Dodaj do ulubionych

Liście selera?

24.10.21, 10:18
Wykorzystujecie? Jak?
Obserwuj wątek
    • damartyn Re: Liście selera? 24.10.21, 10:21
      Dodaje do rosołu. Fantastyczny smak.
    • daniela34 Re: Liście selera? 24.10.21, 10:21
      Korzeniowego? Daję do rosołu I wywarów. Suszę i pokruszone stosuję jak przyprawę.
      • panna_lila Re: Liście selera? 24.10.21, 10:28
        No ja też tylko do rosołu, ale mam jakąś nadwyżkę i szukam sposobu ich zagospodarowania a wyczytałam że zdrowsze niż korzeń tylko podczas gotowania to całe zdrowie idzie precz😕
        • daniela34 Re: Liście selera? 24.10.21, 10:34
          Możesz dawać do wszelki wywarów nie tylko do rosolu- do mięs duszonych, gulaszow itd. Natomiast jeśli chodzi o problem obróbki cieplnej to suszone kruszone można stosować i na zimno. Surowe pewnie też można pociąć, ale ja nie lubię- zbyt dominujący smak wg mnie.
        • solejrolia Re: Liście selera? 24.10.21, 10:41
          Każdy jeden liść, każdą jedną nadwyżkę mrożę.
          (podłużne pudełko, i w nim układam liście wraz z łodygami, i do zamrażarki)
          Potem zimą wyjmuję ze 2 liście, ale nie więcej, bo rzeczywiście może dominować, i wrzucam do gara z zupą- daje to aromat i smak jak zup w środku sezonu, mniam.
        • hanusinamama Re: Liście selera? 25.10.21, 11:55
          U mnie sie nie gotują tyle co wywar. Te liscie plus pietruszka (natka) i lubczyk idzie na sam koniec.
    • bezsenna_pani Re: Liście selera? 24.10.21, 11:31
      Może pesto 🤔?
      Osobiście nie robiłam, ale skoro z liści rzodkiewki i marchewki się da, to dlaczego nie z selera 🙂?
      • kk345 Re: Liście selera? 24.10.21, 11:50
        Zbyt dominujący smak, będzie niejadalne.
        • bezsenna_pani Re: Liście selera? 24.10.21, 15:08
          Myślę, że zależy od dodatków, proporcji i gustu...
          grainkitchen.pl/?p=2933
    • primula.alpicola Re: Liście selera? 24.10.21, 11:41
      Dodaję do wywarów.
    • eliszka25 Re: Liście selera? 24.10.21, 11:43
      Dodaję do zup, sosów, wywarów mięsnych. Do wszystkiego, do czego pasują mi takie warzywa. Jak mam dużo liści, to siekam i mrożę. Na surowo posiekane liście selera dodaję do surówek, ale nie do każdej pasuje i trzeba uważać z ilością, żeby nie smakowały za bardzo selerowo.

Na zrobienie pesto nie wpadłam, ale skoro z pietruszki można, to w sumie dlaczego nie z selera? Muszę wypróbować.
    • nutella_fan Re: Liście selera? 24.10.21, 11:44
      Do wywaru na zupę wrzucam.
    • tt-tka Re: Liście selera? 24.10.21, 11:53
      Do salatek, na kanapki, na ziemniaczki, w ogole do wszystkiego, do czego zwykle daje sie natke pietruszki. Wole nac bulwiastego selera, ale liscie z lisciastego tez daje.
      jak mam bardzo duzo, to wyciskam sok, ale zwykle az tak duzo nie mam sad
    • mid.week Re: Liście selera? 24.10.21, 15:23
      Daję do zupy, używam jako natki do surówek, wrzucam do wyciskarki
    • pruszynkaaa Re: Liście selera? 25.10.21, 00:01
      Nie wiem czy liście, ale łodygi bardzo fajnie pasują do pasty jajecznej albo z tuńczyka - drobno pokrojone nadają takiej świeżości trochę.
    • snajper55 Re: Liście selera? 25.10.21, 00:14
      panna_lila napisała:

> Wykorzystujecie? Jak?

Do przecierów pomidorowych. Pomidory gotowane z liściem selera mają dużo lepszy smak.

S.
    • swinka-morska Re: Liście selera? 25.10.21, 11:57
      Dodaję do krupniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka