hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:37 Jeździ na wakacje za które płąci - nocleg a nie do znajomych. Do znajomej do Włoch jak chciałam jechac, to wynajeliśmy sobie hotel w mieście obok i do nich wpadliśmy na jeden dzien ale nie zwalaliśmy się na całe wakacje. Masz lot, szukaj kwatery tam gdzie mieliscie lecieć...no trzeba bedzie za nią zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:49 No a my byliśmy w Apeninach u znajomych prze cały tydzień. Za pobyt w podobnym standardzie zapłacilibyśmy jakieś 1500 euro. Dlaczego mieliśmy odmówić skoro zapraszali, a kwatera stała pusta w tym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:49 Dlatego ze hanusina nie ma znajomych ktorzy ja zaprosiloby (nie dziwie sie😂) wiec tupie kopytami z calych sil na forum.😂😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:03 Ja rozdzielam. Spotkania ze znajomymi lub wyjazdy z nimi to jedno...wyjazdy wakacyjne - płacimy sami. Mam znajomych w ciekawych miejscach turystycznych i wiem jaką upierdliwością jest wpraszanie się znajomych na krzywy ryj. Tak moge odwiedzić na dzien góra 2 ale nie spedzać na czyjś koszt wakacje. Jak chce zwiedzić ciekawe tyrystycznie miejsce- płace za to. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 01:45 hanusinamama napisała: . Mam znajomych w ciekawych miejscach turystycznych i wiem > jaką upierdliwością jest wpraszanie się znajomych na krzywy ryj. A jak Cię zapraszają to też wynajmujesz hotel? Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 11:34 My też wolimy nie korzystać z uprzejmości znajomych i nie nocować u nich. Ale powód jest trochę inny tzn sami wolimy być niezależni bardziej. Mieszkając u najmilszych nawet i najbardziej gościnnych znajomych po pierwsze krępujesz się czy nie przeszkadzasz jakoś i nie zakłócasz komuś normalnego życia. Dla mnie to jednak lekki stres. Po drugie jesteś zobligowany do spędzania większej ilości czasu na gadaniu, wspólnych posiłkach, wyjściach itp. Generalnie wieczory zwykle są razem. Nawet będąc u lubianych bardzo znajomych - dla mnie z mężem jest to niekoniecznie formą wyjazdu, która nam najbardziej odpowiada. Hotel wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 11:40 To zależy od usposobienia. Ja też się nie nadaję na odwiedziny u mnie lub u kogoś powyżej 1 nocowania. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:00 Bo moze dojśc do sytuacji jak tutaj. Przy czym rónie dobrze hotel mógł odwołać bo mieli pożar. Odbierasz kase za rezerwacje i szukasz innej. Nie wiem co autorka innego chce zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:05 Tylko ona właśnie nie ma lotu. Czytaj wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:27 Tez uwazam ze najpewniej tak wlasnie zrobic- wynajac hotel i ze znajomymi sie spotkac na gruncie neutralnym. Znajomy to nie bliski przyjaciel. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:01 Zauważ że były to usługi wzajemne. Ona gościła tych ludzi u siebie. Serio, są ludzie którzy lubią gościć u siebie znajomych i przyjaciół 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:04 ale są tez ludzie którzy niespecjalnie lubią być goszczeni... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:02 Tak ale nie mozna sie dziwić ze tak sie może skonczyć. I tez nie ma co wygać specjalnego tłumaczenia. Już pomijam, ze mogła w tej rodzinie dojśc do jakiejś tragedii typu mąz trafił do szpitala i miał udar...i dlatego oni teraz nie odbierają. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:11 Mogło dojść do wszystkiego, łącznie z inwazją UFO. Natomiast skoro sami się kontaktowali, to moim zdaniem wypadało zapytać, czy autorka chce zachować bilety, mimo braku noclegu. A nie stawiać ją przed faktem dokonanym. Łatwiej (i pewnie taniej) byłby ogarnąć noclegi niż teraz od nowa kupować bilety po "wakacyjnej" cenie i szukać noclegu Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:19 To akurat fakt. Skoro zaplacili a autorka oddala im pieniadze (za ubezpieczenie tychze tez?)to mogli powiedziec ze oni uch goscic nie beda i nie chca sie kontaktowac ale zapytac czy bilety chca zachowac. Podejrzewam ze oni woleli je anulowac bo szansa ze autorka przyjedzie tam gdzie mieszkaja maleja. Oni z jakiegos powodu nie chca w tym momencie kontaktu z nia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:46 Bez przesady… Nasza miejscowość jest w lecie bardzo wakacyjna- takie Mazury na większą skalę i cały czas ktoś do nas wpada w (zapowiedziane) odwiedziny. W życiu by mi nie przyszło do głowy, że probuje się wkręcić na „krzywy ryj”, czy go nie stać, albo, że zwala mi się na głowę.🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 12:54 hanusina - ale możesz chcieć pojechać do kogoś z wizytą. Nie po to, żeby mieć nocleg tylko właśnie dlatego, że przebywanie z daną osobą/osobami jest faniejsze niż najfajniejsza plaża czy zabytek. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:36 Emama mowi rodzinie i wszyscy szukaja naglego zastepstwa tych wakacji. Czemu nie powiedzialas w domu ? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:25 Mowi rodzinie jak jest i wszyscy szukamy wakacji gdzie indziej. Zycie nie jest idealne. Dlatego najlepiej szybko przechodzic do porzadku dziennego nad dzuwnymi sytuacjami i probowac je jeszcze odkrecic. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:42 Nie czytalam wszystkich wpisow, tylko parenascie no i sie wypowiem Krzyczacych: " troll troll, historia sie nie klei", pytam, niby czemu nie? Zdarzalo sie, ze ja kupowalam komus bilety, bo akurat ta osoba posiala gdzies karte kredytowa a trzeba bylo kupic " na juz". Zdarzalo sie, ze dawalam kase bratu i on kupowal ze swojego konta bilety, bo zbieral mile a ja nie latam duzo i programy lojalnosciowe mam w nosie. Nikt z nas nie jest tepy, naprawde. Przewaznie kupujemy bilety kazde dla siebie,ale takie sytacje sie zdarzaja. Widocznie autorka miala powod. Na znajomych jednak bym sie wkurzyla, ze nie porozmawiali jak ludzie. Mogli normalnie zapytac: cos nam wypadlo, przepraszamy, nie mozemy was goscic. CO ROBIMY Z WASZYMI BILETAMI? Czasem trudno znalezc cos na ostatnia chwile, ale skoro autorka placila za te bilety, powinna miec szanse zdecydowac. Tak anulujcie. Nie zostawcie, poszukamy sobie tam hotelu na miejscu. I tyle w temacie. Przeciez cala organizacja urlopowa im sie posypala. I na hugo oceniacie, czy jechali tam na krzywy ryj czy nie. Podejrzewam, ze skoro od 2 miesiecy bylo to zaplanowane i skoro znajomi tez u nich sie goszcza, to sa to normalne relacje miedzy dobrymi znajomymi/ przyjaciolmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:47 Jest bardzo parwdopodobne ze autorka nie napisala wszystkiego. Nie znamy historii jej znajomosci/przyjazni z tymi ludzmi ale napisala ze dlugo rozmawialy w piatek a tu nagle we wtorek taka akcja. Miedzy osobami znajacymi sie dosc dobrze i od dawna to dosc dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:12 Tobie się klei? To może powiedz jakim cudem ci znajomi otrzymają zwrot pieniędzy za bilety od ubezpieczenia skoro nie są w stanie w żaden sposób udowodnić, ze autorka wątku wraz z rodzina nie może poleciec? Przecież to nie powód tych gospodarzy ma znaczenie tylko powod autorki (o czym ona najwyraźniej nie wie). Naprawdę wierzysz, ze oni zadzwonili, powiedzieli, ze nie mogą gościć autorki wątku, ze prześlą jej pieniądze za bilety a ona nawet nie spytała czy coś się stało, czemu anulowali bilety, tak kompletnie nic? Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:17 Może było w ubezpieczeniu - odwołanie bez podania powodu do 48 h przed wylotem lub coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:14 Albo w ogóle nie kupili tych biletów, tylko nastulali przed zwrotem kasy, autorce, że kupili i anulowali. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:58 Hmmm skoro kupowali dwa miesiace temu, to raczej by juz byli przeslali te bilety autorce, tym bardziej ze wylot za trzy dni. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 20:06 Z choinki sie urwalas? Czesto nawet powodu podawac nie musisz! Zalezy jakie ubezpieczenie masz. W zeszlym roku anulowalismy lot na 24 h przed odlotem. Powod mielismy, bo maz mial wypadek i byl operowany. Napisalismy, ze wszystkie dokumenty potrzebne przeslemy. Nie chcieli niczego! Null. Linie TAP. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 20:30 astomi25 napisała: > Z choinki sie urwalas? Czesto nawet powodu podawac nie musisz! Zalezy jakie ube > zpieczenie masz. > W zeszlym roku anulowalismy lot na 24 h przed odlotem. Powod mielismy, bo maz m > ial wypadek i byl operowany. Napisalismy, ze wszystkie dokumenty potrzebne prze > slemy. Nie chcieli niczego! Null. > Linie TAP. > No i z jakiego towarzystwa niby ubezpieczenie miałaś, że tak w podskokach wypłacili z ubezpieczenia? TAP to linie lotnicze i nie prowadzi działalności ubezpieczeniowej. Domyślam się że "nie pamiętasz" nazwy ubezpieczyciela, żeby nikt czasem nie zajrzał do OWU. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 20:43 Towarzystwa ubezpieczeniowego o takiej nazwie w Polsce nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 20:52 Bilety nie były kupowane w Polsce, więc ubezpieczenie też niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 20:56 Ale to moja wina? Od ponad 20 lat nie mieszkam w Polsce. Tamte bilety tez byly kupowane w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 21:02 No a czyja? Że podajesz wymyślonego ubezpieczyciela? Odpowiedz Link Zgłoś
mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 21:08 A jeśli chodzi o Niemcy, to ubezpieczenie kosztów rezygnacji jak wszędzie działa tylko w określonych przypadkach a nie "bo jednak nie chcemy żeby znajomi nas odwiedzili". Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 21:16 Ty jestes normalna? Jakiego wymyslonego ubezpieczyciela?🙈 I tak, tak. Na pewno sie pisze " nie chcemy zeby znajomi nas odwiedzili". Jprdl ty nie mozesz byc prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 04:17 Po pierwsze tu jest polskie forum i wypada się kulturalnie odnosić do innych. Jak nie potrafisz to sio na fora niemieckie. Po drugie - sugerujesz, że w twoim prawdziwym świecie ubezpieczyciele wypłacają na piękne oczy, bez żadnej dokumentacji, podajesz tylko kwotę i nr konta? Co na to twój lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 05:06 Nie, to ty sugerujesz, ze zaden ubezpieczyciel nie wyplaca, bo w twoim swiecie tak jest. Jesli masz dobre ubezpieczenie to tak, NIE MUSISZ PODAWAC POWODU! Zycie mnie tego nauczylo, jak parenascie lat temu chwile przed wakacjami zmarl nasz zwierzak.domowy i wszystkie pieniadze na urlop poszly sie pasc. Zawsze moze sie cos stac, nie tylko choroby kogos z wyjezdzajacych. I dziekuje, moj lekarz mowi, ze mam bardzo ladne jajniki, dopiero co w poniedzialek mialam wizyte. Ja pikole, zeby jakas menda mnie prawie po 20 latach na niemieckie forum wyrzucala ;-P. I po co? Jedyne forum na jakim jestem to te . Na inne nawet czasu nie mam. I nie ty bedziesz decydowac gdzie moge sie udzielac. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 24.06.22, 06:36 Ogarnij się, trochę kultury. Jak czegoś nie wiesz (np jak funkcjonuje biznes ubezpieczeniowy), to nie powód do złości i wyzwisk, zamiast tego lepiej się dokształcić. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:02 Z tymi biletami mocno podejrzane, bo mogli napisać że was nie ugoszczą i albo zwracaja bilety albo sobie coś ogarniecie. A tak to czyste chamstwo bo biletów już nie kupicie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:08 Kiedyś miałam taką sytuację. Jechalismy ze znajomymi na tydzien nad morze, pokoje rezerwowane przez znajomych w pensjonacie. Na miesiac przed znajomi jednak zrezygnowali i odwołali cała rezerwację, alez się wq....., cale szczęście, że po godzinie byli łaskawi zadzwonic że odwolali, zadzwonilam i udało się odzyskać jedna pokój dla nas. Po wakacjach mieli lekkiego focha, że bez nich pojechaliśmy 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:17 Faktycznie 😳 Większości do głowy by nie przyszło tak to rozwiązać, jak mniemam. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 11:48 Jakby nie chcieli by oni w ogóle byli w tym czasie w tej miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 12:00 Jezeli to mala miejscowosc mogli sie bac ze moga sie przypadkiem spotkac i bedzie niezrecznie lub tez miejscowosc ma slabe polaczenia komunikacyjne i bez samochodu autorka z rodzina byliby upupieni. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 22:39 Da sie wogole zwrocic bilet na czyjes inne nazwisko? Ubezpieczenie to chyba dopiero wejdzie przy niewykorzystanym locie. Przyznam, ze nigdy nie udalo mi sie zwrocic biletu, w gre wchodzilo co najwyzej zmiana daty itd Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Odwołane wakacje 24.06.22, 10:48 Ciekawa jestem jak wyjaśniła się sprawa i co postanowiliście robić. Odpowiedz Link Zgłoś