krwawy.lolo 25.12.21, 11:31 Obłuże - Marynarz Wejherowo - Świt Wrzeszcz - Bajka I tak dalej ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 11:33 Pamiętam oczywiście więcej. Ciekaw jestem, czy istnieje ktoś z Polek i Polaków na tym forum, kto potrafiłby uzupełnić wyliczankę. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 11:47 Jak zajrzę do Wikipedii to potrafię bez problemu. A z pamięci to mogę tak o Wrocku. Śródmieście - Lalka, Polonia, Pałacyk Stare Miasto - Warszawa, Śląsk Krzyki - Przodownik, Oko Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 11:59 He, Krzyki to jakby odpowiednik Wrzeszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 13:46 Przodownik to kino mojego dzieciństwa. Na ulicy Przodowników Pracy było, z mojej podstawówki jakieś 500 m, chodziliśmy tam ze szkołą. Potem wahadło się wahnęło, kino i ulica zmieniły nazwę: mieliśmy kino Lwów przy ul. Hallera. A teraz już i Lwowa nie ma, została po nim nazwa jednej z sal w Dolnośląskim Centrum Filmowym. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 15:41 Ja z tatą też zawsze chodziłam albo do Przodownika albo do Oka. Biedak musiał chyba z 4 razy wycierpieć Szaleństwa panny Ewy oraz Wielka Podróż Bolka i Lolka. Z Oka pamiętam radzieckie poranki i jest to traumatyczne wspomnienie. A czasy licealne to głównie Klub Dziennikarza. Nawet pamiętam niektóre seanse, Fortepian, różne Greenawaye. Teraz mam chyba ekran do projektora wielkości tamtego ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 17:22 Poranki w "Oku" to moje dzieciństwo! Nie wiem, jak można mieć po tym traumę. Odpowiedz Link Zgłoś
never.surrender7 Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 16:41 Jeszcze: Kino Oskar na pl. Muzealnym Studio na Popowicach Dworcowe Na studiach wynajmowałam mieszkanie na Popowicach i nie zliczę, ile razy byłam w "Studiu"... Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 12:39 Nie wiem o co chodzi, a chętnie bym się dowiedziała, bo mnie to zaciekawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula11 Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 12:41 bylam.stara.mostowiakowa napisała: > Nie wiem o co chodzi, a chętnie bym się dowiedziała, bo mnie to zaciekawiło. Nazwy kin w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 12:48 Tak, aczkolwiek należałoby wspomnieć, że to wątek nieco nostalgiczny. Dziecięciem będąc przeglądałem lokalne gazety, w których stałą pozycją był m.in. program kin. No i znałem tę listę na pamięć. Mogłem ją recytować, jak litwęojczyznęmoją. I jakby co, nie jest to tęsknota za peerelem. Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 16:30 Miałam tak samo! Do dziś pamiętam tylko kino Farys w Bieczu, plus kina z mojego miasta.... Odpowiedz Link Zgłoś
strumien_swiadomosci Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 22:00 Byłam ostatnio na wycieczce w Bieczu, kino Farys dalej istnieje Do wyliczanki dodam Gdynię i Goplanę Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 12:55 Wrzeszcz - Znicz Oliwa - Delfin Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 13:03 chicarica napisała: > Wrzeszcz - Znicz > Oliwa - Delfin Orłowo - Neptun Obłuże -Marynarz Gdańsk -Leningrad, Kameralne Sopot - Bałtyk, Polonia ... Był taki, średniego lotu, dowcip o nieżywym milicjancie wyłowionym z wody. W zębach miał kartkę z napisem "skocz po bilety do Bałtyku". Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 16:12 > Gdańsk -Leningrad Później Neptun Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 13:33 Znicz to był w moim rodzinnym miasteczku Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 15:26 Nie, to było jedyne kino w mieście (jeszcze w MDK czasem coś wyświetlali, ale kino to nie było). Odpowiedz Link Zgłoś
krambambuli Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 15:20 Orunia - Kosmos! Orunia to była jedyna dzielnica, gdzie mama mi nie pozwalała jeździć (że niebezpiecznie i zakapiory chodzo). I oczywiście, zawsze jak miałam jakiś upatrzony film, to grali tylko na Oruni. Tak to pamiętam znaczy. A w Gdyni też była Bajka, i conajmniej raz zdarzyło mi się pojechać nie do tego kina. Odpowiedz Link Zgłoś
krambambuli Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 15:21 A z Delfina żeśmy się zawsze nabijali, że jak tramwaj przejeżdża, to się ekran trzęsie... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 16:32 W Delfinie puszczali właśnie "Trzęzienie Ziemi". Z efektami. Zanim pojawiło się dolby sarround, czy inne ficzery. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 16:14 A do Nowego Portu albo na Stogi pozwalali? Odpowiedz Link Zgłoś
krambambuli Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 17:11 ej no faktycznie, Nowy Port też był podejrzany! Ale nie mogę sobie przypomnieć, czy tam było kino - coś mi świta, ale mgliście. Było? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 17:23 Teraz jest, kiedyś nie wiem, akurat dla mnie wstęp do Nowego Portu był zakazany 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 15:58 Gdańsk Drukarz, Dom Harcerza Watra, Piast Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 17:21 krwawy.lolo napisał: > Okęcie to wino było. Też np Linda, Jowita Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 16:43 Bidkupiec - Milenium. Już go dawno nie ma... 🥺 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 16:44 Gorzów- Kopernik, Słońce, Muza, Kolejarz Odpowiedz Link Zgłoś
iziula11 Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 19:32 Białystok - Ton, Pokój, Syrena, Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka195 Re: Mały Kack - Jagienka 25.12.21, 20:33 Gdynia-Warszawa, Atlantik. Grabówek-Fala Odpowiedz Link Zgłoś