Dodaj do ulubionych

Noworoczne postanowienia

02.01.23, 13:33
1. Będę wcześniej chodziła spać
2. Będę się częściej widywać z przyjaciółmi
3. Zabiorę w końcu młodego do Paryża i Disneylandu
4. Będę chodzić na zumbę i więcej tańczyć
5. Będę częściej chodzić do teatru
6. Będę podróżować, w tym wyjeżdżać na fajne city brejki
7. Będę chodziła na masaże i inne zabiegi relaksujaco-upiekszajace
8. Schudnę 10 kg i będę ograniczać mięso
9. Będę częściej jadać wspólne posiłki z rodziną i zabierać młodego do muzeów i w inne fajne miejsca.
10. Będę mieć psa

A jakie wy macie plany, marzenia i postanowienia na ten rok? Podajcie swoje top 10. Może być mniej wink Szczęśliwego Nowego!
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:37
      Dopisz sobie 11- nie będę dublowała wątków.
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:39
        A gdzie jest taki wątek? Nie widzę.
        • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:42
          Research rzecz trudna.
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,174746078,174746078,Postanowienia_noworoczne_2023.html
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:45
            To było kilka dni temu! Nie mam obowiązku mieszkać na forum i śledzić każdy wątek.
        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:16
          bergamotka77 napisała:

> A gdzie jest taki wątek? Nie widzę.
          >
          12 - idź do okulisty (swoją drogą polecam każdemu, jaka ulga)
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:24
            To już odhaczone. Mam nowe okulary big_grin
      • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:28
        35wcieniu napisał(a):

> Dopisz sobie 11- nie będę dublowała wątków.
        >
        >

Ale tylko TEN będzie miał 600 wpisówbig_grin
        • wapaha Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:36
          primula.alpicola napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
          >
          > > Dopisz sobie 11- nie będę dublowała wątków.
          > >
          > >
          >
          >
          > Ale tylko TEN będzie miał 600 wpisówbig_grin

big_grin
        • skumbrie Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:36
          big_grin
    • kafana Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:40
      Jak pogodzisz te „city brejki”, wyjscia i imprezki z psem? Kurde ja bym chciała ale ciagle nas nie ma
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:44
        Mam rodziców, brata i teściową. Wszyscy mogą ogarnąć psa na czas wyjazdu. Czasem też starszy.
        • arabelax Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:48
          A on nie studiuje w Holandii?
          • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 00:47
            Nie. W Warszawie.
      • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:45
        Błagam. Jej pies będzie uwielbiał podróże tak samo jak oni 🥳
        Muzea tym bardziej. Inaczej być nie może.
      • nutella_fan Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:46
        Nas też, oddajemy psa do hodowli mopsów. Pani hotel prowadzi
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:49
        Pies może zostać w domu na 3h? Nie planuję spędzać u znajomych pół nocy. Ale to prawda, że zwierzę trochę ogranicza.
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:51
          Poza tym zapraszam też do siebie. Ostatnio znajomi byli z psem. Zakochani w nim jesteśmy, młody był przeszczesliwy - marzy o psie od lat.
    • borsuczyca.klusek Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:41
      Nie mam żadnych 🙄

Psa miałam mieć w tym roku i nie mam 😒
    • nutella_fan Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:45
      Rzucę poalenie, bo wróciłam po 15 latach
      Schudnę 10kg
      Wreszcie zrobię operację plastyczną, o której Wylaszczę się na okrągłe urodziny
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:46
        A co będziesz robić? Ja zrobiłam w końcu powieki w zeszłym roku, też dawno planowane smile
        • nutella_fan Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:22
          Mini plastykę brzucha.
        • krypteia Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:42
          bergamotka77 napisała:

> A co będziesz robić? Ja zrobiłam w końcu powieki w zeszłym roku, też dawno plan
          > owane smile
          >
          Proponuję w takim razie pozmieniać te wszystkie zdjęcia twarzy ktore wiszą w necie po wpisaniu imienia i nazwiska.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:46
            Nie mam zamiaru. Nie robiłam powiek po to, by dobrze wyglądać w internecie. Nie jestem modelką, wyglądam czy wyglądałam jak wyglądałam. Nie mam 20 lat, bliżej mi do 50-tki i nie narzekam na swój wygląd.
    • kropkacom Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:57
      No ok. Dziś drugi stycznia. Kładziesz się wcześniej spać chociaż? big_grin

Nie robię postanowień. Nigdy nie robiłam. Chciałabym aby ten rok nie był tak stresujący dla moich dzieci jak mógłby być. Pragnęłabym aby mój mąż był zdrowy i żeby nic go nie bolało.
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:15
        No wczoraj się położyłam przyzwoicie ale i tak daleko do 23, do której dążę wink
        • kropkacom Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:21
          To z reszta będzie tak samo. No ale już wiemy, że nie masz większych problemów.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:31
            Każdy ma jakieś problemy, ale dopóki jest zdrowie to tak, uważam, że nie ma większych problemów.
            • liliawodna222 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:48
              bergamotka77 napisała:

> Każdy ma jakieś problemy, ale dopóki jest zdrowie to tak, uważam, że nie ma wię
              > kszych problemów.
              >

Pozwolę się podpisać pod tym smile
              • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:49
                Ja również się pod tym podpiszę. Pierwszy raz mam tak ujowy okres w życiu, że płaczę podczas schodzenia po schodach i w ogóle chodzenia, a prawa ręka mi wisi jak złamana gałąź. Pocieszam się, że to już niedługo i że wytrzymam do czasu operacji.
                • skumbrie Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 14:30
                  Żeby to był pierwszy raz, kiedy umierasz na forum...
                  • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 15:51
                    a właściwie, to która godzina?
                    nieagresywnie pytam!
                  • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 17:57
                    Gdzie napisałam, że umieram?
                    • skumbrie Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 18:44
                      Kwestia czasu, kiedy zaczniesz pisać o tym ze szczegółami tongue_out
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:32
            Poza tym jestem realistką i optymistką i nawet jak część zrealizuję to już będzie dobrze wink
            • kropkacom Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:43
              Jak nie zrealizujesz też się nic nie stanie. big_grin Chcesz pieska to idź do schroniska. Jutro?
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:55
                Nie wezmę raczej psa ze schroniska, bo nie chce psa z traumą. No i mamy pewna wizję - najlepiej bokserkę, bo miałam kiedyś taką moją ukochaną suczke a schronisko to nie koncert życzen. No i czekamy aż swinki przejdą za tęczowy most.
                • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:41
                  Romantycznie. Co znaczy czekamy? Codziennie rano z nadzieją zaglądasz do klatki? 🤔
                  • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:44
                    Nie smile Są kochane, rozpieszczane i wyjątkowo żywotne, ale ten moment się kiedyś pojawi, bo to gryzonie. Mamy te świadomość i mamy je już od 5 lat czy dłużej.
                    • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:50
                      Nie brnij w to Berżi, bo to łatwiejsze niż zabranie dziecku cukierka. Szacujesz, że w ciągu 12 miesięcy (postanowienia na 2023) twoje świniaki zejdą?
                      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:51
                        Wszystko możliwe, choć im nie życzę.
                      • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:52
                        Można z nimi zrobić to, co Peruwiańczycy, to byłoby takie latynoskie!
                        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:57
                          Ale to się kłóci z punktem 8.
                          • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:58
                            suki-z-godzin napisała:

> Ale to się kłóci z punktem 8.
                            >

Zaserwuje mężowi i dzieciomwink
                        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:57
                          primula.alpicola napisała:

> Można z nimi zrobić to, co Peruwiańczycy, to byłoby takie latynoskie!

O nie, na zer nie oddamy. Choć są takie kraglutkie z miękkim futerkiem i się dobrze odżywiają...
                    • solarpowerprincess Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:56
                      www.chefspencil.com/cuy-chactado-peruvian-guinea-pig-recipe/ tu masz przepis na swój problem.
                      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:58
                        solarpowerprincess napisała:

> www.chefspencil.com/cuy-chactado-peruvian-guinea-pig-recipe/ tu masz przepis na swój problem.

Fuj, kawiozercy!
                        • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:05
                          No już, już. To kulturowe, nie denerwuj się. Większe świnki zjadasz i nie desperujesz.
                          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:07
                            Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi szkoda.
                            • cosmetic.wipes Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:23
                              bergamotka77 napisała:

> Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi szkoda
                              > .
                              >
                              Czyli kotleta zjadasz z żalem?
                              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:51
                                cosmetic.wipes napisała:

> bergamotka77 napisała:
                                >
                                > > Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi
                                > szkoda
                                > > .
                                > >
                                > Czyli kotleta zjadasz z żalem?
                                >
                                >
                                >

Ogromnym. I nie proszę o dokładkę smile A tak serio to mało wieprzowiny jadamy.
                              • milva24 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:47
                                cosmetic.wipes napisała:

> bergamotka77 napisała:
                                >
                                > > Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi
                                > szkoda
                                > > .
                                > >
                                > Czyli kotleta zjadasz z żalem?
                                >
                                >
                                Moje dziecko kiedyś zajadając kotleta powiedziało z żalem "szkoda, że świnki są takie pyszne".
                    • m_incubo Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:21
                      No ale psa planujesz w tym roku, to twoje noworoczne postanowienie, więc i świnki powinny grzecznie wyzionąć ducha max do 31 grudnia.
                      Czy po prostu planujesz psa kiedyś tam, ale wtedy dlaczego "noworoczne postanowienie"?
                      Jeśli to świnki morskie, to moje żyły dobre 8 lat lub coś koło tego.
                      • auksencja15 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:24
                        Moje świnki tez były żywotne
                    • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:05
                      bergamotka77 napisała:

> Nie smile Są kochane, rozpieszczane i wyjątkowo żywotne, ale ten moment się kiedyś
                      > pojawi, bo to gryzonie. Mamy te świadomość i mamy je już od 5 lat czy dłużej.
                      >
                      Ten moment pojawia się u każdego zwierzaka, Berdzi, nie tylko u gryzoni. A nawet u ludzi się pojawia.
                      Nie zabrzmiało to dobrze, masz noworoczne postanowienie - chcesz psa, dziecko chce psa, tylko czekamy aż świnki zejdą. A jak nie zejdą w tym roku jednak? A jak zejdą to z radością kupisz tego psa? Tak tylko pytam...
                      • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:36
                        Czemu nie mozna mieć świnek i psa ?
                        Przecież to nawet lepiej, jakkolwiek to źle nie zabrzmi i niech świnki żyją sto lat, mieć zwierzę w domu, żegnając inne ?
                        Ciut lepiej w najtrudniejszym czasie.

• panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 00:51
                          Nie wiem jak u Bergi, ale ogólnie to może chodzić przecież o koszty utrzymania zwierzaka, koszty weterynarza, czas poświęcany na opiekę, możliwość zostawienia komuś zwierzaków na czas urlopu.
                          Z wielu powodów ludzie mają jednego zwierzaka.
                • turbinkamalinka Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:10
                  Nie to żebym namawiała, ale na tej stronce jest psiak na którego wpłacam pieniądze i jest sporo bokserów smile sosbokserom.pl/psy-do-adopcji
    • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:01
      Pozbędę się szczura mieszkającego pod tarasem.
      Tylko nie wiem jak, bo skurczybyk ma w dudzie pułapki, trutki i wszystko inne. Psa się nie boi, pies boi się szczura 🤷
      O ile myszy mi nie przeszkadzały jakoś bardzo, tak szczur już i owszem. Zwłaszcza, że zamieszkał zbyt blisko domu, jak na mój gust i się panoszy :p
      • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:08
        kot!
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:10
          No właśnie już zaczynam na poważnie myśleć o kocie.. tylko w NL o kota jest niełatwo :p
          • auksencja15 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:13
            Napisz coś więcej. Dlaczego?
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:18
              Bo jest ich mało, nie rozmnaża się zwierząt bez sensu, sterylizacja to norma jak szczepienie i wszystkie kociaki rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:14
            Przywieźć sobie z Polski- tu kotów jak psów wink
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:26
          simply_z napisała:

> kot!

U nas odpada - alergia. No i wolimy psy.
        • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:43
          Uważasz, że kot przepędzi szczura osobiście czy chodziło ci o zawartość kuwety?
      • myelegans Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:26
        Poszukaj specjalistow, tzw terminatorow 😀.
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:36
          Trochę drogo sobie liczą jak za jednego szczura :p
          • guacamole2020 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:13
            teraz jest jeden, a co jak sprowadzi sie rodzinka?
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:30
              To mi będzie mniej szkoda płacić za eksterminację :p
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:27
        O mamo współczuję. Boję się szczurów. Podobno trudno się pozbyć, to inteligentne zwierzęta.
      • kotekfelek Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:40
        Pozbylismy sie szczurow wykladajac codzie nie przez kilka tygodni brudny piasek z kuwety wink moze mozesz dostac od sasiadow?
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:41
          Może i bym mogła, jest to jakaś myśli. 🤔
      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:53
        O rany, my cały miesiąc (połowa listopada - połowa grudnia) spędziliśmy na walce ze szczurem. I tak, panoszy się - tez sobie biegał czasem przy patio, a skończyło się, ze zamieszkał w kuchni sad
        Nie dało się zrobić z nim porządku bez pomocy pest control. Nie wiem, jak u was, tutaj kosztowało to £60. Nie aż tak dużo jak za święty spokój rat free.
        Niestety zmartwię Cię - używasz liczby pojedynczej, ja tez tak robiłam, ale najprawdopodobniej jest ich więcej..
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:56
          Dzizas te szczury nie przerażają. Pomyśleć, że obecność myszy w domu mnie przyprawiała o zawał...
          • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:14
            Jeśli to jakiekolwiek pocieszenie… wink to on (one??) był dosyć mały. Do tej pory jedyne szczury, jakie widywałam w życiu, były wielkie! Naprawdę spasione bydlaki z grubasnymi ogonami, ten wyglądał jak trochę przerośnięta mysz.
            No było ciężko. Trochę zdrowych nawyków wprowadziliśmy, oby zostały na zawsze, na przykład żadnego jedzenia na wierzchu, wszystko pochowane. Tak od 19h ja do kuchni już nie wchodziłam, kolacji wiec nie było, chyba za jakiś take away albo inne śmieciowe żarcie, trzymane w szafce w salonie, wiec ten nawyk akurat zdrowy nie był smile
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:29
              Mój nie jest mały, za to jest zadziorny i się czuje jak pan na włościach. Chciał spuścić wpi.dol mojemu psu i był w tym bardzo przekonujący.
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:30
                szarmszejk123 napisał(a):

> Mój nie jest mały, za to jest zadziorny i się czuje jak pan na włościach. Chcia
                > ł spuścić wpi.dol mojemu psu i był w tym bardzo przekonujący.

Omg! 😯
              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:00
                O o o! O kurczę, no właśnie jest i ryzyko, ze kotu tez by próbował uncertain za sprytny pewno tez, by wejść do humanitarnej pułapki.
                Ile u was kosztuje deratyzacja?
                • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:15
                  Jeden pan za tego szczura mi krzyknął 250€, bo mówi, że mu się nie opłaca jeździć jak jest małe zaszczurzenie. Więcej na razie się nie dowiadywałam, probowałam metod " domowych" , które szczur ma gdzieś. Nie wejdzie do żywołapki,mimo codziennie świezego, urozmaiconego menu, wkładanego tam w rękawiczkach, coby nie było czuć człowieka,nie zeżre super smakowitej trutki..
                  Jutro zapukam do miłego pana mającego dwa koty, poproszę o zawartośc kuwety :p
                  • mysiulek08 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:42
                    musisz podejsc go jak doswiadczony szczurolap wink

codziennie kladz mu jakies zarcie w jednym! miejscu, przez kilka dni (czyste, bez trutki) niech sie 'przyzwyczai' do miejsca i hmmm stalych posilkow, a dopiero wtedy dodajesz do jedzenia trutke, zezre bez mrugniecia okiem
                    • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:38
                      Wypróbuję!
                  • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:14
                    Serio taka kasę sobie życzy? Cholera to u mnie dużo taniej, usługa służb komunalnych. Bromadiolon używasz?
                    PS. Czy ten facet to może w tym stylu? 😃
                    Proszę, obejrzyjcie to! Film: polski, stary, dokumentalny, krótkometrażowy, uznany i z nagrodami. Poświeccie 20 minut.
                    • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:28
                      Jprd.

Serio komus polecasz ten film??? Są w nim sceny topienia, rozsmarowywania łopatą, strzelania i rzucania żywymi szczurami. I sterty szczurzych trupkow.
                      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:57
                        Przecież nie polecam do rozkoszowania się scenami przemocy, raczej jako studium osobowości takiego człowieka. Z tego co czytałam, film zgarnął kilka nagród na festiwalach, nie były to festiwale filmów gore.
                        • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:08
                          Fajnie, tylko szkoda ze nie napisałaś że w filmie są sceny typu zbliżenie na mordkę tonącego zwierzęcia ew. tłuczenie łopatą. Nie każdy ma ochotę na takie obrazki, ja osobiście bardzo ciężko przeżyłam oglądanie tych scen.

Film akurat znam bardzo dobrze - absolutnie nie chodzi w nim o pokazanie zawodu szczurołapa, jest ukryta przed cenzura krytyka Jaruzelskiego...
                          • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:12
                            Przecież wiem o co chodzi w tym filmie, choć nie zgodzę się, ze studium osobowości osoby bez empatii za to z wybujała ambicja, który zawsze musi wygrać, jest bez znaczenia.
                            Co do graficznej zawartości, nie odbieram go aż tak surowo, nawet YouTube nie stosuje tu żadnych ostrzeżeń ani restrykcji wiekowych.
                            • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:18
                              Oczywiście, że chodzi o Jaruzelskiego, spójrz na okulary głównego bohatera. Nawet rezyser o tym mowil, uczyłam się o tym filmie na studiach.

Btw jeśli dla Ciebie patrzenie na drgające jeszcze ciałka otrutych zwierzat albo konającego od rany postrzałowej szczura to niedzielna rozrywka, ktora można z usmieszkami komus polecać - nie mam więcej pytań 😳 film składa się glownie z takich scen.
                              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:26
                                Tak, rozgryzłas mnie, jest to dla mnie rozrywka rodzinna wręcz i kino familijne, dlatego tez polecilam ten film tutaj, na forum Szkoły Podstawowej im. Małego Księcia.
                                • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:35
                                  Wrzuciłabys na forum film o targu psow w Chinach bez podpisu "drastyczne sceny"?
                              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:30
                                PS. Dlaczego nie zareagujesz i nie napiszesz z wnioskiem o restrykcje wiekowe i ostrzeżenia graphic content do YouTube, tylko czepiasz się mnie??
                                Link do filmu umieściłam przy okazji rozmowy o deratyzacji wiec chyba mniej więcej wiadomo czego się spodziewać i wszyscy zainteresowani zdają sobie sprawę, czym jest deratyzacja.
                                • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:39
                                  Ależ zareagowałam i zgłosiłam, co z tym zrobi yt nie mam pojęcia.

Ogólnie jest to jeden z najokropniejszych polskich dokumentów, sceny są porównywalne ze zrzucaniem żywego konia w przepaść w "Popiolach". Strasznie głupio się tłumaczysz, wystarczyło przyznac rację i zamknąć temat.
                                  • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:46
                                    Nie, to ty zareagowałas w sposób przesadzony.
                                    Na mnie ten film nie zadziałał aż tak szokująco, a jestem mało odporna na sceny okrucieństwa, nie wspominając już o scenach nieinscenizowanych.
                                    W tej dyskusji napisałam tez, ze w związku z własnymi, niedawnymi doświadczeniami ze szczurami w domu, nie uśmiechało mi się ich zabijać, mimo, ze to szkodniki grasujące po mojej kuchni wiec proszę nie przypinać mi łatki kogoś niewrażliwego na cierpienie zwierząt.
                                    Film polecilam w odpowiednim kontekście, nie wpadłam radośnie do wątku o chociażby Emily w Paryżu z linkiem do Szczurolapa.
                                    Nie tłumacze się głupio, nie lubię, jak mi się przypisuje jakaś nieprawdziwa gębę.
                                    • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:54
                                      Dopsz, jest wspaniale a film mogą oglądać bez problemu małe dzieciaczki, zwłaszcza nawalanie szczurem złapanym na wędkę o ściany, aż mu mozg wypływa.
                                      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:02
                                        Masz chyba jakiś problem ze szczurami, albo nie wiem z czym (sam fakt, do jakich produkcji sceny z tego filmu przyrównujesz) ale reagujesz histerycznie. Aż jestem ciekawa, ile forumek zachęcisz do obejrzenia a ile wystraszysz.
                                        „Aż mu mózg wypływa” … nie wiem, jak to skomentować, chyba mam za słaba rozdzielczość ekranu, nic takiego tam nie widziałam.
                                        Małe dzieciaczki, serio??
                                        • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:16
                                          Mam problem z polecaniem z usmieszkami filmu, na którym torturowane są prawdziwe zwierzęta. A następnie bronieniem tego w idiotyczny sposób.

Jak oglądaliśmy to (przymuszeni zreszta), to połowa osób wyszła z sali a reszta starała się nie patrzeć zbyt uważnie na detale, jedna dziewczyna po prostu się poryczała.

Możliwe, ze na gównianej kopii na yt nie widać wszystkich szczegółów, ale nie powiesz mi chyba, ze nie zauwazylas mordowania szczurow na X sposobów, z czego praktycznie żaden nie miał na celu pokazania faktycznej eksterminacji, a większość to po prostu czyste, sadystyczne okrucieństwo.
                                          • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:26
                                            Uśmieszek dotyczył skojarzenia faceta, z którym rozmawiała szarm z bohaterem filmu - samotny przeciw całemu stadu szczurów, gotowy zadać smierć na wiele sposóbow, nie przypominał pest control z jakimi ja miałam do czynienia. Prawdziwy szczurołap, chciałoby się powiedzieć. Dlatego przypomniał mi się ten film, w którym nie widzę nic śmiesznego.
                                            Szczerze to zaszokowała mnie ostatnia scena - gdy rzuca na smierć tym ostatnim ocalałym szczurem w kamerę. Tak, to był shocker. Przez większość filmu zarejestrowałam biegające szczury, podjadające, co się da i szczurolapa, próbującego je otruć.
                                            • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:51
                                              I nie zauwazylas topienia? Strzelania z wiatrówki i zbliżeń na trzęsące się ciałko i ponownego strzału? Tej koszmarnej sceny z wędka? Nas po pokazie trzęsło, mielismy ochotę pojechac do reżysera i natłuc mu po pysku, bo do 20 minutowego filmu musial nakrecic dziesiątki minut takich tortur.

Ten film jest alegoria walki z opozycja, absolutnie nie o zawodzie szczurolapa.
                                              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:58
                                                Jezu przecież wiem, ze ten film to alegoria!
                                                Wciąż jednak jego warstwa słowna zrobiła na mnie większe wrażenie niż graficzna. Tak, szczurołap będzie zabijał szczury, nie będą to przyjemne obrazki, chyba każdy się tego spodziewa. Za to w przeciwieństwie do współczesnych pest control, którzy uprzedmiotowiaja te zwierzęta jako szkodniki i pest, by wykonać swoją robotę i iść do domu i zapomnieć, ten szczurołap podchodzi do swej pracy ze zbyt osobistym zaangażowaniem. PS. To moja refleksja po filmie w mojej osobistej sytuacji. Żeby nie było, ze nie zrozumiałam przesłania.
                                              • latarnia_umarlych Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 08:54
                                                fragile_f napisała:

> I nie zauwazylas topienia? Strzelania z wiatrówki i zbliżeń na trzęsące się cia
                                                > łko i ponownego strzału? Tej koszmarnej sceny z wędka? Nas po pokazie trzęsło,
                                                > mielismy ochotę pojechac do reżysera i natłuc mu po pysku, bo do 20 minutowego
                                                > filmu musial nakrecic dziesiątki minut takich tortur.
                                                >
                                                > Ten film jest alegoria walki z opozycja, absolutnie nie o zawodzie szczurolapa.
                                                >

Ekhm. Gadasz z trollem, który wrzucił to celowo, żeby wywołać burzę. Im bardziej będziesz tłumaczyła, tym bardziej ona nie rozumie.
                                                Po wątku o cudakach chyba nikt nie ma wątpliwości.
                                      • conena Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:34
                                        fragile_f napisała:

> Dopsz, jest wspaniale a film mogą oglądać bez problemu małe dzieciaczki, zwłasz
                                        > cza nawalanie szczurem złapanym na wędkę o ściany, aż mu mozg wypływa.
                                        >

jako mały dzieciaczek również protestuję!
                                    • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 01:03
                                      manon.lescaut4 napisał(a):

> nie wpadłam radośnie do wątku o chociażby Emily w Paryżu z linkiem do Szczurolapa.

Wpadłaś do wątku o postanowieniach noworocznych, w którym autorka od początku zaznaczyła, że wątek jest na luzie.

• szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:41
                      Chyba chciał mnie odstraszyć kulturalnie,bo mu się nie opłaca z armatą na wróbla, tfu, szczura . Tu jest cała masa ciekawszych miejsc do odszczurzania,co będzie tracił czas na jakiegoś jednego wypierdka, skoro może iść do jakiegoś spichlerza postrzelać do setek za konkretną kasę.
                      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:58
                        Holenderskiego nie znam, ale wpisałam w Google taka frazę pest control Netherlands, coś mi tam wyskoczyło, firmy, które wydają się profesjonalne. Zdjęcia szczurków tez są smile
              • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:15

> Mój nie jest mały, za to jest zadziorny i się czuje jak pan na włościach. Chcia
                > ł spuścić wpi.dol mojemu psu i był w tym bardzo przekonujący.

To musi być matka broniąca miotu małych szczurzątek...
                • alicia033 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:28
                  mid.week napisała:

> To musi być matka broniąca miotu małych szczurzątek...

z pewnością to właśnie mona chciala usłyszeć...
                  • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:06
                    Jest oczywiście taka możliwość, biorę to pod uwagę. Na razie widziałam tylko jednego, tzn. nie wiem, czy to jeden i ten sam, bo nie posiada znaków szczególnych, ale pojedynczy za każdym razem.
        • myelegans Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:05
          Kurde, szczur w kuchni = Ja w hotelu.

• rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:59
          Szczury najpierw wysyłają zwiadowcę. Gdy ten regularnie wraca i jest zadowolony z miejscówki, to ciągnie za nim cała gromada. I zaczyna się ostra jazda.
      • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:03
        Oswoić szczurka nie możesz? 🤩
        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:16
          Prawda ?Kompletnie nie rozumiem zachwytu nad świnkami morskimi ,przy jednoczesnym obrzydzeniu szczurami.
          • solarpowerprincess Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:17
            To przez ogon
            • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:20
              Co Wy macie z tymi ogonami? 😃
              • black_magic_women Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:58
                Czytam teraz "Rytm Harlemu" i tam jeden czarnoskóry opisuje swoją randkę z białą dziewczyną: "ona mnie pyta, czy to prawda, że Murzyni mają ogony, bo tak jej mówił ojciec. No to jej pokazałem..." Może to o takie ogony chodzi?!
            • cosmetic.wipes Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:25
              Ogon szczurzy jest bardziej estetyczny. U swinki czy chomika wygląda jak kikut.
              • solarpowerprincess Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:41
                u świnki nie widać smile
              • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:41
                cosmetic.wipes napisała:

> Ogon szczurzy jest bardziej estetyczny. U swinki czy chomika wygląda jak kikut.
                >

Świnki morskie nie mają ogona. Ani kikuta.
          • myelegans Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:29
            suki-z-godzin napisała:

> Prawda ?Kompletnie nie rozumiem zachwytu nad świnkami morskimi ,przy jednoczesn
            > ym obrzydzeniu szczurami.
            >
            Bo szczury maja ogony i jak sie poruszaja to z tym grzbietem do gory… brrr. Pracowalam ze szczurami laboratoryjnymi i te mnie nie ruszaja, za to te dzikie na wolnosci juz tak… brrr
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:27
          No chyba nie bardzo, to dorosły, dziki szczur, one nie są milusie jak te hodowlane:p
          Szczury hodowałam od dziecka do +/- 25 roku życia, nie brzydzą mnie, ale dzikie szczury to zupełnie co innego. Roznoszą całą masę różnego syfu, od pcheł i wszołów po poważniejsze chorobska.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:30
            No właśnie to nie slodki Ratatuj tam mieszka.
      • m_incubo Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:23
        Na 99,9 % on mieszka nie blisko domu, tylko w domu.
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:24
          Nie mieszka w domu,bo dokładnie wiem, gdzie ma mieszkanko. Aczkolwiek nie wykluczam, że przy byle okazji wprowadzi mi się do kuchni. Dlatego chcę się go pozbyć.
          • m_incubo Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:47
            Hmm, mogłabym się założyć wink
      • ykke Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:42

> Pozbędę się szczura mieszkającego pod tarasem.
        > Tylko nie wiem jak, bo skurczybyk ma w dudzie pułapki, trutki i wszystko inne.
        > Psa się nie boi, pies boi się szczura 🤷
        > O ile myszy mi nie przeszkadzały jakoś bardzo, tak szczur już i owszem. Zwłaszc
        > za, że zamieszkał zbyt blisko domu, jak na mój gust i się panoszy :p

Proszę, zabierz te trutkę. To wielkie okrucieństwo, śmierć jakby nie było zwierzaka, w meczarniach.
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:49
          On jej i tak nie tknął, żyje i ma się więcej niż dobrze, sądząc po rozmiarach.
        • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:07
          Tez miałam podobne myśli, jak mi bromadiolon w domu i w okolicach rozłożono, ale co miałam zrobić? sad Niestety, ale albo szczur albo my czyli ja i moja rodzina. Tez się łudziłam, ze wlezie do klatki, plan już był, gdzie zostanie wyniesiony, nawet jedzenie chciałam mu dać na drogę, ale niestety trzeba było to rozwiązać inaczej.
      • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:55
        No to uważaj, bo to może być szczur zwiadowca i zaraz się pod taras sprowadzi cała gromada.
    • chococaffe Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:43
      Ja porzuciłam postanowienia dobre dla mnie, których z jakichś "tajemniczych" powodów nie realizujęwink - presja noworocznych postanowień nie pomagała - mam nadzieję, że jakoś je ogarnę, przynajmniej częsciowo, niekoniecznie od 1 stycznia czy "od poniedziałku".

Ale mam listę rzeczy do zrobienia, które są przyjemne, ale jakoś mi umykały, więc teraz je dodam do rzeczy przyjemnych, które już praktykuję:

Zrobienie szalu na drutach (wełnę już mam)

Uzupełnienie książki adresowej ładnym charakterem pisma, nawet jeżeli miałoby to oznaczać wpisywanie jednego kontaktu dziennie

Wybranie i zakupienie jakiego przyjemnego długopisu – niekoniecznie drogiego* i markowego – ważne, żeby miękko pisał i miał ładny odcień tuszu (plus wkłady) – teraz piszę tym co wpadnie w ręce

Nauczenie się i wdrożenie co najmniej 3 nowych sosów do sałat – wybór przepisów mam

Odświeżanie kolejnego języka (nie porzucając odświeżania tego, nad którym „pracuję” od jakiegoś czasu) -już zapłaciłam

*niedrogiego, ale nie całkiem za grosze – podobno to skuteczny sposób na gubienie długopisów
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:52
        Bardzo piękne i przyjemne postanowienia, życzę powodzenia - w końcu ktoś wpisal się na temat a nie analizuje moje życie smile
    • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:03
      Berga, starzejesz się. Pamietam jak szydziłas z takiego stylu zycia i wysmiewalas kalafiorowa za wczesne chodzenie spac i jej dni pełne sportu i spa. Teraz niechybnie znierzasz w te stronę, martwilabym sie o ciebie gdybys mnie obchodzila...
      • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:04
        Kalafiorowa miala juz mocno narabane w glowie z tym rowerem, moze dlatego draznila Berge big_grin
        • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:09
          Smiem twierdzic, ze narąbabe w glowie ma ten kogo drażni cudzy rower...
          • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:12
            mnie nie draznil, smieszyly mnie raczej wyidealizowane obrazki z kraju Baskow
            • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:06
              A co Ty za herezje opowiadasz? Po pierwsze to ona jeździła głównie po Navarra, po drugie to fajne, normalne zdjęcia wrzucała. Bez filtrów itp. Jakie wyidealizowane?
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:11
                Takie same były wszystkie jej foty - jej rower i wzgórza. Kropka.
                • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:15
                  KropLa.
                  Do ostatniej KROPLI, nie KROPKI.
                • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:48
                  O przepraszam.
                  A zamki ?
                  Góry i owce ?
                  • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:53
                    gama2003 napisała:

> O przepraszam.
                    > A zamki ?
                    > Góry i owce ?

Masz ich w Polsce w bród. Owce i góry widuję kilka razy w roku smile
                    • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:00
                      I co z tego, że i w Polsce są. Owiec nigdy za dużo. Gór też.
              • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:46
                Nie zdjecia ale opowieści o cudownej fabryce i szefach. Jakbym z nimi nie pracowała od lat, to może bym uwierzyła.
        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:11
          Bergę drażnią wszyscy żyjący inaczej niż ona sama. Podobnie jak Triss, przy czym Triss nie czuje potrzeby udowadniania innym, że to właśnie ona ma rację, berżi zaś będzie walczyć o prawdę do ostatniej kropli big_grin
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:17
            Kompletnie mnie nie znasz suki na szczęście. Nie napisałaś jeszcze o mnie chyba slowa prawdy.
            • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:02
              bergamotka77 napisała:

> Kompletnie mnie nie znasz suki na szczęście. Nie napisałaś jeszcze o mnie chyba
              > slowa prawdy.

jedno pewne - jeśli wszystko łykasz tak jak to, co podawane jest ci na forum, to z pewnością mąż przeszczęśliwy, ale z kolei ze schudnięciem będzie kłopot 🤡
            • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:38
              Berga, daj się nacieszyć suce jej zmyślonymi historyjkami. Niech ma w tym swoim smutnym życiu jakąś rozrywkę.
              • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:00
                rosapulchra-0 napisała:

> Berga, daj się nacieszyć suce jej zmyślonymi historyjkami. Niech ma w tym swoim
                > smutnym życiu jakąś rozrywkę.

Rosa, nie projektuj na mnie swojego smutku. Jak na razie jeszcze ani mi ręce nie powiewają jak gałęzie, ani nie płaczę schodząc po schodach.
        • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:17
          Skoro pojawił się temat Kalafiorowej… to proszę suki, zdradzcie tylko, czy Kalafiorowa jest jedna z was. Tak, ciekawi mnie to. Tak, mam sentyment do tej forumki z powodu lokalnego patriotyzmu smile
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:18
            Pewnie jest, a może i w przerwie mi dowala bujając w wózeczkach bliźniaczki big_grin
            • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:24
              Te bliźniaki in spe to chyba była podpucha? smile
              • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:26
                Ja czytałam o pięcioraczkach
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:41
                manon.lescaut4 napisał(a):

> Te bliźniaki in spe to chyba była podpucha? smile

Kto ją tam wie - jej życie jest strzeżone bardziej niż Putina. Choć sądzę, że jednak byla w ciąży, bo tak nagle zniknęła i napisala, że potrzebuje teraz spokoju. A widziałam już nie jedną, która nie lubila dzieci a potem wpadala w obsesyjne macierzynstwo, gdy urodzila swoje.
                • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:20
                  Ty nie sądzisz, ty jej źle życzysz.
                • leosia-wspaniala Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:48
                  >Kto ją tam wie - jej życie jest strzeżone bardziej niż Putina.

Za to twoje podane na tacy i opisane ze szczegółami.

> A widziałam już nie jedną, która nie lubila dzieci a potem wpadala w obsesyjne macierzynstwo, gdy urodzila swoje.

"Nie jedną" powiadasz.
            • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:29
              bergamotka77 napisała:

> Pewnie jest, a może i w przerwie mi dowala bujając w wózeczkach bliźniaczki big_grin
              >

Okazalo sie, ze to trojaczki. Pierwszy ma na imie Jo, druga to An, a trzecie Na. To skroty oczywiscie od jakis hiszpanskich imion ale juz nie pamietam jakich. Nazwala je tak, zeby całą trójkę latwiej przywołać z piaskownicy.
              • cosmetic.wipes Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:28
                😆
            • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:50
              Chyba żartujesz.
              Kto jak kto, ale Kalofior dzieci od razu na rowerki wsadza. A nie tam jakieś wózki.
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:52
                Jednokołowe! big_grin
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:17
          simply_z napisała:

> Kalafiorowa miala juz mocno narabane w glowie z tym rowerem, moze dlatego drazn
          > ila Berge big_grin

big_grin
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:13
        Bredzisz. Zawsze chciałam chodzić spać wcześniej, ale nie o 21 jak kalafiorowa. No i sport też lubię. Nie uprawiam wyczynowo jak ona, ale nie że go unikam. Kiedyś bylam wysportowana i tańczyłam intensywnie, występowałam nawet na scenie. Teraz raczej sezonowe sporty lubię najbardziej - narty, rowery, sporty wodne. A kalafiorowa byla nudna z tymi rowerami, przyznaję. W wolnym czasie tylko to robiła...
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:20
          F...ck czy ja napisałam rowery? Tak, ale nie kolarskie, mega niewygodne się wydają.
        • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:33
          To coś złego mieć jedną konkretną pasję? To ma być ciekawe dla robiącego, a nie dla otoczenia
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:37
            gr.ruuu napisała:

> To coś złego mieć jedną konkretną pasję? To ma być ciekawe dla robiącego, a nie
            > dla otoczenia

Ona niestety zanudzała tym w każdym poście. Dla niej to było ciekawe dla obserwatorów już mniej.
            • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:46
              Mów za siebie, ja tam bardzo lubiłam wpisy kalafiorowej.
          • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:37
            gr.ruuu napisała:

> To coś złego mieć jedną konkretną pasję? To ma być ciekawe dla robiącego, a nie
            > dla otoczenia

Berga sie ciskala tak jakby jej kalafiorowa po klawiaturze tym rowerem jezdzila 🤷‍♀️
            • arista80 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:42
              Bergę po prostu wkurzało, że Kalafiorowa brała sobie po prostu rower, jeździła i spędzała wolny czas po swojemu, a ona musiała się w tym czasie męczyć z dzieciakami na zdalnym.
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:47
                Ja się nie męczyłam na zdalnym, moje dzieci miło wspominają pandemie pod tym względem. Mogli się wysypiać i nie dojeżdżać do szkoły zimą. Raczej ona się męczyła w tym czasie z nocnymi pobudkami wink
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:49
                I też spędzam czas wolny po pracy po swojemu, nie mam małych dzieci. Rower mogę wziąć i jeździć od 15 jak kalafiorowa smile
            • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:49
              A bo Wy to kojarzyć nie umicie.
              No gdzie Kalafior mieszka ? No gdzie ?
              I kogo tam mija na rowerze czy nogami ?

I z kim stadło we dwa rowery ma ? No z kim ?
              I te bliźniaki. I kolejne bliźniaki ?
              Do tego wysportowana w międzyczasie i po ?

A Berga z Polakiem. No ok, z doktorem, już niech będzie na otarcie łez. Lepszy doktor w garści niż Hiszpan w Hiszpanii !

• bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:50
                Pudlo gamusiu. Mój Hiszpan nigdy nie mieszkał w Hiszpanii smile
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:52
                Kalafiorowa mija kogoś nogami? Nie brnij w to gamo big_grin
                • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:55
                  Tak mówię i bardzo lubię - można rowerem i można nogami.
                  Ba ! Wesoło bawiących się językiem polskim spotkałam już wielu i takie sformuowanie nie tylko ja wymyśliłam.
                  To się nazywa mowa niepoważna 😀 i służy rozrywce.
                  • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:09
                    To nie jest zabawa językiem, tylko nieznajomość poprawnej polszczyzny I nieumiejętność wysłowienia się.
                    • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:23
                      Poluzuj ten gorset i zapytaj profesora Bralczyka czy mową i pismem można się bawić, zwłaszcza w sytuacjach nieformalnych. Gwarantuję, że odpowie słowotwórczo.
                      Zresztą Ty też nie jesteś językowa radykałką, choć raczej bezwiednie niestety. Pod kontrolą i z poczuciem humoru pióro zyskuje lekkości.
                      Polecam.

Bardzo byś chciała mi dokuczyć, ale uwierz, spływa. Lekko i swobodnie, jak Kalafior ze wzgórza z zamkiem i owcami.
                      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:28
                        Pismem też się bawisz? Nie umiesz gama przekazać o co ci chodzi. I dlaczego ma odpowiedzieć słowotwórczo prof. Bralczyk? Zyvwiesz co to znaczy? Chciałaś się popisać, ale polonistyki to ty nie kończyłaś.Silisz się na pokazanie erudycji, ale brzmisz śmiesznie.
                        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:28
                          *Czy wiesz...

wysłało się za wcześnie.
                          • arista80 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:35
                            Jeśli ktoś nie potrafi przekazać, o co mu chodzi to jesteś ty Berga. Każdy twój wątek bardzo szybko przekształca się w personalne dowalanie jak tylko coś nie idzie po twojej myśli. Nie potrafisz odeprzeć argumentów merytorycznie, więc bardzo szybko przechodzisz do ataku ad personam. Ja z gamą miałam na pieńku w wielu wątkach, ale od dawna zauważyłam, że ona ma niesamowicie lekki styl i bogato słownictwo. Mało kto jak ona potrafi trafnie przekazać swoje myśli. Ty jej nawet do stóp nie dorastasz. Powinnaś się od niej uczyć.
                            • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:37
                              Ty też masz bogato słownictwo. Nic, tylko się od was uczyć. Jedna z "Made in Moscow" a druga z udaną imprezą "atmosferycznie" big_grin
                              • arista80 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:39
                                No i nie trzeba było długo czekać. Berga nie wie, co napisać, no to zaczyna obrażać.
                                • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:41
                                  To jest obrażanie? Gdy ktoś napiszę prawdę? Już bardziej dyplomatycznie się nie da smile
                                  • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:19
                                    bergamotka77 napisała:

> To jest obrażanie? Gdy ktoś napiszę prawdę?

A jak pisałyśmy o długości twoich nóg to tak fajnie puszczałaś parę uszami, chociaż to były same fakty...
                              • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:28
                                Berga litości.
                                Chciałam się śmiać, ale nie aż tak !!!!
                                • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:44
                                  gama2003 napisała:

> Berga litości.
                                  > Chciałam się śmiać, ale nie aż tak !!!!

Uważaj czego sobie życzyszwink
                            • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:39
                              No nie wiem kto mi tu dowala. Idź arista do baru wypij sobie aperitif bo gwiazdorzysz big_grin
                              • arista80 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:46
                                Berga ty lepiej odstaw alkohol, bo zaczynasz bredzić. Ja w tym wątku nawet słowa o sobie nie napisałam. Skończyły ci się już argumenty, więc zaczynasz atakować, wymyślając do tego jakieś bzdury.
                          • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:48
                            Arista, sorry, ale ty też się właśnie zabrałaś do kopania. Bergi.
                            Naprawdę nie możecie po prostu odpuścić? suspicious
                        • latarnia_umarlych Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:41
                          bergamotka77 napisała:

> Pismem też się bawisz? Nie umiesz gama przekazać o co ci chodzi. I dlaczego ma
                          > odpowiedzieć słowotwórczo prof. Bralczyk? Zyvwiesz co to znaczy? Chciałaś się p
                          > opisać, ale polonistyki to ty nie kończyłaś.Silisz się na pokazanie erudycji, a
                          > le brzmisz śmiesznie.
                          >

Oj, ale bóldupisz.
                          Chciałabyś pisać tak jak ona. Boli, co?
                          Mam nadzieję, że nie kończyłaś polonistyki, bo trochę przypał z twoim topornym stylem.
                          • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:31
                            Chciałam by załapała, że nie tylko tak piszę, ale i mówię w realu. W sytuacjach nieformalnych, choć bywa, że jak w formalnych ,, swojego,, poczuję , to sobie pozwalam.

Bardzo przestrzeliłam z oczekiwaniami. Trudno.
                • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:05
                  bergamotka77 napisała:

> Nie brnij w to gamo big_grin

dopisz kolejne postanowienie - kontrolowanie echolalii. zauważyłyśmy, że często po nas powtarzasz różne zwroty! 🤡
                  • conena Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:44
                    suki-z-godzin napisała:

> bergamotka77 napisała:
                    >
                    > > Nie brnij w to gamo big_grin
                    >
                    > dopisz kolejne postanowienie - kontrolowanie echolalii. zauważyłyśmy, że często
                    > po nas powtarzasz różne zwroty! 🤡
                    >
                    >
                    >

naśladownictwo najwyższą formą pochlebstwa, więc...
              • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:57
                A teraz te blizniaki jeżdzą z nimi na tandemie a trzeciego wiozą w foteliku big_grin
        • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:09
          bergamotka77 napisała:

> Bredzisz. Zawsze chciałam chodzić spać wcześniej, ale nie o 21 jak kalafiorowa.
          > No i sport też lubię. Nie uprawiam wyczynowo jak ona, ale nie że go unikam. Ki
          > edyś bylam wysportowana i tańczyłam intensywnie, występowałam nawet na scenie.
          > Teraz raczej sezonowe sporty lubię najbardziej - narty, rowery, sporty wodne.
          > A kalafiorowa byla nudna z tymi rowerami, przyznaję. W wolnym czasie tylko to r
          > obiła...
          >

Bo ty jesteś taka superfajna i wszystkie ci #zazdrościmy, nie to co kalafior
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:13
            No nie kalafiorowa ma tu liczne grono wielbicielek. Nie rozumiem dlaczego nie można nie podzielać tych zachwytów?
            • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:21
              A tobie żal doopę ściska i nawet nie potrafisz tego ukryć
            • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:57
              Ale nie bój żaby.
              Przenigdy nikt tutaj nie podejrzewał Cię o zachwyt kimkolwiek. Z jedynym wyjątkiem i potomstwem wyjątku. Oraz mężem i innymi bliskimi.
            • berdebul Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:23
              Między „nie podzielać zachwytów”, a przypierdalactwem, które uprawiasz jest ocean możliwości. Mnie również brakuje Kalafiorowej i widoczków.
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:29
                Ale w was agresji. Spadam stąd.
                • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 09:45
                  bergamotka77 napisała:

> Ale w was agresji. Spadam stąd.
                  >

Hahahahahahahahaha
                  Made my day 🤣🤣🤣🤣
                • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:06
                  bergamotka77 napisała:

> Ale w was agresji. Spadam stąd.

ojej, nikt się nie przyłączył do szyderki z kalafiora i nawet w TWOIM WŁASNYM WĄTKU wolą wspominać laskę, której już tu od dawna nie ma?
                  byłby smuteczek. na szczęście ty nie jesteś na forum po akceptację i koleżanki... 🤡
                  • chococaffe Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:39
                    tak tylko sobie spojrzałam kto pierwszy wspomniał kalafiorawink Miłego dnia.
                    • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:49
                      Spójrz lepiej w ten wątek, gdzie wklejałyśmy zdjęcia innej forumki "wygrzebane gdzieś z internetu", bo my wciąż czekamy na linka.

"Już pisałam, że mogę rozmawiać z jedną blablabla...". Nie musisz odpisywać.
                    • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:55
                      chococaffe napisała:

> tak tylko sobie spojrzałam kto pierwszy wspomniał kalafiorawink Miłego dnia.

tak sobie tylko spojrzyj, kto w liczbie mnogiej wyjechał z własnej inicjatywy, że NAM TUTAJ...
                    • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 13:58
                      chococaffe napisała:

> tak tylko sobie spojrzałam kto pierwszy wspomniał kalafiorawink Miłego dnia.
                      >

a co? złamałam przykazanie "nie wspominaj nicka kalafiorowej nadaremno"?
        • wapaha Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:33
          bergamotka77 napisała:

> Bredzisz. Zawsze chciałam chodzić spać wcześniej, ale nie o 21 jak kalafiorowa.
          > No i sport też lubię. Nie uprawiam wyczynowo jak ona, ale nie że go unikam. Ki
          > edyś bylam wysportowana i tańczyłam intensywnie, występowałam nawet na scenie.
          > Teraz raczej sezonowe sporty lubię najbardziej - narty, rowery, sporty wodne.
          > A kalafiorowa byla nudna z tymi rowerami, przyznaję. W wolnym czasie tylko to r
          > obiła...

Jakie wyczynowo ? Właśnie widać jak sport lubisz że mylisz amatorskie uprawianie sportu wyczynowym.
          Chyba naprawdę boli że dziewczyna miała pasję ,realizowała ja i umiała o tym barwnie opowiadać

ewidentny ból dupy
          >
          • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:33
            Co Berdze przeszkadza, że ktoś z kim nie mieszka i nie chce przesiadywać wieczorami, chodzi wcześnie spać, to nie rozumiem.
            • chatgris01 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:43
              gama2003 napisała:

> Co Berdze przeszkadza, że ktoś z kim nie mieszka i nie chce przesiadywać wieczo
              > rami, chodzi wcześnie spać, to nie rozumiem.

No przeciez sie wlasnie wyjasnilo, ze sama chcialby wczesniej chodzic spac, tylko sie nie udaje big_grin
            • berdebul Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:55
              Fajna, pełna życia, z pasją, umiejąca o tym opowiadać i chętnie doradzająca (pisała o dobieraniu roweru) vs Berga. Ciekawe dlaczego Kalafiorowa budziła jej agresję big_grin big_grin
    • wkswks Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:16
      Słabo to widzę😂ale powodzenia
    • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:26
      No, no, jak ambitnie i mało konkretnie jednocześnie, częściej, więcej.
      Żadnych postanowień nie robię.
      Plan i marzenie- niech jest tak jak jest.
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:36
        Konkrety są bez sensu - bo co, mam wpisac dwa razy w miesiącu teatr? To jest przyjemność, wystarczy zwiększyć częstotliwość. Wiele rzeczy które wpisałam robię, ale za rzadko. Chciałabym częściej, bo lubię.
        • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:14
          Nie, właśnie konkrety (realistyczne) dają jakąś szansę realizacji. No i punkt 8 jednak masz bardzo konkretny, a nie, że "schudnę trochę".
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:21
            Nie no, to 10 kg jest orientacyjne, schudnę 5 też będzie dobrze, 15 jeszcze lepiej. Chciałabym wrócić do idealnej wagi, ale jak się nie uda to się nie zabije. Grunt to się dobrze odżywiać, wysypiać, nie stresować, nawadniać i mieć trochę regularnego ruchu. Mam już swoje lata i inny metabolizm niż kiedyś.
            • akn82 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:08
              Cele się spełniają jak są realne, konkretne i określone w czasie. Jak chcesz schudnąć 10 kg w skali roku to sobie zaplanuj jak schudnąć 1 kg na miesiąc. To co wypisałas ma małe szanse powodzenia.
              Teatry zaplanuj sobie że pójdziesz raz na dwa miesiące. Wyszukaj repertuar w okolicznych teatrach i kup bilety. Itp
              Samo więcej jest bez sensu.
              • skumbrie Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 13:47
                <Samo więcej jest bez sensu.

Nawet nie próbuj przekonać Berdźy. Ona wie swoje (czyt. lepiej) wink
              • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 17:34
                akn82 napisał(a):

> Samo więcej jest bez sensu.

"Konkrety są bez sensu" wink
    • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:33
      Postanowień nie mam, ale mam kilka konkretnych planów, w większości już są w trakcie realizacji albo jestem solidnie przygotowana.
      1. Nauczę się porządnie pływać (już chodzę na lekcje)
      2. W październiku idę na studia podyplomowe
      3. Wyleczę wadę zgryzu - operacja zaplanowana na drugą połowę roku
      4. Będę hucznie świętować czterdzieste urodziny
      5. Wystartuję w zawodach sportowych

A w kategorii "nie mam pojęcia czy się uda" to prawo jazdy.
      • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:36
        3- pisząc "operacja" masz na myśli zabieg chirurgiczny czy ogólnie przedsięwzięcie?
        • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:38
          Specjalna operacja ortodontyczna smile Nie no, sam zabieg, zadrutowana już jestem
          • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:40
            W takim razie trzymam kciuki, na samą myśl ciarki mnie przechodzą.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:55
            gr.ruuu napisała:

> Specjalna operacja ortodontyczna smile Nie no, sam zabieg, zadrutowana już jestem

To powodzenia gruu!
            • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:57
              Dzięki, trochę pocierpię, ale przestanie mnie ciągle szczęka boleć, a w bonusie będę ładna smile
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:58
                gr.ruuu napisała:

> Dzięki, trochę pocierpię, ale przestanie mnie ciągle szczęka boleć, a w bonusie
                > będę ładna smile

Jeszcze ładniejsza? I jaka ty malolata jesteś!
                • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:19
                  Nie no, z taką wada zgryzu i szczęki jak mam to mogę mieć co najwyżej ciekawą osobowość... Ale biorąc pod uwagę koszty to bardziej by się opłacało zrobić wielkie cycki, żeby uwagę od twarzy odwracać 😁 A małolatą właśnie przestaję być oficjalnie, chociaż ani moje ciało ani umysł nie przyjmują tego do wiadomości. Czekam ze strachem, czy rzeczywiście za rok będę już ciągnąć w stronę cmentarza moje stare, rozpadające się ciało
                  • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:43
                    Ee daj spokój. To jeszcze nie czas na rozpadające się ciało
    • sandy_cheeks Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:52
      1. Będę się więcej uśmiechać, bo ostatnio z tym bardzo kiepsko i wyraźnie odbiło mi się na twarzy
      2. Będę mniej krzyczeć na dzieciaki
      3. Z raz na miesiąc będę jeździć do roboty, żeby całkiem nie zdziczeć
      4. Poznam jakieś nowe osoby
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:55
        To jedna forumka szuka przyjaciółki smile
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:00
        Raz w tygodniu proponuję, raz na miesiąc to za mało by nie zdziczec wink
    • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:53
      Więcej się śmiać.
      Palec pod budkę kto ze mną ?
      • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:18
        Chciałabym. Uwielbiam się tak strasznie śmiać do łez i bólu brzucha i nie wiem co jest, dawno już tak się nie śmiałam.
        • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:30
          homohominilupus napisała:

> Chciałabym. Uwielbiam się tak strasznie śmiać do łez i bólu brzucha i nie wiem
          > co jest, dawno już tak się nie śmiałam.
          >

to ja Ci Homini życzę żeby wróciła lekkość bytu.
          • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:06
            Dzięki. Lekkość bytu jest, sama nie wiem czego brakuje? Moze gromady ludzi do śmiania się z głupawek?
            • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:12
              No to towarzyszy w głupawce wielu wink
        • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:08
          O tak.
          Też uwielbiam i za mało mam okazji.
          Mam nawet wrażenie, że zanikły mi mięśnie śmiechu i miałam problemy z głośnym rżeniem w sylwestrową noc.
          Udała nam się domówka i śmiechotwórcza konwersacja. Dla Bergi piszę - alkohol nie lał się strumieniami.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:10
            Bergi to nie obchodzi i nikogo innego też nie, jak sądzę.
            • arista80 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:19
              Mnie obchodzi. Gama, napisz jak spędziłaś sylwestrową noc.
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:22
                arista80 napisała:

> Mnie obchodzi. Gama, napisz jak spędziłaś sylwestrową noc.

To załóżcie sobie osobny wątek.
                • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:30
                  A właśnie że tutaj napiszę.

Zrobiłam domówkę- parapetówkę.
                  Udało się i kulinarnie i ( dla Bergi specjalnie ) atmosferycznie 😉.
                  • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:32
                    Atmosferycznie? big_grin Pisz dalej, już mnie brzuch boli ze śmiechu, a tego nigdy za dużo!
                    • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:00
                      Ty masz duży brzuch to musi bardzo boleć, ojojać?
                • wapaha Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:56
                  bergamotka77 napisała:

>
                  >
                  > To załóżcie sobie osobny wątek.
                  >

lol
                  big_grin
                • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:16
                  bergamotka77 napisała:

> To załóżcie sobie osobny wątek.

a niedoczekanie! 🤡
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:30
          Ja, jak kilka lat temu zapaliłam jointa po kilku latach niepalenia, tak się śmiałam, że autentycznie myslałam, że mi serce nie wytrzyma albo się udusze, bo nie szło wziąć oddechu z tego śmiechu :p
          • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:58
            Ja tak miałam podczas oglądania The Bubble - musieliśmy robic pauzy, bo robiło mi się ciemno przed oczami z braku tlenu big_grin
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:01
              Ja się wtedy autentycznie przestraszyłam w pewnym momencie i po tym doświadczeniu zarzuciłam palenie trawy już na dobre:p
              • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:05
                Mój kumpel kiedys tak się śmiał, że stracił na chwilę przytomność - a był trzezwiutenki. Było to dla nas lekko przerażające doświadczenie, on ponoc bawił się doskonale wink
              • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 03:23
                Trzy razy spróbowałam trawki. Za każdym razem już po drugim buchu traciłam przytomność. Nie dla mnie takie przyjemności.
                • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 03:56
                  Naprawdę spróbowałaś po raz kolejny substancji uzależniającej straciwszy przytomność po pierwszym razie?
                  • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 04:02
                    Tak gwoli ścisłości - marihuana nie uzależnia fizycznie, psychicznie - na poziomie kofeiny. Co nie zmienia faktu, że po utracie przytomności w życiu nie spróbowałabym drugi raz.
                    • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 04:06
                      Uzależnić się psychicznie można od wszystkiego.
                      A badania jednak pokazują, że dla wielu osób uzależnionych od tzw. twardych narkotyków początkiem drogi była marihuana.
                      • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 04:08
                        Różne badania i metaanalizy wykazują, że fizycznie uzależni się od 10 do 30% osób używających regularnie. To dużo.
                      • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 16:23
                        Nie chce się kłócić, jednakże demonizowanie marihuany ma podłoże gleboko rasistowskie oraz mające na celu powrót na prawilne łono amerykańskiego konserwatyzmu. Są świetne dokumenty na ten temat, ogólnie o całym ruchu hipisowskim i o tym dlaczego np. psychodeliki zostały zakazane przez rzad USA (a teraz wracaja do łask jako środki terapeutyczne). Mialam podobne podejście, co Ty i to mi mocno otworzyło oczy (jak i wypowiedzi np. Carla Sagana czy innych naukowcow stosujacych te srodki jako narzędzie). Tak czy siak - jeśli ktoś traci przytomność, to powtarzanie czynności jest zwyczajnie glupie smile
                  • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 09:19
                    Młoda i głupia byłam.
                    • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 09:56
                      rosapulchra-0 napisała:

> Młoda i głupia byłam.

nie przejmuj się, młodość każdemu mija...
                  • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 11:18
                    No mnie też zatkało.
                    Zwłaszcza, że napisała to osoba o dlugiej historii problemów ze zdrowiem.
                    I siłą rzeczy wydawałoby się rozmawiająca z lekarzami ( w stanie przytomności przecież ).

• suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 09:54
                  rosapulchra-0 napisała:

> Trzy razy spróbowałam trawki. Za każdym razem już po drugim buchu traciłam przy
                  > tomność. Nie dla mnie takie przyjemności.

mały hint - należało w końcu wypuścić powietrze...
                  • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:00
                    suki-z-godzin napisała:

>
                    > mały hint - należało w końcu wypuścić powietrze...
                    >
                    😅
          • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:26
            O nie !

Czyli dobrze czułam, że to nie dla mnie.
            Byłam parę razy w życiu bliska pęknięcia ze śmiechu, ale to zwykłe głupawki były.

• fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:30
              Jak nie masz zakwasów miesni brzucha na drugi dzień, to to było jakieś fiubzdziu a nie głupawka :p
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:32
              Po jakimś czasie człowiek się uodparnia, o ile wcześniej nie pęknie :p
              • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:37
                Przepona się wyrabia big_grin

Aczkolwiek mam wrażenie, że z wiekiem rośnie ryzyko, że tak powiem, urologiczne 😎
                • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:40
                  Tak, to też :p
                  Czasem jak gdzieś mi zapachnie w parku, to wspomnień czar wraca ale szybko sobie przypominam, że nie mam już na to siły :p
                  • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:45
                    Wiesz, ja największą glupawke w życiu zaliczyłam totalnie na trzeźwo, kolo 10 rano. Teść po prysznicu rzucił ręcznik na rurkę od zasłonki od prysznica - momentalnie cała konstrukcja pyerdolnela do wanny, robiąc taki łomot że czekaliśmy aż policja przyjedzie. Tesciowa przez 15 minut ryczała ze smiechu na podłodze, bo jak probowala wstać, to ja znow składało że smiechu. Mąż schował się do szafy, ja próbowałam nie zemdleć że smiechu. Teść z godnością rechotał zamkniety w kiblu, bo nie był w stanie spojrzeć nam w oczy.
                • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:56
                  Dobra.

Czyli zanotować - ćwiczyć przeponę, mięśnie kegla i okolic. Wpadki urologiczne damom nie przystoją.

A serio, to odwykłam od głupawek i serdeczne a gromkie hahaha też mi nie wychodzi.
                  Rzęgot i krtań zaciśnięta. Takie śmianie się do środka a nie na zewnątrz. A kiedyś to człowiek rżał jak źrebię z byle czego, bez szkód dla zdrowia i urody.

Też mus poćwiczyć, co ?
                  • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:03
                    Istnieje joga śmiechu, nie próbowałam, może Ty zostań testerką i potem opowiesz?
                  • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:03
                    Hmmmm... nie no, to koniecznie musisz poćwiczyć, rechot jest bardzo zdrowy! Mam podać listę pomocy naukowych...? :p
                    • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:46
                      Podaj listę proszę !
                      Będę ćwiczyć pilnie.
                      Joga śmiechu też brzmi zachęcająco.

• fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:52
                        Bialy lotus widziala..? Oprócz tego What we do in the shadows, arrested development, shitts creek, it crowd, extras no i absolutnie cudowny episodes smile

A z filmów to koniecznie wspomniany The Bubble, mąż musial mnie praktycznie reanimowac.
      • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:36
        Ja już więcej nie muszę, wystarczy mi constans. Mogę potowarzyszyć.
        Tymczasem zbieram dudę w gacie do biegania, realizować moj brak postanowień noworoczych smile
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:55
          Zbieraj, nikt tęsknił nie będzie wink
          • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:04
            Ja będę.
            I pozazdroszczę Mid plenerków boskich w zasięgu spaceru.
            Oraz figury, bo moja po świętach lekko zdradza brak umiaru w niejeżdżeniu na rowerze.
            • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:05
              Planerów nie widać nic a nic! Biegam teraz po ciemku a z czarnej ściany lasu ino ślepia odbijające się w świetle czołówki widzę. Zawsze się zastanawiam czy to buka czy tylko dziki.
      • daniela34 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:45
        Ja! Ja z Tobą. Śmiać się jak najwięcej, żeby się tusz rozmazał i zamiast kociego oka zrobiło się pandzie oko.
        • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:32
          O to to !
          Śmiechu nam trzeba na te dziwne czasy.

W pandzie mi ładniej nawet niż w kocim oku ☺.
          • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 09:40
            Panda mi jakos dziwnie kojarzy...
            • chatgris01 Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 12:52
              mid.week napisała:

> Panda mi jakos dziwnie kojarzy...

Mnie tez! 😅
    • m_incubo Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:29
      Nie robię noworocznych postanowień i ogólnie żadnych postanowień "od dziś," od poniedziałku", tylko po prostu zaczynam (lub nie) i trwam w tym (lub nie).
    • zerlinda Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:57
      Mam idealna figurę, idealna rodzinę i idealne życie. Nie mam żadnych postanowień.
      Najbardziej współczuję tym, którzy muszą chudnąć.
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:02
        A ja tym, którzy muszę przytyć bo np. są chorzy i wyniszczeni chorobą i muszą odzyskać siły. Albo cierpią na anoreksje czy bulimię albo nie mogą jeść normalnych posiłków, bo są odzywiani pozajelitowo. To jest problem, a nie schudniecie paru kg. Mało widziałaś i mało słyszałaś skoro im najbardziej współczujesz.
        • zerlinda Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:06
          Czy to wątek o ciężko chorych ludziach? Nie. O postanowieniach noworocznych. 10 kg nadwagi to już dużo. Ile musisz jeść, że jesteś taka otyła? Albo jak bardzo niezdrowo. Chyba masz bardzo dużo w życiu do naprawienia. Próbuj. Ale zwykle otyłe osoby szybko tracą zapal, bo są leniwe.
          • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:06
            To, że ktoś chce zrzucić 10 kilogramów nie musi mieć nic wspólnego z otyłością.
            Skąd Ci się otyłość wzięła tutaj?
            I nie, otyłe osoby mogą być leniwe, bo każdy może, lenistwo nie jest zależne od wagi, ale zasadniczo są chore, otyłość jest chorobą.
            Chciałaś dokopać Berdze, a napisałaś bardzo chamski post na forum, na którym piszą również osoby otyłe, a Berga otyła nie jest.
            • zerlinda [...] 02.01.23, 18:17
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:22
                Gruba a otyła to nadal nie jest to samo.
                Poczytaj może dlaczego otyłe osoby mają problemy ze schudnięciem.
                Bergamotka może schudnąć, ty chamem zostaniesz.
                • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:27
                  panna.nasturcja napisała:

> Bergamotka może schudnąć, ty chamem zostaniesz.

khem, na razie mamy 2 stycznia i wszyscy stoimy na pozycji startowej. zobaczymy, co rok przyniesie.
                • zerlinda [...] 02.01.23, 20:31
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 01:38
                    O, mówiłam, że cham.
                    Nie, nie jestem gruba. Ani podniecona.
                  • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 09:28
                    Zerlinda, czy ty myślisz, że jesteś lepsza od kogoś, kto jest otyły? Otóż nie. Swoim chamstwem nie osiągnęłaś dna. Ty w nie pukasz od spodu.
      • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:10
        Współczuj tym, co muszą przytyć. Mam przed operacją nabrać 5 kg, chyba zbankrutuję przy tych cenach jedzenia!
        • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:12
          Może przystopuj z ostrymi treningami.
          A dlaczego masz przytyć, skoro masz masę ciała w normie? Dziwne.
          • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:37
            Bo po tej operacji średnio się chudnie 5 kg, więc muszę mieć z czego. Ja nie trenuję "ostro", bez przesady.
        • daniela34 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:39
          gr.ruuu napisała:

>Mam przed operacją nabrać 5 kg, chyba zbankrut
          > uję przy tych cenach jedzenia!

Upiec ci ciastek?
          • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:51
            Szkoda cukru... Pierniczki, makowiec, ciasto czekoladowe, faworki a poza tym wiadro śledzi i co? Ani grama więcej.
            • daniela34 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:54
              Phi, 9 rodzajów by cię jednak chyba podtuczyło nieco 😝
              • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:03
                Jak to mówią ematki, czas iść zbadać tarczycę. Bo mój organizm się zrobił jak NFZ - nieważne ile wrzucisz, nic się nie zmienia
                • daniela34 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:10
                  Może masz tasiemca w tym wędrującym jelicie. Uzbrojonego. W dusidło.
                  • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:12
                    Tak całkiem serio to jednak podejrzewam, że tarczyca znów szaleje i czas zmienić dawkę leków. Ale może bliżej operacji zgłoszę się po ciasteczka smile
                    • wapaha Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:17
                      Sprawdź poziom kortyzolu - on niekorzystnie działa na tarczyce
                    • daniela34 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:24
                      Tak całkiem poważnie to oczywiście sprawdż, bo faktycznie tarczyca moze byc przyczynà. A po Twojej operacji to ja się zgłoszę z ciastkamj po info z pierwszej ręki, podejrzewam że operujesz to, co i ja mam do zoperowania, tylko nie bardzo chcę.
                      • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:56
                        Po operacji to ja będę jadła przez rurkę i mnie ciastka tylko wkurzą big_grin zgryz otwarty, operacja dwuszczękowa, jakaś masakra.
                        • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:59
                          aż mi twarz ścierpła sad
                          gruu trzymam kciuki, zeby szybko się wygoiło
                      • wapaha Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:00
                        Nie wiem co wy macie do zrobienia ale mam dwie znajome po operacji żuchwy. Ze tak powiem w miarę szczegółowo wiem co jest po operacji i nie dziwię się ze się chudnie 🫣
                        • gr.ruuu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:03
                          Chirurg mi bardzo obrazowo opisał, więc wiem co mnie czeka. Ale w końcu dwa porody bez znieczulenia za mną, to jakoś dam radę i z tym smile
                          • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:21
                            Chirurg tak opisuje bo poniekąd musi, nigdy nie wie na jaki organizm trafi. Pracowałam kiedyś w gabinecie stomatologicznym i ortodontycznym i mielismy oczywiście wielu pacjentów przed i po operacjach różnego rodzaju i ogromna większość z nich przechodziła rekonwalescencję bardzo dobrze- tzn owszem dyskomfort i upierdliwość, ale nie wielkie cierpienia. Poza tym większość była po długim leczeniu, często wieloletnim bo to normalnie przy tak hardkorowych wadach jakie tam mieli i euforia "nie mogę się doczekać" też robiła swoje.
    • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:04
      Masz tyle postanowien i są tak mało konkretne, że w połowie lutego nie będziesz już o nich pamiętać.

Lepiej mieć jedno, ustalone i niezbyt trudne w realizacji - np. w środy o 18 chodzę na zumbę w XYZ, po czym kupujesz karnet na 20x wejść, ustawiasz przypomnienie w kalendarzu i chodzisz. Budowanie przyzwyczajenia trwa kilka tygodni i po tym czasie można dodawać kolejne elementy (np. zumba 2x w tygodniu).
    • piataziuta Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:27
      Postanowień zero.
      Z marzeń: żeby nie było gorzej.
      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka