Dodaj do ulubionych

Czym nakarmić dziecko

11.01.22, 11:43
Czyli proszę o pomysły, co można dać dziecku, które nie bardzo lubi mięso, nie jada cebuli, nie lubi strączkowych włącznie z fasolką szparagową (no, serio) najchętniej je to co słodkie i w dodatku ma skłonności do anemii.

Jada zupy, wszystkie, no ale zupa to zupa, jak zje zupę to uważa że obiad zaliczony, a to jednak chyba trochę mało.

Dodam, że dziecko tak naprawdę jest prawie dorosłe, a je gorzej niż przedszkolny niejadek. Jednak potrzeby raczej większe niż u przedszkolaka i jak tu przemycić wymagane składniki odżywcze?
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:46
      A chude jest? Chorowite?
    • alpepe Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:48
      Jeśli dziecko dotrwało do wieku prawie dorosłego, to nic nie zmieniać. Możesz podawać więcej jajek, by nie miało anemii, ale poza tym nic.
    • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:48
      Szpinak lubi? (tak wiem, te badania o żelazie w szpinaku to mają przesunięty przecinek wink)
      Natkę?
      Buraczki?
      Wg tabel dużo mają suszone owoce (morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki)-lubi? Bo to by było na słodko, czyli akurat smile
      • alpepe Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:52
        To nie o przecinek chodzi, tylko przyswajalność, w szpinaku jest żelazo o takiej wartościowości, że nie wchodzi za dobrze, lepiej wejdzie żelazo z mięsa lub jajka.
        • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:59
          O przyswajalności wiem, ale chciałam zażartować, a historia z przecinkiem ma swoje uzasadnienie smile
          Córka andaby mięsa to tak nie bardzo (i to kojarzę, że andaba nie pierwszy raz o tym pisze)- dlatego nie proponuje mojej ulubionej wątróbki smile
          Z jajkami masz oczywiście rację. Jak nie je mięsa to warto zwiększyć konsumpcję jajek.
          • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:05
            Napisałam poniżej o jajkach.
            Ja wątróbkę lubię i czasem jadam, co się wiąże z absolutnym obrzydzeniem całej reszty domowników, tylko jedna kocica je ze mną , psy, wszystkożerne i łapczywe, wypluwają.
            • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:08
              Tak już teraz doczytałam o jajkach. Współczuję z wątróbką. Moi domownicy są na szczęście mało "obrzydliwi." A jak miałam domownika z anemią to serwowałam wątróbkę, szpinak, buraczki i od nowa i wszystko sypałam natką pietruszki lub koperku.
              • wkswks Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:58
                Najwiecej żelaza człowiek przyswaja z cielęciny.
              • rb_111222333 Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 04:00
                Dziewczyny, czy możecie polecić jakiś przepis na wątróbkę?
                • asiaiwona_1 Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 05:08
                  Ja robię kotleciki z wątróbki drobiowej
                  Wątróbkę mielę, dodaję przyprawy, jajko i mąkę. Konsystencja ma być podobna jak na placki ziemniaczane. Łyżką nakładam na rozgrzaną patelnię smażę krótko do zrumienienia.
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:59
        Tak, szpinak lubi, pierogi, makaron ze szpinakiem chętnie je, właśnie jej dziś zamierzam zrobić, bo co innego... Też wiem, że ten szpinak to ściema, ale przynajmnej bez cukru.
        • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:05
          Jeszcze ci buraki zostają. No i te owoce suszone (pierogi, chutney, kompot, na surowo). No ale wtedy cukru nie unikniesz.
    • aqua48 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:49
      Zupa z wkładką mięsną? A także z pulpetami, grzankami z serem, podbitą jajkiem. I dużo surówek warzywnych. Oraz koniecznie przebadać na alergie, które często objawiają się takim właśnie wybiórczym jedzeniem..
    • 18lipcowa3 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:51
      przetrzymac 3 dni o suchym pysku, wtedy zezre wszystko
      dorosły człowiek i takie problemy....
      • roztanczona Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:09
        Zgadzam się z Panią.
        • kretzkrety Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:48
          Może tak, a może nie. Mam takiego gagatka w rodzinie, je tylko kilka produktów, żadnego mięsa, prawie żadnych owocow czy warzyw. Na imprezach rodzinnych żywił się suchym chlebem. Dziś pewnie zdiagnozowali by mu ARFID, w czasach kiedy rodzice jeździli z nim po lekarzach nikt o czymś takim nie słyszał.
          Chłopak obecnie na studiach, zdrowy jak koń podobno. Mam nadzieję, że tak zostanie.
      • gryzelda71 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:50
        A jak po 3 dniach je jak do tej pory to odstrzelić?
      • fragile_f Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 21:52
        Idiotyczny komentarz.

Nie tkne kaszy gryczanej, nawet gdybym miala umrzec z glodu. Tak samo watrobki czy innych podrobow.

A poza tym - jest cala masa ludzi na spektrum autyzmu, ktorzy fizycznie nie sa w stanie zjesc niektórych produktow (czesto nie chodzi nawet o smak, ale o teksturę albo kolor). I takie osoby predzej zwymiotuja, niz zjedza np. kotleta w którym czuć żyłki.
        • alessa28 Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 07:35
          fragile_f napisała:

> Idiotyczny komentarz.
          >
          > Nie tkne kaszy gryczanej, nawet gdybym miala umrzec z glodu. Tak samo watrobki
          > czy innych podrobow.
          >
          > A poza tym - jest cala masa ludzi na spektrum autyzmu, ktorzy fizycznie nie sa
          > w stanie zjesc niektórych produktow (czesto nie chodzi nawet o smak, ale o teks
          > turę albo kolor). I takie osoby predzej zwymiotuja, niz zjedza np. kotleta w kt
          > órym czuć żyłki.
          >

To jak mnie brzydzą żyłki w kotlecie to mam autyzm? Odważna teoria, nie powiem xd
    • conena Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:52
      z pizzą i makaronem dużo trujących rzeczy można przemycić. mój niejadek ostatnio nad talerzem curry wymieniał, których warzyw nie tknie za nic w świecie. wszystkie miał na talerzu i zjadł. po prostu się nie kapnął.
      • arthwen Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 14:50
        A mój nawet najbardziej zakamuflowaną paprykę wydłubie, ze wszystkiego, pizza czy makaron to pełen luz, wydłubuje bez problemu. Jedyne co przejdzie, to zupa krem, ale pod warunkiem, że tej papryki nie czuć w smaku.
    • berdebul Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:53
      Jak prawie dorosłe, to niech bierze udział w planowaniu menu
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:58
        To na obiad byłyby na zmianę naleśniki z kluskami na słodko. A wtedy reszta rodziny kucharkę by na taczkach wywiozła.
        Ja oczywiście mogę te naleśniki i kluski robić ekstra dla niej, ale takie jedzenie mało wartościowe jest. Jak mi wczoraj grzebała pół godziny w gulaszu, to jej zrobiłam jajecznicę, i w ogóle jajka to ostatni ratunek, no ale jak będzie jadła codziennie to też jej obrzydną.
        • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:02
          Wiesz, akurat gulasz dla wielu osób jest "obrzydliwy" i tak go właśnie jedzą (to znaczy nie jedzą, grzebią w talerzu). Nie dla mnie, ja lubię gulasik, ale takie mam obserwacje i to wśród dorosłych
          • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:12
            Masz poniżej wypowiedź- gulasz blee
        • berdebul Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:11
          Może to problem wzrokowy? wink Gulasz jest brzydki.
          Jajka można podać na milion sposobów, nie znudzą się tak szybko. Można zrobić omlet, zawinąć do środka warzywa i już masz zdrowy obiad.
        • jednoraz0w0 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:28
          a próba przemycenia innych składników w naleśnikach, tzn w nadzieniu? nie muszą być na słodko wszystkie.
        • aandzia43 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:39
          Andaba, to dziecko to wypisz wymaluj moja córka. Mięsa i strączkowych nie i już, wstrętne, śmierdzące. Jajka i nabiał tak, chętnie i ze smakiem i one nas uratowały, niedoborów nie było. Poza tym warzywa i owoce, nie wszystkie, ale sporo. Co zrobić kiedy nie chce gulaszu czy innego mięsa? Podać te ziemniaki czy ryż i lubianą przez nią surówkę z sadzonym jajkiem. Wy kotleta ona jajka. Poza tym ruskie z dużą ilością śmietany czy jogurtu, kasze, solidne esencjonalne zupy, wartościowe pieczywo a na nim dużo nabiału. Nie umrze z braku białka smile
        • mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:43
          Gulasz jest ciężki, spróbuj podobnych potraw. Ja ostatnio robiłam „gulasz” z indyka w kremowym sosie pomidorowym i pierś krojoną jak gulasz duszoną w sosie cytrynowym, można zrobić w sosie słodko kwaśnym.
          Jako nastolatka gulaszu klasycznego pewnie nie tykałam, zupełnie nie moje smaki.
          • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:59
            Zamiast gulaszu rób chińszczyznę. Warzyw i kurczaka można tam przemycić w pip, a młodzież lubi.
            Tylko nie warzywa z patelni chińskie z kurczakiem, tylko faktycznie jakiś słodko kwaśny np.
        • fragile_f Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 21:56
          A chodzi tylko o smak, czy teksturę/fakturę/kolor?

Znam "niejadka", ktory po prostu nie jest w stanie ogarnąć żyłek w schabowym, chrzastek w mielonych i tak dalej.

Sa tez ludzie z dodatkowymi receptorami smaku, dla nich np. brokuly czy brukselka sa gorzkie jak szlag, a dla wiekszosci ludzi - nie. Mozna kupic testy na to w necie, wpisz super taster test.

Moga to tez byc alergie pokarmowe.
    • g.r.uu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 11:58
      A dlaczego zupa to za mało? Prawie dorosły człowiek chyba wie, czy jest głodny czy nie
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:01
        No właśnie sęk w tym, że ona nigdy nie jest głodna.

• g.r.uu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:03
          Zaburzenia łaknienia to się leczy a nie cuduje z jadłospisem. Serio, jak nie odczuwa głodu to powinna być przebadana, bo to nie jest zdrowe
          • grey_delphinum Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:09
            Mam w domu skrajnie wybiórczego niejadka, więc łączę się w bólu.
            Całe szczęście syn lubi I jada mięcho.
            • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:11
              No właśnie faceci to przynajmniej mięcho lubią. Też mam jedego wybrednego syna, kotlet musi być miękki, cienki i bez skazy, ale jak już spełnia kryteria, to jest spożyty ze smakiem.
          • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:10
            Nie tak prosto. Może nie czuć głodu i nie być głodna, bo je słodkie rzeczy. I wtedy wyniki słabe, a człowiek choruje.
            • g.r.uu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:13
              To zamiast kombinować czy laskawie zechce jajecznicę zamiast gulaszu można usunąć z domu słodycze.
              • daniela34 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:17
                Wiesz, nastolatka to już może sobie po pierwsze primo kupić słodycze, a po drugie primo- sama zrobić naleśniki z dżemem. Chodziło mi bardziej nie o typowe słodycze, ale o słodkie potrawy obiadowe.
                • g.r.uu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:32
                  No to jeżeli woli sobie kupować słodycze to tym bardziej bym nie cudowała z dodatków mi obiadami tylko dla jednej wybrednej - jest prawie dorosła, czyli to nie jedenastolatka tylko osoba, ktora powinna rozumieć, jakie są potrzebne składniki odżywcze i że nie można żyć czekoladą. A jak ma jakieś zaburzenia odżywiania to powinna być pod kontrolą lekarza
                  • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:35
                    Nie kupuje słodyczy i nie je ich w domu, bo rzadko są.
                    Jedynie ciasta domowe.
                    Słodkie je w sensie, że lubi pierogi na słodko, naleśniki, racuchy, chleb z miodem lub z twarogiem i cukrem.
                    Jak jest ryż z mięsem, to ona woli z cukrem i śmietaną, makaron, kopytka tak samo.
                    • kiddy Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:25
                      Zrób jej badanie insuliny i glukozy. Może ona podświadomie podnosi sobie poziom cukru we krwi. Po klasycznym obiedzir typu ziemniaki/kasza/ryż, kotlet, surówka może mieć zjazdy cukru i źle się czuć.
                  • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:07
                    Chyba nigdy nie spotkałaś wybrednego człowieka.
                    Ja andabę rozumiem, bo sama tak mam. Jak czegoś nie lubię, to zemdleję z głodu a nie zjem.
                    Moja koleżanka ma syna w podstawówce, zdrowy, a niejadek. I też się gimnastykuje żeby jadł przede wszystkim w miarę zdrowo, bo na suchych naleśnikach długo nie uciągnie.
                    Ludzie jedzący wszystko nie rozumieją, że dla wybrednego/niejadka ta rzecz nie jest niesmaczna, a niezjadliwa. Próbowałam się zmusić z rozsądku, nie ma szans. Takie jedzenie rośnie w buzi, w gardle, a na koniec jest po prostu rzyg.
                    Zdaję sobie sprawę, że to pewnie jakieś zaburzenie, no ale trudno trzeba sobie radzić.
                    Dziękuję niebiosom, że moje dzieci po ojcu są absolutnie wszystkożerne i kochają warzywa.
        • aqua48 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:36
          andaba napisała:

> No właśnie sęk w tym, że ona nigdy nie jest głodna.

Tym bardziej przebadaj pod kątem alergii.
          Doprawiaj ostrzej i gotuj więcej kwaśnego jedzenia - pobudza apetyt bardziej niż mdląco-słodkie.
    • furiatka_wariatka Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:06
      A co złego w tym, że je tylko zupę, "drugie danie" nie jest obowiązkowe przecież. Zupa na prawdę może być wystarczająca.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:07
      Blendowane zupy.
      Może jakieś makarony x warzywami.
    • evee1 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:08
      Ale mięsa żadnego nie tyka, czy je wybiórczo? Dla mnie to co nie jest mięsem (żyłki, skóra, tłuszcz, błony) też jest niejadalne, ale takie konkretne mięso zjem (na przykład pierś kurczaka czy schab, byle nie karkowy, brrr!). Nie wiem jaki gulasz robisz, ale dla mnie typowy gulasz jest po prostu niejadalny.
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:19
        U mnie osobą, która nie zje żadnej żyłki, skórki (poza chrupiącą na pieczonym kurczaku) tłuszczu, błonki, jest mąż, Więc od zarania dziejów gotuję tak, żeby powyższych nie było. Gulasz z czystego mięska, uduszony na miękko, wszyscy uwielbiają, córka grzebie jakbym jej, za przeproszeniem, kupę dała.

Córka je: karkówkę z grila lub z zapiekanki (mięso daję na wierzch ziemniaków, więc jest jak grilowana), pierś z kurczaka smażoną, nogę z kurczaka pieczoną lub gotowaną, ale obie bez skóry, kotleta schabowego, o ile nie jest zbyt duży, pieczeń, ale tylko ze schabu. I to by było na tyle.
        • maeve_binchy Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:47
          A musi jesc mieso? Ja nie jem prawie, moze z 5 razy do roku w postaci niewygladajacrj jak mieso, czyli np. lasagne. Kotletow, gulaszu itp nie tkne, moja 10latka podobnie. Nic nam nie jest, slodkich obiadow nie jadamy. Mloda je kasze, duzo warzyw, czasem jajka, sporadycznie ryby. Stracxkowe b rzadko.. Lubi sobie warzywa posypac parmezanem. Je jogurty i sery. Jest ok.
        • mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:13
          To jest mało? Jak je piersi, to pewnie zje też grillowaną, jak je kurczaka to pewnie zje indyka i perliczkę, zamiast schabowego, pierś zamiast smażyć można zrobić pieczone nugetsy. Spróbuj też zrobić królika.
        • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:14
          E to nie jest tak źle.
        • kamin Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:10
          No to przecież dużo mięs jada. Więcej niż na przykład ja. Ja bym karkówki i gotowanej nogi kurczaka nie tknęła.
        • fragile_f Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 22:00
          No to przeciez jest masa obiadow smile

Moj maz z miesa zje tylko mielona, chuda wolowine (tzn. je bezmiesna, bo prawdziwa mu wali trupem) oraz szynkę parmenska, z ktorej wycina wszystkie zylki przez pol godziny.
        • evee1 Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 02:19
          No to przeciez je mieso. Jak zje mieso dwa razy w tygodniu to jej wystarczy. Mozesz gotowac cos dla was, a do tego wrzucic noge kurczaka (bez skory) dla niej. I bedzie OK.
          No, ale dla mnie po wychowywaniu dziecka jedzacego 5 rzeczy na krzyz (w tym zadnych warzyw i owocow, a przepraszam jedzacego ziemniaki!), to pikus wink.
        • enigma81 Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 12:56
          andaba napisała:

> U mnie osobą, która nie zje żadnej żyłki, skórki (poza chrupiącą na pieczonym k
          > urczaku) tłuszczu, błonki, jest mąż, Więc od zarania dziejów gotuję tak, żeby p
          > owyższych nie było. Gulasz z czystego mięska, uduszony na miękko, wszyscy uwiel
          > biają, córka grzebie jakbym jej, za przeproszeniem, kupę dała.
          >
          > Córka je: karkówkę z grila lub z zapiekanki (mięso daję na wierzch ziemniaków,
          > więc jest jak grilowana), pierś z kurczaka smażoną, nogę z kurczaka pieczoną lu
          > b gotowaną, ale obie bez skóry, kotleta schabowego, o ile nie jest zbyt duży, p
          > ieczeń, ale tylko ze schabu. I to by było na tyle.

To jest całkiem sporo mięsa.
      • iwles Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:22

ano własnie - ważny rodzaj mięsa, przyrządzenie go (bez tłuszczu i tych wszystkich zyłek) oraz przyprawy.
        Surówki?
        sałatki?
        Ja osobiście zjadam tylko jedno danie, nawet jak jest to tylko zupa - to mi wystarcza. Dwa dania naraz - nie daję razy, chyba że w jakims odstępie.
        • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:33
          Jedzenia dwóch dań nie wymagam, tyle że wolę, gdy jest to drugie danie, a nie woda z wkładką.
          Surówki z reguły je.
    • kanna Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:15
      Skoro je zakupy, to masz do przodu.
      W zupie da się przemycić WSZYSTKO.
      • neospasmina Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:21
        Andabo
        jako weteran kuchenny sugeruję jeden posiłek w postaci płynnej odżywki
        i z głowy
        • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:25
          W sensie że jakiś nutridrink, czy coś?
          • neospasmina Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:31
            tak, jest cała masa takich odżywek, np. Nestle
            są słodkie smile
    • e-ness Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:21
      Cebule i mięsa, wcześniej przesmażone i zbledowane wrzucam do zupy, najpierw były małe ilości, dla przyzwyczajenia kubków smakowych, teraz jest to solidna „wkładka”
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:24
        Ja też tak robię, duszę cebulę, potem blenduję, czego oczy nie widzą, na to się nie wybrzydza smile
        Ale mięso, o ile g nie są śladowe ilości to czuć, ja sama wyczuwam.
        • mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:23
          Wegetarianie i weganie wcale nie jedzą mięsa, a anemii nie mają. Poczytaj o żywieniu.
    • ritual2019 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:25
      My nie robimy ani nie jadamy obiadow na slodko, na slodko to smiadanie ale tylko w weekendy i tez nie wszystkie. Za duzo jest tego 'nie lubie'. Gdybym miala takiego domownika to musialby sobie gotowac samodzielnie. Poza tym prawie doroslym bym sie nie przejmowala.
      Moja corka (19) nie lubi ryb i owocow morza wiec ich nie dostaje. Cala reszte je, a jesli cos tam nie smakuje to zostawi na talerzu. Z tym ze ona nie lubi slodkiego jedzenia, wiec nawet gdy mamy czasem nalesniki na sniadanie to ona je q wersji nie na slodko np sypie startym serem (nie twarogiem) plus grillowany bekon. Jako prawie dorosla osoba ktora nie gotuje powina byc bardziej elastyczna. Jesli nie ma allergii to swoje 'nie lubie' powinna nieco zweryfikowac.
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:30
        Ja bym się nie przejmowała, bo się nigdy nie przejmowałam, gdyby nie to, że co rusz ma anemię. Nawet jak była młodsza się nie przejmowałam, dopóki morfologia była ok.

Ale przy problemach z niedokrwistością nie mogę olać odżywiania nieletniej.
        • g.r.uu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:33
          To może ja od tego słodkiego odetnij to zgłodnieje?
          • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:37
            Pisałam powyżej - ona nie je słodyczy. Nie mam jej od czego odcinać.
            Robi sobie obiad na słodko jako alternatywę do mięsnych dań. Których by i tak nie zjadła.
            • g.r.uu Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:55
              To Ci zostaje tylko zamontowanie zamka na drzwiach kuchennych i niewpuszczanie big_grin
            • enigma81 Re: Czym nakarmić dziecko 12.01.22, 12:59
              andaba napisała:

> Pisałam powyżej - ona nie je słodyczy.

A słodkie picie? Mam trochę podobnie z córką - je wybiórczo, niewiele, nie do końca zdrowo i mówi ciągle, że nie jest głodna. Ale jak się przyjrzysz dokładniej to widać, że dużo pije - a to sok, a to mleko czekoladowe a to kawa (słodzona) a toi maślanka (owocowa). I to na bank ją zapycha tak, że głodu nie czuje.
        • aqua48 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:41
          Ale Twoja córka wcale nie je mało.
          • ichi51e Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:45
            Dokladnie. Tylko Andaba by chciala zeby jadła to co wszyscy.
            • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:05
              Nie zaprzeczam. To grymaszenie na 80% jedzenia doprowadza mnie do białej gorączki, najchętniej przetrzymałabym o suchym pysku, no ale nie mogę, bo patrz wyżej smile

Szukam inspiracji, co by tu zrobić, żeby było dla niej zjadliwe i trochę urozmaicone.
              Na razie wpisałam na listę omlety.
              No i te zupy na mięsie, faktycznie proste, nie zabierające czasu i raczej lubiane.

• aqua48 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 14:35
                andaba napisała:

> Nie zaprzeczam. To grymaszenie na 80% jedzenia doprowadza mnie do białej gorącz
                > ki,

To NIE jest grymaszenie, przede wszystkim przestań jej wybory tak traktować, bo ją dodatkowo zniechęcisz do jedzenia. A jak z rybami, je?
        • ichi51e Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:45
          Niech bierze zelazo i pije sok pomaranczowy
        • ritual2019 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:46
          andaba napisała:

> Ja bym się nie przejmowała, bo się nigdy nie przejmowałam, gdyby nie to, że co
          > rusz ma anemię. Nawet jak była młodsza się nie przejmowałam, dopóki morfologia
          > była ok.
          >
          > Ale przy problemach z niedokrwistością nie mogę olać odżywiania nieletniej.

Tyle ze prawie dorosla oso a ze sklonnoscia do anemii powinna rozumiec ze odzywianie jest wazne i polubic nieco wiecej potraw. Poza tym to tez kwestia nie utrudniania tobie zycia skoro jestes glowna gotujaca.
    • mamtrzykotyidwa Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:37
      andaba napisała:

> Czyli proszę o pomysły, co można dać dziecku, które nie bardzo lubi mięso, nie
      > jada cebuli, nie lubi strączkowych włącznie z fasolką szparagową (no, serio) na
      > jchętniej je to co słodkie i w dodatku ma skłonności do anemii.
      >

Jeśli dziecko je tak wybiórczo i na dodatek miewa anemię, to znaczy, że na 99% jest alergikiem.
      Trzeba dziecku testy porobić i wykluczyć z jedzenia wszystkie alergeny, wtedy anemia minie i apetyt się poprawi.

> Jada zupy, wszystkie, no ale zupa to zupa, jak zje zupę to uważa że obiad zalic
      > zony, a to jednak chyba trochę mało.
      >

Czy mało? To zależy co w tych zupach jest. Zupa może być bardzo pożywna, gorzej, jak dziecko jada tylko zupy wodniste.
      Ja zagęszczam zupy mąką z cieciorki, albo grochową, ale jak dziecko nie lubi strączkowych, to może jest na nie uczulone?

> Dodam, że dziecko tak naprawdę jest prawie dorosłe, a je gorzej niż przedszkoln
      > y niejadek. Jednak potrzeby raczej większe niż u przedszkolaka i jak tu przemyc
      > ić wymagane składniki odżywcze?

Nie martw się, moje już bardzo dorosłe (syn), a jadłby tylko wafle ryżowe i kotlety z indyka, ewentualnie samą bułkę.
      Choć ostatnio doszedł do wniosku, że bardzo źle się odżywia i zaczął jeść sałatkę z sałaty lodowej, ogórka i awokado.
      Zawsze było tak:
      Synu, przecież ty musisz jeść jakieś warzywa.
      Zjadłem przecież.
      Co?
      Ogórka.
      Ile?
      No prawie pół.
      Kiedy?
      Rano.
      A wieczór jest.
      Przeżył, anemii nie miał, zdrowy, ma się dobrze.

• bib24 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:35
        anemii się nie dostaje od niejedzienia ogórka.
        • mamtrzykotyidwa Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 14:11
          A ktoś napisał, że się dostaje?
          Naprawdę? Kto?
          • bib24 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:38
            tak to brzmiało. ze jadł mało warzyw a MIMO to nie dostał anemii.
      • princesswhitewolf Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:37
        tak mi sie skojarzylo...

fb.watch/atcV5_LBJd/
    • gaskama Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:39
      A lubi zupy krem? Bo jeśli tak, to zmiksowanie kremu z pomidorów i porcją np. kurczaka będzie zastępowało całkiem dobrze danie główne. A zupy krem z ukrytą porcją mięsa możesz zrobić i z dyni i z kukurydzy i z białych warzyw korzennych pieczonych.
      Hummus z jakiem sadzonym.
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:43
        Kurczaka z zupy to ona zje i bez miksowania, nie muszę cudować, Może faktycznie powinnam więcej zup na mięsie robić, ja poza rosołem i krupnikiem robię "na gwoździu" nie potrafię gotować zup na wywarach mięsnych, u mnie w domu się takich nie robiło.
        • gaskama Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:57
          Jeśli masz czas, kasę i ochotę, to zawsze można pocudować. Rataouille (nie wiem, jak się pisze) warzywne z domiksowanym mięsem. Dobrze, ale naprawdę dobrze zrobiona kaczka jest boska i często nie przypomina smakiem typowego mięsa. Ty jesteś z Warszawy? Jest kilka miejsc, gdzie można kupić wyborne kaczki.
        • kubek0802 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:33
          Nie żebym była dobrą kucharką, ale tak mnie zaintrygowało jak gotuje się na gwoździu grochową, fasolową, ogórkową, grzybową, strogonowa, barszcz ukraiński, szczawiową? Ja nie umiem akurat rosołu, a krupnik z wyglądu mi się nie podoba. Tak w ogóle to szła bym w zupy, ja bez zupy jak zjem drugie to i tak jestem nienajedzona.
          • mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:46
            Ja dużo zup gotuję na maśle, oliwie, chociaż, z tych to tylko grochową i strogonowa ugotowałabym na mięsie.
          • grey_delphinum Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:48
            No normalnie się gotuje. Też tak robię. I mnie jedyna zupa "na mięsie" to rosół.

Z kolei moja mama wszystkie zupy robi na mięsnym wywarze, co sprawiło, że nie lubiłam zup przez lata. Polubiłam zupy, gdy zaczęłam je sama gotować, właśnie "na gwoździu" 😉
          • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:49
            Grochową i fasolową, żur i ewentualnie barszcz czerwony gotuję na wędzonym. Czyli przeważnie na wywarze z szynki lub po prostu na skórce z boczku smile

Wszystkie inne zupy gotuję na czystej wodzie, ewentualnie robię zasmażkę na maśle (do ziemniaczanej na skwarkach).

Ogórkowa, szczawiowa na mięsie? Rrrrany...

Barszcz też przeważnie robię tylko z buraków, ze śmietaną, lub wigilijnyna wywarze warzywnym.
            • turbinkamalinka Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:12
              andaba napisała:

> Ogórkowa, szczawiowa na mięsie? Rrrrany...
              >
              > Barszcz też przeważnie robię tylko z buraków, ze śmietaną, lub wigilijnyna wywa
              > rze warzywnym.

Kwestia przestawienia. Ja zupy gotuję rzadko, bo partner nie przepada, więc tylko dla małego gotuję wywar i mrożę (później dodaję pomidory, zakwas, podsmażone pieczarki, czy co tam chcę)
              Do dużego gara (no ja mam 8,5l) wrzucam całą włoszczyznę, przypaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, troszkę soli i kg mięsa (schab, karkówkę, czy co tam mam) i gotuję do miękkości w miarę wolno. Mięso póżniej biorę albo na kanapki, albo robię sos (kurkowy, chrzanowy, koperkowy). Wywar mrożę wychodzą mi ze 4 litry wywaru więc nie jakieś oszałamiające ilości. 2 pojemniki mrożę reszta zostaje na aktualną zupę.
              • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:16
                O matko, w dodatku na wieprzowinie???
                Masakra jakaś smile
                • iwles Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:20
                  andaba napisała:

> O matko, w dodatku na wieprzowinie???

O rany. A na czym? Na kurczaku ogórkową? Na wołowinie ?
                  Bo jaki na niczym to wychodzi zwykła woda z pływającymi ogórkami.
                  • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:48
                    W ogóle nie jestem sobie w stanie wyobrazić zupy ogórkowej na wywarze mięsnym smile

Zupa ogórkowa to zupa ogórkowa nie zupa z trupa z dodatkiem ogórków smile
                    • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:41
                      Aaaa no to jak nie potrafisz sobie wyobrazić, to niech twoje dziecko żre naleśniki z dżemem i nam głowy nie zawracaj.
                      • baatexja Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 20:39
                        100/100
                    • taje Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:20
                      No to może dlatego jej nie smakuje bo bez smaku jest?
                • turbinkamalinka Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:33
                  Ja gotuję na wieprzowinie albo wołowym, Ja nie ruszę ptactwa, u mnie to dobre dla psa, czasem upiekę jakieś udko dla małego, czy kaczkę dla partnera, ale to rzadkość. Włoszczyzna to też nie są dwie marchewki jedna pietruszka i por wielkości szczypioru, tylko kupuję każde warzywo osobno. Zupa nie jest zawiesista, jest owszem treściwa, ale nie taka że łyżka staje. A smak ogórków, czy szczawiu zależy ile tego dasz, a nie od "mocy wywaru".

• 1matka-polka Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:40
              "Wszystkie inne zupy gotuję na czystej wodzie"

Ze tez ci sie chce. U mnie zupa jest na miesie i jest gesta i sycaca, wystepuje jako pojedyncze danie obiadowe, tzw. Eintopf.
              • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 15:50
                No czasem można, ale jestem zwolenniczką czystych, delikatnych zup, nie lubię takich, że łyżka stoi.
                • aqua48 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:47
                  andaba napisała:

> jestem zwolenniczką czystych, delikatnych zup, nie lubię t
                  > akich, że łyżka stoi.

No ale to chyba nie o Ciebie i Twój gust chodzi tylko o karmienie Twojej córki z anemią, prawda?
                  • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 16:48
                    Ale ona takiej "sapy" nie zjadłaby tym bardziej.
                    • aqua48 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:02
                      andaba napisała:

> Ale ona takiej "sapy" nie zjadłaby tym bardziej.

Nie wiem co to jest sapa, ale jeśli gotujesz wodniste, cienkie zupki, to może po prostu nie potrafisz ugotować dobrej, treściwej i pożywnej, i taka zupa wcale nie musi być tak gęsta żeby w niej łyżka stała..
                • 3-mamuska Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:21
                  andaba napisała:

> No czasem można, ale jestem zwolenniczką czystych, delikatnych zup, nie lubię t
                  > akich, że łyżka stoi.

Zupa na mięsie i pożywna , nie oznacza stojącej łyżki.
                  • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:42
                    3-mamuska napisała:

> andaba napisała:
                    >
                    > > No czasem można, ale jestem zwolenniczką czystych, delikatnych zup, nie l
                    > ubię t
                    > > akich, że łyżka stoi.
                    >
                    >
                    > Zupa na mięsie i pożywna , nie oznacza stojącej łyżki.
                    >
                    >

Oczywiście!
        • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 18:39
          Nie no w miarę czytania uważam że wymyślasz i nam doope zawracasz.
          Skoro lubi mięso z zupy i zupę, to gotuj zupy na mięsie i problem z głowy. Zje zupę, zje mięso i obiad z głowy. Jest zdrowo i syto.
          Na ch#$j drążyć temat.
    • ichi51e Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 12:41
      Dac spokoj widocznie zupa sie najadą
    • 1papryczka.chili Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:06
      To dietę śródziemnomorską zaproponuj. Bardzo zdrowa i idealna wręcz dla młodego mózgu, zresztą dla każdego. Można pominąć to czego naprawdę nie lubi.
    • rainbow_dash Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:11
      ohohoho! A dopiero co mi radziłaś, abym zajęła się swoim życiem gdy chodziło o zagrożenie semestralne mojej 15latki! Chcesz przemycać wymagane składniki odżywcze dorosłemu dziecku? I kontrolujesz jego jedzenie?
      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:18
        Jest różnica między jedynką na półrocze, a zdrowiem.
        Jedynkami się nie przejmuję smile
    • ukulelerege Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:14
      Wystarczy odwiedzić wegetariańskie blogi i tam przepisów masz bez liku.
    • larix_decidua77 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:17
      Zamiast mięsa mozzarellę, na ciepło fajnie się ciągnie. Ma dużo białka.
    • mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:20
      Zupa to normalny obiad, zwłaszcza jeśli treściwa.
      Zamiast mięsa można jeść kotlety ważywne, tofu, sery (np. naleśniki wytrawne), makarony z sosem, kasze z warzywami, domową pizzę. Może ryby będzie chciała jeść.
      Z tego co czasem piszesz gotujesz ciężko i monotonnie, może zwyczajnie ma dość. Niech sobie sama pogotuje.
    • bib24 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:22
      pasztet z watróbki smile
    • princesswhitewolf Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:32
      duzo owocow tez ( poza tym co juz napisano). Wchlanialnosc zelaza zalezy od wit C. Oraz kup jakas wode do picia z duza zawartoscia naturalnego zelaza
      • bib24 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:37
        od kiedy żelazo jest w owocach....
        • mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:52
          W owocach też jest
          Dużo tego pierwiastka znajdziemy także w produktach roślinnych, takich, jak: pokrzywa, nać pietruszki, orzechy, rośliny strączkowe, pieczywo pełnoziarniste, kakao, buraki, pestki dyni i słonecznika, morele, kasza jaglana, rodzynki, suszone śliwki oraz przyprawy takie jak: kminek, kurkuma, anyż, cząber, kozieradka, szałwia. Inne dobre źródła żelaza to: żółtka jaj, ryby i krewetki.
          • bib24 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 13:57
            najlepszym źródłem żelaza jest wątróbka, śledziona i krew. Z czego najpraktyczniej jeść wątróbkę kaczą albo gęsią, bo ma dużo a stosunkowo łatwo kupić i zrobiona jako pasta do chleba jest przesmaczna. jak się ma mało żelaza to uzupełnić będąc miesiączkująca kobietą roślinami jest bardzo trudno.
            • berdebul Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 17:43
              W życiu nie miałam w ustach śledziony, wątróbkę raz i krótki, skończyło się spektakularnym pawiem (i przy okazji skończyło się wmuszanie jedzenia w przedszkolu).
              Nie jest trudno, jeżeli je jajka, produkty bogate w żelazo przegryza natką pietruszki i czymś co ma sporo witaminy C.
              • bib24 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:03
                jeszcze raz. jeżeli to jest kobieta, która regularnie miesiączkuje a okres trwa 6 -7 dni to naprawdę jak się już wpadnie w niedobór żelaza to pietruszką się z niego nie wyjdzie.
                • mia_mia Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:31
                  Wiele dziewczyn w tym wieku ma fazę na wege, spokojnie da się to ogarnąć bez nadmiaru mięsa.
                  • ritual2019 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:33
                    Ale corka andaby ma faze na slodkie maczne, a to nie jest dobra opcja.
                    • cruella_demon Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:44
                      Wcale nie ma.
                      Zupy na wodzie to i ja bym nie zjadła.
                      • andaba Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 19:50
                        Zupy na wodzie, to ona bardzo lubi smile
                        • aqua48 Re: Czym nakarmić dziecko 11.01.22, 22:10
                          andaba napisała:

> Zupy na wodzie, to ona bardzo lubi smile

Bo jej nie gotujesz innych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka