Dodaj do ulubionych

Nowe łózko

06.02.23, 20:28
Ponieważ wyprowadził się mój syn , zamierzam z mężem przenieść sypialnię do jego pokoju. Wywalę zatem stare małżeńskie łoze i chciałabym kupić coś nowego, jakieś chętnie tapicerowane, solidne, może lite drewno 160 x 200. Jakie macie wyrka? Polecacie coś poza Ikeąwink
Obserwuj wątek
    • viewiorka Re: Nowe łózko 06.02.23, 21:22
      Ja mam z Koła, tapicerowane z zagłówkiem.
      Używam 2 lata i jak na razie nie widzę wad.Najważniejszyy i tak jest materac.
      • presens Re: Nowe łózko 06.02.23, 21:29
        Fajne, nie wiedziałam, ze Koło robi łózka
    • pepsi.only Re: Nowe łózko 06.02.23, 21:33
      140 nam wystarcza. Mamy prostą ramę, kupioną na allegro, materac z Ikea. a zagłówek sami zrobiliśmy (płyta pilśniowa, fizelina i gąbka tapicerska, materiał welurowy z Leroy, trochę kleju, taker i zszywki. to nie jest ani trudne do zrobienia, ani czasochłonne).
      • presens Re: Nowe łózko 06.02.23, 21:36
        Muszę mieć łózko na nóżkach, bo pod nim namiętnie na dywanie leży sobie pies, kiedy chce być niedostępny. Nie mogę go tego pozbawić
        • bialyhenio Re: Nowe łózko 07.02.23, 08:38
          a skąd wiesz ze ramą nie jest na nóżkach
        • pepsi.only Re: Nowe łózko 07.02.23, 22:44
          Na nóżkach, bo pod łóżkiem powinna być wolna przestrzeń, no i musi tam swobodnie wjeżdżać odkurzacz.
          Coś takiego kupiliśmy, było mega tanio, a do tego dorobiliśmy welurowy zagłówek.
          https://static.westwingnow.de/image/upload/w_1500,h_2000,c_limit/simple/72/7971/1601942.jpg
    • unaluna Re: Nowe łózko 06.02.23, 22:42
      Ja mogę odradzić. Kupiłam meble firmy Woodica, kolekcja Hacjenda. Łóżko się rozpadło po jakichś 6 latach, samo, bez pomocy, bez skakania. Spała na nim jedna osoba, rozmiarów standardowych. Po prostu pewnego dnia pękła rama. Zresztą do całej reszty niekulturnie wykonanych mebli też mam całą listę uwag.
    • sueellen Re: Nowe łózko 06.02.23, 22:50
      Łóżko nie ma większego znaczenia. Mam stare rzeźbione kupione na wyprzedaży garażowej za grosze po zmarłej sąsiadce. Ciężkie jak diabli. Sama je potem odświeżałam. Jest piękne, ale i tak najważniejszy jest materac. Materac powinien być dobrany pod osobę. Idź do sklepu z materacami, niech cię tam poskanuja, sprofiluja, powylegujesz się na różnych wyrkach i wyjdziesz zadowolona. Mój chłop nienawidzi zakupów, ale materace kupować bardzo lubi. Mógłby w czasie wolnym robić za testera.
      • car_fox Re: Nowe łózko 07.02.23, 02:06
        Eh, zeby sprawdzic jak sie na materacu spi to trzeba na nim kilkanascie nocy pospac. Poturlanie sie w sklepie to lepsze niz nic al ecogale nie wiadomo jak sie bedzie sprawowal na dluga mete.
        Ostatnim razem nam sie udalo i kupilismy na internecie po przeanalizowaniu konstrukcji i pasuje. lle poprzednio to dopiero za 2 czy 3-cim razem pasowal. Nasz ma rok czasu na zwrot albo zamiane jak nie pasuje.
        • eliszka25 Re: Nowe łózko 07.02.23, 07:02
          Tu się zgodzę, choć poturlanie się w sklepie też pomaga, bo jeśli na materacu niewygodnie ci się leży przez tę chwilę w sklepie, to raczej wątpię, że będzie wygodny do spania.

My nasz obecny też kupiliśmy przez internet, a właściwie mąż kupił, bo ja byłam bardzo sceptyczna. Mieliśmy miesiąc na decyzję, czy zostaje i płacimy, czy odsyłamy. Już po tygodniu byliśmy pewni, że go nie oddamy. Najwygodniejszy materac, jaki do tej pory mieliśmy.
          • engine8t Re: Nowe łózko 08.02.23, 20:36
            Ale lozko tez moze miec znaczenie. My po kupieniu wygldnego materaca dokupilismy sobie podstawe regulowana pilotem gdzie reguluje sie wysokosc pod glowa i pod kolanami... "to to" stoi na swoich wlasnyc nogach z regulowan wysokoscia aby sie pieknie chowalo w profilu lozka. Jest ich do wyboru i koloru i teraz spokojnie mozona miec wygodna poduszke i wygodnei spac. A najwazniejsze w tym wszystkim to jest to ze zmiana poscieli i tych naciaganych przescieradel i pokrowcow to teraz pikus smile
            www.sleepfoundation.org/best-adjustable-bed
            • eliszka25 Re: Nowe łózko 08.02.23, 23:24
              Z niewygodnym materacem nawet na takim stelażu nie wyśpisz się wygodnie, więc pozostanę przy swoim zdaniu, że materac jest najważniejszą częścią łóżka.
              • engine8t Re: Nowe łózko 08.02.23, 23:31
                Ale ja sie w 100% zgadzam jedynie mowie ze i lozka nie mozna ignorowac bo to moze sie dolozyc do wygody spaniasmile
                • eliszka25 Re: Nowe łózko 09.02.23, 00:29
                  To co linkujesz, to nie jest łóżko, tylko stelarz pod materac. Rama łóżka, a o to jest pytanie w poście startowym, ma znaczenie głównie wizualne. Oczywiście dobrze, żeby to było coś solidnego i nie rozpadło się podczas pierwszego seksu, ale dla wygody spania znaczenie ma raczej niewielkie.
                  • engine8t Re: Nowe łózko 09.02.23, 02:30
                    W normalnym ukladzie to masz lozko czy "rame" np drewniana na ktorej zawieszne sa poziomo deski na dole scianek bocznych i na tych deskach ukladasz materc. Lozka utrzymuje wage.
                    Mozesz tez kupic sobie tylko rame /stelarz metalowe i na to polozyc materac a do tego np tylko tylkaa scianke aby oslnic sciane - ta tylna scanke przykreca sie do ramy metalowej.
                    Albo mozesz sobie kupic ten "stelarz" ktory moze byc - i czesto spelnia funkcje lozka i wyglada jak ram metalowa do ktorej tez mozna przykrecic tylna scianke. A ze "to" ma wymiary takie ze mozna z lozka np drewnainego wyciagnac te deski i wlozyc go do srodka i wtedy "lozko " staje sie tylko czyms ozdobnym co ten stelarz maskuje poniewaz ten stelarz jest jak ram i utrzymuje wage spaicych poniewaz to jest bardzo solidna stalow konstrukcja.
                    I teraz juz od ciebie zalezy jak to uzywasz i nazywasz.
                    Pare przykladow
    • evee1 Re: Nowe łózko 07.02.23, 06:03
      Nie polece nic, bo od wyprowadzki syna mamy zamiar zabrac mu jego lozko (ale z Ikei, wiec Cie nie interesuje pewnie), ale trzeb je najpierw rozlozyc, zeby je przeniesc wink.
      Ale zastanawiam sie co zrobic z jego materacem, ktory chcialabym go zatrzymac, a ktorego nie powinno sie trzymac (chyba) na boku, wiec zawala jego pokoj.
    • kotejka Re: Nowe łózko 07.02.23, 06:12
      Sama rama jest średnio ważna
      Materac i tak najważniejszy
      Ale
      Wymiar - na dwie osoby co najmniej 160
      A jeśli mozna więcej,.to więcej
      No i lepiej - lite drewno
      Ja mam tapicerowane
      Na plus - mięciutki zagłówek i wrażenie przytulności
      Na minus - potrzeba prania
      Na plus - pani od prania jest miła i ma solidny sprzęt, który robi to szybko i prawie natychmiast jest suche :⁠-⁠)
      • eliszka25 Re: Nowe łózko 07.02.23, 07:06
        Mnie się łóżka tapicerowane podobają, ale jestem alergikiem i ograniczam tkaniny w domu. Takie łóżko musielibyśmy prać pewnie co tydzień żebym się nie udusiła.
    • eliszka25 Re: Nowe łózko 07.02.23, 07:12
      Rama powinna być solidna, a jaka, to zależy tylko od tego, co ci się podoba. Najważniejszy jest dobry materac, bo to decyduje o wygodzie łóżka. My od prawie 20 lat mamy kutą, żelazną ramę. Nie wiem, co musielibyśmy zrobić, żeby się rozpadła. Materac tylko wymieniamy, jak się „wyleży” i mam nadzieję, że łóżko posłuży nam kolejne 20 lat albo dłużej, bo nadal mi się podoba.
      • presens Re: Nowe łózko 07.02.23, 07:26
        Ja pytałam o łóżko, na starym mam nowy, bardzo wygodny materac Janpol erebu dream w rozsądnej cenie, który polecam. Przeniosę go na nową ramę. Czemu piszecie, ze tapicerowane łóżka trzeba prać? Nie wystarczy odkurzyć?
        • zerlinda Re: Nowe łózko 07.02.23, 08:47
          Jak jesteś alergikiem to chyba ciągle trzeba prac. A jak nie jesteś to co jakiś czas też. Przecież odkurzanie nie załatwi roztoczy i brudu tak jak pranie. Zresztą to tak jak z ręcznikami, jedni pióra po użyciu a drudzy co miesiąc.
      • kira02 Re: Nowe łózko 07.02.23, 15:42
        Probowalas takiego sprayu na roztocza "alergoff"? Albo Miteless home?
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Nowe łózko 07.02.23, 22:38
      Ja mam Hilding od piętnastu lat. Nie spałam na lepszym łóżku niż moje smile
    • imponderabilia22 Re: Nowe łózko 08.02.23, 21:07
      Ja mam takie proste, klasyczne drewniane
      naturestyle.pl/pl/meble-basic/497-lozko-sosnowe.html#/22-rozmiar-szerokosc_120/74-kolor-sosna/123-stelaz-kupuje_bez_stelaza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka