Dodaj do ulubionych

D dimery, zakrzepica

27.04.23, 18:10
Dzis zamarlam patrzac na wyniki. Mam 570, a norma 500. Na jutro umowilam sie na dopplera.
Czy to jest straszny wynik? Jakie macie doswiadczenia z wynikami ponad norme? Leki?

Mam 44 lat, wszystkie inne wyniki w normie, zdrowo jem, nic tłustego, miesa nie jem od 9 lat, ruszam sie, duzo chodzenia, nie jestem otyla.
Mama i babcia mialy zakrzepice, wiec moze jakos genetycznie przyszlo.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 18:28
      Nie, to nie jest straszny wynik.
    • alfa36 Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 18:29
      Jakie miałaś objawy?
      • arabelax Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 19:02
        Zadne. Mialam wizyte online z internista, chcialam zrobic takoe rozne badania podstawowe, dal morfologie, lipidogram, slynna tarczyca i jeszcze inne, w tym d dimery.
        I dzis zrobilam rano wyniki, a tu ponad norme.
        • aguar Re: D dimery, zakrzepica 28.04.23, 07:38
          To w ogóle nie jest badanie profilaktyczne, bez sensu jest robić je bez powodu, a stało się to ostatnio modne, zwłaszcza po Covid, dużo jest z tego powodu zamieszania, bo w zasadzie nauka medyczna nie przewiduje leczenia samego podwyższonego wyniku, ani nie definiuje tego, jaka szeroka diagnostyka powinna za tym iść, więc każdy lekarz postępuje po swojemu. Po prostu to badanie powinno być zlecane przez lekarza z konkretnych powodów - lekarza, który ma plan potem na postępowanie zależnie od wyniku.
          Twój wynik podwyższony jest nieznacznie.
    • eriu Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 18:44
      Nie miałaś covidu? Po covidzie idą w górę.
      • arabelax Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 19:03
        Mialam, ale 2 lata temu. Potwierdzony testem.
        W.grudniu podobne objawy, ale nie robilam testu.
        • szare_kolory Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 19:58
          To wskaźnik, który skacze podczas/ po infekcji. Po c19 także. Wynik 570 nie jest straszny. Ktoś Ci zapewne zleciĺ te badania, więc niech interpretuje. Ale nie wpadaj w popłoch na zapas.
    • kiddy Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 19:07
      Nie, nie jest straszny. Powtórz za tydzień, jak chcesz się uspokoić. Przy masywnej zakrzepicy miałam 1500, przy ataku kamicy żółciowej - 1100 (podczas infekcji też rośnie).
    • asiairma Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 19:41
      Ostatnio kardiolog powiedział, że nie lubi badania D-dimerów jako przesiewowych badań, ale w ginekologii to właśnie standard. Jak nie ma innych objawów zakrzepicy to zwykle wskazują na jakiś stan zapalny i wypada szukać przyczyny. Ja miałam dużo wyższe, laboratorium zadzwoniło że mam następnego dnia udać się do lekarza. Jakiś czas utrzymywały się wysokie a potem spadły. Alarm się podnosi gdy idą w tysiące lub sa niewiele podwyższone ale są objawy- w stylu bólu łydki (jednej) itp.
      Potem zrobiłam rozeznanie i okazało się, że sporo osób miało takie incydenty. Są tez badania wskazujące, że Covid, nawet bezobjawowy podwyższa D-dimery. Ale tak czy inaczej sprawdź, nie bagatelizuj, tyle że nie panikuj.
    • jkl13 Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 19:46
      Naprawdę zamarłaś patrząc na lekko podwyższony wynik? Przy braku jakichkolwiek objawów zakrzepicy? Owszem, jest to wynik do konsultacji z lekarzem, ale żeby aż tak panikować...
      • arabelax Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 20:12
        Ja czasem bywam hipochondryczka wink ale juz sie uspokoilam.
    • inny.kwiatek Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 20:14
      Nie, to nie jest straszny wynik. I same d-dimery nie świadczą o zakrzepicy.
      Nie panikuj.
    • joanna2105 Re: D dimery, zakrzepica 27.04.23, 22:49
      Przyjrzeć się co mają w sobie szczepienia,
    • fogito Re: D dimery, zakrzepica 28.04.23, 06:56
      Bierzesz tabletki antykoncepcyjne?
      • marzeka11 Re: D dimery, zakrzepica 28.04.23, 07:46
        fogito napisała:

> Bierzesz tabletki antykoncepcyjne?

Właściwe pytanie w takim przypadku. Moja siostra kiedyś właśnie po antykonceptach dostała zakrzepicy i udaru. Okazało się, że nigdy nie powinna brać, bo ma trombofilię. Całe mnóstwo kobiet może brać spokojnie, ale gdy w rodzinie są takie problemy z krwią- zdecydowanie nie.
        Też jestem z rodziny z problemami z zakrzepicą.
        • fogito Re: D dimery, zakrzepica 28.04.23, 15:06
          Kilka moich koleżanek miało ten problem po tabletkach. Niektóre odstawiły a niektóre nie. Ale to zawsze jest ryzyko. Ciekawe czy panowie by brali tabletki, gdyby takie ryzyko musieli podejmować. Pewnie nie.
    • leosia-wspaniala Re: D dimery, zakrzepica 28.04.23, 08:37
      To nie jest straszny wynik, gorsze jest to:

>Mama i babcia mialy zakrzepice, wiec moze jakos genetycznie przyszlo.

Skoro taką masz historię rodziny to biegusiem na badanie genetyczne w kierunku trombofilii, lekarz da ci skierowanie.

Mam doświadczenie, że miałam zakrzepicę w wieku 25 lat, szczupła, zdrowa, wysportowana, bez zażywania hormonów, 0 czynników ryzyka.
    • evee1 Re: D dimery, zakrzepica 28.04.23, 11:09
      Ja przy zatorze pluc mialam wynik okolo 6000 (6 tys), wiec bym az tak nie panikowala jednak wink.
      Dodam, ze mialam kilkunastocentymetrowe zakrzepy w nodze i nie mialam zadnych objawow wskazujacych na te zakrzepy. Za to czulam silne bole w boku, ale to juz przez zator.
      Jak babcia miala zakrzepice, to moze zrobic sobie panel badan genetycznych , czyli na mutacje czynnika V Leiden, mutacje G20210A genu protrombiny. Ja mialam tez robione badanie na niedobor bialka C, bialka S i antytrombiny. Bedziesz wiedziala czy masz genetyczne sklonnosci do zakrzepicy.
    • arabelax Re: D dimery, zakrzepica 29.04.23, 09:37
      Dziekuje za odpowedzi.

Zrobilam dopplera I wszystko w porzadku. Kazala mi powtorzyc za 2 tyg d dimery I to 570 to normalny wynik dla niej. Mowila, ze moze jakas infekcja.
      Zrobilam jeszcze wczoraj usg brzucha ok, proby watrobowe ok, ob 20, troche podwyzszone i crp 3 wiec norma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka