iwles Re: Gierek 23.01.22, 23:48 No dobra, ale jeden tekst im się udal: o Jaruzelskim, jako agencie i podnóżku ZSRR "Ale z niego maciora". Od razu skojarzyło mi się z Macierewiczem 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Gierek 24.01.22, 00:21 Jak zwykle najwiecej do powiedzenia o filmie maja ci, co go nie widzieli. Koterski gra role poważną i wyszło mu to bardzo dobrze. Kożuchowska, mimo, że grać potrafi, to fizjonomią nijak się miała do Stanisławy Gierkowej. Cięzko mi jest ocenic realnosc niektorych faktow. Np. jak to bylo z upadkiem Gierka - ekonomia czy spisek? Jak bylo z sekretarka Marzenką? Czy to prawdziwa postac, czy fikcyjna? O zachowaniu Jaruzela wiem, ze tak jak go przedstawiono (jak i Maslaka), taki faktycznie byl sq... Mi sie film podobal. I szkoly bym na niego wyslala, zeby młodzi wiedzieli, dlaczego nie powinni lubic ruskich. A Gierka, biorac wszystko do kupy i oceniajac go po spusciznie, jaka zostawil, mimo wszystko uważam za postac pozytywna w polskiej historii. A kredyty Gierka, w porownaniu z kredytami pisowskimi, to byly grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Gierek 24.01.22, 00:31 Rowniez nie wiem, czy Zakoscielny byl postacia prawdziwa czy fikcyjna. Ale raczej prawdziwa, bo zrobili mu te chomicze poliki (czyli kogos mial przypominac). W filmie pada nazwisko tego profesora. Tez ciekawy wątek. Instytut laserowy na WAT'cie stoi do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Gierek 24.01.22, 01:05 No widzisz, to to ja wiem bez oglądania filmu, że Zakościelny = Sylwester Kaliski. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Gierek 24.01.22, 01:35 Jeżeli tak to na YT jest wywiad z tym panem. No cóż ja się podobieństwa nie mogę dopatrzeć, a dziwny zabieg ze sztuczną szczęką czy kluskiem w gębie robi się jeszcze bardziej niezrozumiały 🤷♀️ prof. dr inż. Sylwester Kaliski - wywiad Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Gierek 24.01.22, 16:35 Faktycznie kogos ponioslo z ta charakteryzacja. Ja tu zadnych chomikow nie widze. Łysina Jaruzela tez taka jakas... jakby kawalek czepka na basen przykleili. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Gierek 24.01.22, 16:31 daniela34 napisała: > No widzisz, to to ja wiem bez oglądania filmu, że Zakościelny = Sylwester Kalis > ki. A skąd to wiedziałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Gierek 24.01.22, 16:33 bombalska napisała: > > A skąd to wiedziałaś? Bo znałam tę historię Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Gierek 24.01.22, 16:36 W sensie historii "polskiej bomby neutronowej" Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Gierek 24.01.22, 16:54 bombalska napisała: > O rany, to napisz cos. Chyba lepiej będzie jak odeślę Cię do artykułów pressmania.pl/jak-powstawala-polska-bomba-atomowa/ www.google.com/amp/s/geekweek.interia.pl/lifestyle/newsamp-gierek-i-bomba-atomowa-w-polsce-odwazne-pomysly-z-okresu-prl,nId,5783717 histmag.org/Bomba-Kaliskiego-polskie-badania-termojadrowe-15929 www.old.uwazamrze.pl/artykul/997263/bomba-atomowa-made-in-poland/2 Historię niedawno przypomniał tvn Player w serialu Pajęczyna. Serialu nie polecam. Mimo dobrej obsady-słabizna. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Gierek 24.01.22, 16:39 A jak naprawde nazywal sie Maślak grany przez Stankiewicza? Dowodzil ubecja i trzymal sie z Jaruzelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Gierek 24.01.22, 16:50 bombalska napisała: > A jak naprawde nazywal sie Maślak grany przez Stankiewicza? Maślak to chyba kompilacja kilku osób,m.in.Stanisława Kani Tu ściąga: www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/2880684,Gierek-Kto-jest-kim-w-nowym-filmie-o-pierwszym-sekretarzu-PZPR Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Gierek 24.01.22, 11:18 bombalska napisała: > Jak zwykle najwiecej do powiedzenia o filmie maja ci, co go nie widzieli. > To jest bardzo zabawne. Nie wiem, nie znam, nie widziałam ale się wypowiem. Wybieram się w tę sobotę. Czasy Gierka pamiętam. Jestem ciekawa tego filmu. Adam Gierek wypowiadał się po premierze, ze wielu rzeczy mu tam brakuje ale film oddaje ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Gierek 24.01.22, 11:34 damartyn napisał(a): > Adam Gierek wypowiadał się po premierze, ze wielu rzeczy mu tam brakuje ale fil > m oddaje ojca. A co ma powiedzieć, jak w filmie Gierek jest super hiper przywódcą państwowym i bardzo dobrym człowiekiem, tylko ci "oni" byli źli. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Gierek 24.01.22, 02:28 Poczekam na Netflixa lub Playera. Obejrzalabym, ale żeby aż w kinie? Nieeee... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Gierek 24.01.22, 04:35 Znajoma - ktora pamieta te czasy, byla z synem ktory nie pamieta i oboje dali po 2/10. Zapytalem aby to opisala jednym krotkim zdaniem i uslyszalem: - Gierek to Bohater narodowy a Jaruzelski to pro-ruska swinia. - Mlody dodal ze przeciez to musialo dostac aprobate PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Gierek 24.01.22, 06:51 A spotkałam Gierka na żywo! Może nie Edwarda, ale Gierka 😁😁😁. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Gierek 24.01.22, 09:49 O MÓJ BO RZE SZU MIĄ CY!!! Obejrzałam trajler! Tego się nie da odzobaczyć! Co za koszmar! Kostiumy, charakteryzacje, wrzeszcząca Kożuchowska, Koterski, te sztuczne łysiny plastikowe, Zakościelny z kluskami w ustach ... Kto to sfinansował???? TVP? Tęsknimy za Gierkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Gierek 24.01.22, 10:43 Chyba tym razem nie TVP. Nie znalazłam też info o finansowaniu z PISF, więc przynajmniej tyle dobrego 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Gierek 24.01.22, 11:44 Najlepszy jest dorobek reżysera, kręcił jakieś etiudy, był operatorem w serialach, a tu nagle dzieło życia- Gierek Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Gierek 24.01.22, 10:41 Za Gierka znalazłabyś zatrudnienie jako tajny współpracownik? 😅😂🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Gierek 24.01.22, 10:47 bywalec.hoteli napisał: > Za Gierka znalazłabyś zatrudnienie jako tajny współpracownik? 😅😂🤣 Ty na pewno byś się odnalazł 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Gierek 24.01.22, 15:33 >Skąd pomysł, żeby obsadzić Koterskiego? Wait a sec: Misiek Koterski, ten Misiek Koterski zagrał Gierka? Edwarda Gierka? O kurwescu. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Gierek 24.01.22, 15:35 Tak ten Misiek "to be" Koterski. I co ciekawe według opinii widzów wcale źle nie wypadł, przynajmniej nie najgorzej 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Gierek 24.01.22, 15:37 Koterski rzeczywiście nie najgorzej, spodziewałam się tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Gierek 24.01.22, 16:14 Owszem,😄 Chociaż Stankiewicz naprawdę wymiotl Znakomity aktor. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Gierek 24.01.22, 16:08 Właśnie przeczytałam morderczą recenzję Cieślaka w "Rzepie" i mi wystarczy. Jedzie po twórcach jak po łysej kobyle, aż żal się robi "hybryda historycznych niedorzeczności, paździerzowatej realizacji oraz amatorskiego scenariusza i aktorstwa. W tej biedaprodukcji PRL doby Gierka grają przestrzenie Pałacu Kultury w Dąbrowie Górniczej (...) Gierek leci do Moskwy jakimś wrakiem na śmigiełka, bazę armii radzieckiej symuluje wartownicza buda (...).Wszystko robi wrażenie pracy amatorskiego kółka filmowego". A poza tym jest we mnie duża niezgoda na obsadzanie Koterskiego w takich rolach, podczas gdy mamy w Polsce tylu dobrych aktorów w jego wieku, którzy nie mogą się przebić... Jak się zdarzy w PL jakiś film, w którym nie są obsadzone te same 3 osoby na krzyż, to wielkie święto Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Gierek 24.01.22, 16:28 U nas chyba obsadzają zgodnie z jakąś dziwną modą. Kiedyś Żebrowski grał we wszystkim, potem Adamczyk był w każdym filmie ( czy pasował czy nie ), Zakościelny też miał swoje 5 min, nie mówiąc o Karolaku ( którego nie trawię ) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Gierek 24.01.22, 17:54 sumire napisała: > > A poza tym jest we mnie duża niezgoda na obsadzanie Koterskiego w takich rolach > , podczas gdy mamy w Polsce tylu dobrych aktorów w jego wieku, którzy nie mogą > się przebić... Jak się zdarzy w PL jakiś film, w którym nie są obsadzone te sa > me 3 osoby na krzyż, to wielkie święto I dzięki Bogu, że nie obsadzono młodego zdolnego. Zamknęłoby mu to karierę na długi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Gierek 24.01.22, 16:42 Kto stoi za tą szmirą????? zarówno producenci jak i scenarzyści są mało znani. Wyprodukowane wcześniej filmy to szmiry. Skąd mieli kasę??? Dostali od naszego narodowego czegoś tam???? Ja węszę za tym jednak pisowskie macki. Taka szmira, to musi być PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Gierek 24.01.22, 16:53 O przepraszam, jeden scenarzysta jest znany, to czołowy publicysta-symetrysta Rafał Woś, który ostatnio zasłynął żywiołową obroną Polskiego Ładu widzę, że mu tam nawet epizodzik dali... Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Gierek 24.01.22, 16:54 No to mówiłam przecież, za tym musi stać coś "narodoweg" i ktoś z PiS. Takie szmiry same się nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Gierek 25.01.22, 13:16 Też tak myślałam, biorąc pod uwagę, jak często reklamówka leci w TVP. Ale z drugiej strony producentem, pomysłodawcą i współscenarzystą jest Heathcliff Janusz Iwanowski, kiedyś występujący pod nazwiskiem Heathcliff Janusz Iwanowski Pineiro, Pogodził się z Kaczyńskim czy co? forsal.pl/artykuly/695214,najwieksze-afery-iii-rp-afera-pineiry-czyli-jak-zemek-dulary-glapinskiemu-przekazywal.html Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Gierek 24.01.22, 19:03 w oficjalnych zwiastunach koterski wypada wg mnie fajnie (nie przepadam, ale nie że nie strawię) idę na jakiś darmowy seans, więc czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Gierek 09.04.22, 08:09 Chyba zacznę przypominać dobie historię, bo film jawi mi się jako bajeczka. Przy czym akurat do Koterskiego w tym filmie nic nie mam. W każdym razie film jest na netflixie a kilka osób z wątku chciało go tam obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
kagiali Re: Gierek 09.04.22, 08:22 I ogląda się bardzo dobrze. Misiek wymiata. 8/10. Z ciekawosci weszlam na filmweb, bo tam ostro filmy niedoceniane. I tam jest 5.2. Ale filmweb zawsze krzywdzi polskie filmy. Np botoks dlugo mial 3, a dla mnie, to najlepszy film Vegi, tylko obrazający grupę bogatych lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Gierek 09.04.22, 11:09 Botoks jak i inne filmy Vegi przede wszystkim obrażają inteligencję widza. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Gierek 09.04.22, 11:06 Jest już na Netflixie. Dla mnie Koterski ok. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Gierek 09.04.22, 11:10 Wczoraj trendował na twitterze nawet 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Gierek 09.04.22, 12:13 A mnie naszło na wspominki. Bo sama nie pamiętam za bardzo tych czasów (jedynie kolejki ) , to pomęczę seniora. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Gierek 09.04.22, 11:21 Koterskiego nie znoszę, nie ma opcji, by dobrowolnie go oglądać przez ca. 2 h. Kożuchowskiej ciut mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Gierek 10.04.22, 08:16 Wczoraj na netflixie obejrzalam. Jaki to nudny i bez polotu film, masakra. O interpretacjach historycznych i politycznych sie nawet nie wypowiem Tego typu filmy moge ogladac, jak sa nakrecone jak "Czlowiek z marmuru"- pokazanie dawnych realiow poprzez losy konkretnego czlowieka, dramaturgia, film wciaga i wzbudza emocje. A Gierek? Noz kuswa wszystko lopatologicznie na tacy podane, ciagnie sie jak flaki z olejem. Na plus: Misiek nie byl Miskiem. Chociaz, ze zagral dobrze tez bym nie powiedziala Na minus: wurwiajaca gra tandetnej Kozuchowskiej. Ogolnie NIE polecam. A teraz ide czytac co inne o filmie pisza Odpowiedz Link Zgłoś