tairo Re: Fantasy 14.10.21, 19:53 Wolisz czytać po polsku czy angielsku? Oprócz już wymienionych: Riftwar Saga, Raymond E. Feist, w tym świetna, a nieco odrębna od reszty trylogia Imperium, napisana we współpracy z Janny Wurst. Coldfire Trilogy, C. S. Friedman Chronicles of the Black Company, Glen Cook Chronicles of Amber, Roger Zelazny Elric Saga, Michael Moorcock World of the Five Gods, Lois McMaster Bujold Riverside, Ellen Kushner Guy Gavriel Kay, acz to są raczej pojedyncze książki dziejące się w tym samym uniwersum, nie cykl Rai-Kirah oraz Bridge of D'Arnath, Carol Berg King's Blades, Dave Duncan Vlad Taltos, Steven Brust Fall of Ile-Rien, Martha Wells Furies of Calderon, Jim Butcher Temeraire, Naomi Novik Kingkiller Chronicles, Patrick Rothfuss (niestety wciąż czekamy na zakończenie) Chronicles of Ixia, Maria V. Snyder Fourlands, Steph Swainston Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 13:31 To co wydano po polsku, czytam po polsku, jeśli nie ma po polsku, po angielsku Niezła lista! Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 14:18 Sporo z listy zostało przetłumaczone, ale już jakiś czas temu i nie wiem, jak jest z dostępnością aktualnie, bo od lat nie śledzę wznowień - czytam w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
juz_gdzie_indziej Re: Fantasy 14.10.21, 20:21 Cykl o jeźdźcach smoków autorstwa Anne McCaffrey: "Jeźdźcy smoków z Pern", tego jest sporo tomów. Potem pisała razem z synem, Toddem, a ostatnie już tylko syn. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Fantasy 14.10.21, 21:06 To nie jest stricte fantasy, tylko sf. juz_gdzie_indziej napisała: > Cykl o jeźdźcach smoków autorstwa Anne McCaffrey: "Jeźdźcy smoków z Pern", tego > jest sporo tomów. Potem pisała razem z synem, Toddem, a ostatnie już tylko syn > . > Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 16.10.21, 20:53 No nie do końca... To bardziej "co się stanie, jesli bohatera sf znienacka wsadzimy w kompletnie mu obcy świat magii?". Odpowiedź - jego komputerowe AI zamieni się we.... No, ci, co czytali wiedzą w co się zamieni 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Fantasy 14.10.21, 20:56 Aanna Brzezińska "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny" i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 14.10.21, 21:06 Może Brenta Weeksa oba światy. Trylogia Anioła Nocy i Saga Powiernika Światła. Z fajniejszych światów jeszcze bardzo lubiłam Sagę Rekluce. Czytałam zarówno w kolejności wydawniczej i chronologicznej i w każdej jest inny odbiór, co jest fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Fantasy 14.10.21, 21:10 Niemożliwe, nikt jeszcze nie wymienił "Diuny"?! Choć jeśli to dla Ciebie, to pewnie już przeczytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Fantasy 14.10.21, 21:23 Diuna to kanon sf, nie fantasy. chatgris01 napisała: > Niemożliwe, nikt jeszcze nie wymienił "Diuny"?! > > Choć jeśli to dla Ciebie, to pewnie już przeczytałaś. > Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Fantasy 15.10.21, 08:05 No to równie dobrze Gwiezdne Wojny to fantasy. Miecze są, Moc także A tak na poważnie, o ile w Diunie pojawiają się miecze jako ceremonialna broń arystokracji, to magia tam raczej nie występuje. Chyba, że za magię uznać tasiemcowe metafizyczne rozkminy o przeznaczeniu Galaktyki, których w Diunie pełno Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 13:32 Diuna przeczytana wiele razy- moja ukochana książka sprzed 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Fantasy 16.10.21, 20:45 magdallenac napisała: > Diuna przeczytana wiele razy- moja ukochana książka sprzed 20 lat Tak myślałam, że nie zdołałabyś jej przeoczyć Uwielbiam (zwłaszcza pierwszą część). Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Fantasy 14.10.21, 21:14 Brzezińska, cykl o Twardokęsku! I cykl husycki Sapkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Fantasy 14.10.21, 21:28 A mnie bardzo dobrze czytało się serię "Wilżyńska Dolina" Anny Brzezińskiej lubimyczytac.pl/cykl/1048/wilzynska-dolina Magdaleny Kozak cykl "Wampiry z ABW": ubimyczytac.pl/cykl/1035/wampiry-w-abw Dobrze czytało mi się książki Mai Lidii Kossakowskiej, szczególnie serię "Zastępy anielskie" i serię "Zakon Końca Świata" lubimyczytac.pl/autor/3279/maja-lidia-kossakowska Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Fantasy 14.10.21, 21:29 Cała Anna Brzezińska do pochwały, moim zdaniem Z Mai Lidii Kossakowskiej najbardziej lubię jej męża, mimo jego prawicowych odjazdów. Ale pisać umie, drań. Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Fantasy 14.10.21, 21:46 Zgadzam się, że cała Brzezińska, ale tak ujęła mnie seria o wiedźmie z Wilżyńskiej Doliny Nieźle czytało mi się też Anetę Jadowską. właśnie widzę z fantasy to lubię głównie polskie pisarki lubimyczytac.pl/autor/48391/aneta-jadowska Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Fantasy 14.10.21, 22:25 Jadowska ma świetne pomysły, ale wydaje mi się bardzo nierówna. Marta Kisiel jest urocza też. Prawdą jest, że Jagódka (bywająca Pustułką ) jest jedną z najlepiej skonstruowanych postaci kobiecych w fantasy, nie tylko polskiej W ogóle ten świat jest imponujący u Brzezińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 14.10.21, 22:28 Anna Brzezińska jest mediewistką, ma solidne podstawy merytoryczne. "Córki Wawelu" czytałaś? To nie fantastyka, ale bardzo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Fantasy 14.10.21, 22:32 tairo napisała: > Anna Brzezińska jest mediewistką, ma solidne podstawy merytoryczne. > "Córki Wawelu" czytałaś? To nie fantastyka, ale bardzo warto. Tak, zainteresowałam się jej zapleczem zaraz po pierwszym tomie Twardokęska, bo tam szalenie było widać to wykształcenie. Bardzo mi imponuje, jak łączy wiedzę fachową z fabułą Czytałam, oczywiście, "Córki Wawelu", jak (chyba?) wszystko o Jagiellonkach, wspaniałe to było Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 14.10.21, 22:35 W Twardokęsku, jak sama przyznaje, trochę przesadziła ze stylizacją - widać, że to jej debiut fabularny. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Fantasy 14.10.21, 22:42 tairo napisała: > W Twardokęsku, jak sama przyznaje, trochę przesadziła ze stylizacją - widać, > że to jej debiut fabularny. W Twardokęsku był głównie taki problem, że jej wydawnictwo to dramatycznie pociachało... Na szczęscie wyszła potem pełna wersja. Może poszła szeroko, ale jakie postaci O samym Bogorii można czytać i czytać A jak mosci Oczarzyna umierała, to ja szlochałam, jak dziewka z czeladnej. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 13:33 Cykl husycki przeczytany. Mówisz, że Brzezińską warto? Czy to jest takie fantasy na wesoło? Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Fantasy 15.10.21, 20:34 Ma też takie elementy, ale znakomicie się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Fantasy 16.10.21, 11:27 pani07 napisał(a): > Ma też takie elementy, ale znakomicie się czyta. Tak jest, tzn bywa tam bardzo zabawnie, ale ogólnie jest to solidny kawał roboty, z bardzo realistycznym, doskonale wymyślonym, mocno czerpiącym z historii światem. Uważam,że Sapkowski ma w Brzeźińskiej najpoważniejszą konkurentkę A ona - wcale nie mniejszy talent. Tyllko czasem jest może ciut mniej popkulturowa i to czyni ją może trudniejszą w odbiorze? Ale gorąco polecam. Magdaleno, gdybyś jej szukała - pilnuj, żeby dwa pierwsze tomy były drugim wydaniem. Pierwszy musi mieć tytuł "Plewy na wietrze", poprzednio wyszedł jako "Zbójecki gościniec" i był wersją okrojoną przez wydawnictwo, ze szkodą dla historii. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Fantasy 17.10.21, 16:05 magdallenac napisała: > Mówisz, że Brzezińską warto? Warto! Zwłaszcza cykl o wiedźmie cud, miód i orzeszki Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Fantasy 14.10.21, 22:49 Achaja. Wiem, że ludzie trochę kręcą nosem, ale kiedy pierwszy raz czytałam, szczególnie pierwszy i drugi tom, dosłownie nie mogłam się oderwać. Książka była ostatnią rzeczą, jaką miałam w rękach przed snem i pierwszą, jaką miałam w rękach po przebudzeniu. Miałam wtedy ze 20 lat i pewnie wątek Achai jest zbyt przewidywalny dla bardziej doświadczonego czytelnika, ale wątek Zanna i Siriusa był dla mnie na równi wciągający! Druga moja propozycja to Silmarillion. To jest monumentalne i pure fantasy, esencja esencji. Można ominąć początek (opis powstania świata), który jest dość nużący i przejść do "legend". Warto szczególnie gdy ma się Władcę jeszcze dobrze w pamięci. Narrenturm - bardzo przyjemne czytadło historyczne z elementami magii. Co do polecanego tu Pana Lodowego Ogrodu, to książka strawna, ale jednak nie porywająca. Mam w pamięci już tylko wspomnienie męczącego i wlokącego się wątku jakiegoś krzaka na zboczu góry obserwowanego przez kogoś skamieniałego(?) przez wiele rozdziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fantasy 14.10.21, 23:03 Pomnik cesarzowej Achai i Viriona czytałaś? Moim zdaniem dużo lepsze od Achai. Ziemiański jest moim zdaniem mocno niedocenianym pisarzem fantasy. Ciągnie się za nim niesława fapai, choć od czasu tej trylogii bardzo poprawił styl. W przeciwieństwie do większości polskich pisarzy fantastyki nie jest prawackim szurem, więc jego książki są pozbawione niestrawnych ideologicznych wstawek. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Fantasy 15.10.21, 07:50 Wat? Achaja jeszcze jakoś tam się kupy trzymała jako fantasy cyckiem poganiane, ale Pomnik to już odjechał innym pociągiem. Jest tam tyle bzdur, że kompletnie pada tak potrzebne w fantasy zawieszenie niewiary i tego się po prostu nie daje czytać - poległem gdzieś przy trzecim tomie, a bardzo się starałem. Autor jest święcie przekonany o własnej jedwabistości i kompletnie zawalił spójność uniwersum. O Virionie nie będę się wypowiadał, bo nie czytałem, ale ciężko mi uwierzyć, że jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 15.10.21, 07:58 Mój mąż czytał Viriona i chyba nie był zachwycony. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fantasy 15.10.21, 08:00 A ja poległam na polecanych tu przez ciebie Opowieściach z Meekhańskiego pogranicza. Nie zdzierżyłam pierwszego tomu, strasznie mnie wynudził. Każdy ma inny gust I ma prawo mu się podobać co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 15.10.21, 08:05 Ja poległam na Malazanskiej, a akurat obracałam się w kręgu totalnych fanów... Ostatnio znów obiecałam, że dam serii kolejną szansę., bo ponoć po którymś tam tomie wszytsko nabiera sensu. Podobały mi się Kroniki Czarnej Kompanii, gdzie jest się od razu bez zbędnych tłumaczeń wrzuconym w universum. Drugi tom męczący, ale trzeci to wielkie woooow. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 10:41 Z Malazańską jest tak, że trzeba przebrnąć przez pierwszy tom, a potem od razu przeczytać go jeszcze raz od początku i to jest nowa jakość życia, nagle ma sens i rozumiesz co i jak. Dalej już jest znacznie łatwiej, acz ogólnie nie jest to lektura do czytania bez wysilania mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fantasy 15.10.21, 10:49 > acz ogólnie nie jest to lektura do czytania bez wysilania mózgu. Pojmuję, że książka jest wybitna, ale ja za głupia by pojąć jej geniusz. Na tej zasadzie można powiedzieć, że nie ma nudnych książek, są tylko za głupi czytelnicy, którzy nie potrafią ich docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Fantasy 15.10.21, 11:05 To nie jest książka dla geniuszy, ale bardziej dla niegłupich fanów gatunku. Jeśli ktoś się spodziewa prościutkiej narracji na poziomie HP albo Tolkien, to się zawiedzie. I rzeczywiście, jak się przejdzie przez początek, potem wciąga totalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 11:36 Przeczytaj jeszcze raz poprzednie zdanie mojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 15.10.21, 08:02 >. Mam w pamięci już tylko wspomnienie >męczącego i wlokącego się wątku jakiegoś >krzaka na zboczu góry obserwowanego przez >kogoś skamieniałego(?) przez wiele >rozdziałów. No, tak dokładnie to przez jeden rozdział. Drzewem był główny bohater bodajże na pozacztku drugiego tomu i po tym pierwszym rozdziale został odmieniony. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 16.10.21, 20:55 Eeee, ups, spojler alert, absolutnie nie czytaj tego powyżej! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 16.10.21, 21:10 memphis90 napisała: > Eeee, ups, spojler alert, absolutnie nie czytaj tego powyżej! > Za późno😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Fantasy 14.10.21, 23:26 Dołączę do zachwytów nad " Panem lodowego ogrodu" lubię też jego żonę Maje Lidię, ale to już inny kaliber- lekkie czytadla, Mroczną wieże Kinga pewnie czytałaś? Jest nierówna i czasem komicznie absurdalna, ale mocno wciągająca. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Fantasy 14.10.21, 23:59 Bardzo dużo mi się powtarza z tym co już jest wymienione, ale nie widzę Milesa Camerona - cykl Syn zdracy (to są takie dość grube tomiszcza, ale jak już się człowiek wciągnie to idzie szybko ) O Sandersonie była mowa o Archiwum burzowego światła, ale pozostałe cykle też są warte tego, żeby po nie sięgnąć - łącznie z komiksami. Bardugo, ostatnio była ekranizacja pierwszego tomu cyklu Griszów pomieszanych z Szóstką wron - oba cykle są fajne, i cd w duologii o Nikołaju. Natomiast jakby kogoś skusiła książka Bardugo o Wonder Woman, to NIE polecam. No i jest jeszcze Butcher z cyjkem o Dresdenie - trzy pierwsze tomy są, hmmm, jakby tu - widać, że dopiero zaczynał pisać i literacko jest to jakby niedorobione. Potem jest lepiej, ale nadal nie są to arcydzieła - za to wciągające Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 10:48 Dresden jest świetnym czytadłem, ale to jednak urban fantasy, a nie "klasyczne, monumentalne" Jeżeli magdallenac jest zainteresowana podgatunkiem, to są i inne dobre: - Rivers of London, Ben Aaronovitch - Alex Verus, Benedict Jacka i sporo innych, te akurat dzieją się w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
manahmanah77 Re: Fantasy 15.10.21, 11:17 Słyszę o Rivers of London już któryś rok z rzędu, ale jeszcze się za nie nie zabrałem. Może podczas ferii? No, ale to, podobnie jak Dresden (którego czytam i płaczę przez ostatnie tomy, ale jednak czytam) zupełnie nie klimaty o które pytała wątkodajka. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 11:38 Daj szansę, Verusowi też. > zupełnie nie klimaty o które pytała wątkodajka. Dlatego też nie umieściłam na mojej liście, tylko dopiero tu w odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Fantasy 15.10.21, 07:37 Spróbuj może serię "Cienie Pojętnych" Adriana Czajkowskiego. To brytyjski autor polskiego pochodzenia (choć dla ułatwienia anglojęzycznym posługuje się w wydaniach rosyjskobrzmiącym Tchaikovsky). Jest magia (choć w odwrocie), geopolityka, intrygi, płaszcz, szpada i cała reszta. Nie wypowiem się co do jakości tłumaczenia na polski, bo słucham w oryginale. A jak już przestaniesz bać się statków kosmicznych, to przeczytaj jego "Dzieci Czasu" i "Dzieci Ruiny" - jedno z najlepszych SF ostatniej dekady. Z polskich wspomniane już wcześniej "Opowieści z Meekhańskiego pogranicza". Najlepsze polskie fantasy od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 15.10.21, 07:56 Malowany człowiek - chyba z 8 tomów wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Fantasy 15.10.21, 07:58 Może za szybko czytałam, ale niekt nie wymienił Andrzeja Pilipiuka? I King: seria Mroczna Wieża. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 10:45 Ale co ci magdallenac zrobiła, że jej każesz Pilipiuka czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fantasy 15.10.21, 10:54 > Może za szybko czytałam, ale niekt nie wymienił Andrzeja Pilipiuka? Bo to dziaders? Razem z Komudą i Piekarą tworzą trio najbardziej przecenianych polskich pisarzy fantasy. Nasze wnuki będą się zastanawiać jak to możliwe, że nie było nam wstyd czytać takich gniotów. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 15.10.21, 11:02 Umiesz lepiej? Piekara jest nierówny, ale ma bardzo dobre kawałki i one raczej przeważają nad gniotami. Pilipiuk był pionierem pewnego gatunku. Pomysły mu się wyczerpały, a popyt swojego czasu był wielki, to i kilka gniotów potworzył. Za Komudą nie przepadam, więc nie czytam, więc się nie wypowiem Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Fantasy 15.10.21, 12:46 W której książce Pilipiuka jest monumentalne, klasyczne, porywające fantasy? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 15.10.21, 14:16 Nie ma. Dlatego nie polecałam wątkodajce. Jechanie po nim i nazywanie jego książek gniotami uważam jednak za lekką przesadę. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 14:21 Niestety to z z drobnymi wyjątkami SĄ gnioty, zresztą Pilipiuk sam się z upodobaniem określa jako Naczelny Grafoman RP. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fantasy 16.10.21, 14:52 Może należysz do tych osób, które wierzą, że Piekara napisał książki krytykujące kościół jako instytucję i postacie wcale nie prezentują jego poglądów, które przypadkowo są zbieżne z tym co pisze jako osoba prywatna w mediach społecznościowych? Jestem bardzo ciekawa, które to są "dobre kawałki" Piekary: te mizogoniczne czy te homofobiczne? Odnośnie Pilipiuka gorąco polecam dyskusję z innego wątku i cytat z jego książki, który wkleiłam: forum.gazeta.pl/forum/w,567,172257147,172257147,Z_pamietnika_alzheimera_Pilipiuk_.html?p=172258743 Chyba wystarczający dowód, że to grafoman? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 16.10.21, 22:37 Należę do osób, które rzadko przypisują poglądy do prozy i stara się oddzielać (wbrew najlepszym staraniom polonistek) życie od fikcji. Czasami, zwłaszcza w wykonaniu polskich autorów, jest to ciężkie. Lubię koncepty i postacie. Czytanie o chłostanych dziewicach nie oznacza, że w realiach chcę być chłostaną dziewicą albo, że popieram chłostę dziewic. Kościelny świat Piekary bardzo mi się kojarzył z jedną grą RPG w którą grywałam w młodości. Poza tym był relatywnie oryginalny. Lubię też jego opowiadania, bo są dobrze napisane i w klimatach moich ulubionych zachodnich autorów. Mogą być światopoglądowo nieidealne, ale nie wszystkie są grafomańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
manahmanah77 Re: Fantasy 16.10.21, 23:55 No tak, cykl inkwizytorski ma mocno warhammerowy klimat (swoją drogą, w całej masie chłamu jaką są książki ze świata Warhammera, parę pozycji wartych przeczytania też by się znalazło). Mocną stroną Piekary jest zamiłowanie do czerpanie pełną garścią z realiów historycznych, niestety słabą stroną jest jednostronne spojrzenie na świat zabarwione współczesną polityką. Tak jak mi to nie odpowiadało np. w sequelu do Penny Dreadful, tak też sprawiło, że po trzecim bodajże tomie cykl inkwizytorski stał się dla mnie niestrawny. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Fantasy 16.10.21, 23:06 Nie wiem, czy Komudę można nazwać autorem fantasy - niemniej jednak wszystkich trzech autorów czyta się dobrze. A Pilipiuk to nie tylko Wędrowycz; w przeciwieństwie do Piekary, który "żyje" cyklem inkwizytorskim, Pilipiuk ma sporo mniej lub bardziej fajnych opowiadań (tak, wiem, Piekara też ale jakoś głównie Inkwizytor jest na topie). A co do przeceniania - Pilipiuk dostał Zajdla właśnie za Kuzynki. Formułą Wędrowycza faktycznie się wyczerpuje natomiast inne jego pozycje nie są złe. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 13:38 Pilipiuka coś czytałam dawno, dawno temu o jakichś kuzynkach...Dobrze kojarzę? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 15.10.21, 14:20 Chyba generalnie jest znany z kilku serii. "Kuzynki" jest jedną z nich. Generalnie o alchemii osadzone w świecie współczesnym. Nic co pasuje do Twoich potrzeb Sprawdź to za to: en.wikipedia.org/wiki/The_Saga_of_Recluce Magia jest w tym świecie spleciona z równowagą ładu i chaosu. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Fantasy 15.10.21, 15:47 No, już myślałam, że ematki mnie będą wieszać za polecenie Pilipiuka. A tu się przydałam trochę Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Fantasy 15.10.21, 16:04 Akurat Kuzynki są bardzo fajnym cyklem, takim przeplatającym współczesność z historią; trzy pierwsze bardzo fajne; czwarta trochę "odrealniona" ale całość i tak czyta się - może nie lepiej, ale inaczej niż cykl poświęcony Wędrowyczowi czy inne pozycje Pilipiuka. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Fantasy 16.10.21, 15:39 Kuzynki, nawet jak na standardy fantasy, to jest niezły odlot autora. Z tego co pamiętam jedna z bohaterek to jakaś genialna informatyczka, która pracuje dla rządu, a pensję przelewa na konto w jakiejś bananowej republice, żeby nie płacić podatków. I tym podobne smaczki. Przeczytałam 3 czy 4 tomy i pod koniec było mi autentycznie wstyd, że coś takiego czytam (przy słynnej scenie z panem z sanepidu). To są książki, które się czyta z myślą, że autor to biedaczek, który na cito potrzebuje terapii by przepracować problemy z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Fantasy 15.10.21, 08:03 Pratchetta już na pewno dziewczyny polecały. jeśli niekoniecznie dla dzieci szukasz to ja zawsze polecam Annę Brzezińską i Opowieści z Wilżyńskiej Doliny, co prawda są tylko dwa tomy, ale znakomite. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 13:39 Ok, biorę tę Wilżyńską Dolinę, chociaż trochę się obawiam, że będzie w stylu Pratchetta, który kompletnie mi nie podszedł, mimo kilku podejść. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 15.10.21, 14:15 Nie. Nikt nie tworzy tak jak Pratchett. Wilżyńska Dolina jest miejscami humorystyczna, ale to zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 14:22 Czyli próbować kolejny raz z Pratchettem? Ostatnią próbę podjęłam jakieś 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 14:35 Spróbować, tylko nie od pierwszego tomu. Zacznij np. od Czarownic albo Straży Miejskiej, albo Śmierci - tu masz pogrupowane: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku#Podcykle Akurat Pratchetta warto po polsku, bo tłumaczenie jest bdb. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 15.10.21, 18:39 Spróbować zawsze warto, ale ja jestem nieobiektywna. Pratchett i Gaiman, to moi dwaj ukochani autorzy nie tylko fantasy, ale w ogóle. Tairo ma rację, że ludzie preferują jego cykl o straży lub wiedźmach. Pierwszą książką, którą ja przeczytałam był Mort, a drugą Piramidy Pomniejsze bóstwa też bardzo lubię. Są oderwane od reszty, ale w uniwersum więc nie ma przymusu wciągania się w resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 18:54 Dobra wrzucam Mort, robię ostatnie podejście! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 15.10.21, 20:19 Eee, poczekaj na święta i wrzuć na ruszt Wiedzmikołaja! Jak dla mnie Wiedzmikołaj najlepszy i w ogole części z Kosiarzem, a długo nie lubiłam Prachetta. Ale Wiedzmikołaj wymiata! Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 15.10.21, 21:05 Tak tylko uprzedzam na ewentualną zachętę jeszcze, że Piramidy stworzyły koncept najlepszego gatunkowo dwugarbnego matematyka na dysku o imieniu Ty Draniu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Fantasy 16.10.21, 13:56 magdallenac napisała: > Czyli próbować kolejny raz z Pratchettem? Ostatnią próbę podjęłam jakieś 20 lat > temu. Zdecydowanie TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Fantasy 16.10.21, 14:39 aqua48 napisała: > magdallenac napisała: > > > Czyli próbować kolejny raz z Pratchettem? Ostatnią próbę podjęłam jakieś > 20 lat > > temu. > > Zdecydowanie TAK! Też polecam, on się ładnie czyta po latach. Tylko ja niektórych tomów nie znoszę: Ruchome obrazki, Ciekawe czasy, Ostatni kontynent, Blask fantastyczny. Za to cykl o Straży i cykl o Wiedźmach - doskonałe I oczywiście Tiffany, poza ostatnim tomem, który jest przesmutny Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Fantasy 16.10.21, 21:54 Jako że "jestę biologię" kocham Ostatni kontynent, ale jest tam tyle odnośników do kultury australijskiej, że za każdym czytaniem muszę googlać i podejrzewam, że nigdy nie zrozumiem tej książki w całości. To samo się odnosi od ciekawych czasów. Tu z kolei z Chinami. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Fantasy 15.10.21, 14:27 Weź jeszcze "Wody głębokie jak niebo" - to zbiór opowiadań zupełnie nie humorystycznych, tylko wręcz poetyckich. Jeżeli ci podejdzie, to powinnaś też polubić Guya Gavriela Kaya (poza Fionawarskim Gobelinem), acz tu polecam czytać w oryginale, tłumaczenia, które kiedyś czytałam nie są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Fantasy 15.10.21, 09:11 Belgariada. Kiedyś miałam świra na punkcie tego cyklu - składa się z 5 tomów. Było to lata temu, ale do teraz mam ogromny sentyment do tych książek. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Fantasy 15.10.21, 11:08 Belgariada to tylko część całego uniwersum. Dochodzi Malloreon jako spinoff plus parę prequeli. Fajna młodzieżowa fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Fantasy 15.10.21, 11:09 Malloreon nie jest spinoffem Natomiast co sobie cenię u Eddingsa to fakt, że zarówno Malloreon jak i Tamuli są napisane w taki sposób, że jest to w zasadzie trwałe zamknięcie obu cykli i nie bardzo można coś wcisnąć "po nich". Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Fantasy 15.10.21, 15:05 Malloreon też przeczytałam wtedy. Resztę już chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 15.10.21, 13:40 Już wczoraj kupiona cała, czeka w kolejce na czytanie Odpowiedz Link Zgłoś
veritas Re: Fantasy 15.10.21, 20:03 Coś monumentalnego, porywającego, klasycznego: Trylogia Joe Abercrombie "Pierwsze prawo". Brandon Sanderson "Archiwum Burzowego Światła" Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Fantasy 15.10.21, 20:27 Mnie tak pochłonęły Hunger games, filmy wyszły jakieś 7 lat temu. Jak nie oglądałaś, to polecam książki. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Fantasy 16.10.21, 22:28 Ale "Igrzyska śmierci" to nie jest fantasy, tylko SF, i to takie nienajlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
nagako Re: Fantasy 16.10.21, 20:38 Opowieści z meekhańskiego pogranicza zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 16.10.21, 21:02 A tak przy okazji - czy ktoś chciałby powymieniać ze mną opinie nt Kronik Czarnej Kompanii? 3 soczyste tomy, z czego 1 i 3 super. Mimo rzekomej popularności nie spotkałam w realu człowieka, który chciałby ze mną wymienić wrażenia z lektury... Odpowiedz Link Zgłoś
nagako Re: Fantasy 16.10.21, 21:27 Czarna Kompania jest świetna. Ostatnio czytałam drugi raz ale jednak na czwartym tomie wymiękłam. Drugi to ten z Jałowcem? Mi podobały się wszystkie z wyjątkiem czwartego. Za szybko czytam jak mnie wciągnie i czasem tracę orientację. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 16.10.21, 23:07 Ja mam jakies dzieła zebrane- pierwszy to Konowal i jego story. W drugim zmienia się narrator, co mnie wkurza. W trzecim wszyscy docierają do Krathovaru i włażą w portale. Odpowiedz Link Zgłoś
nagako Re: Fantasy 17.10.21, 07:48 To jakieś inne wydanie niż moje. Te części gdzie narratorem jest Pani o kawałek tego gdzie narratorem jest Ospała są spoko. Ale ta końcówka gdzie przechodzą przez ten portal i wędrują przez równinę, docierają do innych światów mi się nie podobała. Cała reszta super. Uwielbiam takie opowieści o grupach "żołnierzy". Pelecam Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Myślę że jeśli lubisz Czarną Kompanię to to też Ci się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 17.10.21, 08:56 Nie pamiętam teraz Ospalej, ale to chyba była ta 2 zabrana księga, na pewno Pani i jakis gość odKonkwala - ogólnie zebrane wszystkie historie związku, dziecka, porwania dziecka itd. Ale czytałam to, jak moje dziecko było w szpitalu, doskokiem po pół strony albo w nocy, jak nie mogłam spać na tej cholernej podłodze, więc moze dlatego. Natomiast epizody z portalami to było dla mnie cudo Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Fantasy 17.10.21, 08:58 Ja czytałem tłumaczenie, gdzie "Sleepy" to była "Śpioszka" a nie "Ospała" Ciekaw jestem co tam jeszcze kolejny tłumacz "poprawił"... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Fantasy 16.10.21, 23:08 Czarna Kompania ma tomów w sumie dziewięć jak kojarzę, natomiast niestety w zasadzie kończy się po tomie trzecim. 4 jeszcze czyta się siłą rozpędu natomiast Kroniki Południa momentami widać, że są ciągnięte na siłe a już to, co się dzieje w "Żołnierze Żyją" należałoby autora zakuć w dyby i podstawić worek z pomidorami do rzucania. Odpowiedz Link Zgłoś
nagako Re: Fantasy 17.10.21, 07:50 No tak ja mam takie wydanie gdzie tomy są zebrane. I pisząc tomy (błędnie) miałam na myśli kolejne Księgi Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fantasy 17.10.21, 09:00 A teraz widzę, że w 2019 wyszło coś nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Fantasy 16.10.21, 22:33 Dzięki Wam mam jakieś 25 nowych książek, mój kundelek waży jakieś 13 kg, ponieważ każda książka to dobrych kilkaset stron. Od jutra zaczynam maraton fantasy- pierwsza w kolejce czeka Robin Hobb. Dzięki ematko, jak zwykle jesteś niezawodna! Odpowiedz Link Zgłoś