Dodaj do ulubionych

Egipt na ferie

24.01.23, 19:42
Był ktoś teraz może? Chodzi mi o temperaturę wody w morzu - da się pływać? Czy tylko w piance? I szczekając zębami?
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 20:17
      teraz? zdecydowanie się nie da, morsy owszem, ale dla mnie woda za lodowata, nawet w piance. jeszcze jak myślę o swoich zatokach to przyjemności żadnej

można za to plażować w pełnym słońcu, a pomoczyć się w basenie z podgrzewaną wodą, tyle, że do egiptowa to na rafę się raczej leci, w ciepłym basenie to można i w mszczonowie się pobyczyć.
      • solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 24.01.23, 20:53
        Pokaz mi w PL hotel 5* z podgrzewanym basenem, słońcem i allinc taniej niż w Egipcie.
        • koronka2012 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:15
          Miałam nadzieję na rafę, leżenie przy basenie to zdecydowanie nie jest moja bajka 😕
          • mysz1978 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:17
            byłam kilkanaście lat temu właśnie podczas ferii. Było dość zimno, kąpałam się raz... Wróciłam rozczarowana nieco. Zimne (jak dla mnie) były też wieczory i poranki
          • volta2 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:34
            to leć na święta wielkanocne, zupełnie inna bajka

wtedy woda będzie już akceptowalna, słońce mocne, dnie dłuższe, chociaż z uwagi na żerujące ryby i tak w wodzie nie można być ile się chce, tylko koło 17 zamykają kąpieliska
            • koronka2012 Re: Egipt na ferie 26.01.23, 15:40
              Ale ja tam w ogóle bym się nie pchała po raz kolejny gdyby nie potrzeba zagospodarowania ferii… Nie chciałam zbyt daleko lecieć bo potem mam zaplanowane inne wyjazdy.
              • volta2 Re: Egipt na ferie 26.01.23, 15:42
                to wyślij dzieci na ferie komercyjne i z bańki.
        • volta2 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:36
          a po co mi hotel? do mszczonowa/najbliższych term mam godzinę jazdy, a żaden hotel 5* nie jest tak kmofortowy jak moje mieszkanie. że nie wspomnę o egipskim hotelowym żarciu. swoją drogą najlepsze jedzenie jakie w egipcie dostałam w hotelu to bylo w 3 gwiazdkach.

egipt to rafa i zabytki, jeśli chce sie popływać, nie leci się wcześniej niż w kwietniu
          • solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:08
            Rafa w Egipcie jest taka sobie. Jak już nurkować na rafie to Filipny albo Malezja, ewentualnie Belize. Egiptowo to rafa dla ubogich.
            • solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:09
              Aczkolwiek, w sumie lepsza rafa w egiptowie niż nic a juz zwłaszcza polskie biedawypoczynki.
            • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 15:41
              byłam w malezji, z synem i on owszem, był zadowolony, ja chorowałam więc maska tylko z brzegu
              nie potwierdzę więc twoich rewelacji, ale śmiem podejrzewać, że nie za bardzo wiesz, o czym piszesz
              • solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 19:46
                Nie wiesz ale się wypowiesz big_grin cudowne
                • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 20:01
                  to tak jak ty, syn potwierdził moje słowa, rafa w malezji - w porównaniu do tej z egipotowa to małe miki.
                  • solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 21:15
                    To znaczy, że nie pływaliście w Sipadian.
                    • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 22:09
                      no nie, tam gdzie my byliśmy, dziwne by było, gdyby wszyscy byli w tych samych miejscach
                      inna sprawa, że do malezji żadne z nas nie jechało na rafy, tylko do koleżanki, więc żadnych turystycznych spraw nie sprawdzałam wcześniej, plaża i woda w zupełnosci mi wystarczyły

inna sprawa, ze w przewodnikach podają rafy egipskie jako nr 2 na świecie. nie wyprzedza ich malezja, powiedzmy, że jakoś bardziej wierzę w przewodniki niż tobie
                      • bergamotka77 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 22:18
                        Dokładnie. Rafy egipskie są cudowne, cokolwiek o "Egiptowie" będą pisać zakompleksione pindy.
    • unikotka Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:08
      pl.seatemperatu.re/seas-and-oceans/morze-czerwone/
    • mia_mia Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:17
      To dobry okres na zwiedzanie, morze odpada, ewentualnie baseny podgrzewane i wewnętrzne. Na ciepłe wakacje nie licz.
    • ewcia.1980 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:28
      Byłam kilka lat temu na przełomie stycznia i lutego.
      NIE POLECAM.
      W morzu nie dało się kąpać.
      W basenach nieogrzewanych też.
      Jedynie w podgrzewanym było ok ale ..... wychodząc z basenu było potwornie zimno bo całe 2 tygodnie wiał zimny wiatr.
      Mało godzin słonecznych.
      Może i w godzinach 10-15 było słońce i temperatura 22-24 stopnie ale przez wiatr odczuwalna była zdecydowanie niższa.
      Jak się osłoniło od wiatru to dało radę się opalać.
      Bardzo szybko robiło się ciemno a wieczory były bardzo chłodne.
      Poza tym w hotelu nie było absolutnie nic z kurczaka więc moje dzieci praktycznie przez 2 tygodnie były o frytkach i coca-coli.

Ja wróciłam zawiedziona.

• volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 15:45
        nie chce mi się wierzyć, że kurczaka przez 2 tygodnie nie było, kurczak jest zawsze i wszędzie, choć może nie codziennie.
    • anka_z_daleka_1 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:38
      Czy dla Was Egipt to tylko 5* hotel all inclusive i ewentualnie rafa?
      Zapewne Asuan, Świątynia Hatszepsut, Dolina Królów, Sfinks, Giza to mało ważne miejsca, nad którymi nie warto się pochylać.
      Byłam kilka razy w Egipcie, na plaży spędziłam może 3 dni.
      • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 15:43
        jakby ci to powiedzieć, jedno nie przeszkadza drugiemu wcale, skąd wnioski, że tylko?
        • anka_z_daleka_1 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 17:46
          Poczytaj wypowiedzi. Posłuchaj co mówią w dowolnym samolocie lecącym do Egiptu. Nie musisz podsłuchiwać, drą się.
          • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 19:44
            ale co mnie interesują inni, i co mówią? jadą do hotelu, cieszą się, to chyba dobrze, ja jak jadę na urlop to też się cieszę.
            nie wyobrażam sobie na dłuższą metę nie jechania do egiptu do hotelu z wyżywieniem, obedrą ze skóry boś biały, nie dają uczciwych cen, po co się narażać na bycie jeleniem bez znajomości realiów. nikomu bym nie poleciła innej opcji. a lot bezpośredni do ośrodka jest niezwykle wygodny.
      • koronka2012 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 17:42
        Wszystko to widziałam poprzednio, a drugi raz mi się nie chce, bo podróż ciut zbyt męcząca.
        Chce mi się rafy, bo przy basenie zdechnę z nudów po 2 dniach. A skoro za zimno na morze, to kicha…
        • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 17:49
          w ferie to ponoć kenia dobrze wchodzi? no i tajlandia. to dopiero daleko, egipt to dla mnie rzut beretem (i ile czarter), no ale faktycznie nie na rafy.

• solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 19:44
            Kenię polecam, choć 11h lotu to nie jest krótko. Choć nie wiem, czy ematka się nie oburzy za propagowanie niewolnictwa...
            • anka_z_daleka_1 Re: Egipt na ferie 26.01.23, 09:01
              A przede wszystkim zwierzęta, parki narodowe. Pewnie się oburzy, bo tam też nie ma demokracji a za sprzątanie itd płaci sie marnie.
              Kenia jest fantastyczna, ale jeśli już sie tam dotrze to warto pomyśleć o Tanzanii i Ugandzie. Nie dla wrażliwych serduszek, ale przyroda powala. I koniecznie trzeba się zaszczepić ( cholera - doustnie, wścieklizna) i pamiętać o repelentach i profilaktyce przeciwmalarycznej.
        • bergamotka77 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 21:30
          Fajne rafy są w Marsa Alam.
    • wena-suela Re: Egipt na ferie 25.01.23, 14:00
      Byłam raz na rejsie po Nilu. Bardzo interesująca opcja. Do tego ze 2-3 noclegi w w Marsa Alam. Woda dość ciepła ale nieprzyjemnie wejście i wyjście, bo chłodny wiatr. Opalania parę godzin i raczej trzeba szukać bezwietrznego miejsca. Nilem płynie się na południe, podczas zwiedzania słonecznie i ciepło, idealna pogoda. Przepiękne, wyjątkowe zabytki. Jednak nie wrócę tam. Bieda i i co gorsze, przygnębiająca beznadzieja. A siedzenie w enklawie hotelu jest zupełnie bezsensowne.
      • mizantropka_20 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 18:08
        Prawdę prawisz. Choć ja pojechałam tylko dla zwiedzania -był kwiecień i 36 stopni. Nie było opcji opalania, że tak pojadę poetą: nawet zwiedzanie było wyzwaniem.
    • bergamotka77 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 21:29
      Czytam to i zastanawiam się czy byliście zimą w Egipcie? Owszem da się kąpac i w morzu i w basenie. Pamiętam, ze pływaliśmy i snorkelingowalismy kilka lat temu pod koniec stycznia z żółwiami w Marsa Alam.
      • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 22:12
        no ja byłam w lutym, w jego pierwszej połowie i w styczniu, i w połowie listopada, w żadnym z tych terminów nie dało się komfortowo pływać. basen - tylko podgrzewany, ale ja nie lubię basenów, a już najmniej hotelowe.
        • bergamotka77 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 22:16
          E tam, przesadzasz.
          • volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 23:11
            sugerujesz dziewczynie, żeby wywaliła do kosza parę tysi, bo ty uważasz że ja przesadzam? byłabym ostrożniejsza. tym bardziej że nie tylko ja proponuję poczekać do swiąt lub zmienić kierunek
    • maghdalena33 Re: Egipt na ferie 27.01.23, 17:44
      Byłam w zeszłym roku na początku lutego. U nas wówczas ciemno, zimno, smog, deszcz ciągle siąpił.. W Egipcie piękne słońce, ogród hotelowy pełen kwiatów, błękitne niebo. Woda w morzu jak u nas w lipcu w Bałtyku. Dało radę wejść. Gdyby nie wiatr byłoby gorąco. W podgrzewanym basenie idealnie. Dużo zwiedzaliśmy więc pogoda dla nas idealna. Cieplutko ale bez upału. Rano i wieczorem trzeba było jednak założyć na siebie bluzę. Egipt w lutym, dla mnie idealna pora.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka