panna_lila 24.10.21, 10:18 Wykorzystujecie? Jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damartyn Re: Liście selera? 24.10.21, 10:21 Dodaje do rosołu. Fantastyczny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Liście selera? 24.10.21, 10:21 Korzeniowego? Daję do rosołu I wywarów. Suszę i pokruszone stosuję jak przyprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Liście selera? 24.10.21, 10:28 No ja też tylko do rosołu, ale mam jakąś nadwyżkę i szukam sposobu ich zagospodarowania a wyczytałam że zdrowsze niż korzeń tylko podczas gotowania to całe zdrowie idzie precz😕 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Liście selera? 24.10.21, 10:34 Możesz dawać do wszelki wywarów nie tylko do rosolu- do mięs duszonych, gulaszow itd. Natomiast jeśli chodzi o problem obróbki cieplnej to suszone kruszone można stosować i na zimno. Surowe pewnie też można pociąć, ale ja nie lubię- zbyt dominujący smak wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Liście selera? 24.10.21, 10:41 Każdy jeden liść, każdą jedną nadwyżkę mrożę. (podłużne pudełko, i w nim układam liście wraz z łodygami, i do zamrażarki) Potem zimą wyjmuję ze 2 liście, ale nie więcej, bo rzeczywiście może dominować, i wrzucam do gara z zupą- daje to aromat i smak jak zup w środku sezonu, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Liście selera? 25.10.21, 11:55 U mnie sie nie gotują tyle co wywar. Te liscie plus pietruszka (natka) i lubczyk idzie na sam koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Liście selera? 24.10.21, 11:31 Może pesto 🤔? Osobiście nie robiłam, ale skoro z liści rzodkiewki i marchewki się da, to dlaczego nie z selera 🙂? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Liście selera? 24.10.21, 11:50 Zbyt dominujący smak, będzie niejadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsenna_pani Re: Liście selera? 24.10.21, 15:08 Myślę, że zależy od dodatków, proporcji i gustu... grainkitchen.pl/?p=2933 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Liście selera? 24.10.21, 11:43 Dodaję do zup, sosów, wywarów mięsnych. Do wszystkiego, do czego pasują mi takie warzywa. Jak mam dużo liści, to siekam i mrożę. Na surowo posiekane liście selera dodaję do surówek, ale nie do każdej pasuje i trzeba uważać z ilością, żeby nie smakowały za bardzo selerowo. Na zrobienie pesto nie wpadłam, ale skoro z pietruszki można, to w sumie dlaczego nie z selera? Muszę wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Liście selera? 24.10.21, 11:53 Do salatek, na kanapki, na ziemniaczki, w ogole do wszystkiego, do czego zwykle daje sie natke pietruszki. Wole nac bulwiastego selera, ale liscie z lisciastego tez daje. jak mam bardzo duzo, to wyciskam sok, ale zwykle az tak duzo nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Liście selera? 24.10.21, 15:23 Daję do zupy, używam jako natki do surówek, wrzucam do wyciskarki Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Liście selera? 25.10.21, 00:01 Nie wiem czy liście, ale łodygi bardzo fajnie pasują do pasty jajecznej albo z tuńczyka - drobno pokrojone nadają takiej świeżości trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Liście selera? 25.10.21, 00:14 panna_lila napisała: > Wykorzystujecie? Jak? Do przecierów pomidorowych. Pomidory gotowane z liściem selera mają dużo lepszy smak. S. Odpowiedz Link Zgłoś