Dodaj do ulubionych

domowe nuggetsy - panierka

16.11.21, 09:21
Robiłam z kwestii smaku - o ile samo mięso było bardzo ok, to dziecię zakwestionowało panierkę jako zbyt słodką - robiłam zgodnie z przepisem z płatków kukurydzianych (u mnie te najpopularniejsze czerwone nestle).

Wiem, że przepyszny jagielnik byłby zdrowszy, ale dzieciaki uwielbiają - wolę zrobić w domu niż kupować pod złotymi łukami.

Macie własne patenty?
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 09:32
      moje najbardziej lubia najzwyklejsza panierke z tartej bulki (kupuje gotowa). Poza tym czasem robie z panko, te kawalaeczki sa troche wieksze i fajnie wygladaja (tez kupuje gotowe, u nas jest tego sporo w kazdym supermarkecie na polkach z zywnoscia azjatycka/japonska, mysle ze w PL tez sa).
    • asiaiwona_1 Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 09:32
      Mam przepis na TM ale i bez niego się można obejść..
      Płatki kukurydziane 140g, mąka pszenna 30g, 1 łyżeczka curry mielonego, 1 łyżeczka soli.
      • asiaiwona_1 Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 09:33
        Płatki oczywiście rozdrobnione wink
        • fortalesa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:30
          Co to TM?
          Płatki właśnie oceniono jako zbyt słodkie, szukam zamiennika równie chrupiącego
          • cichadziewuszka Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:33
            Mąka kukurydziana?
            • fortalesa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:39
              ok, wypróbuję, dzięki.
          • asiaiwona_1 Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 11:28
            Thermomix wink

Może za dużo tych płatków było? Curry jak dla mnie fajnie tu pasuje. No i my pieczemy nuggetsy w piekarniku - zdrowiej niż smażenie w głębokim oleju
          • emien_girl Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 12:39
            Otręby pszenne smile wypróbuj, u mnie to był strzał w 10. Kotlety panierowałam w otrębach jak w bułce tartej i smażyłam.
      • a.n.i.a.78 Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 13:51
        moi bardzo lubią tą wersję nuggetsów. mówią że lepsze niż w macusmile piekę w piekarniku
      • kryzys_wieku_sredniego Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 17:31
        A mi one wybitnie nie smakują, przez to curry. A moje dziecie które kocha kurczaczki z KFC nie tknie tych z TM.
    • magata.d Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:06
      A co dałaś oprócz płatków, ze była słodka? Ja mieszam płatki z bułką tartą, dodaję tez parmezan. Płatki kukurydziane dla mnie nie są słodkie, ale możesz dodać więcej bułki niż płatków, i dodaj ostra paprykę na przykład.
      Kiedyś robiłam z przepisu, gdzie były rozgniecione krakersy.
      • fortalesa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:33
        Robiłam z tego przepisu:
        W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać. Wyjmować po kawałku mięsa z ciasta i obtaczać w zblendowanych płatkach, układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i skropić oliwą lub roztopionym masłem (za pomocą pojemnika z wąską końcówką lub posmarować pędzelkiem). Piec przez 15 minut.
        • fortalesa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:34
          Magata - krakersy to jest to. Może pomieszam trochę płatków, krakersów i trochę bułki.
          • magata.d Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 14:43
            fortalesa napisał(a):

> Magata - krakersy to jest to. Może pomieszam trochę płatków, krakersów i trochę
            > bułki.
            No, pycha, choć dawno nie robiłam z krakersami. Ja parę godzin wcześniej (lub dzień wcześniej) kawałki mięsa mieszam w misce z jogurtem i przyprawami, zostawiam. Potem wyjmuje z tego jogurtu obtaczam w panierce, układam na blaszce (na papierze do pieczenia), smaruję/spryskuję olejem i piekę w piekarniku. Pycha i nie ma tyle roboty i brudu co ze smażeniem, a i tłuszczu dużo mniej.
        • boogiecat Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 12:29
          Sprobuj zrobic tak samo, ale z platkami owsianymi lub z sezamem. U nas chodza nuggetsy w takich panierkach i nikt nie zglasza zastrzezen (a np. steki z tunczyka w samym sezamie, swietne sa).
          • fortalesa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 13:12
            ja robię pstrąga w płatkach migdałowych, też dobresmile
            • boogiecat Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 13:48
              na pewno (wogole panierki orzechowe do mnie przemawiaja)!
              akurat tak nie jadlam, ale facet mi robi pstraga w jakis inny fajny sposob, tylko zupelnie zapomnialam jaki, a on teraz mi mowi, ze to zbyt skomplikowane na tlumaczenia sms-em tongue_out

a jeszcze a propos nuggetsow- ponoc najlepsze na swiecie robi moja sasiadka (sedzia jest moje dziecko), co bardzo wjechalo na ambicje starego, a po wywiadzie stwierdzil dumnie "phi, ona smazy, to co sie dziwisz" big_grin
              • fortalesa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 14:50
                zazdraszczam starego - mój w tematach kulinarnych ma tylko ambicje zjeść do ostatniego okruszkasmile
                • boogiecat Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 15:21
                  no roznie sie uklada smile

u nas moj facet ma po prostu wiecej czasu (ale musze przyznac, ze jest w tym dobry, choc wcale nie lubi tej codziennej roboty)
                  kiedys bylo inaczej i ja wiecej gotowalam, a byl tez taki okres ze jedlismy byle co, bo nikt nie mial czasu

stary ulatwia sobie zycie jak moze, gotuje z takiego miesiecznika typu "proste, szybkie i latwe acz zdrowe i sezonowe gotowanie", ustanowil skale od 1 do 6 oceniajaca czy i z jaka czestotliwoscia bedziemy chcieli zjesc dany posilek raz jeszcze i wszystko zapisuje w generatorze posilkow tygodniowych, wg ktorego robi zakupy

czasami jemy przedziwne/obrzydliwe rzeczy, ale kto by sie skarzyl, tym bardziej ze mamy jednak prawo glosu i wiemy, ze jakby co to obrzydlistwo bedzie tylko raz bo my jestesmy dwie a on jeden wink
    • annna_maria_1985 Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:06
      Gęste ciasto naleśnikowe (mąka pszenna, jajko i mleko), przyprawione papryką i czosnkiem granulowanym. Mięso wymieszać z ciastem. Wyjąć, obtoczyć w mące pszennej i na głęboki, średnio gorący olej. Pi usmażeniu wyjąć na kratkę, tak by był dostęp powietrza z jazdej strony, wtedy panierka pozostanie chrupiaca. Jak dla mnie i moich dzieci ta wersja najbardziej przypomina panierke z KFC😉
      • fortalesa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:35
        próbujemy ograniczać smażenie - tutaj mam fajny przepis z pieczeniem w piekarniku, tylko muszę poprawić skład panierki, ale dziękismile
    • tylko.przelotem Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:36
      W sklepach ekologicznych można kupić niesłodzone płatki kukurydziane.
      Czasem nie zawierają nawet soli - trzeba ją wtedy dodać samemu.
    • alpepe Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 10:42
      kup najtańsze płatki np. kauflandowskie, nie powinny być za słodkie. Nestle powiedz nie.
    • mamtrzykotyidwa Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 11:05
      Kup płatki lubella, mają bardzie neutralny smak.
    • mama-ola Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 12:38
      Mój syn - fun nagetsów - chwali panierkę Panko.
      • donica35 Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 15:12
        Popieram - panko.
    • kurt.wallander Re: domowe nuggetsy - panierka 16.11.21, 16:42
      Jesli lubicie chrupiącego kurczaka, to polecam choćby Wioli (Pierogi z kimchi) przepis na koreańskiego smażonego kurczaka (w skrócie KFC wink Z tym, że najlepszy jest z sosem (również w przepisie). U mnie w domu znika każda ilość tego kurczaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka