Dodaj do ulubionych

Nastolatka w ciąży

04.04.23, 20:55
Znajoma (mocno wierząca) powiedziała, że gdyby jej nastoletnia córka wpadła i chciała dokonać aborcji, stanęłaby na głowie żeby ją od tego odciągnąć albo wręcz uniemożliwić. Pytanie do wierzących tu kobiet, podzielacie takie podejście? A reszta, uważacie że na ile rodzice powinni ingerować w taka decyzje?
Obserwuj wątek
    • virtualnie Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 20:58
      "Znajoma", "mocno wierząca".

Postaraj się bardziej.

• mint.cookie Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 21:04
        ? Nie można mieć wierzących znajomych czy jak? Nie oceniam tu nikogo jakbyś nie zauważyła, jestem tylko ciekawa podejścia innych osób i tyle
      • mondaymorning1987 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 13:47
        Dla koleżanki pyta 🙃
    • kamin Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 21:15
      W przypadku starszej nastolatki/nastolatka faktycznie próbowałabym "odwieść od aborcji" oferując realne wsparcie w wychowaniu i utrzymaniu przez najbliższe lata.
      Ps. Jestem niewierząca.
      • nangaparbat3 Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 21:43
        DOkładnie tak samo.
        I jestem zdecydowanie pro choice.
        Z tym że chciałabym zaznaczyć, że nie straszyłabym, nie naciskała, właśnie - oferowała konkretną pomoc.
      • hanusinamama Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 21:51
        Pro choice a odwieść od abiorcji jakoś sie gryzie.
        Rzoumiem dać wybór, powiedzieć ze niezależnie co wybierze będę wspierać ( w tym w opiece i utrzymaniu dziecka)...ale odwodzenie to nie jest pro choice
        • kamin Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 20:02
          A zauważyłaś cudzysłów? On ma określone znaczenie w naszym języku.
      • marinella Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 16:01
        OJP
        • kamin Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 20:00
          To do mnie? Bo w telefonie słabo drzewko widać, a treść postu niezbyt bogata
    • arthwen Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 21:18
      Tia. I pytasz na forum, na którym "mocno wierzących" można policzyć na palcach - i to obstawiam, że jednej - ręki?
      • administrator_hasel Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 21:49
        arthwen napisał(a):

> Tia. I pytasz na forum, na którym "mocno wierzących" można policzyć na palcach
        > - i to obstawiam, że jednej - ręki?
        >

Jest ich więcej niż ci się wydaje! Tylko nie ujawniają się z powodu hejtu i nie chcą brać udziału w gów..... burzach!
        • livia.kalina Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 23:18
          Jest ich miliony, tylko lękają się i nie wierzą, że prawda je wyzwoli.
      • demono2004 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:55
        arthwen napisał(a):

> Tia. I pytasz na forum, na którym "mocno wierzących" można policzyć na palcach
        > - i to obstawiam, że jednej - ręki?
        >

Pewna jesteś ? Z tego forum znam takie, ktore są wierzące, ale tu twierdzą coś innego. Gdyby sie przyznały, to byście je zadziobały.
        • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:57
          demono2004 napisała:

> arthwen napisał(a):
          >
          > > Tia. I pytasz na forum, na którym "mocno wierzących" można policzyć na pa
          > lcach
          > > - i to obstawiam, że jednej - ręki?
          > >
          >
          >
          >
          > Pewna jesteś ? Z tego forum znam takie, ktore są wierzące, ale tu twierdzą coś
          > innego. Gdyby sie przyznały, to byście je zadziobały.

Za co? Mnie wierzący nie przeszkadzają dopóki mi się w MOJE ŻYCIE ze swoją wiarą nie wpieprzają. A że często to robią to cóż, zbierają co zasieją.
          • kocynder Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 06:32
            Tylko wiesz, to nie do końca tak. Wyobraźmy sobie, że forumka o nicku Delibera (nick fikcyjny, wymyślony ad hoc, jeśli funkcjonował lub funkcjonuje na forum, absolutnie nie mam jej na myśli!) deklaruje się jako wierząca i praktykująca. Prezydent podpisuje ustawę która TWOIM zdaniem jest prokościelna i ogranicza twoje prawa. I idę o zakład, że wówczas byłby wątek na milion postów w stylu "Delibera, bo WY katolicy to...". Hipotetyczna Delibera może po prostu nie mieć na to ochoty.
            Bo ok, jeśli wierząca koleżanka zaczyna cię pouczać co powinnaś - owszem, wówczas konkretna osoba spieprza się w twoje życie i jak najbardziej powinna "zebrać co sieje". Ale niestety, osoba, która by się ujawniła na tym forum z takimi poglądami - dostawała by po tyłku za wszystko, od pedofilii, przez samochody którymi jeżdżą dostojnicy kościelni a kończąc na albach komunijnych...
            • saszanasza Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 07:40
              kocynder napisała:

> Tylko wiesz, to nie do końca tak. Wyobraźmy sobie, że forumka o nicku Delibera
              > (nick fikcyjny, wymyślony ad hoc, jeśli funkcjonował lub funkcjonuje na forum,
              > absolutnie nie mam jej na myśli!) deklaruje się jako wierząca i praktykująca. P
              > rezydent podpisuje ustawę która TWOIM zdaniem jest prokościelna i ogranicza two
              > je prawa. I

Przede wszystkim, prezydent sam sobie niczego nie podpisuje, wszelkie ustawy wychodzą oddolnie lub poprzez organizacja, a w przypadku ustawy antyaborcyjnej głównym jej sprawcą jest kościół katolicki. Więc co do zasady tak, będąc katoliczką i utrzymując tą instytucję pośrednio przyczyniła się do tego stanu rzeczy.
              Druga sprawa, skoro jesteś wierząca, wierzysz w boga i jego nauki musisz być za życiem, bo tak naucza kościół do którego chodzisz. Albo respektujesz zasady organizacji do której nalezysz, albo przestań uważać się za wierzącą.

idę o zakład, że wówczas byłby wątek na milion postów w stylu "Deli
              > bera, bo WY katolicy to...". Hipotetyczna Delibera może po prostu nie mieć na t
              > o ochoty.
              > Bo ok, jeśli wierząca koleżanka zaczyna cię pouczać co powinnaś - owszem, wówcz
              > as konkretna osoba spieprza się w twoje życie i jak najbardziej powinna "zebrać
              > co sieje". Ale niestety, osoba, która by się ujawniła na tym forum z takimi po
              > glądami - dostawała by po tyłku za wszystko, od pedofilii, przez samochody któr
              > ymi jeżdżą dostojnicy kościelni a kończąc na albach komunijnych...

Bo KK to zło i nie wyobrażam sobie by świadomie uczestniczyć w tej szopce, tak samo jak nigdy nie zatrudniłabym się w TVP, czy nie przynależałabym do PISu.
              >
              • zona_glusia Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 08:36
                >Druga sprawa, skoro jesteś wierząca, wierzysz w boga i jego nauki musisz być za życiem, bo tak naucza kościół do którego chodzisz. Albo respektujesz zasady organizacji do której nalezysz, albo przestań uważać się za wierzącą.
                To jakieś pomieszanie pojęć. Bycie wierzącym to nie jest przynależność organizacyjna, więc niezgadzanie się z nauką KK nie jest równoznaczne z bycie niewierzącym. Już nie mówiąc, że dalej w chrześcijaństwie (zapominana zwłaszcza przez kler, bo to bardzo wygodne jest w sprawowaniu kontroli) obowiązuje zasada kierowania się własnym sumieniem. I tak znam katolików, którzy są przeciwni aborcji i jednocześnie uważają, że ta kwestia nie powinna być regulowana prawnie, w sensie zakazu.
                • saszanasza Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:48
                  zona_glusia napisał(a):

> >Druga sprawa, skoro jesteś wierząca, wierzysz w boga i jego nauki musisz b
                  > yć za życiem, bo tak naucza kościół do którego chodzisz. Albo respektujesz zasa
                  > dy organizacji do której nalezysz, albo przestań uważać się za wierzącą.
                  > To jakieś pomieszanie pojęć.

Bycie wierzącym to nie jest przynależność organiza
                  > cyjna,

oczywiście, że jest. od chwili chrztu. wchodzisz do kościoła katolickiego, deklarujesz, że będziesz wychowywać swoje dzieci zgodnie z naukami kościoła. twoi rodzice również taką deklarację podjęli. potem jest bierzmowanie, itd itd

więc niezgadzanie się z nauką KK nie jest równoznaczne z bycie niewierzą
                  > cym.

a znasz jakiegoś wierzącego, który nie ma chrztu, bierzmowania i ani razu nie był w kościele?

Już nie mówiąc, że dalej w chrześcijaństwie (zapominana zwłaszcza przez kl
                  > er, bo to bardzo wygodne jest w sprawowaniu kontroli) obowiązuje zasada kierowa
                  > nia się własnym sumieniem. I tak znam katolików, którzy są przeciwni aborcji i
                  > jednocześnie uważają, że ta kwestia nie powinna być regulowana prawnie, w sensi
                  > e zakazu.
            • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:28
              Kotku, kiedy dotrze do ciebie i do całej reszty katolików w tym kraju, że ICH wiara i ICH zasady obowiązują wyłącznie ICH. Że nie macie prawa wpierdalać się z nimi w życie innych osób, NAWET swoich własnych dzieci?
              TWOJA wiara zabrania CI zrobić aborcję. Ok, twoja sprawa.
              Ale jeśli TWOJA wiara zabrania MI czy komukolwiek poza TOBĄ zrobić aborcję - paszła won. Rozumiesz?
              • kocynder Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 11:20
                Kotku - tępotku, niech do ciebie dotrze, że ja ci niczego nie zabraniam. Acz zabawnie jest patrzeć jak toczysz pianę kompletnie bez sensu... big_grin
            • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:40
              Aa, i jeszcze jedno kocynder. Jeśli ty potrzebujesz bata w postaci usyawy i prokuratora, żeby przestrzegać SWOJEJ wiary to gówno z ciebie a nie katoliczka
              • kocynder Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 10:56
                Kotku, ja nie napisałam ani słowa o mojej wierzę czy wyznaniu więc tępo strzelasz, co mnie zbytnio nie dziwi.
                Czytanie ze zrozumieniem to poziom czwartej klasy szkoły podstawowej, może powinnaś rozważyć powrót, no chyba coś przespałaś...
        • arthwen Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 18:44
          O "mocno wierzących" pisałam. Pewna oczywiście nie jestem, bo przecież nie znam wszystkich forumek.
    • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 04.04.23, 23:12
      Nastolatka wiedziała, że jakby co będzie miała pełne wsparcie niezależnie od decyzji, jaką podejmie
    • eriu Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 00:22
      Jak nastolatka nie chce mieć dziecka to go nie powinna mieć. To jej życie, które by musiała zmienić.
      • demono2004 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:58
        eriu napisała:

> Jak nastolatka nie chce mieć dziecka to go nie powinna mieć. To jej życie, któr
        > e by musiała zmienić.
        >

To niech moze zacznie mysleć, zanim weźmie sie za uprawianie seksu?
        To sie tez tyczy ojca dziecka.
        • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:01
          demono2004 napisała:

> eriu napisała:
          >
          > > Jak nastolatka nie chce mieć dziecka to go nie powinna mieć. To jej życie
          > , któr
          > > e by musiała zmienić.
          > >
          >
          >
          >
          > To niech moze zacznie mysleć, zanim weźmie sie za uprawianie seksu?
          > To sie tez tyczy ojca dziecka.

Czyli ciąża ma być karą za seks tak? Jaką przewidujesz dla chłopców?
          • kocynder Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 06:38
            Ciąża nie jest karą - jest KONSEKWENCJĄ. No, tak działa świat, nie przygotujesz się do sprawdzianu dostaniesz ndst, ubierzesz się za lekko do pogody to zmarzniesz, uprawiasz seks to możesz zajść w ciążę. No i biologia tak to urządziła, że w ciążę zachodzi kobieta, więc konsekwencje bezmyślnego seksu ponosi ona a nie jej partner. Pech.
            • 35wcieniu Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 07:00
              Gdyby tylko był sposób żeby nie każda kończyła się porodem... Ach gdyby tylko istniał... Gdyby na przykład istniał ktoś kto umie ciążę przerwać albo preparat, po którego zastosowaniu KONSEKWENCJĄ byłoby zakończenie ciazy. Ach no pomarzyć wolno. Niestety nie ma tak dobrze- są konsekwencje współżycia a później już nic....
              • kocynder Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 07:05
                A na temat? Odniosłam się tylko do stwierdzenia, że "ciąża jest karą za seks". No nie, nie jest "kara". Jest konsekwencją. Tak jak ocena ndst nie jest karą za nieprzygotowanie do sprawdzianu a konsekwencją tego nieprzygotowania, a przeziębienie nie jest karą za noszenie za lekkich ciuchów w stosunku do pogody tylko konsekwencją tego niedopasowania.
                • waleria_bb Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 08:30
                  Konsekwencją jest ciąża, nie musi to być poród i dziecko.
                  • kocynder Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 21:03
                    A ja gdzieś napisałam, że konsekwencją musi być poród i dziecko?
                    Ciąża jest konsekwencją uprawiania seksu. Może się zakończyć albo porodem (tu zaś wariant siłami natury lub CC), albo samoistnym poronieniem (bywa), albo usunięciem ciąży/spędzeniem płodu. Nie napisałam ani słowa o wymogu kończenia ciąży porodem, acz Paskudek sobie coś roi, ale to jej rojenia, nie moje.
                    Konsekwencją nieprzygotowania do sprawdzianu może być ndst. Ale wcale niekoniecznie musi. Bo wszak może nauczycielka zachorować i sprawdzian zostanie przełożony, może zachorować uczennica nieprzygotowana, może wreszcie na samym sprawdzianie, zbiegiem okoliczności, trafić na pytania na które zna odpowiedzi i napisać na czwórkę. Nadal jednak, gdyby otrzymała ndst - nie jest to "kara" za nieprzygotowanie, a jego konsekwencja. smile
                • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:15
                  W kontekście zakazu aborcji ciąża i poród nie są żadnym ponoszeniem konsekwencji tylko zwykła karą za seks. Szlag was trafia, żałosnych pseudo obrońców życia, że jakaś kobieta może swobodnie, bez strachu, uprawiać seks. Skręca cię na samą myśl o tym. Wyobraź sobie że dzieci biorą się nie z seksu a z CIĄŻY. A ciążę można przerwać. To że TWOJE poglądy TOBIE na to nie pozwalają to jest TWÓJ problem. Nie mój. Nie wjeżdżaj mi ze swoimi ideami w moje życie ok?
                  • kocynder Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 21:07
                    Pieniaczysz, Paskudku. Szkoda, bo dotąd zachowywałaś się raczej fajnie i z sensem, a nagle ci odpieprza i bredzisz, kompletnie nie na temat. Gdybyś umiała czytać ze zrozumieniem co się do ciebie pisze, a nie co ci krwawa piana na ustach podpowiada, że napisano - to by dotarło, że ja ani razu nie wypowiedziałam SWOICH poglądów w sprawie aborcji, zarówno w wieku dojrzałym jak i nastoletnim. Więc może to po prostu ciebie szlag trafia, że o seksie możesz tylko popisać na forum bo w realu nie masz ani z kim ani jak? Ale to twoje życie... big_grin
            • nangaparbat3 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 07:54
              >
              > To niech moze zacznie mysleć, zanim weźmie sie za uprawianie seksu?

Taki komentarz przekształca konsekwencję w karę.
              • hanusinamama Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:53
                Ocyzwiście ze tak. Taki bacik "nie puszczaj się, pilnuj się, szanuj się...bo z brzuchem wrócisz". Brawo!!!
            • hanusinamama Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:52
              I dawno, dawno, daaaaaaaaaaaawno temu wymyślono tzw. spędzanie płodu. Czyli dzisiejszą aborcję.
            • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 11:10
              Chorujesz na grypę - umierasz...
          • demono2004 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:06
            Oboje mają wychowywać dziecko. Jeśli on nie chce, niech płaci alimenty, ale powinien wziąć na siebie odpowiedzialnosc za potomka, którego bezmyślnie spłodził.
            Jak sie młodzi biorą za seksowanie, niech biorą tez konsekwencje na klatę.
            • waleria_bb Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:10
              Ciąża nie rozpłynie się w powietrzu i aborcja to też branie konsekwencji na klatę.
            • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:16
              demono2004 napisała:

> Oboje mają wychowywać dziecko. Jeśli on nie chce, niech płaci alimenty, ale pow
              > inien wziąć na siebie odpowiedzialnosc za potomka, którego bezmyślnie spłodził.
              >
              > Jak sie młodzi biorą za seksowanie, niech biorą tez konsekwencje na klatę.

Jeszcze raz - dzieci biorą się z ciąży a nie z seksu. Nie każdy seks kończy się ciążą, nie każda ciąża MUSI kończyć się porodem.. To tylko TWÓJ pogląd. Ale nie musi on obowoazuwasc każdego innego człowieka. Zwłaszcza że potem ty sobie pójdziesz w siną dal a jakas koneota, dziewczyna zostanie z niechcianym dzieckiem.
      • nangaparbat3 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 07:50
        Jak nie chce, to nie ma problemu. Zaczyna się, jak chce.
    • zuzanna_a Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 00:30
      Podejście to pani ma w swojej wyobraźni, poki co.
      A jakie bedzie miec w praktyce to sie okaze.

W teorii to i pies dup*ą zaszczeka.
    • evee1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 00:47
      Ja zakładam, że moje dzieci nie muszą podzielać moich poglądów i zadeklarowałam córce, że co prawda wolałabym, żeby ciąży nie przerywała, ale miałaby moje wsparcie niezależnie od decyzji.
    • bi_scotti Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 01:36
      OK, chcesz rozruszac forum, bo co? Bo jestesmy malo ruchliwe? surprised Nastolatka w ciazy, aborcja, potem eutanasia, good topics - go for it!
      BTW, tak ogolnie to ludzie rozne rzeczy mowia gdy dyskutuja teoretycznie, optyka sie zmienia gdy pojawia sie reality! Cheers.
    • mama-ola Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 10:54
      Nie mam córki. Jakby synowi się trafiło, to decyzja należy do jego dziewczyny. Cokolwiek by postanowiła, złego słowa bym nie powiedziała. Przed podjęciem decyzji nie udzielałabym rad, za duża odpowiedzialność za cudze życie.
    • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 10:58
      Na szczescie temat mnie nie dotyczy bo nie mam i miec nie bede nastoletniej corki. Natomiast zauwaze ze w Polsce nie mialaby mozliwosci usniecia ciazy wiec nie ma o czym dyskutowac.
      • mama-ola Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 11:52
        ritual2019 napisał(a):

> Na szczescie temat mnie nie dotyczy bo nie mam i miec nie bede nastoletniej cor
        > ki. Natomiast zauwaze ze w Polsce nie mialaby mozliwosci usniecia ciazy wiec ni
        > e ma o czym dyskutowac.

Legalnego nie. Ale nielegalnych aborcji są setki tysięcy.
        • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 11:58
          Jesli nie ma statystyk to twierdzenie o setkach tysiecy mozna o kant ....
          • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 12:05
            Są statystyki
            • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 13:50
              gr.ruuu napisała:

> Są statystyki

Przrywanych nielegalnie ciaz w Polsce? Podaj zrodlo
              • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:00
                ritual2019 napisał(a):

> gr.ruuu napisała:
                >
                > > Są statystyki
                >
                > Przrywanych nielegalnie ciaz w Polsce? Podaj zrodlo

Dziewuchy dziewuchom i Abordyjny Dream Team. Mówią i piszą o tym otwarcie, podając liczby.
                • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:26
                  paskudek1 napisała:

> Dziewuchy dziewuchom i Abordyjny Dream Team. Mówią i piszą o tym otwarcie, poda
                  > jąc liczby.

Nawet jesli to nie sa to dokladne statystyki ani oficjalne.
                  • k12041212 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 12:13
                    Czepiasz się szczegółów. Oficjalne dane nie muszą być prawdziwe, tak samo jak nieoficjalne nietrafne.
                    Od 93 zakazom aborcji nie towarzyszył żaden pik urodzeń, ani skokowy wzrost zakupów skutecznej antykoncepcji. Wniosek nasuwa się sam: niepożądane ciąże są przerywane i to nie są pojedyncze przypadki.
              • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:11
                Zacznijmy od tego, że przerwanie własnej ciąży jest legalne
                • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:14
                  gr.ruuu napisała:

> Zacznijmy od tego, że przerwanie własnej ciąży jest legalne

A to swoją drogą.
                • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:26
                  gr.ruuu napisała:

> Zacznijmy od tego, że przerwanie własnej ciąży jest legalne

Skoro jest legalne to dlaczego nie mozna jej legalnie przerwac korzystajac z NFZ?
                  • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:37
                    Powiększanie piersi jest legalne a nie jest na NFZ. Poza tym legalne jest przerwanie swojej ciąży a nie czyjejś
                    • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:44
                      gr.ruuu napisała:

> Powiększanie piersi jest legalne a nie jest na NFZ. Poza tym legalne jest przer
                      > wanie swojej ciąży a nie czyjejś

Dopszeee to dlaczego trzeba to robic w podziemiu, w sekrecie? Dlaczego nie mozna dostac skierowania i kupic w aptece tabletek poronnych? Dlaczwgo kobieta nie moze zglosic sie do kliniki panstwowej czy prywatnej w celu usuniecia ciazy bo nie chce jej kontunuowac? Dlaczego nie moze usunac chorego plodu jesli nie zagraza on jej zdrowiu czy zyciu?
                      • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:55
                        Bi taki mamy klimat x pierdoleniętych rządzących, stygmę i tabu aborcyjne.
                        • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:01
                          paskudek1 napisała:

> Bi taki mamy klimat x pierdoleniętych rządzących, stygmę i tabu aborcyjne.
                          >

Nie w tym rzecz. Nie mozna tego zeobic bo jest to w Polsce nielegalne. Natomiast gruu mylo legalne z kobieta nie poniesie konsekwencji prawnych gdy usunie nielegalnie ciaze.
                          • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:03
                            ritual2019 napisał(a):

> paskudek1 napisała:
                            >
                            > > Bi taki mamy klimat x pierdoleniętych rządzących, stygmę i tabu aborcyjne
                            > .
                            > >
                            >
                            > Nie w tym rzecz. Nie mozna tego zeobic bo jest to w Polsce nielegalne. N
                            > atomiast gruu mylo legalne z kobieta nie poniesie konsekwencji prawnych gdy usu
                            > nie nielegalnie ciaze.

Napisz to jakoś po polsku bu nie rozumiem o co ci chodzi.
                            • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:19
                              paskudek1 napisała:

> Napisz to jakoś po polsku bu nie rozumiem o co ci chodzi.
                              >
                              .gruuu napisala ze kobieta moze usunac swoja ciaze. Oczywiscie ze moze ale nadal jest to w Polsce nielegalne. To ze kobieta nie bedzie pociagnieta do odpowiedzialnosci nie oznacza ze moze, ma prawo legalnie usunac ciaze w Polsce o ile nie jest ona wynikiem gwaltu lub nie zagraza jej zdrowiu lub zyciu.
                              • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:25
                                No właśnie nie. Przepisy są tak napisane że aborcja WŁASNEJ CIĄŻY jest w 100 procentach legalna i tyle. Nie można w żaden sposób kobiety za to ukarać. Można ukarać kogoś za pomoc czyli danie tabletek. Teoretycznie grożą za to 3 lata więzienia. Ale jak widać nawet pokazowy proces Justyny wyraźnie wykazał że prokurator w ostatniej chwili zmienił zdanie i zostały jakieś durne prace społeczne. Nic więcej. Powtarzasz szkodliwe mity i półprawdy. Oraz kłamstwa. Owszem, taka Godek chciałaby nawet za poronienie naturalne karać ale póki co, jeszcze do tego nie dochodzi.
                                Paradoksem i to niebezpiecznym jest to, że w Polsce bezpieczniej nawet z medycznego punktu widzenia jest usuwać ciążę w domu, tabletkami i z pomocą kobiet aktywistek niż w szpitalu, nawet jeśli wszystkie polskie przepisy mówią, że usunąć ciążę wolno.
                                • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:30
                                  paskudek1 napisała:

> No właśnie nie. Przepisy są tak napisane że aborcja WŁASNEJ CIĄŻY jest w 100 pr
                                  > ocentach legalna i tyle. Nie można w żaden sposób kobiety za to ukarać.

To ze nie mozna ukarac nie znaczy jest legalna bo kobieta nie moze jej wykonac legalnie.
                                  Jesli ja wykona to tylko nielegalnie na terenie Polski.
                                  • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:43
                                    No, właśnie paradoks polega na tym że wykonuje ją całkowicie legalnie. Stygma aborcyjna jak widzę trzyma mocno nawet za granicą. Nielegalne jest kupienie tabletel w Polsce niestety. Co jest oczywiście durne ale póki co nie przeskoczymy pewnych rzeczy.
                                    • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:51
                                      paskudek1 napisała:

> No, właśnie paradoks polega na tym że wykonuje ją całkowicie legalnie.

W przypadku gdy wykonuje ja samodzielnie czyli wezmie tabletki w domu. Natomiast nie kazda aborcja nawet farmakologiczna moze byc wykonana w domu.

Stygma a
                                      > borcyjna jak widzę trzyma mocno nawet za granicą. Nielegalne jest kupienie tabl
                                      > etel w Polsce niestety. Co jest oczywiście durne ale póki co nie przeskoczymy p
                                      > ewnych rzeczy.
                                      >
                  • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:38
                    ritual2019 napisał(a):

> gr.ruuu napisała:
                    >
                    > > Zacznijmy od tego, że przerwanie własnej ciąży jest legalne
                    >
                    > Skoro jest legalne to dlaczego nie mozna jej legalnie przerwac korzystajac z NF
                    > Z?

A o to to spytaj naszych pierdoleniętuch rządzących. Tak, przerwanie własnej cięży jest legalne tylko niestety musi odbywać się poza systemem bi taki mamy klimat wokół medycznego zabiegu jakim jest aborcja.
      • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 12:05
        Ależ miałaby. To nie problem zamówić za granicą pigułki. Można też wyjechać i usunąć ciążę w innym kraju
        • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 13:52
          Tiaaa, te tabletki i zagrnica. Moze 18-19 -latka to z pomica ogarnie ale mlodsze moga miec spory problem.
          • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:00
            ritual2019 napisał(a):

> Tiaaa, te tabletki i zagrnica. Moze 18-19 -latka to z pomica ogarnie ale mlodsz
            > e moga miec spory problem.

Ale można jej pomóc. Ciąża nie oznacza z automatu OBOWIĄZEK rodzenia.
            • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:28
              paskudek1 napisała:

> Ale można jej pomóc. Ciąża nie oznacza z automatu OBOWIĄZEK rodzenia.
              >
              >
              O ile ktos pomoze. Tabletki moga byc uzyte do 9 max 10 tyg ciazy. Za granice nie jest tak prosto wyjechac w tym celu.
              • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:39
                ritual2019 napisał(a):

> paskudek1 napisała:
                >
                >
                > > Ale można jej pomóc. Ciąża nie oznacza z automatu OBOWIĄZEK rodzenia.
                > >
                > >
                > O ile ktos pomoze. Tabletki moga byc uzyte do 9 max 10 tyg ciazy. Za granice ni
                > e jest tak prosto wyjechac w tym celu.

Nie, tabletki mogą być użyte także i później. Poczytaj sobie o aborcji farmakologicznej. Tyle że nie w źródłach polskich.
                • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:56
                  paskudek1 napisała:

> Nie, tabletki mogą być użyte także i później. Poczytaj sobie o aborcji farmakol
                  > ogicznej. Tyle że nie w źródłach polskich.
                  >
                  >
                  Tyle ze po 10-tym tygodniu ( do 12 zazwyczaj) ciazy mozna je zazyc i czekac na dzialanie w szpitalu. Zwlaszcza w przypadku nastolatek i to mlodszych to jest ryzykowna opcja. Jak wiadomo nastolatki nierzadko orientuja sie sa w ciazy pozno albo informuja pozno ze starchu.
          • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:11
            A co za problem kupić pigułki dla młodszej nastolatki? Albo wyjechać z nią do kliniki?
            • ritual2019 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:32
              Jest problem i to ogromny. Wiele kobiet doroslych sobie tego nie jest w stanie zorganizowac. A tabletki poronne to max 9-10 tydz, do tego w razie problemu ryzyko takze bo osoba niepelniletnia. Ematki maja problem z akcpetacja hormonalnej antykoncepcji w przypadku starszych nastolatek czy spirala w przypadku nierodzacych a tu mamy tabletki ktore moga spowodowac komplikacje zdrowotne.
              Za granica w przypadku osoby nieletniej tez chyba aborcja nawet w prywtanych klinikach moze nie byc taka prosta. Pomijam koszty.
              • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:37
                Nie, tabletkami prprpnnymo można zrobić aborcję nawet w drugim trymestrze. Owszem, jest to trudniejsze itp ale całkowicie możliwe i bezpieczne. Właśnie o tym piszą i mówią dziewczyny z ADT czy dziewuchy dziewuchom.
                Tak, dorosłe kobiety mają problem l, przede wszystkim z niewiedzy. Dlatego trzeba o tym mówić i pisać
              • gr.ruuu Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 14:39
                Ja nie żadnego problemu z akceptacją antykoncepcji. Nie widzę też problemu z wyjazdem do kliniki w razie potrzeby. To nie jest nic skomplikowanego tylko musi być opiekun prawny tak jak przy innych zabiegach
    • gryzelda71 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 13:54
      W mocno wierzącej rodzinie raz nastoletnia ciąża, dwa gadki o aborcji? Powaznie?
      • alpepe Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 13:57
        dito
    • katriel Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:03
      > gdyby jej nastoletnia córka wpadła i chciała dokonać aborcji, stanęłaby na głowie żeby ją od tego odciągnąć

No ale to chyba oczywiste jest?
      Dokładnie tak samo, jak gdyby córka wpadła, urodziła, po czym zapragnęła zamordować noworodka. Nie?
      • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 16:08
        katriel napisała:

> > gdyby jej nastoletnia córka wpadła i chciała dokonać aborcji, stanęłaby n
        > a głowie żeby ją od tego odciągnąć
        >
        > No ale to chyba oczywiste jest?
        > Dokładnie tak samo, jak gdyby córka wpadła, urodziła, po czym zapragnęła zamord
        > ować noworodka. Nie?

Nie. Aborcja to nie zamordowanie noworodka.
    • jozefrobotnik Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 15:59
      Dowiedziałabym się wszystkiwgo o aborcji, o wszystkim co można czuć fizycznie po, jakie dolegliwości itd żeby wiedzieć co jest normalne i co nie. Jeśli by to moja córka była to bym wsparła ją najlepiej jak potrafię.
      • bulzemba Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 06:23
        Widać że nie zrozumiesz pytania.

KATOLIK.
        Tu chodzi o konkretny punkt widzenia wg którego aborcja jest niedopuszczalna.
        • paskudek1 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:19
          bulzemba napisała:

> Widać że nie zrozumiesz pytania.
          >
          > KATOLIK.
          > Tu chodzi o konkretny punkt widzenia wg którego aborcja jest niedopuszczalna.

Ta aborcja to najczęściej jest dla nich niedopuszczalna wyłącznie w odniesieniu do osób trzecich, kompletnie im obcych. Jak rzecz dotyczy ich bezpośrednio, to się okazuje że jest wyjątkowa sytuacja.
    • marinella Re: Nastolatka w ciąży 05.04.23, 16:06
      Z zagranicy, ale:

Córka-licealistka mojej znajomej mocno wierzącej nawet nie wspomniała o problemie mamusi, tylko sprawę załatwiła z … innymi znajomymi mamy.

• bulzemba Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 06:20
      Przecież ciąża w rodzinie to "sytuacja wyjątkowa"! Pro-life, pro-lifem ale żaden katol nie zniesie hańby w postaci nieślubnego dziecka córki! Więc albo po cichu załatwi by ciąży nie było albo wyrzuci dziewczynę z domu.
      • waleria_bb Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 08:44
        To samo miałam pisać, będzie ta wyjątkowa sytuacja. Katole są mistrzami hipokryzji, stwarzania pozorów i kreowania się na prawych, moralnych, świętszych od samego papieża. Jakby mieli z domu wyjść, jak córce brzuch rośnie i KAŻDY to zobaczy, no jak?
    • kropkacom Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 07:45
      Pomogłabym córce w tym co zadecyduje. Myślę, że dramatem byłby dokończenie ciąży niż jej przerwanie. No ale my nie mieszkamy w Polsce.
      • kropkacom Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 07:47
        Gdyby córka musiała urodzić wbrew sobie czy dokonywać nielegalnej aborcji czułabym, że ją zawiodłam.
    • zona_glusia Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 08:47
      Ofiarowałabym wsparcie niezależnie od decyzji, przy czym im młodsza nastolatka tym bardziej decyzja o aborcji wydaję mi się lepsza.

>Znajoma (mocno wierząca) powiedziała, że gdyby jej nastoletnia córka wpadła i chciała dokonać aborcji, stanęłaby na głowie żeby ją od tego odciągnąć albo wręcz uniemożliwić.

Ryzykując na przykład próbę samobójczą?
    • magia Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 09:20

Moja wlasna bym namawiala na aborcje, bo znam jej plany na zycie.
      Gdyby jakims cudem uparla sie, ze chc co urodzic to zaoferowalabym swoje wsparcie.
    • kitty4 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 11:24
      Ja bym wsadziła nastolatkę w samochód i zawiozła na krótką wycieczkę za granicę, ale ja nie jestem wierząca.
    • abidja Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 12:25
      W przypadku mojej corki namawialabym ja do zabiegu aborcji ale wszystko zalezy od sytuacji:wiek (18 czy 14) sytuacja szkolna,zwiazkowa, jej nastawienie itp.
      Uwazam zmuszanie nastolatki do donoszenia ciazy, porodu !!! i oddania do adopcji za tortury.
      Jakis wyzszy stopien sadyzmu.
      Ale bez wzgl na jej decyzje bylabym z nia.
      • shellyanna Re: Nastolatka w ciąży 07.04.23, 08:35
        Zmuszanie do aborcji jest takim samym dramatem.
    • izabelka55 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 19:24
      Jak znajoma mocno wierzaca, to wiesz niech wychowa dobrze corke, to nie wpadnie i nie bedzie myslala o aborcji. Przed slubem seksu sie nie uprawia, to grzech!
    • rb_111222333 Re: Nastolatka w ciąży 06.04.23, 19:55
      Ja akurat wolałabym, żeby moja nastoletnia córka nie miała dziecka, bo to nie czas i pora. Jeśli zdecydowałaby się urodzić, to pomagałabym, jak bym mogła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka