Dodaj do ulubionych

Łosoś hodowlany

28.08.22, 09:58
Jadacie? Jak często?
Mnie się zdarza od czasu do czasu. Ale chyba trzeba zaprzestać albo nie wiem, dwa razy do roku?

www.onet.pl/biznes/ecoekonomia/losos-uprzemyslowiony-oszust/xvh61j8,30bc1058
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 10:08
      Nie kupuję rzewnego fragmentu, że hodowle/produkcja żywności zabierają jedzenie mieszkańcom Afryki Zachodniej.
      • homohominilupus Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 10:12
        A kupujesz ten o pasożytach i pestycydach?
        • triss_merigold6 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 10:15
          Tak. Lubię łososia, ale rzadko kupuję, bo nikt w domu tego nie chce jeść, w ogóle są mało rybni.uncertain
          • prawackie_trolliszcze Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 10:27
            A ja nie kupuję, bo lewacka propaganda zwyczajnie kłamie. Przekonałem się o tym już tyle razy, że nie wierzę w żadne informacje zawierajace przymiotnik "zrównoważony".
    • sonnija70 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 10:13
      Wszelkie ryby kupuje tylko ze specjalnym znaczkiem zertyfikatu na opakowaniu. Nie wiem czy takiie sa w Polsce.
    • daniela34 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 10:17
      Wcale, bo nikt w domu nie lubi łososia.
    • chococaffe Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 10:17
      Kiedyś dowiadywałam się jaka jest różnica ( w sensie jakości) między łososiem dzikim a eko. A więc dziki jest jak nazwa wskazuje dziki i jego jakość zalezy od tego gdzie pływa, co zje (a to są zmienne). Eko jest hodowany w eko warunkach czyli bez pestycydów, w "krystalicznie czystej wodzie" itd itp. Kupuję oba rodzaje. Nie kupuję 'zwykłych" hodowlanych. Ale czasami jem "na mieście" i wtedy nie wiem skąd ten łosoś
    • bigimax4 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 11:19
      losos norweski to scierwo straszne , ale z drugiej strony belkot grinpisow aktywistow i inncyh szurow to nie jest cos czym nalezy sie przejmowac
    • gryzelda71 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 14:10
      Ryby kupuję w sklepie. Jak jestem na mazurach u teściowe ona raczy mnie wędzonymi. W sensie zamawia, są to przywożą. Nie zozkminiam.
    • mysiulek08 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 15:53
      mieszkam blisko hodowlanego 'zaglebia' lososiowego, glownie losos atlantycki, to jest przemysl obciazajacy srodowisko 🤬🤬🤬 co jakis czas sa afery, typu 'tony padniete lososia wywalone do oceanu' Marina Harvest regularnie placi ogromne kary i dalej sie to kreci

kupuje i jemy wylacznie coho

nie wiem czy jest jeszcze dostepny na youtubie dokument 'salmonopoly' chyba z 2016, jak widac jest 2022 i jest gorzej
    • milva24 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 16:59
      Jadam sporadycznie, że dwa razy do roku właśnie. Rodzina nie przepada a ja kiedyś czytałam o tych łososiach i to nie jest nic zdrowego.
    • dreg13 Re: Łosoś hodowlany 28.08.22, 17:16
      Nie cierpię od zawsze takiego łososia. Ostatnie łososie jadłam wiele lat temu nad Bałtykiem i to w ogole byla inna ryba. Teraz to chyba nie da się takiego kupić. Chyba, nie wiem, nie pamiętam, nie próbowałam. Moje dzieci stanowczo wolą jakieś sielawy, płotki czy okonki (bo płetwy smakują im jak chipsy). Albo karpia, ale ze zrównoważonej hodowli ze stawu u sąsiada, heh.
    • kamire12 Re: Łosoś hodowlany 29.08.22, 12:36
      norweski hodowlany to syf. widziałam dokument i nie zjem tego. kobiety w ciąży i dzieci nie powinny tego jeść. inni max. raz na tydzień.
      ale jadłam polski - jurajski łosoś - hodowany w PL w wodach jurajskich. bardzo dobry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka