Dodaj do ulubionych

ach te lata '60😊 - o modzie będzie

06.01.22, 10:23
Oglądam serial Mad Men i nieustająco jestem pod wrażeniem mody z tego okresu.. piękne i kobiece sukienki, sweterki i panowie w eleganckich koszulach i garniturach. I te piękne lampy w pomieszczeniach 😊

Któraś też lubi ten styl?

Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 10:32
      Ja lubię bardzo, lata 50 też.
    • 35wcieniu Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 10:33
      Pooglądać spoko. Chodzić w tym bym nie chciała.
    • daniela34 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 10:38
      Obejrzyj sobie zdjęcia z serialu "A very British skandal,." Lata 50-te i 60-te. Piękne ubrania.
      • aqua48 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 10:53
        I serial "Wspaniała pani Maisel", jakie cudne stroje! Lata 60 pamiętam z dzieciństwa, te kostiumiki i cudne rozkloszowane sukienusie w których paradowały moja Mama i ciotki na niewysokich szpileczkach z wąskimi noskami.. Płaszczyki i obowiązkowe do tego kapelutki w które byłam ubierana jako dziecko.
    • podaje_haslo_okon Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 10:43
      Nie tongue_out W moim rankingu królują lata 20te. Zwłaszcza te nakrycia głowy, uwielbiam! Tylko długość sukienek nie dla mnie.

Daj zdjęcia tych strojów z lat 60tych
      • mdro Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:00
        Najmniej korzystny fason dla kobiecych sylwetek w dziejach mody (no, jeszcze początek XIX w. i suknie odcinane pod biustem się łapią). Sprawdzał się tylko dla szczupłych kobiet bez biustu, te z biustem musiały nosić spłaszczające go gorsety, żeby jakoś wyglądać.
        • daniela34 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:10
          O właśnie. Może te sukienki i byly ładne same w sobie, ale cholernie niekorzystne dla większości kobiet. Ja już nawet wolę te z talią empire.
          • tt-tka Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:21
            O, a mnie lata 60-te kojarza sie z mini i portkami-rybaczkami ! Cos pokrecilam ?
            • daniela34 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:27
              Nie, nie pokręciłaś. Mini to lata 60-te i Twiggy. Ale lata 60-te to nie tylko mini 😀
        • snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:35
          No cóż, w latach 20 tych większość kobiet była szczupła, czy nawet chuda, większość żyła w innych warunkach ekonomicznych i inaczej się wtedy jadło, więc ten fason dla większości nie był trudny do noszenia. Kobiety miały wtedy też faktycznie mniejsze biusty, te zaczęły się powiększać dopiero u generacji powojennych, wpływały na to lepsze warunki życia w dzieciństwie i okresie dojrzewania, jak pokazały statystyczne wymiary w latach 80tych. Te pokazały zresztą też, że współczesnym dziewczynom nie tylko urosły biusty, ale znikła też trochę talia, w porównaniu do pokolenia babć.
          Nie było też dzisiejszych biustonoszy, z naszego punktu widzenia biust był i tak rozsmarowany na klatce i niespecjalnie uniesiony, naturalny biust rzadko sterczy pod brodą, a podkreślanie go nie było priorytetem. A sylwetka chłopczycy z krótkimi włosami była symbolem emancypacji i nowoczesności.
          I owszem, kobiety z innymi warunkami fizycznymi spłaszczały sobie biust bandażowaniem, albo specjalnym gorsetem, ale takie rzeczy to przecież w każdej epoce. Raz dotyczy to biustu, raz talii, raz brzucha, raz czegoś innego, co ma być bardziej płaskie, węższe, czy chudsze.
          Mnie się ten styl podoba, da się spokojnie nosić nawet z ciut większym biustem Jak założę sportową braletkę, która jest praktycznie tylko przypłaszczającą szmatką powstrzymującą bimbanie, to biust wizualne od razu wygląda na mniejszy.
          • aqua48 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:48
            Przede wszystkim modne sukienki bez talii nosiły wówczas tylko bogate i młode wyemancypowane kobiety z odpowiednią sylwetką,. I nie było ich wcale tak wiele, ale to głównie one robiły sobie zdjęcia. Te biedniejsze, starsze, czy z biustem, lub bardziej masywne kobiety po prostu ubierały się bardziej konserwatywnie.
            • 35wcieniu Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:55
              Otóż to. Albo taka np. wieś, zarówno polska jak i amerykańska wyglądała i nosiła się zupeeeeełnie inaczej. A za chwilę nadszedł kryzys i już na przełomie lat 20 i 30 można było wyglądać np. tak: (foto z USA)
              https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/TRVk9kpTURBXy84MmQyMjJkMTI2NWNjZjI5N2Q5NTI1ZDA2OGMwZjIyZi5qcGeSlQLNA8AAwsOVAgDNA8DCw4GhMAU
            • snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 12:10
              Dokładnie tak. Jak popatrzy się na filmy dokumentalne z lat 20 tyh, to większość tzw. ludu pracującego nosiła skromnie skrojone, raczej luźne szmatki, na których tylko długość spódnicy i kształt kapelusza pokazuje o jaką epokę chodzi.
              • aqua48 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 12:13
                Moja rodzona babcia w latach 20 była 35 letnią kobietą, matką i żoną, szacowną panią dyrektorową i nie nosiła takich sukien, bo po prostu jej nie wypadało. Musiała ubierać się stosownie do swojej pozycji społecznej.
                • snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 12:25
                  Ja ci wierzę. Kobietom z pewnych kręgów nie wypadało gonić za modą i jeszcze ciut wcześniej brandzlowano się nawet tym, że kupuje się drogie suknie w Paryżu i odkłada na kilka lat do szafy. Ubranie nie miało być modne i wyciągać urodowe zalety nosicielki, a reprezentatywne.
                  • aqua48 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 12:40
                    Moda była dla bogatych i niezależnych. Pannom na wydaniu nie wypadało wyglądać wyzywająco bo nie znalazłyby odpowiedniej partii, mężatki musiały dbać i wspierać (również własnym odpowiednim strojem i zachowaniem) o pozycję męża, a matrony też strojem podkreślały własną pozycję w społeczeństwie. Nie wspominając o kobietach z tzw. gminu których po prostu nie było stać na żadne zbytki.
                    • podaje_haslo_okon Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 15:05
                      Wszystko prawda, ale mówimy tu o modzie. Zakładam, że skromne ubrania ludu pracującego albo to co powyżej na obrazku, to nie są wybory modowe, tylko ubieranie się w to, co dostępne. To tak jakby pisząc o modzie roku '21 wkleić zdjęcie przypadkowych ludzi z rynku w jakiejś małej mieścinie. Duże prawdopodobieństwo, że nie zostałby tam uchwycony nikt podążający za obecna modą, więc takie zdjęcie mówiłoby niewiele. A i tak dzisiaj moda jest dużo bardziej dostępna dla przeciętnego człowieka niż w latach 20stych.
                      • podaje_haslo_okon Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 15:05
                        2021 oczywiście, właśnie do mnie dotarło, że znów mamy lata dwudzieste.
          • rexona_sport Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 19:15
            Za przeproszeniem ale to stwierdzenie jakoby większość kobiet w latach dwudziestych była szczupła i ten fason pasował większości to bzdura. Dziękuje za uwagę.
            • ichi51e Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 19:52
              wiekszosc to może była bo czasy były ciężkie ale akurat te które stać było na modne ubrani spokojnie mogły mieć więcej ciała.
              Na pewno miały INNE figury niż kobiety dzisiaj. Bardziej budyniowate.
        • podaje_haslo_okon Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:36
          Właśnie idealne dla mnie! Później już było ciężko o tyle różnych fasonów dla kobiet bez biustu. Natomiast ta długość mi nie pasuje, ciężko się w tym wsiada do tramwaju wink
      • kadfael Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:40
        Ja zawsze się zachwycam jak oglądam stroje w Downton Abbey. Ale one wszystkie szczupłe i z małymi biustami. Ja chociaż szczupła moim większym biustem wyglądałabym potężnie.
        • lumeria Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 13:01
          Miss Fisher Mysteries tez ma obłędne kostiumy.
        • ga-ti Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 15:24
          Też bardzo lubię. Fajnie też widać w kolejnych sezonach, jak zmieniała się moda, długość sukienek, weszły spódnice. Nawet fryzury się zmieniają.
          Zresztą, kocham ten serial wink
      • nuclearwinter Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:50
        To mój najmniej ulubiony okres. Bardzo mi się nie podobają fasony, fryzury i makijaże, no dosłownie nic wink I nijak też nie pasuje do mojego typu urody i sylwetki, wygladałabym źle.
      • aandzia43 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 14:33
        W moim rankingu też królują, głównie ze względu na materiały i wzory, odlot.
        • ichi51e Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 16:12
          w czy Lucyna to dziewczyna były niezłe stroje
    • chococaffe Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:26
      Do oglądania lubię. Ale wydaje mi się, że Mad Men to stosunkowo nowy film?

Wolę oglądać ten styl w oryginalnych filmach z lat 60.

• snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:42
        Oryginalne filmy z lat 60 pokazują czasem coś, jak dzisiejsze filmy z holyłudu. Niby współczesną modę, ale trochę przerysowaną, upiększoną i przefiltrowaną. Aktorki rzadko wyglądają tak jak dziewczyny z ulicy.
        A serial Mad Men jest kultowy także z tego powodu że oddaje w wierny sposób obraz epoki i wiele kobiet wygląda w nim dla dzisiejszego oka nieco strange. Moda z lat 60tych była nieco dziwna. A serial zaczyna się w latach 50 tych i te piękne sukienki i sweterki to pewnie raczej z tego okresu. Potem robi się coraz śmieszniej.
        • chococaffe Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:45
          Filmy z lat 60. są różne. Dokumentalne też. Fajne jest swoją drogą takie spojrzenie na sytuację z wielu perspektyw, czy to społecznych czy to estetycznych.

Nie lubię materiałów "stylizowanych na"
          • snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 12:19
            Ale to nie jest "stylizowanie", a serial z akcją w przeszłości. Ja lubię filmy i seriale, które zadają sobie trud wiernego oddania przedstawianej epoki. Wychowałam się bowiem na filmach z lat 60 tych i 70 tych, które nawet historycznym obrazom stawiały mocny stempel aktualnej mody i to strasznie irytuje. Pokazywano np. kobiety z epoki wiktoriańskiej, a one miały czarne oczodoły i natapirowane blond hełmy ala Brigitte Bardot.
            • chococaffe Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 12:47
              Filmy historyczne są siłą rzeczy stylizowane. Natomiast wspomniane lata 60. to już kinematografia masowa. Ergo masz mniej lub bardziej "ambitne" fabuły, masz dokumenty, masz fotografie itd. I ja to wolę, sprawia mi to więcej przyjemności.
    • nuclearwinter Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:53
      Oglądać tak, ubierać się nie. Zresztą nie chciałabym się cofnąć do żadnej epoki, co najwyżej wybrać sobie jakiś tam pojedynczy element i go współcześnie wystylizować, ale takie odwzorowanie 1:1 odpada. Współczesna moda i ciuchy są o wiele fajniejsze, wygodniejsze i bardziej różnorodne przede wszystkim. Tylko zazwyczaj gorzej i mniej starannie uszyte niestety.
      • chococaffe Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 11:55
        ja lubię tzw współczesne czasy bo dają (do)wolność wyboru stylu.
        • aandzia43 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 14:37
          Ja też, każdy może się odnaleźć ze swoją sylwetką i poczuciem piękna.
    • no_name33 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 12:53
      Może być. Najbardziej lubię oglądać ludzi z tego okresu.

Nawet jak ogląda się zdjęcia "z ulicy", to przyjemnie się patrzy na ludzi beż bebzonów

Mężczyźni mieli takie płaskie brzuchy!

Teraz to co drugi z ciążą spożywcza, nawet jak szczupły.
      • chococaffe Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 13:00
        etam (co prawda chyba akurat 30. ale z 60. na pewno sa podobne)

https://assets.phillips.com/image/upload/t_Website_LotDetailMainImage/v1583511303/auctions/NY040120/4_001.jpg
    • palacinka2020 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 13:15
      Tylko oglądać, nie chciałabym się tak ubierać.
    • figa_z_makiem99 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 13:33
      Tak lubię, intensywne kolory, wyraziste wzory. Noszę czasem rozkloszowane spódnice midi.
      • figa_z_makiem99 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 14:51
        Spójrz na spodnice Kasi Zapały, rozkloszowane z wysokim stanem. Starsze szczupłe kobiety nie wyglądają w nich infantylnie, zapewniam.
    • aandzia43 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 14:28
      Akcja serialu zaczyna się w 1960, ciągle jeszcze nosi się spódnice na halkach i małe sweterki. Moda dobra dla młodych szczupłych z wąską talią i na takich podoba mi się. Starsze lub/i grubsze wyglądają w tym infantylnym stylu śmiesznie.
      • aandzia43 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 14:32
        Z lat 50/60 fajne są te wąskie sukienki i spódnice, buty na małej szpileczce. Fryzury... cóż, chyba wolę rozpuszczony włos a la dzieci-kwiaty wink
      • figa_z_makiem99 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 14:51
        Spójrz na spodnice Kasi Zapały, rozkloszowane z wysokim stanem. Starsze szczupłe kobiety nie wyglądają w nich infantylnie, zapewniam.
    • klaramara33 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 14:57
      Zbyt grzeczne.
    • asia_i_p Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 15:08
      Mam jeden żurnal mody z 1966 i od czasu do czasu przeglądam dla przyjemności. Piękne rzeczy i w dużym stopniu wracają teraz - prawdę mówiąc wyglądają dużo mniej przestarzale niż ubrania z lat dziewięćdziesiątych.
      • ichi51e Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 16:16
        jest taki blog tam dziewczyna szyje ze starych wykrojow
        www.marchewkowa.pl/?m=1 (obecnie na gorze ma ubrania dla Barbie w stylu lat 60 ale w zeszłym roku szyła tez dla siebie - bardzo fajnie jej wychodziło.
        • aqua48 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 16:40
          Oj tak, te słynne sukienki mondrianowskie tam są, Miałam starą Burdę z wykrojami na podobne smile
          • nuta15 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 18:00
            W modzie z lat 60 podobają mi się mini sukienki i spódnice o linii A, pudełkowe bluzki i żakieciki, damskie garnitury, proste formy i graficzne biało-czarne wzory inspirowane op-artem. Z drugiej strony kolorowy i swobodny styl boho, dzieci kwiatów.
          • black_magic_women Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 21:14
            Ja mondrianowską kupiłam w zeszłym roku z Jacqueline Roku czy jakoś tak. Na marginesie, ja mam urodę trochę w stylu lat 60.(wielkie oczy a la Bambi, pełne usta), trochę BB, więc dużo z tego stylu mi pasuje. Natomiast z lat 20 i 30 nie ma nic kompletnie dla mnie, nie przeszła bym castingu
    • 21mada Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 21:30
      Noszę głównie sukienki w stylu lat 50 czyli fit and flare. Góra wąska, spódnica rozkloszowana. Do kolan albo do pół łydki. Albo takiż zestaw bluzka / spódnica. Bardzo ładnie to wygląda, nie wiem czemu wszyscy tak nie chodzą.
      • 21mada Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 21:33
        Lata 50 to najbardziej kobiecy okres w modzie. 60 to już nie to - bezkształtna sukienka mini nie podkreśla kształtów i jest troszkę infantylna.
        • aandzia43 Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 22:06
          Nie kobiecy tylko dziewczęcy.
          • 21mada Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 22:41
            Nie dziewczęcy tylko kobiecy. Pięknie podkreśla proporcjonalną, harmonijnie zbudowaną kobiecą sylwetkę i wcięcie w talii.
            • snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 23:23
              W sylwetce lat 50 tych nie ma nic harmonicznego. To karyktura kobiecości ze ściśniętą do granic wzięcia normalnego oddechu talią osy i atomowo - szpiczastym, nienaturalnym biustem. Nawet Liz Taylor wyglądała w wielu stylizacjach śmiesznie.
          • 21mada Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 22:42
            A według ciebie jaki styl jest kobiecy?
      • snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 22:27
        21mada napisała:

> dnica
        > . Bardzo ładnie to wygląda, nie wiem czemu wszyscy tak nie chodzą.

Dlatego, że nie wszyscy mają sylwetkę gruszki, z wąską górą, ciężkimi biodrami i krótkimi nogami, która w takim stylu prezentuje się najlepiej. Jak ktoś jest wysoki, ma sportową sylwetkę i długie szczupłe nogi, to nie musi czarować talią.
        A przepiękna moda prezentująca kobiecą sylwetką w sposób idealny, to była w latach 30tych, tylko trochę mało praktyczna.
        • ichi51e Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 22:44
          to prawda lata 30 to byly niesamowite.
          • snakelilith Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 23:05
            W latach 30 tych cała linia była idealna. Lekko zaznaczone talia i biust, ale nie karykatura w postaci sylwetki osy i nie atomowych szpikulców lat 50tych. Zachowane proporcje pomiędzy ramionami i biodrami, tak że dół wygląda smukło, ale nie militarne ramiona lat 40 tych i 80-tych. Podkreślone linią spódnicy długie nogi, ale nie pokazujące wszystko mini lat 60 tych i 70 tych.
    • hanusinamama Re: ach te lata '60😊 - o modzie będzie 06.01.22, 23:30
      Lubie bardzo Call the midwife - serial dzieje się w latach 50 i 60. Kiecki Trixie uwiebiam, taki piękłny płaszczyk miała. Chociaż one na figurach mniej doskonałych robiły więcej szkody niż pożytku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka