15.12.21, 20:45
Czy wraz z wiekiem nabylyscie nietolerancji? Jesli tak to kiedy? Czy warto brac tabletki z enzymem gdy lubi nabial ze znacznymi ilosciami laktozy?
Obserwuj wątek
    • ruscello Re: Laktoza 15.12.21, 20:53
      Nietolerancja objawiła się przed 30-tką, zaraz po tym, gdy wykryto u mnie Hashimoto. Później zaczęłam reagować także na gluten uncertain
    • picathartes Re: Laktoza 15.12.21, 21:03
      Moje dziecko najpierw było uczulone na białko mleka krowiego, przez dwa lata nie tknęło produktu mlecznego i... alergia mu minęła, zaczęła się nietolerancja laktozy.
      Nietolerancji nie da się pozbyć, ale jej nasilenie może się zmieniać.
      Młody na początku dostawał natychmiastowego rozwolnienia po zjedzeniu jednego krakersa o "smaku" serowym, obecnie toleruje wypieki maślane bez problemu, czekoladę w małych ilościach, śladowe ilości masła też. Od jednej łyżki jogurtu też mu nic nie będzie.

Tabletki z enzymem mamy zawsze pod ręką. W każdym plecaku, portfelu, torbie, szufladzie, nawet u często odwiedzanych znajomych mamy zapasy smile Te tabletki nie szkodzą i w zasadzie nie ma ograniczeń do ich stosowania - byleby tylko budżet pozwolił.
      Na ogół staramy się po prostu nie podawać potraw z laktozą, ale jak już się ugotuje sos ze śmietaną, pizzę z mozarellą czy makaron pod beszamelem, to młody po prostu łyka tabletkę i już. To samo jeśli ma ochotę na jogurt albo lody.
      Jedyne, co specjalnie dla niego kupujemy, to mleko bezlaktozowe do płatków na śniadanie.
      • ichi51e Re: Laktoza 15.12.21, 21:13
        a jak się nazywają wasze? bo ostatnio w aptece jakoś tak dziwnie na mnie babka patrzyła i ostatecznie dała mi krople uncertain
        • picathartes Re: Laktoza 15.12.21, 21:22
          Najczęściej kupujemy Sanotact albo Mivolis (oba z niemieckiego DM). Ale mamy też różne inne, nawet nie wiem jakich firm, kupowane podczas urlopu w PL lub Włoszech (w kapsułkach z proszkiem).
        • picathartes Re: Laktoza 15.12.21, 21:24
          > bo ostatnio w aptece jakoś tak dziwnie na mnie babka patrzyła i ostatecznie dała mi krople

Pewnie dlatego, że dla dziecka big_grin Mnie kiedyś tak w Szwajcarii tabletek nie dała, tylko chciała krople wcisnąć. Podziękowałam i wyszłam.
          Tabletki kupuję w niemieckich drogeriach, a w aptekach nie mówię, że dla dziecka.
    • malenka9 Re: Laktoza 15.12.21, 21:08
      Twoj organizm wie co toleruje. Ja nie jem.
    • ichi51e Re: Laktoza 15.12.21, 21:11
      moje dziecko nabrało z wiekiem (ujawniła się jak miał 8 czy 9 lat) co ciekawe on od zawsze uwielbiał mleko. Miał niekończący się katar i alergolog kazała odstawić żeby zobaczyć czy to nie od tego. Katar został wiec po 2 tygodniach myśle nie będę męczyć i dałam szklankę mleka... no i efekt był w ciągu 10 min.
    • sandrasj Re: Laktoza 15.12.21, 21:34
      Nabyłam koło 30. Śmiałam się że zaraziłam się od męża.
      Tylko że mąż wszystkie produkty mleczne musi mieć bez laktozy, lub roślinne. A mnie u mnie póki co nietolerancja dotyczy tylko mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka