28.03.22, 15:09
Jestem przed wyborem rasy kota, ma to być kotek rasowy, gdyż na nie nie mam uczulenia.

Możecie poradzić jaka rasa:
- dobrze się odnajdzie w dużym domu z ogrodem (kto wychodzący ale daleko od ulicy czy większych niebezpieczeństw),
- polubi dom z dziećmi i częstymi gośćmi,
- nie będzie mu przeszkadzała samotność podczas dnia (dorośli w pracy, dzieci w placówkach).

Kot syberyjski - ma ktoś jakieś doświadczenie? Może mainecoon?
Obserwuj wątek
    • pasquda77 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:15
      A skąd wiesz, że na rasowe nie masz uczulenia, większej bzdury dawno nie słyszałam...🤦
      Z takim podejściem najlepszym rozwiązaniem będzie pluszowy kot.
      • profes79 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:20
        Też miałem coś takiego napisać, ale sprawdziłem. Nie wiem jak Maine Coon ale Kot Syberyjski uchodzi za kota hipoalergicznego - nie na zasadzie, że w ogóle nie uczula (jak psy z włosami w przeciwieństwie do tych z sierścią) ale reakcja alergiczna jest znacznie słabsza niż w przypadku typowego kota ze względu na mniejszą ilość w ślinie uczulających enzymów.
        • swinka-morska Re: Rasa kota 28.03.22, 15:28
          profes79 napisał:

> Też miałem coś takiego napisać, ale sprawdziłem. Nie wiem jak Maine Coon ale Ko
          > t Syberyjski uchodzi za kota hipoalergicznego

Tylko "uchodzi" i to jest bardzo szkodliwa nieprawdziwa informacja.
          To samo można wyczytać o wielu innych rasach i również nie jest to prawdą.

> ale reakcja alergiczna jest znacznie słabsza niż w przypadku typowego kota ze względu na mnie
          > jszą ilość w ślinie uczulających enzymów.

U kota jest kilkanaście uczulających substancji - ślina, naskórek, wydzielina z gruczołów przy odbycie itd. Nędzna pociecha nawet jeśli w ślinie jest mniej alergenów.
          • howkeye Re: Rasa kota 28.03.22, 21:36
            Kot syberyjski jak najbardziej uczula. Mam syberyjską nevke i moj szwagier alergik po dłuższym pobycie ( kilka godzin) z nią kicha i łzawią mu oczy.
          • allegropajew Re: Rasa kota 29.03.22, 17:07
            Miałem syberyjkę, potwierdzam, nie uczula. Niektórzy znajomi specjalnie przychodzili, żeby ją pogłaskać - pierwszy głask w ich życiu.

Gościula
        • m_incubo Re: Rasa kota 29.03.22, 17:17
          Mój kot syberyjski uczula mojego brata i moją koleżankę.
          Psy - wszystkie - mają SIERŚĆ.
      • nowyniknik82 Re: Rasa kota 29.03.22, 08:39
        Bo się będzie lansować tym kotem. Z dachowcem przecież lansu nie ma
    • swinka-morska Re: Rasa kota 28.03.22, 15:18
      Dawniej to były lepsze trole
    • triss_merigold6 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:20
      Mainecoon ma podszerstek, mnóstwo podszerstek, jakim cudem możesz nie mieć na tę rasę alergii?
      Dobra, troll, kwit za zylion monet sprawia, że alergia znika.
      • profes79 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:21
        Poczytaj smile Zwłaszcza o syberyjskim.
        • triss_merigold6 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:24
          Możliwe, natomiast maine coon uczula, jeśli ktoś ma alergię na koty.
        • szybki-lisek Re: Rasa kota 28.03.22, 16:41
          Syberyjczyk składa się GŁÓWNIE z podszerstka😆 i bardzo nie lubi go wyczesywac 🤣🤣
        • m_incubo Re: Rasa kota 29.03.22, 17:18
          Ja nie muszę czytać o syberyjskim, bo właśnie go mam na kolanach, jak najbardziej może uczulać i uczula.
      • tilijka123 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:28
        W przypadku kota uczula bardzo silnie ślina, a nie sierść.
      • tilijka123 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:30
        triss_merigold6 napisała:

> Mainecoon ma podszerstek, mnóstwo podszerstek, jakim cudem możesz nie mieć na t
        > ę rasę alergii?
        > Dobra, troll, kwit za zylion monet sprawia, że alergia znika.

W przypadku kota alergia jest głównie na ślinę a nie na sierść.
        • jowita771 Re: Rasa kota 29.03.22, 08:47
          A jak powszechnie wiadomo, koty rasowe są pozbawione śliny.
          • eliszka25 Re: Rasa kota 29.03.22, 08:52
            😄
    • leanne_paul_piper Re: Rasa kota 28.03.22, 15:21
      Maine coon baaaardzo uczula. Ja pamiętam, że przy mojej musiałam przechodzić całe odczulanie, bo chciałam umrzeć. Po 50 kichnięc w serii🙄
    • eglantine Re: Rasa kota 28.03.22, 15:23
      Z długim włosem raczej odpada, skoro rozstałaś się niedawno z panią sprzątającą.
    • profes79 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:23
      Na samotność jest prosta rada - dwa koty. Maine Coony to koty wielkie - potrafią dobić i do 10 kilogramów w przypadku samców więc to jest coś, co trzeba brać pod uwagę. Poza tym w ich przypadku nie doszukałem sie informacji takich, jak w przypadku syberyjskich (w kwestii uczuleń). Syberyjskie sa mniejsze chociaz podobno także przepełnione energią.
    • mamtrzykotyidwa Re: Rasa kota 28.03.22, 15:33

Nie kupuj kota, jak masz uczulenie.
      Nie istnieją koty, które nie uczulają, każdy może uczulić i rasa nie ma tu nic do rzeczy. Można być uczulonym na jednego kota, a na wszystkie inne nie, albo na odwrót, ale o tym przekonasz się dopiero za jakiś dłuższy czas.
      Jak ty masz uczulenie, to dzieci też najprawdopodobniej będą miały, jak nie od razu, to za rok, dwa.
      No chyba, że masz na myśli takie uczulenie, że nierasowy kot to badziew, dlatego musi być rasowy.
      Kot wychodzący potrafi wyjść na parę kilometrów, a jak to będzie kot rasowy to go ci w miesiąc ukradną.
      To, czy kot polubi dzieci i gości, to też nie kwestia rasy, a konkretnego kota - jeden lubi hałasy, drugi się boi - o charakterze kota poinformować powinien cię hodowca.
      Samotność lubią tylko stare koty, które przesypiają całe dnie, młode nie lubią samotności.
      Jak koniecznie chcesz kota, to może kup dorosłego rasowca wycofanego już z hodowli? Będzie dobrze znany jego charakter, kot będzie spokojny i nie będzie sprawiał tylu kłopotów i zniszczeń, co młody kociak.
      • rb_111222333 Re: Rasa kota 28.03.22, 15:57
        mamtrzykotyidwa napisała:

> To, czy kot polubi dzieci i gości, to też nie kwestia rasy, a konkretnego kota
        > - jeden lubi hałasy, drugi się boi

Jak również może się przyzwyczaić. Moje dwa koty po dwóch latach pobytu przyzwyczaiły się do ekspresji mojej córeczki, również wychodzą do gości, nawet ten bardziej wycofany, co wcześniej było nie do pomyślenia.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Rasa kota 28.03.22, 15:40
      sfinks kanadyjski
      • leanne_paul_piper Re: Rasa kota 28.03.22, 16:17
        Śliczny. Ale ile to trzeba będzie w garderobę zainwestować. A jeszcze jak lubi labels?🙄
      • yenna_m Re: Rasa kota 29.03.22, 10:42
        Łyse potwornie alergizują. I masz wszystko w domu uwalane sebum.
      • swiecaca Re: Rasa kota 29.03.22, 15:57
        z ciekawości, one też się wylizują?
        • arthwen Re: Rasa kota 31.03.22, 15:16
          Oczywiście. I są cudowne w dotyku, bo kocia skóra jest miękka i delikatna. O ile jest zadbana. Bo włosy sa po coś i ich brak skutkuje tym, że jak wydziela się sebum to nie rozprowadza po futrze tylko wyciera w meble i ubrania, tym, że trudniej kotu (i właścicielowi) dbać o skórę, łatwiej o urazy, otarcia i skaleczenia.
    • yenna_m Re: Rasa kota 28.03.22, 16:48
      Rasowe rownież BARDZO uczulają. Nawet siby.
      Było pare akcji wśrod pazernych hodowców, sibów, ktorzy powciskali siby ludziom z alergiami a potem je odbierali i szukali domów na cito.
      Siby miewają też problemy z charakterem. MCO - poważne problemy zdrowotne, charakter za to lepszy.
      Ruskie są fajne zdrowotnie i charakterologicznie.
      Może ruski?
    • yenna_m Re: Rasa kota 28.03.22, 16:49
      Aha. Zaden hodowca Ci kota nie sprzeda jako wychodzacego big_grin
      Dim totalnie do odstrzału.
    • yenna_m Re: Rasa kota 28.03.22, 16:55
      Siby uczulają jak diabli bo uczulenie jest na sline a nie na sierść. Pamietam kilka akcji cwaniaczków od sibów, ktorzy oparli marketing na sformułowaniy "nie uczula" a potem na cito szukali domów kotom, bo były jazdy w nowych domach z alergiami.
      Do tego siby mają problem z charakterem.
      MCO za to mają poważne klopoty zdrowotne, przede wszystkim z plazmocytarnym zapaleniem dziaseł, dysplazją stawów biodrowych i częstymi wczesnymi śmierciami wywolanymi przez problemy z sercem (kardiomiopatia przerostowa, tzw hcml.

Do tego, mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że nie jesteś wymarzonym domem dla hodowców. Raczej nikt nie sprzeda kota do wychodzącego domu. No, może pseuduch. Ale dobry hodowca na pewno nie.
      • yenna_m Re: Rasa kota 28.03.22, 16:56
        Hcm*
    • sabek81 Re: Rasa kota 28.03.22, 18:50
      Ja mam syberyjskiego, spelnia Twoje kryteria po za jednym, to jet kot towarzyski bardzo i nie dla niego samotność, zanudzi się. albo dwa w pakiecie od razu.
    • thea19 Re: Rasa kota 28.03.22, 21:55
      Jedyna słuszna rasa dla trolla
    • nowyniknik82 Re: Rasa kota 29.03.22, 08:39
      Ja mam uczulenie na sierść ale mam pół życia bengala.
      Drogi, i wszyscy sąsiedzi mi zazdroszczą.
      • yenna_m Re: Rasa kota 29.03.22, 09:34
        Przebiję cie stadem hodowlanych, drogich importów z polowy Europy.
        Nikt nie zazdrościł.
        Zmień znajomych.

PS. Polecam mimo wszystko kota z domu tymczasowego lub schronu. Jeśli już koniecznie rasowy - to dobra hodowla (cena nie jest wyznacznikiem) Wiele polskich legalnych hodowli to de facto pseudohodowle.
        • nowyniknik82 Re: Rasa kota 29.03.22, 10:02
          Z mojej strony to był żart.
          Mam biedaka przygarniętego z ulicy, a że duży, wysoki, i w cętki to każdy pyta czy bengal
          A to zwykła dachowa bida smile
          • yenna_m Re: Rasa kota 29.03.22, 10:40
            I tak trzymać! smile
            • marta.graca Re: Rasa kota 29.03.22, 13:03
              Wystarczy mieć pięknego i zadbanego dachowca, a ludzie będą się dopytywać, co to za rasa smile sprawdzone!
              • swiecaca Re: Rasa kota 29.03.22, 15:57
                moje dachowce są piękne i zadbane, ale nikt nie pyta jaka rasa wink od razu widać że kot polski typu wiejskiego
    • zielonecurry Re: Rasa kota 29.03.22, 08:49
      Poza tym że autor tego głupkowatego posta jest trollem to wy też nie powielajcie bzdur. Co za różnica czy kot jest biały czy czarny, czy ma podszestek czy nie, skoro białko kota jest Fel d 1, które odpowiada za nadwrażliwość nawet u 96% uczulonych jest obecne w ślinie? Pozostałe alergeny (od Fel d 2 do Fel d 8), oprócz śliny, znajdują się również w złuszczonym naskórku, moczu i krwi kota. Kot bez podszestka czy bez sierści nie ma śliny? A może się nie wylizuje?
      • igge Re: Rasa kota 29.03.22, 13:00
        Wiem, że każdy kot alergizuje.
        Nie wiem jak wytłumaczyć fakt, że jedna z trzech naszych kotek ( najstarsza i biała) tak jakby alergizuje mniej, jeśli w ogóle.
        Akurat dwie z najbliższych i bardzo często u nas nocujących osób to alergicy.
        • swinka-morska Re: Rasa kota 29.03.22, 16:02
          Zwierzęta z biała sierścią alergizują mocniej, podobnie jak niewysterylizowane.
          • igge Re: Rasa kota 29.03.22, 16:55
            Nasze trzy są dawno wysterylizowane.
    • arthwen Re: Rasa kota 29.03.22, 15:44
      A kto cię okłamał, że na rasowe nie masz uczulenia?
      To raz.

A dwa, to żadna sensowna hodowla nie sprzeda ci kota, jeśli ma być wychodzący.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka