panna_lila 26.01.22, 20:09 Gdzie szukać kogoś kto zrobi? Myślicie, że przychodnia to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 20:12 A nie jesteście zapisani do pielęgniarki w POZ? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 20:12 pacjent.gov.pl/system-opieki-zdrowotnej/jak-moze-ci-pomoc-pielegniarka Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 21:42 zabrałam tatę do siebie, dziś wyszedł ze szpitala. Tata jest z innego miasta, więc nie wiem jak z rejonizacją, muszę sprawdzić, czy się da Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 21:52 Na długo tatę wzięłaś? Bo może po prostu zapisz go do lekarza i pielęgniarki w swojej przychodni? Jak wróci do siebie to sie przepisze z powrotem. Kiedyś można było chyba bezpłatnie 2 czy 3 razy w ciągu roku zmienić lekarza POZ. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 21:59 nie wiem, nie wiem też czy będzie chciał, bo ma lekarza pierwszego kontaktu, który zna wszystkie schorzenia i przepisuje mu wszystkie leki na telefon, więc jest to wygodne. I nie wiem, czy ta zmiana warta zachodu, to juz lepiej chyba wziąć prywatnie i zapłacić. Póki co szukam na FB grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 00:09 To przepisz tylko pielęgniarkę, lekarza zostaw. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 20:16 przychodnia jak najbardziej - panie z zabiegowego ew. na FB zapytaj, może ktos ze znajomych ma kolezanke-pielegniarke, albo sąsiadka, szukaj jak najblizej swojego domu Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 20:39 Do mnie przyjeżdżali z przychodni POZ, pielęgniarka z gabinetu zabiegowego, tylko lekarka rodzinna musiała przepisać zlecenie wystawione przez prywatnego lekarza, bo inaczej musiałabym płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 20:40 Zadzwoń do przychodni, powinni pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:06 Słuchaj, to prosty zatrzyk. Niech pielęgniarka wam pokaże, jak zrobić, i róbcie w domu, ty albo tata. Igła jest krótka, zastrzyk podskórny, łatwo się robi w brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:07 Poradzisz sobie sama. Ja robiłam córce. Mój teść sam sobie robił. Wbijasz igłę i sam się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:08 Przeciwzakprzepowe? Ile czasu? To spokojnie możesz ogarnąć ty. Nie wiem, czy do takich ktoś teraz w ogóle będzie chciał przychodzić. Ja robiłam swojej babci (potem robiła sobie sama, a miała 85 lat wówczas). Robiłam też sobie sama przez ponad miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:15 Dokładnie, wez raz kogoś prywatnie, pokaze ci jak robić. Ja umiem robić zastrzyki odkad skonczylam jakieś 20 lat, jak ktoś potrzebuje to zrobię bez problemu. Robiłam naszym psom 🙂, robiłam członkom rodziny, (domięśniowe a nie tylko podskórne) sobie kiedyś w brzuch, to nic trudnego. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:25 Są filmiki na YT jak taki zastrzyk zrobić. To proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:15 Właśnie robię, serio I tak codziennie. Nie potrzebujesz do tego pielęgniarki, bierzesz fałd skory w dwa palce, pyk i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:22 A to nie są przypadkiem takie ampułkostrzykawki, które można samemu wstrzyknąć? Jeżeli to jest to, to ja sama robiłam mamie, nie mając bladego pojęcia. Było to może niezbyt przyjemne, bo bałam się na początku, ale proste. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:24 ogarniesz sama bez problemu. albo ojciec jak jest w miare sprawny. przeczytaj instrukcję zastrzyku. bierzesz fałd skóry na brzuchu/ na boczku (codziennie z innej strony ) , ściskasz lekko ten fałd, i w ten wzgórek taki trochę w formie trójkąta wbijasz igłę , dociskasz tłok, i zrobione. To zastrzyk podskórny, latwy. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:28 Jak wykonać zastrzyk podskórny ? (przeciwzakrzepowy) Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:32 Jak zrobić zastrzyk przeciwzakrzepowy w brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:33 Jak zrobić zastrzyk w brzuch? Zastrzyk podskórny SC. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:33 Jak podać zastrzyk przeciwzakrzepowy w brzuch? Heparyna - zastrzyki w brzuch - INSTRUKCJA Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:36 Generalnie przygotuj wacik a jeszcze lepiej dezynfekujacy środek w sprayu będzie wygodniejszy w użyciu dezynfekujesz, wyciągasz strzykawkę, łapiesz fałd skóry, wbijasz, wciskasz tłok, wyciągasz i zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:44 Jak zrobić zastrzyk? Iniekcja podskórna Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:53 dziękuję za filmiki powinnam dać radę...tylko u mojego taty skóra i kości, nie wiem ja ja złapię ten fałd O ile dobrze widzę to tę igłę trzeba wbić całą? Bosze, żeby mi sie nie złamała cholera Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:57 Spokojnie, igła jest króciutka. Wbijaj bardzo, baaaaardzo powoli, wtedy boli mniej. Potem tez powolutku naciskaj tłok. Może być brzuch, udo, gdzie Ci wygodniej złapać. Dasz radę! Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 07:08 Igła jest krótka i cienka, wchodzi bez problemu. Ile tych zastrzyków? To ważna informacja, gdyż im więcej, tym... hm, gorzej. Na samym początku to jest luz, bo to w fałd skóry i prawie się nie czuje. Ale po jakimś czasie mogą się robić skrzepy, wylewy (to normalne), może być stwardnienie, może siniak się zrobić. Dlatego trzeba pilnować, żeby za każdym razem było to inne miejsce do wstrzyknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 07:40 Dasz rade. Nie zrobisz Tacie krzywdy. Może poproś, tak jak ematki radzą, jakąś pielęgniarkę, żeby Ciebie przeszkoliła? Ja robiłam sobie zastrzyki z Clexane przez całą ciążę. Najgorszy był pierwszy zastrzyk, a potem bez problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 15:18 Jeśli tata jest bardzo szczupły, to igłę wbijasz nie pod kątem prostym do ciała, a pod kątem ostrym, jakby na skos. Ale najlepiej, jak ci ktoś pokaże, jak to robisz. Poradzisz sobie. Zrobiłam sobie kilka setek takich zastrzyków, wszystko w brzuch. To naprawdę nie jest trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:47 Ampułkostrzykawki? Znajdziesz.samouczki na yt jak to robić. One są zaprojektowane tak, żeby można było samemu sobie zrobić. Trema tylko za pierwszym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 15:02 Tak jak dziewczyny pisza. Poza tym, moge dodac ze jesli w brzuch i boli to polecam wziąć przed zastrzykiem dwa paracetamole i robic sobie w pozycji leżącej lub pollezacej, wolniutko. Raz z jednej raz z drugiej strony - wazne by nie wbijac sie dwa razy w to samo miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 21:46 trzeba w przychodni wybrac swoją pielegniarkę, mieć zlecenie na zastrzyki, umowić się... generalnieprosto nie jest zeby załatwić. co to za zastrzyki? nie jestes w stanie sama zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 21:55 Lekarz rodzinny taty powinien wystawić zlecenie na zastrzyki i codziennie powinna orzychodzic pielęgniarka-tak od dwóch dni jest u mojej matki .W poniedziałek lekarka na wizycie wystawila zlecenie na zastrzyki (trzeba je samemu wykupić) I przychodzi pielęgniarka do domu a w weekend ma podjechać pogotowie i zrobić zastrzyk,bo pielęgniarka nie pracuje. Pielęgniarka z przychodni ,z dyżuru,nie wybrana. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:01 pisałam wyżej, tata ma lekarza w innym mieście, teraz jest u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 22:10 Próbuj na pomocy doraznej w takim razie. Ale jak raz Ci pokażą co i jak, to ogarniesz sama. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Zastrzyk w domu? 26.01.22, 23:01 Robiłam mamie. Pierwszy raz pomagała mi sąsiadka i ćwiczyłam wbijanie igly w poduszkę 😉 A zarzekałam się ze ja nigdy... chociaż sobie chyba bym nie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 14:20 Ja robiłam sobie sama po operacji. Dałam radę, choć to niezbyt przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 00:17 Te w brzuch to ludzie robią sobie sami. Początkowo pomagałam mężowi, bo był po operacji i miał po prostu ograniczoną sprawność, a później już robił sobie sam. Przy zastrzykach jest dość dokładna instrukcja albo poszukaj filmik na yt. Kup tylko coś do odkażania, jakiś octanisept np. A jak nie chcecie sami to może zapytaj w swojej przychodni w rejestracji, może są pielęgniarki, które sobie chętnie dorobią. Może pomoc dentystyczna, czy higienistka szkolna. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 17:45 Dziękuję za Wasze udział w tym wątku🙏 Zrobiłam 😁 Cały czas czułam Wasze głosy "dasz radę" Ja, która na widok krwi mdleję, tu szczęśliwie bezkrwawo, dałam radę. Pacjent też. Był dzielny. Dziękuję 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 17:49 Super!! To był pojedynczy, czy masz więcej do zrobienia? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 18:31 No i super, tak trzymać. Jak pierwszy raz robiłam córce - to mi się tak ręce trzęsły, że mało strzykawki nie upuściłam. Ale jak już wbiłam igłę - to poszło gładko . Nie taki diabeł straszny Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 19:26 Super! I już kolejne doświadczenie masz na koncie. Zdrowia dla Was wszystkich 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 19:36 Jeśli jest zlecenie na zabieg, zrobi pielęgniarka rodzinna. Mają swoje praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Zastrzyk w domu? 27.01.22, 19:52 Już przeczytałam, że to z ampułko-strzykawki i dałaś radę Z mojego doświadczenia (robię sobie co tydzień od wielu lat) - zapisuj na kartce, gdzie się wkłuwasz, aby następnych razem wybrać inne miejsce. I nie wiem jak z tym lekiem jest, ale mój jest dość ostry dla skóry, nawet mikro ilość, która kapnie na skórę przy wyciąganiu igły powoduje dość silną pokrzywkę. Więc przecieram skórą także po zastrzyku - czystą chusteczką zmoczoną w wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś