszcze nie spotkałam w dramie smile
                JCW tym razem znów czoło odsłonięte, bez pieczarki, film nagrany ok rok przed Cesarzową, więc jeszcze młody ale już fajny.
                Nie daję więcej spoilerów, mnie wciągnęło, w komentarzach pisali że od 6 odcinka już podobno wciąga na maksa, za godzinę się przekonam, jak macie ochotę to spróbujcie.
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 11:58
                  Ja wróciłam po Mr Queen do "wykańczania" JCW, ale padło na Warrior Baek Dong Soo. Jeszcze wcześniejsze niż te "5 palców". Tu też pierwsze 5 odcinków katują dzieciństwo bohaterów, przy odrobinie dobrej woli zmieściliby to w dwóch. Jestem na 10tym i aktorstwo JCW nie powala: gra na razie postrzelonego i zadufanego w sobie młodzieńca i robi to z taką emfazą, że chętnie bym wytargała za kudły, które tam ma smile Pociągnę do końca, żeby zobaczyć przemianę w mądrego i wspaniałego mistrza miecza jaka niewątpliwie nastąpi smile
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 12:20
                    Warrior przede mną, mam na liście, ale nie zauważyłam wcześniej, że on tam gra.
                    A palce się rozkręcają, intryga macochy i jednego brata właśnie się zaczyna, JCW na razie tylko przez 1 odcinek, ale fajnie gra. Nie jest to rola słodko-pierdząca tylko ambitniejsza, ma tam potencjał do pokazania różnych twarzy i emocji. Penie jeszcze zaraz romans się rozkręci bo się zanosi na to, i jeszcze poza karierą i firmą będą bracia mieli kolejny powód do konkurowania. Czasem lubię takie klimaty
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 12:32
                      W "Warrior..." ciekawszą postacią w sumie, dla mnie, był SL grany przez Yoo Seung Ho, który też wygląda tu jak milion dolarów (w przypadku JCW coś te fryzury nie do końca mu pasują).

Cała drama do obejrzenia z pewnością, choć mnie zdarzało się przewijać dość często. A melodia z serialu chodzi za mną do tej pory....
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 13:01
                        Ja melodię mam już dawno zgraną, choć serialu nie oglądałam, kiedyś wśród odsłuchiwanych dramowych yt mi podpowiedział i "wsiąkłam"
                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 13:05
                        No ja właśnie w sumie nie mogę się zdecydować czy bym ją polecała czy odradzała. SL z wyglądu zupełnie nie mój typ, więc go nijak na plus policzyć nie mogę. Melodii w ogóle nie zauważyłam, muszę zwrócić uwagę.
                        Jedyne co na razie mogę powiedzieć, to że na początku, zwłaszcza przy scenie z noworodkiem (kto oglądał ten wie), myślałam, że to będzie bardzo poważna, ponura i dołująca drama. Ale jak się okazało, że ludzie tam po odcięciu ręki wstają, otrzepują się i dziarsko ruszają w świat, na dodatek niosąc na tej ręce całkiem ciężki tobołek, to już nie byłam w stanie brać tego na poważnie. I faktycznie jest raczej lekko i niedołująco. Zobaczymy co dalej, bo w końcu jeszcze ze 20 odcinków przede mną.
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 22.09.21, 22:25
                          Uff, wymęczyłam tego Warriora do końca. Nawet pod koniec parę łez uroniłam. I kurcze, to mógł być naprawdę dobry serial, bo sama fabuła całkiem całkiem, ale jak dla mnie to tam za dużo rzeczy nie zagrało: za długi, miejscami ciągnący się jak guma od majtek, fatalnie zmontowany, jakieś dziwnie pourywane sceny, niekonsekwencje w fabule i działaniach bohaterów, spieprzony wątek romansowy. Więc gdybym ja miała polecać, to tylko baardzo cierpliwym miłośniczkom JCW, jest na co popatrzeć, w scenach walk dwoi się i troi smile. Chociaż z drugiej strony dziwnie staro wygląda, jak na 23 czy 4 lata, które wtedy miał.
                          Jasnoklarowna, a jak te Five Fingers, nadal ok?
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 22.09.21, 23:17
                            Trzyma poziom. Jestem na 24 odcinku, pod koniec trochę już się gmatwa intryga, nowe trupy w szafie albo wręcz przeciwnie, zmartwychwstania, ale polecam zdecydowanie. Na pewno skończę, ciekawa jestem czy będzie iście koreańskie zakończenie czyli roz....a totalna czy będą żyć długo i szczęśliwie. Czy coś pośrodku.
                            Przerwałam dla 5 palców Smoki na 12 odcinku bo mnie lekko zmęczyły, nie żałuję, a do smoków pewnie wrócę kiedyś.
                            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 10:56
                              To może się skuszę, żeby już skończyć z JCW. Szkoda, że to też takie długie.
                              Wczoraj jak ta głupia zaczęłam jeszcze Fabricated City i w rezultacie chodzę dzisiaj nieprzytomna z niewyspania. Zaczyna się jak porządna sensacja/thiller, a potem niestety idzie w komiksowość, czego nie lubię, ale i tak mnie wciągnęło. Akcja pędzi jak szalona. Fajna rozrywka.
                              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 12:35
                                gosiak555 napisała:

> Zaczyna się jak porządna sensacja/thiller, a
                                > potem niestety idzie w komiksowość, czego nie lubię, ale i tak mnie wciągnęło.
                                > Akcja pędzi jak szalona. Fajna rozrywka.

Ale samochodem to byłam zaskoczona wink
                                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 12:55
                                  A nie zwróciłam uwagi. Co to było, oprócz tego, że stary gruchot w akcjach rodem z Fast and Furious?
                                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 12:56
                                    gosiak555 napisała:

> A nie zwróciłam uwagi. Co to było, oprócz tego, że stary gruchot w akcjach rode
                                    > m z Fast and Furious?

Matiz! wink
                                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 13:28
                                      Wyścigowy Matiz, no proszę smile. Pana Samochodzika musieli czytać/oglądać smile.
                                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 14:02
                                        Jakby koreanczy Pana Samochodzika mieli kręcić to tylko Jang Hyuk. Innego sobie nie wyobrażam. Dawajcie swoje typy
                                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 14:15
                                          Ja kandydaturze Jang Hyuka mogę tylko przyklasnąć smile
                                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 14:44
                                          jasnoklarowna napisała:

> Jakby koreanczy Pana Samochodzika mieli kręcić to tylko Jang Hyuk. Innego sobie
                                          > nie wyobrażam. Dawajcie swoje typy

Nie będę obiektywna i też wybieram Jang Hyuka smile Oglądam teraz Voice. Po lekkich tajwańskich dramkach wreszcie coś ciężkiego i dusznego, na wyższym poziomie. On ma tutaj bardzo podobną rolę do Tell Me What You Saw. Widocznie UWAGA SPOILER! żony policjantom potrzebne są tylko do umierania w strasznych okolicznościach tongue_out
                                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 16:33
                                            I jak ten Voice ci się podoba, początek dopiero czy już wsiąkłaś głębiej?
                                            W dalszych odcinkach też dużo brutalności, film zdecydowanie nie dla wrażliwych.
                                            Tell me.... jeszcze nie oglądałam, mówisz że warto?
                                            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 17:02
                                              jasnoklarowna napisała:

>
                                              > Tell me.... jeszcze nie oglądałam, mówisz że warto?

Warto. Podobny klimat. ML też ma "niezwyczajną/ niespodziewaną" partnerkę. I wygląda trochę bardziej stylowo wink

W Voice jestem na 5 odcinku. To zdecydowanie nie jest lekki serial (dźwięk miażdżonej kości głowy..., gwałty, zabójstwa dzieci, porwania). Raczej nie da się go oglądać ciurkiem przez kilka godzin wink Ani przyspieszać bo zgubi się wątek. Nie wiem jak dalej ale podoba mi się. JH jak zwykle daje radę. W pewnym momencie śmieje się prawie tak samo jak w FTLY wink Tylko, że tutaj to histeryczny śmiech załamanego tragedią człowieka. Koreańczycy jak zrobią serial o seryjnym zabójcy to aż strach się oglądać za siebie tongue_out
                                              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 21:33
                                                heca7 napisała:

>
                                                > W Voice jestem na 5 odcinku. To zdecydowanie nie jest lekki serial (dźwięk miaż
                                                > dżonej kości głowy..., gwałty, zabójstwa dzieci, porwania). Raczej nie da się g
                                                > o oglądać ciurkiem przez kilka godzin wink Ani przyspieszać bo zgubi się wątek. N
                                                > ie wiem jak dalej ale podoba mi się. JH jak zwykle daje radę.

Polecam też Voice 2, juz z innymi aktorami, ale mnie się akurat Lee Jin Wook bardziej podobał. Wyłamię się, ale nie przepadam za Jung Hyukiem, a jego głos mnie wręcz drażni, ma taki nieprzyjemny tembr. Patrzę, że na MDL dałam Voice ocenę 7/10, a Voice 2 - 8/10.
                                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 14:36
                                        W Encounter po Kubie jeżdżą prawdziwe, polskie maluchy wink
                                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 20:53
                                      Ale numer smile
                                      Ale też jeden spotkałam. Jakiś miesiąc temu oglądałam dramę, nie najnowszą, sprzed kilku dobrych lat.
                                      I był moment jak w nocnym klubie dyskoteka trwa, wchodzą bohaterowie na salę i co słychać:
                                      "Bania u cygana, bania u cygana, bania u cygana do rana..."
                                      Też sie zdziwiłam smile
                                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 21:02
                                        jasnoklarowna napisała:

> Ale numer smile
                                        > Ale też jeden spotkałam. Jakiś miesiąc temu oglądałam dramę, nie najnowszą, spr
                                        > zed kilku dobrych lat.
                                        > I był moment jak w nocnym klubie dyskoteka trwa, wchodzą bohaterowie na salę i
                                        > co słychać:
                                        > "Bania u cygana, bania u cygana, bania u cygana do rana..."
                                        > Też sie zdziwiłam smile

Nie tylko w filmie takie rzeczy się dzieją. A to widziałaś? To działo się naprawdę big_grin
                                        www.youtube.com/watch?v=aOg5Gnckjvo
                                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 21:46
                                        jasnoklarowna napisała:

> Ale numer smile
                                        > Ale też jeden spotkałam. Jakiś miesiąc temu oglądałam dramę, nie najnowszą, spr
                                        > zed kilku dobrych lat.
                                        > I był moment jak w nocnym klubie dyskoteka trwa, wchodzą bohaterowie na salę i
                                        > co słychać:
                                        > "Bania u cygana, bania u cygana, bania u cygana do rana..."
                                        > Też sie zdziwiłam smile

Nie bądź taka i podaj tytuł tej dramy, proszę smile Bo mi córka nie wierzy, że takie rzeczy są możliwe.....
                                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 22:12
                                          kurt.wallander napisała:

> jasnoklarowna napisała:
                                          >
                                          > > Ale numer smile
                                          > > Ale też jeden spotkałam. Jakiś miesiąc temu oglądałam dramę, nie najnowsz
                                          > ą, spr
                                          > > zed kilku dobrych lat.
                                          > > I był moment jak w nocnym klubie dyskoteka trwa, wchodzą bohaterowie na s
                                          > alę i
                                          > > co słychać:
                                          > > "Bania u cygana, bania u cygana, bania u cygana do rana..."
                                          > > Też sie zdziwiłam smile
                                          >
                                          >
                                          > Nie bądź taka i podaj tytuł tej dramy, proszę smile Bo mi córka nie wierzy, że ta
                                          > kie rzeczy są możliwe.....

Proszę, ja w zastępstwie koleżanki wink Tutaj masz dowód.
                                          www.youtube.com/watch?v=WHZvl3LFuIs
                                          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 23.09.21, 22:24
                                            Z jakiegoś dziwnego powodu w końcu uczą się polskiego u Wiolibig_grin
                                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 24.09.21, 07:07
                                          Poszukam, to może trochę potrwać, ale na pewno znajdę
                                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 24.09.21, 07:28
                                            jasnoklarowna napisała:

> Poszukam, to może trochę potrwać, ale na pewno znajdę

Stairway To A Haeven wink
                                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 24.09.21, 09:51
                                              No, przez chwilę myślałam że to temptation, ale nie, to schody. Na razie w połowie je Przerwałam bo miałam przesyt łzawych historii i melodramatow z głównym, który grał też w Bad love i Temptation. Tamte obejrzałam ale schody muszą poczekać na zmianę nastroju 😀
                                              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 24.09.21, 10:43
                                                Dzięki dziewczyny smile
                    • julita165 Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 13:14
                      Five fingers to krdyny film z JCW ktorego nie ogladalam. Musze sie zabrac. Faktem natomiadt jest ze w tych produkcjach sprzed Empress Ki widac ze byl mlodziutki i niedoswiadczony. No i same filmy nie powalaja. Takie 3 kategorii. Zmeczylam nawet Smile Dong Hae choc to straszny gniot z niestosownym wrecz watkiem osoby uposledzonej umyslowo ze zdrowymi facetami. Z tych staroci chyba jeszcze najlepszy wydaje mi sie Bachelor Vegetable Store.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 11:59
                  Zachęciłaś smile

Ale ja na razie przerzuciłam się na HBO Go, bo mam na miesiąc i muszę ponadrabiać zaległości smile
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 12:02
                    Szkoda tylko, że na viki niedostępne dla widzów z Polski.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 12:26
                      No to nie pomogę. Wiem że nie lubisz DO, ale pierwszy odcinek w jakimś innym playerze, bez żadnych przekierowań i reklam, a kolejne już można bezpośrednio w odnoklasiki wyszukać, wkleję ci link z wyszukanymi przeze mnie, tylko nie wiem czy się wyświetli tak samo jak u mnie ok.ru/video/1432013441682. Wyszukiwałam z zerem na początku więc od 2 do dziewiątego znalazło. potem zmienię na jedynkę to kolejne wyszuka.
                      Jak coś nie poszło to mogę spróbować po jednym wkleić
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 12:31
                        oj widzę że się nie wyświetla lista, to mogę wkleić link do 2 odcinka, a dalsze sobie znajdziecie ok.ru/video/1428314851986
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 18.09.21, 12:33
                          Dzięki.
                        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 24.09.21, 21:57
                          Borze szumiący, Jasnoklarowna, aleś mnie namówiła, toż w tych palcach patologia na całego. Wszyscy w tej rodzince do odstrzału, ten powalony ojczulek pierwszy, a potem kolejno odlicz. I te nieszczęścia wszelakie, tylko siąść i płakać. Już czwarty odcinek kończę. Wciąga i denerwuje na maksa.
                          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 24.09.21, 23:32
                            O nieszczęściach wszelakich możesz dopiero coś powiedzieć po 25 odcinku, teraz to luzik.
                            Pod koniec to już męczące lekko było, dziś skończyłam, o końcówce nic nie napiszę, nie chcę spoilerować. Wciąga, ale z czasem ciężej się ogląda. Choć nie żałuję, skończyłam bez przerywania, jakiś wybitny nie był ale główną trójkę aktorów lubię więc dociągnęłam. Dziewczynę pamiętam z z Doctor Stranger - chyba jedyny film z Lee Jong Sukiem, który naprawdę był dla mnie fajny i on mnie tam nie drażnił. Za to główna trochę miała pokręconą rolę, bo nie było wiadomo przez długi czas po której właściwie stronie stoi. Polecam kto nie oglądał.
                            Ale teraz na odstresowanie i zmianę klimatu nowy sezon Hospital playlist na N oglądam. Czekałam na to.
                            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 25.09.21, 10:16
                              > O nieszczęściach wszelakich możesz dopiero coś powiedzieć po 25 odcinku, teraz to luzik.

Ha, ha, dobre. Wyobraźni mi nie starcza co też mogli jeszcze gorszego nawymyślać 😜.
                              Mam nadzieję, że dotrwam, bo 30 odc to zdecydowanie za dużo. I jakość fatalna, chyba powinnam na telefonie oglądać żeby tego rozmycia nie widzieć.
                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 25.09.21, 11:22
                                U mnie obraz dobry, za to dźwięk szwankował. Co szczególnie było słyszalne w partiach gry fortepianowej. Moje uszy już w 1 odcinku to wychwyciły. Obraz nie rozmywał. Jak jesteś w 5 to już się zaczęli dorośli bohaterowie, to dużo ciekawiej się zrobiło.
                                Matka piekielna, macocha jej też daje do pieca, ale z czasem ta macocha macochy pofajniała, coraz sympatyczniejsza jej postać była. Fajnie babka to zagrała.
                                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 25.09.21, 13:34
                                  Mnie słoń na ucho nadepnął, więc jakość muzyki mnie nie rusza. Gdzie znalazłaś dobry obraz? Oglądam na dramacool i rozdzielczość bardzo niska. Próbowałam na dramaonline ale tam nie dość, że obraz tak samo rozmyty, to jeszcze polskie tłumaczenie tak fatalne, że nie zdzierżyłam.
                                  W ogóle tłumaczenia dram to osobny temat. W większości angielskie tłumaczenie jest robione przez osoby, które ani nie są nativami ani nie śmigają jakoś szczególnie po angielsku. Super, że im się chce i że to robią, ale jakość poraża. Błędy merytoryczne (te widać z kontekstu) i językowe takie, że zęby bolą. A potem z tego kulawego angielskiego tłumaczenia jest robione polskie i tutaj to już kwiatki są takie, że ja wysiadam. Nawet na Netfiksie, który pod względem tłumaczeń jest najlepszy, polska wersja jest gorsza od angielskiej.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:20
      Kdramy jako intro do kpopu.
      Na początku podsłuchiwałam sobie tylko kilku OSTów, ale spotify zaczął podpowiadać różne rzeczy, youtub pokazał mi parę świetnych choreografii (babski band LOONA jest WOW) i w końcu trafiłam na teledysk 2PM Make It. Kompletnie nie rozumiem kpopu i jego kultury, ale teledysk i piosenka mi się spodobały. Praktycznie wszystkich członków znałam jakoś jako aktorów i zaczęłam sobie ich śledzić na insta. Zobaczyłam przy nich tag #hottest. Na filmach ciągle mówili o hottest i myślałam, że mówią o sobietongue_out A tu się okazuje, że chyba każda kpopowa grupa ma swój fandom i ten fandom ma nazwę (w wypadku 2pm, to właśnie hottest). Słyszałam wcześniej o ARMY, ale nie wiedziałam, że to tak szeroko zakrojone zjawisko. Tzn ja rozumiem bycie fanem, ale czy to nie lekka przesada?
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:32
        Właśnie się doszkalam z fandomów i oni mają własne... świecące różdżki. Różne dla każdego: kbizoom.com/what-is-a-lightstick-a-collection-of-the-most-impressive-lightstick-in-kpop/ WTF?
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:47
          Moja córka sobie kupiła bts-owy light stick, choć szanse na uczestnictwo w koncercie na żywo na razie mizerne wink

Mnie to akurat nie dziwi, też sie kiedyś szalało za zespołami czy wykonawcami, tylko nie było takich mozliwości fanowania jak teraz ...
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:47
          Właśnie miałam napisać, że BB ma żółte korony wink Dlaczego? Takie zwyczaje.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:43
        Ja jestem fanką FT Island. Oraz Big Bangu wink FTI ma np swój fanclub o nazwie Primadonna. Big Bang po zbóju (a co się będą ograniczać tongue_out ) V.I.P. A zespół Nu'est o nazwie Love. Bo zapis słowa Nuest w hangulu jest podobny do zapisu słowa love. Tego typu Fancluby są bardzo ważne w działalności zespołów. Są organizowane specjalne spotkania, koncerty itd. Oraz wokaliści często dziękują ze sceny swojemu fanclubowi.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 12:44
          I zdjęcia
      • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:42
        Jako oficjalna ARMY od prawie roku, nadal potrafię się zdziwić, co fanki potrafią wymyśleć. Ale na ogół to bardzo przyjemne środowisko. Część osób jeszcze mocno niedojrzała i naiwna, ale zaskakująco dużo naprawdę utalentowanych i profesjonalnych osób. A potem patrzę na ich wiek i mają po 16-18 lat...
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:11
      Czy może któraś z Was wie gdzie można dostać kapustę pak choi? W Lidlu nie ma, w Biedronce, Stokrotce, Sparze i delikatesach koło domu nie ma. Na bazarze nie mają.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:17
        Bywa w Lidlu (kiedyś widziałam), ale może nie w każdym i nie w stałej sprzedaży.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:44
          Dzięki. Czyli pewnie bywa podczas jakichś tygodni azjatyckich.
      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:44
        www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/salata-pak-choi/p-92701581
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 14:45
          Ja stąd robię zakupy standardowo raz w tygodniu i warzywa są dobrej jakości. Tego jeszcze nie zamawiałam, ale w ofercie jest relatywnie często. Częściej jest niż jej nie ma.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 15:37
          bialeem napisał:

> www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/salata-pak-choi/p-92701581

O, super smile Skorzystam, dziękuję.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 21:10
        U mnie w selgrosie jest zawsze i w Auchan czesto
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 21:35
          O, do Selgrosa mam najbliżej. Tzn 11 km wink
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 2.0 08.09.21, 22:08
            A co będziesz z niej robić? mam jedną, ale sama nie wiem co z niej zrobić.Jak masz fajny przepis to się podziel. Ja do tej pory kroiłam wzdłuż na ćwiartki i podsmażałam z dodatkiem miodu i sosu sojowego.
            Wiem że niektórzy gotują.
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 00:37
              boo choy sprobuj z czosnkiem i sosem ostrygowym (mozna ugotowac na parze)

albo dodaj do makaronu, czy smazonego ryzu
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 09:36
              jasnoklarowna napisała:

> A co będziesz z niej robić? mam jedną, ale sama nie wiem co z niej zrobić.Jak m
              > asz fajny przepis to się podziel.

Nasi Goreng, czyli smażony ryż z warzywami i mięsem
              Z przepisu biedronkowego. Jeszcze nie robiłam przez brak tej kapusty. Ale jak dotąd zrobiłam z tej książki chyba 7 czy 8 przepisów i wszystkie się udały. A nawet wyglądały jak na zdjęciach wink
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 09:37
                Przepis i zdjęcie
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 00:19
      Rom-kom kdramowy nie istnieje bez:

- przewracania się i trafiania jakimś cudem w usta obcego faceta (w nowszych dramach mniej)
      - białej ciężarówki śmierci (tu nie tylko romkomy, zaczynam liczyc dramy w których ona NIE występuje)
      - wycieczki nad morze

wpisujcie swoje typy.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 01:35
        bez traktowania partnerki jak uposledzonej motorycznie - w restauracji krojenie kotleta na jej talerzu
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 07:13
        bialeem napisał:

> Rom-kom kdramowy nie istnieje bez:
        >
        > - przewracania się i trafiania jakimś cudem w usta obcego faceta (w nowszych dr
        > amach mniej)
        > - białej ciężarówki śmierci (tu nie tylko romkomy, zaczynam liczyc dramy w któr
        > ych ona NIE występuje)
        > - wycieczki nad morze

- wytrzeszcz oczu FL, bo ML ją przytulił, pocałował itp.
        - chwytanie za nadgarstek
        - ona się potyka on ją łapie w zwolnionym tempie
        - pocałunek w czoło (to takie nieromantyczne....)

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 09:07
          biankao napisała:

> - wytrzeszcz oczu FL, bo ML ją przytulił, pocałował itp.

wytrzeszcz wytrzeszczem, ale one, jak tylko mężczyzna zrobi krok w ich stronę tak instynktownie się kulą z wystraszonym wyrazem twarzy, jakby wszystkie jak jedna były w przeszłości ofiarami przemocy. Może są sad.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 10:24
            a podczas pocałunku dziewczyna nerwowo miętosi w garści sukienkę.
      • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 13:00
        Jako weteranka rom-comów mam wiele typów:
        - pobyt w szpitalu i ozdrowieniu max. w następnym dniu
        - albo przeziębienie i ozdrowienia po jednej nocy okładów z mokrego ręcznika
        - naklejania plasterka, wcześniej oczyszczając ranę patyczkiem z maścią
        - wielkich plastrów przeciwbólowych (ale to zwykle na którymś z rodziców bohaterów albo innej starszej osobie)
        - rowerzysty/motocyklisty, który niemal tratuje bohaterkę, gdyby nie ratujący ją bohater
        - jak akcja dzieje się w biurze/szkole - field trip na jedną noc w naturze obowiązkowy
        - bohaterzy przypadkiem muszą spać w jednym łóżku, więc pomiędzy barykada z poduszek (poduszek zawsze mają milion na tych koreańskich łóżkach)
        - maskotki jako prezent dla głównej, ale trzeba ją wygrać w lunaparku albo wyłapać z maszyny, kupiona w sklepie ma mniejszą wartość
        - nawet jak bohater jest mega biedny, to codziennie ma inny outfit
        - scena pod prysznicem głównego bohatera albo jakaś inna wariacja aktora topless, zwykle jedna na cały serial
        - scena na cmentarzu, choć częściej w kolumbarium pod dachem (tak to się chyba nazywa po polsku?)
        - jak bohaterzy dochodzą do etapu randek, to w magiczny sposób mają na nie masę czasu, nawet jeśli bohaterka ma kilka dorywczych prac, a bohater jest prezesem czebola...
        - upicie się, po to aby akcja mogła ruszyć do przodu, bo wtedy zwykle bohaterka/bohater wyjawia swoje uczucia
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 13:18
          Dodam do tego- banalna gorączka kończy się zawołaniem- zabiorę cię do szpitala!
          Pokój FL zwykle wygląda jakby był bawialnią pięciolatki. W życiu nie widziałam tyle różu i infantylnych gadżetów. Wielkie pluszaki obowiązkowe.
          Maseczki na twarz w prawie każdej dramie.
          Scena pod prysznicem ML obowiązkowo zawiera ujęcie jego owłosionej pachy wink
        • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:24
          A właśnie, a propos ubrań. Mnie dziwi ile oni płaszczy maja. No i to, że śpią w ubraniach - w jakichś swetrach często 0_0
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:37
            W The Heirs starszy brat ML mieszkał w pokoju hotelowym z powodu nieporozumień rodzinnych. ML do niego przyszedł i spali razem w apartamencie, brat w swetrze... big_grin
            Płaszczy mają mnóstwo i często łażą w nich po domu lub siedzą zapięci pod szyję w restauracji. I podziwiam jak oni jedzą te rameny , że nie są cali piegowaci wink Ja jak jem to moje ubranie wygląda jak Pipi Lansztrung wink
          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:37
            Pod tym względem Chińczycy są normalni i mają piżamki. Ale muszę przyznać, że to koreańskie zdejmowanie butów w przedsionku jest super.

Na ilość płaszczy zwróciłam uwagę ostatnio w DAYS. Przecież w tym rooftopowym mieszkanku ona nie miała nawet szafy!
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:42
              bialeem napisał:

> Pod tym względem Chińczycy są normalni i mają piżamki. Ale muszę przyznać, że t
              > o koreańskie zdejmowanie butów w przedsionku jest super.
              >
              O tak, facet odstawiony w garniturze i .... w kapciuszkach lub skarpetkach smile Albo jakaś zołza przychodzi zrobić komuś awanturę, ale wcześniej grzecznie zdejmuje buty smile
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:57
                Pamiętam oglądałam jakąś tajwańską dramę. Na proszony, elegancki obiad przychodzi do zamożnego domu panna. Ubrana w białą sukienkę z falbanką za kolanem i bez ramiączek. Przychodzi w dobranych butach. Po czym w progu dostaje bambosze z futerkiem! A, że ogólnie jest niewysoka i ta sukienka z falbanką za kolano to wygląda jak cięta z metra.
                I jeszcze scena z Romance Is The... bohater drugoplanowy wpuszcza do swojego malutkiego mieszkanka wściekłą przyszłą teściową. Ona się wyżywa a on ...pada na kolana i błaga ją o zdjęcie butów big_grin
              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:58
                kurt.wallander napisała:

> bialeem napisał:
                >
                > > Pod tym względem Chińczycy są normalni i mają piżamki. Ale muszę przyznać
                > , że t
                > > o koreańskie zdejmowanie butów w przedsionku jest super.
                > >
                > O tak, facet odstawiony w garniturze i .... w kapciuszkach lub skarpetkach smile
                > Albo jakaś zołza przychodzi zrobić komuś awanturę, ale wcześniej grzecznie zdej
                > muje buty smile
                W czymś japońskim, może Giri / Haji, do czyjegoś domu wypadają członkowie jakuzy, pod krawatami, a jakże, grzecznie zdejmują buty, wkładają kapciuszki i dopiero przechodzą do szantażu, bicia i zastraszania 😀.
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 16:07
                  Ja tak myślę, że gdybym zamieszkała teraz w koreańskim mieszkaniu to prawdopodobnie wybiłabym sobie zęby wink Bo oni ten przedpokój mają obniżony o stopień. I w nim zdejmują buty.
                  • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 18:05
                    Ja pewnie też bym się potykała. Ale i tak bym chciała taki przedpokój, piasek by się nie roznosił po domu.
                    • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 18:14
                      Ja mieszkałam tak kilka lat i nigdy się nie potknęłam. Tam schodzi się tylko żeby założyć buty, więc człowiek idąc je założyć "przypomina" sobie o różnicy poziomów.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 13:10
        Chodzenie ze sobą polega na tym, że ML zasuwa przodem a za nim drobnymi krokami, lekko przygięta próbuje nadążyć FL wink
        Podczas pocałunku FL rzadko wykazuje jakąkolwiek aktywność. Nawet nie podnosi rąk aby objąć lub dotknąć partnera. Być może zostało by to uznane za zbytnią śmiałość z jej strony?
        • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 13:43
          heca7 napisała:

> Podczas pocałunku FL rzadko wykazuje jakąkolwiek aktywność. Nawet nie podnosi r
          > ąk aby objąć lub dotknąć partnera. Być może zostało by to uznane za zbytnią śmi
          > ałość z jej strony?

Ja myślę, że FL jest mega zdziwiona, że to już wink. Bo ona żyje w krainie niewinności k-dramy.
          A jak jakaś FL całuje pierwsza, to jej pocałunek jest króciutki i niewinny i potem chce uciekać. Ale dobry ML wtedy wkracza z bardziej ognistym pocałunkiem, aby to jednak on był tym śmielszym w parze.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:14
            O to to. I coś co mi zgrzytnęło w What's Wrong With... to właśnie, że ML wiedział od początku kim jest jego sekretarka. Nie wiem czy będę dobrze zrozumiana ale okazało się, że on taki mądry i przewidujący właściwie ją sobie wychował tongue_out
            Z innych rzeczy. Kobiety po 30 są informowane, że właśnie im macica wysycha i niedługo niczego z siebie nie wycisną bo są stare tongue_out Dlatego byłam bardzo zdziwiona kiedy w jednej z ostatnich dram drugoplanowa postać zaszła w ciążę po 40 i bez problemów urodziła.
            A w ogóle to łooo matko! Ile oni jedzą!
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:35
              O noszeniu na plecach nikt nie napisał? Toż to szczyt romantyzmu wink
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:38
                W noszeniu na plecach są całkowicie demokratyczni. Nosić na plecach swoich partnerów potrafią nawet FL wink
                • bertie Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 15:51
                  I nosić potrafią w każdych warunkach, nawet jak FL mieszka w miejscu, gdzie dociera się idąc schodami przez kilkaset metrów smile
              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:39
                Zapomniałam. Głównie dlatego, że temat założyłam w nocy po obejrzeniu Star of the Universe gdzie w 3h udało im się zmieścić wszystkie wymienione przeze mnie, ale akurat piggyback ride nie było.
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 14:44
                  Razem z noszeniem na plecach w pakiecie jest często zachwyt i rozczulenie ML na widok pijaniutkiej FL. Albo zachwycanie się tym, że dziewczyna daje radę dużo wypić, zanim nie schla się w trupa....

• biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 15:01
                  bialeem napisał:

> Zapomniałam. Głównie dlatego, że temat założyłam w nocy po obejrzeniu Star of t
                  > he Universe gdzie w 3h udało im się zmieścić wszystkie wymienione przeze mnie,
                  > ale akurat piggyback ride nie było.

Bailem, ale zbieg okolicznosci, ja wlasnie to konczesmile Jestem na 6 odcinkusmile
                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 15:28
                    To powiedz jak skończysz, bo chciałam coś o zakończeniutongue_out
                    • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 17:48
                      bialeem napisał:

> To powiedz jak skończysz, bo chciałam coś o zakończeniutongue_out

Skończyłam..........................
                      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 18:11
                        Ja skończyłam wczoraj w nocy, bo miałam ochotę na coś leciutkiego w stylu Queen of the Ring (część tej trylogii) i no kurde... ryczałam do poduszki. Nie powiem. Pasowało, fajne i w ogóle, ale tam by mogli jednak ładnie zawiązany wstążeczką happy end zastosować.
                        • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 18:19
                          Ja też. Siedzę przygnębiona pracą a tu takie zakończenie, więc w ogóle popłynęłam. Miałam nadzieje, że zakończą tak kilka minut przed faktycznym końcem i nie będzie wiadomo czy ja zabrali czy nie....Zresztą ona coś mówiła o twarzy rodzica który traci dziecko i ratowała wszystkie dzieci a sama "umarła" swojemu synowi....
                          A to Queen of the ring fajne? Bo czytałam niepochlebne opinie i nie zdecydowałam się zobacyć?
                          • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 18:38
                            Jedno z moich ulubionych, ale ja lubię historyjki o "brzydkich" dziewczynkach zakochanych w ładnych chłopcach i uwielbiam oboje głównych. Polecam na odtrutkę. Oglądałam już dwa razy właśnie jak potrzebowałam jakiegoś pick me upa.
                            • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 21:21
                              bialeem napisał:

> Jedno z moich ulubionych, ale ja lubię historyjki o "brzydkich" dziewczynkach z
                              > akochanych w ładnych chłopcach i uwielbiam oboje głównych. Polecam na odtrutkę.
                              > Oglądałam już dwa razy właśnie jak potrzebowałam jakiegoś pick me upa.

Zachęciłaś mnie. Dzieci śpia, więc zapuszczamwink

A "Last minute romance" czy "Love for a thousand more" ktoś widział?
                              • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 09.09.21, 21:47
                                Last minute romance widziałam. Ok jak na krótki (Queen lepsze), ale... (spojler chyba) to kejs nieuleczalnej choroby, która kończy się jak to się kończą nieuleczalne choroby. Chociaż oczywiście nie tak ciężko jak Star of the Universe.

W ogóle uważam, że mdl powinno mieć osobny filtr na krótkie serie.
                                • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 08:36
                                  bialeem napisał:

> Last minute romance widziałam. Ok jak na krótki (Queen lepsze), ale... (spojler
                                  > chyba) to kejs nieuleczalnej choroby, która kończy się jak to się kończą nieul
                                  > eczalne choroby. Chociaż oczywiście nie tak ciężko jak Star of the Universe.
                                  >
                                  > W ogóle uważam, że mdl powinno mieć osobny filtr na krótkie serie.

Bardzo mis się podobało. a Ahn Hyo Seop - dreamywink W Lovers of the red skye to już w ogóle wymiata.
                                  Zastanawiam sie teraz nad Abyss? Warto? Bo opinie też nie za dobre. A może macie do polecenia coś krótszego i lekkiego (ale nie cliche) jak "The queen of the ring"?
                                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 09:02
                                    Abyss oglądałam dawno, na początku mojej przygody z dramami. Nie pamiętam już szczegółów ale ma dużo elementów fantastyki. Jest akcja, jest do rozwiązania zagadka śmierci. Ogólnie mi się podobało. Zakończenie nie jest z typowej koreańskiej dramy czyli nie ma- teraz odchodzę ale może kiedyś się spotkamy/ będziemy łazić ze sobą nie wiadomo po co i jak długo do u.sranej śmierci tongue_out
                                  • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 09:25
                                    Ciężko jest w krótkiej formie zawrzeć jakieś bardziej skomplikowane przesłania żeby było przy tym lekkouncertain
                                    Patrzę na swoją listę i z krótkich mam tylko
                                    One Fine Week, Top Management i Go Ho's Starry Night wszystkie kliszaste.
                                    O! Wiem!
                                    Please Don't Date Him - krótkie, dobre, z lekka absurdalne i niekliszaste, a przy tym niektóre postacie zagrane wręcz wybitnie.
                                    Scripting Your Destiny - to jest takie pół na pół jeżeli chodzi o kliszki, ale mi się podobało
                                    • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 10:12
                                      Dzieki, wpisałam na listę. Klisze są w sumie ok, ale ważni są dla mnie wyraziści bohaterowie. Najbardziej denerwują mnie bezcharakterne, zagubione, przesłodkie FL.
                                      • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 10:29
                                        A widziałaś Mystic Pop-Up Bar? 12 standardowych odcinków i powód dla którego lubię powszechnie nielubianą Hwang Jung Eum oraz dowód, że Choi Won Young nie musi grać antagonisty żeby grać dobrze.
                                        • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 12:44
                                          bialeem napisał:

> A widziałaś Mystic Pop-Up Bar? 12 standardowych odcinków i powód dla którego lu
                                          > bię powszechnie nielubianą Hwang Jung Eum oraz dowód, że Choi Won Young nie mus
                                          > i grać antagonisty żeby grać dobrze.

Ja tam ja lubie, zwłaszcza w Secret czy Kill me heal me. Choć mogłaby mieć lepsze chemistry ze swoimi partnerami. A czy w "Mystic..." jest wątek romantyczny? Bo ja bez tego ani rusz....

• bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 12:59
                                            Tak powiedziałabym, że romansowo jest, ale nietypowo... Natomiast moim zdaniem to bardzo pasująca do niej rola. Trochę się z IU z Hotel del Luna kojarzy.
                                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 11:50
                                    biankao napisała:

> Zastanawiam sie teraz nad Abyss? Warto? Bo opinie też nie za dobre.

Mnie się nie podobało, nie wciągnęło mnie. Zamysł ciekawy, aktorzy niby dobrzy, a cos nie zagrało. Mnie znudziło i przerwałam, a jakiś czas potem chyba obejrzałam tylko na fast forward końcówkę. Na MDL dałam 3 gwiazdki.

• kurt.wallander Re: Six Flying Dragons - kiedy się rozkręci? 09.09.21, 14:40
      Obejrzałam właśnie 3. odcinek i na razie mam ochotę porzucić. Poczekam jednak na dorosłych aktorów (kiedy?!) i wtedy podejmę ostateczną decyzję. Póki co, niczym mnie ten serial nie ujął i wciąż mam problemy z odróżnieniem, kto jest kim, i po co i dlaczego robi, to co robi. Nie pomagają w tym ang. napisy nakładające się na jakies koreańskie wyjaśnienia (czyli oni tez potrzebują przypisów!), oczywiście jedne i drugie białe, często na jasnym tle sad
      • jasnoklarowna Re: Six Flying Dragons - kiedy się rozkręci? 09.09.21, 16:07
        Ja jestem na 10 i mam ochotę przerwać. Wolno się rozkręca, nie mam tego musu oglądania kolejnego odcinka jak miałam w Ki. Nie wiem o co chodzi. Gra tu wielu świetnych aktorów, a taki brak "trzymania w napięciu" mi doskwiera. Chyba wrócę za jakiś czas.
        A jak tam Tunnel? Pytam właśnie Ciebie z czystej ciekawości, bo zauważyłam, że choć aktorzy podobają nam się zupełnie różni, to o sporej części dram mam podobną opinię. I nie wiem czy się potwierdzi i tym razem. Mnie się Tunnel podobał.
        • elf1977 Re: Six Flying Dragons - kiedy się rozkręci? 09.09.21, 17:20
          jasnoklarowna napisała:

> Ja jestem na 10 i mam ochotę przerwać. Wolno się rozkręca, nie mam tego musu og
          > lądania kolejnego odcinka jak miałam w Ki. Nie wiem o co chodzi. Gra tu wielu ś
          > wietnych aktorów, a taki brak "trzymania w napięciu" mi doskwiera. Chyba wrócę
          > za jakiś czas.
          > A jak tam Tunnel? Pytam właśnie Ciebie z czystej ciekawości, bo zauważyłam, że
          > choć aktorzy podobają nam się zupełnie różni, to o sporej części dram mam podob
          > ną opinię. I nie wiem czy się potwierdzi i tym razem. Mnie się Tunnel podobał.
          Ja jestem na 30. Niektóre odcinki mi się bardzo podobały, niektóre były nudnawe. Dobry serial, ale nierówny
          Mimo wszystko mnie wciągnął.
        • kurt.wallander Re: Tunnel 09.09.21, 21:18

> A jak tam Tunnel? Pytam właśnie Ciebie z czystej ciekawości, bo zauważyłam, że
          > choć aktorzy podobają nam się zupełnie różni, to o sporej części dram mam podob
          > ną opinię. I nie wiem czy się potwierdzi i tym razem. Mnie się Tunnel podobał.

Podoba mi się. Może nie jakoś szałowo, ale na tyle, że z ciekawością obejrzałam 4. odcinki i nie mam ochoty porzucić oglądania. Jedynie drażni mnie postać pani psycholog.
          • kurt.wallander Re: Tunnel 09.09.21, 21:48
            Dodam, że chyba bardziej mnie wciągnęło niż "Stranger". A "Smoki..." odpuszczam.
            • bialeem Re: Tunnel 09.09.21, 21:59
              A stranger ci się podobało? Ja się na ten tunnel czaję od jakiegoś czasu, ale uważam, że stranger wciąga jak bagno. Powoli, ale pewnie i nie puszcza do końca.
              • kurt.wallander Re: Tunnel 09.09.21, 22:40
                Jestem dopiero po 3 odcinkach pierwszego sezonu, więc trudno powiedzieć. Na ten moment jakoś bardziej gładko ogląda mi się "Tunnel". Jeśli masz go na liście, to zerknij, bo tylko do końca września będzie na Netfliksie. Może to przez ML, ten ze "Strangera" tak średnio mi podchodzi.
    • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 15:11
      Powiedzcie proszę, że scenarzyści złamią wszelkie reguły kdram i w Go Back Couple jednak SML będzie z główną. Jak nie, to coś podpalę.
      • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 16:29
        bialeem napisał:

> Powiedzcie proszę, że scenarzyści złamią wszelkie reguły kdram i w Go Back Coup
        > le jednak SML będzie z główną. Jak nie, to coś podpalę.

Nie odpowiem, bo mnie to jakoś nie wciągnęło. Widziałam tylko 1-2 odcinki.
        • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 10.09.21, 22:14
          Odkryłam, że lubię takie dramy powrotowe. Familiar Wife, 18 again, Twenty Again, Parallel Love, Perfume
          Lubię jak aktorzy grają starszych od siebie i powroty do szkoły tez są dość zabawne. Ani się obejrzałam i 8 odcinek. Niestety mój ulubiony gumicho nie zdobędzie dziewczynysad
          • elf1977 Re: Koreańskie seriale 2.0 11.09.21, 07:01
            Nie oglądałam Familiar wife, a widzę, że cieszy się dobrymi ocenami...
            • biankao Re: Koreańskie seriale 2.0 11.09.21, 08:36
              Ja teraz jestem na "Here's my plan" Krótka seria: 4 x 1 godz. Bardzo nietypowy, trochę poważniejsze klimaty, oryginalna FL. Polecam
            • bialeem Re: Koreańskie seriale 2.0 11.09.21, 11:43
              Rzadko co z Ji Sungiem ma słabesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka