Dodaj do ulubionych

Smoczek - do kiedy ?

24.01.22, 06:20
Dzieci:
starsze dziecko 2,5 roku, młodsze dzieci ( bliżniaki) 20 miesięcy
Wszystkie na smoczku. Czy to normalne wg.ematki ?
PS Matka Nie zabierze smoczka starszemu bo młodsze mają i to starsze będzie zabierać młodszym dzieciom.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 06:23
      Zajmij się swoimi dziećmi
    • evee1 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 06:29
      Lepiej niech ma smoczek, niz mialoby ssac paluch. Smoczek przynajmniej mozna odstawic jak dziecko bedzie gotowe.
      • hannah_weaver Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:36
        evee1 napisała:

> Lepiej niech ma smoczek, niz mialoby ssac paluch. Smoczek przynajmniej mozna od
        > stawic jak dziecko bedzie gotowe.
        >
        Podpisuje się!!!
    • ichi51e Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 06:32
      absolutnie bez znaczenia. Widziałaś dorosłego ze smoczkiem? olać
      • ajaksiowa Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 07:41
        Kiedyś mówiono że smoczek źle wpływa na zgryz,wspöłczuję problemów z odstawieniem wink
      • black_magic_women Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 22:06
        ichi51e napisała:

> absolutnie bez znaczenia. Widziałaś dorosłego ze smoczkiem?

Ze smoczkiem nie, ale z pieluszką-przytulanką już tak. Dzisiaj ten pan ma pewnie z 65 lat.
        >
        • 3-mamuska Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 22:36
          black_magic_women napisała:

> ichi51e napisała:
          >
          > > absolutnie bez znaczenia. Widziałaś dorosłego ze smoczkiem?
          >
          > Ze smoczkiem nie, ale z pieluszką-przytulanką już tak. Dzisiaj ten pan ma pewni
          > e z 65 lat.
          > >

Ze smoczkiem nie , bo ten najczęściej jest w końcu wyrzucany , (gorzej jak się naucza ssać materiał lub palec ) ale takich co trzymają w ustach palec czy jakiś materiał kawełek kurtki/ bluzki /włosy już tak,
          Znam dziewczynkę która jako 10-latka w szkole ssała palec.
          Zreszta na niektórych zdjęciach na fb już jako dorosła ma z kciukiem w buzi. Jak się zapomina dalej wkłada palec do buzi np. Podczas oglądania filmu.
          Mam takie wrażenie ze im dłużej pozwala się dziecku uciszać emocje smoczkiem czy wpychając chrupki/ owoce ,aby było cicho tym łatwiej o uzależnia w przyszłości.
          • berdebul Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 23:28
            I? Stimuje, bo inaczej nie potrafi rozładować stresu. Większość ludzi znajduje metody akceptowane przez innych, lub niewidoczne.
    • kafana Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 07:48
      Pytanie czy są na piersi. Najpierw wzięłabym się za odstawianie a później smoczek.
      • hanusinamama Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:10
        A czemu? Z ciekawości pytam? Obie moje córki były długo na cycku, smoczek szybciej odstawiły niż cycka...
        • 3-mamuska Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:27
          Bo pewnie to ble żeby cyckiem karmić tak duże dzieci. Lepiej niech ssą gumę. 🙈
          • kafana Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 23:40
            O nie wcale nie. Niech będą jak najdłużej. Chodziło mi o praktyczny wymiar sprawy. Ze jeśli mama będzie chciała odstawiać to łatwiej ze smoczkiem. Nie mam nic do piersi ani smoczków.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 13:51
        Odstawienie niemowlaków od piersi? A z jakiej paki?
        • szarakratka Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:51
          Przecież tam nie ma niemowlaków.
      • g.r.uu Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 13:54
        A dlaczego odstawiać?
        • kafana Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 10:15
          No kiedyś chyba będzie chciała ?smile nie chodzi mi o to ze teraz ma to robić. Z praktycznego punktu widzenia jeśli ma to w planach to lepiej najpierw piers a później smoczek / latwiej idzie
    • nena20 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 07:51
      Przy takiej różnicy wieku (coś nie gra) to ja bym i gałganek do ssania dała🤣
      • babie.lat0 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 08:00
        nena20 napisała:

> Przy takiej różnicy wieku (coś nie gra)

Różnica między dziećmi to 10 miesięcy smile
        Przy czym bliźniaki urodziły się o miesiąc za wczesnie.
        • babie.lat0 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 08:03
          O przepraszam! Różnica to 11 miesiecy !!!
          • nena20 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 08:53
            To co się dziwić że matka smokiem zatyka. Trójka dzieci w takim wieku, trzeba współczuć. Smoczek to chyba ostatni problem, przyjdzie czas to matka zabierze.
            Ja wychowałam moje dzieci bez smoczka, jest to bardzo trudne, usypianie, uspokojenie zawsze na mojej głowie.
            • ginger.ale Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 09:03
              Ojciec pewnie też pewnie rozdaje smoczki na prawo i lewo, żeby przetrwać:p Nie zrzucajmy wszystkiego na "leniwą" matkę.
              • nena20 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:15
                Matka wcale nie jest leniwa, ja serio jej współczuję. Bardzo rzadko tatusiowie zostają z dziećmi, nie ma co się czarować. Ewentualnie po pracy zabiorą na spacer, a jak wieczorem wykąpią to jest już mega.
                • kafana Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 10:19
                  Ja tam nie znam takich ojców / nie w naszym pokoleniu.
    • saszanasza Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 07:52
      Moj syn do jakiegoś 2 roku życia ssał smoczek, ssał smoczka, córka krócej. Syn ma równiutki zgryz, córka krzywy🤷🏼‍♀️
      • ichi51e Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 07:53
        bo to nie ma żadnego wpływu od lat to wiadomo. Żeby są krzywe jak nie ma na nie miejsca w szczęce
        • jowita771 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:21
          Krzywe zęby a krzywy zgryz to dwie różne rzeczy.
          • saszanasza Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:53
            jowita771 napisał:

> Krzywe zęby a krzywy zgryz to dwie różne rzeczy.
            >

No fakt, ale i tu mój zasmoczkowany dłużej syn ma(miał) proste zęby (choć najprawdopodobniej założy sobie jakiś 3 miesięczny, bo mu ósemki nieco sytuację skomplikowały a córka ma aparat ortodontyczny🙈😉
    • ginger.ale Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 08:52
      Sądzimy, że zajmij się sobą, a po wg nie stawia się kropki.
    • forumologin Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 09:10
      zajmij sie soba
    • aqua48 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:07
      Do wtedy kiedy dzieci same zrezygnują. Nie ma ustawowego terminu poza którym ssanie smoczka jest nielegalne..a jeśli tak się przejmujesz tymi dziećmi to może zacznij pomagać ich matce? W spacerach, kąpieli, karmieniu i usypianiu. Albo zostań z trójką kilka razy w tygodniu na dwie-trzy godziny, by matka miała chwilę dla siebie?
    • hanusinamama Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:12
      Matka ma 3 dzieci, w tym bliźniaki, nawet nie rok róznicy a ty sie przypieprzasz, ze dzieci smoczek mają?
      • berdebul Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:11

A mogła o pieluchy big_grin
        • acola Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 10:31
          Za rok będzie gadanie o pieluchach, spokojnie, potem będzie o liczeniu, czytaniu etc.
    • bywalec.hoteli Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:17
      do 40-ki wink

a na serio to moje juz nie pamietam do kiedy używały ale krócej niż 2 lata na pewno
    • 3-mamuska Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:19
      Do kiedy ?u mnie dopiero przy 3 dziecku smoczek używaliśmy od 4-6 miesiąca życia. Jak zaczął być problem, bo wypadał ,bo dziecko gubi podczas snu wybudza się przez to to poleciał do śmieci. 2 pierwszych dzieci nie używało wcale.

Ja nie rozumiem takiego używania smoczka dziecko idzie/jedzie wózkiem ulicą gada do mamy przez smoczek, wcina chrupki jedna raka wyciągając smoczek druga wkłada chrupka ? Po co? Dziecko powinno używać smoczka tylko do uspokojenia,
      czy zasypiania a nie nosić całymi dniami w „paszczy” (paszcza pieszczotliwie)
      • ritual2019 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:46
        A ja nie rozumiem tego ciaglego jedzenia, chrupki, paluszki, ciastka itd. Dzieci nie musza ciagle przezuwac.
      • lemonka5 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:50
        Przy tak małej różnicy wieku plus bliźniaki sama bym coś ssała dla uspokojenia. Zwłaszcza, gdyby osoby postronne dokładały mi swoimi dobrymi radami.
        • ginger.ale Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:06
          😅
    • leyla76 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 10:49
      Ja tylko napisze odnośnie zgryzu i zębów.
      Mam trójkę juz dość duża (19, 16 i 9 lat).
      Pierwsze smoczek do ok 3 lat, miała aparat.
      Drugie dwa palce do ok 4 lat (maz ponad miesiąc nie spał wyciągając mu te palce w nocy z buzi, zakładając skarpetki, rękawiczki na rękę😁). Zęby idealne
      Trzeci totalnie piersiowy do ok 3 lat, żadnych smoczków, palców . Zęby tragedia, Krzywe i słabe. Jest pod opieka dentysty oś trzeciego roku życia, ortodonty od piątego.
      • szarakratka Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:55
        Mój starszy bezsmoczkowy, karmiony piersią, nie ssał kciuka.
        Zęby stałe krzywe jak nie wiem.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 13:49
      Normalne.

Matkę podziwiam, ze jeszcze nie zwariowała. Wielki szacunek.
      • babie.lat0 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:12
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> Matkę podziwiam, ze jeszcze nie zwariowała. Wielki szacunek.

Nie ma za co podziwiać. Bocian im dzieci nie przyniósł smile
        Chyba wiedzieli na co się piszą, robiąc następną ciążę w 2 miesiące po porodzie ... ?
        A , że bliźniaki... hm ... w tej rodzinie pojawiały się wcześniej bliźniaki a więc zapewne brano to pod uwagę smile
        • g.r.uu Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:22
          A to podziwiać można tylko za rzeczy które los dał? Jak ktoś świadomie wybrał ciężką pracę to nie zasługuje na podziw bo wiedział co robi?
        • mamkotanagoracymdachu Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:41
          Ty jesteś teściowa tej kobiety czy szwagierka?
          • eliszka25 Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:47
            To samo przyszło mi do głowy 😄
    • g.r.uu Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 13:52
      Twoje? To do kiedy uważasz. Nie Twoje? To nie Twoja sprawa. Moje nie miały nigdy
    • mamtrzykotyidwa Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 14:15
      No pewnie, że normalne.
      Myślisz, że lepiej by było, jakby dziecko paluchy ssało?
      • ichi51e Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 14:19
        w kwestii formalne - moje smoka nie miło a łapek nie ssało. To nie jest kwestia albo-albo.
        • kafana Re: Smoczek - do kiedy ? 24.01.22, 15:53
          A miałaś 3 w tak krótkim odstępie? Wierze ze dla dobrostanu całej rodziny te smoczki mogą mieć niemałe znaczenie. I serio oducza się. I najnowsze zalecania wcale już takie antysmoczkowe nie są.
    • niemoralna Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 01:00
      babie.lat0 napisała:

> Dzieci:
      > starsze dziecko 2,5 roku, młodsze dzieci ( bliżniaki) 20 miesięcy
      > Wszystkie na smoczku. Czy to normalne

Nie ma tragedii , ale juz kilkukatki to jak kalectwo

> PS Matka Nie zabierze smoczka starszemu bo młodsze mają i to starsze będzie zab
      > ierać młodszym dzieciom.

To niech już poleci hurtem i całej trojce odstawi a nie na raty bedzie sobie rozkładać robotę . W wieku 20 msc już odruch ssania można wyeliminować . Kwestia czy czeka na decyzje dziecka kiedy się namysli odstawić, czy sama weźmie sprawy w swoje ręce
    • m_incubo Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 11:12
      Moje poza najstarszą, która już jest pełnoletnia, nigdy nie lubiły smoczków i nie używały. Smoczki cudzych dzieci w ogóle mnie nie obchodzą i ciebie też nie powinny.
      • lemonka5 Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 11:59
        Pozostając nadal w temacie wątku, czyli wtrącania się w hodowanie cudzych dzieci, to dziś w sklepie byłam świadkiem, jak pani w parku, pouczyła matkę 2,5 letnich bliźniaków, że nie powinny już jeździć w wózku, bo są:
        a/ za duże i to wstyd
        b/zrobią się za leniwe i potem w ogóle nie będą chciały chodzić
        c/mięśnie nóg im się osłabia
        d/biodra będą miały krzywe (?)
        e/zimno im jak tak siedzą bez ruchu

Wiek dzieci podała matka, nieświadoma w jakim celu go podaje. Ot, starsza pani zagadnęła miło, ile to lat mają dzieciaczki, a potem wygłosiła powyższe ostrzeżenia. A skarcona mama, zaczęła się tłumaczyć, że puszczone wolno, rozbiegają się w różne strony i dla niej to chwila spokoju jak siedzą w wózku.
        • lemonka5 Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 12:00
          W parku, znaczy się, nie w sklepie smile
        • g.r.uu Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 12:06
          Raz mi facet rzucił uwagę na temat tego, że dzieci nie powinny być w wózku. Dostal zyebke za wtrynianie się w nie swoje sprawy i jeszcze cham jeden miał czelność robić uwagi że jestem niemiła. To dostał druga ofertę oddalenia się chyżo
        • ginger.ale Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 12:21
          Lemonka, trzeba było wesprzeć tę matkę słowem. Nie mówię, że wdawać się w pyskówkę z babcią-dobra-rada, ale powiedzieć chociaż: nie musi się Pani tłumaczyć.
          • ginger.ale Re: Smoczek - do kiedy ? 25.01.22, 12:22
            (Chociaż może to zrobiłaś)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka