Dodaj do ulubionych

To teraz Indonezja: Bali

08.03.23, 21:05
Patrzyłam trochę na ceny biletów lotniczych, i cóż, jest dość drogo, coby nie powiedzieć, bardzo drogo, bo lata tam głównie Qatar Airways (ale za to ma najlepsze filmy w ofercie, więc zawsze można trochę zaoszczędzić na kiniewink).
Za to hotele, sprawdzane na bookingu mają całkiem przyzwoite ceny, powiedziałabym nawet, że więcej niż przyzwoite, jak za miejsca przy plaży.

No i pytanie, czy sierpień/ kawałek września to dobry termin na pobyt na Bali? I czy 3 tygodnie to nie będzie za długo? I last but not least, czy tam się jeszcze w ogóle lata, czy to już passe?wink. Tak jak z kinem, że nikt nie idzie już na Wieloryba, bo wszyscy go już widzieli, tylko co najwyżej na Imperium Światła, a Wy właśnie chcielibyście się jednak wybrać na tego Wieloryba, bo dotąd nie było okazji smile.
I tradycyjnie, co zwiedzać, co jeść i czy zapakować własne alko do bagażu? wink
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:10
      Chodzi Ci o tego wieloryba?
      • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:13
        Bali jest fajna.
        • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:14
          .
        • leanne_paul_piper Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:18
          Nooo, właśnie ta zieleń mnie chyba najbardziej pociąga!
          • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:20
            Proszę bardzo
            • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:22
              A tu trochę higieny
              • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:32
                A tak smile
                • leanne_paul_piper Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:34
                  Eee tam, o gąbeczkach ani tamponach nie słyszeli
                  • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:43
                    Jakby nie było, Tirta Empul (o ile dobrze pamiętam, niebędę guglać) warta jest odwiedzin. W ogóle Bali jest kul. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, chcąc się przemieścić z jednej miejscowości do drugiej. Drogi są wąskie i ruch na nich odbywa się z prędkością furmanki zaprzężonej w reumatyczną kobyłę.
                  • ichi51e Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:59
                    Generalnie w takim miejscu nie chodzi o higienę tylko o to ze kobieta która ma okres jest nieczysta i sama swoją obecnością zanieczyszcza święte miejsce.
    • solarpowerprincess Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:10
      ee pytanie powinno brzmieć "kogo tam zerżnę?". popsułaś się.
      • leanne_paul_piper Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:17
        big_grin
        Btw. dziś dostałam życzenia na dzień kobiet od fuck buddiego, zaczynam podejrzewać, że on jest nieśmiały i to była taka zaczepka, ale nawet, jakbym chciała już nie dam rady go włożyć na ten tydzień, bo grafik pełen (nie, nie na seks big_grin) zresztą ja nie mam pojęcia, jak się postępuje z fuck buddy'mi, chyba wolałam, jak był moim masażystą, wtedy się go po prostu zamawiało, jak pizzęwink. A teraz czuję się zagubiona.
        • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:19
          Biedna sad
        • senin1 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:57
          >chyba wolałam, jak był moim masażystą, wtedy się go po prostu zamawiało, jak pizzę<

Nie martw sie na Bali masazystow jak mrowkowwink

A co do meritum -Bali to nie szejszele, czy malediwy (gdzie nigdy zreszta nie bylam)

ja latam na Bali zeby sie nawchlaniac ichniej kultury i takiej codziennej, nienachalnej "spiritualnosci" i tambylcow. No i "trianquility" tego miejsca jest urzekajaca. Ale to raczej nie w Kuta (jest halasliwa, brudna i pelna australijskich bogans), czy w Seminyak.

Trzeba dalej od wybrzeza, do Ubud pojechec (jakies 50 minut od lotniska, o ile dobrze pamietam). Dla mnie Ubud to urzekajace miejsce. Mieszkalam tam kilka tygodni z czego jeden w hotelu a potem przenioslam sie do 'homestay' Niektore choc nie tak luksusowe jak 5-cio gwiazdkowe hotele sa bardzo mile i wygodne. No i obsluga zazwyczaj super.
          Jesli chodzi o jedzenie, to dobrze sprobowac lokalnej kuchni (ostra) no i slynnego ' babi guling' - prosiaka z rozna , albo sate z nasi lemak.
          do zwiedzania sporo, swiatynie, Monkey forest, pola ryzowe....

maja wspanialych zlotnikow i rzemieslnikow wszelkiej masci.

Llipiec -Sierpien to gorace miesiace,ale deszcz rownowazy nieco ten upal.
          • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:08
            "babi guling" - babi to świnia w bahasa indonesia

Przypomniałaś mi Babi Road. smile

• senin1 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:20
              Apakah Anda berbicara Bahasa Indonesia?
              • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:28
                senin1 napisała:

> Apakah Anda berbicara Bahasa Indonesia?

Przepraszam, czy Pani mnie nie obraża? wink

W tym języku, który myli mi się oczywiście z bahasa melayu, znam jedynie kilka słówek, tudzież wiem, że liczbę mnogą tworzy się przez powtórzenie, np. dziecko to kanak(anak) a dzieci to kanak-kanak. smile
                • senin1 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:33
                  Tyle to ja tez wiem wink. No moze troche wiecej.

Obie bahasy sa bardzo podobne. I maja wymowe bardzo latwa dla Polakow.
      • bywalec.hoteli Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:32
        solarpowerprincess napisała:

> ee pytanie powinno brzmieć "kogo tam zerżnę?". popsułaś się.
        😂😂😂
      • nini6 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:21
        E tam, odpowiedź jest prosta: wszystkich.
    • engine8t Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 21:22
      Kolega polecial, poszli grac w golfa i pogryzly go komary. Dostal malarii, przetransportowali go do Singapuru gdzie przelezal 3 tygodnie w szpitalu... wiecje tam nie jade smile
      • ichi51e Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:00
        Na pewno warto chociaż zaszczepić się na japonskie zapalenie mozgu
    • taje Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:02
      Bardzo ciekawe doświadczenie, jeśli się ma lokalnego przewodnika. Byłam tam tuż przed pandemią, wynajeliśmy miejscowego kierowcę/przewodnika, który był do naszej dyspozycji przez cały czas. Zobaczyliśmy wyspę także od tej mniej turystycznej strony - codziennie gdzieś jeździliśmy, dzieci uczyły się surfować na obłędnej pustej plaży, byliśmy w jego domu (porażające jak biednie miejscowi żyją), na nocnym targu, jedliśmy świeżo złowione ryby w porcie, zwiedzaliśmy różne hinduskie świątynie, pola ryżowe, jedliśmy świeże duriany kupione od przydrożnych sprzedawców, byliśmy w pijalni kawy luwak etc. Byliśmy tylko 10 dni i codziennie mielismy wypełniony dzień, tak więc i 3 tygodnie nie byłoby za dużo. Ja Bali bardzo polecam.
      • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:07
        Kopi luwak próbowałem, przereklamowane. Nawet świadomość wysrania nie była w stanie podniecić. smile
        • taje Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:09
          Ja nawet obserwowałam proces produkcji wink Kawa jak kawa, mnie smakowała ale nie jestem wybitną kawoszką.
        • ichi51e Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:09
          Kopi Luwak obecnie jest masowo produkowane przez luwaki co w klatkach siedzą i koło tego legendarnego nawet nie stalo
          • ichi51e Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:10
            www.bbc.com/news/uk-england-london-24034029.amp
            • hanusinamama Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:12
              Człowiek jest w stanie zrobić najgorsze świnstwo dla kasy. Biedne zwierzaki. Jest popyt są to jest coś takiego. Jakby durni ludzie nie kupowali...nie byłoby problemu
          • krwawy.lolo Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:12
            To luwactwo ... wszędzie się pleni.
          • homohominilupus Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:14
            ichi51e napisała:

> Kopi Luwak obecnie jest masowo produkowane przez luwaki co w klatkach siedzą i
            > koło tego legendarnego nawet nie stalo
            >

😕
          • andace Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 08:53
            Niestety tak, miejscowi trzymają masowo zwierzątka w klatkach i karmią je kawą. Też zwiedzałam Bali z lokalnym przewodnikiem i pokazywał jak to wyglada. Kawę niestety próbowałam przed wizyta na „plantacji”.
            Co ważne, ziarenka kawy są całe bo luwaki ich nie trawią, w zasadzie im kawa szkodzi więc nie żyją zbyt długo w tych klatkach.
      • taje Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:12
        A a propos alkoholu, po co miałabyś wieźć ze sobą? Na miejscu kupisz, jest ogólnodostępny.
    • nuka_2 Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:13
      Ja byłam z 10 lat temu, plaże nieco mniej urokliwe niż w paru innych miejscach Azji, ciekawa kultura, piękne tarasy ryżowe, świątynie. Ubud znany z „Jedz, módl się, kochaj” Jeśli 3 tygodnie warto popłynąć na wyspy Gili, albo poleciec na wyspę Lombok (tam nie byłam, ale słyszałam ze warto).
      QA faktycznie same najnowsze filmy puszcza🙂
      • nuka_2 Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:22
        Raczej omijać Kutę, mocno imprezowa. Warto zobaczyć Kecak Dance.
    • vivi86 Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:40
      Eko sreko nie latają suspicious
      • starczy_tego Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 22:45
        Ile można, daj już spokoj 😖
        • vivi86 Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 23:04
          No właśnie, ile można pyszczyć o ekologii z jednoczesnym lataniem na wakajki i odstawianiem bombelka do szkoły suvem w super skomunikowanym mieście?
          • gr.ruuu Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 23:09
            Autorka wątku nie pyszczy o ekologii, nie ma bombelka i suva zdaje się tez nie posiada, więc co się jej czepiasz?
            • starczy_tego Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 23:12
              😀 this
            • vivi86 Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 23:12
              Nie jej. Ale faktem jest, że do wielu z czytających taki opis pasuje jak ulał. Toteż z lekka nutą ironii odnośnie podwójnych standardów w zakresie eko sreko informuję ja, że pyta nie na tym forum suspicious
              • gr.ruuu Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 23:46
                Do wielu czyli ilu? Bo wiele na tak dużym forum to chyba nie 3 osoby? Ileż to forumek 1. Mieszka w dobrze skomunikowanym mieście 2. Ma suva 3. Wozi nim bombelki do szkoły 4. Lata na wakacje 5. Pyszczy o ekologii
                • vivi86 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:47
                  Co chwilę któraś o wakajkach często takich wymagających samolotu. Samochodu nie ma grono, którego członków można policzyć na palcach 1 ręki. W ogóle same bombelki są nieekologiczne. A o eko sreko pyszczą bo w pewnych kręgach modnie.
                  • gr.ruuu Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:49
                    Ale ma być SUV a nie po prostu samochód. I to jeszcze tego suva musi mieć ematka pyszcząca o ekologii. No, ile takich jest? A bombelki dlaczego są nieekologiczne bardziej od dorosłych?
                    • vivi86 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:54
                      Bo zużywają zasoby i emitują CO2. W Vancouver była nawet kampania, że najlepszym 0rezebtem jaki możesz dać swojemu dziecku jest brak drugiego. Kampania eko sreko.
                    • vivi86 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 10:58
                      Ok. Niech będzie po prostu samochód. To ile osób z forum nie ma?
                      • vivi86 Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 11:05
                        Zresztą odsyłam do burzy w wątku jak to w Krakowie (!) jedna szkoła zakazała parkowanie w pobliżu swojego budynku. Eko sreko w pełnej krasie wybiło suspicious
              • hanusinamama Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:17
                Czytam watek. Bąbelek do szkoły pojechał autobusem i tak też wróci (a nie mieszkam w super skomunikowanym miescie).
                Nad morze, w góry, na 2 weekendowe wypady i do Hamburga jedziemy samochodem.
                Moze...uda się polecieć do Paryza na 5 dni (ostatni raz lecieliśmy tuż przed pamdemią).
                Mogę czytać dalej czy nie?
          • hanusinamama Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:15
            Autorka to akurat ekologie ma w dudzie, bombelków też nie ma.
    • sumire Re: To teraz Indonezja: Bali 08.03.23, 23:04
      Siri, wyświetl mi definicję hipomanii.
      • marta.graca Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:12
        Nie musisz sobie wycierać klawiatury hipomanią.
    • andace Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:00
      Jeżeli lubisz długie, białe piaszczyste plaże to Bali takich nie ma.
      Byłam tydzień w trakcie miesięcznego pobytu w Indonezji i średnio mi się podobało - tarasy ryżowe faktycznie obłędne ale jest bardzo turystycznie i niestety trzeba się pilnować na każdym kroku bo próbują oszukiwać wszędzie.
      Polecam Flores i rejs po okolicznych wysepkach, ewentualnie Jawę.
      Do Indonezji chętnie wrócę ale zdecydowanie nie na Bali.
    • hanusinamama Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:09
      Nie mam pojęcia o Bali...ale mam 40 lat i idę do kina na to na co mam ochotę (oraz co jest w repertuarze) podobnie urlop spędzam tak gdzie chcę..a nie gdzie modnie. Ale ja nie wrzucam nigdzie zdjęc z wyjazdów...więc mogę sobie pozwolić na "niemodne" kierunki
    • barattolina Re: To teraz Indonezja: Bali 09.03.23, 09:30
      Zdania są podzielone.
      Bali, podobnie jak Indie kocha się albo się jej nienawidzi.
      Bali dostała po dupsku w czasie pandemii, ale to akurat dobrze - nie było turystów to wyspa się nieco oczyściła.
      Przed pandemią to był dramat.

Ceny sa spoko, ale tam gdzie są najładniejsze plaże jest najwięcej turystów.
      Co kto lubi - mnie się tam nie podobało.
      No i są pierdyliardy Australijczyków, którzy traktują Bali jak Niemcy Ibizę.

Nie wiem jakie masz preferencje.
      Polecam bloga Anny Błażejewskiej, albo poszukaj jej strony na FB - wazji.pl - tam jest wszystko na bieżąco.
      Poczytaj se do kawusi, może wyłowisz coś dla siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka