koronka2012 24.01.23, 19:42 Był ktoś teraz może? Chodzi mi o temperaturę wody w morzu - da się pływać? Czy tylko w piance? I szczekając zębami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
volta2 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 20:17 teraz? zdecydowanie się nie da, morsy owszem, ale dla mnie woda za lodowata, nawet w piance. jeszcze jak myślę o swoich zatokach to przyjemności żadnej można za to plażować w pełnym słońcu, a pomoczyć się w basenie z podgrzewaną wodą, tyle, że do egiptowa to na rafę się raczej leci, w ciepłym basenie to można i w mszczonowie się pobyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 24.01.23, 20:53 Pokaz mi w PL hotel 5* z podgrzewanym basenem, słońcem i allinc taniej niż w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:15 Miałam nadzieję na rafę, leżenie przy basenie to zdecydowanie nie jest moja bajka 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:17 byłam kilkanaście lat temu właśnie podczas ferii. Było dość zimno, kąpałam się raz... Wróciłam rozczarowana nieco. Zimne (jak dla mnie) były też wieczory i poranki Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:34 to leć na święta wielkanocne, zupełnie inna bajka wtedy woda będzie już akceptowalna, słońce mocne, dnie dłuższe, chociaż z uwagi na żerujące ryby i tak w wodzie nie można być ile się chce, tylko koło 17 zamykają kąpieliska Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Egipt na ferie 26.01.23, 15:40 Ale ja tam w ogóle bym się nie pchała po raz kolejny gdyby nie potrzeba zagospodarowania ferii… Nie chciałam zbyt daleko lecieć bo potem mam zaplanowane inne wyjazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 26.01.23, 15:42 to wyślij dzieci na ferie komercyjne i z bańki. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:36 a po co mi hotel? do mszczonowa/najbliższych term mam godzinę jazdy, a żaden hotel 5* nie jest tak kmofortowy jak moje mieszkanie. że nie wspomnę o egipskim hotelowym żarciu. swoją drogą najlepsze jedzenie jakie w egipcie dostałam w hotelu to bylo w 3 gwiazdkach. egipt to rafa i zabytki, jeśli chce sie popływać, nie leci się wcześniej niż w kwietniu Odpowiedz Link Zgłoś
solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:08 Rafa w Egipcie jest taka sobie. Jak już nurkować na rafie to Filipny albo Malezja, ewentualnie Belize. Egiptowo to rafa dla ubogich. Odpowiedz Link Zgłoś
solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:09 Aczkolwiek, w sumie lepsza rafa w egiptowie niż nic a juz zwłaszcza polskie biedawypoczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 15:41 byłam w malezji, z synem i on owszem, był zadowolony, ja chorowałam więc maska tylko z brzegu nie potwierdzę więc twoich rewelacji, ale śmiem podejrzewać, że nie za bardzo wiesz, o czym piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 19:46 Nie wiesz ale się wypowiesz cudowne Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 20:01 to tak jak ty, syn potwierdził moje słowa, rafa w malezji - w porównaniu do tej z egipotowa to małe miki. Odpowiedz Link Zgłoś
solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 21:15 To znaczy, że nie pływaliście w Sipadian. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 22:09 no nie, tam gdzie my byliśmy, dziwne by było, gdyby wszyscy byli w tych samych miejscach inna sprawa, że do malezji żadne z nas nie jechało na rafy, tylko do koleżanki, więc żadnych turystycznych spraw nie sprawdzałam wcześniej, plaża i woda w zupełnosci mi wystarczyły inna sprawa, ze w przewodnikach podają rafy egipskie jako nr 2 na świecie. nie wyprzedza ich malezja, powiedzmy, że jakoś bardziej wierzę w przewodniki niż tobie Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 22:18 Dokładnie. Rafy egipskie są cudowne, cokolwiek o "Egiptowie" będą pisać zakompleksione pindy. Odpowiedz Link Zgłoś
unikotka Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:08 pl.seatemperatu.re/seas-and-oceans/morze-czerwone/ Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Egipt na ferie 24.01.23, 21:17 To dobry okres na zwiedzanie, morze odpada, ewentualnie baseny podgrzewane i wewnętrzne. Na ciepłe wakacje nie licz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:28 Byłam kilka lat temu na przełomie stycznia i lutego. NIE POLECAM. W morzu nie dało się kąpać. W basenach nieogrzewanych też. Jedynie w podgrzewanym było ok ale ..... wychodząc z basenu było potwornie zimno bo całe 2 tygodnie wiał zimny wiatr. Mało godzin słonecznych. Może i w godzinach 10-15 było słońce i temperatura 22-24 stopnie ale przez wiatr odczuwalna była zdecydowanie niższa. Jak się osłoniło od wiatru to dało radę się opalać. Bardzo szybko robiło się ciemno a wieczory były bardzo chłodne. Poza tym w hotelu nie było absolutnie nic z kurczaka więc moje dzieci praktycznie przez 2 tygodnie były o frytkach i coca-coli. Ja wróciłam zawiedziona. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 15:45 nie chce mi się wierzyć, że kurczaka przez 2 tygodnie nie było, kurczak jest zawsze i wszędzie, choć może nie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 13:38 Czy dla Was Egipt to tylko 5* hotel all inclusive i ewentualnie rafa? Zapewne Asuan, Świątynia Hatszepsut, Dolina Królów, Sfinks, Giza to mało ważne miejsca, nad którymi nie warto się pochylać. Byłam kilka razy w Egipcie, na plaży spędziłam może 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 15:43 jakby ci to powiedzieć, jedno nie przeszkadza drugiemu wcale, skąd wnioski, że tylko? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 17:46 Poczytaj wypowiedzi. Posłuchaj co mówią w dowolnym samolocie lecącym do Egiptu. Nie musisz podsłuchiwać, drą się. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 19:44 ale co mnie interesują inni, i co mówią? jadą do hotelu, cieszą się, to chyba dobrze, ja jak jadę na urlop to też się cieszę. nie wyobrażam sobie na dłuższą metę nie jechania do egiptu do hotelu z wyżywieniem, obedrą ze skóry boś biały, nie dają uczciwych cen, po co się narażać na bycie jeleniem bez znajomości realiów. nikomu bym nie poleciła innej opcji. a lot bezpośredni do ośrodka jest niezwykle wygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 17:42 Wszystko to widziałam poprzednio, a drugi raz mi się nie chce, bo podróż ciut zbyt męcząca. Chce mi się rafy, bo przy basenie zdechnę z nudów po 2 dniach. A skoro za zimno na morze, to kicha… Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 17:49 w ferie to ponoć kenia dobrze wchodzi? no i tajlandia. to dopiero daleko, egipt to dla mnie rzut beretem (i ile czarter), no ale faktycznie nie na rafy. Odpowiedz Link Zgłoś
solarpowerprincess Re: Egipt na ferie 25.01.23, 19:44 Kenię polecam, choć 11h lotu to nie jest krótko. Choć nie wiem, czy ematka się nie oburzy za propagowanie niewolnictwa... Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: Egipt na ferie 26.01.23, 09:01 A przede wszystkim zwierzęta, parki narodowe. Pewnie się oburzy, bo tam też nie ma demokracji a za sprzątanie itd płaci sie marnie. Kenia jest fantastyczna, ale jeśli już sie tam dotrze to warto pomyśleć o Tanzanii i Ugandzie. Nie dla wrażliwych serduszek, ale przyroda powala. I koniecznie trzeba się zaszczepić ( cholera - doustnie, wścieklizna) i pamiętać o repelentach i profilaktyce przeciwmalarycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Egipt na ferie 25.01.23, 14:00 Byłam raz na rejsie po Nilu. Bardzo interesująca opcja. Do tego ze 2-3 noclegi w w Marsa Alam. Woda dość ciepła ale nieprzyjemnie wejście i wyjście, bo chłodny wiatr. Opalania parę godzin i raczej trzeba szukać bezwietrznego miejsca. Nilem płynie się na południe, podczas zwiedzania słonecznie i ciepło, idealna pogoda. Przepiękne, wyjątkowe zabytki. Jednak nie wrócę tam. Bieda i i co gorsze, przygnębiająca beznadzieja. A siedzenie w enklawie hotelu jest zupełnie bezsensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 18:08 Prawdę prawisz. Choć ja pojechałam tylko dla zwiedzania -był kwiecień i 36 stopni. Nie było opcji opalania, że tak pojadę poetą: nawet zwiedzanie było wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 21:29 Czytam to i zastanawiam się czy byliście zimą w Egipcie? Owszem da się kąpac i w morzu i w basenie. Pamiętam, ze pływaliśmy i snorkelingowalismy kilka lat temu pod koniec stycznia z żółwiami w Marsa Alam. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 22:12 no ja byłam w lutym, w jego pierwszej połowie i w styczniu, i w połowie listopada, w żadnym z tych terminów nie dało się komfortowo pływać. basen - tylko podgrzewany, ale ja nie lubię basenów, a już najmniej hotelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Egipt na ferie 25.01.23, 23:11 sugerujesz dziewczynie, żeby wywaliła do kosza parę tysi, bo ty uważasz że ja przesadzam? byłabym ostrożniejsza. tym bardziej że nie tylko ja proponuję poczekać do swiąt lub zmienić kierunek Odpowiedz Link Zgłoś
maghdalena33 Re: Egipt na ferie 27.01.23, 17:44 Byłam w zeszłym roku na początku lutego. U nas wówczas ciemno, zimno, smog, deszcz ciągle siąpił.. W Egipcie piękne słońce, ogród hotelowy pełen kwiatów, błękitne niebo. Woda w morzu jak u nas w lipcu w Bałtyku. Dało radę wejść. Gdyby nie wiatr byłoby gorąco. W podgrzewanym basenie idealnie. Dużo zwiedzaliśmy więc pogoda dla nas idealna. Cieplutko ale bez upału. Rano i wieczorem trzeba było jednak założyć na siebie bluzę. Egipt w lutym, dla mnie idealna pora. Odpowiedz Link Zgłoś